Crveni planet

Nathan Never

NN LIB 2b,c | 192 str.

Zagonetna potraga za nestalom Dianom Dorman vodi Nathana od nepristupačnih zona opustošenog Teritorija do nepreglednih bespuća Crvenog planeta – Marsa. Naime, Mars čuva tisućljećima dobro sakrivenu tajnu porijekla jedne od rasa - koja nije s ovoga planeta!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 68%

Priča 6

Scenarij 8

Crtež 6

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*8

S*8

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Hadija - Zagonetka spilje - Crveni planet
    NN LIB 23

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L´enigma della caverna
    NN SR 67
  • Il pianeta rosso
    NN SR 68

ZANIMLJIVOSTI

  • Na uvodnoj strani imam kratku biografiju crtača Francesca Bastianonija (29.12.1960., Torino). Od 1991. u NN staffu!
  • Epizode o Teritoriju i stonogašima: NN #12/13 "Spaljena zemlja", #15 "Preživljavanje na nuli", #31/32 "Buffalo Express", #118 "Il Territorio", #123/124 "Piste infuocate", idr.
  • Epizode o Marsu: #44 "Zaraza", 87/88 "Teror iz podzemlja", NN #165/167 "Le giungle di Marte"
  • Kroz cijeli Teritorij prelazi državna cesta 62.
  • Str. 119., policajac spominje slučaj malog Farradaya? Radi se o kratko priči pod nazivom RB#5 "Colonie" iz 1995. godine.
  • #68.,
  • Mars – četvrti planet Sunčevog sustava, nazvan po rimskom Bogu rata, Marsu. Naziva se i Crveni Planet, zbog njegovog crvenkastog izgleda, što je rezultat željeznog oksida koji prevladava na površini planeta. Polovice je promjera Zemlje. Ima dva mjeseca, Phobos i Deimos.
  • Str. 201., planet Johna Cartera, junaka kojeg je stvorio E. R. Burroughs u svojim marsovskim pričama. 1911. "Marsovska princeza". Epoha diafanoida odnosi se na talijanski špageti SF iz 1966. "I diafanoidi vengono da Marte" Anthonija Margerita.
  • Prvi naseljenici Marsa napustili su Zemlju raketom "Exeter" prije 150 godina tijekom "deset dana mraka". Kapetan se zvao Moses Mayer. Putovanje je trajalo 2 godine, da bi se brod srušio u atmosferu Marsa i pao u dolinu Marineris. Tu su sagrađene prve nastambe Marsovaca. Tek prije 4 godine otkriveno je postojanje Zemljana na Marsu.
  • Među najspektakularnije pojave na Marsovoj površini zasigurno se ubraja i splet kanjona Valles Marineris (Marinerove doline), dug 4500 km, širok između 100 i 200 km, a dubok 6-7 km.
  • Str. 11., Otto "Octopus" (Octavius iz Spidermana). Specifično marsovsko piće - Govos' Eye s dodatkom živog Babalota koja piću daje okus divlje mirte!
  • P'tichou – zvuči i izgleda poput nekog Pokemona?!
  • Protej ili Proteus – rani bog mora, jedan od nekolicine božanstava koje Homer naziva "Starac mora", a čije ime sugerira "prvo", kao protogonos (iskonski ili prvorođeni). Može predviđati budućnost, no prema predaji, mijenjat će svoj oblik da to izbjegne; odgovorit će samo onom tko ga je sposoban uhvatiti. U stripu aluzija je na transformaciju koju je biće sposobno.
  • Prilikom spomena Marsa scenarist nam nudi referencu na skupinu kratkih SF priča Raya Bradburyja – "Marsijanske kronike" iz 1950-tih. I izvanzemaljci iz Wellsovog "Rat svjetova" su bili Marsovci! Doctor Who se također suočio s Marsovcima reptilskog izgleda, a bili su nazvani "ice warriors". "Trilogija o Marsu" (1992.-1996.) Kima Stanleya Robinsona o teraformiranju Marsa. "Mars Attacks" Tima Burtona iz 1996. temeljena na sličicama iz šedesetih.
  • Film koji je vjerojatno jako utjecao na epizodu jest "Totall Recall" Paula Verhoevena iz 1990. (rađena po kratkoj priči Philipa K. Dicka "We Can Remember It for You Wholesale"). U glavnoj ulozi teške kategorije je Arnold Schwarzenegger.

Mars.
Stoljećima smo ga samo sanjali...

Pitate se, kuda će nas Medda ovaj put odvesti? Podijeljena u dva dijela, priča nam donosi nova saznanja o nekolicini tema iz Nathanovog svijeta koje su potencijalno najzanimljivije – Teritorij, Mars i izvanzemaljci! Uz dobar omjer akcije, misterije i ZF-a, lako je uživati. Osvrnimo se dakle na uradak, i to korak po korak…

Crveni planet

Dio 1: Zagonetka spilje.

Priča o Marsu ne započinje na Marsu nego na jednom podjednako divljem području – Teritoriju. Teritorij je također jedan od ljudskom rukom uništenih prirodnih habitata, gdje je priroda opet pokleknula pred neminovnom katastrofom koju je donijela pretjerana i neodgovorna uporaba tehnologije. Medda nas u priču uvodi direktno te preko kratkog flashbacka saznajemo razloge Nathanovog puta na Teritorij. Velik dio epizoda rađen je na području Teritorija te saznajemo dosta informacija o životu na Teritoriju, te karakterima ljudi koji žive i rade na tom području. To su kršni i žilavi ljudi koji samo pomoću tih karakteristika mogli opstati na ovakvom tipu civiliziranog područja. Ovo je meka nepokolebljivih ekologa, raznih beskrupuloznih oportunista, korumpiranih policajaca, primitivaca, i bjegunaca od života u civilizaciji. Svako malo ubacuje se digresija spletkarenja u uredima, što je zapravo samo plot s vojskom, koji je pomalo nespretno ubačen… Dvoje činovnika koji u malim kancelarijama kuju prljave planove. Najbolji je dio s dvoje rednecka, Kapetana Granta i Sonny Boya koji kao da su ispali iz verzije Teksaškog masakra prilagođene za mlađi uzrast;)

Ja Sonny Boy, ti?!

Dio 2: Crveni planet.

Moram priznati da mi je drago da su se scenaristi konačno dosjetili pridati malo veće pažnje također jednom od važnijih elemenata znanstvene fantastike. Da, govorim o planetu, od milja nazvanim Crvenim planetom - Marsom. Nepristupačan, pust i zagonetan, nije čudno što dijeli ime s grčkim bogom rata. Prelaskom na drugu epizodu, kao da smo stupili na drugi planet. A doslovno to i jesmo. Scenografija i likovi u potpunosti su se promijenili. Scenarij se bavi prikazom "preživljavačkog" života na Marsu, diktaturi tiranskih policajaca i zarazom metamorfne amebe nazvane Strikeshape! Također jedna od omiljenih tema SF-a – izvanzemaljski paraziti. Vidi Alien, The Hidden, Carpenterovog Stvora, idr. Atmosfera uvelike podsjeća na dobri stari "Total Recall" i Schwarzeneggera na Marsu. Što povlači za sobom marsovske mutante, podzemlje, te tajne koja leži sakrivena duboko ispod površine.

Tako je avantura prema Crvenom planetu počela…

Obje epizode odradio je stari "zanatlija" iz NN staffa – Germano Bonazzi – koji je serijal popratio vrijedno svojim crtežom. Bonazzi je jedan od autora čiji se stil i"kvaliteta" crteža s vremenom ne mijenjaju, te tako uvijek ostaju standardni zanatlije.

Suma summarum…

Marsovac

Epizoda koja mi je jako draga, jer povlači onaj osjećaj koji sam osjećao s početka serijala (egzotična mjesta Nathanovog svijeta poput Teritorija), te opet u drugom dijelu povlači osjećaj fascinacije SF-om i filmovima iz mladenaštva. Medda nije megaloman, ljubitelj epskog SF-a poput Serre i njegove teme većinom su ljudskije, priče o malim životima unutar divovske metropole, ili u bijelome svijetu.

Medda govori o metamorfozi koju je prošlo ljudsko društvo tijekom svoje evolucije, od "pada s kruške" i uspravljanja majmuna na noge do putovanja u duboki svemir, te je uspoređuje s metamorfozom kroz koju izvanzemaljci prolaze. Karakteristika svake rase jest mijena, ono što je jedino konstantno. Najprimarniji nagon svake rase jest onaj za preživljavanjem, te je on koji nas tjera da se mijenjamo. Ako se ne bi mijenjali i prilagođavali, brzo bi izumrli. Poput dinosaura koje danas gledamo u prirodoslovnim muzejima...

Kad Strikeshape napada…

Dugo smo vremena vjerovali da smo sami.
A danas znamo da nismo.

Naprijed

NN LIB 23a Hadija

NN LIB 24a Lovci na viruse

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • drogsy

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Jedna od priča kod kojih mi se diže kosa na glavi ako je se po noći sjetim dok hodam po mraku (ni sam neznam zašto). U svakom slučaju, po prvi put radnja se odvija i na Marsu, a radi se  o potrazi žene koji je prijavljen na Zemlji i što je, u svakom slučaju, dobro da radnja u serijalu polako ide dalje od mjeseca. Najbolji dio, a ujedno i dio kojim sam ostao zapanjen je onaj Nathanov govor pred kraj te završna rečenica: "...vidim Zemljane kako osvajaju Mars."

    20.01.2010
    22:10:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Fina priča i vrlo dobar prelaz u radnji, sa ovozemaljskih dešavanja - na ona na Marsu.

     

    Takođe, zanimljivo je viđenje života na Marsu kakvo nam je dao Medda, jer ljudi - gde god se našli, postupaju isto, u skladu sa svojom prirodom, što posebno dolazi do izražaja u situacijama kada su na neki način izolovani, kao ovde.

    20.01.2010
    23:02:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Ja sam oduševljen ovom pričom! Naizgled dvije različite epizode, ali s odličnim prijelazom radnje. Medda je vrhunski napravio poveznicu između dvije jako zanimljive teme: Teritorija i Marsa. Baš sam se prije čitanja pitao kako će izgledati sami prikaz Marsa i ta kolonija i Medda je još jednom napravio pun pogodak. Odlično je dočaran pogled na ljudsku zajednicu na Marsu i način njihove prilagodbe života na crvenom planetu. Bonazzi, mada mi nije baš omiljen, je ovdje vrlo dobar.

    21.01.2010
    09:34:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Znam da se Mars u NN serijalu ne može konstantbo obrađivati, ali s vremena na vrijeme ovakve epizode su odlična stvar - mali odmak od rutine Zemlja, orbita, Mjesec. Ovaj lagani uvod u život na Marsu  i stanje koje tamo vlada je vrlo dobro prezentiran, iako mi Bonazzi kao crtač nije prikladan za ovakvu epizodu. Trebao je biti netko s više akcijskim crtežom.

    23.01.2010
    20:12:00 sati
    Panon
    uredi
  • darkraver

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    pa ova duplić epizoda je meni baš dobro sjela,porijeklo teritorijalnih crva,poveznica s Marsom i vanzemaljskim životom,na kraju krajeva odakle potiće strikeshape...ni u jednom trenutku zamoran scenarij

    Bonazzi mi je također sve bolji i bolji,shvatio sam to u njegovim gigantima,kad te malo uvuće dublje u radnju,njegov crtež odlično funkcionira nakon nekog vremena

    Naslovnice odlične

    Ovo je po meni vrhunska SF zabava

    25.01.2010
    13:34:00 sati
    darkraver
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Epizoda  koja još više širi Nathanov univerzum, ovog puta na Mars. Možda je epizoda malo razvučena (bolje bi funkcionirala kao jednodjelna), ali nemam nekih većih zamjerki. Libellus je već objavio i nastavak ove priče. S obzirom na zadnju vinjetu, očekivao sam bolji nastavak koji je ipak dosta proječan, sa tražanjem po spiljama, Sigmundovom sestrom itd.Bonazzi je kao što kaže recenzent, baš pravi zanatlija, ali na Nathanu je od samog početka i još drži kakav-takav nivo kvalitete (za razliku od nekih novijih crtača).

    14.02.2010
    16:41:00 sati
    Aco
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Sjajna epizoda, fenomenalno iskoriscavanje Marsa, mada bi jos bolje bilo da je bilo neke setnje po povrsini... Prvenstveno dobro razvijen scenario, a prica kao prica pozajmljena malo odavde, malo odande :) Crtez odlican, a naslovnica drugog dijela jedna od boljih uopste.

    12.03.2010
    02:16:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • ismolc34

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    ...meni osobno ova dvodjelna epizoda vrlo dobra...svakako pročitati.

    10.05.2010
    15:34:00 sati
    ismolc34
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Nakon prvog čitanja nisam bio impresioniran, ali nakon drugog sam uvelike popravio mišljenje. Kao i velika većina Meddinih, imamo još jednu odličnu i zanimljivu epizodu. Dodatno širenje Nathanova univerzuma s pričom na Marsu, a i novi podaci o Teritoriju su najveći dobitci ove epizode. Bonazzi nije bio dobar izbor za ovu priču. Bolji crtači, kao npr. Bastianoni, Calcaterra, a pogotovo Simeoni, bi, zbog prezanimljivih lokacija, dali priči novu dimenziju. De Angelisove naslovnice, nakon prvotnih promašaja, konačno kvalitetne i zanimljivije urađene. a druga je fantastična! EDIT: 17.02.2016.

    20.10.2010
    15:09:00 sati
    Spock
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Dobra i interesantna priča.

    16.03.2011
    14:49:00 sati
    split85
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Jos iz NN44 smo dobili nekoliko naznaka o izgubljenoj kolonije na Marsu. Bas onda sam se zapitao o cemu je rijec, a sada sam i dobio odgovor nakon skoro 20tak epizoda! Jos jedan razlog zasto volim ovaj serijal!

    Sama atmosfera price na Marsu je odlicna i jedva cekam druge epizode koje ce se desavati na ovom planetu!

    17.03.2012
    19:15:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobra epizoda. Pred par dana sam pročitao njezin nastavk pa sam morao onda i ovo.

    09.07.2012
    18:34:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Vrlo dobra priča. Zanimljivo sve do kraja.

    01.11.2012
    02:00:00 sati
    tekumze
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Priča je odlična, zanimljiva, napeta, sa puno obrata.. Crtež je također na razini, zajedno sa naslovnicama.. Moja preporuka za obavezno čitanje ove epizode.. Dajem visoke ocjene..

    05.12.2012
    19:37:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    19.02.2013
    12:06:00 sati
    coszinus
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 76%

    9, 7, 6, 10

    Slažem se da je Bonazzi od početka serijala održao svoj stil i kvalitet, jedini problem je što su mu stil i kvalitet na niskom nivou.

    04.04.2014
    21:22:00 sati
    thekide
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Početak klasika, kraj pomalo nespretno odrađen. Najbolja je sredina, tj. prvo upoznavanje s Marsom - ljudima, običajima i navikama. Zbog toga sam i upamtio ovu epizodu. Svakako vrijedno čitanja. Bonazzi je uvik isti, ali izgleda da sve priče koje crte mu nekako pašu. Naslovnice su ovaj put bolje, pogotovo druga.

    15.09.2015
    09:29:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 7, 10

    Super priča,najbolje su mi naslovnice pogotovo druga!!
    19.02.2016
    22:08:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Malo iznad prosiječna priča ponajviše radi odlaska na mars u drogom broju,nikako mi nije sijela ideja da je takozvana Glorija sve na brzinu isplainrala i zavela Jerrya da prati Nathana,kraj neočekivan i svidija mi se :9

    03.02.2017
    10:05:00 sati
    Wayto
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Povratak Zimske Zmije
      Kod: ZG VCZS 20
      Ocjena: 91%
      Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 220
    • Brži od zvečarke
      Kod: TX LMS 23
      Ocjena: 51%
      Vrijeme: 7.8.2020. 0:14:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 348
    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 401
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 453
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 272

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 2563
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2491
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 16
        Broj pogleda: 1525
      • Gradske bande
        Kod: NN LIB 57/c-58/a
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1236
      • Rendžeri, zbogom!
        Kod: KT LMS 690/691
        Ocjena: 77%
        Vrijeme: 3.6.2020. 15:58:00
        Autor: Spock
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1149

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 402 kn
        Broj ponuda: 16
        Broj pogleda: 496
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 258
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 250
      • Alan Ford br.18
        Vrijeme: 10.08.2020 21:53:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 142 kn
        Broj ponuda: 8
        Broj pogleda: 198
      • Zagor Klasik komplet 1-47
        Vrijeme: 15.08.2020 19:32:22
        Prodavač: Mord
        Cijena: 344 kn
        Broj ponuda: 64
        Broj pogleda: 188

      Forum