Kung-fu ubojice

Martin Mystere

MM LMS 43/44 | 181 str.

Martin, Java i Diana bivaju svjedocima ubojstva uglednog newyorškog ugostitelja kineskog porijekla koje je povezano sa ratom bandi za vlast u Chinatownu. Ispostavlja se da jedna od njih želi osigurati pobjedu krađom mističnog predmeta - Svetog Pi…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 88%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 7

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kung-fu ubojice
    MM LIB 30
  • Ubice kung fua
    MM LMS 43
  • Znak smrti
    MM LMS 44

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Gli assassini del Kung-Fu
    MM SR 48
  • Sangue a Chinatown
    MM SR 49
  • La falce del Druido
    MM SR 50

ZANIMLJIVOSTI

  • U stripu se vodi poduži dijalog između Martina i Seung-Funga o filmu “Godina Zmaja” koji obrađuje temu kineske mafije na način koji je u to vrijeme izazvao nezadovoljstvo američkih Kineza i podigao mnogo prašine

Evo epizode koju nipošto ne bi smjeli propustiti svi koji se smatraju zaljubljenicima u borilačke vještine te kinesku kulturu i povijest. Preporuka se odnose i na one koji se ne smatraju pripadnicima nijedne od te dvije skupine – možda poslije čitanja ovog stripa to postanu!

Dobri stari Alfredo Castelli si je doista ovaj put dao truda i stvorio jednu sjajnu, uzbudljivu priču, pravi gušt za čitanje. Izvrsno je prepleo tipični kriminalistički motiv borbe sukobljenih bandi sa svim svojim nezaobilaznim mjestima (naručena ubojstva, inicijacije u organizaciju i mnogo šoranja) s mistikom i ezoterikom drevne zemlje Kine. Nadograđivanje tih dvaju razina donijelo je priči novu dimenziju. Izbjegnuta je enciklopedijska suhoparnost, iako naravno scenarist ne štedi kad su raznorazni podaci u pitanju, ali i nije se upalo u zamku banaliziranja tipa “Walker teksaški rendžer” ili nešto slično, mada akcijskih događaja također ne manjka. Zanimljiva je još i količina vremena koju je Castelli posvetio opisivanju života u Chinatownu, posebnostima lokacije i pulsu tog grada unutar grada. Mjesto radnje se slično obrađivalo u najboljim epizodama neprežaljenog Mister Noa. Neke od njih je napisao baš čovjek koji je zaslužan za lik Martina Mysterea i priču i scenarij ove epizode.

Ne možemo naravno preskočiti negativku od formata, Lady Dragon, koja osim što još od djetinjstva savršeno barata borilačkim vještinama (“Rođena oko 1955…. U izbjegličkom logoru do dvanaeste godine. Ubila kung fu udarcem jednog čuvara koji je pokušao da je siluje” kako kaže njezin dosje) pokazuje i zavidno znanje na drugim područjima – prepoznaje Martyjevu Murchadnu i zna priču o njezinom porijeklu te je odluči iskoristiti kao još jedan mistični predmet uz Sveto Pi kojim će potčiniti sve kriminalne ogranke Trijade u New Yorku i cijelom svijetu! Nakon serije vrlo upečatljivih zbivanja koja kulminiraju fizički i psihički iscrpljujućim Martinovim testiranjem u 36 soba, manhattanskoj replici iskušenja iz samostana Shaolin, kraj je kao ne jednom dosad nekako zbrzan i nedorečen, ali ne kvari mnogo dojam o odličnoj epizodi.

Franco Bignotti nije crtač kojeg treba ikome posebno predstavljati. Nevjerojatno produktivan i prisutan u mnogobrojnim serijalima, Bignotti je stekao mnogo prijatelja svojim ugodnim, klasičnim bonellijevskim stilom. Osobno mu nisam izrazito naklonjen i držim ga za odličnog industrijskog crtača bez izraženije umjetničke note, što objašnjava neprevisoku ocjenu.

Naprijed

MM LMS 41/42 Vrijeme nula

MM LMS 45/46 Čarobni napitak

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 83%

    10, 8, 7, 8

    Vidi se da je scenarist pročitao puno u vezi KIneske mitologije i povijesti i rezultat je nevjerojatno kompleksna i detaljna priča.Oduvijek sam se palio na Ninje,hram Shaolina,Kineske zmajeve,Jin&Jang i slične fore a toga u ovoj priči ima na tone što mi se jako svidjelo.Veliki plus je što su uključene i trijade a i samo finalno iskušenje kroz koje prolazi Marti(mada mi nije jasno kako je on kao sasvim obični čovjek sve to prošao.Nije baš da je fizički spreman kao npr. Nathan Never).Smeta mi jedino sam kraj,previše je zbrzan i nekako nespretno napravljen.Ona cura probudi zmaja a već na sljedećoj strani eto Martija za kompjuterom.Očekivao sam više.Primjećujem da je to česta osobina u početnim pričama o MM.Sjajna priča i zaplet ali na kraju uvijek negdje zeznu pa tako i u ovoj priči.BIgnottija nikad nisam previše cijenio,radi se o klasičnom zanatliji tipa Donatelli,što znači da nije loš ali nije ni ništa posebno.
    06.10.2003
    16:08:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Zanimljiva epizoda o kineskoj kulturi i mitologiji. Imamo priliku saznati povijest i nastanak čuvene kineske mafije, tj. trijade. I sama priča je o sukobu između različitih tongova (što je ustvari i inspirirano pomenutim filmom Godina zmaja). Fora su onih 36 soba Šaolina (valjda nisu posebno teške za proći, kad je to uspio jedan nepripremljeni intelektualac, hehe). Kao što je već i rečeno, ne valja kraj. Blesavo se završi, prebrzo, i čak nije dovoljno objašnjeno oko onog svetog Pi. Da se to razradilo kako treba, epizoda bi bila perfektna.
    09.10.2003
    20:02:00 sati
    stinky
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Hm, vidim da prethodna dva komentara ne odisu odusevljenjem. Steta, ova epizoda zasluzuje sve pohvale. Recenzija se skroz ok, tako da moj komentar nece biti usmeren na recenzenta. Zapravo, hteo bih samo da napomenem da je ovo jedna od prvih epizoda koja nas upoznaje sa misterijama istoka, i ni u kom slucaju se ne moze posmatrati sama za sebe. Kako je "nepripremljeni" Marti prosao sve te testove, pa lako, covek ima trece oko, ali se o tome govori tek u kasnijim epizodama (vidi Agarti). Zapravo sve epizode koje obradjuju zagonetke dalekog istoka su vise nego sjajne, pocevsi od Cara demona, pa preko Povratka iz mrtvih, Agartija, Glinenihh vojnika, Ljudi gavrana itd... Nista cudno, Japan i Kina (ovde bih dodao i Indiju, iako se tesko moze reci da pripada Orijentu) su civilizacije koje traju milenijumima unazad, sa pregrst mitova i sa bogatim kulturnim nasledjem, sa kojima se nas junak snalazi ko riba u vodi.
    11.05.2004
    21:17:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Epizoda je jako dobra jer konacno Marti dolazi u svet koji ne funkcionise po principima na koje je (smo) navikao. Prica je u svakom pogledu jako dobra i sigurno je medju boljima.
    23.05.2005
    13:15:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Vrhunski zaplet sa pregršt zanimljivosti iz kineske mitologije i borilačkih vještina (pogotovo o nastanku trijada i Kung Fu-a), ali kako priča ide kraju (standardno) sve lošije, da bi kulminiralo iznenađujuće brzim završetkom. Nikako ne mogu probavit onih 36 odaja, a pogotovo zadnji test s onim lutkama koje su, citiram: "istrenirane za borbu i ubijanje". Lutke!! Kojom su tehnologijom napravljene? Nisu sa MU! Prvi put sobe su napravljene u hramu Šaolin u 18.-tom stoljeću i sada reproducirane u New Yorku. Možda sam picajzla, ali smeta mi to. Bignotti, po meni najbolji Martijev i MrNo-ov crtač. Obožavam njegov stil, ali znao je on to i bolje.
    21.06.2007
    05:19:00 sati
    Spock
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 44%

    5, 5, 3, 5

    iskreno u ovoj prici mi je slabo sta dobro leglo. Apsolutno nije moralo ovo pretjerivanja MM aka superjunak.Bignottiju je trebalo zabraniti da crta stripove, mada je svarljiviji na MM nego na Zagoru.
    25.07.2009
    09:19:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 9, 6

    Dobar triler. Tko bi rekao da je Martin toliko nabrijan kad je prolazio kroz onih 36 soba.
    28.07.2009
    21:02:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 7, 7

    Ova epizoda obiluje gomilom podataka o kineskoj civilizaciji, raznim obredima, itd. što je čitateljima u 1985. godini zasigurno bilo zanimljivo, ali danas u vremenu interneta i TV-a kad su nam ti podaci većinom poznati, sve te informacije su suvišne. Zato mi je bilo naporno čitati dobar dio stripa, dok je malo akcije na kraju (opet pretjerano, Martin prolazi onaj obred k'o od šale)  jedini koliko-toliko dobar dio epizode.

    13.02.2010
    16:47:00 sati
    Panon
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 89%

    10, 7, 10, 8

    Zanimljiva epizoda s odličnim početkom, ali što više ide prema kraju više gubi svoj smisao. A kraj je zbrzan da ne može biti gori.

    Bignotti odličan, jedino mi smeta kako crta Kineze, izgleda kao da škilje.

    07.10.2010
    19:51:00 sati
    Opti
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Vjerojatno najedukativnija MM-epizoda do tada, a i dosta brojeva kasnije. Solidno, ali cilj kojim ova epizoda krenula nije me nešto osbito oduševio (a još manji kraj), ali u globalu gledano - solidno.

     

    26.12.2011
    13:24:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čovjeka je tukao adrenalin kada je rijšavao sobe i toliko se nadrogirao da nije bio svjestan što radi.

    21.06.2012
    12:55:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Pomalo neobicna epizoda za Martina, gdje se vise fokusira na Kinesku mitologiju nego misterije. Svejedno vrlo zanimljiva epizoda, saznajemo puno detalja o Kini (mozda i malo previse), odlican crtez. Jedino mi je kraj bezvezan.

    Tko zeli saznati vise o Kineskoj proslosti preporucujem da procita Shangai Devil-a!

     

    08.01.2013
    12:44:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Nije loše, iako me strip pošteno upilao. Ta kineska tradicija, kultura i povijest je toliko bogata da je nemoguće sve to strpati u jednu epizodu a da ne bude malo enciklopedijski.

    Malo mi je glup onaj Martinov preobražaj nakon prolaska 36 soba. Ispada da čovjek nakon što prođe tu torturu ne izađe sposobniji, pametniji, izdržljiviji i sve nešto super nego ispada da postane neka marioneta i kreten. Ispada da ostane bez vlastite volje umjesto baš suprotno - da pronađe sebe. Bignotti je super, njegov crtež mi je baš nekako ugodan.

    10.06.2013
    00:55:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    U potpunosti se slažem s zgornjom recenzijom. Marti mi je jedan od dražih junaka (ove ranije epizode) ali mi smeta u mnogim njegovim pričama stvarno zbrzan kraj kao i ovdje. Razplet i završetak bi morali biti u duži. Na jednoj starnici se bori protiv žene zmaja, na sledečoj več piše za kompjuterom!? Inače priča mi je sasvim ok. Zanimljiva tema, Kung fu, solidno odrađena. Priča je dobra ali bi mogla biti i bolja.

    27.10.2013
    00:08:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    05.04.2014
    21:13:00 sati
    BS
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 66%

    7, 3, 9, 9

    Ok Bignotijev crtež (kao i uvijek), ali priča je dosadna i zamorna.

    21.09.2014
    14:18:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Odlična epizoda.

    03.10.2014
    09:54:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 7, 7

    Meni epizoda nije ništa posebno; prije svega jer nisam nešto zaluđen kulturom i poviješću Dalekog istoka. Castelli se zaista potrudio da nam puno tog kroz dijalog i radnju iznese, čak možda i previše, pa je na trenutke bilo i zamorno.

    Što se tiče radnje jasno da je ono s Martyjevim prelaskom nivoa/soba pretjerivanje, ali, kako grofica reče, tu bi valjda efekt trebao biti obrnut: da Marty, bez obzira na umor, bude pun sebe, željan osvete i nepokolebljiv, a ne da se prepusti volji Lady Dragon. Što se tiče njenog identiteta, mislim da nam je svima bilo jasno da je negativka nakon što je inspektor Travis zatražio popis osoba pod prezimenom Hong koje su u dosjeu. Čim je stigao njen opus jasno je bilo da se lažno predstavila. 

    Kraj je možda i jedan od najzbrzanijih u serijalu. Nevjerojatno je da Lady i zmaj nestanu, ne dobijemo nikakvo objašnjenje o zmaju (jel bio iluzija ili wtf?) i eventualnim žrtvama. Hajde, bar smo mogli zaključiti da je urna s Pijem nestala i "preselila" nazad odakle je ukradena. Samo mi nije jasno tko je čuvar te prostorije na zadnjoj sličici? Na crtežu je isti onaj pokojni Seung Fung (?!).

     

    21.11.2017
    15:15:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 10, 2

    Odlično!

    10.07.2019
    17:53:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Epizoda posvecena kung fu. Jedina zamjerka je naravno klasika ubrzan kraj. 

    13.08.2020
    20:42:00 sati
    karuro
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    Nije mi leglo i kraj je zbrzan. Ove sobe bi trebale imati pozitivan učinak na one koji ih prežive, a ne negativan, barem po mom mišljenju. Dobar mi je dio sa kalkulatorom. Bignotti odličan kao i uvijek.

    30.08.2020
    21:34:00 sati
    Deki86
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Možda malo naporna priča sa previše kineskih detalja i kraj malo više naivan, ali zanimljiva i uzbudljiva priča svakako! Više kriminalistički nego misteriozni strip!

    05.11.2021
    18:12:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2515
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2082
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1868
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1784
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1750

Aukcije

Forum