Sunčeve pjege

Dylan Dog

DD LEX 27 | 96 str.

Londonom haraju ljetne vrućine, a izgleda da prevelika žega utječe na ubilačko ponašanje tamošnjih rezidenata. Povodom toga Dylana želi zaposliti stari astronom laik koji mu govori o neobičnom utjecaju sunčevih pjega na ljude. Kao posljedica toga je dolazak demona na Zemlju, a Dylan će biti taj koji će pokušati zaustaviti najezdu Nanovorođenih!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 71%

Priča 7

Scenarij 6

Crtež 9

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 66%

P*5

S*5

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sunčeve pjege
    DD LEX 27

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Macchie solari
    DD SR 192

ZANIMLJIVOSTI

  • Nova tipologija zombija tj. «nanovo rođeni» koji čuju glasove iz raja ili pakla, ubijaju sve živo i na kraju oživljavaju mutacijama u krvi i tijelu pa nanovo kreću dalje sa «oslobađanjem» drugih živih
  • Na trik-prologu od 3.-7. stranice pokazani su Groucho i Bloch u nanovorođenom stanju; scena se ponavlja u epilogu gdje im se pridružuje i Dylan, a scena je ograničena na transformaciju pojava sa bijelim zjenicama u stilu «Little Orphan Annie" (Harold Gray 1924.)
  • Strana 21/22, Saltzman objašnjava znanstvenu povijest solarnih pjega, njihovog cikličkog kretanja i studije dr. Tchijewskog na paralelizmu između ratova, epidemija i revolucija sa sunčevim ciklusom od 11 godina
  • Groucho truje Dylana svojim izvrsnim čajem. Naravno, to je samo halucinacija!
  • Epizoda „Sunčeve pjege” u extra seriju upala je zbog navodnih problema sa pravima kuće SBE, a objavljena je umjesto DD #27 „Ti ho visto morire” iliti „Video sam kako umireš” objavljena od Dnevnika pod brojem #27

«Judo plesaču... Nekad su zombiji padali kad bi ih udario po glavi!»

Budućnost Dylana Doga nije sjajna. Dakako, mislim njegovog opstanka u svojem vlastitom svijetu. Živi mrtvaci, zombiji, mesmerizirani pojedinci, povratnici iz mrtvih... Sve je to već prohujalo kroz više Dylanovih univerzuma. Vidjeli smo već klasični tip zombija a la Romero, gdje je samo potrebno uništiti mozak da se uništi dotični zombi. Ovdje govorim o kreacijama Dylanovog oca Xarabasa i epizodama #1 «Noć živih mrtvaca», #25 «Morgana», #100 «Priča o Dylanu Dogu». Drugi tip zombija su stanovnici #08 «Zona sumraka» i #58 «Povratak u zonu sumraka» plus apokaliptična verzija Dylanove sudbine i sudbine svijeta općenito u AB #01 «Posljednji čovjek na Zemlji». Sclavi je jednom napisao priču (Vannini #07 «Crna magija») o tipu zombija koji je nastao prokletstvom voodoo hungana. A znamo i kakva je tradicija u DD, da svako malo vidimo nekog živog mrtvaca koji živi u ovom prokletom svijetu. U više epizoda spominje se da smo svi mi živi mrtvaci, nagađam najčešće zbog načina našeg života. U ovoj epizodi mrtvi su sretni što su umrli i to uopće ne skrivaju, štoviše, oni žele i drugima pomoći da se nanovo rode. I ne da žive u životu nego da smrte u smrti.

«Valja intervenirati odmah, doktore! Ne smijemo potratiti ni trena!»


E sad, budite spremni na novu komplikaciju tipa zombi-koje-ne-umire, ustvari ne zombija već Nanovorođenika. Njih se ne može ubiti nikako iz jednostavnog razloga... Jer su oni već umrli. Nanovorođenici iz ove epizode nakon svoje smrti oživljeni su pomoću demona koji dolaze sa sunčevih pjega (a.k.a. prolaza u druge dimenzije poput raja ili pakla) jer smo mi Zemljani toliko uništili ozon i toliko zazivali vraga zračenjem svojim mobilnih telefona da je on nakraju i došao. Ne on osobno, nego su nam demoni odlučili podariti nov način života. Ili smrti. Čak smo mu i oltar napravili! Ogromni monument od čelika i plastike u obliku satelitskih antena i tanjura (repetitor u Islingtonu). Jedno pravilo koje nigdje nije zapisano, a uvijek vrijedi je to da velike nebodere ili spomenike nečije gluposti treba srušiti (provjeri DD #50 «Granice vremena» ili SD #50 «Zov šume»).

Pierce Saltzman: «To je doprinos koji svi moramo platiti suncu. Stari narodi bi ga nazvali doprinos za žrtvu.»


Ruju na čudan način izražava kritiku nekolicine ekoloških problema u koje spadaju štetnost ozonskih rupa i posljedice velike količine elektromagnetskih zračenja koje emitiraju naši uređaji. Ozonske rupe naime omogućuju prolaz na Zemlju demonima koji dolaze sa sunčevih pjega koje su pak prolazi prema paklu ili raju. Ruju nam također nudi izlaz iz svih mogućih problema koje nas muče u životu. Jednostavno treba umrijeti i nanovo se roditi da bi živio zauvijek. Ruju pretkazuje da tako neće biti više ratova, gladi, bolesti i svima će nam biti ljepše. Predivno pacifistično vjerovanje koje ima jednu manu, a to je što neki jednostavno ne žele umrijeti da bi im bilo bolje.

«Do vraga i birokracija! Od nje moraš izgubiti glavu! « «Brrroom szock!!!» (u prijevodu: doslovno izgubiti glavu)


Ovoga puta u pitanju nije nikakav ludi znanstvenik već je to umirovljeni astronom laik. Sad dal je on amater ili ne, i dal mu vjerovati ili ne, to je sad teško doznati. On se zove Pierce Saltzman. Možemo reći da posvuda postoje čudaci opsjednuti svakojakim fiksacijama ili da su pojedine fantazije produkti senilnosti prolupalih staraca. Tu negdje u sredinu spada i definicija karaktera našeg prijatelja Piercea. On je doduše i protagonist i narator ove priče. Ako je za vjerovati da se sve to uistinu i desilo onda je to i neka vrst njegove autobiografije. On je stari smeteni umirovljenik koji želi spasiti svijet pod svaku cijenu zbog tog njegovog otkrića efekta sunčevih pjega.

Pierce Saltzman: «Stvarno mi je drago što sam ovdje. Baš je lijep dan, zar ne? Lijep i sunčan dan!»


U ovoj epizodi prikazan je neuobičajen odnos između Dylana i ženskog lika imenom June Saltzman (kćer oca svoga Piercea). June ne pada na prvi pogled na Dylana. Čak joj je odbojan, smatra ga šarlatanom, a poslije pretežito prikazuje nezainteresiranost u povećoj mjeri. I to stoga jer u ovoj epizodi likovi obraćaju veliku pažnju i posvećenost problemu s kojim se rvaju u stripu. June je zabrinuta za svog oca i ne oklijeva staviti ruke u vatru da ga spasi. Dylan, kao i svaki dobri junak zaštitnik, prihvaća svoju svetu zadaću da ispravi ovu nepravdu nanesenu svijetu. A istodobno i spašava svoj život. Navodno taj demonski virus utječe na osjetljive osobe, a Dylana on nije zahvatio, stoga zaključujem da on ipak nije krhka osoba već čovjek sa čvrstom voljom i karakterom.

Jedan od prvih Nanovorođenih: «Vjerojatno ćemo nakon nekog vremena i zaboraviti da je život uopće postojao. Sve će nam izgledati normalno, lijepo. Bit ćemo sretni. Ali život... Život će morati posve nestati da bi se to moglo posve dogoditi.»


Kompozicija ove epizode je zaokružena, a ova priča je kao ona pričica o navodnom filmu koji ti se pred smrt odvrti u glavi. E upravo taj filmić se odvrtio našem Saltzmanu pa vidimo što je to dovelo do stanja u kojem se on sad nalazi. Mada! Baš se i ne vidi koji dio događaja je bio stvaran, a koji halucinacija. Ovaj put pošteđeni smo oniričkih sekvenci, a njih su ovaj put zamijenile dobro iscenirane scene umiranja (dobri stari trash) i crnohumorne sekvence. Mogao bi sigurno reći da je ovo jedan od Rujuovih ponajboljih Dylana. Mada je priča malo spetljana, miješa se moderna tehnologija, religijska shvaćanja svijeta (raj, pakao i demoni) i na kraju sasvim korektan medicinski razlog zaraze, a to je virus koji dolazi preko sunčeve radijacije. Način na koji je priča razrađena nije previše izglađen tako da se može uhvatiti nekoliko nedosljednosti u priči, pa je tako i konačno lucidnije objašnjenje tih neobičnih pojava pojašnjeno kao halucinacija? Čija halucinacija? Malo je isforsiran kraj, iz jednog filma skačemo u drugi i mislim da je malim protezanjem priče na dva broja mogao postići bolje scenarističko rješenje. Stanov lutkarski nadrealizam više-manje pogađa samu suštinu epizode, al eto nešto mi je odbojna zbog ovih jarkih boja i neprirodnih položaja tijela likova na naslovnici.

Kirurg: «Sad sam mrtav gospodine Saltzman. A zbog toga sam beskrajno sretan.»


Glede extra serije, u pitanju je mali intermezzo na kojeg je izdavač navodno bio prisiljen zbog uvijek sveprisutnih problema oko autorskih prava. Počelo je s naslovnicama NN, a novi slučaj se nenadano pojavio i u samim epizodama Dylana Doga. Ovo je mali izlet u nepoznato, tek da vidimo s čime se talijanska strip-publika sukobljava ovih godina. No, izgleda da se neće na tome stati jer je u nastavku najavljen također noviji broj. Izgleda da će extra serija stvarno postati EXTRA!

«Kako je ono rekao onaj doktor? Nakon nekog vremena oni koji se iznova rode i zaborave da su nekad živjeli.»


Naprijed

DD LU 109 Cijena smrti

DD LEX 30 Vječna iluzija

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Curunir

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 8, 5

    Dobri stari trash, unatoc svoj banalnosti! Pravi spas od ultradosadnog, kvazifilozofskog, jadnog, do bola ocajnog i ultraturbonezanimljivog Dylana.
    Reklo bi se, na prvi pogled, dobar izbor, Bernie, da se ne pokvari tutto serija previse (ne kukajte, brzo ce se vratiti na stare brojeve:). Taman posla, ko' da Bernie ista bira od Bonellija:)))) Cisti slucajni izbor!
    15.08.2004
    21:29:00 sati
    Curunir
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 67%

    5, 4, 10, 10

    Onako... povratak na starije principe splattera koje godinama nismo videli u Dylanu. Kao neki retro može da bude interesantna epizoda, da nije traljavog razrešenja framing sequence... ovako, ostaje još jedan Rujuov pokušaj.
    16.08.2004
    14:42:00 sati
    Djole
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 54%

    3, 2, 10, 9

    Tipičan Ruju... nažalost. Priča je isprva stvarno zanimljiva (pomalo podsjeća na "Ubice", a zbog onog antene-repetitora pomalo podsječa i na "Kanal 666" u nekim trenutcima), atmosfera je dobra, a i sva ta neobična masovna histerija koja se provlači kroz priču. No, razriješenje cijele priče??? Sunčeve pjege koje su prolaz demonima, glas koji ljude poziva u bolji život, ponovno radjanje u obliku živih mrtvaca koji to zapravo i nisu??? O, Bože me sačuvaj tog autora. Stvarno gluplje ideje već davno nisam čuo. A rupa i nedorečenosti na kraju kao u priči; opet u nedostatku nekog zanimljivijeg raspleta, najbolje je svaki put iznova reći da je sve to opet bio samo san ili jedna masovna halucinacija... i priča gotova! I onda je to kao jedna od boljih Rujuovih priča? Ma, moš mislit! Samo dno dna. Da bi nam se svidio Ruju, najbolje bi bilo njegove priče pročitati samo do pola i odložiti, bez da pročitamo kraj, koji on u njegovom tipično-jadnom načinu pisanja uvijek nanovo zajebe.
    Opet s druge strane, lijepo je vidjeti Brindisijev crtež koji i nakon toliko godina uvijek izgleda onako svježe kao i kada je Brindisi i počeo crtati Dylana. A i naslovnica je jako dobra, lijepo je obojana...
    16.08.2004
    17:39:00 sati
    kiky
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Zabavna razbibriga, ali nista vise od toga. Epizoda koja se brzo zaboravlja.
    17.08.2004
    00:13:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    5, 6, 9, 6

    Pa nemam baš što nadodati na sve ovo osim da je crtež odličan, kao i uvijek kod Brindisija. Naslovnica mi je malo ofucana, priča je dobra ali brzo se zaboravi i sumnjam da ću imati volje ovo ponovno čitati.
    18.08.2004
    19:30:00 sati
    Zero
    uredi
  • Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 7, 1

    Priča je zbilja katastrofa. Sunčeve pjege koje šire nekakvu radijaciju koja ljude pretvara u zombije? Onda se poslije doznaje da je kriv nekakav magnetski oblak koji je izazivao halucinacije? Još gluplje. Šteta, mogla se napraviti epizoda u kojem bi demoni opsjednuli bolnicu i činili stravu, nešto kao u jednom poznatoj Kingovoj mini seriji. Jer neke scene u bolnici su stravične, samo im možda fali malo satire. Crtež je dobar, tako da je zbilja šteta što je potrošen na tu glupu priču. Jad i bijeda od epizode. Bolje da nije bila nikad niti izdana.
    22.08.2004
    19:14:00 sati
    hellblazer
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 50%

    4, 3, 7, 8

    Ja sam se pravo zabavio citajuci ovo, iako sam krajickom uma ocekivao da ce kraj (dramaticno!) "zamutiti vodu".Povratak korenima je osvezavjuci momenat u seriji DD. Utisak je da bi mozda bilo bolje uraditi dvodelnu pricu, ali onda bismo morali dobiti objasnjenja, a ovako samo tandara-mandara sunce, pege,demoni, elektromagnetizam i zombiji koji haraju u sred bela i vruca dana i ne padaju kad ih zviznes u glavu.
    Brunovi zombiji mi bas nisu nesto, znamo vec ko to radi majstorski, a bas tako je sredio i blestavu naslovnicu.
    20.09.2004
    03:25:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 37%

    2, 2, 6, 7

    Jucer sam procitao strip a dans se vise ne sjecam pol radnje. Opca katastrofa od price. Ne kuzim, sta su zaboravili da strip ima 96 stranice pa su pricu razvukli i onda su na zadnje dvije stranice morali zbrzat kraj koji je takodjer debilana svoj vrste. Stvarno je dobro receno prije; kad ne znamo sta bi s krajem objasnimo da je to bila halucinacija i rijesen problem. Jedino se pitam kako to da Dylan nije povalio onu malu, valjda ni za to nisu imali mjesta. Zaboravimo ovu epizodu.
    20.09.2004
    14:58:00 sati
    Lorda
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 35%

    2, 1, 7, 5

    Kratak komentar epizode: UZAS! Ovo je stvarno idijotska epizoda, rame uz rame sa Nesmiljenim Hookom. Kako nas dragi recenzent kaza, uopste nije jasno koji deo price je halucinacija. A Sunceve pege kao prolaz ka raju/paklu? Nije nista originalno. Pocetkom, sada vec proslog veka, dok se nije znala prava priroda pega, neki astronomi su mislili da su to zapravo rupe na povrsini Sunca, hladne, da je cak i zivot moguc tamo, kao da i mogu biti vrata za druge dimenzije. A sta kazati na budalastinu da su pege relativno hladna podrucja. Ako je 4000-4500 C (ili K, ovde skale gube smisao) je relativno hladno podrucje, onda ja ne znam sta je toplo. Pride, ne emituju pege radijaciju (ispravno bi bilo kazati zracenje) kome treba 8 minuta da stigne do Zemlje, vec je suncevoj svetlosti, samo njoj, potrebno toliko, ostalim oblicima zracenja trebaju i dani da prevale taj put. Mogao bih ja jos o netacnostima koje je Ruju pokazao u vezi Suncevih pega, ali nema smisla, zar ne? Nimalo originalan, a i glup, scenarista je pokusao da poveze dve potpuno nepovezane stvari pege i ozonske rupe. Sve je ostalo na bledoj, nimnalo originalnoj i glupoj ideji koja je iskoriscena za temu ovog stripa. Preporuka: ovaj strip NE vredi pocitati.
    25.09.2004
    19:42:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    5, 5, 10, 10

    Bilo mi je zanimljivo da vidim kako izgleda moj omiljeni junak nekih 40 brojeva kasnije. Citanje ove epizode me je ucvrstilo u misljenju da ne postoji vise razlog da ovaj serijal izlazi. Jadni DD, samo se bruka. Oprostite, Bonelli ga bruka (jos uvek se stampa i prodaje u velikom tirazu, tj. donosi profit ali sve je to jadno). Kapiram da ova storija spada cak u osrednje kvalitativne sveske ali problem lezi u tome sto je opsti nivo veoma nizak. Definitivno je usledio katastrofalan pad posle broja 136-Netko nas zove odozgo! Ruju pokazuje evidentne znake napredka ali ko zna koliko njemu treba jos uradjenih scenarija da bi ponovio svoje (retke) blistave trenutke. U ovoj epizodi se vraca korenima serijala, koristi, sto je za njega uobicajeno, vec vidjene stvari, cak i pricu dobro vodi ali ta zavrsnica (i on sam zna da je nebulozna, pa nam je u vise navrata nagovestava od pocetka epizode, a i mi znamo da je nebulozna, pa ne zelimo do kraja citanja da je prihvatimo, nego se sve nadamo da je smislio nesto bolje ali...) Cak i ne upotrebljava flashback-ove kao okosnicu radnje (sto je takodje njegova karakteristika)ali sta to vredi. Brindisi, veoma inspirisan. On prakticno od svog debija u broju 51-Zlo, nije radio ovakve koljacke storije. jednostavno, uzeleo se covek. Stan-ov rad necu vise spominjati, nema potrebe (da scenaristi i crtaci uspevaju da odrze njegov nivo kvaliteta, gde bi bio kraj DD-u).
    26.09.2004
    21:01:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    6, 3, 9, 9

    Uglavnom je sve već rečeno, svi su prokužili Rujua: tip ne zna napraviti kraj. Ovdje još fino počne, malo masovnog ludila (zanimljivo je da se u DD za masovnu histeriju i koljačinu često krivi vrućina, npr. epizoda Ubice; ne znam, meni baš paše vrućina i sunce), i onda dođemo ne znam kamo, u nekakvu bolnicu, nekakvi glasovi raja ili pakla, nekakve elektromagnetske oluje, kurci, palci. Jedna od rijetkih epizoda koju, praktički, uopće ne razumijem što hoće reći, ono, o čemu se tu radi????? Ajde da je Ruju napravio klasični trash sa crijevima po gradu i crijevima po bolnici, maksimalna makljaža bez nekakvih pseudoobjašnjenja. Ovako je malo solarna epizoda s traljavim pokušajem ekološke angažiranosti. Ozonske rupe, pa šta, idemo dalje.
    27.09.2004
    19:50:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 63%

    4, 6, 9, 6

    Početak je obećavajući.Masovna histerija u velikim gradovima mi je uvijek zanimljiva,podsjeća me na jednu od prvih epizoda DD - Ubice.Odlična je scena u banci,gdje bakica čeka red a otraga se događa masakr sa motornom pilom i krv pljušti ko iz kabla.I u bolnici,gdje doktori liječe ljude na taj način da ih ubiju ima nekoliko opakih horro sc scena,koje sam oduvijek volio u DD-u.I to bi ujedno bilo to što se pluseva tiče.Sve drugo je dosta debilno.Mislim,kakvo je to objašnjenje o zracima sa sunca kao o nekakvim prolazima za druge svjetove,o elektromagnetnim valovima ,antenama itd.?Nešto gluplje se teško moglo izmisliti ali očito da je Ruju svjetski prvak u pisanju loših priča.Šteta što Brindisi troši vrijeme na ovakve poluproizvode.Neprirodne pokrete ljudi na Stanovim naslovnicama jednostavno ne volim,mada je to njegov, nadrealistički stil,a loš je i odabir boja.Ajde ako ništa drugo,barem smo dobili uvid kako će Dylan izgledati za kojih 40-ak epizoda..Pozivam jovanaDD da napiše koju recenziju DD.Svaka mu čast,vidi da je veliki poznavatelj serijala!
    04.10.2004
    16:10:00 sati
    Aco
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 51%

    7, 2, 7, 3

    Ruju. Priča ima zanimljivu podlogu, par scenarističkih rješenja je jako zanimljivo no sve skupa to liči na jedno smeće koje je koštalo 4 KM previše. Brindisi nije za crtanje zombija, Stana ne volim.
    09.11.2004
    01:16:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    3, 2, 10, 9

    Priča je katastrofa, ali joj dajem malo više ocjene jer me one scene u bolnici podsjećaju na moj omiljeni horror serijal-Silent Hill. Ovo je prvi put da Brindisi-u mogu mirne duše dati 10. Stano je maher.
    20.11.2004
    11:57:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 7, 5

    Ma tako tako.Sve skupa nije baš neka stvar,ali ne može se reći da je loše.
    07.05.2005
    18:17:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    3, 5, 10, 5

    Ja mislim da su trebali više prikazati "demone koji dolaze iz Sunca".U scenariju se previše spominju teorije o Suncu.
    01.06.2005
    14:15:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ruju me ni ovaj put nije razočara a o Brindisiju sve najbolje.
    20.07.2005
    16:54:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    6, 5, 9, 10

    Prica kao ideja, kao tema nije losa, ali je scenario lose sklopljen, narocito je lose pojasnjenje na kraju. Deluje kao da su razvijali i razvijali radnju i opstu pricu a zatim im je ponestalo stranica (posto ih uvek ima 96) pa su na brzinu osmislili kraj da stane na preostalih par strana. Ruju je ovaj put bar izbegao uobicajenu patetiku i bacio se (konacno) na cist splater, izbegavsi cak i najnevinije ljubave scene. Pocetak i kraj se preplicu sa odlicnom zamenom identiteta coveka u kovcegu (ocekujemo DIlana, ali...!!!), a prica nadalje lici na epizode Ubice, kanal 666 i Zlo u nekom mixu sta li??? Nabadanje ideje zombija kao ponovo rodjenih i nije neka pamet, bolje bi bilo da su ostali demoni koji su dosli sa sunca ili bilo sta drugo samo ne "ponovo rodjeni". No dobro. Nije toliko lose, a Brinidisijev crtez je uvek tu da spasava stvar. Citljivo ali kraj bih definitivno izmenila.
    31.10.2005
    13:00:00 sati
    Bilja
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je jedan od najboljih ako ne i najbolji strip D.D.Prica je fenomenalna,crtez standardan ,a akcije ima vise nego uobicajeno.
    15.11.2005
    16:00:00 sati
    alien hunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Epizoda me se dojmila zbog naslovnice, a priča je prosječna - zanimljiviji dio mi je kada onaj ludi doktor izlaže svoju teoriju o sunčevom zračenju, no nakon toga to se ne provodi u neku zanimljivost nego ubacuju nekakve čudne zombije i dogadjaje.
    Zabavno na trenutke sa scenama sa "ponovnorođenima", recimo scena kad doktor elektrošokovima "gubi" pacijenta.
    01.06.2006
    00:30:00 sati
    Ranmi
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Dylan u stilu starih epizoda, "Ubojice" ili Ruzicasti Zecevi Ubijaju". Znaci serija ubojstava, a zatim istraga. Jos jedan u nizu pesimistickih pogleda na zivot u Dylanu, ovaj put od Ruja. Zanimljivo je sto su "iznova rodeni" kao zombiji sto izgleda kao neka parodija Krscanstva. Unatoc tome, sve u svemu dobra slasher epizoda sa odlicnim krajem.
    27.07.2006
    03:17:00 sati
    D.J.
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    9, 4, 10, 7

    Odlično, odlično, odlično- i tako sve do 93. stranice. Tada cijela priča pada u vodu a Ruju dolazi do nekog debilnog rješenja sa halucinacijama i tako usere sve kao i obično. Brindisi briljira i tako izvlači epizodu i povećava ocjenu. Naslovnica je baš atraktivna.
    20.01.2007
    01:31:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Još jedan primjer kako Ruju može uništiti priču na samom kraju. Stvarno,da ne povjeruješ... Brindisi briljira kao i obično, naslovnica stvarno extra.
    09.05.2007
    09:24:00 sati
    Akul
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 10, 6

    ovaj strip mi uopce nije los kao sto bi se dalo zakljuciti po nekim ocijenama,najbolji dio stripa- brindisi
    15.06.2007
    17:11:00 sati
    supermark
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 9, 8

    Jedna tipična prolazna epizodica, u kojoj sam, priznajem na svoju sramotu, pomalo i uživao. Volim horror, volim koljaže, u svakom slučaju puno više od patetike. Ovo je bio Dylanov povratak korijenima; nepretenciozna priča koja ima svoje momente (dobre i loše), sa vrhunskim Brindisijevim crtežom i odličnom Stanovom naslovnicom, i ono najvažnije - koja se lako čita.
    28.09.2007
    23:40:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 7, 10, 9

    brindisi je fenomenalan, crtač po mom ukusu, dajem mu destku, gospodin je talentiran i ulaže jako puno truda u svaki detalj. scene masovne histerije i ubijanja, kao i dio u kojem se dylan nađe u bolnici, zaista su fenomenalno nacrtani. naslovnica također na visokoj razini, ne toliko sama po sebi, već mi nekako sama boja i dylan ov izraz lica na njoj otkrivaju atmosferu u stripu. priča mi je jako dobra, originalna, dobro se odvija, samo mi nekako za ukupni dojam fali još nekakav razrađeniji završetak, nekih 10-15 "progutanih" strana priče. no ipak, ruju je jako dobar.
    po mom mišljenu, vrlo dobar dylan, uz neke preinake bio bi i odličan, no, stvar ukusa...
    07.01.2008
    00:55:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Nije loše, čak i dosta zabavno.
    13.03.2008
    22:38:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 8, 6

    ne znam kako su birane ove epizode za ispunu extra serije, ali i ova i vječna iluzija kao da su iz početnog perioda, dakle, sasvim solidneipak, daleko je to od dobre priče
    15.10.2008
    18:40:00 sati
    ken2
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    Iako je novo podrijetlo zombija dobra stvar, priča mi je malo patetična i predvidljiva. Naslovnica bezveze.
    23.12.2008
    19:35:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 8, 6

    Za jednom pročitati je ok ali za više puta mi nije nikako. Sve je to dobro počelo sa ozonom i ostalim pizdarijama ali druga polovina i pogotovo kraj su mi debilana. fantazija u ogromnoj količini
    12.01.2009
    18:56:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    4, 3, 8, 10

    bah.nije ruju sclavi.
    17.01.2009
    12:33:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 9, 5

    Kako čitam cijeli serijal ispočetka a novije epizode uopće nisam čitao, 'Sunčeve pjege' su mi se činile kao pravo osvježenje. Obečavajući početak i zaplet, međutim kako radnja ide kraju, nekako je sve blesavije i blesavije.
    Ne znam koju bih ocjenu dao, ali barem prosječnu zaslužuje zbog nekih izvanrednih scena; npr. sprovod ili banka.
    Crtež solidan, naslovnica dobro zamišljena ali osim boja loše izvedena.
    27.01.2009
    13:24:00 sati
    Klukas
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    meni se epizoda poprilicno svidjela, cak stavise bolja mi je od one koju je zamijenila "Vidjeo sam kako umires"Mislim da je Brindisijev crtez nepotrebno komentarisati. 10+ 
    17.07.2009
    23:01:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 8, 5

    Glupi filozofski kraj. Jedino što je dobro, je dio kad Dylan dođe u tu jezovitu bolnicu, te lov zombija. Ostalo i nije baš nešto da bi bilo vrijedno spomena.

    06.05.2010
    10:46:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čini li mi se to,ili je Ruju počeo raditi dobre DD-e.

    21.12.2010
    14:26:00 sati
    Patrix
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Kad sam bio klinac ovo je fakat bio pravi smor zbog puno, tada, dosadnog teksta. Danas sasvim ok Rujuova pričica s glupim riješenjima (ili neriješenjima).

    29.06.2011
    19:45:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    4, 1, 7, 6

    21.05.2012
    19:46:00 sati
    tekumze
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 9, 5

    Ovo je neka verzija "Ubice, Part II".  Ili, ako bi neki radije "Ubice" meets "Kanal 666".  Problem je u originalnosti, koje ovdje uopste nema.  Sclavi je sve ove elemente gradskog ludila i kaosa vec upotrijebio u onim spomenutim epizodama, tako da je Ruju ovdje sve ponovio, sa vrlo malim razlikama.  Ne znam... epizoda ipak ostavlja dobar utisak, iako je ovo sve vec vidjeno, i u puno boljem stilu.  Najvecu ocjenu dajem Brindisiju, koji je ovdje naj-sjajniji.  Ruju veoma osrednji, sto je u stvari bolje nego inace, jer je covjek cesto veoma ocajan.

    22.08.2012
    16:22:00 sati
    acestroke
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Najbolji mi je dio u bolnici, gdje lijecnici rade na usmrcivanju :)

    21.09.2013
    14:50:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 46%

    6, 5, 3, 4

    Dobr ideja ali glupa realizacija.

    29.09.2014
    20:28:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 75%

    5, 8, 9, 9

    Definitivno upečatljiva epizoda s glupim objašnjenjima. Da nije objašnjenja, pomislio bih da ovo nije Rujuevo djelo. Ne može se poreći ni dosta zanimljivih, šokantnih i originalnih scena. Brindisi je jedan od najboljih D.D. crtača, a ovdje vidimo kako se snalazi na slasher terenu. Nema Stanovu sposobnost crtanja zombija, ali, u stvari, ovdje nemamo zombije, nego nanovo rođene. Kao i priča, naslovica originalna, teško zaboravljiva i upečatljiva s efektinim bojama. Uz malo više razrade, ovo je mogla biti odlična epizoda.

    12.10.2017
    05:05:00 sati
    Spock
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 53%

    3, 4, 9, 5

    Loše, plastično.

    09.09.2019
    15:25:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Čitajući ovo u vrijeme epidemije korone priča me podsjeća na teorije o štetnosti 5G mreže. Očito da je i u vrijeme pisanja ove priče Sklavi imao na umu moguću štetnost ogromnih predajnika. Nije priča nešto posebno, čak mi je bila pomalo dosadna. Ovo je kao neka rana verzija planete mrtvih ili tih ponovo rođenih. Crtež je dobar, naslovna malo slabija.

    24.07.2020
    14:09:00 sati
    delboj
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 767
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 409
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 304
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 805
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 832

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2758
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1845
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1367
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1260
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1189

Aukcije

Forum