Vrijeme osvete

Nathan Never

NN SD 18 | 96 str.

Petorica borbenih androida specijalno prepravljenih za ubijanje napadaju sve važne vitalne točke Metropole, a primarni cilj je palača Aristotela Skotosa. Pratimo napore Nathana i šutljivog novog lika Jacka O’ Ryana koji također ima neriješene račune sa Skotosom. Vrijeme osvete dolazi...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 7

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Vrijeme osvete
    NN SD 18

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L´ora della vendetta
    NN SR 20

ZANIMLJIVOSTI

  • Reference na Isaaca Asimova i zbirku priča o robotima «I, robot»
  • Priča se nadovezuje na NN #01 «Specijalni agent Alfe»
  • Roboti u NN: #26 «Ja, robot» i #48 »Strava ispod nule»
  • Prvi put se pojavljuje Jack O’ Ryan, a nastavak Jackove prošlosti saznajemo u NN SD #39 «Ravenov povratak»
  • Yakuze iz spec. LU NN #01 «Cybermaster»
  • Str. 28., druga vinjeta, na ramenu vidimo malog pterodaktila kao kućnog ljubimca, tajne vezane uz tu životinjicu možete vidjeti u SD NN #21 «Izgubljeni svijet»
  • Priča uključuje sličnu atmosferu, ambijent i izvjesne karakteristike koje su povezane sa likovima iz Predatora i Fantastic Four (Jacka Kirbya i Stan Leeja) zbog: scena potjere u prve dvije table (prvo, slična džungla u Vijetnamu i Kal Skotos u oklopu sličnom Predatorovom i s gunlayer laserom); 5 androida ubojica su likovi kreirani od Jacka Kirbyja (The Thing ili Ben Grimm) sa surovom snagom, Human Torch ili Johnny Storm sa svojim moćnim plamenom, Mr. Fantastic ili Red Richards rastezljiv i elastičan, Invisible woman ili Susan Storm Richards sa sposobnošću nestajanja i The Super Skrull (šampion izvanzemljske rase), a sam Jack Ryan jako podsjeća na Kirbyja
  • Lik Jacka O’ Ryana inspiriran je prema protagonistu SF ciklusa Orion, pisca Bena Bove, protagonist se tamo zove John O’ Ryan
  • Ilustracija na str. 11 tipična je za Masamune Shirowa i «Appleseed» s klasičnim prekrasnim «Arcology»; egzoskeleti policije Metropole su također od Shirowa
  • Konzola na str. 22 jednaka je konzoli za navigaciju i opremi na mostu iz serije Star Trek: The next Generation
  • Leteći Nathanov auto sličan je onom iz filma «Back to the Future» sa Michaelom J. Foxom i C. Loydom
  • Neboder MPC TV jednak je zgradi Centralne policije iz Blade Runnera
  • Novinar Kenneth Clark jednak je Supemanovom liku, Clarku Centu
  • Androidi imaju strukturu kostiju identičnu Terminatorovom i isto kao on odlučuju se za različite opcije tokom operacije
  • Str. 31 robot koji ima rotacijski disk jednak robotu iz mange Zambot 3
  • Str. 46. fembot koji ispaljuje projektile iz prsne šupljine kao roboti koje pilotiraju žene iz mange Nagai, kao u «Mazinga Z» ili «The Great Mazinga»; roboti su Venus, Diana i Aphrodite A
  • Leteća vozila policije su iz Otomove «Akire»
  • Ninje na str. 50 nose maske sličnu kacigi koju nosi Tekkaman
  • Nabavne letjelice na str. 50 su evolucija Core Fightera iz «Gundama»
  • Samurai robot kojeg koriste yakuze su mix Gundama i Daitarn 3: zapravo oni koriste solarni napad
  • Poprsje žene s dugim vratom na str. 60 nije od umjetnika zvanog Modigliowsky, već Modigliani
  • Opis androida na str. 69 sa karticama karakteristika je iz Blade Runnera, a također i Apokalips Plaza sliči Piramidi Tyrell Corp.
  • Dr. Russel, Jackov doktor, ima ime isto kao i ženski doktor iz «Space 1999»

« Revenge is a dish best served cold» - stara Klingonska poslovica

Priznajem da nisam talentiran ko gospodin Tarantino, al i ja bi iskoristio ovu priliku da uporabim ovu simpatičnu izreku. Naslov ove epizode i gorespomenuta izreka vam govore sve. Došlo je vrijeme osvete, za onog koji to najviše zaslužuje, a to vam mili moji, prečasni i poštovani Aristotel Skotos! Kako je u zanimljivostima i napomenuto, kombiniraju se elementi mange: borbeni oklopi, oružja, roboti, građevine; zatim elementi superheroja: ekstravagantne moći, Superman, Fantastic Four, Predator, ninje; elementi NN svijeta: dobri stari zakoni robotike, korumpirani policijski narednici i yakuze, kriminalne radnje Skotosovih. So stay tuned once again...

«Konnichiwa, oiabun san...»
«Dobar vam dan, Ishimori san...»

Prije nego zlobnici iskoriste prilike i nazovu ovu Serrinu epizodu plagijatom, dozvolite da kažem i nekoliko riječi u njegovu obranu. Svako slučajno pojavljivanje već autoriziranih likova nije provedeno sa namjerom da se omalovažava sadržaj tih inspirativnih epizoda. Bit će najbolje da gledamo na ovo kao na veliki hommage mnoštvu djela fantastične umjetnosti. Iskoristiti ideju nekog drugog i prodati je pod svoje ime, možda i jeste plagiranje, no ako se to sve uzme i podigne na višu razinu primjene, to se zove populariziranje starog materijala i predstavljanje starih uspješnica novim generacijama i to kroz viziju suvremenog razmišljanja.

Ajme, šta ti bi??!

Agencija Alfa nakon ove epizode dobiva novog djelitelja pravde poznatog po imenu Jack O’ Ryan. Kršni, šutljiv momak sa svojim zagonetnim nastupom i svojim tajnama iz prošlosti. Već duže vrijeme je na ratnoj stazi koja nosi teško breme osvete. Niti ovdje ne saznajemo pravu svrhu Jackovog postojanja jer ostatak saznajemo u NN #39 «Ravenov povratak». Jedan je od interesantnijih likova s ožiljcima na duši, koji poput Nathana, stoički podnosi svoju sudbinu. Biti velik čovjek i istovremeno se nositi sa kobnim biljegom prošlosti nije lako. Sigurno je teško ne podleći izazovu koji bi možda olakšao to breme i koje bi možda pružio siguran put prema boljem životu. Boljem životu unutar sebe, bez trzavica u duši. Jack je, kao što ćete saznati, bio zaražen bakterijom koja izjeda kožu. (Malo morbidniju verziju slične bolesti možete pogledati u ovogodišnjem horrorcu «Cabin of Fear»). Toj bolesti nema konačnog lijeka, nego se može samo zacjeljivati na neko vrijeme. Njegov mentor i spasitelj dr. Russel tražio je lijek za njegovo stanje, no krivudavi putevi zle kobi (izazvana Skotosom) opet su odnijeli sav trud u nepovrat. Težina ovog lika dobiva na važnosti već kad saznajemo da je on u nekom odnosu sa osobom koja je markantno suprotnog karaktera od njega. A približava se i vrijeme osvete za ovo rodooskrvnuće...

Biomenanička komponenta likova je vrlo značajna jer na scenu stupaju androidi bez zakona robotike kakve smo mogli upoznati u NN #1. U pitanju je 5 androida, primarno stvorenih za drugačiju uporabu (npr. fembot za karnalne strasti), no ugradnjom novih elektroničkih mogućnosti s razornim djelovanjem (iliti oružja) androidi postaju prijetnja za Metropolu. Zgrada MPC TV kuće, Agencija Alfa, a ponajviše Apokalips plaza ciljevi su ovog luđačkog pohoda zbog jedne malecke stvari. Radi stvarčice zvane osveta. Esteban Alvarez, vođa je preostalog dijela narko-kartela koji ima nerazriješene račune sa svojim ex-rivalima.

Jack svome mučitelju: «Hajde u pakao prokletniče! Ali, ne zaboravi... Vratit ću se! Osvetit ću ti se!»

No zašto je došlo vrijeme osvete? Zbog čega? Reći ću vam. To je radi karizme poznatog nam gospodina Aristotela Skotosa. Kažu sve se vraća, sve se plaća. Pa i vraća se i plaća se, donekle. No neki nikad ne isplate do kraja svoj dug. Skotos family, s ocem Aristotelom, sinom Kalom, majkom Sadom, osobe koji si ne dopuštaju strah ili stida konačno si moraju dozvoliti malo paničnog straha i boli poraza. Pred očima smrti očito je da nitko ne ostaje ravnodušan, strah pred smrću prevladava sve osjećaje. I pred kraj, onaj osjećaj svemogućnosti nestaje i ostane samo sumanuta briga za očuvanjem vlastitog života. Licemjerni Skotos kao vođa sekte vodi kampanju protiv razvoja tehnologije, koristeći fiksaciju da je ona samo produkt zla. A s druge strane, on je najveći pobornik novih čuda tehnologije i zna da je tehnologija moć. I u ovom broju će uvidjeti što znači igrati se tehnologijom...

Skotos: «Demoni tehnologije pobijeđeni su uz pomoć gospodina i hrabrosti mnogih ljudi... Ono što smo danas proživjeli bilo je upozorenje! Upozorenje na ono što se može dogoditi u budućnosti, nastavimo li putem kojim smo krenuli...»

Junaci agencije Alfa još jednom će biti u mogućnosti prikazati kako složni rad pomiče i planine. Kad androidi postaju prijetnja gradu aktivira se cijeli staff Alfe. Legs i Sigmund, čak i Mendoza, mehaničar. Radnja se odvija na više lokacija i to tokom jednog dana. Čak smo počašćeni razgovorom ugodnim između novinara Kennetha Clarka i njegove kolegice Geraldine Stein. Mislim da bi bilo dobro napraviti jednu epizodu gdje se otkriva da je štreberasti piskaralo zapravo prikriveni superjunak u borbi protiv zločina.

Ovo je epizoda u kojoj je naglašena akcijska strana, a obuhvaća i onaj dio kad se uvode novi elementi u priču. Novi likovi, nove pozadine likova, novi zapleti/raspleti. Epizoda je klasičan primjer provođenje osvete i koncipirana je odlično. Dijalozi nisu previše obilni tako da više u prvi plan pada vizualizacija radnje. Esposito Bros su dvojac kojeg smo imali prilike vidjeti u SD NN #14/15. Crtež je pregledan i uredan, mada ponekad likovi znaju biti prikazani izobličeno patuljasti. Znamo da koriste neke motive iz već isprobanih mangi kao što su dizajn oklopa, oružja, gradskog interijera. Svako ima svoje uzore i izvore iz kojih crpi ideje, a Japanska umjetnost je kolijevka robota, pa se znade tko kreira najbolje robote i SF apokalipsu. Castellinijevim naslovnicama jednostavno ne mogu odoljeti, stoga i ovaj put ona dobiva visoku ocjenu!

«Tako je... Imaš li vatre?»

Naprijed

NN SD 16/17 U ponoru pamćenja

NN SD 19 Delirij

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Logan

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 6, 9

    Dobar je to strip,ali mi je crtež nekako slab.Nije loš,ali moglo je i bolje.Esposito bros mi nisu ništa posebno.Solidno.
    29.06.2004
    14:07:00 sati
    Logan
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Ima puno stvari u ovoj epizodi koje me oduševljavaju.Oduvijek sam se palio na iznenadne masovne histerije u velikim gradovima pa mi je zato ova epizoda draga jer su dobro prikazani panika i haos nastali nakon što je 5 androida krenulo opustošiti višemilijunski grad.Cijelo vrijeme je napeto,počevši od izvrsnog početka u prašumi pa do samog finala u Skotosovi palači a moram spomenuti i jako dobar vatreni okršaj između Legs i "Human torch" androida.Nathan je u biti samo promatrač ali to uopće ne smeta a sviđa mi se što je napokon i veliki Aristotel Skotos bačen na koljena.Sve epizode u kojima se pojavljuje taj meni posebno drag lik i njegova obitelj su mi zakon zakona.Odlično je pogođena mješavina američkog stripa(Fantastic 4) sa japanskim mangama,Yakuzama i robotima koji me podsjećaju na neke od crtića koje sam vrlo rado gledao kao klinac.Taj inspektor Ishimori mi je posebno simpatičan tip već od prvog broja a Jack Ryan mi nije ništa posebno,onako prosječen lik.Crtež je vrlo dobar,posebno su dobro i detaljno nacrtani androidi,Kalova oprema te sam grad(npr. kad se Sigmund u letjelici javlja Nathanu a u pozadini vrlo lijepa panorama).Jedina zamjerka je što na nekim pasicama jednostavno kao da fali boja,sve je bijelo i nejasno,ali možda je to samo loše odštampano.Naslovnica opet odlična.Na kraju pohvale recenzentu na odličnoj recenziji(posebno na Zanimljivostima)
    04.07.2004
    16:24:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    e ovo mi je jedan od NAJADRENALINSKIJIH NN - ova. Od prve do zadnje stranice!
    13.07.2004
    11:05:00 sati
    nikola
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Izvrsne zanimljivosti u recenziji. Sama epizoda mi naprotiv, nije tako zanimljiva. Malo rasturačine po gradu i dolazak na scenu Mr. Frizurice – Jacka O`Ryana (koji ima solidnu bolest; deecay je u recenziji spomenuo film Cabin of Fear, vjerojatno je mislio na Cabin Fever). Važno (a možda će u bliskoj budućnosti kad ljudi zarate sa strojevima biti i korisno) saznanje: SVAKI ČOVJEK NORMALNE SNAGE MOŽE U BORBI PRSA U PRSA POBIJEDITI ROBOTA. Jednostavno mu elegantnim potezom iščupa glavne dovodne i odvodne žice ispod vrata. Jedino je pitanje jel se pod «normalnom snagom» misli na prosječnog čovjeka (bez tonusa sa škembom) ili prosječnog nadčovjeka.
    02.08.2004
    13:03:00 sati
    stinky
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 76%

    9, 7, 6, 10

    Kao i u Cybermasteru, i ovde možemo videti kako brojni elementi Nathanovog sveta reaguju u slučaju napada na City, i to je glavni adut ove epizode. Akcija je dobra, crtež bi mogao biti i bolji, naslovnica fenomenalna... jedino je rasplet diskutabilan. Zašto Jack ne ubije Skotosa? Zašto nam banda dei sardi nije omogućila jednu jaku emotivnu scenu u odnosu oca i sina? I u krajnoj liniji, zašto se Jack pobunio? Skotosovo objašnjenje ("Jack, ti si bio drugačiji od mene, bio si DOBAR", ili nešto u tom tonu) vređa inteligenciju i na nivou je Moćnih rendžera. Ljudi su "dobri" ili "loši" po rođenju. Do jaja. Ne baš najsrećniji detalj: na kraju prethodne epizode, Jedanaeste zapovesti, Nathan u samospoznaji kaže da prvo moramo naučiti biti očevi, a tek onda osvetnici, nakon čega sledi ova epizoda koja se zove "Vreme osvete"...
    17.08.2004
    11:35:00 sati
    Djole
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Izvrsna epizoda.
    24.08.2004
    17:46:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Imamo dvije priče u jednom; s jedne strane ovo je SF akcija, roboti gruvaju po gradu i plaše ljude. S druge strane imamo i priču o odnosu oca i sina (jacka o'ryana i skotosa) koja se nekako izgubila u svemu tome. Ali, nažalost, niti jedna od tih dviju priča nije baš nešto zanimljivo napisana niti naročito dobro sklepana u jednu epizodu.
    12.11.2004
    19:31:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 5, 9

    Crtež me ubi u pojam.
    20.11.2004
    11:48:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 73%

    6, 8, 7, 10

    pa to uopste nije los strip samo kad se snadjes na kojoj si razini :)
    06.01.2005
    14:27:00 sati
    crta
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Dobar strip, ima puno akcije i još su mi oduvijek bile zanimljive ove priče s robotima, što samo povećava moju ocjenu koja bi ionako bila dosta dobra. Malo sam se čak i nasmijao kad je Jack govorio one nekakve glupave rečenice na početku(upriličiti razgovor-koja glupost). Malo mi je naivno u scenariju što se robotu mogu izguliti one žice iz vrata; umjesto da ih dignu u zrak nekakvim extra bombama ili slično. Naslovnica i nije baš nešto posebno, a jedina zamjerka kod crteža je što je malo blijed, ili je kod mog primjerka slabiji otisak. A da, da ne zaboravim još reći da mi je ovo prvi Nathan kojega sam uopće kupio:))))
    20.11.2005
    21:30:00 sati
    mpavin
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Priča i scenarij su odlični i zanimljivi. Značajna epizoda, jer ipak se po prvi put pojavljuje detektiv Ryan i otkrivamo još nekoliko zanimljivosti iz prošlosti NN svijeta. Da i ljubitelji akcije ne bi bili zakinuti odlično je napravljen napad androida na grad. Naslovnica: čista desetka!
    25.11.2005
    21:12:00 sati
    dcopic
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    iako sama ideja priče nije nešto posebno, scenario, crtež i naslovnica su fenomenalni. esposito bros su mi među 3 najbolja NN crtača, onako predivne panorame grada budućnosti, zgrade, ljudi, oklopi androida, lica me prost oduševljavanju i prava je šteta što takvi majstori češće ne crtaju nathanove epizode.
    13.01.2006
    00:15:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Prilično dobra akcijska epizodica. Crtež nešto lošiji. Otisak blijed i nikakav; užasno; baš umanjuje dojam. Naslovnica odlično nacrtana ali su mi boje nekako mutne.
    26.03.2006
    19:34:00 sati
    Vorador
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 67%

    8, 7, 5, 7

    Prilicno zanimljiva epizoda. Puna je akcije i dinamike, a i svidelo mi se i ovo razotkrivanje proslosti i porekla Dzeka O Rajana. Kao sto su i drugi primetili, dijalozi izmdju oca i sina, Skotosa i Dzeka, dakle, su prilicno debilni, bas kao i Dzekovo objasnjenje kao se protivu robota treba boriti prsa u prsa. Van ovih pobrojanih nedostataka, sve ostalo funkcionise jako dobro.
    27.02.2007
    15:36:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Vizualno odlično..priča solidna, dosta napeta i zanimljiva, fora je to mobiliziranje svih mogućih sila u gradu, od Alfe i policije do Yakuza i SKotosa..pohvala za recenziju, vidin da mi je promaklo puno tih zanimljivosti..Fantastic 4, fora..
    23.06.2007
    13:17:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 8, 6

    Ne volim ovaj superherojski đir s previše besmislene akcije bez predaha, ali zbog odličnog kontinuiteta u Nathanu, ipak, dajem relativno dobre ocjene. Imam osjećaj da je ova nategnuta priča napisana samo u svrhu toga da braća Esposito mogu crtat ono što im leži.
    04.03.2008
    16:12:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Rasturačina i prvo pojavljivanje Jacka. Vrlo dobra epizoda.
    08.03.2008
    22:42:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Vrlo uzbudljiva epizoda NN-a jer obiluje velikom količinom (kvalitetnih) akcijskih scena koje se bez prestanka protežu od znaka za početak operacije, pa sve do samog svršetka. Scene se izmjenjuju jako brzo što epizodi daje na tempu. Nastali kaos u Metropoli kojeg su izazvali ona petorica androida je jednostavno maestralano prikazan. Najaprije se nešto događa na 6. razini, pa onda na 2., a nakon toga se selimo na 7. razinu, itd... Najdojmljivija scena mi je ona kad vinjeta prikazuje cijeli grad, a eksplozije se vide iz različitih sektora (teški adrenalin). Ovdje ću odmah replicirati sam sebe, jer mislim da bi bilo još bolje da su one robotske borbe bile popraćene "dobroćudnom patetikom" u vidu nekakvih poetičnih didaskalija, kao što to radi Medda. Slažem se s recenzentom ove odlične recenzije da sve ono što je Serra pokupio od ostalih autora ne možemo nazvati plagijatom jer je on sve te feature samo uzdignuo na još veći nivo, tako da to nije ništa drugo nego homage brojnim SF djelima i autorima koji su očito Serrin uzor. Meni je baš drago kad pročitam one gore zanimljivosti koje navode neke skrivene autorove zamisli koje su prethodile samoj epizodi. Ne vidim ništa loše u davanju homagea FF-u, mangama i sl. Moram priznati da sam i sam pravi geek i fetišist kad su u pitanju roboti. Sve one savršene proporcije, žice, vijci i kabeli me napale kao malo koga!:D Ovo je prva epizoda u potpunosti posvećena robotima i androidima poslije odličnog NN 1. Vidi se i da je Serra lud za tehnikalijama (kao i ja). Epizoda je naprosto pretrpana raznim tehnikalijama, ali i karakteristikama Nathanova svijeta budućnosti. Počnimo s rasparčavanjem droge, vjerskih proroka, masovne pomame, uređenja unutarnjih sigurnosnih snaga (policija i a. Alfa), korumpiranosti državnih službi (Ishimori, jakuze), medijskog utjecaja (MPC) pa sve do letećih automobila, androida, robota, boraca u skafanderima, policijskih letjelica...itd... itd... Zasigurno sam izostavio navesti još hrpu Serrinih minijatura. Zato, kapa dolje, majstore! Isto se pitam, zakaj su ti androidi toliko otporni. Trebalo je to riješiti s par raketa "zemlja-zrak"!:)) Da se dotaknem i same priče... A što reći, nego da je i ona vrlo dobro obrađena: osveta, Skotos na koljenima... Zadnje scene rušenja poljednja dva androida su mi izazvala smiješak na ustima! :D Kako su ih samo spizdili. :DDD. Evo i par zamjerki. Prvu je naveo već Djole, kad je rekao da su mu neke scene nelogične, kao npr. to što Ryan nije ubio Skotosa (zašto ga je onda Serra uopće doveo u tu situacijau). Moglo je tu biti i malo priče otac - sin, i tako to... Čudna je i ona nagla pojava doktora Russela koji spašava Ryana. Sve to navodi kako se Serra u par navrata poslužio nekim brzopletim scenarističkim riješenjima koje ipak ne utjeću previše na konačni utisak. Crtež je odličan, malo nesiguran početak, ali kako tražiti mane, kad su Espositovci onako dobro nacrtali androide. De Angelis je odličan crtač, ali mi je kod njega prikaz borbe često konfuzan (v. "Svemirsko pješaštvo"), dok to nije slučaj s braćom Esposito kod kojih nema nejasnih situacija i nesnalaženja u prostoru, dapaće... Radi naslovnice jednostavno moraš pročitati strip, mada ne znam koji je ono lik na njoj.
    25.07.2008
    21:22:00 sati
    Inferno
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Mlaka pričica o odnosima/problemima unutar obitelji, od koje je zanimljivija čak i ona suluda SF pucačina-razbijačina. Objašnjenje zašto je došlo do raskida između oca i sina nikakvo, konačni 'obračun' smiješan. Crtež prosječan, naslovnica među najboljima.

    Mene samo interesira tko je lik koji se pojavljuje na 87. stranici; jeli to M. Bison iz Street Fightera ili pak ''Biker'' iz Village People(a)? :)))
    28.08.2008
    19:55:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    priča koja na pocetku nije nešto posebno puno obecavala ali poslje se uspostavilo da je tema teroristicki napad na grad pa je sve dobilo jednu novu dimenziju. dobili smo jednu dublju priču, zanimljivu, dobro osmišljenu i posloženu od scenariste. mozda je trebala biti ova priča u dva nastavka,mozda ne ali mislim da bi bilo bolje. crtež jako dobar jedan od boljih u serijalu do sada.
    16.12.2008
    20:31:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Priča oko Jacka O'Ryana je stvarno dobro uklopljena u radnju, koja je stvarno puna akcije i žestine. Braća Esposito su pravo pogodili crtež za ovu epizodu.
    17.01.2009
    21:22:00 sati
    Panon
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Izvrsna akcijska priča koja se čita u dahu! Odličam prikaz gradskih razina kroz adrenalinske scene. Upoznajemo meni jako dragog novog člana Agencije alfa Jacka, a tu je i nezaobilazni glavni negativac Aristotel Skotos. Uglavnom imamo sve sastojke za jednu odličnu epizodu.

    19.01.2010
    11:54:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 42%

    3, 2, 7, 6

    Majko mila, kako je ova dosadna, i ne samo to, nego i absolutno konfuzna!  Nema sanse da se ovdje moze znat ko pije, ko placa, ko pise ova scenarij, i ko bi u stvari mogao da ga razumije.  Pocetak price, koji se zbiva u djungli, je ipak nekako interesantnan, i onda cim prica izlazi iz djungle, dobijamo neki rat izmedju androida i ljudi, i citava epizoda ostavlja utisak neke lose epizode transformersa.  Dosta zbunljivo, dosta dosadno, i kraj je totalna glupost.  Sigurno jedan od najgorih Nathanovi prica koje sam do sad procito.

    13.11.2010
    01:42:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 10, 4

    30.09.2011
    20:24:00 sati
    b3gi
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Dobra epizoda sa hrpom akcije ukratko. Bio sam uvjeren da je Jack robot.Crtež nije toliko loš, naslovnica je super.

    26.12.2011
    22:36:00 sati
    supermike
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Koliko referenca je samo ubaceno u ovu epizodu! Od terminatora, supermana, fantastic four, transformersa pa cak i robocopa! Cijela prica je dinamicna, puna akcije koja se cita u jednom dahu. Ovdje i prvi puta susrecemo Jack Ryana.
    Crtez je kao i inace kod Esposito bros. fantastican!

    09.01.2012
    21:51:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Ubojito dobra epizoda!

    23.08.2012
    17:12:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Priča je odlična gledano sa akcijske strane.. Dinamična sa odličnim scenama uništenja.. Lik Jacka O'Ryana nije mi baš nešto, ok, ima prošlost i sve, ali nije mi se baš svidio.. Crtež braće Esposito puno bolji nego u "Izgorena zemlja" i "Pustinjski razbojnici", ali nije to još to..  Naslovnica solidna..

    24.08.2012
    09:16:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    6, 4, 8, 8

    Priča je totalno zbrkana. Kao što je več neko komentirao ne zna se ko pije a ko plača. Kraj je glup. Kada Jack na dohvat ruke ima žrtvu svoje osvete za koju je podredio sve onda tek tako odustane od toga. Vrlo dosadno i zamorno je i ono prepričavanje na kraju. Pa koga brigaju sva ova objašnjenja. Dobra stvar je pojavljivanje Jacka koji postaje novi agent Alfe. Ima tu i puno referenci na razne stripove i filmove. Uzbudila i malo nasmijala me je ona žena robot koja iz svojih grudi izpaljuje projektile. Ima i nešto dobrog u svemu tome.

    25.08.2012
    10:46:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    4, 1, 5, 6

    Dosadna epizoda.

    06.01.2013
    18:11:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Solidna priča, super je što saznajemo o prošlosti više junaka.ALi previše utjecanja mangi.

    29.01.2013
    08:59:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 85%

    7, 9, 9, 10

    Odlična SF akcija. Primećuje se i napredak braće Esposito u odnosu na prve radove (SD 12 i 13). U dlaku se slažem sa ocenama recenzenta. Opšti utisak kvari samo očajan otisak izdanja Slobodne Dalmacije. Na žalost da bi ponovo mogao da uživam u ovoj epizodi moraću da sačekam par godina do izlaska Libellusove knjige NN 7.

    11.01.2014
    20:07:00 sati
    thekide
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Odlična epizoda.

    05.10.2014
    09:34:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 37%

    3, 1, 6, 7

    Nategnuta priča prepuna dosadne akcije. Barem upoznajemo Jacka, koji će vjerojatno biti od koristi Nathanu, s obzirom da se također bori protiv svoga oca Skotosa. 

    04.07.2016
    12:47:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Vrlo napeta priča gdje se u brzini i s guštom okreću stranice. Jako kvalitetan način za uvesti novog lika u serijal. Iako na prvi pogled se može činiti da ima previše akcije i da je plitko, ono savršeno balansira osobnu priču s idejom glavne radnje i akcijom. Crtež vrlo dobar iako na momente nedetaljan.

    30.11.2016
    10:07:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 69%

    5, 6, 9, 9

    27.11.2018
    06:25:00 sati
    wele
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Prava adrenalinska injekcija popraćena vrlo dobrim crtežom. Akcija je non-stop prisutna, a lik Jacka O' Ryana je odlično smišljen. Scena sa skidanjem maske pred Skotosom je jedna od upečatljivijih u serijalu.

    24.03.2019
    02:50:00 sati
    mladjo
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 230
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 369
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 260
    • Zvezda sa juga
      Kod: KM ZS 1013
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 751
    • Čovjek bez lica
      Kod: DD LIBKB 26a
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 517

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 356 kn
        Broj ponuda: 11
        Broj pogleda: 396
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 204
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 203
      • Zagor lms br 96
        Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
        Prodavač: sale75zagor
        Cijena: 100 kn
        Broj ponuda: 7
        Broj pogleda: 160
      • Mark br.126
        Vrijeme: 10.08.2020 19:22:59
        Prodavač: bicko
        Cijena: 103 kn
        Broj ponuda: 23
        Broj pogleda: 158

      Forum