Zatočenica dvorca

Nathan Never

NN SD 22/23 | 192 str.

Netko ubija bivše suradnike Marcusa Hackmana po scenariju Odiseje 2001., a Nathan ubrzo opet ima randez-vous sa svojim starim suparnicima u jednom zabačenom dvorcu, no ovaj put na drugačiji način. Ovaj put Hackman stoji na drugoj strani, a iza svega toga provlači se dobro poznati motiv osvete...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 81%

Priča 9

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zatočenica dvorca
    NN SD 22
  • Osvetnici
    NN SD 23

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La prigioniera del castello
    NN SR 24
  • I vendicatori
    NN SR 25

ZANIMLJIVOSTI

  • Nastavak zbivanja iz epizode NN #02 «Crni monolit».
  • Kao što znamo «2001. Odiseja u svemiru» je veliki SF hit Stanley Cubricka po književnom predlošku Arthura C. Clarka.
  • «Legend of Legend» iz stripa podsjeća na film «Legend» redatelja Ridleya Scotta s Tomom Cruisom u glavnoj ulozi.
  • Prvi put se pojavljuje političar John Cleverly Cartney i predsjednik crnac, Abraham.
  • John Cleverly Cartney, Leonid i Ash biti će glavni protagonisti priče NN #135/137 «Državni neprijatelj".

«Ah, evo stižu drski junaci... Uskoro će se naći pred svojom sudbinom...»

Pošto ste sigurno čitali epizodu koja prethodi ovoj dvodijelnoj priči ili možda čitali moju davno napisanu (i zaboravljenu) recenziju ili vam je pak prijatelj slučajno otkrio koji je bio zaplet one priče, tada znate sve. Ali! Isto tako sam siguran da se ne sjećate svih detalja... Marcus Hackman je bio lažni prorok čije se vjerovanje temeljilo na obožavanju crnog monolita, a Nathan je bio čovjek koji je raskrinkao tu pakosnu prijevaru i tako osudio Hackmana na smrt pod šakama rulje. Isto tako, niko nije znao za postojanje jednog filma iz 20. stoljeća koji pokazuje da je cijela sekta nastala na temelju fikcije jednog redatelja, i kao što to biva, Marcus nije smio dopustiti da iko vidi taj film.

Nathan Leonidu: «Nisi se uopće promijenio. Prošle su dvije godine, a ti i dalje govoriš kao gangster iz crno-bijelih filmova... A tako i izgledaš.»


Dakle, imamo povratak na scenu dvoje naših starih znanaca Asha Templetona i Leonida Vasilieva te njihovog blaženog poslodavca Marcusa Hackmana. Ova dva okorjela/gunđava kriminalca pojavljuju se iz istog razloga kao i u epizodi prije. Da otmu Penelopu Peabody i dovuku Nathana. Na stranu smo ostavili film «2001. Odiseja u svemiru» jer sada Hackman ima plan kojim će se iskupiti za sve svoje grijehe koje je počinio kao vođa propale sekte obožavatelja Crnog monolita. Hackmana smo ostavili na kraju druge epizode kako ga linčuje masa njegovih bivših sljedbenika. Naravno, podanici s razlogom postaju razočarani i opasni kad im ubiješ Boga. Ili recimo kad im uništiš nešto u što su vjerovali i što im je bio smisao njihovog života. Smisao života u tom besmislenom životarenju zvanom životom.

Mada se u stripu lijepo vidi tko provodi osvetu. Provode ju oni višeg socijalnog statusa. Što je Marcus nudio djeci tih roditelja koja su sigurno imala sve što požele? Bolji život od onog kojeg već imaju? Mladež u Nathanovom svijetu je nezadovoljna, željna promjene. Uzet ćemo za primjer družinu obožavatelja pjevača Tadeusza iz epizode #35 «Djeca noći». Oni smisao svojeg života vide u njihovoj snazi, preživljavanju jačega, želji da «usisaju samu moždinu života». Ili u epizodi #36 «Lovci i lovine» kad razmažena bogataševa djeca odlaze na Đavolji otok ubijati mutante. Oni su željni uzbuđenja, nečeg novog, da se malo razbije rutina njihovog monotonog života. Djeca o kojima je riječ o ovoj epizodi našli su izlaz u vjerovanju u nešto. U iščekivanju kad će Sveti kamen progovoriti, no naš vrli junak razbio je njihovu vjeru u komadiće komadića. Mada je to bilo s dobrom namjerom, ali postavlja se pitanje je li on imao na to pravo?

Hackman se želi iskupiti za svoju grandioznu prijevaru time što želi vratiti životu u pustoš zvanu Teritorij. Na istom mjestu, Sun Valley, gdje je razotkrivena njegova prijevara, tu on želi napraviti raj na Zemlji, ali to je tek početak! On će pokušati nanovo oploditi mrtvu zemlju Teritorija tako da ljudu opet mogu živjeti normalno na toj zemlji. Zato ga i ekologisti podržavaju i štite. No Vladi i mladom konzervativcu Johnu Cartneyu se to ne sviđa jer je njihova tenzija na razvoj orbitalnih stanica, a ne Teritorij; stoga treba eliminirati Hackmana. Ali Hackman ovaj put dobro procjenjuje koga će uzeti na svoju stranu...

«Druga zvijezda desno, a zatim pravo sve do jutra... To je pravi put, zar ne?»


Tim putem vječne mladosti i neodgovornosti krenuo je Petar Pan, no i Nathan može poći ako želi stići u bolji život. On samo mora reći tu riječ ili čak više njih i otvorit će put u blaženstvo. Otvorit će put u kraljevstvo gdje vlada Božica Janine, a on je njezin odani podanik i čovjek. Još od broja #06 Serra je pokušao malo začiniti Nathanov predvidljivi ljubavni život pa ubacuje Janine Spengler, slatku malu sekretaricu. Po teoriji Nathanove povremene ljubanice odvjetnice Olivie Nathan se ne usuđuje više previše zbližavati ili vezivati zbog njegove nesretne prošlosti. Njemu, jadniku, također treba dati slobode jer se boji. No ni s druge strane, Janine isto tako ima strah od odbacivanja; možda... Janine je stramodna cura. Ona čeka svog princa koji će ju voljeti i naravno, on će biti taj koji će prvi razotkriti svoje osjećaje prema njoj. A Nathanu je izgleda već dosta svega što ima imalo veze sa sretnim ljubavnim životom.

Nathan: «Da... Janine kaže da zahvaljujući vjeri život može postati san, bajka, film u kojem jednorozi spašavaju svijet od tmine. ... no, jednorozi ne postoje...»


Vjera i jednorozi. Opet imamo jednoroge u priči, a pouka koju nam mali Uni želi prenijeti je ta da moramo vjerovati. Vjerovati u druge, a isto tako i u snagu nas samih. Ne gubiti nadu, jer možda će u zadnji čas iskrsnuti neko ili nešto i spasiti nas. Ok, ali to je fora koja pali u većini slučajeva samo u filmovima i stripovima. Isto tako, Nathan može Janine izjaviti ljubav samo ako on vjeruje da idilična ljubav postoji. Sve postaje stvarno ako vjeruješ (za jednoroge nisam baš siguran).

Osveta. Da, čak i drugi dio epizode nosi naziv «Osvetnici». Oni koji provode tu osvetu sigurni su da je ono što rade ispravno jer Marcus i Nathan zaslužuju umrijeti jer su potpomogli da se njihovoj djeci desi strašna sudbina. Predvodnik je tugujuća majka Michelle Forbes koja izbezumljena samoubojstvom svog sina mora sprovesti osvetu, a ta osveta mora biti dostojna grijeha kojeg su počinili. Osveta je slijepa, a Michelle je čovjek opsjednut osvetom i to je njezin smisao života. Za Marcusa sprema kraj dostojan božanstva, a za Nathana takav kraj da može osjetiti patnju sve djece koja su umrla. Tko je stvarni krivac za propast njhove djece ne zna se. Postoji već ukorijenjeno vjerovanje da se djeca otuđuju od roditelja zbog toga jer oni nikad nemaju vremena za svoju djecu, a neki pak s druge strane previše brinu za svoju djecu. Neki pak umjesto ljubavi djeci darivaju stvari, a sve što bi ona htjela je malo pažnje, itd. Problema ima, a roditelji i djeca se svakodnevno rvaju s njima. Neki uspješnije, a neki manje uspješno, dok ostalima to uopće ne uspijeva.

Michelle: «Evo ga! Marcus Hackman je sam postao simbolom svoje sekte! ŽIVI MONOLIT!»

Simbioza proroka i simbola njegove vjere

U ovom broju možete vidjeti novi nastavak serijala filmova «Legend of Legend: Zatočenica dvorca». Vidjet ćete hrabru družinu koja je na zadatku spasiti princezu od od zlog Lorda Tmine (Lord of Darkness). Na čelu sa sa čovjekom Vastnirom, elficom Felom, dwarfom Hararom i malim jednorogom Unijem (Uni - unicorn), oni moraju spasiti lijepu Tyriu iz kandži tmine. Ta družina ima neke sličnosti sa Hackmanovom družinom samo što potonja mora štititi osobu, a ne spasiti je. Hackmanova družina pod vodstvom je visoke crnkinje Yvonne Samson, inače Nathanove bivše suradnice još iz kadetskih dana, i patuljka Judda s ugrađenim bioničkim soničkim oružjem. Slijede ih blizanci telepati Lucy i Robert Pao, skener Mike Pepper, sumnjivi Cortez, plaćenici Bosevitch i Colombo i mali debeli Karl Pegleg (s mehanizmom za izbacivanje gana u nozi slično onakvim kakav ima Robocop!)

Abe: «Tvoj je um otvorena knjiga... Osim toga. Ja sam telepat. Zašto se ne bi koristio svojom moći? Zahvaljujući tome sam i postao predsjednikom. Znaš?»


Pored akcije, religije, fantastike, pa čak i romantike u srž epizode uvukle su se i političke intrige ekologista i konzervativaca. Saznajemo da je predsjednik Tko-Zna-Koje-Države crnac i još ktome imenom Abraham i dodajmo još činjenicu da ima bradu a la Abraham Lincoln. On je telepata i ne taji da je tako došao na vlast. Još jedan lovac u mutnome je John Cleverly Cartney, lider stranke konzervativaca ili njihov glasnogovornik (not sure!). Priču o njemu možete saznati u tal. originalima NN #135/137 «Nemico pubblico». On je isto telepata, a beskrupulozan je kad se dovodi u pitanje njegova politička karijera.

Što se tiče priče i same njezine izvedbe tj. scenarija, mislim da je izveden vrlo dobro. Strip je podijeljen na dva dijela i svako malo scenarist nam otkriva jedan komadić slagalice. Interesantne su i digresije od glavnog toka priče, primjerice politička intriga ili priča o Nathanovom kadetstvu. Također tu su i Nathanovi «romani struje svijesti» iz glave u kojima nas on upoznaje sa njegovim stavovima. Bonazzi se u ovom broju odlično drži, a prvoklasni sken i obrada stripa od SD je fantastičan. Druga epizoda je, ako se ne varam od recikliranog papira. Možda nevažno, ali je interesantan detalj i može dosta utjecati na sam izgled crteža. Veći dio te druge epizode izgleda kao da sjaji. Naslovnice su dobre, oslikavaju suštinu svake epizode. Kao neki standard za Castellinija. Meni su ovo jako drage epizode, ali znam da će svaki izraziti svoje, možda protivno, mišljenje. A sad oprostite, idem prelistati novi specijalac «Iz dubokog svemira». Ako ga još niste nabavili, još nije kasno za to...

Nathan: «Samo preko uspomena možeš spriječiti pad u ponor beznađa. No to nije lako... Nije lako svladati vrtoglavicu dok nepomično stojiš na rubu bunara ne videći dno...»


Naprijed

NN SD 21 Izgubljeni svijet

NN SD 25 Vampyrus

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Logan

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Jako dobro.Bonazzi iznenađujuće dobar.
    30.07.2004
    01:26:00 sati
    Logan
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 64%

    3, 7, 8, 10

    Sama ideja nije originalna, ali nije ni loše izvedena... osim što su se Serra i drugari u vreme nastanka ove epizode još uvek baktali sa fantasy elementima koji su, bar meni lično, oduvek bili iritantni u NN-u. Kasnije sveopšta depresija i melanholija izbacuje i jednoroge i slične beštije iz serijala. Nathanova melanholija je, pak, ovde prilično površna. On nalazi neku satisfakciju tokom razgovora sa Uni, Bog bi ga znao kakvu, ali i ta satisfakcija traje samo do sledeće prikladne epizode. Za jedan serijal koji je u kontinuitetu, to baš nije dobro.

    A i taj kontinuitet i Nathanov svet ovde pokazuje svoje loše strane. Vidimo predsednika nečega (čega konkretno?) i njegvog saradnika, i to nije loše, imamo novi nivo, političku intrigu u NN. Ali za to je potrebno u većoj meri razraditi društveni sistem u kome Nathan živi. e li to demokratija? Probably, spominju se izbori. Ko su glavni igrači? Predsednik, ali ko sem njega? Ko ih finasira? Koji su im interesi? Političke intrige su klizav teren kada se rade u budućnosti, i banda dei sardi ovde pada na ispitu.

    Sve skupa, čitljivo, ali zaista ne nešto posebno...
    02.08.2004
    12:27:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Čitljivo. Iako mi nije baš pregenijalno. Previše jeftine filozofije i Nathanovog preispitivanja sebe samog, jednostavno mi se ne sviđa ta ideja o NN kao takvom. Plus, što i Djole reče, kakvog ima smisla onaj razgovor s Uni, kojeg su vraga autori s time htjeli postići, nije baš jasno. Mislim, ako je Nathan shvatio (ono što je već trebao shvatiti), zašto je onda i dalje takav gik, koji se pita, kaje, cmizdri, nesiguran je itd. Fantasy volim, nemam ništa protiv da naprave jedan NN s tom tematikom, ali ovdje je u raskoraku s ostalom radnjom. Ekipa plaćenika mi se sviđa, taj dio stripa je skroz ok. Rasplet već ne, nekako je priglup, roditelji osvetnici i moraliziranje = plitko. A i kad se odvrti strip unatrag, počelo je kao nešto sa Odisejom 2001, međutim osim početna dva ubojstva kopirana iz filma, nema ništa više, kao da se nešto izgubilo putem, hoću reći, čitajući početak, imao sam utisak da se želi više naglasiti Odiseja 2001, da će biti još nekih stvari vezano uz to, no prevario sam se. Ili je početna ideja otišla u dim. Politički aspekt epizode me se nije previše dojmio, ali znao sam da će Djole to voljeti, hehe. Imamo opet citiranje SF klasika, Star Wars, jedan od plaćenika zna izvesti umni trik Jedija, podizanje letjelice snagom misli.
    03.08.2004
    20:04:00 sati
    stinky
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Iznenađujuće dobro.
    24.08.2004
    17:56:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Jedan od mojih favorita.Opaka mi je ideja o Nathanu kao zapovjedniku obrane u starodavnom dvorcu.I plaćenici sa kojima radi su super,pravi profesionalci kod kojih se na prvi pogled vidi da prvo pucaju,pa zatim ponovno pucaju da bi tek na kraju eventualno postavili koje pitanje-oduvijek sam poštovao takve tipove.Od cijele ekipe najviše mi se svidio frajer sa kandžama u stilu Wolverinea i tip sa telekinetičkim sposobnostima.Moram reći da mi se prethodnica ove epizode (NN#2) uopće ne sviđa ali ova je nešto sasvim drugo.Možda je Nathan malo prepatetičan ali ja ga volim takvog iako razumijem komentar uvaženog kolege Stinkyja da ponekad njegovo držanje iritira..Zanimljiv mi je i crni predsjednik Abraham,koji također posjeduje paranormalne moće.Možda ga još sretnemo.Bonazzi je ovdje odličan,toliko je dobar da sam čitajući strip nekoliko puta detaljno provjeravao da li je to uistinu on ili netko drugi.Posebno mi se sviđa scena kad se Nathan i Janine vraćaju iz kina po kiši - čista 10!Šlag dolazi na kraju a on se zove : naslovnica prve epizode koja mi je možda i najbolja od svih Castellinijevih.
    21.09.2004
    18:26:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    6, 6, 5, 7

    Meni je ovo jedan od najnapornijih Nathana. Možda da Bonazzi nije crtao...
    20.11.2004
    11:55:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    meni je ovo jako dobro...pogotovo sto je u 2 dijela...uskladeno i sa super krajem
    07.01.2005
    13:51:00 sati
    crta
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    šta reći o ovoj pričI? kao prvo ocjene koje sam dao su neka aritmetička sredina koju sam dobio razmišljajući kako da ocjenim ovu priču. a zašto? zato što prvi nastavak (zatočenica dvorca) dobija ocjenu 9, dok drugi (osvetnici) jedva sedmicu. dakle, nakon odličnog i dosta napetog prvog dijela priče (odnosi janine i nathana, otmica penelope peabody, dolazak u san francisco budućnosti, a zatim i u hackmanov dvorac ispod kojeg se nalazi prava mala baza opremljena svim čudesima tehnologije i podvodnom bazom, napada vladinih trupa itd) drugi dio nam nudi jedan pomalo razočaravajući vrhunac i rasplet - grupica bogatih, ali psihički poremećenih roditelja djece stradale zbog "vjere u crni monolit" uspjeva vrlo jednostavno rasturiti tu cijelu bazu opremljenu najsavremenijim čudima tehnike, zazidati hackmana u vlastiti monolit, a nathana strpati u nekakvu emocionalnu kapsulu iz koje se on budi u bolnici spašen od strane hackamovih ljudi. previše jednostavno, a i cijela ta serrina koncepcija osvete od strane te grupe bogatuna mi je previše slaba za ovu priču.
    16.01.2006
    00:11:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Iznenađujuće zanimljiv nastavak solidnog broja 2. Bonazzi mi je ovdje odličan iako smatram da je njegov vrhunac u epizodi "Iza zvijezda". Naslovnice su sjajne pogotovo prva.
    27.03.2006
    13:19:00 sati
    Vorador
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 38%

    2, 3, 5, 8

    Prepateticno.
    03.04.2007
    03:39:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Dobar strip..crtež iznenađujuće dobar..priča je posve ok, ne spada u onu kategoriju najboljih Nathana, ali nije uopće loše, mnoštvo likova, paralelne radnje, vrlo zanimljivo i lako čitljivo
    26.06.2007
    01:01:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 6, 9

    Priča solidna,ali ništa više.Radnja zanimljivo počinje,ali mislim da je rasplet mogao biti bolji. Crtač nije ni tako loš,ali moglo je sve to puno bolje. Naslovnice odlične, odma privuku čitatelja.
    07.12.2007
    10:07:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Prosječna epizoda, ali zabavna. Druga naslovnica odlična, prva nešto lošija.
    08.03.2008
    22:52:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Odlična i zanimljiva epizoda, ali ima jedna velika nelogičnost. Ako nema ni jedna kopija filma "2001. Odiseja..." u opticaju (osim onih kod Hackmana i one zbog koje su nastali problemi u broju 2), kako su Forbesova i osvetnici mogli znati film u detalje? Naime, ubojstva su oranizirana kao u filmu, kao i pokušaj ubojstva Nathana u kapsuli iz istog filma na sličan način kako i film završava. Ipak unatoč toj nelogičnosti uzbudljiva, emotivna i napeta epizoda. Bonazzi iznenađujuće dobar, čak odličan.
    21.03.2008
    16:10:00 sati
    Spock
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 62%

    5, 6, 7, 8

    Ovo je jedna od onih epizoda koje pročitaš, misliš da si kao nešto skužio, da bi onda stao i pomislio u sebi: ''Čekaj malo... What the... ???'' Čitao sam je nekoliko puta do sada međutim još uvijek nisam uspio shvatiti o čemu se tu ustvari radi. Svega tu kao ima, ali nažalost konačni produkt ima malo smisla. Crtež nije loš, ali nije ni nezaboravan. Naslovnice OK.
    27.09.2008
    01:44:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Hackman mi se baš svidio u ''Crnom monolitu'' i baš mi je šteta što su ga u ovoj epizodi dokrajčili (recept a la Han Solo :)). Inače, radnja je zanimljiva i lako štivo. Naslovnice jako dobre, posebno ova druga podijeljena na dva dijela.
    17.01.2009
    21:43:00 sati
    Panon
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    26.12.2009
    19:51:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Još jedna odlična epizoda u kojoj se pojavljuje Hackman. Čak što više, priča je još napetija i razrađenija i bez obzira na malo naivan završetak jako sam zadovoljan sa ovom epizodom.

    11.01.2010
    12:38:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 7, 10

    Nije me se nešto dojmila ova epizoda mada nije loša, ali sav taj početak gdje se opet pojavljuju ona dva otmičara i ponovno otimaju istu osobu potiče na razmišljenje zar Serra nije moga smisliti nešto drugo? Jedino što je ovdje vrlo dobro jesu oni flas-backovi gdje se Nathan prisjeća kako je Yvonni "uništio" život, bez toga teško da bi priča bila zanimljiva. Bonazzi ovdje dobar, Castellini... Imali smisla trošiti riječi?

    02.08.2011
    21:02:00 sati
    drogsy
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Odlična priča i dobar nastavak broja 2.

    05.01.2012
    16:21:00 sati
    supermike
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Rijetki primjer gdje je nastavak jedne odlicne epizode (#2-Crni monolit) cak i bolji!

    14.01.2012
    19:18:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Meni je priča odlična.

    25.08.2012
    12:27:00 sati
    tekumze
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlična epizoda, jako me se dojmila.. Sviđa i se lik Janine, dok recimo Hackman niti najmanje.. Odlične su naslovnice, oba dvije, jedne od boljih..

    26.08.2012
    20:02:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    5, 8, 5, 9

    Solidna epizoda, iako nije obećavala u početku.

    09.02.2013
    23:03:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Solidno...Crtež me ugodno iznenadio.

    02.07.2013
    15:57:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Sićan se kako mi je mnogo vrimena tribalo da nabavin drugi dio a dotle sam nekoliko puta pročita odličan prvi i zamišljao kako će nastavak biti eksplozivan. Nakon toliko godina kad sam ga napokon nabavio, nastavak me malo razočarao. Nije mi se svidio fantasy dio a i očekivao sam nešto misterioznije na kraju a ne obične građane kako provode osvetu. Ipak, zabava tijekom čitanja je zagarantirana, a to je važno.

    21.11.2013
    08:36:00 sati
    mpavin
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Solidna epizoda, nepotrebno razvučena u dva dela. Da su izbacili film u filmu (stripu) i Nathanov dnevnik bila bi čak i odlična.

    19.01.2014
    00:49:00 sati
    thekide
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Solidna epizoda.

    05.10.2014
    09:39:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Kompleksna priča koja uključuje Nathanovu prošlost, ljubavne jade, ali i zanimljive političke igre. Zanimljivo je vidjeti sukob ekologista i konzervativaca, koji se naravno vrti novca (Teritorij vs. Orbitane stanice). 
    Nepotrebni elementi su fantasyranje s jednorozima i bajkama, kao i osveta roditelja. Nije zapravo jasno tko je inicirao osvetu, vladajuća stranka zbog pokušaja sprječavanja oživljavanja teritorija ili ožalošćeni roditelji samoubojica nakon raspada Hackmanove sekte ili su surađivali. Umjesto fantasy filma, bolje da su razradili političku pozadinu priče. Hackmanova družina ima previše likova.

    30.09.2016
    11:52:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 66%

    6, 5, 8, 9

    Nije ovo nešto vruhunski, htjelo se tu ostvariti jako puno toga a uspijelo je samo površno. Sam taj početak (opet isti otmičari i ista oteta osoba) zbilja manjka mašte, a tu smo ulazili i u upoznavanje Nathanove prošlosti, velike filozofske rasprave o Nathanovom unutarnjem emotivnom stanju te u samoj bitci s njegovim teretom prošlosti. Ne znam, malo mi je cijela ova epizoda bila neuvjerljiva, posebno dio u onom simulatoru osjećaja. Bonazzi jako dobar. 

    14.07.2018
    12:38:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Početi ću sa crtežom. Iako je Bonazzi "majstor zanata" koji sve odradi kako treba ali nikada to nije vrhunski, ovdje mi je stvarno odlično sjeo. Interijer, eksterijer, lica, scene borbe, svemir...Sve je fakat odlično napravljeno.
    Sama radnja je isto dosta dobra. Iako se ovdje probalo dodatno objasniti zašto su ljudi zaboravili na Odiseju, ipak mi i dalje to objašnjenje nije prihvatljivo, naročito kada svako malo vidimo da ne samo Nathan, nego i mnogi drugi čitaju različite knjige iz prošlosti (evo sad u SP 2 žena čita Julesa Vernea) Ok, mogla bi se povući paralela sa npr. nekim djelom koje je bilo vrhunsko remek djelo prije 1000 godina, a sada nitko ni ne zna za njega, samo da li su takva djela uopće postojala, a da baš nikakav dokument o njima nije sačuvan? I može li se svjetska kataklizma u Nathanovom svijetu mjeriti baš sa npr. srednjim vijekom? Jer vjerujem da npr. u Jeremiahu nitko ne zna za Odiseju (ali opet možda je i tamo neki kolekcionar sačuvao kopiju - postoji šansa!) ali kod NN-a civilizacija je ipak preživjela.
    Uglvnom, Serra je dosta dobr uradio posao, ponovo se pojvaljuju stari znanci, priča ima akcijski šmek ali i pomalo promišljanja/kontemplacije od strane glavnog junaka, tako da na kraju imamo finu epizodicu koja ostavlja mogućnost ponovnog susreta sa ekipicom iz priče.

    03.04.2019
    23:10:00 sati
    mladjo
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 225
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 368
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 260
    • Zvezda sa juga
      Kod: KM ZS 1013
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 751
    • Čovjek bez lica
      Kod: DD LIBKB 26a
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 517

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 356 kn
        Broj ponuda: 11
        Broj pogleda: 395
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 204
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 201
      • Zagor lms br 96
        Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
        Prodavač: sale75zagor
        Cijena: 100 kn
        Broj ponuda: 7
        Broj pogleda: 159
      • Mark br.126
        Vrijeme: 10.08.2020 19:22:59
        Prodavač: bicko
        Cijena: 103 kn
        Broj ponuda: 23
        Broj pogleda: 158

      Forum