Čuvar uspomena

Dylan Dog

DD SD 30 | 96 str.

Dylan biva uvucen u nadrealnu potragu za necim davno zaboravljenim, pokusavajuci da pritom vrati i deo svoga secanja.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 86%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pobuna vozila - Zemlja obojenih sjena - Čuvar sjećanja
    DD LIB 36
  • Čuvar uspomena
    DD SD 30

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il guardiano della memoria
    DD SR 108

ZANIMLJIVOSTI

  • Drugi kompletni uradak Carla Ambrosinija (scenario i crtez) posle # 97 “Iza zavjese”
  • Ponovni prikaz pakla kao ogromnog birokratskog ureda posle # 46 “Dva lica istine” i # 73 “Armageddon!”
  • Jos jedan susret Dylana i Smrti koja je ovog puta odevena u drugaciji kostim (pomalo harlekinski)
  • Dylan se susrece sa andjelima i u # 104 “Beskrajna noc” i #141 “Andjeo osvetnik
  • Konstantno mesanje jave i sna slicno kao i u # 77 “Poslednji covek na Zemlji”
  • Saznajemo da je Dylan fan Charlesa Baudelaira, citira se pesma iz njegove cuvene zbirke “Cvjetovi zla”
  • Lako se moze povuci paralela sa fantasticnim filmom Wima Wendersa - “Wings of Desire” kod nas poznatijeg kao “Nebo nad Berlinom”
  • Groucho ima dvojnika.

Nama dobro poznati paklenski ured je u panici. U odjeljenju za izmjeravanje vremena registruje se jedno neuobicajeno zakasnjenje. Na takvom mestu to je nedopustivo jer dobro znamo da smo u tim knjigama svi mi zapisani i da svako mora doci na taj nezakazani i nezeljeni sastanak sa gospodjicom kosacicom. Pa ko se to usudio da prkosi? Dali je to doslo Dylanovo vreme? Cini se da jeste, jer on se budi privezan uz stub, ispred streljackog voda jedne armije bizarnog izgleda. On se ne seca niceg, ni kako je tu dospeo, niti zbog cega ga ceka zla sudbina. Ipak, dobija 3 dana vremena da bi se prisetio svega.

“ I tako sam ti spasio zivot”kaze inspector Bloch budeci Dylana iz ovog kosmara samo da bi ga u uveo u drugi. Od tog momenta Dylan neprekidno ulazi iz jave u san i obratno, pokusavajuci da spasi kcer jednog osudjenika na smrt i pri tom juriti za svojim davno izgubljenim secanjima.

Vezivna nit oba toka radnje je jedan andjeo. To je Pastorius, andjeo cuvar uspomena koji izvrsava svoju misiju na Zemlji sve do momenta kad se zaljubi u smrtnu zenu, resava da se odrekne svojih moci i ostane kao obican smrtnik na Zemlji. Tako postaje Gordon Skindler, covek u pravom smislu reci, jer ubrzo postaje ubojica sopstvene zene samo zato sto ga je varala sa drugim. Osudjen je i tesko bolestan, pa trazi od Dylana da pronadje njegovu kcer Lauru koju nije video 10 godina. Ona je u opasnosti jer je zavedena od istog onog coveka koji je bio ljubavnik njene majke. To je dokotor Jonah Sabbarnakoji Lauru drzi pod kontrolom sa opravdanjem da je sve to zbog njenog zdravlja i da su joj neophodne ceste transfuzije krvi. Ma pravi zlikovac koji uzput vodi i neke mutne naucne eksperimente na svom luksuznom imanju okruzen bodyguard-ovima i ubicama.

“Ovi od nas prave budale. Kako to da svi umiru a niko ne dolazi? Pocinjem gubiti strpljenje.”

U svoj toj sumanutoj jurnjavi i pucnjavi Dylan uspeva da izvuce Lauru i vozeci je kod oca hladnokrvno je upita kako to da je jos ziva a ima dve velike rane na grudima. Izbezumljena Laura se tada priseca da je ona ubila svoju majku gurnuvsi je niz stepenice, ali i da ju je majka povukla sa sobom u smrt. Iz jednog sumarka iskrsava i Gordon, pa Dylan shvata da je bio iskoriscen samo kao medijum da bi Lauru sproveo do njenog konacnog odredista koje je ona (ne)svesno uz pomoc oca izbegavala celih deset godina. Otac i kcer umiru istovremeno i stizu u pakao gde ih ceka upravnik - Covek sa dva licai kaznjava ih na pravi birokratski nacin. Otac ide u odjel za brisanje povjesnog secanja medju ljudima, a kcer u odjel za prepiske i odnose sa TV i raznim propovednicima. Sve to posle propisanih telesnih muka naravno.

Smrt: “Ti si povlascen Dylane. Ne moze bas svako biti nazocan smrti jednog andjela”
Dylan:” Mogla si me toga i postedeti, hvala.”

Povratak u realnost Dylanu omogucava Skindlerov zamenik, novi cuvar uspomena, pretocen u lik simpaticnog lutajuceg ciganina sa sumnjivim dosijeom, koji ga ostavlja na autoputu pored putokaza za “Hotel Paradise”, a do Londona ga prebacuje vozac mrtvackih kola. Simbolicno do kraja. Sve to na paklenskom monitoru promatra Laura, sva u suzama, jer se naravno zaljubila, sto je identicno sa zavrsnom scenom u “Armageddonu”.

Niko se ne moze uhvatiti za zivot “zaboravljajuci” da je mrtav, osim ako mu to neki bolesni andjeo ne dopusti.”
…………………..

Posle citanja ostaje gorak ukus u ustima citaoca. Ne zbog uzalud bacenog novca, vec zato sto je ova odlicna prica veoma uznemirujuca. Jer kad Vam neko odbrusi u lice da je najlakse zaboraviti da bi se izbegla odgovornost, svi se mozemo setiti puno takvih momenata kada smo svesno ili ne zaboravljali uciniti stvari koje smo morali ili trebali uraditi. Koliko puta smo se pokajali zbog toga? Koliko smo se puta upitali kako bi sve danas izgledalo da smo ucinili to sto nismo. Jesu li nasi izbori nase najvece greske ili su propustene sanse to mogle postati. Kako to da uspevamo da zaboravimo kljucne stvari, a pamtimo trivijalne. Jer stvarno nije tesko upamtiti da Vas neko ceka na uglu “Ulice Belog cveca” i “Ulice Crnog cveca” osim ako Vi to sami ne zelite.

Ambrosini je ovde sve odradio u velikom stilu. Cini se da se radeci na # 35 “Senke proslosti” navukao na price u kojima su osnovni i dominantni motiv mracne porodicne tajne. Tu je scenario odradio trojac Medda-Sera-Vigna, a potom je on postao jedini autor u DD timu koji je radio crtez i scenario poklanjajuci nam pored ove i veoma dobru “Iza zavjese”. I sve mi se cini da je ovo bio njegov “diplomski rad” za dobijanje sopstvenog serijala kome se celosno posvetio. Naravno rec je o Napoleoneukojeg bih ja stvarno voleo da vidim i kod nas. Uz Casertana i Piccatta on je u mojem Top 3 timu crtaca Dylana. Obratite paznju kako su prikazani nadrealni delovi u stripu. Oni su stvarno takvi zbog toga sto on uspeva da cak i sa malim detaljima docara to stanje bizarnosti ili nemogucnosti. Ili morbidnosti- kao kad Dylan prisustvuje sopstvenom kremiranju. A dali je potrebno napomenuti da je ova njegova vizija pakla veoma drugacija, ali jednako zastrasujuca. Medjutim, kao sto je neko vec pomenuo (valjda Zox), Ambrosinijev mentalni sklop je jos osobeniji od Sclavijevog, pa samim tim su stvari jasnije. Ono sto mi pomalo smeta u scenariju je lik doktora Sabbarne koji nije bas najjasniji, nesto radi ali neznamo sta, veoma je bogat i fatalan za celu porodicu i kao takav bi lagano mogao da ima podeblji dosije u Scotland Yardu.

Stanova naslovnica me je namucila pri ocenjivanju. Na prvi pogled je prilicno slaba sa dominantnom mracnom tvrdjavom u pozadini. Ali onda sam se zagledao u Dylana i zaprepastio sam se kako je prikazan. Pogledajte dobro njegov izraz lica, to je stanje izmedju besa i totalnog pomirenja sa sudbinom. Odlicno. I secam se kad sam kupio ovaj strip, potajno sam se nadao da je veslac Xabaras.

Na kraju ne treba zaboraviti da je ova prica jos jedan “delicates” za ljubitelje “Unified Theory”, jer devojku Lucy mozemo da proguramo , ali sta cemo sa saznanjem da Dylan zna da je bio u nekom koledzu, voleo francusku knjizevnost i Baudelaira. Hmmmmm….

Naprijed

DD SD 29 Zemlja obojenih sjena

DD SD 31 Nojev let

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Heyoka

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Prije svega, dobrodošao, Barker, u svijet recenzenata. :-) Fini ulazak u čarobni svijet za koji te niko ne plaća niti će te platiti :-) i to sa vrlo zahtjevnom epizodom.

    Što se same epizode tiče, jedna od najboljih i najkompleksnijih Dylanovih. Ne preporučujem davanje utisaka na prvu. U pogledu koledža i Baudelaira... Dylan se uglavnom prošlosti ne sjeća. S obzirom da je nježna duša, Dylan se užasno plaši da je u toj nepoznatoj prošlosti povrijedio ljude, a najgore u svemu tome je to što se on toga ne sjeća i ne može osjetiti grižnju savjesti zbog toga. Možda je to okvir u koji se Baudelaire nekako uklapa (kako, moraću provjeriti jednom prilikom), a možda je cijela priča o koledžu samo sredstvo koje scenarist koristi da oda počast velikom francuskom pjesniku. Plus za klaustrofobičnost epizode.
    22.11.2004
    18:32:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Prije svega, čestitke Barkeru na prvoj recenziji. A što se tiče epizode, priče poput ove mi spadaju u sami vrh Dylan Doga. Volim ovakve delirične priče, ali isto tako koliko volim ovakve priče toliko i ne volim Ambrosinia. No, ili je to do mene ili do njega :-), ali ponekad mi je Ambrosini skroz dobar, kao ovdje ili u Dugačkom pozdravu ili u Beloj radi. Stanina naslovnica je OK.
    22.11.2004
    18:53:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Kada u Dylan Dogu vidite najavu za epizodu koja se zove "Čuvar sećanja", očekujete nešto posebno, možda, nekom greškom, čak i neke odgovore, naročito u to vreme, kada smo se još nadali da će odgovora biti. A ne dobijate ih. Iz momenta, ova priča ide u minus. Fakat da zaista nije nešto posebno, i da mi se iritantna birokratska verzija pakla nikada nije nešto posebno dojmila, takođe ne pomaže. Da Ambrosini može mnogo bolje, videli smo u Beloj Radi. Ovde se izgleda još uvek vežbao za Napoleona.
    23.11.2004
    11:09:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odličan strip. Ambrosinija sam uvijek volio kao jednog od najboljih DD crtača, a ovdje se pokazao i kao dobar scenarist. Najbolji mi je onaj dio sa streljačkim vodom, prava kafkijanska atmosfera. Rekao bih da je i ovdje Proces bio uzor. A to ustvari i paše sa paklom kao birokracijom. Trojica različitih autora su prikazala pakao na taj način, Sclavi u Dva lica istine, Chiaverotti u Armageddonu i sad Ambrosini. Očito su svi skužili da birokracija = pakao. Svi oni besmisleni papiri, zakoni i paragrafi, zbilja odvratno. Podržavam njihovo viđenje. Što se tiče prošlosti, Dylan se prisjeća tek kad u snoviđenju uđe u skladište uspomena, tek tada se sjeti nekih stvari. Kako to uklopiti u cjelinu sa onom drugačijom prošlošću, to je već izazov. Jel ovo prvi put da je Dylan na naslovnici samo u košulji?
    23.11.2004
    21:03:00 sati
    stinky
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Na trenutke jako dobra epizoda, no u cjelini je na mene ostavila dojam prosječnosti. Dijelovi priče koji se tiću Dylanovih uspomena i njegove prošlosti su uvijek zanimljive za vidjeti u svakoj epizodi, no nekako mi se taj dio ovdje nije nešto najbolje preklopio sa ostatkom epizode. Mislim da bi ova epizoda bolje funkcionirala da se doticala samo tih Dylanovih uspomena i prošlosti, te se na to trebalo malo više koncentrirati, a ono ostalo (priča o Lauri, Skindleru i Sabbarni) je trebalo ostaviti za neku drugu epizodu. Baš to miješanje tih dviju priča u jedno nije mi baš nešto naročito dobro sprovedeno...
    30.11.2004
    11:54:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Odlicna epizoda, toliko puna apsurda da sve te sudbine Dylanovog zivota jednostavno bole kad ih citas.
    01.12.2004
    23:41:00 sati
    poshtar
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Da nema rupa bila bi ovo odlična epizoda,ali i kao takva mislim da je jedna od najboljih koje je SD izdala.Kao prvo,ne sviđa mi se kako je prikazan pakao(mada se zapošljavanja u raznim kancelarijama među tonama papira registara bojim ko samog Xabarasa).Drugo,Dylan se prisjeća nekih (za njega)nebitnih stvari iz svoje prošlosti(posebno je dojmljiva profesoričina priča)ali gdje su ostala sjećanja,koja su nama čitateljima bitnija za otkrivanje Dylanove prošlosti?Možda je to zbog toga što ponekad pamtimo nebitno umjesto bitnog kao što kaže recenzent..Doktor Sabbara,šta je s njim?Jako je površno prikazan a očekivao sam više.Zanimljiva mi je Smrt u ovom broju,posebno njena odjeća.Na kraju opet imamo te fore za zaboravljanjem ali ovog puta u režiji Ambrosinija.On je OK crtač,ali veći kadrovi su mu lošiji i mutni.Zaboravio sam spomenuti i ciganina,on je moćan lik ali opet nekako nedorečen.Ideja o dvojici Groucha je bezveze.Naslovnica je jedna od najboljih koje je Stano napravio.Pogledajte samo Dylanov pogled!Svaka ti čast,Angelo.Barker je napisao odličnu recenziju i ponudio nam nekoliko stvari za razmišljanje.Bravo,majstore!
    09.12.2004
    23:19:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Jedna od najboljih epizoda u izdanju SD
    28.01.2005
    09:25:00 sati
    branimir
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlicna epizoda!Po meni definitivno pripada jednoj od najboljih u izdanjima SD!
    29.01.2005
    03:17:00 sati
    zveky
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    5, 6, 10, 10

    Pa dobro,ajmo reć da je dobro.Slažem se da je crtež dobar.
    Naslovnica je također u redu,a ostalo je prosječno.Nije
    Ambrosini za pisanje scenarija.
    30.05.2005
    13:03:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Oz

    Ukupna ocjena 80%

    8, 9, 7, 8

    Eh,Ambrosini mi je još od kanala 666 i Tajanstvenog otoka oduševljavao sa svojom vizijom prikazivanja stvari. Iako bi se (skoro:) svi mogli složiti da nije baš najbolji crtač Dylana stvaro zna unijeti neku čudnu, nadrealističnu atmosferu.
    Inače, ovo mi je jedna od najdražih epizoda Dylana. Već na prvo čitanje me duboko potresla i ostavila mi gorak okus u ustima (ili je to bilo žvakanje duhana :) Braco Ambro je fakat obavio odličan posao! Skidam kapu čim je stavim!
    P.S. Dylan je bez jakne i u sotoninom pogledu (SD20) i lošim mislima (SD60), dok je u zovu šume (SD50) i SDEX14 bez košulje!
    19.11.2005
    12:22:00 sati
    Oz
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    ništa posebno
    10.12.2005
    14:19:00 sati
    lwood
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Definitivno najbolje Ambrosinijevo djelo!
    15.02.2006
    07:26:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 61%

    6, 4, 7, 10

    Bezveze. Nemam puno toga za reći o ovoj epizodi osim ovoga. Ambrosini ponovo prodaje svoje teško shvatljive filozofije. Ne sviđaju mi se ovakve epizode gdje se radnja čas prebacuje u san, a čas u realnost. Ambrosinijev crtež je dobar, i trebalo bi da održi takav nivo u cijelom stripu, jer je u nekim dijelovima dosta slab-to je dakle dovoljno za sedmicu. Naslovnica je pravo remekdjelo, brdo pohvala za Stana od moje strane!
    14.05.2006
    22:31:00 sati
    mpavin
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 60%

    7, 6, 5, 6

    Nedoreceno. Ambrozini je ovde ispremesao karte, stvarnost i snovi se preplicu na svakoj drugoj stranici, ali to samo po sebi nije dovoljno. Ako imamo nesto sto se zove Cuvar uspomena, onda ocekujemo da dobijemo odgovore na Dilanovu proslost. Ona je, pak, servirana u delicima, a i pitanje je koliko je kredibilna, uzimajuci u obzir svo nase (ne)poznavanje Dilanove mladosti. Secanja Laure, njenog oca i inih ovde strce, bespotrebni su. Ocena dole i zbog crteza koji mi se kod Ambrozinija nikada nije svidjao, uvek sam ga vise cenio kao scenaristu vise nego crtaca. I mene je, bas kao i barkera, Stano uspeo da prevari sa naslovnom stranom. I ja sam mislio da je u pitanju Ksabaras...
    20.09.2006
    21:45:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Odličan strip. Ambrosini je napisao odličnu priču u kojoj se izmjenjuju java i san te u kojoj saznajemo neke (nebitne) detalje iz Dylanove prošlosti(opet nelogičnost ako se uzme u obzir broj 100). Mislim da bi se Ambrosini trebao vratiti Dylanu i kao scenarist i kao crtač. Njegov crtež je ovdje najdetaljniji od svih epizoda koje je crtao. Šteta što više ne crta(ni piše). Stano je također odlično nacrtao naslovnicu.
    22.09.2007
    22:16:00 sati
    Akul
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    Prilično konfuzna epizoda, meni ne osobito draga. Ne kužim smisao svega toga, a niti me pretjerano zanima da budem iskren. Naslov stripa puno obećava, dok sam strip malo nudi. Doktor Jonah Sabbarna i njegovi pomagači nemaju nikakvu svrhu. Birokracija pakla mi je OK, međutim Ambrosini previše forsira neke svoje prezamršene maštarije koje nikuda ne vode, a zauzimaju previše stranica. Ne sviđa mi se ni kao crtač; Dylana nije jednom nacrtao kako spada. Stanova naslovnica mi je jako dobra.Ima jedna zanimljivost: na 55. stranici Dylan spominje film naslova "Lovac", kada govori Grouchu i njegovom blizancu da zaigraju "igru na ispadanje" sa jednim metkom u bubnju pištolja. Naravno riječ je o legendarnoj sceni "ruskog ruleta", sa Robertom De Nirom i Christopherom Walkenom, u klasiku Michaela Cimina - "Lovac na jelene".
    24.09.2007
    02:23:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 7, 9

    ništa posebno, solidna, čak malo zbrljana epizoda, nisam neki amrosinijev fan, ni epizoda, "iza zavjese" mi nije baš sjela... priča je još na početku dosta zanimljiva i obećavajuća, ali kasnije se skroz gubi ideja za nastavak... odlična naslovnica...
    10.03.2008
    00:18:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Ovu epizodu čitao sam samo jednom, no ostala mi je u dobrom sjećanju. Uskoro ću je ponovno pročitati, no mislim da se moje mišljenje neće promijeniti.
    13.03.2008
    12:21:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    u nekim dijelovima je ova epizoda jako dobra, npr oni detalji iz dilanove prošlosti gdje zaboravljene sitnice potpuno mijenjaju nečije živote, međutim, kao cjelina ne funkcionira najboljenešto što nema veze s kvalitetom samog stripa: prevoditeljica je lijepo u opasci dala ime knjige s naznakom hrvatskog izdanja, i pomislim je: tako se radi, ludensova bi glatko prepisala talijansko izdanje, a i prijevod ne bi bio 'cvjetovi zla' nego pitaj boga kako; međutim, malo kasnije eto očite greške, umjesto 'lovca na jelene', ona kaže 'lovac'
    20.04.2008
    16:42:00 sati
    ken2
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Nakon ponovnog čitanja godinama kasnije, ovo ostaje dobra priča, iako sam ju prethodno malo precijenio. Ambrosini mi kao scenarist inače nije ostavio predobar utisak jer većinom priču pretvori u bućkuriš, dosta toga ispremiješa i u završnici, nerijetko, ima problema sve nekako smisleno privesti kraju (na primjer u priči "Iza zavjese"). Ovdje to nije slučaj, a i sam strip je vrlo lijepa posveta Baudelaireu, premda je ovakva tematika bila više puta obrađena u Dylanu, mada mi se čini da je to ipak većinom bilo u kasnijim epizodama. Lik Sabbarna je ostao nedorečen pa je to nekakav minus, a samo zbog odličnog Ambrosinijeveg zatvaranja priče, malo podižem ocjene.

    "Daleko odavde, izvan materijalnog svijeta, sve je samo uspomena. Svaka priča već je ispričana, svaki događaj se već dogodio. Nema zaborava ni praznina. To je mjesto savršenog sjećanja. Mi anđeli dolazimo odatle... Tome mjestu, bez vremena i bez prostora, strašnome i dojmljivome, nitko ne može izmaći kada skonča sa životom...

    S crtačke strane, ovo je pak jedan od najboljih Ambrosinijevih uradaka popraćen odličnom Stanovom naslovnicom, vidi se da je i on bio inspiriran pričom.

    Sve skupa vrlo dobro, ovo je Dylan kakvog sam zavolio, iznad onih ubitačnih štanceraja ala Mignacco, de Nardo, Gualdoni i sl.
    29.09.2008
    14:46:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Epizoda je stvarno jedna od najboljih koje sam pročitao od Dylana. Ponovno pojavljivanje birokratskog pakla i dvoglavog upravitelja s vremena na vrijeme dođe baš kao prava formula za uspješan strip. Naravno, kad god je u pitanju ovaj pakao uvijek se dogodi neka bizarno/komična greška. Naslovnica super!
    17.01.2009
    01:46:00 sati
    Panon
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 73%

    9, 7, 6, 7

    Odlična epizoda. Kao i mnogi Dylani na početku imaš sam privid onoga što će se dogodit. Ambrossini mi nijeneki crtač, ali scenarij mu je izvrstan. Još jednom ta smrt. Ahhh! Stanova lošija naslovnica.
    04.02.2009
    23:02:00 sati
    cibalia
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 6, 4

    Kad vidim one tipove iz "birokratskog pakla" potrebne su mi tablete za smirenje. 
    Uzasno naporna prica!
    29.08.2009
    12:26:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 86%

    8, 10, 8, 8

    Meni je epizoda odlična. Ambrosini ovdje savršeno slijedi Sclavijevu nit pripovjedanja u Dylan Dogu. Rijetko koji Dylanov scenarist je u tome uspio. Crtež lošiji nego u nekoliko prethodnih ostvarenja, ali ne može mu se poreći izvrsno pogođena atmosfera. Prava je šteta što je ovo njegov oproštaj s Dylan Dogom.
    10.12.2009
    16:42:00 sati
    Spock
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Jedan dobra prica, puno bolja nego par Dylanovih prica prije ove epizode (pogotovo bolje nego "Zemlja Izgubljenih Snova").  Amborsini je dobar crtac, i to je uvijek bio, ali nisam znao da i pise epizode (pojma nisam imo da je napisao "Iza Zavjese").  Prica je originalna, i uzbudljiva: podsjeca me na "Pakao" (vrlo dobra epizoda) i "S druge strane smrti" (klasika).  Naslovnica je vrlo dobra, i prica mi pravo originalna, a to je vise sto se moze reci o Dylanu u ovom dobu tog stripa.  Kraj je tuzan, ali ipak dobar: ovakva prica ne smije imati veseli kraj; jedino sa tonom sa kojim je pocela smije se i zavrsiti. 

    12.04.2010
    20:26:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 7, 10

    Očekivao sam nešto više od ovog

    25.07.2010
    19:22:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Vrlo dobro

    03.03.2012
    21:05:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    7, 3, 8, 6

    Ideja sama po sebi je dobra ali je sprovedeno loše. Ima gomile teksta, bezveznih situacija, karikaturnih likova kao onaj liječnik - negativac itd. Niti slučajhno nije na nivoju Pakla (DD46).

    21.05.2012
    18:42:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ambrosini je zbilja razvalio u ovoj epizodi! Nevjerojatno kako ovaj čovjek može napraviti vrhunsku priču!

    24.06.2013
    19:34:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 20%

    1, 1, 2, 8

    Meni se cini ,da je C.Ambrosini bio pod utjecajem Speed`a,dok je ovo pisao i crtao. Prica jadna do bola,naporna za citati. Scenario,mozda je sa Marusom ok. Necu nikad saznati. Crtez kao kupus. Boze, u sto potrosi vise od sat vremena! Naslovnica je vec prva liga i vrlo zavarava! Ocekivao sam nesto sa zatvorom,Alkatraz,tako nesto. 

    27.01.2014
    23:31:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Moj prvi DD koji sam ikada imao i pročitao.

    29.09.2014
    10:52:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    09.11.2014
    21:20:00 sati
    velka031
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 5, 9

    Jedna od najglupljih epizoda Dylana. Naslovnica me privukla, ali sadržaj ražočarao. Pobune štakora i automobila su vrhunska remek-djela u odnosu na ovakve epizode.

    16.08.2017
    13:00:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    ''Kako to da uspevamo da zaboravimo kljucne stvari, a pamtimo trivijalne. Jer stvarno nije tesko upamtiti da Vas neko ceka na uglu “Ulice Belog cveca” i “Ulice Crnog cveca” osim ako Vi to sami ne zelite.''

    Stvarno sjajna recenzija i citat recenzenta koji baš paše uz strip i koji me naterao da se zamislim.

    Meni je birokratski pakao u epizodama DD veliki plus, kao i paleta likova i frikova te čudnih poslova kojima se oni u paklu bave, kao i loša administracija, učestale greške, komedija apsurda. Ovakva vizija pakla u DD je naravno inspirisana Gilijamovim filmom Brazil, ali to ne umanjuje doživjaj i kvalitet. Preplitanje sna i jave je takođe interesantno, a san (da li?) u kome je Dilan pred streljačkim vodom me podseća na knjigu koju trenutno čitam, Markesovih Sto godina samoće. Naročito bizarni, magijsko-realistični ambijent, nestručnost i trapavost autoriteta u zatvoru kao i scena sa kokoškama koja vuče na večito ruralnu Latinsku Ameriku... Sama priča o anđelu se čini na početku malo bezveze, pitao sam se gde će to da vodi ali se sve super svršilo. Čudi me da niko od komentatora nije provalio ko je zapravo Sabbarna. On izvodi eksperimente sa ljudima. Onom beguncu je otpala glava a on ga je na operacionom stolu zakrpio... Sabbarna za Lauru kaže da je čudovište, i Laura sama kaže da je bolje da Dilan o njoj ne zna puno + mora svaki dan da prima terapiju kod Sabbarne da ne bi umrla. Na kraju se ispostavlja da je Laura već 10 godina mrtva. Ja sam razumeo da nju zapravo Sabbarna (poput nekog Xabarasa, a imaju i slična imena i izgled) da je on drži u životu već 10 godina, ''na aparatima'' tj uz redovnu  terapiju, iako je zvanično (ako je verovati Smrti, anđelima i birokratskom Paklu) trebalo da je već odavno mrtva, 10 godina... Ovo lako može da se ispostavi kao netačno, vidim niko o tome nije pisao, ali za mene ima logike da je to Sabbarnina uloga, pa ću tu teoriju i prihvatiti kao tačnu.
    Scene sa Bodlerom i Dilanovom prošlošću nisu loše, ali je dosadno ono... ''ljubavnik me ostavio... nervni slom... umrla sam.... udala se, nisam ga volela.... mnogo je pio.... pregazio me pijan...'' Ta patetika malih i prolaznih života dosadi, bolje da je Ambrosini ubacio (kao što je to uradio na 82. strani) neki kratak a ubitačan komentar poput onog Barkerovog koji sam gore citirao. Ipak, zanimljivo je videti smotanog i zaboravnog Dilana u studentskim danima...
    Gručovi dvojnici su mi ok detalj, Smrt je neobična i lep je detalj videti Bubu ''u'' peščanom satu ili kako se vozi između nogu Smrti, koja je podigla svoju odoru da bi buba mogla proći...
    A što se anđela tiče... Pa priča je sa uvođenjem anđela delovala tako-tako, ali se odlično završilo sve to sa anđelima - i starim, koji je kao nekadašnji čuvar uspomena sada u Paklu dobio zadatak da briše uspomene, i novim, koji je tehnički Dilanu spasio život u više navrata, kao pravi anđeo čuvar, a i ovaj mu je učinio uslugu. Poslednje 3 stranice stripa su mi odlične, naročito scena kada diskretno u kadrove ulazi pogrebni auto, i naravno monolog. Sviđa mi se ideja o tome da iznad našeg materijanog sveta postoji neki drugi denzitet, drugi ''svet'' sa 'anđelima' i beskrajnim sećanjem... Jedna veća svest od naše, ali ne u smislu razvijene civilizacije već kao nekog duhovnog 'igrališta' u kome borave ''anđeli'' i druge duše nakon smrti. Iako se na kraju ispostavlja da anđeo ex-Pastorijus završava samo u jednom od mnogih Pakala, hehe... Kao što rekoše, poslednja strana je zaista copy paste iz Chiaverottijevog Armageddona, što nije loše jer mi je taj kraj bio odličan!
    Inače mi je i scenario odličan - Ambrosini tačno zna kada da ''preseče'' scenu i da je prebaci na potpuno drugu. Kada Laura popije 2 metka, mi se pitamo šta se tu desilo, i tek kasnije saznajemo da je ona zaista primila te metke. A Dilan za koga se čini da je stvarno ubijen od strane Laure - ipak se ispostavlja da je preživeo jer ga je Ciganin spasio. Prepliću se snovi i java i to na jedan vrlo zreo način. Ne možemo biti sasvim sigurni da je neka scena glupa ili scenaristička greška samo zato što je ubačena tu gde jeste i što nam se na prvi pogled čini nelogično. Mislim da je scenarista potpuno dorastao tom preplitanju. Iako da budem iskren u Iza zavjese je malo preterao pa je ispalo previše konfuzno. Ovde je to bolje.
    Ipak mi se u stripu ne sviđaju poneki dijalozi, npr kada Dilan u bezizlaznom položaju optuži Sabbarnu da je staromodan, uperivši prst u njega (wtf?!?!), itd...
    Crtež je bolji nego u Iza zavjese ali Dilan je ovde čovek sa 1001. licem - svaki put mu ga nacrta drugačije. Crtao je super u Kanalu 666 i Tajanstvenom otoku, a sve posle je mogao i mnogo bolje.
    Naslovna mi se baš svidela. Čuvar uspomena kao naslov, neki čudan zatvor, Dilan vezan gleda besno / smoreno u čitaoca a neki čudni lik u zelenom ga vodi na barci...

    15.09.2017
    11:19:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Nešto bolje u odnosu na prethodne grozomorne epizode.

    04.09.2019
    11:24:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goodpaso

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Top 20

    15.08.2020
    13:44:00 sati
    goodpaso
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    29.03.2021
    00:06:00 sati
    Alex Kross
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum