Spaljena zemlja

Nathan Never

NN SD 12/13 | 192 str.

Nakon kvara letjelice na području Teritorija, Nathana spasi zajednica miroljubivih farmera koje žive u svojoj zelenoj dolini. No, Zelena nebo ujedno je i bogato nalazište nafte i zli motoristi pod Kingovim vodstvom pod svaku cijenu žele je se domoći. Naravno dolazi do sukoba interesa između ovih dvoje strana, a Nathanovo poslanje je, naravno, da pomogne dobrim seljacima...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 54%

Priča 4

Scenarij 6

Crtež 6

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*6

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Izgorena zemlja
    NN SD 12
  • Pustinjski razbojnci
    NN SD 13

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Terra bruciata
    NN SR 14
  • I predoni del deserto
    NN SR 15

ZANIMLJIVOSTI

  • Inspiracija za priču, ambijent i atmosferu dolazi iz mnogih izvora: «Dune» Franka Herberta (glede pustinjskih crva), mangu «Nausicaä of the Valley of the Winds» by Hayao Miyazaki iz 1984. (Dolina vjetra i čudovišta zvana Ohmu), «Mad Max 2» (postapokaliptična atmosfera, zajednica koja drži izvor nafte te motoristi koji žele naftu), «Tremors» iliti po naški «Podrhtavanja» (jureći crvi), «Hokuto no Ken» ili «Fist of the north star» by Tetsuo Hara te Buron Son (za inicijalnu scenu u pustinji i postapokaliptički ambijent), i iznad svega temeljna priča i imena likova iz drugog konteksta tj. westerna «Shane» Georgea Stevensa iz 1953. godine
  • Teritorij umnogome sliči svijetu u kojem se zbiva radnja Mad Maxa. I neki motoristi izgledaju kao odrpani tipovi iz trećeg dijela sage Georgea Millera «Mad Max 3: Beyond Thunderdome»
  • Motor koji se pojavljuje u City News klasičan je futuristički motor koji podsjeća na one iz «Akire», «Garland», «Mospeada», sve japanska animacija
  • Naslovnica NN #12 je indirektni hommage filmu «Lawrence od Arabije»
  • Str. 3., scena približavanja Nathana slična je onoj pojavi Kenshira (lik iz Hokuto no ken) u pustinji, a to je i tipična scena iz westerna
  • Selo Zeleno nebo je upravo selo Nausicaä, a Dolina vjetra (Valley of the winds) štiti je od spora toksične džungle i stanovnici koriste snagu vjetra za pokretanje svojih vjetrenjača
  • Naravno, ovakvo utopijsko društvo i udaljenost od ostalih zajednica jako podsjeća na Shangri-La iz «Lost horizon», roman Jamesa Hiltona (postoje dva filma, jedan muzička komedija, drugi pustolovni od Franka Capre)
  • Jake Heflin (u filmu lik Joe Starrett) je ime čovjeka koji je ugostio Nathana – ono Heflin dolazi od prezimena glumca Vana Heflina koji glumi Jakea – protagonista u western filmu «Shane» (film koji je inspirirao Sergia Leonea za film «Za šaku dolara», a ktome i Kurosawin «Yojimbo» za koji sam saznao da Yojimbo znači Tjelohranitelj)
  • Dječak u stripu se zove Joey Heflin, jednako kao i djecak iz «Shane» (Joey Starrett)
  • Motoristi ili bajkeri (bikers) neodoljivo podsjeća na obitelj Rykers iz filma «Shane»
  • Odnos Nathana prema Marian Heflin također je nalik odnosu Shanea i Marian iz filma «Shane», u filmu naravno postoji i lik Marian Starrett
  • Nathan se ponaša kao i protagonist filma «Shane», kad uči Joeya pucati
  • Na kraju Nathana, Joey viče Nathanu «Volim Te!», a Joey iz filma «Shane» viče Shaneu «Shane... Shane... Come back!»
  • Također i zajednica Zelenog neba podsjeća na zajednicu mormona iz «Shane»
  • Brat Reiji podsjeća na poznatog Reijija Matsumota, ponatijeg kao kreatora Capetana Harlocka, Galaxy Express 999 i mnoga druga remek-djela
  • Pilot mehaničar zvani Archie odgovara karakteru lika crtane japanske serije «Candy Candy», Mizuki i Igarashi i poslije Toei Doga
  • Na stranici 41. Nathan priča o «Star Wars», koristi izmijenjena imena: Ian Solo – Han Solo, Cubeccca – Chewbacca, R2D2 i C1P8 – R2D2 i C3PO i miks Darth Vader i Lord Fener – Darth Fener
  • Stonogaši Teritorija imaju sposobnosti karakteristične za crve iz filma «Dune» i mnogonoga čudovista zvana Ohmu iz «Nausicaäe»
  • Motorist Zmaj podsjeća na Orloffa iz MM (vidi Dnevnik MM #92/93/94 «Tajni život Serž Orlija» by Esposito Bros), a također i kao jednog od prvih neprijatelja Kenshira
  • Str. 82., vinjete 3, 4, 5 liče jednoj sceni iz «Paklene naranče» - valjda onaj tip sa polucilindrom
  • Biljka koja ispušta spore slična je čahuri Aliena, a što se tiče spora njih emitiraju i biljke iz Nausicaäe
  • Činjenica da je kritična situacija izazvana pojavom stranca u zajednici podsjeća na filmove «Shane», «The Magnificent Seven» iliti «Sedmorica veličanstvenih» i druge western filmove i japance
  • Kingov čovjek se zove Lothar, kao popularni lik iz stripova
  • Na stranici 53. stroj za oprobavanje snage u liku Popeya – još jedan očit dokaz neuništivosti legende o Popaju

«’Teritorij’ je područje izgorene zemlje koje se proteže od jedne do druge obale. Zbog porasta temperature i kemijskog zagađenja u prošlom stoljeću, cijelo je područje postalo potpuno neplodno i prije dvadesetak godina vlada ga je proglasila mjestom nepogodnim za život i zabranila je naseljavanje...»

Nathanov svijet je, kažu, opasno mjesto za živjeti. Živjeti, opet kažu, nije nimalo lako. Što bi se dakle trebalo uraditi da čovjek preživi u toj negostoljubivoj budućnosti? Mnogi su opisali svoja utopijska društva, a eto, Medda nam daje svoju viziju Apokalipse i i prikazuje posljednje utočišta na izgorenoj zemlji zvanoj Teritorij. Mada ono nevjerojatno liči na vizije Georga Millera gdje je svijet jedna velika pustinja, lišena blagostanja i judi dobre volje. Prepuna zlotvora na motociklima, te malih zajednica ljudi koji jedva preživljavaju u ponekim oazama. Crna krv zemlje je kao jedini energent budućnosti koji osigurava prestiž i moć. Kad sve to spojimo sa stereotipima: (1) DOBRA - poput nemoćnih iskorištavanih seljaka okrenutih obitelji koji jedino žele živjeti u miru i uzgajati povrće i (2) ZLA - mrzovoljnih bikera koji žive za jedan dan prema pravilima ceste i nije ih briga za neke tamo jadnike i (3) ABOMINACIJAMA MAJKE PRIRODE - stonogih divovskih pješčanih crva osjetljivih na gibanje, dobijamo jednokratnu postavku scene za neku SF sapunicu koja bi mogla zabavljati gledatelje epizodama i epizodama.

Počet ćemo sa likovima. Nevinost djece u ovoj epizodi okarakterizirana je kroz lik Joeya Heflina, mladog žutokljunca koji želi nešto više od jednoličnog života koji se ustoličio u predivnoj dolini zvanoj Zeleno nebo. Kao i svi dječaci, željan je života odraslih, ali kako se to uvijek pokazuje u životu taj život i nije tako lijep i živopisan kakvim ga zamišljaš dok si mlad. U Nathanu on pronalazi velikog prijatelja, poput brata kojeg nikad nije imao. Njegovi roditelji, Jake (zovu ga i Jack) i Marian Heflin, savjesni su kvekersko/mormonski nastrojeni čovci. Jack, uvijek siguran u sebe i svoja djela biva poljuljan u svojim vjerovanjima kad opasnost zaprijeti njegovoj obitelj i ognjištu. Shvaća da samo nedjelovanje ne ide u interes onih ugnjetavanih (oppressed one) ako ugnjetavači (oppressors) koriste izrazitu silu i ne pružaju drugi obraz. To nije odustajanje od svojih uvjerenja, to je zapravo jednostavno evolucijsko pravilo za preživljavanje. Nathanovo prisutstvo jača Jackovu volju za preživljavanjem, a njegova pak žena Marian u Nathanu vidi junaka na bijelom konju. A znamo što bi htjele žene njezinog tipa od junaka tipa Nathan. Sigurnost i utočište snage daje neku privlačnost muškarcu. Na momente njihov odnos kao da prelazi granice dopadljivosti te prerasta u nešto više. No to su samo momenti slabosti jer je obitelj na prvom mjestu.

Kong: «Vidiš, ovo je raj za antialkoholičare i ljude koji imaju vremena i volje za promatranje trave kako raste... Ali jednome motoristu to uopće ne treba... On želi samo vjetar na licu i motor između nogu...»


Neću reći da je kod nekih likova izrazita crno-bijela karakterizacija, no za razliku on onih dobrih, zli ostaju zli do kraja. Beskrupulozni naftni magnat King (ime ili prezime dostojno kralja) koji je bacivši oko na mali zemaljski raj usred mrtve pustinje ugrozio cijelu zajednicu. Tipični stereotip sa ožiljkom na čelu koji nam govori da iza sebe ima opasnu prošlost. Opaki vođe uza sebe uvijek imaju i opake tipove, u ovom slučaju motoriziranu bandu (yeste, yeste, Mad Max 2!). Vođa sebe naziva Zmaj (tal. Drago). Opet tipično i to živopisno opisno ime za jednog gang-lidera. Zmaj želi za sebe Zeleno nebo, sa namjerom da se tamo skrasi. Ali to izaziva bijes kod pripadnika njegove bande koji su više skloniji lutanju nego sjedilačkom životu. Posebice Konga koji usprkos svojoj impulzivnosti pokazuje dosta zdravog razuma. Nisam mogao, a da ne primijetim ovu igru riječi - King-Kong (svi znate što/tko je to, ne?). Meddin čudni smisao za šalu ili slučajan poredak riječi?

Kao nagrada za dobra djela, ponekad sudbina ili Bogovi lično, dobrim ljudima šalju anđele zaštitnike koji potom bdiju nad njima i pomažu im kroz teška vremena. Ovdje je nesretnim slučajem sudbina poslala specijalnog agenta Alfe (najboljeg štoviše i dapače), Pobješnjelog Nathana Nevera koji će jašući pješčanim dinama uzburkati nemirne Stonogaše (ili kako na planetu Dune kažu – pješčane crve) da bi potamanio bezbožne motor-o-jahače. U nekom drugom kontekstu, primjerice Shane je također takav tip, no Nathan ipak bolje prolazi.

Ovo možemo pojmiti kao Meddin pokušaj da nam što bolje približi pojam Teritorija i usput nam prikaže svoje bogato filmofilsko znanje. Glede uloge u kontinuitetu, polako se predstavljaju karakteristični dijelovi Nathanovog svijeta poput živopisnih razina Metropole, pustog Teritorija, razvijenih orbitalnih stanica, ledom prekrivene Antarktike, polupotopljene prve razine itd. Taj dio upoznavanja svijeta smatram jednako interesantnim kao i dio o samom vremenu u kojem Nathan živi. U ovom broju na prvoj stranici imamo čak i uvod od autora o Teritoriju, a još ćemo ga pobliže upoznati u epizodama #31/32 «Buffalo Express» rađeno od dvojca Medda/Bonazzi. Marcus Hackman, vođa kulta Monolitha u epizodama #22/23 «Zatočenica dvorca» imao je plan oploditi jedan dio Teritorija. U kasnijim brojevim smatram da se Teritorij mora rabiti, jer neko tako živopisno mjesto ne smije se zaobilaziti. Ako je Mad Max mogao u tri dijela, može i Nathanu u više njih! Kao mogući identični okoliš poput Teritorija naveo bi i nepregledne pustoši Crvenog Marsa, no te epizode jo nisu doprijele do nas.

Možda će neki zamjerati količini ukradenih ideja iz mnoštva podloga. Ideja o bogobojaznim farmerima koje ugrožavaju zli kriminalci rabljena je u različitim kontekstima. Možemo početi od samih westerna, nor. «Shane» gdje su stočari glavni krivci koji žele istjerati dobre farmere. Svaki pojedinac obitelji Heflin iz stripa imaju svojeg identičnog protagonista u filmu «Shane». U «Mad Maxu 2» motoristi želi naftu. U spomenutoj anime «Nausicaä» također postoji skrivena dolina okružena otrovanom pustoši kojom caruju ogromne mutirane životinje zvane Ohmu, a okoliš je totalno ruiniran. Bar tako misle likovi iz animea, no oni koji su gledali film, znali bi da je priroda jača od čovjekovog uništavanja te da ona posjeduje izvanrednu moć regeneracije. Tako nešto je naslutio i Hackman, koji je kasnije namjeravo ponovo oživjeti Sun Valley. Jednostavno rečeno, priča je jeftina, scenarij razvučen na dvije epizode s možda previše akcijskih scena, a radnja je iskopirana i stavljena u drugačiju okolinu, ili ako vam to bolje odgovara, kontekst. Možemo je možda usporediti sa «Operacijom zmaj», dvodijelnom epizodom koja je isto rezultat filmofilstva Vigne (1/3 bande sa Sardinije) i koja na kraju nije ispala previše efektna (doduše, dojmu je pripomogao i Casini svojim crtežom). Videći da recenziram ove epizode, mlađi brat je napomenuo da su mu ove dvije epizode možda najbolje od Nathana. No ne moramo u svemu slušati svoju mlađu braću, ne? Neki brojevi ostanu u sjećanju ljudi iz svakojakih razloga. Možda je nekome baš taj broj bio prvi kojega mu je majka kupila umjesto lizaljke ili je čovjeku ta epizoda bila prva koju je ikad čitao o našem neponovljivom junaku.

Grafika je privatna svojina burazera Esposito (znani i kao Esposito Bros – Nando i Dionisio) koji su se znatno isprofilirali u MM (vidi MM «Tajna Serž Orlija» ili «Povratak u New York») te su kasnijim epizodama koje su izašle u Italiji učvrstili svoj prepoznatljivi stil (vidi #244/245/246 «Vendetta di Loki» sa Nephilima te prekrasno vizualiziranim bićima, a božanstvenost Cassandre Gold Chester da i ne spominjemo). Nekako su specifični jer koliko primjećujem svako malo njihovi likovi imaju problema s percepcijom samih sebe. Nekad izgledaju premaleni za svoj uzrast ili se nalaze u čudnim položajima. S druge strane, u epizodama iz MM, njihovi likovi su vrlo ispolirani, gotovo aristokratski, što meni govori koliko su pedantni. Također likovi su kao iz američke klasične škole (mislim na Supermana), napumpani. Crtači daju likovima vizualni identitet, a vođa Zmaj iz ovog broja dobio je zmaja na grudima, u jednu ruku sličan simbol nadmoći nad ostalima kakav je koristio i naš kralj Darkwooda, Zagor! Također, on jako liči na Sergeja Orloffa kakvim ga Esposito bros zamišljaju. Isto tako, vjerujem da je visoka temperatura na Teritoriju, no dok šibaš 300 km/h s motorom tangice koje nose motoristi teško da bi zadržavale toplinu. Možda i jesu odrpanci i nekonvencionalno odjeveni, al kud baš tangice? Do koje mjere je opasan motorist kojemu se vidi guzica?

Naprijed

NN SD 11 Iza zvijezda

NN SD 14 Prvak

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kiky

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Promatramo kako stroga religijska i moralna uvjerenja jedne male pacifistički nastrojene zajednice ljudi dolaze na kušnju kada se suoče sa rizikom da izgube svoj mali raj na zemlji kojega su tako strogo i zaštitnički čuvali od utjecaja vanjskog svijeta. A Nathan baš je kao neki Poslanik koji se tu nadje da usadi tim ljudima nadu i pokaže im da je borba (rat) ponekad jedini način da se obrani vlastiti dom. Od početka do kraja sasvim dobro vodjena radnja ukalupljena u jednu pitku, dinamičnu, nezahtjevnu i dobro nacrtanu epizodu!
    18.11.2004
    21:13:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    5, 5, 3, 9

    Prerazvučeno za moj ukus.
    20.11.2004
    12:21:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 7, 10

    Priča je pomalo klasika, nepoznati čovjek koji dođe u nepoznato mjesto i na kraju spašava te ljude. Koliko sam to puta vidio, najviše u filmovima Stevena Seagala. Ali priča je vrlo jednostavna, tako da ju je zabavno više puta čitati. No, neki likovi motorista su zanimljivi poput Jaguara dok ostali baš nisu nešto, sami muškarci u tangama (kako kaže recent)i gomilom prstena. A završetak vrlo predvidljiv. Ipak epizoda koju više puta pročitam, makar nije baš za veliku pohvalu
    21.11.2004
    17:50:00 sati
    hellblazer
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 49%

    1, 5, 7, 10

    Da li nam je Medda ovde ponudio MAKAR JEDNU svoju ideju, makar nešto originalno, makar nešto što nije preuzeto iz u Zanimljivosti navedenih stripova/filmova/knjiga? Ni pod razno. Nathan Never u svom najgorem svetlu.
    23.11.2004
    12:10:00 sati
    Djole
    uredi
  • darkraver

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    meni se priča sviđa iako nije nimalo originalna.mogu reči jedan sasvim ispodprosječni Nathan,al samo zato što je većina NN epizoda natprosječno kvalitetno.lako čitljivo štivo...
    25.11.2004
    12:35:00 sati
    darkraver
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Ovo je omaž nekad najpopularnijoj Bonellijevoj temi – westernu. Sve tipične scene su uključene, čovjek pod vrelim pustinjskim suncem, idilična zelena dolina, siledžije u saloonu, završni dvoboj revolverima itd. Inspiracija je naravno Shane, a i kasniji Pale Rider (Blijedi jahač) s Clintom Eastwoodom. Unutar te glavne radnje, Medda citira stvari iz gomile filmova, Dune, Mad Max, Tremors, Star Wars. Čak i ono sa tipom koji radi helikopter koji će sigurno raditi idući put, kao da se zahvaljuje Zagoru i Barunu od Pera. Vjerojatno je to i bila Meddina namjera, totalno kopirana priča iz svega i svačega. Mogu čitati ovu epizodu, sasvim dobro odrađeno.
    29.11.2004
    22:31:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Nije uopće loše.Jest plagijat ali kod Bonellija to i nije nešto novo,pogotovo kad je riječ o NN ili DD.Ovdje ima malo Mad Maxa,malo mješavine Dune/Podrhtavanja a sve skupa me podsjeća i na epizodu Ken Parkera-Vrelo života(stranac dođe u kuću,majka se zaljubi u njega a sinčić u strancu vidi uzor..).Konačno imamo priliku vidjeti kakav je Teritorij i ljude koji tamo žive.A zanimljiv mi je i životinjski svijet Nathan Nevera:stonogaši,mutirani polarni medvjedi,zanimljive zvijeri na Vražjem otoku,životinje prof.Odake itd..Dobri su i motoristi,pogotovo Zmaj i Jaguar i šteta što umiru jer bi još koja priča sa njima sasvim dobro došla.Jedino mi se ne sviđa što je epizoda razvučena na 2 dijela,ne vidim potrebe za tim.Da je sve skupa bilo obuhvaćeno u samo jednom stripu,bilo bi puno efektnije i dinamičnije za čitanje.Naslovnice su odlične,pogotovo ona druga.
    30.11.2004
    16:52:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Odlicna epizoda koju sam procito otprilike desetak puta. Jest da je prica totalni klisej, ali je tako fenomenalno spojena da mi se jednostavno mora svidjeti. Najbolje od svega na jednom mjestu, pravi profesionalni uradak od početka do kraja.
    02.12.2004
    00:15:00 sati
    poshtar
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Iako je ova priča čista klasika meni je odlična kao što su mi odlični i filmovi Mad Maxa iz kojih su preuzeti mnogi elementi za ovu dvodijelnu epizodu. Neman više ništa za reći osim pohvala koje je Medda itekako zaslužio. Za crtež i naslovnice također neman ništa za reći,zaslužili su dvije osmice... slažen se sa recenzentom, i meni su glupe one tangice što nose motociklisti.
    03.01.2006
    23:45:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 73%

    6, 8, 7, 10

    Epizoda plagijat koja pruža solidnu zabavu prilikom čitanja. Crtež mi nije nešto pretjerano impresivan dok su naslovnice fenomenalne.
    25.03.2006
    15:20:00 sati
    Vorador
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 58%

    7, 5, 5, 7

    Stoji da je Meda pokrao sve sto se pokrasti da, a na sta nam i ukazuje ova sjajna DeeCayova recenzija. Medjutim, prica se cita, i nije uopste tako losa. A ovi Amisi su, po svemu sudeci, neunistivi;) Ni inner-space im nista ne moze. Zapatilo se...:-)))
    08.12.2006
    00:43:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 9, 9

    Ovo mi je bila druga epizoda Nathana koju sam čitao, isto mi je jako draga..a i uvijek mi se svidjao Mad Max :)..Pobješnjeli Nathan Never, fora
    17.06.2007
    14:12:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 70%

    4, 8, 8, 10

    Ovo je jedna od prvih epizoda Nathana Nevera koje sam čitao, stoga za mene ima određenu emocionalnu vrijednost. Epizoda je teški plagijat (A to je kao nešto novo u NN-u?!) ali svejedno pruža užitak prilikom čitanja. Vjerujem i da ima ljudi koji nisu gledali sve ove filmove ili crtiće koje je poštovani recenzent nabrojao u zanimljivostima, tako da ih to neće previše smetati da uživaju u stripu (tu najviše mislim na mlađe čitatelje). Opet sam se podsjetio na japanske crtiće koje sam gledao kao mali; "Ken il guerriero" aka "Fist of the North Star" aka "Hokuto no Ken" je jedan od onih najpoznatijih, o kojima se pričalo danonoćno u školi, na treningu i vani. Izgleda kao da je bilo prije 1000 godina... Crtež odličan, naslovnice genijalne.
    05.10.2007
    17:05:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Ma briga me za te plagijate. Važno da sam uživao u dobroj i emotivnoj priči. Shane mi je najbolji western - premda ne obiluje revolveraškim obračunima, ali zato daje par životnih pouka. A isto tako, potrebno je da se Nathan s vremena na vrijeme makne iz smrdljivih gradova te da pronjuška malo po Teritoriju koji se fino uklopio u Nathanov svijet. Ludilo su mi motoristi, King, zelena dolina, a najviše one stonoge. Scenarij je majstorski i filmski. Crtež jako dobar, ali ne i odličan. Naslovnice supercool. Ovo mi je prvi Nathan kojeg sam pročitao i zato najbolji.
    08.10.2007
    11:32:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 80%

    7, 9, 8, 8

    DeeCay je pod zanimljivostima izvukao sve bitno i relevantno za ovu epizodu,opcenito svidjaju mi se njegove recenzije- vidi se da covjek zna znanje.Elemente iz "Shane"-a smo svi prepoznali(ili je to mozda Harison Ford zaglavio medju Amisima u "bjeguncu"),kao i one iz Mad Maxa 2,ili pak crve iz "Dune",ali koga briga.Serra je to bogovski ukomponirao i slozio zanimljivu pricu.Obicno na previse klisea kazem bljak,a od patetike mi se riga,a ovdje usprkos jednom i drugom mislim da je sve to vrlo simpaticno poslozeno i da smo dobili jos jednu lijepu epizodu.Burazi Espozito nisu briljantni,al jedno im se mora priznat-u ovoj su epizodi znali docarat atmosferu a to je mozda i najbitnije.
    29.01.2008
    21:23:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 79%

    9, 8, 6, 10

    Meni je ovo odlično. Nije me briga što je plagijat. Po tom pitanju, u potpunosti se slažem s Stinkijevim komentarom. Tako je dobro ukomponirano u Nathanov svijet da je to za svaku pohvalu. Epizoda je sama po sebi vrlo uzbudljiva i neizvjesna do samog kraja. Istina, malo su prenaivni završni obračuni i usmjeravanje stonogih čudovišta na bušotinu, ali ne možeš očekivati da sve bude savršeno. Braća Esposito baš i nisu nešto. Crtež im varira od odličnog do vrlo lošeg, a na dosta mjesta su likovi neproporcionalni.
    18.02.2008
    19:26:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Volim ovu epizodu, kao što volim i "Shane"-a.
    08.03.2008
    22:53:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Jedna skroz dobra,lako čitljiva priča,iako se potpuno slažem sa Deecayevim komentarom o odjeći motorista...crtež solidan-na trenutke vrlo dobar,na trenutke lošiji..naslovnice uobičajeno dobre
    06.10.2008
    10:20:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična epizoda koja mi je posebno ostala u sjećanju, jer je to bio prvi Nathan kojeg sam pročitao.
    19.10.2008
    13:14:00 sati
    Panon
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 49%

    5, 4, 5, 7

    bez originalnosti i sa previše motiva iz velikog broja filmova. čovjek bi više očekivao od prve epizode na Teritoriju a ne konstantno kopiranje. scenarist ima tu moć da uvede nešto novo, novi svijet kako god da ga zamisli a na kraju dobivamo već viđeni svjet identičan ko i na filmovima. ali kao da je to nešto novo kod bonelli likova... čak nije ni nešto zanimljiva radnja pa da pokrije taj nedostatak. crtački dio slabašan ima nekih dobrih momenata ali crtež među lošijima do sad.
    19.10.2008
    17:38:00 sati
    Koresh
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Možda i najbolji NN
    17.03.2009
    01:21:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Istina da ovo možemo svrstati pod već viđeno i da nalazimo patetične dijelove, ali meni je ovo jedna od najljepših priča u NN staffu. Samo područje Teritorij je izvrsno za odlična ostvarenja i šteta što to scenaristi više ne koriste, jer još nisu promašili ni s jednom pričom koja se tu dešavala.

    13.01.2010
    13:01:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    Lose, stvarno lose.  Nije jedan od najgorih stripova, ali kad se uporedi sa ostalim Nathanovim epizodama, vidi se kako je slaba.  Podsjeca me na Mad Max trilogiju, i kako ovdje Nathan Never uzima ulogu Mel Gibsona iz tih kultnih filmova.  Ljudi u pustinji, koji nevino zive, su sad u opasnosti od zlih likova koji hoce njihovu zemlju zato sto ima nafte... pa mogli su od ove price nacrtat i napisat samo jednu svesku, a ne dvije, sto je u stvari jos gore.  Nema ova prica toliko jacine da zasluzuje dva dijela, a i ono 'stonogo' cudoviste koje zivi u pustinji, o koje ubija ljude, podsjeca me na monstruma iz filma "Tremors", a isto tako iz Magicni Vjetar stripa "Cudoviste/Zvijer".  Sve je ovdje totalno klisej, od likova, do price, pa do i zadnjeg dijela price.  Evo nadam se da ce sledecih par Nathanovih epizoda biti puno bolje, pa da mi oslade ovaj gori ukus ustima.

    24.10.2010
    18:30:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 64%

    4, 7, 7, 10

    Meni ovdje nije toliki problem činjenica da je Medda iskopirao sve i svašta bez trunčice originalnosti, koliko mi smeta da se u jednome SF-serijalu radnja odvija u zaostalom seocetu u skrivenoj plodnoj dolini oko pustinje. Hajde, barem je priča donekle zabavna. Esposito bros porilično dobri, jedino im zamjeram što ponekad primjenjuju manga-karakteristike (tipa zvijezdice iznad glave i sl.). Castellinijeve naslovnice razvaljuju.

     

     

     

    24.04.2011
    18:44:00 sati
    drogsy
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 69%

    5, 7, 8, 9

    Što je viđeno, viđeno je. Ovakve priče su već više puta viđene kod gotovo svih Bonellijevih junaka, jedino scenarij ovdje izvlači strip jer je unatoč slaboj priči ipak koliko toliko zanimljiv. Motociklističke bande puno bolje leže Mr.No-u. Dok sam čitao strip nekoliko puta sam se pitao hoće li biti nešto između Nathana i Marian. Fora je to što je trebalo biti nešto između njih a na kraju ostali obadvoje pošteni. Naslovnice mi se sviđaju.

    17.12.2011
    09:01:00 sati
    supermike
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Esposito bros su jedni od mojih omiljenih crtaca! Crtez je apsolutno prekrasan!  Za pricu cista desetka, jedna od najboljih Nathanovih epizoda!

    06.01.2012
    14:03:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    6, 4, 7, 6

    Prerada filma Shane i sličnih westerna, Mad Maxa, Dune. Svejedno zanimljivo.

    21.08.2012
    13:51:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zato što mi je Shane odličan film.

    22.08.2012
    17:12:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 6, 9

    Prosječna epizoda sa lošim crtežom.. Ne sjedaju mi Esposito Bros za sada nikako.. Nisam doduše čitao puno epizoda koje su oni crtali, možda se moje mišljenje promijeni.. Ali nakon ove epizode sam malko razočaran crtežom.. SD 12 "Izgorena zemlja" je prvi strip kojega sam poklonio svojoj nečakinji koja ima 6 godina.. Lijepo ga čuva za sada, kad nauči čitati, će ga i pročitati, pa tko zna  :)  Možda i zavoli stripove  :)

    23.08.2012
    13:20:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    6, 9, 7, 8

    Dobra epizoda, zaplet već viđen, ali je meni lepo legla. Prva nslovnica odlična.

    24.11.2012
    12:13:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    Sasvim ok epizoda koja mi je kao klincu bila ipak bolja. Razlog su vjerojatno filmovi koji su već spomenuti -Mad Max-2,3, zatim filmovi slične tematike sa S.Segalom, ali koliko sam vidio, nitko nije spomenuo film s Kurt Russelom -'Vojnik'. Jako slična tema. Samo je pravi sf. Veliku ulogu tome ima i sama tema i sve što je s 'Teritorijem' moglo biti iskorišteno u stripu. Šteta što se ipak ne koristi više, kao i Prva razina. No, kada malo bolje razmislim, takav 'Teritorij' je i u Brendonu, pa se nije pokazalo baš preuspješnim. Od ove dvodjelne epizode, ipak sam očekivao puno više od ovog što smo dobili. I meni bi bilo smiješno vidjeti nekog tko se izdaje opakim, da se šepuri u tangama.

    06.12.2012
    09:11:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Škrky

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    30.07.2013
    18:13:00 sati
    Škrky
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    Jeste priča kradena od mnogih kultnih filmova, jeste crtež na momente neujednačen, ali opet je sve to nekako upakovano da se čita sa užitkom.

    12.01.2014
    19:03:00 sati
    thekide
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Solidan strip.

    05.10.2014
    09:23:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Enat

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Jedan od najboljih Nathana - ikad. Jednostavan i predivan. Samo ocjena manje za crtež, jer je meni Castellini vrh.

    04.03.2015
    15:15:00 sati
    Enat
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 47%

    4, 4, 6, 5

    Sukus je dobro rečen u recenziji: jeftina priča razvučenog scenarija. Ne smetaju me tolike reference, već prikaz Nathana kao savršenog lika te previše dosadne akcije i srcedrapateljskih scena. Western atmosfera definitivno ne pomaže, kao ni loše naslovnice.

    16.06.2016
    12:12:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 10, 7, 8

    31.07.2016
    13:35:00 sati
    tomodeadpool
    uredi
  • Unngenant

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    12.08.2017
    14:41:00 sati
    Unngenant
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 6, 9

    Okej intro u Teritorij i likove koji ga naseljavaju. Priča sama po sebi i nije nešto preposebno. Imao sam osjećaj da je Nathan neki sporedni lik koji samo igra neku ulogu. Da su stavili Zagora u njegove cipele dobili bi identičnu epizodu. Samo selo je u redu, ali likovi su mi općenito previše crno-bijeli i predvidljivi. Crtež prejednostavan i preprazan.

    16.05.2018
    18:34:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Dakle imamo pokvarenog lokalnog moćnika u gradu na Divljem Zapadu koji drži sve resurse, recimo konje, u svojim rukama te, naravno, potiče kriminal. U tome mu pomažu i odmetnici/nomadi koji su došli u njegov grad i s njim sklopili pogodbu. Tu je i jedna mala zajednica seljana koja je usred tog Divljeg Zapada naišla na plodnu dolinu za koju nitko ne zna i nada se da će tu živjeti vječno, netaknuti od civilizacije i pokvarenih ljudi iz grada. Ali nažalost, pokvareni moćnik saznaje za njih i želi uzeti njihovu dolinu pod svoje jer em je lijepa i pogodna za život, em na njoj također ima rasnih konja koji moćniku trebaju jer njegovih je iz nekog razloga sve manje. Eh da, tu imamo i tajanstvenog neznanca kojem je krepao konj i koji je, nimalo laskavo i iako je junak, dobio sunčanicu i umalo da rikne kada ga dječak iz onoga lijepog sela skuži i pomogne mu da preživi, a on se odluči zauzvrat suprotstaviti se gamadi iz grada, iako mu oni ne žele pomoći jer su bogobojazni ljudi koji ne žele nasilje i okreću mu drugi obraz.

    Tex Willer?

    Ne, Nathan Never:))

    Samo nije Divlji Zapad nego Teritorij, resursi nisu konji nego nafta, a junaku nije riknuo konj nego letjelica.

    I eto nas na Teritoriju! Moram priznati da sam mislio da je manji, odnosno zaboravio sam da se on proteže od jedne do druge obale kontinenta. Velikio prostor bez ikakve kontrole od strane države. Što se tog tiče, sličan je prvoj razini ali sve drugo je, naravno, drukčije.
    Svijet je dobro smišljen, priča je klasična (pozadina je Mad Max/Dune spika s tim da se Dune dio svodi na Stonogaše koji su, naravno, pomalo izmjenjena kopija Crva) a i junaci su ok, makar fakat živcira to njihovo nenasilje:)) Mislim, ako to kažem ja kao pacifist, pa onda stvarno...Čovječe, lik te zvizne i ti mu (doslovce!) okreneš drugi obraz? Leleeee....
    Esposito bros se po prvi put pojavljuju u NN-u i dobro su odradili posao.

    24.03.2019
    02:32:00 sati
    mladjo
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Povratak Zimske Zmije
      Kod: ZG VCZS 20
      Ocjena: 91%
      Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 220
    • Brži od zvečarke
      Kod: TX LMS 23
      Ocjena: 51%
      Vrijeme: 7.8.2020. 0:14:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 348
    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 401
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 453
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 272

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 2563
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2491
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 16
        Broj pogleda: 1525
      • Gradske bande
        Kod: NN LIB 57/c-58/a
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1236
      • Rendžeri, zbogom!
        Kod: KT LMS 690/691
        Ocjena: 77%
        Vrijeme: 3.6.2020. 15:58:00
        Autor: Spock
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1149

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 402 kn
        Broj ponuda: 16
        Broj pogleda: 496
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 258
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 250
      • Alan Ford br.18
        Vrijeme: 10.08.2020 21:53:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 142 kn
        Broj ponuda: 8
        Broj pogleda: 198
      • Zagor Klasik komplet 1-47
        Vrijeme: 15.08.2020 19:32:22
        Prodavač: Mord
        Cijena: 344 kn
        Broj ponuda: 64
        Broj pogleda: 188

      Forum