Pozdravi iz Moonlighta

Dylan Dog

DD VEC 52 | 96 str.

Četvoro mladih ljudi, jednog slikara, jednu pesnikinju, jednog borca za ljudska prava i jednog buntovnika, na putu ka ostvarenju njihovih snova prati smrtna opasnost. Na Dylanu je da otkrije ko predstavlja tu opasnost, ali i još jedno suočavanje sa uspomenom koja mu je možda i najdraža...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 73%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*7

S*6

C*7

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pozdrav iz Munlajta
    DD VEC 52

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Saluti da Moonlight
    DD SR 261

ZANIMLJIVOSTI

  • Reference na DD #74 – Dugački pozdrav: strane 3., 15. i 31.
  • Slikar Natael dobio je nadimak po Claudeu Monetu, a idealista Philip, koji se zalaže za nenasilne proteste i pomoć slabima i nezaštićenima, po čuvenom indijskom lideru, Gandhiju.
  • Butterflyin ljubimac, pas, zove se Churchill.
  • Strana 1., ”Pesme što čujemo drage su... ” - odlomak iz poeme Oda grčkoj urni (Ode on a Grecian Urn) Johna Keatsa, napisane 1819. godine; jedna od šest koje čine cilkus Velike ode iz 1819.
  • Strana 53., pesnikinja Butterfly recituje Odu grčkoj urni Dylanu.
  • Strana 61., Butterfly tokom svog nastupa recituje poemu Walta Whitmana "Budući pesnici" (Poets to come).

Igrom slučaja, reprint Dugačkog pozdrava, epizode na koju se scenarista di Gregorio ovde oslanja (a tek Stano...!), nedavno se pojavio u izdanju Ludensa – nepuna tri meseca pre svog “nastavka”. Ili ipak nastavka? (Tako barem sugeriše naslovna strana...) Tu priču sam kao klinac – baš kao i mnoge druge – jednom davno pročitao, ali moram priznati da je nisam najbolje upamtio... A sada – u kratkom roku sam je pročitao tri puta i svako novo čitanje izazvalo je još veće divljenje moje malenkosti prema toj epizodi. Ako je niste još uvek pročitali, predlažem vam da ovde stanete sa čitanjem recenzije, zbog mogućih spoilera...

Priča o dečačkoj ljubavi, ali i to koliko strašno može izgledati povratak u detinjstvo sa određene vremenske distance (šta da smo postupali onako kako smo sve mogli...?) i kakvu bujicu osećanja (gde bismo onda bili danas?) to može izazvati – to sve, a i mnogo više, imamo u Dugačkom pozdravu. Elem, Stanova naslovnica za Pozdrav iz Moonlighta upućuje nas na to da se radi o nastavku te kultne priče. To deluje pomalo čudno, jer ona nije ostala nedovršena, ništa tamo nije nedorečeno, naprotiv – baš sve je na svom mestu, pa je zato moja radoznalost bila velika... (Ova naslovnica je, uz to, jedna od najlepših u serijalu i zapazio sam je još pre dve-tri godine na forumu, valjda je bila neka anketa vezana za izbor naslovnih u serijalu, nebitno... I željno sam iščekivao da pročitam ovu epizodu.)

Glede same priče, kao (potencijalnog) nastavka Dugačkog pozdrava, di Gregorio u stvari proširuje jedan trenutak odatle, i na taj način uvodi nove likove, bitne za ovu epizodu, ali time ni malo ne narušava Sclavijevo remek-delo. Međutim, ipak preuzima određene elemente od (prvog) Pozdrava, a posebno liričnost koja krasi tu priču. (Dugački pozdrav liričan je u toj meri da je jedini strip s kojim bih mogao da ga uporedim teška, mračna O’Barrova Vrana). Scenarista ne uspeva da se previše približi Sclavijevoj priči, ali uspeva da ponudi sasvim finu ideju koliko-toliko na njoj baziranu.

Freghierijev specifičan crtež (ponekad sterilan) ovde je na jednom zadovoljavajućem nivou, a na momente uspeva da iznenadi odličnim kadriranjem i atmosferom, posebno zanimljivim šrafurama kod flashbackova, ali ume on to i još bolje (Nekropolis). Stoga, di Gregoriova ideja ne dobija u potpunosti grafički izraz koji bi je adekvatno predstavio, iako nema mesta za neke veće prigovore.

Trenutak u kome saznajemo da Marina nije bila jedina osoba koju je Dylan upoznao u Moonlightu pre mnogo godina...

A radi se osnovima i sanjarima... I o tome kako je njihov najveći protivnik sâm život, odnosno vreme i okolnosti koji nas menjaju.

Dylanova sanjarska priroda omogućila je da četvoro drugih sanjara dobije novu priliku da ostvari sopstvene snove, odavno napuštene i zaboravljene. Zapravo, omogućila je da četiri sna dobiju svoje sanjare, koliko god to čudno zvučalo, a Dylan je još jednom poslužio više kao posmatrač, nego učesnik u događajima kojima prisustvuje, s tim da je ujedno poslužio i kao katalizator jednog od tih događaja…

I kao što mrtvi na nasilan način mogu da se vrate, u vidu utvara, tako i mladalačke strasti isto mogu da ožive.

Međutim, dok Sclavi u Dugačkom pozdravu priziva na površinu uspomene i sećanja gotovo svakoga od nas (jer veliki broj ljudi može se identifikovati sa Dylanom-mladićem, čija nezaboravna letnja avantura nikada nije postala nešto više), ali i ostavlja nama sâmima da se s njima suočimo, di Gregorio nam prilično direktno ukazuje na to koliko je važno da pratimo – i ne napuštamo! – svoje snove, kao i koliko drugačiji možemo postati ako se to desi. A uglavnom se dešava – te ova priča ipak nudi ono “nešto više”; posebno poslednja strana, koja nas podseća na ono što nipošto ne smemo da zaboravimo, ali i zašto volimo Dylana, takođe.

“Počinjemo da starimo onda kada napustimo sopstvene snove.”

Naprijed

DD VEC 47 Okrutni Takur

DD VEC 67 Neznanac na putu

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    odlicna prica!!

    19.01.2012
    01:15:00 sati
    dimmuforlife
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Sjajna prica u moru dosadnjikavih u poslednje vreme...

    27.01.2012
    12:14:00 sati
    istnkvc
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Svakako jedna od boljih epizoda, mnogo, mnogo bolja od Poslednjeg pozdrava. Mada je teško pratiti svoje snove praznog želudca.

    05.02.2012
    21:28:00 sati
    writer
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Čestitam Gregoriju kako je riješio problem povezivanja stare priče s novom, a da opet ne na pravi usrani nastavak.

    23.02.2012
    21:15:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ajkula

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    10.03.2012
    18:18:00 sati
    Ajkula
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Ustvari, ova priča nema gotovo nikakve veze s "Dugačkim pozdravom" već samo ima poveću referencu na tu epizodu. I baš zato je dobra. Više se osvrće na odrastanje i umrle snove iz mladosti, pa je stoga čak i nepotrebno bilo ubacivati moonlight kao mjesto iz kojeg dolaze protagonisti ove priče, al' u redu. Sama tema i ta poruka “Počinjemo da starimo onda kada napustimo sopstvene snove." je jako dopadljiva, a uz dobru sprovedbu i ljepuškast Freghierijev crtež čini jednu vrlo dobru epizodu. Naslovnica je nepotrebna, ali lijepa.

    15.04.2012
    01:02:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 54%

    4, 4, 7, 9

    Ne sviđa mi se ova priča,dosta dosadna i nudi banalno rješenje za svršetak.
    22.04.2012
    10:04:00 sati
    Oki
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 31%

    3, 2, 5, 1

    Uzasno dosadna prica. Ukoliko je autor htjeo da prenese poruku da ne napustamo svoje snove, bolje da je to napisao velikim slovima preko jedne stranice i postedio nas ostatka stripa. 

    Ako je ovo jedna od najboljih epizoda posljednjih godina, onda je na niske grane pao nekada najkvalitetniji SBE serijal.

    Naslovnici cista jedinica, ne zbog toga sto ne izgleda lijepo, vec sto je obicna navlakusa za narod da kupe proizvod koji nece dobiti. Jasno je da su svi ocekivali Marinu ili neku pricu povezanu sa njom, dobili smo nista drugo do zloupotrebu njenog lika. 

    08.06.2012
    16:46:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 5, 10

    ok, bilo je najavljeno da necemo dobiti nastavak dugackog pozdrava u ovom pozdravu iz munlajta :) i jedva sam cekao da vidim sta cemo dobiti - jednu pricu na granici proseka koja lepo kopa po nasim secanjima, pa samim tim dobija i  ocenu vise, iako ne mogu da kazem da sam se bas "proveo" citajuci je. ti je dosta doprineo i fregijeri koji mi postaje sve odvratniji i koji ne uspeva niti jednom pogoditi dilanovo osecanje kakvo proizlazi iz date situacije - nesto kao recimo brindisi u ksabarasu/imenu oca. zato je pak maestro stano brilijantan iako nas navlaci na pogresan trag.

    28.06.2012
    12:03:00 sati
    Barker
    uredi
  • Sarghan

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Moram priznati da sam se više radovao ovoj priči zbog toga što ju je napisao Di Gregorio (koji mi se jako svidio u "Soba broj 63") nego zbog referenca na "Dugački pozdrav".

    U pitanju je vrlo jednostavna priča sa poukom koja bi takoreći mogla i samostalno funkcionirati, tj. uistinu je mogla proći i bez referenci na gore spomenutu epizodu. Ipak, zahvaljujući toj referenci je ispala i više nego dobra, ne toliko što se naslanja na jednu od najboljih Dylanovih priča, već po tome koliko ta priča opisuje samog Dylana.
    Pouka ove priče sama po sebi dosta odgovara Dylanovom dječačkom i sanjarskom karakteru koji mu ne dozvoljava da odraste te mi zbog toga čak i ima smisla što je Di Gregorio ubacio reference na Marinu i Moonlight pošto je Marina ipak Dylanova prva (dječačka) ljubav koju je sam Sclavi ubacio te koju Dylan još uvijek nije uspio niti želi zaboraviti. Samim time, ima mi smisla da je upravo zbog toga i iskoristio sjećanje na Marinu umjesto da je izmislio neku drugu Dylanovu dječačku ljubav kako bi izrekao ovu pouku. Na ovaj način, em je pouka ispala efikasnija pošto nije trebao objašnjavati nama već poznate Dylanove osjećaje prema Marini (zbog toga je imao više prostora za izgradnju priče), em je na neki način ipak naodgradio i dodatno produbio "Dugački pozdrav" i Marinin lik bez da je direktno dirao u njih.  Istina, u pitanju je gotovo beznačajna nadogradnja, no ta nadogradnja je ipak dosta efikasna pošto još više potvrđuje Marinin lik kao prve i najznačajnije Dylane dječačke ljubavi te, najvažnije od svega, ne narušava ništa do sada rečeno o njoj.

    Da skratim, sama priča mi se svidjela i vrlo vjerojatno je razlog taj što nisam previše očekivao na temelju naslovnice pošto od "Izgubljenih ljubavi" ne nasjedam na ovakve marketinške navlakuše. Neki kažu da ova priča nema baš veze sa Dylanom, no upravo zbog njegovog karaktera ova priča i te kako ima veze s njim, a i te kako funkcionira.
    Crtež i naslovnica su također na nivou.

    25.07.2012
    03:19:00 sati
    Sarghan
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 47%

    3, 4, 6, 8

    Veoma konfuzna, i u neku ruku nepotrebna epizoda.  Stvarno me zivciralo to sto su stavili Marinu na naslovnicu, i u naslov stavili "Moonlight", a prica veze nema ni sa jednim ni sa drugim.  Beskucnici koji traze pravdu od vlade, Dylan koji sanja da je drugacije proveo svoj zivot, i neki tipovi koji imaju svoje dvojnike (mladu i stariju verziju).  Ovo kako god pokusam da sastavim, nikako ne mogu da nadjem nikakvog smisla.  Jedino su neke scene sa onom Butterfly zenskom ok; kad ona citira svoje pjesme, te stranice su zanimljive.  Sve ostalo su jadni razlozi zasto se jadna Marina ponovo 'vratila' u ovu pricu.  Uopste joj nisu dali nikakvu ulogu... ocajno.  Neka je stid i sram Giovanni De Gregorija sto je ovako bezukusno pokusao da nam uvali sentimentalnost od "Dugackog Pozdrava".

    02.10.2012
    21:50:00 sati
    acestroke
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 8, 10

    Nisan očekiva puno ali moram priznati da je priča lijepo ispala i da se Di Gregorio dobro snašao, njegova poanta je većinom uspjela. Početak je bio dosta čudan ali scenarist je uspio na kraju dati zanimljivo i smisleno objašnjenje. Navlakuša na naslovnici i samo spominjanje i petljanje sa Marinom i Moonlightom mi uopće ne smeta jer Dugački pozdrav meni nikad nije bila neka "sveta krava" kao većini ostalih čitatelja. Freghieri se je moga malo više potruditi...

    08.12.2012
    13:19:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Enat

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Zgodna pričica, naslovna očarava, a i Freghieri je super.

    14.04.2014
    23:53:00 sati
    Enat
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    23.04.2014
    13:52:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 40%

    3, 1, 6, 10

    13.07.2015
    00:23:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    Ovo ce samo prevariti citaoce kao i izgubljenje ljubavi.Ustvari na kraju ispadne solidna prica,sa odlicnim Freghierovim crtezom ali ovde smori zato sto su prica i scenario pomalo dosadni.Naslovnica jedna od najboljih (zanimljivost Dylan ne nosi svoje odelo to je ja mislim prvi put na naslovnici u ovom serijalu),mogla je komotno biti kao i naslovnica od Dalekog Pozdrava,al obecava krivu pricu nego sto se nalazi unutar stripa.

    15.08.2015
    19:45:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • DividerOfShadows

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Priča mi se jako svidjela, što baš i nije iznenađujuće ako se uzme u obzir činjenica da me općenito privlače filozofski/sanjarski elementi u stripovima, a ovdje su oni naročito prisutni. Za početak, sam je strip baziran na jednoj kultnoj DD epizodi ("Dugački pozdrav"), što je bio dosta hrabar, ali i riskantan potez jer je lako mogao rezultirati razočaranjem, pogotovo jer je u pitanju različiti autor (Di Gregorio). Srećom po nas, "Pozdravi iz Moonlighta" ne ostavljaju loš okus u ustima niti kvare izvornu priču, već ju samo proširuju i obogaćuju. Drugo, ideja četiriju likova koji slijede svoje snove i njihovih četiriju starijih inačica koje ih naknadno ubijaju zbog boli neostvarenih ideala vrlo je intrigantna i zapanjujuća. Koliko god da je ova priča puna nekih utopijskih elemenata, baš se u tom segmentu i prikazuju horori stvarnosti - patnje i žalosti koji proizlaze zbog suočavanja s nekadašnjim stvarima u koje se nekad čvrsto vjerovalo, a zatim odbacilo radi samog preživljavanja. Posebno udarna rečenica bila je "Ne čine nas godine starima, već počinjemo stariti kad napustimo vlastite snove; mlad je onaj koji usprkos svemu nastavlja živjeti, pa i patiti - onaj koji se ne povlači pred neizvjesnom i često surovom igrom života". Ovakve se pouke ne nalaze često u horror stripovima, ali ovdje je baš prikladna i lijepo se uklapa u priču bez da ispada pretjerano otrcano. Svaka čast Di Gregoriju! 

    07.05.2017
    16:47:00 sati
    DividerOfShadows
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 67%

    8, 4, 7, 10

    Dugacki pozdrav mi je najbolja i omiljena Dilanova prica svih vremena. Svaki put kad uzmem da je citam dozivim je opet na isti nacin, ako ne i snaznije nego kada sam je citao prvi put. To je Sclavijevo remek delo bez premca, prica o surovosti odrastanja i o izboru i odlukama koje smo mogli da donesemo, ali nismo imali pameti, hrabrosti ili neceg drugog da taj korak preduzmemo. I ko zna kuda bi nas zivot odveo i koliko bi drugacije izgledao. Prelepa melanholicna prica bez premca. 

     

    Zato kada sam video naslovnu stranu Pozdrava iz Munlajta bio sam odusevljen mislju da postoji prica koja ce makar pokusati(kada je izvesno da takvo nesto ne moze da se ponovi) da prenese barem delic setne, tuzne, melanholicne a opet prelepe atmsofere  Dugog pozdrava kao sto je to uspelo maestralnoj Stanovoj naslovnoj strani. Medjutim to je bila varka (marketinski trik?) isto kao i prve tri stanice kada otvorimo korice. Posle toga prica odlazi u potpuno drugom smeru koji nema nikakve sustinske veze s Dugim pozdravom. To je istovremeno najveca prednost a i najveca mana ove epizode. Kakve mogucnosti je imao scenarista Di Gregorio?

    Da je isao u direktni nastavak i nadogradnju price koja je vec sama po sebi savrsena i dovoljna, samo bi navukao na sebe bes i mrznju citaoca, a da je isao u puki omaz i  imitiranje Sklavija kao pokusaj igranja na emocije i nostalgiju citaoca diskutabilno je da li bismo dobili lep, ali bismo dobili sugrno nepotreban nastavak u kome se nista novo nije reklo. 

    Medjutim Di Gregorio bira da ode u potpuno drugacijem smeru i da napise svoju pricu o snovima i odrastanju (koja tematski ima veze s porukama originalnog Pozdrava) ali ne radi to na uspesan -nalik snu- Sklavijev nacin(koji je pokazao da ume vrlo uspesno da ozivi u poslednjem, pre transformacije u Planetu mrvih ,specijalu Zapisi u pijesku) vec to radi na jedan krajnje plastican i dosadan nacin. Prica zato strasno pati usled raskoraka izmedju ocekivanja snolike melanholicnosti (koja se (ne?)uspesno pojavljuje u dve flesbek scene) i krutosti, neatmosfericnosti i puke obicnosti glavnog toka radnje. 

     

    Razlika u atmosferi i tonalitetu je toliko upadljiva i smeta da prica ne moze da se smatra uspesnom u narativnom smislu. Da je scenarista napisao ovu pricu bez naslanjanja na slavni prethodnik naravno da ne bi privukao istu kolicinu paznje, ali smatram da bi imao solidniju i konciznije izgradjenu pricu. Ali zato idejno nije ni malo doziveo neuspeh. Tema i poruka price je vazna, a to je koliko su ljudi spremni da zakopaju i (u ovoj prici doslovno) ubiju onaj decacki ili devojacki, kreativni, sanjalacki, najiskreniji deo sebe da bi da se uklopili u kolotecinu modernog bezlicnog drustveno prihvatljivog i finasnijski obezbedjenog ,,normalnog" zivota pod pritiskom najcesce onih najblizih porodice i prijatelja, a sve pod izgovorom da je to sastavni deo odrastanja. Pored toga sto je ta poruka isuvise ocigledno, i na tacni, servirana da bode oci, to ne umanjuje njenu snagu i vaznost. 

    Pored toga Di Gregorio u pricu ubrizgava i dozu drustvene angazovanosti kroz podradnju sa Gandijem i beskucnicima. Interesantno je, i za svaku pohvalu, sto se u skoro svakoj svojoj prici Di Gregorio bavi drustveno angazovanim temama ili nekom vrstom kritike drustva (kapitalistickog drustvenog sistema u celini u Prinudnom radu DD VC #70 ili glorifikovanje i opsednutost slavom i uspehom u I budi lep les). Zanimljivo je i videti Dilana u retkim trenucima preispitivanja svog nacina zivota i da li je to njegovo poeticno buntovnistvo u stvari sarena laza i maska za promasen i neuspesan zivot. Medjutim Dilan ne odlazi predaleko u tim razmisljanjima i vrlo svojstveno i dosledno sebi zakljucuje: ,,Divna porodica, dobar posao, lepa kuca. Oduvek sam sve to dozivljavao kao najveci kosmar. "

    Kako su to lepo prikazali na poslednjoj stranici stripa Di Gregorio i Freghieri Dilan se, za razliku od nesrecnih protagonista ove price, nije odrekao svojih snova i uprkos svemu nastavlja da zivi i da pati ne povlaceci se neizvesnom i cesto surovom igrom zivota. 

    21.02.2018
    01:01:00 sati
    going going
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 71%

    6, 8, 7, 8

    Sama priča teče pomalo u sporom ritmu, valjda je tako to sa snovima... Ipak, rasplet je dobro izveden, skroz izvlači stvar. Dobro objašnjenje na kraju samog Dilanovog postojanja, kako se ne mijenja... Vječiti sanjar. Zanimljivo je ovo da snovi u stvari bježe iz pakla, da mladalačke verzije ljudi mogu da dođu u naš svijet i da samo tvorci mogu da ih ubiju. E tu se malo scenarista zaigrao, pa preskače Dilanovu sekiraciju kad nije sačekao Silvi u baru... Sve u svemu - solidno.

    10.07.2019
    20:41:00 sati
    delboj
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pomalo neobična priča, protkano filozofskim premisama, ali jako, jako uspjelo. Konačno vrhunska naslovnica, priča i crtež!

    12.09.2019
    11:43:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    04.01.2020
    16:11:00 sati
    benx40
    uredi
  • Ukupna ocjena 35%

    1, 1, 7, 8

    Prvo kao prvo naslovnica i naslov  sugeriraju na Marinu i Dugačak pozdrav, a ne dobivamo ništa od toga. Dalje priča je dosadna, patetična, razvučena... U potpunosti se slažem sa King Warriorom koji kaže, da je autor mogao velikim slovima napisati: NE NAPUŠTAJ SVOJE SNOVE i poštediti nas svega ostalog. Učinak poruke bio bi daleko bolji.

    31.07.2020
    22:57:00 sati
    tekumze
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 771
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 410
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 304
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 806
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 832

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2758
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1845
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1368
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1261
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1189

Aukcije

Forum