San razuma

Dylan Dog

DD LU 79 | 96 str.

Dylan nailazi na polumrtvu iznurenu devojku i odnosi je u bolnicu, gde uskoro počinju da se dešavaju misteriozna samoubistva. Da li je u pitanju manifestovanje afričkog Demona savesti, ili nešto mnogo, mnogo gore...?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 65%

Priča 7

Scenarij 5

Crtež 8

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*7

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • San razuma
    DD LU 79

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il sonno della ragione
    DD SR 157

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo je prva duža priča mlade Paole Barbato koja je u Italiji postala glavni scenarista Dylan Doga. Pre ovoga, uradila je samo Grouchov dodatak Il cavaliere di sventura za DD Special 12: La preda umana
  • Naslov ove epizode je deo imena slike Francisca Goye, "San razuma stvara monstrume"
  • Saga of the Swamp Thing #25 Alana Moorea nosi isti naslov, takođe po Goyinoj slici
  • Stanova naslovnica je naravno kopija čuvene slike "Vrisak" Edvarda Muncha, mada nije jasno kakve to veze ima sa radnjom unutar stripa, ako ikakve
  • Ideja o količini C-14 u ljudskom telu kao jedinom načinu da se ljudsko biće ponovo reintegriše u svom istom obliku ne pije vodu, jer je količina C-14 u ljudskom telu konstantna sve do smrti. Takođe, nejednakosti u količini C-14 u priči nisu ubile ni Daisy, ni malu domorotkinju
  • Barbatova je u svojoj autobiografiji na UBC-iju napisala da joj je Marcheselli vratio na doradu prvi strip scenario na 94 strane uz komentar da treba mnooooogo da vežba. Postavlja se pitanje na šta je ličio taj scenario, ako se u ovom uvežbala?!

Na početku svoje karijere, u to vreme nova nada, a sada već glavni stub oslonac Dylan Doga Paola Barbato nam se predstavila sa ovom pričom. I nas je zabolela glava, i počeli smo da vrištimo kao Dylan na naslovnici. Il sonno della ragione je jedna užasno komplikovana priča. Trudi se da bude kompleksna, ali umesto toga, samo je – komplikovana.

Naime, veoma je teško razlučiti o čemu se kog đavola u ovoj priči uopšte radi, toliko je prenatrpana. Počinje kao tipična "mad doctor" epizoda, tipa Il cervello di Killex, nastavlja se kao bolnički horor, a onda u poslednjoj trećini skrećemo u blatantni SF i priču o predestinaciji. Negde duboko, duboko ispod svega toga, možemo i da nazremo ono što je, sudeći po naslovu, Barbatova htela da nam saopšti – o užasima koje izazivaju htenja i volja bez razuma, i užasima koje izaziva razum bez čovečnosti. Ali da bi stigao do toga, čitalac mora da se izbori sa tonama dijaloga koji bi i Chrisa Claremonta postideli, da proguta totalnu naučnu fantastiku i objašnjenje od preko 20 strana (!), i da se ne izgubi u brojnim drugim idejama koje su nam predstavljene.

Ideje, pojedinačno: mad doctor je već hiljadu puta izrabljivan u hororima, pa i u Dylanu, i dobro je što taj elemenat nestaje posle desetak strana – odnosno, pojavljuje se u svojoj modifikovanoj varijanti. Priča o doktoru Bernardu Leblancu koji se bori protiv demona, a u stvari leči i sebe i druge od jedne nepostojeće bolesti, ima već mnogo više potencijala. Nije čak ni nerazrađena – sa toliko dijaloga koliko imamo ovde, na par strana je moguće razraditi svaku ideju. Ima i klimaks – ali na sred broja. Posle koga sledi bolno i mukotrpno objašnjavanje. Osim gomile SF elemenata, problem je ta razdvojenost – praktično, imamo dve različite priče u jednom broju, od kojih je ova druga, uzgred budi rečeno, više za Martin Mysterea nego za Dylana. Donekle bi se to i dalo opravdati, OK, imamo prvo užase nekontrolisanog duha, a onda nekontrolisanog razuma, da te dve priče ne deluju praktično potpuno nepovezano. Onda je tu i predestinacija koja je užasno izlizana tema (setimo se samo Accade domani, recimo), i poenta. Ta poenta nije nužno loša – san razuma stvara čudovišta, ali isto tako i san duše. Lepo je videti i jednu priču koja ne veliča samo duh kao najveću ljudsku vrlinu, a pljuje sve što je materijalno, već obrađuje loše strane oba koncepta (pa makar se mi neslagali sa njima). Ali to nije dovoljno, Barbatova je morala drugačije da vodi priču, da je uprosti, više razjasni osnovne motive. To joj nije pošlo za rukom, i otud čitaoci moraju da vrište kao i Dylan.

Ima tu i dobrih elemenata – začetak omiljene teme Paole Barbato, trougla i trojke uopšte, koji ovde reprezentuju Dylan, Leblanc i Daisy/Dorothy, zatim odlično finale "bolničkog horora" u kome Dylan ne zna kome da veruje (ali avaj, na sred priče!) i momenat u kome Daisy umire, a još uvek je u Dylanovoj glavi, i on u neku ruku umire sa njom. Ali sve su to samo naznake, nedovoljno razrađene, zatrpane pod previše ideja i lošim scenariom.

Scenario, pak nije toliko loš u smislu da su situacije neverovatne, da su dijalozi loši, da su likovi bezvezni. On samo nije uspeo da sprovede u delo jednu komplikovanu priču i dovoljno razjasni sve elemente – što je, ruku na srce, ipak bio nemoguć zadatak na svega 94 strane. Štaviše, začuđujuće šta je sve stalo na taj broj strana, i koliko je puno vremena potrebno da bi se Il sonno della ragione pročitao. Za to su zaslužni dijalozi. Tone i tone dijaloga i monologa. U skoro svakom panelu. Previše dijaloga je česta boljka novih scenarista – pogledajmo samo koliko blebetanja i monologa ima u Smithovom Guardian devil, tako da nije čudno što je Barbatova ovde upala u zamku rečitosti. Kasnije, naučiće se da slika kaže više od 1000 reči, ali ovde se još uvek ne snalazi najbolje. S druge strane, osnovni scenaristički thread Demona savesti je dovoljno dobro urađen da nas vuče napred sve do razjašnjenja, ali samo dotle. Kada Daisy počne da nam pripoveda svoju priču, sve ide bestraga. Dugačka objašnjenja uz flashbackove, omiljena Castellijeva tehnika, nastaviće i nadalje da budu boljka Barbatove, ali ovde dolaze do punog izražaja. Dvadeset i kusur stranica mi moramo da pratimo objašnjenja koja nas vode u domen čistog SF-a, i to ne previše dobro osmišljenog, da bi nam postalo jasno šta se dešavalo u prethodnih 50 strana?! Castelli sebi može u Martiju da priušti takvu tehniku, kada epizode traju i po 300 strana, ali na standardnih dylanovskih 94, što je mnogo, mnogo je. Plus, tu je začetak formule koja će pratiti ostatak radova Barbatove u njenoj fazi "uhodavanja" iz koje je tek nedavno izašla – neverovatni događaj, Dylan istražuje, dolazi do krivca koji to u stvari nije, sledi dugačko objašnjenje koje je ili potpuno racionalno (kao recimo u Il semme della follia), ili hard SF kao ovde, i onda kraj. Biće potrebne godine da Barbatova izađe iz toga šablona (mada će biti vredno čekanja). Sve navedene stvari, uz još jedan osvrt na nepregledno more texta koje vas čeka na svakom panelu, dovode do jedne zbrkane, mada ne i konfuzne priče.

Ne treba gubiti iz vida da je ovo prva duža priča koju je mlada studentica filologije napisala, te da nije čudno što se nije previše snašla. Elementi koji će kasnije obeležiti njen rad – jedan drugačiji pristup Dylanu, sveže ideje, jake emocije, trougao, odnosno trojstvo – ovde se jedva mogu zapaziti. Brindisi ju je standardno dobro ispratio i uspeo da se izbori sa textom koji bi definitivno ugušio crteže nekog manje sposobnog crtača. Ovo je dakle početak, možda ne najbolji mogući, ali vredan pažnje.

Ostaje samo misterija zašto je Stano isplagirao Munchovu sliku (a ne Goyinu, po kojoj je priča dobila ime), osim ako nije anticipirao kakva će biti biti reakcija čitatelja na ovu epizodu...

Naprijed

DD LU 78 Div

DD LU 80 Rođen za ubijanje

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 61%

    5, 4, 8, 10

    Djole dobro kaže, ima tu podosta kompliciranja, a ima i osciliranja, uzdizanja i padova. Ideje se smjenjuju i na taj način se pokušava čitaoca držati u neizvjesnosti, no ipak – poluuspješno. Na kraju, priča djelomično podsjeća na Cronenbergovu Muhu. Ne znam da li sam ikad vidio DD s ovoliko teksta, stvarno treba vremena da se pročita. Nisam znao da je naslovnica kopija poznate slike (i baš mi se sviđa da se ovakvi podaci pojavljuju sve češće u recenzijama, poučno i zanimljivo, zato i služe zanimljivosti;). U svakom slučaju, super mi se sviđa naslovnica.
    04.03.2005
    10:40:00 sati
    stinky
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    I što još reći a već nije Djole rekao u recenziji? Ostaje nam jedino da se složimo sa rečenim; auuu, al' Barbato zna brbljat, ali se u tom brbljanju ponegdje malo i ugrizla za jezik. No, ponudila nam je nekoliko zanimljivih scenarističkih dosjetki, što na trenutke uzdiže priču iznad prosjeka, ali uistinu samo na trenutke. Brindisi i dalje crta odlično, a Stano je lukavo "plagirao" Munchov "Krik"!
    04.03.2005
    12:37:00 sati
    kiky
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 57%

    4, 4, 9, 6

    O Boze! Ovo je toliko zbrkana i bez razloga iskomplikovana epizoda sa ne bas originalnom zavrsnicom. Puno teksta za citanje, previse dijaloga koji ne piju vodu (prica o C-14, npr) i uzaludan pokusaj Dejzi da spreci ono sto je neminovno: susret Dilana sa njenim ocem. Iz ovoga sledi da je i sama epizoda uzaludna, zali boze 94 strana koje su mogle biti iskoriscene u neke druge svrhe. Tacno se vidi da je Paola ovde jako, jako neiskusna, da ne ume ni da razvije ni da isprica konciznu pricu, ali dobro ovo joj je debi na regularnoj seriji. Crtez odkican kao i uvek kada je u pitanju Brindizi, a Stano bi zasluzio i 10ku da je slika koju je vrlo dobro plagirao imala ikakve veze sa pricom. Ovako, i 6 je previse.
    13.03.2005
    22:40:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 73%

    7, 5, 9, 10

    Treba odati priznanje svakome tko je ovaj strip uspio pročitati do kraja.Mislim da je ovo definitivno epizoda sa najviše teksta kad je riječ o DD.Dakle,ovo je premijera cure koja će postati glavni scenarista..Pa s obzirom na to koliko je Dylan popularan kod ženske populacije,to me i ne čudi.Ova epizoda se po ničemu ne izdvaja od ostalih(manje-više prosječnih)koje Ludens trenutno objavljuje,osim po količini teksta naravno.Scenarij je previše naglo isprekidan;malo bolnica i luđaci u njoj,zatim halucinacije,pa onda malo Marti Misterije i Muhe i na kraju obavezan Sclavijev epilog koji mi je ovdje sasvim OK.Brindisi je odličan crtač i šteta što zbog velikih oblačića ne možemo u potpunosti uživati u njegovom crtežu.Naslovica je odlična.Vjerojatno nema veze sa radnjom ali je ipak nešto posebno.Ništa,čekamo nešto bolje od tetke Barbato..
    15.03.2005
    20:31:00 sati
    Aco
    uredi
  • Maximuss

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Ja uopce nisam primjetio da je bilo nesto pretjerano texta. Prije nego sam uopce sjeo citati ovu epizodu poslusao sam prijateljevo misljenje, a to je bilo da je epizoda uzasna, da je DD sve gluplji strip, da nema vise krvi i sl. Ali, jebajga, meni se ova epizoda jako svidjela. Kao prvo; lijepo je nacrtana. Brindisi mi je uvijek bio drag. Drugo; stvarno mi se svidjelo sve to "nepotrebno" kompliciranje. Taman kad bih pomislio da sam shvatio poantu i ovog DDa, sto mi je pocelo prilicno ici na zivce i umanjivati gust citanja nekih prijasnjih epizoda, Barbatova bi promijenila tok price. Saltanje preko horora, psihologije i SFa me drzalo napeto do samog kraja. Naslovnica mi se isto tako svidjela, jer mislim da odrazava stanje svijesti koje se proteze kroz strip. Sve me na toj slici asocira na to da mozak zeli van da skoci! :) Pticurine na Goyinoj slici bi citatelje odvukle u krivi smjer. "Vrisak" ipak prikazuje da ce se u stripu desavati nesto psihicki gadno po Dylana.
    17.03.2005
    14:26:00 sati
    Maximuss
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 46%

    4, 3, 6, 7

    dovoljno je reći da sam se čitajući recenziju jedva sjetio priče, a čitao sam je prije najviše 10 dana
    18.03.2005
    14:35:00 sati
    ken2
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 8, 10

    Demoni ludila su ovde postali demoni razuma. Na 94 strana gusto kucanih oblacica, najvise mi je smetala africka mitologija (1001 demon), pa onda zavera u belom, pa tek onda totalni SF fuzer komp-covek (ali posto bi se to desilo tek 2034, ajde, nek joj bude). Ono na sta nemam primedbi je naslovnica, a kako bi i imao, kad sam je pre par godina ponosno nosio na majici. Ova posveta Munku, ako se malo zagledate, vise lici na kolaz ili montazu, jer Dylan kao da je isecen i prelepljen preko originalnog lika.
    (Marko, ova epizoda je sad izdata u HR, pa bi mogao da to sredis u uvodnom tekstu.)
    24.03.2005
    04:11:00 sati
    Barker
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Barbato mnogo obecava! Prica je interesantna i puno bolja od zadnjih DD epizoda.
    31.03.2005
    07:10:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Uprkos enormnim količinama teksta, sjajna priča koju mi je bio gušt čitati.
    03.04.2005
    18:56:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Dosta komplicirana epizoda ali je sve na kraju OK-posebne pohvale naslovnici.
    31.07.2005
    01:09:00 sati
    vice
    uredi
  • Cliff Burton

    Ukupna ocjena 70%

    6, 8, 6, 10

    HMMM . San razuma je prilično dobar broj Dylan Doga koji glupo završava.Još jedanput su tu ubacili tu glupu spiku o budućnosti prošlost te putovanju kroz vrijeme.To je naime tema koja je već miljardu puta iskorištena i već istrošena.Što se tiče naslovnice-nepotrebna je iako je Krik jedna od mojih naj slika.Pročitao sam ovaj broj nekoliko puta i moram priznati da me nije impresionirao.Dapaće bio je dosadan.Moglo se to i bolje napisati.Loš scenarij.
    28.02.2006
    11:59:00 sati
    Cliff Burton
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Sve Barbatine epizode dosad su bile pune teksta, pa mi se čini kao da čitam Mysterea a ne Dylana. Međutim, moram priznati da Barbatica ima dobre ideje koje obično uništi na zadnjim stranicama stripa. Međutim, ovdje se to nije dogodilo, jedino je malo dosadno zbog previše teksta i brdo objašnjenja koje nam je ponudila. Zanimljivo, na kraju ona djevojka ipak nije uspjela izvršiti svoju misiju kao što to obično biva. Izgleda da se prošlost ne može promijeniti. Naslovnica odlična iako nema veze sa pričom. Ubuduće očekujem od Stana, kad već kopira slike, neka kopira Mona Lizu i ubaci Dylana umjesto nje :ppp
    20.01.2007
    01:39:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    U načelu epizoda mi se svidjela. Ne smeta mi količina teksta, a nisam ni ljubitelj previše krvi i ubojstava (za razliku od većine ljubitelja Dylana), tako da mi ove novije epizode većinom nisu loše. Jedino mi priča baš ne drži vodu. Naslovnica vrhunska (5,9,9,10)
    EDIT 01.10.2013. Nakon drugog čitanja i s dosta velikim vremenskim odmakom, ova epizoda mi je neusporedivo bolja. Barbato ovdje već pokazuje kakav je potencijal, a to je dokazala u budućim epizodama kada je postala skoro pa jedina svijetla točka Dylan Doga. Brindisi genijalan kao i uvijek, a naslovnica je vrhunska iako nema veze s pričom.
     
    18.07.2007
    16:15:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    5, 7, 10, 8

    Za ovaj strip mi je trebalo skor sat vremena da ga pročitam i mislim da nikad duže nisam čitao ni jedan strip od 96 stranica. Na početku je priča čak i zanimljiva, ali kad se počinje ubacivati sve i svašta, polako se gubi smisao ove epizode. A još ako se doda i količina teksta...Šteta, priča je imala zanimljivu početnu ideju ako ništa drugo....Brindisi je sve to lijepo prikazao odličnim crtežom, šteta što mnogi zbog količine teksta nisu mogli uživati u njemu.... Naslovna je dobra, ali nema baš veze sa epizodom....
    03.10.2007
    23:58:00 sati
    Akul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jako mi se svidjela ova epizoda. Putovanje kroz vrijeme i neizbježna sudbina, tematika koju volim. Crtež odličan. Naslovnica vrlo zanimljiva, u stilu na poznatu sliku 'Krik'.
    13.03.2008
    20:56:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 93%

    10, 8, 10, 9

    Meni je ovo extra epizoda. Barbatin prvenac, prelepo izveden, mozda malo prenatrpan scenario, katkad konfuzan, ali ceo feeling je zaista vredan citanja, i prica mi se jako svidja. Brindisi u svom naj svetlu, naslovnica vrlo lepa (hehe, a i volim "Krik"). Sve u svemu, Barbatova je napravila odlican pocetak, a kasnije pokazuje da je i vrlo napredovala. Ona promena koja je Dilanu trebala, da prestane da bude prazno peverzisanje Chiaverottija, a da sve cesce Rujuove promasaje malo proredi svojim dobrim pricama. San Razuma je epizoda koju vredi procitati. ;)
    02.04.2008
    19:49:00 sati
    Madcat
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 56%

    4, 4, 8, 8

    Nakon toliko bespotrebnih oblačića, jedino što čovjeka zanima je kako da dođe do kraja ovog mučenja. Paola Barbato je scenaristica koja je riječi dosada dala sasvim novo značenje. Inače kad bi Chiaverotti zagušio scenarij (a to se često deševa(lo)), barem bi imao dovoljno mozga da čitatelja opusti uz kakvu jeftinu koljačku scenu, ali ne i Paola Barbato. Ne, ne. Ona ide do kraja, i onda dalje, i onda dalje,... Evo šta se dešava kad trabunjanje postane samo sebi svrhom. Po ovakvim vrućinama, poštedite sebe čitanja ove epizode. Vjerujte mi - bit će vam drago.
    05.07.2008
    16:12:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlična DD priča o vremenskom paradoksu, kojoj je dodano malo horora, sukoba praznovjerja i znanosti, itd. Priča mi se jako svidjela, a Brindisi je naprosto odličan!
    23.11.2008
    00:22:00 sati
    Panon
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 41%

    4, 1, 7, 5

    užasno glupo,od početka (kopiranja munchovog krika-koji nema veze sa radnjom) do kraja
    14.03.2009
    23:26:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Zanimljivo, drukčije (što se DD-a tiče)... čak i pomalo mučna atmosfera. Početak i zaplet su odlični, napeto i intrigantno.
    Međutim, kako idemo prema kraju previše komplikacija. Neću ulaziti u točnosti nekih podataka koji su u službi scenarija, ali inače je slijed sasvim solidan, naravno ako imamo volje pratiti priču.
    Iako mislim da je ideja intervencije u prošlosti ipak malo prevelik zalogaj za strip ranga DD-a i 96 stranica. Kada je i da li je Daisy trebala nestati stvar je paradoksa tj. filozofije, ali ono što mene zanima je njen otac - s Dilanom se trebao sresti u Londonu, no ipak ga susreće i to na drugom mjestu. Koja je poanta? Neizbježnosti "sudbine"? Ima li kraj veze s time?
    Brindisi odličan.
    Stano također (iako se na nakon čitanja postavlja pitanje kakve veze ima sa pričom; no za to bi trebalo porazgovarati i sa Munchom).
    06.10.2009
    21:35:00 sati
    Klukas
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Mislim da je Paoli treba skinuti kapu, jer je ovo nevjerojatno dobro za prvijenac. Iako je prenatrpano tekstom, sve je povezano i ima smisla, pogotovo kraj, te sam stoga veoma zadovoljan ovom epizodom koja je u usporedbi s najnovijim DD - epizodama čak i odlična. Brindisjev crtež je i dalje na visokom nivou, unatoč tekstu. Naslovnica je zanimljiva...

     

    17.07.2010
    21:17:00 sati
    drogsy
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 64%

    5, 3, 10, 10

    Izuzetno naporna prica prentrpana prije svega nepotrebnim kilometraskim tekstovima. 

    Crtez i naslovnica na najvecem nivou.

    11.08.2010
    12:29:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Slazem se sa recenzentom, veoma zapetljana prica, gdje mi na kraju nije bilo puno jasnije nego na samom pocetku citanja. Svidja mi se Stanova asocijacija na Munchovu sliku. Brindisi, kao i obicno, odlican.

    23.09.2010
    07:34:00 sati
    doktor78
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 41%

    3, 2, 7, 5

    Uf, majko mila, ovo me je stvarno umorilo.  Gdje uopste da pocnem... radnja je preduga, previse dosadna, ne zna se sta je san, sta je stvarnost, je li likovi haluciniraju, niti koji im je kurac.  Stranice su nekako preduge, imaju previse teksta, i kad stignemo na zadnjih 30 ili nesto stranica, kad mislimo da je kraj blizu, treba jos jedan sat da se i to sad procita... zbrkana prica, scenarij jos i gori, i onih zadnje dvije stranice nemaju veze s vezom, makar ja tako smatram.  Ovo me toliko umorilo da jedva imam snage da napisem ovaj komentar (malo prije procito ovu epizodu).  Ako je jos niste procitali, savjetujem vam da ne gubite vrijeme, i preskocite je.  Uzas!

    27.10.2010
    00:16:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Umri_Muški

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    super mi je kod DD što je odlična podloga za miješanje žanrova. u ovom slučaju je to horor i SF. Jako dobar rezultat. Brindisi, nuff said.

    23.08.2011
    22:36:00 sati
    Umri_Muški
    uredi
  • wesskowaz

    Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 7, 7

    Ocekivao sam mnogo vise. Totalni prosek tj. prosek proseka.

    20.06.2012
    10:44:00 sati
    wesskowaz
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    Vrlo zanimljiva priča, ali naslovnica...

    29.04.2013
    16:47:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • danielp

    Ukupna ocjena 85%

    10, 7, 8, 10

    Sve u svemu OK strip.

    Scenario nije baš nešto (ima puno dijaloga, nepotrebnih stvari, Dr. leblanc sa svojim pričama i apranojama smara..), ali je zato ideja i priča dobra. Dete koje odrasta van sveta, putovanje kroz vreme, a ona glavna junakinja onako mršava i rahitično-anoreksična je zastrašujuća! Dylanova osećanja su super istaknuta. Isti osećaj sam imao i ja kada sam kao i Dylan mislio da joj je neko lobotomirao mozak i da joj neku kiselinu ubrizgava u krvotok - Sažaljenje i Gađenje!

    A i ona Dylanova opsesija da se kao princ na belom konju nađe svakoj devojci, pa čak i deformisanoj rugobi.

    Brindizi je dobar.

    Kraj stripa mi je super. Novo mršavo dete u Africi i ona fora da je devojčin tata sve to uradio zbog traume od Dylan Doga kojeg je video u detinjstvu kako Dylan stoji ispred grozno mršavo ispijene devojke i zbog toga postaje doktor. Niti prošlost-sadašnjost-budućnost :) Inače ovakav scenario više priliči Nathan Neveru.

     

    Inače Munkov Vrisak mi je omiljena slika!

    09.08.2013
    16:14:00 sati
    danielp
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    9, 7, 9, 1

    Po meni, nije problem gomila teksta kao takva, već činjenica da ona na koncu nije pomogla u povezivanju dijelova stripa u smislenu cjelinu. Pogotovo što Barbato ima očiglednu namjeru zaokružiti priču, a ne svjesno, i opet smisleno, ostati nedorečena. I jedno i drugo legitimni su pristupi. No, Barbato se odlučuje za prvi slučaj, preuzima odgovornost koju on sa sobom nosi, ali konačan rezultat ostaje manjkav. Što ni u kojem slučaju ne mijenja činjenicu da su dijalozi kao takvi sjajno napisani. Osim toga, recenzent je odlično primijetio ličnost Leblanca, koja je svakako među najpozitivnijim stranama ovoga stripa. Možda nemam dobro pamćenje ili dovoljno dobro dylanovsko znanje, ali ne pamtim ovakav lik među Slavijevima. Sclavi možda uopće i nije kadar ovoliku pozornost posvetiti iskompleksiranome znanstvenom mediokritetu, opsjednutome vlastitim predodžbama o znanstvenom problemu iz njegove branše, a za koji se nada da će mu, osim uspjeha u borbi za goli život u ovom slučaju, donijeti i znanstvenu besmrtnost. Sclavi, naprotiv, uspješno barata ili ludim genijalcima ili drugim ludim, ali negenijalnim i neintelektualnim megalomanima iz različitih kategorija. Leblanc je negdje na pola puta između jednih i drugih, i kao takav scenaristima, na žalost, očigledno nije dovoljno atraktivan. Masovna opsjednutost genijalnim, i istovremeno ekscentričnim, glavnim likom iz serijala "Dr. House" fenomen je vrijedan proučavanja. Bi li on, međutim, uživao ma i približno takvu popularnost da je zapravo riječ o nesamouvjerenom poluintelektualcu, više ili manje svjesnome vlastitih limita, koje pak, upravo zbog težnji za slavom na bazi vlastitoga životnog puta-znanstvenog interesa, nastoji na različite načine prikriti? Zato scenaristi igraju na sigurno, jer osim što publika voli lude, ali genijalne doktore, oni su već kao takvi izuzetno zahvalna tema iz koje majstor scenarija može izvući mnogo toga kvalitetnog. Ali pogledajmo, Sclavi je autor serijala čija je briljantna filozofija u Dylanu neskriveno izrečena iz egocentričnoga kuta gledanja. Naprotiv, Barbato ulazi u autorski staff puna respekta i prema autoru serijala i njegovoj filozofiji, odnosno Dylanu i Dylanovu svijetu. Rezultat toga, čini se, također je i svježina koju sa sobom nosi njena autorska ličnost, a koja je, dakle, najvećim dijelom potpuno različita od Sclavijeve. Brindisi je kao i uvijek na visini zadatka, ali inače izvanredni Stano, ovdje se nalazi na rubu kiča. Treba izbjeći opasnosti da se ocjenjujući Stana zapravo ocjenjuje Munch, a ne Stanova ideja, koja je ovdje, po meni, doista prebanalna - Dylan na mjestu kultnoga Munchova lika. Ma daaaaaaaj!!!!????

    17.09.2013
    15:38:00 sati
    Willer
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 57%

    5, 4, 7, 9

    Koliko je gluposti, objašnjavanja i radnji Barbatova

    ovdje nadrobila čini mi se da je na kraju i sama izgubila konce radnje.

     

    U početku obećavajuće, a kasnije postaje sve više zamorno i dosadno.

    Ono njeno objašnjavanje kroz SF priču ne mogu nikako progutati,

    a kraj je još gluplji!

     

    Majstor Brindisi je bez sumnje jedan od najboljih Dylanovih crtača,

    ali ovdje izgleda da mu je crtež slabiji, kao da kvalitetom prati

    ovako glup i loš scenarij.

     

    Naslovnica je sjajna i upečatljiva.

    01.04.2014
    21:13:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    Nije mi baš legla ova priča.

    29.09.2014
    19:55:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Iznenadio sam se, po recenziji sam ocekivao "slabije" izdanje, medjutim Paola Barbato je stvarno odlicna!

    05.09.2016
    14:03:00 sati
    pavleg
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    Uff,kolko teksta,kolko pričanja,kolko objašnjavanja... Vidi se da je ovo Barbatovoj bila među prvim pričama koje je napisala,ipak se mora priznat da je epizoda zanimljiva

    06.11.2016
    23:01:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Ispod velike količine teksta krije se, zapravo, dobar strip.

    26.09.2019
    17:09:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kroz Erondàr
    Kod: DRGN LIB 8c
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 21:43:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 516
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 793
  • Son of Superman
    Kod: SU TPB 4
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 462
  • Bliski susreti
    Kod: DD SD 34
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 28.3.2020. 20:10:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 607
  • When In Rome
    Kod: CTW DC 1
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 23.3.2020. 0:03:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 614

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1891
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1756
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1644
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1384
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1312

Aukcije

Forum