Gusari

Nathan Never

NN LU 51 | 96 str.

Prilikom preuzimanja novog modela cyborga amfibije dolazi do gusarskog prepada nakon kojeg tajanstveni gusari odvode cyborga i dvoje znanstvenika na nepoznato mjesto. Nathan i ekipa odlaze u potragu za nestalim modelom pod krinkom u samo središte gusarskog gnijezda.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 77%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 67%

P*6

S*6

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Gusari
    NN LU 51

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I predatori dei mari
    NN SR 51

ZANIMLJIVOSTI

  • Svojevrsni nastavak epizode LU NN #48 «Strah na dnu mora»
  • Već drugo, ovaj put eksplicitnije pojavljivanje Atlantiđana, prvi put LU NN #40 «Satelit ubojica»
  • Prema uBC-u ovo je prvo pojavljivanje zamaskiranih Atlantiđana koji su glavni protagonisti miniserije «Guerra senza tempo» (orig. #60-65) (no zapravo je drugi put)
  • Pokusi sa križancima ljudi i životinja, a i spominjanje Atlantiđana uporabljeno u Martin Mystere #79/80/81 «Pjesma sirena»
  • Ovo je već treća priča potpuno vezana uz more, vidi #29 «Kitov pjev» , #48 «Strah na dnu mora»
  • «20000 milja pod morem» Julesa Verna je spomenuta u stripu
  • Ova naslovnica, naravno, nije Castellinijeva kao u originalu

«Slobodan sam. Golemo vodeno prostranstvo je ispred mene, Joseline... Nisam više običan zatvorenik, ja sam nadčovjek...»

Mora, oceani, ogromne površine koje nastanjuje veliko mnoštvo vodenih bića, a ljudi su tijekom vremena odlučili pridodati nizu još jednog predstavnika nove rase: čovjeka-vodozemca! Amfibija sa sposobnošću preživljavanja na kopnu i u moru. Vraćamo se dakle svojim prapočecima, budući da se kaže da je život prvobitno nastao u moru. Od jednostaničnih bića preko vodozemaca, majmuna i ostalih pa do čovjeka. Karakteristika ove epizode je da je ona usko povezana s morem i načinom života u moru i uz more. Tehnologija za osvajanje morskih prostranstava, kako vidimo, napreduje iz dana u dan, ili se čovjek genetski prilagođava ili pronalazi nove strojeve koji mu omogućavaju preživljavanje pod vodom.

Već sam rekao da je ovaj priča eksplicitno vezana za «Strah na dnu mora» gdje upoznajemo kakva je tendencija daljnjeg razvoja čovječanstva. Ti novi izvori hrane, uzgajališta na dnu oceana, novi su korak prema kolonizaciji morskog dna, za razliku od druge struje, koja se izričito usmjerava na eksternu kolonizaciju, kolonizaciju svemirskih stanica. Zemljom vladaju velike korporacije, moćne multinacionalne kompanije, primjerice Zaibatsu. Što se tiče usmjeravanja istraživanja morske alternative inicijativu vode kompanije Blue World Company i Marine Plant. U toku je natječaj od same vlade za to tko će dobiti koncesije za iskorištavanje morskog tla. Poduzeće MarinePlant, kako je to bilo lijepo objašnjeno u prijašnjoj epizodi, usmjerilo se na razvoj opreme koje će omogućiti prilagođavanje čovjeku morskim uvjetima. Blue World kompanija se pak usmjerila na istraživanja na samoj prilagodbi čovjekove konstitucije životu pod morem. Oni uz malu pomoć malih zamaskiranih posjetilaca razvijaju model cyborga amfibije koji se na genetskoj osnovi prilagođava morskim uvjetima.

Sigmund: «Iz ž-života doktorice Waters nije i-izašlo ništa. R-rekao bio da je čak pomalo dosadan. Samo p-posao...»
Legs: «Taman za tebe, Siggy...»


Marine Plant nije bilo idilično prikazana u prošloj epizodi, a tako je i sad. Industrijska špijunaža i sabotaže rade svoje za Marine Plant. Konkurencija se eliminira na bilo koji način. A tome naravno potpomažu pokvareni pojedinci koje vuku konce na pravim mjestima. U stvari, opet je kriva ljudska priroda, štoviše tu su mane poput pohlepe, želje za moći i bogatstvom. Maskirane neznance ne iznenađuje ta ljudska karakteristika. Prema njima, ponekad se ljudska pohlepa može i iskoristiti za pravu stvar. Znanstvenici Blue Worlda, Karl Bollow i Luisa Waters su ljudi odani (?!) svome projektu, svojem cilju istraživanja. Karl pati od pomanjkanja etike i odanosti, a Luisa je pribrana i oštra, no barem je poštena i drži do svoje ljudskosti.

Carmix: «Najveća suština riječi sloboda ono je što nas pokreće. Nije me briga hoće li radi moje slobode neki od onih što žive u gradu, daleko od ovoga mora, patiti ili umrijeti... Moja sloboda vrijedi mnogo više od njihova bijedna života kukaca.»


Stvar odnosno čovjek/riba/vodozemac oko koje se sve vrti zove se Bert Carmix. Prema njegovom psihološkom profilu saznajemo da je on rođeni anarhista, čovjek koji ne želi živjeti u okovima konformizma. Sloboda je njegov ideal, ali njega nije briga kojim će sredstvima izboriti tu svoju slobodu. Prema njegovim riječima, sloboda se može ostvariti i gazeći preko leševa kukaca. No on je kako vidimo, također i terorista jer se nerijetko koristi ne baš najugodnijim sredstvima da bi dokazao svoju težnju prema nekonformističkom i liberalnom, government-free sustavu. Takvi pojedinci uvijek stiču svoje obožavatelje, idolopoklonike njihovog lika. Bert je uspješno «obrađivao» ženske i prema izvješću stekao dosta poklonica. Joseline Bouquet je njegova sadašnja i prema njezinim riječima, vječita ljubav. Beskrupulozna, sasvim bez poštovanja prema vlastitoj krvi i općenito ljudskom životu. Vjeruje u ljubav i slobodu, a djeluje suprotno, onemogućuje drugim ljudima pravo na vlastiti život i slobodu da žive i uživaju. To je općenito i problem anarhista i terorista. Misle da se bore za pravu (svoju) stvar, ali zapravo najčešće slijede svoj sebične porive koju su nerijetko neprikladni i nepoželjni ostalima. Spomenimo još gusara Monkeya, seksualno isfrustriranog mužjaka, zatim nazovi-lidera i pravog okrutnog gusara staromodnog tipa Maxa koji se u potpunosti uklapa u profil gusara. Ova anarhistička skupina sastoji se od negativnih likova, a većina bi ih htjelo biti vođa. Pokvareni odvjetnik (svi odvjetnici su nemoralni, osim Nathanove povremene ljubavnice Olivie, he, he...) imenom Ted Moreno također je dio ove gusarske družine. Nisu više ni gusari kakvi su nekad bili. Mutanti, odvjetnici, male bogatašice, vrhunska tehnologija, sve su to karakteristike današnje gusarske družine. I ne bi se bunili kad bi ih sve pretvorili u amfibije nalik Carmixu. Štoviše, to je i bio njihov tajni plan...

Čovjek riba

Nathan: «I ja katkad poželim pobjeći. Čak sam to u prošlosti i pokušao... Šteta samo što su oni odrabrali pogrešan način da ostvare svoj san...»

Kad smo već kod ljudi-riba i amfibija i činjenice da Atlantiđani imaju tehnologiju za pretvaranje ljudi u poluživotinje, ovdje možemo spomenuti i teorije koje smo imali prilike vidjeti kod Martina Mysterea u brojevima #79/80/81 «Dan delfina». Prema Martinu, ne Atlantiđani nego neka starija civilizacija radila je pokuse na ljudima i stvarala mutante, križance između ljudi i životinja. Tu se radilo na genetskoj osnovi, na miješanju gena životinje i čovjeka. Na kraju «Dana delfina» znanstvenik popije serum za pretvaranje i postaje biće slično cyborgu amfibiji iz ovog broja. Mislim da će biti dosta objašnjenja kad Atlantiđani stupe na scenu u narednim epizodama i kad se Nathanu pridruži robot sa umom Martina Mysterea.

Nathan: «Obično ne tučem žene, agentice... Ali moram reći da mi nisi bila draga još od početka.»


Mark Lopedev i Susan Plan predstavnici su Blue World kompanije. Blue World je kompanija koja uživa podršku vlade i potiče razvoj vodenih amfibija. Kako su projekti tajni, naravno treba projekt štititi od strane konkurencije jer je ona totalno nelojalna, tvrtka se obratila agenciji koja drži do sekrecije svojih klijenata, a s druge strane je izrazito efektivna. To je, pogađate, Agencija Alfa! Mark je glavna faca u istraživačkom institutu, no većina stvari se očigledno odvija mimo njega. Blue World samo financira projekt, a to znači da se praktično istraživanja rade za prosperitet Zaibatse, a ne cjelokupne ljudske rase. Susan pak ima plan, nemilosrdna je licemjerka s izrazitom sposobnošću prikrivanja stvarnih osjećaja i namjera.

Agencija Alfa je u ovoj epizodi izrazito zastupljena. Pojavljuje se May Frayn koju smo imali prilike upoznati u prošloj jubilarnoj epizodi. Talijanima je to bio treći susret jer su oni imali i spec. #3. Ako Bog da i njegov poslanik Berni to objavi, vidjet ćemo ga dogodine. Saznajemo još i to da je May cimerica od Legs. I to da su one vrlo dobre prijateljice jer Legs energično brani Mayin integritet. Znam da Legs ima vlastitu seriju i da su sestre Frayn njezine bliske kolegice i suradnice, ali kakav je njihov daljnji odnos to ne znam. Jel’ možda između njih neki odnos kakav je između Xene i Gabriele? Pun ljubavi, poštovanja, sestrinske ljubavi koja u pojedinim trenucima zna prerastati i u nešto više, ekscesnije? Kakogod, Legs i May su komadi i pravo su osvježenje. Za Jacka o’ Ryana mogu reći da izgleda ko neki gay maneken u onim bermudama (provjeri sliku!). S kim se on uopće druži od ženskih likova u daljnjim epizodama?

Maskirani čovo: «... uspjet ćemo ostvariti cilj na drugi način... Ali uništit ćemo te planove što ih kuju protiv prirode... I naša domovina Zemlja bit će prva i najvažnija na ovome planetu!»

Možda bi i uspjeli, ali vidimo da ih muče problemi i u kreiranju smislenih rečenica. Znači, planet Zemlja će biti najvažniji na planetu Zemlja. Koji paradoks! Rekli smo da se u ovom broju pojavljuju i te zamaskirane persone koje kuju neke tajne i misteriozne zavjere u pozadini. Vidjeli smo ih već u LU NN #40 «Satelit ubojica» gdje su bili predstavljeni kao voajeri koji prate sve što se dešava i potajno djeluju. Žele vratiti planet u stanje kakav je bio i očito zavladati njime. U narednim epizodama doznat ćemo da su to Atlantiđani. Na početku ove epizode se pojavljuju poput Vraga koji je Faustu došao predložiti sredstvo njihove propasti. Savršeni sustav za disanje i prilagodbu pod vodom. A zauzvrat ne traže ništa osim sekrecije i odanosti. Koja vrla nesebičnost! No mi oštroumni čitatelji znamo da su to sigurno napravili radi neke svoje sebične namjere. Plan im propada upravo zahvaljujući našim junacima koji još jednom, ne znajući, spašavaju svijet.

Serra ovaj put radi sa suradnikom, a «Strah na dnu mora» uopće nije Serrino djelo. A i jedna i druga epizoda bave se istom tematikom, a to su te kompanije usmjerene na more. Vidim da se ipak u Bonelliju radi kolektivno, planski čak. Scenarij je koncipiran odlično i makar se u epizodi vodi mnoštvo likova, u svakom trenutku znamo kakva je čija uloga i što on radi. Što me dovodi do zaključka da je strip po mojim mjerilima odličan, mada je ukupna ocjena (prema brojevima) nešto niža. Bonazzi je standardan u ovom broju, a što se tiče izgleda čovjeka-vodozemca on je realan i prikazan na način kakvim su ga već prikazivali i prije drugi autori (provjeri sliku!).

Što se mene tiče, naslov je preveden na priprosti način, jednom rječju «gusari», dok je talijanski naziv metaforičniji i opisniji. Morski grabežljivci bi bio ispravniji prijevod, ako se ne varam, a to se može protumačiti dvosmisleno, i kao gusari i kao sve ostalo što vreba u tim vodama. A pod ostalim mislim prave morske grabežljivce, ljude-vodozemce/ribe, pokvarene odvjetnike i ostale beskrupulozne manijake! Na taj način naslov poprima šire značenje, što je bolje. Naslovnica mislim da nije De Angelisova kako je napisano u stripu. Bit će da je Bonazzi kao i obično. Tematski je vezana uz ovu epizodu, no nema onakvu snagu kao originalna Castellinijeva. Ovu epizodu možemo uključiti u slijed radnje jer nešto malo prtlja s budućim zapletima i prikazuje način života i rada u njegovom vremenu. Ujedno to je i mali teaser za buduće nastavke. Atlantiđani, amfibije, gusari, oceanska prostranstva, a ponešto i politike. Strašne su to stvari...

Naprijed

NN LU 50 Babilonska biblioteka

NN LU 52/53 Ljudska meta

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 63%

    7, 5, 7, 6

    Može to i bolje. Nisu mi nešto te priče s industrijskom špijunažom. Anarhističke ideje mi se sviđaju, no to je ovdje ubačeno onako usput. Ako su ono Atlantiđani, e to me već zanima. Dobra je originalna naslovnica, a ova naša je slabašna. Više SF-a u NN zahtijevam!!!
    30.07.2004
    13:35:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 80%

    9, 9, 7, 5

    Laganica od epizode,kao stvoreno za relaksaciju i čitanje na plaži.Smeta mi jedino što u stripu nije prikazano kako su stvorili cyborga.To bi baš upalilo jer ovako mi je pomalo glupo:frajer se jednostavno pojavi i to je to,kao da je to neka najnormalnija stvar,bez ikakvog objašnjenja i prikaza a baš bi htio vidjeti te postepene metamorfoze iz običnog čovjeka u "čudovište".Pozitivno je što su opet uključeni svi važniji agenti Alfe.Nadam se da ćemo se ubuduće još susretati sa modernim gusarima jer mislim da se tu može složiti koja dobra epizoda a isto vrijedi i za cyborga.Bonazzi mi i nije tako loš kao što zna biti,dobro je nacrtao podvodnog čovjeka,Nathan mu je solidan, ali Jacka je nacrtao kao nekog izgladnjelog 16-godišnjaka.Naslovnica je mix sličica iz samog stripa(=glupost)a originalna je jako dobra.Zanimljivi su mi i ti zagonetni ljudi koji profesoru pomognu kod kreiranja podvodnog čovjeka.Deecay me zaintrigirao najavom o mini serijalu o Atlantiđanima i Martiju i zato jedva čekam da to izađe i kod nas.Mislim da je jako pozitivno što je ova epizoda izašla ljeti,kad se stripovi najviše čitaju,tako da vjerujem da će Nathan dobiti još kojeg obožavatelja jer on to i zaslužuje.
    01.08.2004
    19:25:00 sati
    Aco
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 56%

    7, 7, 4, 2

    Iako ovo nije dosadna epizoda, ipak je sve to moglo biti stvarno malo zanimljivije obradjeno. Sve je podredjeno prvenstveno akciji, a na priču se pomalo zaboravilo. Baš je taj proces nastanka cyborga mogao biti malo razradjenije objašnjen. Priča je na trenutke predvidljiva, odmah se može naslutiti tko će tu biti izdajnik, te dovesti do obrata na kraju priče. No, zanimljivi su oni frikovi u tamnim odorama što se pojavljuju na početku i na kraju, baš me zanima kakva će biti njihova uloga u budučnosti. Crtež mi je slab, grub i nemiran, Nathan ponekad ima pretjerano izbuljene oči, kao da je na nekakvom tripu ili sl... Nekako mi se čini kao da najgori Bonellijevi crtači u zadnje vrijeme crtaju Nathana, a zapravo bi trebalo biti obratno, da bi se što vjernije prikazao svijet budučnosti, a Bonnazziju to po meni baš i ne polazi za rukom. Naslovnica je isto nekako beskrvna i anemična, zacijelo najlošija naslovnica Nathana Nevera dosada. Teško da bi takva naslovnica mogla nekoga tko do sada nije čitao Nathana natjerati da kupi ovu epizodu. Originalna naslovnica je naprotiv fenomenalna!
    06.08.2004
    22:16:00 sati
    kiky
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 40%

    3, 4, 3, 10

    Let's get this clear: Nathan je na fensi večeri sa svojom fensi ljubavnicom, fensi advokaticom Oliviom Olling. Presvukao se i obukao fensi sako. I BONAZZI MU I DALJE CRTA TRODNEVNU BRADU?!!!! Nekada davno, u "U ponoru pamćenja", Mari je imao dovoljno mozga da skockanom Nathanu obrije bradu. Not so with Bonazzi - u opisu lika piše da on stalno ima trodnevnu bradu, i to je to, samostalno razmišljanje je isključeno. Mislim stvarno...

    A da, priča je osrednja, ali se plotline sa atlantiđanima polako ali sigurno razvija. Šteta što domaćim čitaocima ništa neće biti jasno kada stignu do klimaksa, pošto ovde nije, a verovatno neće ni biti, objavljen Martin Mystere & Nathan Never #1.
    16.08.2004
    14:54:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ovu epizodu sam kupio dok sam bio na moru, pa sam zbog dosade ga čitao stotine puta i mora se priznati da nije bio nimalo dosadan. ali priča je mogla biti i bolja. Inače je prosjek. Zanimljiva priča koja je bolja od one epizode Strah na dnu. Samo da je crtež nešto bolji. Ali poneki obrati su predvidljivi. A jedva čekam doznati nešto više o tim tajanstvenim Atlantiđanima.
    22.08.2004
    19:20:00 sati
    hellblazer
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    5, 3, 6, 5

    Mrzim priče sa gusarima. Na našoj naslovnici Nathan izgleda kao da ga je krava zalizala.
    20.11.2004
    11:53:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 29%

    1, 4, 2, 8

    Jedna od rijetkih loših epizoda u zadnje vrijeme.Bonazzi
    je definitivno bolji za crtanje naslovnica.
    01.06.2005
    14:36:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Solidna epizoda.
    25.07.2005
    11:25:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 9, 4

    opet se javljaju elementi iz Strah na dnu mora tj.rat koji ga vode dvije kompanije za uzgajanje u podmorju,ali ovaj put s napetijom temom.dosta mi je zanimljiv ovaj strip,a na kraju se opet pojavljuu oni čudni tipovi pod maskama.crtež dobar.naslovnica-dvije sličice iz stripa-očajno.
    14.11.2005
    00:02:00 sati
    mpavin
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    odlična priča, od ovih morskih dosada najbolja. i još sve uz to kada dodamo prvo pojavljivanje atlantiđana, cjelokupan osjećaj pritom postaje još bolji. šteta samo što je bonazzi crtao ovu epizodu. osobno mi je on okej, ali ovdje je dosta ispod svog prosjeka. desetka je, naravno, za orginalnu naslovnicu.
    23.07.2006
    22:13:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 7, 6

    Sasvim OK epizoda. Nemam nekih većih zamjerki, osim možda za naslovnicu. Crtež nije loš, dinamičan.
    15.05.2007
    14:03:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 80%

    9, 9, 7, 5

    Posve solidno..svidja mi se kako su suprotstavljeni s jedne strane anarhisti i traženje slobode a s druge borba između multinacionalnih kompanija..priča ne naginje nekom savršenstvu ali je posve ok odrađena, još se i pojavljuju ti atlantiđani, jedva čekam rasplet s njima..crtež je prosječan, a naslovnica mrvicu ispod.. 
    30.07.2007
    00:03:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 68%

    8, 7, 6, 5

    Svidela mi se prica i to jako. Mnogo bolji nastavak od Strave na dnu mora, bolje su odradjeni likovi i njihove uloge u epizodi. Najupecatljiviji su mi bili (u negativnom kontekstu) ovi gusari-teroristi, koji mi idu na nerve, ne samo u Natanu, vec i uopste. Gomila neizivljenih budala. Uvek bilo i uvek bice. Od Cea do gusara, sve govno do govneta. A lepo i Bora kaze: za ideale ginu budale. Ginite, stoko. Bonaci katastrofa, rezervna naslovna katastrofa.
    11.10.2007
    07:09:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Prosječna epizoda sa začuđujuće dobrom zamjenskom naslovnicom.
    08.03.2008
    22:49:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Super su mi ove ''morske'' NN epizode, a ova je posebno zanimljiva i puna akcije. I ponovno se zahuktava sukob između Marine Planta i Blue Worlda, a oni koji drže sve konce su Atlantiđani. Zamjenska naslovnica jedna od najboljih zamjenskih.
    22.01.2009
    18:03:00 sati
    Panon
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 54%

    7, 5, 5, 3

    Nije baš pretjrano dobro, ali ajde... Tu su kompanije, labaratoriji, ekologija, slobodoumlje, anarhizam, cyborzi... Najviše mi smeta taj cyborg koji je ispao bezvezan. Ne zna se ni kako je nastao, a bogami nismo ništa ni vidjeli od njega. Neki su djelovi predvidljvi. Slabiji dojmovi prema ovoj priči idu na dušu Bonazziju koji je ovdje potpuno zakazao. Okay mi je crtač, ali ovdje je stvarno grub. Čovjek-riba ne sliči na ništa. Ponavljam, epizoda je okay zbog Atlantiđana i nekih momenata vezanih za kontinuitet, ali me sve to skupa nije previše obradovalo.
    18.02.2009
    21:36:00 sati
    Inferno
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Nista specijalno, da se procitati, ali i preskociti ;-)
    09.07.2009
    00:10:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 60%

    7, 5, 7, 3

    Samo zbog Atlantiđana ovaj strip dobija zadovoljavajuću ocjenu. Priča nije loša, likova ima mnoštvo i dobro su okarakterizirani,  ali Serra ponovno ima problema u samom scenariju, pa opet dobijamo jednu prosječnu i ne baš pretjerano zanimljivu epizodu. Bonazzi standardan. Navikao sam na njega. Naslovnica sigurno nije (ne)djelo De Angelisevih ruku. Mislim da je ipak rijač o  "velemajstoru" Bonazziju.
    01.12.2009
    09:21:00 sati
    Spock
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Osrednja epizoda u kojoj su neke stvari potpuno neobjašnjene, a s druge strane neki dijelovi priče se prebrzo dešavaju. U svemu tome se uklopio ne baš blistav Bonazziev crtež i loša naslovnica.
    16.12.2009
    12:43:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Nekada davno u ljeto 2004. ovo je bio moj prvi Nathan. Tad sam imao deset godina, i unatoč tome što mi se priča svidjela, bila je prekomplicirana za  mene i nisam ju u potpunosti shvatio niti kužio što se događa. Danas je naravno potpuno obrnuta situacija, no ovu priču i dan  danas mogu pročitati s guštom, prije svega jer su me oduvijek intrigrale priče s genetskim pokusima na čovjeku, što je u ovoj priči sasvim solidno obrađeno.

    14.01.2011
    18:54:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    7, 5, 6, 5

    Ono nije lose, to je nekakav prosjek. Epizoda je relativno zanimljiva, prvenstveno zbog mnostva likova. Imamo tu svega i svacega, a recimo da mi je nekako najvise zasmetao naivan rasplet. Steta sto scenaristi nisu izvukli vise iz ove price.

    23.03.2011
    08:39:00 sati
    Manetola
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Prilicno zabavna epizoda puna akcije.

    12.02.2012
    12:17:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Meni je epizoda sasvim solidna, ne manjka joj akcije.. Možda malo previše likova, pa na trenutke djeluje zbunjujuće, ali se s vremenom sve pohvata.. Jedva čekam rasplet sa Atlantiđanima.. Crtež prosječan, isto kao i naša naslovnica..

    25.09.2012
    18:05:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    Moglo bi biti i bolje. Ima gomilu preokreta na kraju.

    27.10.2012
    19:26:00 sati
    tekumze
    uredi
  • DragonSlayer

    Ukupna ocjena 63%

    5, 7, 7, 6

    Još jedna u nizu priča koje imaju veze s morem, previše nepotrebnog monologa u stripu, moglo se to skratiti, akcije nikako ne fali, također likovi nisu nimalo živopisni, imao sam osjećaj da je Carmixova smrt trebala biti tužna, ali jednostavno nije dobro prikazan tako da sumnjam da je čitateljima bilo žao kad je umro, imao je potencijala ali nije iskorišten do kraja.

    27.05.2013
    22:23:00 sati
    DragonSlayer
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 64%

    7, 5, 7, 7

     Kako volim morske i sniježne epizode, bila mi je ova epizoda relativno zabavna, ali s obzirom na temu moglo je i bolje. Još da je i dvobroj.

    30.01.2014
    19:48:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Solidna epizoda. Bonazzi kao i uvek, jedva prolazan.

     

    19.03.2014
    19:23:00 sati
    thekide
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Odlična i zabavna epizoda.

    05.10.2014
    17:35:00 sati
    Stripmen
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 226
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 368
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 260
    • Zvezda sa juga
      Kod: KM ZS 1013
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 751
    • Čovjek bez lica
      Kod: DD LIBKB 26a
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 517

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 356 kn
        Broj ponuda: 11
        Broj pogleda: 395
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 204
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 201
      • Zagor lms br 96
        Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
        Prodavač: sale75zagor
        Cijena: 100 kn
        Broj ponuda: 7
        Broj pogleda: 159
      • Mark br.126
        Vrijeme: 10.08.2020 19:22:59
        Prodavač: bicko
        Cijena: 103 kn
        Broj ponuda: 23
        Broj pogleda: 158

      Forum