Mumija

Dylan Dog

DD LEX 55 | 96 str.

London potresaju ritualna ubojstva čiji trag vodi do tajanstvene sekte zvane Sethova djeca. Njezini sljedbenici žele uskrsnuti drevnog učitelja Nectasa prinoseći mu ljudske žrtve...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 80%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Mumija
    DD LEX 55
  • Buđenje mumije
    DD ZS 55

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Mummia
    DD SR 55

ZANIMLJIVOSTI

  • Str. 25. u kinu se prikazuje film pod nazivom Mummys Love u kojemu glavnu ulogu igra Anna Never
  • Str. 47. Bloch citira pjesmu Guiseppea Ungarettija pod nazivom Non gridate più
  • Str. 51. na radiju svira Walk Like An Egyptian od grupe Bangles
  • Str. 89. Dylan priča o Inveraryju, mesmerizaciji i idejama Sclavijeve Zone Sumraka

Chiaverotti nije budala. Chiaverotti je drzak. Chiaverotti je bezobrazan. Chiaverotti je ironičan. Chiaverotti također jako dobro razumije Dylana Doga. Jako dobro kuži Sclavijev tok misli. I Chiaverotti se nemali broj puta više-manje uspješno sprdao sa serijalom i Sclavijevim tokom misli. Ali, ne... Chiaverotti zasigurno nije budala. Kada je dobro raspoložen i inspiriran (primjerice, upravo Sclavijevim tokom misli) Chiaverotti zna biti natprosječan i vrlo čitljiv. Upravo Mumija predstavlja svojevrsni amalgam svih dosada izrećenih tvrdnji o Chiaverottiju i pokazuje toliko scenarističke raspoloženosti, inspiracije i ujedno tolike autorske prepoznatljivosti, što u smislu ironije, što u smislu giallo elemenata, te posebice u domeni redovito drske karakterizacije likova.

Krenimo od inspiracije... Sclavi je Zonom Sumraka udario jedan od snažnijih temelja u Dylanu Dogu, proklamiravši vječni život čistim prokletstvom a pojedince koji su ga naoko uspjeli doseći kao isprazne ljušture koje više nisu niti mrtve a niti žive, koje egzistiraju bez osjećaja, kako fizičkih tako i mentalnih i koji beskonačne živote provode u čistom ravnodušju i apatiji. Chiaverottijeva Mumija nekako je na tragu ove ideje, toga nepisanog kanona serijala o istraživaču noćnih mora. Od samog svog početka, u dalekom Egiptu, pa sve do raspleta, ova ideja živi u liku Nectasa, velikog gebelinskog svećenika i učitelja Setove djece. Ideja vječnog života kao najvećeg ljudskog prokletstva i patnje utjelovljena u liku mumije, koja nikako da umre, kao da oponaša Terencea Carpentera iz Invererija, prvog stanovnika Zone Sumraka koji je shvatio sav njezin užas, užas vječitog i beskonačnog ponavljanja, ravnodušne svakodnevice, bez početka i kraja, pa prema tome i bez ikakvog napretka i razvoja, kako fizičkog tako i duhovnog, mentalnog. Dapaće, i sam okršaj Dylana i mumije, kako slikom, tako i popratnim dijalogom, kao da donekle ponavlja istovjetnu scenu sukoba u mrtvačnici u Invereriju.

S druge strane, ideja vječnog života mnogo je privlačnija Chiaverottijevim smrtnicima, pripadnicima londonske aristokracije i općenito elitnijem dijelu građana. To se najbolje vidi u karakteru važnijih likova Mumije. Od prve žrtve, uspješne, ali nezadovoljne i neispunjene menadžerice Glenn Lancaster, koju Chiaverotti mrcvari s neskrivenim užitkom, do njezine sestre Plenty Lancaster, Dylanove mušterije, Chiaverotti još samo jednom prezentira svoj karakteristični odnos prema ženskim likovima. Doduše, u liku Plenty Chiaverotti sažima i svu svoju prepoznatljivu ironiju. Ona je, niti manje niti više nego scenaristica horror stripova, i autorica uvijek strogo originalnih priča, bez hommagea, kopiranja i loših viceva. Ona također ima samouvjeren i odrješit nastup, premda posrće pred Dylanovim direktnim i ponešto agresivnim zavođenjem kojemu se, iako isprva suzdržana, odjednom sasvim razoružana bezrezervno predaje. Jer, ako se Chiaverottija pita, kada žena kaže NE, ne znači da žena uvijek tako i misli. I da ne zaboravim napomenuti već po pravilu klasičan obrat...

Plenty će se do samog kraja raskrinkati kao zločinka i kao osoba sasvim promašenih načela, tragično dokrajčena i doslovce zgnječena vlastitim uvjerenjima. Ona je, doduše, spoznala svu banalnost ovoga svijeta, ali je spas i bijeg pokušala pronaći u vjeri u pogrešne ideale, čime sama priča pri kraju dobiva i svoj (anti)religijski karakter, kao uostalom i sama Sclavijeva Zona Sumraka. Ono što ide u prilog možebitnog lošeg tretiranja ženskih likova u Mumiji je to što ovoga puta niti muški dio ne prolazi ništa bolje. Koncipirani redom od trulih i uštogljenih buržuja i jednog tragičnog vigilanta, na koncu sveukupno dobijemo otužni brod luđaka i propalica.

Uza sve nabrojano, te Dylanovo peto i pol čulo, njegovu iznimnu nadarenost za detalje, verbalne sukobe s inspektorom Blochom (gdje Bloch predstavlja racionalno a Dylan iracionalno) Chiaverotti, da se i sam izrazim pomalo ironično, uspijeva udahnuti život svojoj Mumiji. I to prvenstveno gomilom pojedinosti... jer upravo u tome i je draž i ljepota Chiaverottija... ne nužno u globalu, koliko u pojedinostima, koje ovoga puta sjajno funkcioniraju i podupiru ovu naoko jednostavnu i bezbrižnu pričicu, dižući je barem koju stepenicu iznad prosjeka.

Naprijed

DD EXT 54 Delirij

DD LEX 56 Sjene

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo mi je najbolji Claudijev rad uz Grozu Strašnog. Inače sam često kritičan prema ovom autoru, ali ovdje nemam riječi.

    SVAKA TI DALA KIKY KAD SI RECENZIRAO OVO!!!! OK, AKO SI OŽENJEN ONDA NIŠTA! XD

    Bitno je da si napravio dvije stvari:

    1) recenzirao si ovu epizodu

    2) napisao si nešto u zanimljivostima

    31.07.2012
    18:07:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 4, 8, 8

    Sve skupa je vrlo predvidljivo. Priča teče več po onom poznatom ključu (Jack Trbosjek, Povratak čudovišta, Tama, Sto godina kasnije...), kad djevojka koja zaposli Dylana izpade glavna negativka na kraju. Kad imaš ovaj ključ pred očima imaš sve. Dodatan minus je po mome mišljenju stavrno loš kraj. Nekdje do 80 stranice još mi je bilo sve skupa zanimljivo ali onda iz vedrog neba dobivamo ženu koja je vidjela i koja poznaje ubojicu. Inspektor ide sam na dom k ubojici i upravo tada je tamo skup ubojica, a on prisluškuje njihove mračne zamisli. Stvarno idealno, da bi se sve tako na brzino rješilo. Na kraju iz jedne solidne priče ispadne loša. Sviđa mi se naslovnica.

    31.07.2012
    21:36:00 sati
    tekumze
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 74%

    6, 8, 8, 8

    Zanimljiva priča s originalnim twistom na kraju. Upravo rješenje s više ubojica, tj. pripadnicima sekte i inspektorovim zamjenikom koji ih redom ubija iz osvete, čine ovu priču ponešto originalnijom pa makar samo unutar DD serijala.

    31.07.2012
    22:09:00 sati
    drogsy
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Potpuno se slažem sa prethodnim komentarom

    01.08.2012
    07:59:00 sati
    doktor78
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Prilicno dobra prica, sa dobrim likovima, i odlicnim raspletom.  Crtez ovog Dall'Agnola mi se svidja, jer me puno podsjeca na Stanov crtez.  Neke stvari su ovdje vec vidjene i familiarne, ali ipak, onaj kraj sa 'dvije' ubice stvarno nisam mogo da predvidim.  To sto je jedna od tih ubica ponovo Dylanova klijentkinja jeste malo iritantno, ali ok, makar su to ovdje dobro uradili.  I kao u vecini epizoda ovog serijala, zadnja stranica i vinjeta su veoma iznenadjujuce, i veoma krvave.  Ovo je mozda i najbolja Dylanova epizoda od svih brojeva izmedju 50 i 60.

    02.08.2012
    14:59:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ovo uopće nije loše. Uz Igru sa smrću možda i najbolji Kjavijev DD.

    06.08.2012
    22:17:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 63%

    7, 5, 7, 6

    Epizoda koja se (brzo) pročita, a nakon toga ne ostane po ničem posebno u pamćenju. Ništa posebno. Crtežu viša ocjena samo zbog nekoliko odličnih kadrova.Naslovnic mi je intrigantna.

    13.08.2012
    12:19:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    vec vidjeni i provereni recept (zle) ekipe koju neko polako ali sigurno pocinje da tamani na poprilicno zanimljive nacine uz dodatak staroegipateske mistike,  je u ovom broju ipak dobitna kombinacija. moze biti zato sto su dijalozi smisleniji, klijentkinja je strip scenarista (wow!), a uz to u naravno i glavni zlikovac (wow x2), ali vidi vraga, ne i jedini(wow x3). a utisku podosta pomaze i jako dobri dall'agnol u svojoj ranoj fazi kada mu je dilan skoro savrsena stanova kopija. naslovnica je kao sto neko rece intrigantna, a zbog necega ja sam slab na ovih par crvenih dnevnikovih naslovnica.

    13.09.2012
    22:53:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Kao i sve ranije Chiavijeve epizode iz ranog DD razdoblja,oke,al ništa posebno.

    29.01.2013
    23:02:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 82%

    8, 6, 10, 10

    Kiky je napisao odličnu recenziju.

     

    Chiaverotti očigledno može kad hoće... No, dobru priču pokvario je deja vu twist na kraju...

     

    Dall'Agnol ovde s-a-v-r-š-e-n! Jeste crtež blizak Stanovom, ali ovoliko sjajno odmerene dinamike i savršenog razlaganja pojedinih momenata retko gde možete videti u serijalu...

    20.02.2013
    03:24:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Solidna epizoda sa već obrađenom temom o banalnosti ''življenja u besmrtnosti'' u Zoni sumraka. Uzeti mumiju za klasičan primjer ''onog koje živi vječno'' je dobar potez. Dall'Agnoll bio i ostao odličan.

    15.08.2013
    19:28:00 sati
    Panon
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Dobra epizoda. Sviđa mi se kako je spojio sve te elemente (mumiju, sekte, ubojstva) u jednu logičnu cjelinu i to bez nekog uobičajenog glupog obrata na kraju, jer ovdje je obrat vrlo dobar! Dall'Agnol je ovdje još uvik dobar, kasnije ne valja ništa.

    19.08.2013
    10:14:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    Kao ljubitelja mumije malo me je razočarala ova priča.

    28.09.2014
    17:24:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    Nisam fan Dall'Agnola, ali to ne znači da mi se uopće ne sviđa njegov crtež. Epizoda svakako zanimljiva, naročito kraj. I sviđa mi se osvrt odnosno opis zone sumraka u recenziji :)

    13.04.2015
    07:35:00 sati
    caramba
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Jedna od boljih Chiaverottijevih prica.

    04.08.2015
    21:25:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Odlična poluhorror atmosfera u ovoj epizodi, crtež također na visokom nivou.
    06.09.2015
    13:38:00 sati
    Oki
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Chiaverotti definitivno može napisati dobru priču kad hoće, a to dokazuje i ovdje. Odlična priča, jedna od boljih koje sam pročitao u dosta vremena, pogotovo u moru smeća u Dylan Dogu. Dall Agnol također odličan. Ovdje mu je crtež baš dinamičan i atmosferičan. Sve u svemu, jedna odlična epizoda, za svaku preporuku - pravi iskonski Dylan Dog.

    03.05.2017
    06:22:00 sati
    Spock
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Hvala Bogu da sam pročitala i neke pohvale na račun Chiaverottija. Od samog početka on ima ideje, humor i dijalog al ga nekako ukaki s nekom sitnicom pa cijeli dojam ode k vragu. I to se obično dogodi u zadnjih 10 stranica. To mu se dogodilo u Tami, Košmaru ivanjske noći, Kraljici tame, dok je u slučaju Goblin falio u karakterizaciji likova znanstvenika te jeftinim moraliziranjem o pravu životinja. Međutim, sve te epizode imaju i duha i ideju. Meni se on dokazao u Misterij Temze a svoju kvalitetu potvrdio u epizodi Delirij. Tako da sam vidjevši da ovo piše on i crta Dall Agnol bila sretna. Neki autori su svete krave,  Sclavi u Dylanu, Nolitta u Zagoru i Mr. No. I onda ovi koji ih naslijede po defaultu moraju biti 457 puta bolji da bi čitatelji rekli da su dobri. Da bi nakon što i oni odu i dođu neki treći, kukali kako nisu bili toliko loši i da nam je barem neki takav autor danas. 

    Nakon ovog podužeg komentara o Chiaverottijevom opusu, prokomentirat ću epizodu. Izvrsno je spojio Mumiju i mesmerizaciju, te ubacio pandura Whitea koji se osvećuje čvrknutoj sekti. On je poprilično nečekivan twist. Lik Plenty koja je i sama autor horor stripova pršti od autoironije i humora. A završna scena u kojoj mumija poludi i smrska glavu zadnjem pripadniku sekte je antologijska. Dylan joj podari smrt nakon 2500 godina tupila i dosade, a kreten je opet probudi. Haha

    31.05.2017
    21:25:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Još jedna odlična Chiaverottijeva epizoda, a Dall'agnolov crtež ne treba ni komentirati, perfektan je.

    10.06.2017
    10:24:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Utisci od prošle godine u ovo vreme (21.7.2016)

    Ovo stvarno jeste jedna od boljih Chiaverottijevih epizoda.
    Međutim da je ovo crtao neko drugi a ne savršeni Dall'Agnol, utisak verovatno ne bi bio tako pozitivan.
    Izdvojiću scene mumifikacije Nectasa, scene ubistava a naročito prikaze Setovog deteta, obratite pažnju na položaj tela prilikom koljačine, ili Scena kad Set proviruje kroz prozor. I mumiju je nacrtao odlično, i to bez uobičajenog i nepotrebnog poveza preko glave. Zaista jedan od najboljih crtača u Dilanu, bar u prvih 6-7 epizoda koje je crtao, za ostale ne znam.

    Epizoda koja ne boluje od previše grešaka u scenariju, iako ih ima. Početak je intrigantan sa sve procesom balzamovanja te posle 70 dana, kada pošten čitalac očekuje da je proces mumifikacije završen, mumija oživljava i odgovara da je smrt užasna. I pre nego što je to otkriveno, imao sam utisak da je ova priča na tragu čuvene Zone sumraka i života bez života a smrti bez smrti.
    Ubistva su kreativna: prvo obiluje crnim humorom, kada se scene nasilnog ubistva prepliću sa šaljivim doskočicama / reklamama spikera na radiju. Drugo je zadesilo Kevendiša, koji se vraćao sa projekcije filma Mumijina ljubav sa (interesantno) Anom Never u glavnoj ulozi. Treće ili koje već je zadesilo devojku koja ide po ivici zgrade moleći se da je neko od stanara zgrade prekoputa uoči i pozove policiju. Međutim vidi je narkoman koji misli da je ona haludža i dete kome majka ne veruje. Da nije smešno bilo bi žalosno. I jedna od tužnijih scena u serijalu, kada panduru White-u Setova deca ubijaju ćerku.
    Onda je tu muvanje klijentkinje (za koju se ispostavlja da je peto Setovo dete), razgovor sa profom Egiptologije, koji ne da liči na sumnjivca nego je glavni osumnjičeni ali se ispostavlja da to nije. Te na kraju da jeste.
    Na neka od ovih ubistava odlazi i po 10ak stranica, što nije malo, kao i na polu-halucinatornu scenu borbe Dilana i mumije Nectasa, koja bi bila užasno komična da strip nije crtao Dall'Agnol. Brbljiva mumija koja ne može da umre. Dilan je lepo zapazio tugu i bol u očima mumije, koja kao da od Dilana traži da je reši ovog pakla večnog života... koji to nije. Svojevrsni vrhunac epizode.
    Već od 70 i neke stranice pa do skoro samog kraja se vodi borba u muzeju sa nekoliko twistova. Prvi interesantan i realan, sa White-om, a drugi sa ogavnom kosooko-zmijolikom klijentkinjom koja je gle čuda ubica. Ipak, način na koji umire, kako recenzent na drugom forumu kaže ''spljeskana sopstvenim idealima'' tj. spljeskana statuom Seta koga je, da se tako mladalački izrazim voršipovala, je odličan. Problem je što se okršaj vodi na 25 strana, ali se bar brzo čita.
    Sam kraj sa buđenjem mumije (koja hiljadama godina pokušava da umre a ne može) jedna je od boljih Chiaverottijevih završnica. Setova deca nisu jedina, ima ih mnogo više, dakle čitav kult (u koji su umešani svi egiptolozi Velike Britanije), a Nectas kao njihov Isus tj. spona između njih i Seta je neumirući, i proklinje Seta zbog toga.
    -

    Uglavnom, utisak je prilično pozitivan, naročito i iznenađujuće u pogledu završnice stripa koja kod Chiaverottija zakaže, ali ovoga puta ne.

    Radujem se sledećem (skorom) čitanju.

    10.06.2017
    19:59:00 sati
    Jocko
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Srednja zalost, bilo je pitanje vremena kada ce i mumija doci na red, ipak je Dylan strip horor tematike.

    21.08.2017
    19:43:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    10.07.2018
    14:43:00 sati
    Gris
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    21.07.2018
    22:39:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    18.06.2019
    23:14:00 sati
    benx40
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Super! Sjajna, zaokružena priča s mitološkim referencama, odlično!

    10.09.2019
    11:06:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 76%

    6, 8, 8, 10

    Vrlo dobra slasher epizoda. Egipatska tematika joj daje baš jedan poseban šarm. Jedan od Dall'Agnolovih najboljih radova na serijalu. Zanimljiv kraj te sama ideja da vječni život nije baš tako sladak kako ga možemo zamisliti.

    27.10.2019
    13:16:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Skoro pa da nema Bonelli serijala u kojemu barem jednom nije obrađena tema starog Egipta, tj. u kojem nema barem jedne mumije.. Pa normalno da ni horror serijal kao što je Dylan Dog ne može proći bez toga.. No, za razliku od nekih drugih serijala, ovdje je to solidno odrađeno.. Spajanje tema mumije i mesmerizacije, ubojstva Sethove djece (građanske elite društva), poludjeli Blochov zamjenik.. Sve su to zanimljivi elementi koje je Chiaverotti jako lijepo spojio u ovoj epizodi..

    Pietro Dall'Agnol je u ovoj fazi serijala odličan i njegov je crtež jako lijep.. Ja ne znam što se sa tim gospodinom kasnije dogodilo, ali s vremenom se pokvario do neprepoznatljivosti.. Naslovnica je zanimljiva, sa dosta detalja..

    04.05.2020
    11:45:00 sati
    allessi
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Priča više liči na nekog horor Martija. Ne sjećam se kad sam ovo prvi put čitao, ali sad kad sam ponovo pročitao nisam naročito oduševljen kvalitetom priče. A ni crteža.

    09.07.2020
    16:03:00 sati
    delboj
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Potpisujem Kikyevu sjajnu recenziju. Mozda najbolja Kjavijeva epizoda na Dilanu. Dalanjol maestralan i Stano takodje!

    01.08.2020
    18:57:00 sati
    going going
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 770
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 410
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 304
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 805
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 832

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2758
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1845
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1367
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1260
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1189

Aukcije

Forum