Metalizirani ljudi

Martin Mystere

MM LMS 37 | 94 str.

Martin posjećuje Napoli, kako bi stručno savjetovao grupu investitora koji grade zabavni park – Mysteryland. Jedna od njih je lijepa kontesa di Sangro, čiji je predak bio čuveni Raimondo, alkemičar među čija se dostignuća ubrajaju dva zastrašujuća kostura obložena metalno tvrdim žilama, atrakcije grada. No, jedan metalizirani čovjek nestaje…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 51%

Priča 8

Scenarij 3

Crtež 3

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 49%

P*5

S*3

C*5

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Knez tame
    MM LIB 27
  • Metalizirani ljudi
    MM LMS 37

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La guerra senza tempo
    MM SR 43
  • Il principe delle tenebre
    MM SR 44

ZANIMLJIVOSTI

  • Martin je ovaj put samo na izletu u Italiji. Epizoda datira iz 1985., a tek 1992. će se zadržati tamo na duže vrijeme.
  • Dnevnik je ovdje malo rezuckao. Naše izdanje je na 94 stranice, a original broji 102.

Pomalo atipična epizoda za Dobrog Starog Strica Martyja. Takve epizode koje lagano odskaču od srednje struje trebale bi se svojom posebnošću urezati u sjećanje, ali da bi se to ostvarilo treba ispuniti jedan preduvjet: treba dobro iscrpiti nove motive koji se unose u ovakvim neobičnim prilikama.

Naime, “Metalizirani ljudi” imaju jake primjese horora, ali nisu baš briljantno realizirane. Krenulo se od sasvim zanimljive polazne točke. Zastrašujuća bića, potomkinja zlog magičara koji ih je stvorio vodi ih u ubilački pohod, naivne žrtve koje ništa ne slute, itd., epizoda je doista imala štofa da bude izvrsna. A što smo u stvari dobili? Dobili smo sivilo. Više od polovice stripa imamo situaciju Marty i cura, onda se ubrza središnji dio, Martin i Java padaju u zarobljeništvo, dobijemo kratko objašnjenje i bum potres, tajni laboratoriji uništeni, metalizirani ljudi pobijeni, naši junaci se spašavaju u zadnji čas i evo već Martyja za računalom dok piše rezime zbivanja.

Neke ladice pak bivaju otvorene i nikad dokraja istražene. Početni kontesin romantični interes je doveo do toga da je htjela Martina metalizirati, da na kraju ipak dok se stijene urušavaju na nju umire s njegovim imenom na usnama. Da li se ljubav pretočila u mržnju, a kasnije u trenutku završne iskrenosti ponovno u ljubav? Nećemo znati jer glavni ženski lik promatramo Martinovim očima i ona nije do kraja razrađena. Prvo je doživljavamo kao modernu no-nonsense ženu, kasnije kao pravu vješticu ali sve to iz perspektive koja joj ne dopušta da se razvije kao pravi lik. Šovinist Castelli.

Crtao je Enrico Bagnoli, koji je ovdje ponekad potpisivan (tako i ovdje) pseudonimom Henry. Kako god se potpisivao, užasan je. I to nije pitanje slabog dana već kontinuiteta koji je počeo baš s ovom epizodom a nastavio se praktički do dana današnjeg pri čemu je nanizao pristojan broj epizoda. Eh, da su ga bar uvijek trošili u situacijama kad ni autori teksta nisu bili baš u pravoj formi…

Naprijed

MM LMS 34/35 Reinkarnacija Annabel Lee

MM LMS 38/40 Ledeni obruč

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 25%

    2, 1, 4, 4

    Mislim da je ovo najgori MM na svijetu. Ovo nema veze s vezom, sve je tako očajno napravljeno. Početak sumnjiv, zaplet, kojeg ustvari i nema, i ultraloš kraj. Ajoooooooooooj!!! Rghhrrr! Hmghrrr!
    04.10.2003
    11:23:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 44%

    8, 2, 3, 5

    Sama priča i nije loša.Oduvijek sam se palio na zle čarobnjake i alhemičare iz prošlosti,njihove tajne laboratorije i sulude eksperimente.Ova epizoda je imala sve preduvjete da bude vrhunska ali sam početak i tok priče je potpuno promašen i bezveze.Previše forsiraju onu žensku,trebali su se više usredotočiti na metalna čudovišta,bar bi tako epizoda dobila na uzbudljivosti..I sam kraj je živa koma.Crtež jako jako loš.
    04.10.2003
    21:20:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    8, 4, 5, 8

    Solidna priča, ali koma rasplet. Crtež nije toliko loš, ali ne volim njegov stil. Naslovnica prilično dobra.
    05.10.2003
    17:41:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Kada sam odlučio da rasprodam kolekciju MM, jer sam shvatio da mnoge epizode više nikada neću čitati, ovu epizodu sam stavio na hrpicu: Nikada prodati! Jedna mi od boljih i dražih epizoda. Primjese horora su očigledne. Naslovnica je savršena.
    14.10.2003
    01:22:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    15.11.2003
    13:03:00 sati
    Brdar
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 46%

    6, 6, 1, 7

    Ne secam se da li me je i jedna epizoda DSCM toliko razocarala kao ova. Sto je najcrnje, ona je mogla da bude dobra, malo horora i nije na odmet, sama prica je zanimljiva, ali taj Henri. Ma ko mu je uopste kazao da zna da crta. Sto ga Boneli uopste drzi, nikako mi nije jasno. Uzas, katastrofa.
    02.05.2004
    22:17:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Mailman

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Među lošijim epizodama, u svakom slučaju, ali nije ni tako užasna. Crtež je prosječan, a priča meandrira od dosadne do bizarne. Sve u svemu, osrednje.
    31.05.2004
    13:55:00 sati
    Mailman
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 4, 8

    U sustini prica je dosta hmmm...cudna a crtez jako netipican za Martija. Sve u svemu, jako bledo.
    23.05.2005
    13:17:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 35%

    3, 2, 5, 5

    To je jedna od onih epizoda nakon koje se pitas sta je pisac zapravo htio reci???E pa gosp. Castelli mozete vi puno bolje - ovakva prica rusi vam ugled koji ste godinama gradili.Nemastovito,nedoreceno,zbrzano al zato s je crtez izuzetno - los!
    27.05.2007
    11:23:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 43%

    5, 2, 5, 7

    Zaplet pomalo monoton, ali obečavajući. Sredina u kojoj vidimo koliko je Marti, iznenađujuće, vjeran Dijani jedini dobija prolaznu ocjenu, a i priča postaje zanimljiva, a onda slijedi katastrofalan kraj na koji ne treba trošiti riječi. Pitanje je, samo, dali bi epizoda bila toliko loša da nije izrezano desetak stranica kao što je recenzent napomenuo? Bagnolijev crtež je dobar kod statičnih dijelova, ali dinamika pokreta je vrlo loša. Preporučuje se samo zagriženim ljubiteljima našeg dragog detektiva nemogućeg!
    03.06.2007
    02:15:00 sati
    Spock
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Meni nije legla ova mišanca DD i MM u jedno.Možda bi mi se više bija svidija da sam ga čitao kad još nije postojao DD kao junak.Ovako teški prosjek i najgora knjiga dosada od libellusa.Jedino mi se crtež svidio.Jako je atmosferičan i hororičan sa dosta čistih linija.Dosta je pogledati kao je nacrtao onaj porsche.Čudo kako u DD nije dobio priliku za crtanje.Čini mi se da je baš crtač koji bi dobro pasao tom stripu.Neznam zašto ga ovdje niko ne voli.Možda što malo čudno crta Javu.Ne znam ali meni je crtež najbolji dio od svega u ovoj epizodi Martina.
    28.05.2009
    14:45:00 sati
    provodina
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 44%

    4, 3, 7, 2

    Grozno dosadno!
    01.07.2009
    00:31:00 sati
    kico
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 72%

    8, 6, 7, 9

    Dobra je priča i zla grofica je odličan lik ali scenarij je mogao biti bolji, nekako prebrzo završi. Crtež je solidan a naslovnica odlična!
    28.07.2009
    20:56:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 50%

    5, 4, 6, 5

    Slažem se s većinom. Nezanimljiva epizoda na malom broju stranica koja se baš ne može svrstati u tipičan MM štih. Crtež također loš, a i naslovnica je užas zbog prevladavanja te oker boje. Bljak.
    28.10.2009
    13:03:00 sati
    Panon
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 46%

    7, 4, 2, 7

    Stvarno ne mogu vjerovati da je netko uistinu pustio ovo u tisak. A crtež... ajme koji užas

    15.10.2010
    16:35:00 sati
    Opti
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 7, 5

    Misterij jest dobar, ali priča nit' je imala potencijala, nit' je dobro sprovedena. U dosta trenutaka strip zna postati dosadan zbog gomile teksta. Crtež je jedina pozitivna stvar ovdje; Bagnoli je sasvim solidan crtač i uopće nije loš, barem ne za ocjene 1,2 i 3. Naslovnica naprotiv jest loša.

    06.03.2011
    20:41:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 7, 7

    Epizoda ko kurac.  Ocajan scenario, sa jos ocajnijim likovima: ona zena di Sangro je takav klisej od lika da je ovo prosto duhovito (ali ne namjerno, nego slucajno, sto je u stvari i problem).  Ono na kraju kad ona zaveza Martija i Javu, pa kad je htjela da im da injekciju da i oni postaju oni njeni zombi besmrtnici... ah, majko mila.  Dylan Dog serijal, a pogotovo lik Xabaras, sve ovo radi puno bolje: dizeci mrtve nazad u zivot, i slicno.  U ovom serijalu, a pogotovo u ovoj epizodi, ta tema je jednostavno katastrofalna.  Ocajan strip, koji uopste ne zasluzuje tvrdo koriceno izdanje Libellusa.

    04.09.2011
    15:28:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 17%

    1, 1, 2, 5

    Može li lošija priča od ove. Žao mi je izgubljenog vremena na čitanje iste...

    09.03.2012
    09:11:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 38%

    4, 3, 4, 5

    Crtež je ubi Bože. Crtača sam upoznao još "Na dvoru kralja sunca". Scenarist je bio pijan kada je ovo pisao. Ženski lik nema ni glavu ni rep, radnja je katastrofalna, a na kraju duh onog grofa...HAHAHAHA!!!!

    21.06.2012
    11:02:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    Ovo mi je najlosiji Marti do sada. Prica je zapocela zanimljivo s dobrim elementima horora ali je poslije totalno razvucena.

    06.01.2013
    20:40:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 5, 9

    Slab crtež i slaba priča daje slab strip. Za crtača mogu reći da ima zanimljive kadrove - tipa nacrtani ljudi za večerom odozgo i još mnoge vinjete gdje je vrto "kameru" ali badava to kada su mu ljudi nacrtani čudno i gledaju u raznim smjerovima kao da su pogubljeni u prostoru i vremenu te nemaju pojma da im netko nešto priča. A i kompletan estetski dojam je bezvezan.

    Što se priče tiče, sve se vodi na prepričavanje pa na kraju stripa mrvu akcije i to je to. Baš kao i Martin samo nešto priča ali kad mu se ponudilo malo akcije s groficom Sangro, usrao se od potresa i počeo vaditi na Dianu. Pravi je lajavac, ovca koja bleji zalogaj gubi.

    27.05.2013
    14:49:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    6, 2, 7, 7

    01.10.2013
    03:08:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    4, 4, 3, 5

    05.04.2014
    21:09:00 sati
    BS
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 47%

    4, 4, 6, 5

    Loše i dosadno.

    03.10.2014
    09:49:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 38%

    3, 2, 5, 8

    Uistinu slabašna epizoda čiji kraj me podsjeća na krajeve brojnih Zagorovih epizoda kad se dogodi nešto "izvana" (ovdje konkretno potres) da dođe do kolektivne smrti svih nemogućih bića a glavni junak naravno doživi tko zna koji "spas u zadnji čas", što je karakteristično za sve Bonelli junake.

    Nije mi zanimljiva ni tema, dalo se naslutiti da je grofica zla osoba koja nešto krije a činjenica da ima veliku rezervu metaliziranih ljudi usred podzemlja gdje se pravi Mysteryland mi je nelogična i sve je tu ostalo nedorečeno. Lako je sve ovo napisati pa "opravdati" time da je luda. Castelli je vjerojatno želio ispričati njemu blisku legendu ali nije pronašao najbolji način pa čak ubacuje i duh onog alkemičara što je baš dno.

    Crtež mi je slabašan, dosta toga ostavlja neodređenim, teško razlučivim, a grofičin izgled od početka je ukazivao da je negativac. Naslovnica jedino iznad prosjeka, volim oker boju i sve do danas sam, zaveden naslovnicom, mislio da bi priča mogla biti nešto.

    22.04.2017
    00:51:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 38%

    4, 2, 5, 5

    Slabo, nezanimljivo i dosadno.

    10.07.2019
    17:47:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 38%

    5, 2, 4, 5

    Neću ni obrazlagati niske ocjene.

    13.06.2020
    20:48:00 sati
    Deki86
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Meni je ova epizoda legla. Luda grofica zeljna osvete, zombiji ispod lunaparka i martin mystere u cijeloj toj kaši. 

    29.07.2020
    22:05:00 sati
    karuro
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Priča me umorila, naporna za čitanje, vjerojatno najlošija priča od početka serijala. Ista stvar vrijedi za crtež.

    30.10.2021
    15:15:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2515
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2082
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1868
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1784
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1750

Aukcije

Forum