Vazdušni gusar

Mister No

MN LMS 888/891 | 348 str.

Mister No priča o svojim ratnim danima u “Letećim Tigrovima”, dobrovoljnoj letačkoj jedinici koja se borila u Kini protiv Japanaca i otkriva priču o tome kako je dobio svoj nadimak.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 10

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Leteći tigrovi
    MN LIB 68
  • Vazdušni gusar
    MN LMS 888
  • Leteći tigrovi
    MN LMS 889
  • Žuto nebo
    MN LMS 890
  • Samuraj Saiko
    MN LMS 891

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Vento di guerra
    MN SR 145
  • Le tigri volanti
    MN SR 146
  • Cielo giallo
    MN SR 147
  • Il mio nome e Mister No
    MN SR 148

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča govori o Mister Noovoj mladosti i prvim letačkim i ratnim danima.
  • Mister No spašava život kineskom vođi Chang Kai Sheku.
  • Saznajemo kako je Mister No dobio nadimak i djetelinu sa četiri lista na rukavu jakne.

“Vazdušni gusar”? Odgovarajući naziv bi prije bio “Mister No ide u rat” (a to je u biti i originalni naslov jedne od najboljih Mister Noovih priča – "Mister No va alla guerra" u nas objavljen u LMS 679/682). U serijalu o Mister Nou su povremeno bile objavljivane priče koje su se ticale njegove prošlosti; bilo da je riječ o njegovim doživljajima u New Yorku (LMS 739/742, LMS794/799) ili ratnim avanturama (LMS 679/682, LMS 858/860). Za dvije ratne epizode scenario je napisao Guido Nolitta koji je akcenat stavljao na Mister Noove dane na Filipinima (LMS 679/682), odnosno Italiji (LMS 858/860). Prirodno, javila se potreba da se čitaocima omogući da saznaju nešto više o tome kako je Mister No postao pilot. Scenario za ovu epizodu je napisao Luigi Mignacco kome je ovo bila debitantska priča. Treba napomenuti da je priča doživjela veliki uspjeh u Italiji, tako da je Bonelli dao odriješene ruke Mignaccu za dalje stvaranje. Ovaj je to obilato iskoristio tako da je poslije povlačenja Nolitte/Bonellija Mignacco postao glavni scenarista Mister Noa.

Bilo kako bilo, godina je 1940. i sjenka rata se nadvija nad SAD. Mladi Jerry Drake upoznaje Vilijama Bata Barlingtona, civilnog pilota, i pristaje da mu bude mehaničar. Vremenom se između njih dvojice javlja veliko prijateljstvo. Kada u jednoj “nezgodi” Batov avion biva uništen njih dvojica se zajedno pridružuju dobrovoljačkom korpusu AVG (“Leteći Tigrovi”), koji se u Kini bori protiv Japanaca… Iako debitant, Mignacco se pokazao kao izvrstan autor i scenarista. Cijela priča je urađena u narativnoj formi, tj. Mister No sam prepričava svoje ratne dozivljaje. Prvi dio priče (LMS 888) je rezerviran za “nezgodu” u kojoj je Batov avion uništen, a u kojoj je Mister No stekao svoje prvo letačko iskustvo, ni kriv ni dužan, (obratiti pažnju na str 71-73 LMS 888). Počevši od str 21. LMS 889 počinje saga o “Letećim Tigrovima” i ranim ratnim danima Mister Noa. Izbor likova koje je Mignacco uvrstio u eskadron”Letećih Tigrova” je također impresivan. Tu su gunđalo Bat Barlington, prgavi Teksašanin Bil Karson, naizgled povučeni Lari Tri. Posebnu pažnju Mignacco je posvetio liku pukovnika Čenoa, komandanta “Tigrova”. Strog, ali pravican, Čeno je pravi primjer vođe: spreman je da pohvali pilota za uspješno obavljen zadatak, ali i da ga žestoko ukori zbog greške (vidi str. 49 LMS 890). Zanimljivost ove epizode je i pojavljivanje generalisimusa Čang Kaj Šeka (1887-1975), lidera Kuomintanga i najznačajnije ličnosti na političkoj pozornici Kine u periodu od 1927. do 1949. Iako je njegovo pojavljivanje ograničeno na nekoliko scena u LMS 890 i LMS 891 (mnogo veća pažnja je posvećena njegovoj supruzi Mej Sung Ling), smatram da je to značajno uticalo na kvalitetu epizode. Svi oni koji se žale da stripovi nemaju i edukativni karakter neka obrate pažnju na stranice 82-88 LMS 890 gdje će moći mnogo toga naučiti o kineskoj povijesti i kulturi. Za kraj izdvajam veoma zanimljivu scenu iz LMS 891 koja će interesirati sve one koji se pitaju kako je Mister No dobio svoj nadimak. Na stranama 13-35 LMS 891 prikazana je transformacija idealiste Džeri Drejka u Mister Noa odnosno promjena njegovog stava prema svetu koji ga okružuje: npr. strana 34 LMS 891 ”Džeri Drejk više ne postoji”;”Od danas Mister No ide svojim putem ne dozvoljavajući nikom da ga obmanjuje i iskorištava”. Crtež Bignottija ne treba previse hvaliti, uostalom to se i očekuje od takvog majstora.

Naprijed

LMS 884/885 Šuma mutanata

MN LMS 900/902 Gospodarica tajne

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Nevjerovatno je da je netko u debitantskom radu uspio napisati tako kompleksnu priču punu detalja, živopisnih sporednih likova, akcije i još je k tome tako savršeno orkestrirati do save-the-world finala. Čak bi se usudio reći da Mignacco više nikad nije uspio napisati OVAKO dobru priču. Iako rastegnuta kroz 4 nastavka ova mi priča ni treći-četvrti put kad sam čitao nije bila ni mrvicu manje zanimljiva.
    Kad je crtež u pitanju, riječ je o jednom od meni najdražih Bignottijevih na MN gdje je stvarno obavio vrlo dobar posao.
    Naslovnice su, kao i sve iz rane Disove faze fantastične.
    02.08.2002
    20:00:00 sati
    Billy
    uredi
  • Aster

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Dobro uradjen posao,bar mi se Bignottijev stil nikad nije dopadao.
    18.10.2002
    15:19:00 sati
    Aster
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    I evo M.Noa na dalekom istoku usred političkih previranja. Malo me ova epizoda podsjeća na Korta Maltezea. Inače, jako volim priče iz M.Noove prošlosti, posebno ratne. Tako da bih volio više ratnih akcija i sukoba sa Japancima. Dobro, ovdje je tek početak rata, možda i ima koja epizoda o daljnjim događanjima na Pacifiku, osim Prokleti most. Ako nema, trebalo bi to napraviti. M.Noov idol, Bat, mi nije neka faca. Dobre su one tuče sa Englezima, klasična nadmetanja među vojnicima. A dobar je i pomak iz Amazonije i upoznavanje sa skroz drugačijim krajevima i kulturama.
    22.09.2003
    21:40:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 6, 8

    Vrlo dobro!Uvijek sam volio priče u kojima MisterNO prepričava svoje doživljaje,pa bili oni iz 2.svjetskog rata ili iz njegove mladosti.Ova epizoda je OK,dobro razrađena i napisana.Fora je ono mučenje,mada bih više volio da je umjesto Jerrija batine dobio npr. Zagor.Diso je puno bolje rješenje za naslovnice nego Ferri.
    23.10.2003
    17:15:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    14.11.2003
    16:49:00 sati
    Brdar
    uredi
  • fishleg

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Meni je to jedna od najdrazih prica Mister Noa. Mignacco je napisao odlican scenario, prica je uzbudljiva. Bignotti je isto odlican, steta sto nema malo vise ovakvih prica.
    17.11.2003
    20:17:00 sati
    fishleg
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    pun pogodak su uvijek prepričavanja iz prošlosti mister noa,odličan crtež i ok naslovnice...
    29.09.2005
    04:13:00 sati
    globinjo
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    dugo mi je trebalo da kompletiram ovu priču, i kad sam to konačno napravio, moj pas se dočepao dva od 4 stripa i pretvorio ih u konfete, i tako ja tek prije par dana uspio pročitati ovu, značajnu epizodu, tu je objašnjen znak na rukavu, nadimak i još puno toga...i bez toga je epizoda zanimljiva, s puno povijesnih, edukativnih podataka
    07.02.2006
    13:57:00 sati
    ken2
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalna priea! Bignotti i mignacco su napravili odliean posao. Zanimiljivo je da su sve epizode MNo-a eija je tematika WW2 odliene, pa tako i ova. Sve eetiri epizode sam kupio kod jednog Tureina u Beeu koji je ispred metro stanice pored dnevnih novina prodavao naše stripove.
    15.02.2006
    07:44:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Odlična priča!!! Uvek sam voleo te priče iz Mr.Noove prošlosti, a ova je jedna od najboljih!!
    18.04.2006
    09:37:00 sati
    manhunter
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Sinoć sam ponovio gradivo pilotove prošlosti,pa eto da napišem koju riječ i ovde.Kad sam prvi put čitao ovu epizodu,totalno me oduševila....a sad...ehm,vrlo dobra je to epizoda,ali loše prevedena doboga.Tek sada vidim koliko je trebalo riječima dočarati razliku između talijanskog i srpskog  da se točno opiše ime i način na koji ga je Mister No dobio.Uvodnik i sredina su fenomenalni,ali klima zadnja priča "Samuraj Saiko" koja se u originalu zove "Moje ime je Mister No".Finiš bezobrazno brz,nakon dugog uvoda,ali opet epizoda koja čini veličinu Mister Noa i koja se mora imati.Ako se i ne ima,vjerujem da će nam kad tad pasti na pamet da potražimo ovo "kako,kada i zašto".Stoga ocjene više!
    12.03.2008
    11:03:00 sati
    kico
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna.....!!!!
    18.07.2008
    18:38:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 7, 5

    Meni se čini da je ovu bitnu epizodu MrNoa Mignacco u posvetio Miltonu Caniffu, legendarnom, mega-utjecajnom strip-autoru ("Terry & the Pirates", "Male Call", "Steve Canyon" itd.). MrNoov prijatelj iz AVG razdoblja, "Larry Tree", je u zapravo Terry Lee, lik čiju je životnu priču, od dječaka-pustolova do pilota u kineskom i američkom ratnom zrakoplovstvu za vrijeme WW2, stvorio Caniff u serijalu "Terry & the Pirates" - samo odgovarajući broj godina stariji, naravno. Zatim, već na početku priče, MrNo se, kao mladić, zatekne na aerodromu nazvanom Caniff Field, a daljnji tijek priče odvija se među pilotima AVG-a u Kini - tema koja je okosnica Caniffovog serijala.
    Meni je taj dio priče, gdje je Mignacco smjestio MrNoa  stvarno povijesno razdoblje, među stvarne povijesne
    likove (Chennault, Chang-Kai-Shek) apsolutno fantastičan, blizu nivoa prve MrNo-ratne priče, "Prokleti most" remek-djela Nollita/Diso tima. Dio u kojem je ispričano kako je Jerry Drake postao MrNo, je u usporedbi sa "ozbiljnim" MrNo pričama (koje je uglavnom crtao Diso) prilično trivijalan, na razini većine ostalih Bonelli strip-karaktera. Zato je i jasno zašto je ovu epizodu crtao Bignotti (broj 2 MrNo crtač), koji je majstor za dočaravanje "crne","trash", "špageti-vestern" atmosfere (poput Ferrija), kojom odiše ova Mignaccova nekako ozbiljno-neozbiljna priča. Bignotti, kao i Diso prije njega, u kadrovima uvijek prikazuje krivu varijantu P-40 Warhawka, kakvu Leteći Tigrovi nisu koristili (nacrtan je E umjesto B i C), ali to je već picajzliranje...
    Jedna stvar koja se vječito pojavljuje na Ferrijevim naslovnicama - MrNo UVIJEK nosi jaknu (al to je OK), kaubojsku maramu, antikni Colt .45 i pripadajuči revolveraški opasač, te neku čudnu kombinaciju vojno-kaubojskih čizama, makar ni jedan crtač (osim Donatellija u epizodi 2) nije tako prikazivao (ali to je to genijalno špageti-vestern naslijeđe talijanskih autora stripa).
    02.09.2008
    14:47:00 sati
    rukos
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    zadnji put čita prije 15 godina. Toliko mi se urezala u sječanje - 100%
    14.08.2009
    13:48:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    26.12.2009
    19:49:00 sati
    Koresh
    uredi
  • wesskowaz

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Upravo sam po ko zna koji put zavrsio citanje ove legendarne price. Gradivo se mora obnavljati, a ova prica zasluzuje jos mnogo, mnogo citanja.

    14.02.2010
    23:56:00 sati
    wesskowaz
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Odlično. Konačno i Diso da nacrta valjane naslovnice.

    07.06.2011
    19:16:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja epizoda Mister No-a

    27.07.2011
    13:25:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 7, 9

    Mislim da od svih Mr. No flashback epizoda, ova je sigurno najslabija.  Scenario je ok, ali uopste nije na nivou prica "Mr. No ide u Rat", "Grad Zlocina", "Crvene Senke", itd.  Stavise, stvarno ne znam zasto nisu mogli stavit ovaj dio u vezi Mr. No-ovog nadimka u pricu "Mr. No ide u Rat", tamo su mogli ubit dvije muhe jednim udarcem.  Crtez je ok, jer bi Bignotti nije nikad bio omiljen, ali naslovnice su vrlo, vrlo dobre.  Prica mi je iskreno bila dosta dosadna; nije nikako napeta, niti narocito zanimljiva, jednostavno je prosecna kako god se gleda.  Kad sam ovo citao, znajuci nostalgijsku vaznost ove price, stvarno sam htjeo da je volim, ali uopste nije ostavila duboki utisak na meni, a ma skoro nikakav.  Kao vecina epizoda, sumnjam hocu li ovo ikad vise procitat, sigurno ne u sledecih 10 ili 15 godina.  Steta.

    12.09.2011
    13:00:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    6, 3, 7, 7

    21.05.2012
    21:53:00 sati
    tekumze
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    05.08.2013
    21:58:00 sati
    velka031
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 81%

    8, 6, 10, 9

    Činjenica je da je Mister No napravio više lošeg nego koristi. U neku ruku ova epizoda je mogla proči i bez njega. Najprije udesi Batu avion i uvuče ga u vojsku i na kraju on pogiba zbog Mister Noa. Isto vrijedi i za dva kineza dok je vukao rikšu. I onog incidenta sa ukradenim avionom ne bi bilo da je pripazio da ima dovoljno goriva.

    Najbolji Bignottijev rad.

    14.11.2013
    03:03:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moja najdraža MN ratna priča.

    04.10.2014
    19:18:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Po komentarima, jako sam iščekivao ovu epizodu u izdanju Libellusa čija mi je knjiga i prvi susret s ovom pričom i nije me ni malo razočarala. Nevjerojatno je da je ovo napisao Mignacco i to još u svom debitantskom radu, za čovjeka kojeg koliko sam pročitao naokolo, nema uopće mnogo riječi hvale ili nekih iznadprosječnih priča. Svaka čast, zbilja nevjerojatno zvuči, ali ovo je Mignacco napisao kao da je on "otac" Mister No-a. Jedva čekam njegovu narednu epizodu, koja bi trebala biti početak Afričke sage ako sam dobro provjerio, da vidim kako se dalje snašao. Što se Bignottija tiče, rekao bih da je ovo jedan on njegovih najboljih radova, ako ne i najbolji. U svakom slučaju, ova epizoda je pravi dragulj cijelog Mister No serijala.

    01.03.2015
    22:51:00 sati
    caramba
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 7, 9

    na momente dosadno, pa onda zanimljivo i sve tako. pocetak dosta bespotrebno oduzen. zavrsnica mi se smehotresno teatralna.

    05.03.2015
    10:44:00 sati
    kasper
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    strašna, kompleksna priča i to jednog debitanta, odlično.Bignotti standardno odličan.

    15.01.2016
    17:58:00 sati
    igor 12
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Mislim da mi je scena u kojoj satnik Saiko nadjeva Jerryu nadimak Mister No, mučeći ga pritom, jedna od najdražih scena u Bonelliju. Bjesomučno ponavljenje riječi "ne",  histerično smijanje i saikova brutalnost  neki su od detalja koji su me dugo pratili nakon završetka čitanja.

     

    Mignacco je stvarno izvrsno prikazao Jerryjevu preobrazbu iz entuzijastičnog mladića željnog borbe i oslobađanja Kine od japanske agresije do frustriranog i iznevjernog "veterana" kojeg su užasi  i razvratna pravila rata dovela do ruba potpune ravnodušnosti.

     

    Jest da je onaj završni zračni dvoboj sa odgađanjem naiva, ali mogu zažmiriti na jedno oko zbog svega ostalog, kao i zbog odličnog Bignottijevog crteža sa stvarno uvjerljivo nacrtanim emocijama likova.

    07.08.2016
    00:19:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Detinjstvo, nostalgija... za svakog poštovaoca Džerija Drejka ova priča je super klasik!

    12.02.2017
    11:17:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    17.03.2017
    19:14:00 sati
    Nedo
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    S obzirom da je jedan od 2-3 najaktivnija scenarista, tko bi rekao da je ovo Mignaccu prva priča na serijalu koji je njome dohvatio gotovo 150 originalnih brojeva. Leteći Tigrovi predstavljaju svojevrstan kult i jednu od najlegendarnijih epizoda jer se otkrivaju neke nepoznanice iz prošlosti glavnog junaka, ali na kraju moram priznati da sam očekivao više od onoga što sam dobio. Daleko je ovo od vrha serijala, čak bih rekao da kod mene ne ulazi ni u širi spisak i da bih bez problema mogao nabrojiti barem 30 boljih priča. Ako su Leteći Tigrovi stvarno ono najbolje što Mignacco može ponuditi od sebe, onda me je strah pomisliti kako izgledaju njegovi radovi iz kasnije faze (orig. 250-360) koji inače kotiraju dosta loše. Da ne bude zabune, u pitanju je više nego dobra priča, samo što meni takva ocjena (recimo 8 od 10) nije razlog za pretjerano zadovoljstvo kod nečega što je imalo preduvjete da obara s nogu. Nakon svega ostaje mi dojam da tu nešto fali, ili da se točnije izrazim, zbog odlaska previše u detalje postoje stvari koje se mogu svrstati u višak. Tu prije svega mislim na središnji prerazvučeni dio, dok na početak i završnicu stvarno nemam nikakve zamjerke. Inače mi odgovaraju dugačke priče jer kod takvih kvalitetna razrada scenarija može napraviti čuda, ali ovo je ipak trebalo biti kraće za 100-tinjak stranica i vjerujem da bi tada dojam bio osjetno bolji. Mignacco nije Nolitta da bi mogao scene u kojima se ne događa ništa od presudne važnosti napraviti zanimljivima čitatelju, tako da ovaj ne osjeti kakvom varkom se scenarist poslužio da zadrži njegovu pozornost. Jedan običan izlet među oblake, kako bi malo provozao žensku u svome pajperu, natjerao je Mister Noa da nakratko ostane zaleđen, koliko zbog činjenice da je za dlaku izbjegao smrtnoj opasnosti toliko zbog pojavljivanja duhova prošlosti. Koji se to bezobraznik igra sa svojim i životima drugih ljudi vozeći borbenog lovca sa oznakom Letećih Tigrova iz drugog svjetskog rata? Iznenađenjima nema kraja kada se u kratkom vremenu otkriva kako taj nesmotreni pilot dosta sliči jednom starom prijatelju iz ratnih dana, dok se drugi nakon toliko godina pojavljuje kako bi probudio hrpu uspomena. Idealna prilika da Mister No ispriča još jednu priču iz prošlosti koja počinje njegovim upoznavanjem sa Batom Barlingtonom. Taj susret je imao puno veću važnost za budućnost mladog Jerryja Drakea nego što je u početku mogao pretpostaviti, a odmah je vidio nešto što će kasnije postati njegov zaštitni znak prilikom pokretanja neposlušnog avionskog motora. Kada u nečijem društvu provedeš puno vremena teško je ne pokupiti nešto od njega, legendarni udarac nogom je usvojen po kratkom postupku i obuka je mogla započeti. Sudbina je htjela da vatreno krštenje za pilotskim komandama stvarno bude takvo u pravom smislu te riječi, Barlingtonova neopreznost i Jerryjeva želja za dokazivanjem su ih skoro preskupo koštali. Da ne ispadne kako je sve teklo prejednostavno moralo se dogoditi nešto što će zagorčati situaciju, koliko god spašavanje života bilo najvažnije od svega uništenje aviona nikako nije vijest koja se prima ravnodušno. Kada ostaneš bez svog osnovnog sredstva za rad ne preostaje ti ništa drugo nego pronaći drugi posao, a gdje ćeš bolje prilike od mogućnosti da se nastaviš baviti stvarima koje ti najbolje idu. Tvrdi neodlučni stav se brzo razbija pravim argumentima, nije problem potegnuti ni u daleku Kinu kao plaćenik kada je zarada dovoljno dobra da opravdava takav rizik. No, je li 675 dolara mjesečno stvarno toliko dobra zarada da riskiraš glavu u tuđoj državi? Sigurno nije kada se uzme u obzir da neke druge kompanije plaćaju čak 2000 dolara za manje opasan posao. Možda ipak nisu svi sirovi materijalisti koje zanima samo da prođu što bolje sa financijske strane, dok za razne ideale nema mjesta koliko god bili ispravni. Događaji u Burmi su predetaljno prikazani za čime nije bilo potrebe, razne tučnjave i slične stvari ne donose ništa posebno korisno. Jedino važnost ima odabir imena za borbenu zrakoplovnu jedinicu, Leteći Tigrovi ipak bolje zvuči nego American Volunteer Group. Između ostalog saznajemo zašto Mister No na rukavu majice nosi ušiveni znak djeteline sa 4 lista i od koga je originalno potekla ta ideja. Nakon Burme došlo je vrijeme za odlazak u Kinu, ždrijeb će odlučiti kojih 6 (ne)sretnika će imati čast da bude u društvu genaralisimusa Chiang Kai Sheka i njegove energične žene. Jerry nije izvučen a pod svaku cijenu želi u Kinu, toliko da je spreman nekome drugome prepustiti naklonost jedne bolničarke, a najidealniji izbor je Larry Tree koji je opčinjen njome. Oklada između dvojice pilota nije dobro završila za dvojicu burmanskih vozača rikši, još jedna u nizu Jerryjevih grešaka je sada imala tragične posljedice. Iako treba pohvaliti želju za uvođenjem povijesnih kineskih ličnosti kao što su Chiang Kai Shek i Soong Mei Ling, u Kunmingu je svejedno bilo više dosadnih nego zanimljivih scena. Može se izdvojiti jedino malog kineskog dječaka iz praonice koji je rekao grubu istinu kako Amerikanci u Kini vode svoj privatni rat, a kada završe s njime Kinezima preostaje da nastave svoj ako žele izboriti slobodu. Zadnja trećina priče je najbolja, iako i ona pati od dosadnih dijelova, kao što je npr. detaljno objašnjavanje političke situacije u Kini od strane Li Chao. Odlazak u Chungking donosi veliki Jerryjev propust kakav se ne smije događati ni najobičnijem početniku. Nije bilo teško pogoditi kome je otprilike pao u ruke, pukovnik Kung je više djelovao kao da surađuje sa japanskom stranom nego sa generalisimusom Chiang Kai Shekom. Što se tiče Li Chao to je već bilo puno teže procijeniti, njezino isticanje kako uvijek sluša svoga gospodara se svakako moglo pokazati kao pametno odabrana maska. Jerry je baš zaredao sa greškama, jest da svi kosooki ljudi jednome bijelcu mogu izgledati isto, ali onaj mehaničar toliko vuče na Japanca da je to teško ne primjetiti. Iz toga se izrodila jedna od najznačajnijih scena na serijalu, tko bi rekao da će neprijateljski časnik biti zaslužan da Jerry Drake prepusti svoje mjesto buntovniku pod imenom Mister No. Satnik Saiko je osim novoga imena uspio stvoriti i novi karakter koji će znati reći ''ne'' kada je to potrebno. Nakon scene mučenja se počelo naslućivati kakav će biti izlaz iz neugodne situacije, a nije ni bio veliki izbor osoba koji mogu pomoći jednome zarobljeniku. Hoće li jedan američki plaćenik, koji se kune da je došao samo radi novca, ustrajati u svojoj odluci da ne ulazi u tuđe probleme, ili će ga opet omekšati lijepe riječi osobe vođene višim idealima? Naravno, Mister No ne bi bio ono što jest kada ne bi pokušao pomoći onome tko se bori za ispravnu stvar, čak i u situaciji kada su male šanse da posao uspješno privede kraju. I kada neke stvari uspiješ napraviti kako treba uvijek se nađe netko tko će to osporiti zbog interesa koji nadilaze uvjerenja običnog čovjeka. Poziv u vojsku je okončao karijeru u Letećim Tigrovima a Mister Noa potpuno udaljio od njegovih prijatelja. Sudbina Bata Barlingtona je ostala nedorečena, ne vjerujem da je završio onako kako je rekao Larry Tree i siguran sam kako će kasnije izaći na vidjelo više informacija o njemu. Drago mi je što je na kraju Mister No spomenuo neke likove i događaje iz prijašnjih epizoda; Connelyja iz epizode Plaćenici, borbe na Filipinima iz epizode Mister No ide u rat i borbe u Italiji iz Etrurskog demona. Sve te 3 epizode su meni osobno bolje nego Leteći Tigrovi, koju jedino zadnja trećina i neka legendarna otkrića spriječavaju da potpuno potone u prosječnost ovog serijala. 

    Crtež mi je ipak ostavio bolji dojam, sve prijašnje priče iz prošlosti je radio Diso i moram priznati da sam bio malo skeptičan kako će ovo izgledati u izvedbi Bignottija, bez obzira što se radi o pravom majstoru. Ipak, Bignotti se odlično snašao, a poput Disa je vodio računa o izgledu mladog Jerryja Drakea u odnosu na osjetno starijeg Mister Noa iz sadašnjosti. 
    Od naslovnica prva i treća su odlične a četvrta vrlo dobra, iako najbolje oslikava ime epizode treća mi je najslabija jer je previše pozerska.

    27.11.2017
    17:52:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Izvrsna ratna priča, uz fantastičan crtež. Uz to, sama priča sadrži mnoge povijesne točnosti i istine vezane uz stvarna događanja, koja su se prikladno uklopila u priču.

    Poseban plus: saznanje kako je Mister No dobio nadimak i otkud mu potječe djetelina na rukavu majice.

    Možda i najbolja ratna priča Mister Noa ikad napisana.

    04.05.2019
    17:16:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlična epizoda.

    30.06.2019
    23:08:00 sati
    Barney
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 78%

    8, 9, 6, 9

    Price iz ratnog perioda su uglavnom i ponajbolje (cak i one iz almanaha), pa tako ni ova fenomenalna Minjakova prica, u kojoj saznajemo i poreklo nadimka Mister Noa nije izuzetak. Uvek joj se sa uzivanjem s vremna na vreme vracam na citanje!

    22.10.2020
    00:41:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Kultna prica, di doznajemo otkud nadimak i djetelina sa cetri lista na rukavu Mister Noa.

    08.01.2021
    20:37:00 sati
    Liverpool
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 84%

    10, 7, 8, 9

    Dugo sam odugovlačio da konačno u komadu pročitam ovu priču. U lms nisam imao sve, ali 'Žutog neba' se odlično sjećam. Jedna od rjeđih kišnih naslovnica. Inače je priča sasvim ok, da se konačno sazna sve i za taj nadimak. Na momente u drugom dijelu malo i dosadnjikvo.

    11.05.2021
    09:25:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum