Crveni planet

Nathan Never

NN LIB 23b,c | 192 str.

Zagonetna potraga za nestalom Dianom Dorman vodi Nathana od nepristupačnih zona opustošenog Teritorija do nepreglednih bespuća Crvenog planeta – Marsa. Naime, Mars čuva tisućljećima dobro sakrivenu tajnu porijekla jedne od rasa - koja nije s ovoga planeta!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 68%

Priča 6

Scenarij 8

Crtež 6

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*8

S*8

C*7

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Hadija - Zagonetka spilje - Crveni planet
    NN LIB 23

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L´enigma della caverna
    NN SR 67
  • Il pianeta rosso
    NN SR 68

ZANIMLJIVOSTI

  • Na uvodnoj strani imam kratku biografiju crtača Francesca Bastianonija (29.12.1960., Torino). Od 1991. u NN staffu!
  • Epizode o Teritoriju i stonogašima: NN #12/13 "Spaljena zemlja", #15 "Preživljavanje na nuli", #31/32 "Buffalo Express", #118 "Il Territorio", #123/124 "Piste infuocate", idr.
  • Epizode o Marsu: #44 "Zaraza", 87/88 "Teror iz podzemlja", NN #165/167 "Le giungle di Marte"
  • Kroz cijeli Teritorij prelazi državna cesta 62.
  • Str. 119., policajac spominje slučaj malog Farradaya? Radi se o kratko priči pod nazivom RB#5 "Colonie" iz 1995. godine.
  • #68.,
  • Mars – četvrti planet Sunčevog sustava, nazvan po rimskom Bogu rata, Marsu. Naziva se i Crveni Planet, zbog njegovog crvenkastog izgleda, što je rezultat željeznog oksida koji prevladava na površini planeta. Polovice je promjera Zemlje. Ima dva mjeseca, Phobos i Deimos.
  • Str. 201., planet Johna Cartera, junaka kojeg je stvorio E. R. Burroughs u svojim marsovskim pričama. 1911. "Marsovska princeza". Epoha diafanoida odnosi se na talijanski špageti SF iz 1966. "I diafanoidi vengono da Marte" Anthonija Margerita.
  • Prvi naseljenici Marsa napustili su Zemlju raketom "Exeter" prije 150 godina tijekom "deset dana mraka". Kapetan se zvao Moses Mayer. Putovanje je trajalo 2 godine, da bi se brod srušio u atmosferu Marsa i pao u dolinu Marineris. Tu su sagrađene prve nastambe Marsovaca. Tek prije 4 godine otkriveno je postojanje Zemljana na Marsu.
  • Među najspektakularnije pojave na Marsovoj površini zasigurno se ubraja i splet kanjona Valles Marineris (Marinerove doline), dug 4500 km, širok između 100 i 200 km, a dubok 6-7 km.
  • Str. 11., Otto "Octopus" (Octavius iz Spidermana). Specifično marsovsko piće - Govos' Eye s dodatkom živog Babalota koja piću daje okus divlje mirte!
  • P'tichou – zvuči i izgleda poput nekog Pokemona?!
  • Protej ili Proteus – rani bog mora, jedan od nekolicine božanstava koje Homer naziva "Starac mora", a čije ime sugerira "prvo", kao protogonos (iskonski ili prvorođeni). Može predviđati budućnost, no prema predaji, mijenjat će svoj oblik da to izbjegne; odgovorit će samo onom tko ga je sposoban uhvatiti. U stripu aluzija je na transformaciju koju je biće sposobno.
  • Prilikom spomena Marsa scenarist nam nudi referencu na skupinu kratkih SF priča Raya Bradburyja – "Marsijanske kronike" iz 1950-tih. I izvanzemaljci iz Wellsovog "Rat svjetova" su bili Marsovci! Doctor Who se također suočio s Marsovcima reptilskog izgleda, a bili su nazvani "ice warriors". "Trilogija o Marsu" (1992.-1996.) Kima Stanleya Robinsona o teraformiranju Marsa. "Mars Attacks" Tima Burtona iz 1996. temeljena na sličicama iz šedesetih.
  • Film koji je vjerojatno jako utjecao na epizodu jest "Totall Recall" Paula Verhoevena iz 1990. (rađena po kratkoj priči Philipa K. Dicka "We Can Remember It for You Wholesale"). U glavnoj ulozi teške kategorije je Arnold Schwarzenegger.

Mars.
Stoljećima smo ga samo sanjali...

Pitate se, kuda će nas Medda ovaj put odvesti? Podijeljena u dva dijela, priča nam donosi nova saznanja o nekolicini tema iz Nathanovog svijeta koje su potencijalno najzanimljivije – Teritorij, Mars i izvanzemaljci! Uz dobar omjer akcije, misterije i ZF-a, lako je uživati. Osvrnimo se dakle na uradak, i to korak po korak…

Crveni planet

Dio 1: Zagonetka spilje.

Priča o Marsu ne započinje na Marsu nego na jednom podjednako divljem području – Teritoriju. Teritorij je također jedan od ljudskom rukom uništenih prirodnih habitata, gdje je priroda opet pokleknula pred neminovnom katastrofom koju je donijela pretjerana i neodgovorna uporaba tehnologije. Medda nas u priču uvodi direktno te preko kratkog flashbacka saznajemo razloge Nathanovog puta na Teritorij. Velik dio epizoda rađen je na području Teritorija te saznajemo dosta informacija o životu na Teritoriju, te karakterima ljudi koji žive i rade na tom području. To su kršni i žilavi ljudi koji samo pomoću tih karakteristika mogli opstati na ovakvom tipu civiliziranog područja. Ovo je meka nepokolebljivih ekologa, raznih beskrupuloznih oportunista, korumpiranih policajaca, primitivaca, i bjegunaca od života u civilizaciji. Svako malo ubacuje se digresija spletkarenja u uredima, što je zapravo samo plot s vojskom, koji je pomalo nespretno ubačen… Dvoje činovnika koji u malim kancelarijama kuju prljave planove. Najbolji je dio s dvoje rednecka, Kapetana Granta i Sonny Boya koji kao da su ispali iz verzije Teksaškog masakra prilagođene za mlađi uzrast;)

Ja Sonny Boy, ti?!

Dio 2: Crveni planet.

Moram priznati da mi je drago da su se scenaristi konačno dosjetili pridati malo veće pažnje također jednom od važnijih elemenata znanstvene fantastike. Da, govorim o planetu, od milja nazvanim Crvenim planetom - Marsom. Nepristupačan, pust i zagonetan, nije čudno što dijeli ime s grčkim bogom rata. Prelaskom na drugu epizodu, kao da smo stupili na drugi planet. A doslovno to i jesmo. Scenografija i likovi u potpunosti su se promijenili. Scenarij se bavi prikazom "preživljavačkog" života na Marsu, diktaturi tiranskih policajaca i zarazom metamorfne amebe nazvane Strikeshape! Također jedna od omiljenih tema SF-a – izvanzemaljski paraziti. Vidi Alien, The Hidden, Carpenterovog Stvora, idr. Atmosfera uvelike podsjeća na dobri stari "Total Recall" i Schwarzeneggera na Marsu. Što povlači za sobom marsovske mutante, podzemlje, te tajne koja leži sakrivena duboko ispod površine.

Tako je avantura prema Crvenom planetu počela…

Obje epizode odradio je stari "zanatlija" iz NN staffa – Germano Bonazzi – koji je serijal popratio vrijedno svojim crtežom. Bonazzi je jedan od autora čiji se stil i"kvaliteta" crteža s vremenom ne mijenjaju, te tako uvijek ostaju standardni zanatlije.

Suma summarum…

Marsovac

Epizoda koja mi je jako draga, jer povlači onaj osjećaj koji sam osjećao s početka serijala (egzotična mjesta Nathanovog svijeta poput Teritorija), te opet u drugom dijelu povlači osjećaj fascinacije SF-om i filmovima iz mladenaštva. Medda nije megaloman, ljubitelj epskog SF-a poput Serre i njegove teme većinom su ljudskije, priče o malim životima unutar divovske metropole, ili u bijelome svijetu.

Medda govori o metamorfozi koju je prošlo ljudsko društvo tijekom svoje evolucije, od "pada s kruške" i uspravljanja majmuna na noge do putovanja u duboki svemir, te je uspoređuje s metamorfozom kroz koju izvanzemaljci prolaze. Karakteristika svake rase jest mijena, ono što je jedino konstantno. Najprimarniji nagon svake rase jest onaj za preživljavanjem, te je on koji nas tjera da se mijenjamo. Ako se ne bi mijenjali i prilagođavali, brzo bi izumrli. Poput dinosaura koje danas gledamo u prirodoslovnim muzejima...

Kad Strikeshape napada…

Dugo smo vremena vjerovali da smo sami.
A danas znamo da nismo.

Naprijed

NN LIB 23a Hadija

NN LIB 24a Lovci na viruse

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • drogsy

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Jedna od priča kod kojih mi se diže kosa na glavi ako je se po noći sjetim dok hodam po mraku (ni sam neznam zašto). U svakom slučaju, po prvi put radnja se odvija i na Marsu, a radi se  o potrazi žene koji je prijavljen na Zemlji i što je, u svakom slučaju, dobro da radnja u serijalu polako ide dalje od mjeseca. Najbolji dio, a ujedno i dio kojim sam ostao zapanjen je onaj Nathanov govor pred kraj te završna rečenica: "...vidim Zemljane kako osvajaju Mars."

    20.01.2010
    22:10:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Fina priča i vrlo dobar prelaz u radnji, sa ovozemaljskih dešavanja - na ona na Marsu.

     

    Takođe, zanimljivo je viđenje života na Marsu kakvo nam je dao Medda, jer ljudi - gde god se našli, postupaju isto, u skladu sa svojom prirodom, što posebno dolazi do izražaja u situacijama kada su na neki način izolovani, kao ovde.

    20.01.2010
    23:02:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Ja sam oduševljen ovom pričom! Naizgled dvije različite epizode, ali s odličnim prijelazom radnje. Medda je vrhunski napravio poveznicu između dvije jako zanimljive teme: Teritorija i Marsa. Baš sam se prije čitanja pitao kako će izgledati sami prikaz Marsa i ta kolonija i Medda je još jednom napravio pun pogodak. Odlično je dočaran pogled na ljudsku zajednicu na Marsu i način njihove prilagodbe života na crvenom planetu. Bonazzi, mada mi nije baš omiljen, je ovdje vrlo dobar.

    21.01.2010
    09:34:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Znam da se Mars u NN serijalu ne može konstantbo obrađivati, ali s vremena na vrijeme ovakve epizode su odlična stvar - mali odmak od rutine Zemlja, orbita, Mjesec. Ovaj lagani uvod u život na Marsu  i stanje koje tamo vlada je vrlo dobro prezentiran, iako mi Bonazzi kao crtač nije prikladan za ovakvu epizodu. Trebao je biti netko s više akcijskim crtežom.

    23.01.2010
    20:12:00 sati
    Panon
    uredi
  • darkraver

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    pa ova duplić epizoda je meni baš dobro sjela,porijeklo teritorijalnih crva,poveznica s Marsom i vanzemaljskim životom,na kraju krajeva odakle potiće strikeshape...ni u jednom trenutku zamoran scenarij

    Bonazzi mi je također sve bolji i bolji,shvatio sam to u njegovim gigantima,kad te malo uvuće dublje u radnju,njegov crtež odlično funkcionira nakon nekog vremena

    Naslovnice odlične

    Ovo je po meni vrhunska SF zabava

    25.01.2010
    13:34:00 sati
    darkraver
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Epizoda  koja još više širi Nathanov univerzum, ovog puta na Mars. Možda je epizoda malo razvučena (bolje bi funkcionirala kao jednodjelna), ali nemam nekih većih zamjerki. Libellus je već objavio i nastavak ove priče. S obzirom na zadnju vinjetu, očekivao sam bolji nastavak koji je ipak dosta proječan, sa tražanjem po spiljama, Sigmundovom sestrom itd.Bonazzi je kao što kaže recenzent, baš pravi zanatlija, ali na Nathanu je od samog početka i još drži kakav-takav nivo kvalitete (za razliku od nekih novijih crtača).

    14.02.2010
    16:41:00 sati
    Aco
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Sjajna epizoda, fenomenalno iskoriscavanje Marsa, mada bi jos bolje bilo da je bilo neke setnje po povrsini... Prvenstveno dobro razvijen scenario, a prica kao prica pozajmljena malo odavde, malo odande :) Crtez odlican, a naslovnica drugog dijela jedna od boljih uopste.

    12.03.2010
    02:16:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • ismolc34

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    ...meni osobno ova dvodjelna epizoda vrlo dobra...svakako pročitati.

    10.05.2010
    15:34:00 sati
    ismolc34
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Nakon prvog čitanja nisam bio impresioniran, ali nakon drugog sam uvelike popravio mišljenje. Kao i velika većina Meddinih, imamo još jednu odličnu i zanimljivu epizodu. Dodatno širenje Nathanova univerzuma s pričom na Marsu, a i novi podaci o Teritoriju su najveći dobitci ove epizode. Bonazzi nije bio dobar izbor za ovu priču. Bolji crtači, kao npr. Bastianoni, Calcaterra, a pogotovo Simeoni, bi, zbog prezanimljivih lokacija, dali priči novu dimenziju. De Angelisove naslovnice, nakon prvotnih promašaja, konačno kvalitetne i zanimljivije urađene. a druga je fantastična! EDIT: 17.02.2016.

    20.10.2010
    15:09:00 sati
    Spock
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Dobra i interesantna priča.

    16.03.2011
    14:49:00 sati
    split85
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Jos iz NN44 smo dobili nekoliko naznaka o izgubljenoj kolonije na Marsu. Bas onda sam se zapitao o cemu je rijec, a sada sam i dobio odgovor nakon skoro 20tak epizoda! Jos jedan razlog zasto volim ovaj serijal!

    Sama atmosfera price na Marsu je odlicna i jedva cekam druge epizode koje ce se desavati na ovom planetu!

    17.03.2012
    19:15:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobra epizoda. Pred par dana sam pročitao njezin nastavk pa sam morao onda i ovo.

    09.07.2012
    18:34:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Priča mi je ok.

    01.11.2012
    02:00:00 sati
    tekumze
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Priča je odlična, zanimljiva, napeta, sa puno obrata.. Crtež je također na razini, zajedno sa naslovnicama.. Moja preporuka za obavezno čitanje ove epizode.. Dajem visoke ocjene..

    05.12.2012
    19:37:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    19.02.2013
    12:06:00 sati
    coszinus
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 76%

    9, 7, 6, 10

    Slažem se da je Bonazzi od početka serijala održao svoj stil i kvalitet, jedini problem je što su mu stil i kvalitet na niskom nivou.

    04.04.2014
    21:22:00 sati
    thekide
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Početak klasika, kraj pomalo nespretno odrađen. Najbolja je sredina, tj. prvo upoznavanje s Marsom - ljudima, običajima i navikama. Zbog toga sam i upamtio ovu epizodu. Svakako vrijedno čitanja. Bonazzi je uvik isti, ali izgleda da sve priče koje crta mu nekako pašu. Naslovnice su ovaj put bolje, pogotovo druga.

    15.09.2015
    09:29:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 7, 10

    Super priča,najbolje su mi naslovnice pogotovo druga!!
    19.02.2016
    22:08:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Malo iznad prosiječna priča ponajviše radi odlaska na mars u drogom broju,nikako mi nije sijela ideja da je takozvana Glorija sve na brzinu isplainrala i zavela Jerrya da prati Nathana,kraj neočekivan i svidija mi se :9

    03.02.2017
    10:05:00 sati
    Wayto
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Mars je oduvek bio fanscinatnta tema, a ovde Meda povezuje neke narativne niti koje se godinama provlace serijalom u sasvim uspesnu zavrsinicu. Mi cem se naravno i nadalje susretati sa marsovcima, stonogama i kojestarijama, ali od ove epizode mnogo toga ce biti daleko jasnije. 

    01.04.2021
    08:54:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Jako zanimljiva i napeta epizoda s zanimljivim obratima i saznanjima. Odličan pogled u funkcioniranje društva na Marsu i specifičnosti života na crvenom planetu. Ujedno smo opet vidjeli teritorij i polagane promjene na njemu. Crtež varira od dobrog do zbrzanog. Scenarij uopce nije prespor i ne dosađuje unatoč brojnim novim saznanjima.

    25.03.2022
    08:22:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.04.2022
    23:42:00 sati
    benx40
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Još jedna odlična Nathanova priča! Fora porijeklo stonoga, o zaštiti životinja možemo i danas govoriti. Mars fascinantna lokacija. Likovi malo drugačiji nego inače, mislim na Jerryja i Nathana, koji je humorističan ovaj put. Fora je i ponovljena scena sa Siggyjem i curom. Crtež je odličan u krupnim kadrovima. Naslovnica odlična, pogotovo druga!

    03.12.2023
    07:49:00 sati
    tex2
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Zanimljiva prica u kojoj je Medda spojio dvije radnje i dvije lokacije. Teritorij je jedna od interesatnijih lokacija za koje bih zelio da se i cesce pojavljuje. Ovdje je radnja samo jednim manjim dijelom bila na Teritoriju buduci da je centralni dio radnje dislociran na Mars. Na pocetku se cinilo kako ce se epizoda baviti potragom za nestalom zenom, medutim Medda je ubacio i drugu radnju vezanu uz Gloriju i Jerryja i prica se u konacnici cak i vise fokusirala na to zasto njih dvoje zele otici na Mars, nego na potragu za Dianom. Na kraju dobivamo i neke obrate radnje koji su me u potpunosti iznenadili ovoga puta. To bih naveo kao veliki plus epizode. Pa cak i pronalazak Diane. Ova misija je zavrsilo potpuno drugacije od ocekivanoga. Jedino mi je epilog nakon povratka na Zemlju bio bezveze. Ctez mi je ponesto losiji nego inace kod Bonazzija. Mozda je problem do broja stranica buduci da se prica protezala na dva broja. Naslovnice odlicne, pogotovo mi se druga svidjela.

    02.03.2024
    09:59:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Grupna terapija
      Kod: KOLORKA 264
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 15.7.2024. 0:15:00
      Autor: night
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 752
    • Rat na pašnjacima
      Kod: TX LIB 30
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 12.7.2024. 23:24:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 1281
    • Falange crnog reda
      Kod: KOLORKA 77
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 10.7.2024. 21:58:00
      Autor: Salkan
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1100
    • Landersovi plaćenici
      Kod: TX SAGK 34b/35a
      Ocjena: 73%
      Vrijeme: 9.7.2024. 23:39:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1245
    • El Shatt - Fragmenti
      Kod: ALBUM UOJPS 1
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 8.7.2024. 12:47:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 949

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1775
      • Planina tajni
        Kod: TX ALM 3b
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1723
      • Put za Serenity
        Kod: TX SAK 7
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1716
      • Cesta
        Kod: ALBUM ORKA_SP 57
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
        Autor: paro
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1708
      • Ogrlica od žada
        Kod: NN LIB 77b
        Ocjena: 80%
        Vrijeme: 27.6.2024. 8:01:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1695

      Aukcije

      Forum