Armageddon!

Dylan Dog

DD SD 7 | 96 str.

Užasni zločini koji se dogadjaju u Londonu su po tvrdjenju gospodje Trelkovski siguran znak za predstojeċi kraj sveta, a Dylan ċe imati kljucnu ulogu u spasu čovečanstva.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 65%

Priča 4

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 68%

P*6

S*6

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Armageddon
    DD LEX 73
  • Armagedon - Dugački pozdrav - Koljač
    DD LIB 25
  • Armageddon!
    DD SD 7
  • Armagedon - Dugi pozdrav - Koljač
    DD VCKI 25

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Armageddon!
    DD SR 73

ZANIMLJIVOSTI

  • Ponovo se susreċemo sa gospodjom Trelkovski, najpoznatijim engleskim medijumom
  • Po drugi put prikaz pakla kao ogromnog birokratskog ureda posle # 46 “Dva lica istine”.Sresċemo ga ponovo i u #108 “Čuvar uspomena”
  • “Vaticinationes inutiles” (“Uzaludna proročanstva”) je knjiga koja najavljuje kraj sveta
  • Raspored zvezda koji ukazuje na predstojeċi kraj ima oblik prevrnutog krsta
  • Istoimeni film iz 1998. godine nema dodirnih tačaka sa ovom epizodom (osim naravno, kraja sveta)
  • Groucho konačno i definitivno dobija svoj deo sexy-kolača
  • Jedan od tri DD u izdanju Slobodne Dalmacije sa zelenim hrbatom (verovatno samo da bi vam prošarao kolekciju na polici)

Smak sveta. Mislim da mi je to bila jedna od najstrašnijih reči osamdesetih (pored atomske bombe, naravno). I toliko se često pominjala da je to bilo zapanjujuċe. Možda se i seċate sledeċeg: film Waltera Hilla “Warriors”, kod nas poznatijeg kao “Ratnici Bronksa” je imao reklamu koja nam je kazivala šta nas čeka u 1999. godini –smak sveta, nego šta; tada veoma popularni sarajevski magazin “Arka” koji se bavio natprirodnim je svako malo davao datume raznih proroka za predstojeċi kraj čovečanstva koji je “svakako” morao biti negde oko 2000; dodajte tome hladni rat pa ċe Vam biti jasno zašto smo onda preračunavali koliko ċemo godina imati te tada tako daleke 2000. kad dodje taj dan sa sve četiri jahača Apokalipse. Sreċom, novi vek je počeo i traje evo veċ par godina, smak sveta se jos uvek očekuje samo što sada ima novo, sofisticiranije ime – Armageddon. Najavljuje se moguċim sudarima nebeskih tela sa Zemljom, klimatskim promenama i svakako terorizmom. A i siguran sam da današnji “zakoniti” naslednik “Arke”, beogradsko “Treċe Oko” u svom godišnjem katalogu ima mali million informacija o zasigurnom Armagedonu.

E, pa tako nešto ċe se desiti i po “Uzaludnim proročanstvima”, a naš ċe Dylan tu nešto morati učiniti. To kaže gospodja Trelkovski, najčuveniji engleski medijum i Dylanova stara (ali baš stara) prijateljica, i “jedini medijum koji ide do kraja” što bi rekao Groucho. Kad to kaže Trelkovska to onda nije šala. A nije šala i ono što se dogadja u Londonu. Jezovita ubistva se redjaju jedna za drugim dok inspector Bloch dobija prijave od uznemirenih gradjana koji tvrde da gradom šeta klaun sa pištoljem zabodenim u čelo; da ih prati leteċe oko; da su videli čoveka sa zmijom u ustima i još jednog kako se pretvara u drvo. Jadnik se nada da neko ima višak LSD-a pa ga raspršuje iznad grada. Ha! Istovremeno Dylan ima preči problem. Jedna za drugom na vratima se pojavljuju klijentice koje mu serviraju neke “uznemirujuċe” priče i brže-bolje ga odvlače u krevet. Zatim jos brže nestaju poput duhova. Pošto naravno neċe povezati sve konce u svom ovom besmislu, Dylan ċe slučajno otkriti zborno mesto ovog “freak-showa” i biċe svedok nečega do te mere bizarnog da je prava sreċa sto se posle toga neċe ničeg seċati. O čemu je reč? Osamdesete su pored strašnih reči imale i smešne. Jedna od tih su i čuvene “Igre bez granica” u kome su se ekipe iz raznih evropskih gradova takmičile u pravljenju budala od sebe u raznim vodenim i kopnenim vragolijama. Treba li napomenuti da je Jugoslavija imala odličan učinak u toj tekmi? E pa isto to, samo malo drugačije, organizuje se i u birokratskom paklu. Ime je nešto duže: “Igre bez granica izmedju života i smrti” gde se boduju ubistva a sex ih duplira. Da,da, dragi moji, nije samo nama zemljanima dosadno. Šta ste mislili, da je u paklu zabavnije? Nije. I oni bi da pobede dosadu, a šta je bolje od tjedan dana pravog zemaljskog života. Ne zbog toga što je on bolji, ali zabava je zagarantovana. Pobednici izlaze na izlaz broj 5 (broj čoveka je li) , a Dylan ulazi u blaženi zaborav dok ga suzne oči iz sektora za vanjski nadzor budno promatraju.

Ako stavimo na stranu to sto se ova epizoda čita u jednom dahu, ipak se čini da odavno nismo imali pred sobom ovako nepotrebnu i besmislenu priču. Ali možda i nije tako. Lako se mogu povuċi paralele sa pravim životom. Jer dosada nije bezazlena stvar. Bogata Evropa se dosadjivala pa je dala narodu hleba i igara bez granica, Bob Geldof se dosadjivao pa je organizovao Band Aid. Šta mislite koliko mu je bilo stalo do onih jadnika u Etiopiji. Sigurno koliko i onoj jadnici do strukture ciklopropana pre nego ju je klaun izmasakrirao. Ali on je pobedio dosadu i postao vitez ili sta veċ. Koliko je zločina počinjeno iz ljubavi, mržnje ili iz nepoznatih razloga(dosada?!) Ako se dokoni politicari dosadjuju pa reše da se igraju rata zašto se pakleni birokrata ne bi poigrao sa medijumima i prorocima podmetnuvši im lažno proročanstvo. Ili, koliko su puta stvari koje su išle vama u korist izletele iz koloseka jer je u zadnji čas neko ipak rešio da vam zamrsi konce samo da bi sebi dozirao potrebni adrenalin i razmrdao se iz učmalosti.

Izdvojio bih nekoliko zanimljivih momenata: Antologisko-patetični: kad žena u metrou umire sa mišlju “Eto, znala sam. Muškarci me uvek izbegavaju” dok dva monstruma odlaze svako u svoj mrak ,kao i Dylanov susret sa Val u praznom stanu “Totalni stranci u praznoj sobi, nema ničeg tužnijeg i uzbudljivijeg od toga”

Ekstremni: Ubistva dece su mi oduvek bila nepotrebna scenografija. A toga ovde ima i previše. Masakr u školi je zastrašujuci kao i ubistvo dečaka sa zmajem.

Duhoviti: Proglašenje pobednika me je nasmejalo do suza , savršeni kontrapunkt bezumnih krvoproliċa.

Sve ove situacije Freghieri je odlično prikazao. Odavno nije jedan od mojih favorita ali kad je raspoložan onda je sto posto profi. A Stano se nadovezao sa sasvim prikladnom naslovnicom.

I šta reċi na kraju. Armagedon se odlaže do daljneg. Drugi krug ċe biti tek za šesto godina. Zato nema brige, dotad ċe nam se i kosti raspasti. Ali ipak, pazite šta radite, od prevelike dosade možete postati i učesnik u sledeċem krugu. Da ne bude posle: Nismo znali!

Naprijed

DD SD 10 Posljednji uštap

DD SD 8 Dugački pozdrav

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 51%

    3, 3, 9, 6

    Jako zanimljiva tema obrađena na jako glupav način. Čini se da scenaristima dylan doga smak svijeta ne ide na ruku, uz Armagedon i epizoda Apokalipsa fulana je za milijun svjetlosnih godina. Ideja o bićima koji najavljuju smak svijeta, onom klaunu, oku što leti, čovjeku drvetu i čovjeku sa zmijom u ustima i svim silnim ženskama, donekle je i dobra, ali kraj stripa je stvarno kraj svijeta-sve te smrti bile su samo igrarija paklenih bića, onog pakla koji izgleda kao birokratska ustanova, tako da mi čitava epizoda se doima kao nekakva stupidna verzija horror-montipajtonovaca. Crtež je standardno dobar, naslovnica isto ok, a samo zloupotrebljivanje pojma Armagedon, uostalom kao što je to zloupotrebljeno i u onom filmu o padu asteroida na zemlju, i to u vremenima pred početak novog tisućljeća, mislim da su svima izlazila na uši. Tim pojmom se razbacivalo na sve strane, kao sinonimom za smak svijeta, rijetko gdje se spominjalo da je to zapravo mjesto iz Biblije na kojemu će se na sudnji dan boriti vojske dobra i zla ili tako nekako...Nisam pročitao čitavu gornju recenziju, možda se i gore spominje nešto o tome, sorry ako se ponavljam, moram se samo kratko zadržati, stigao je veliki račun prošli mjesec...
    21.12.2004
    20:42:00 sati
    Mx2
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Podosta drugačije i krajnje neobično, ludo, bizarno i udareno... cool!
    25.12.2004
    11:01:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 31%

    1, 1, 7, 4

    Nevjerojatno besmislena slasher epizoda. Od toga klauna sam imao nekoliko mjeseca noćne more (uključujući one klaunove iz Poltergeista i serije Ono). Šteta, ideja je dobra, ali cijela epizoda je idiotarija za besmislenim završetkom. Moglo bi se pohvaliti scene nasilja čiji sam ljubitelj, ali ponekad je pretjerano, kao u školi ili kad klaun objesi dječaka. Ma kvragu, čak je i Petak 13 i Vrisak zabavan u nasilju, a ova epizoda samo prikazuje besmisleno nasilje, bez ikakve ironije ili humora. Smeće, kao i sam naslov. Kad se samo sjetim da sam imao tek 7 godina kad sam čitao tu epizodu. I tada sam se dvoumio da nabavim prvu ekstra epizodu Zora živih mrtvaca (ipak sam ju na kraju nabavio i nisam požalio).
    25.12.2004
    14:43:00 sati
    hellblazer
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 57%

    4, 4, 9, 6

    Dosadno!Ideja vrlo dobra-realizacija Boze sacuvaj!Ovaj strip sam citao nadajuci se nekom originalnom zavrsetku...a ono tek na kraju,zecsa pizdarija!
    26.12.2004
    07:09:00 sati
    zveky
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Izgleda da sam ja prvi koji će pohvaliti ovu epizodu. Čak štoviše, meni je ovo fenomenalno, svaka čast Chiaverottiju ovaj put. Totalno luda ideja i totalno dobar završetak, ne kužim što su se svi okomili na završetak. Pa sve je servirano na srebrnom tanjuru – jedno fino objašnjenje, igre bez granica, sve je to zajebancija, a ljudi ionako umiru svakog dana, recimo, u nekakvim ratovima koji su i besmisleniji od ovakve igre. Ne znam čak koji bi ovo bio film, i da li uopće ima neki film, valjda je Chiaverotti samo parafrazirao Bibliju i Otkrivenje. To bi značilo da ovaj put pokušava nešto reći (obično mu to nikad nije namjera, ili mu ne uspijeva), da na morbidan bizaran način ismijava proroštvo Otkrivenja (zbog čega će završiti u tom istom birokratskom paklu u rudnicima soli-( Ono što sam se pitao, a nisam se nikako mogao sjetiti, koja se to epizoda spominje kad se sretnu Dylan i Trelkovska i kad se spominje nećakinja Diana. Eto koliko fale kratki upisi u one prazne pravokutnike (inače, radi se o epizodi Frankenstein). Ima još jedna zanimljivost u hrvatskom izdanju, u DD pošti se spominje Marko Marjanović, a to je ovaj isti Mx2, par komentara iznad:))
    28.12.2004
    16:57:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 8, 9

    Među pozitivne elemente bih izdvojio ubojice i kako su zamišljeni, štelu na kraju, Freghieria i sjajnu naslovnicu. Među negativne sve ostalo. Inače, kad sam prvi put pročitao Armaggedon mislio sam da je Dugački pozdrav njegov nastavak zbog zadnje stranice ove epizode. :-)
    08.01.2005
    11:24:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Solidno.S obzirom na dosta zanimljive ubojice i nekoliko dobrih scena,pitao sam se kako će izgledati kraj.Kad se pogleda tko je scenarista,kraj i nije tako loš ali moglo je i bolje.Pakao sam zamišljao sasvim drukčije ali i ovo objašnjenje sa birokratima nije potpuno bezveze,mada je pomalo apsurdno ali takav je valjda i cijeli serijal DD.Zanimljiv je pokolj u školi,moram priznati da je to jedan od rijetkih momenata u mojoj karieri strip-konzumenta da sam se stvarno naježio od straha;-)).Jedino mi je glupo ono leteće oko,mislim gdje su to našli?Freghierija sam oduvijek cijenio,svaka mu čast za komade,ali čini mi se da je njegov crtež previše čist da bi odgovarao horroru tako da mi za ovakav tip priče više odgovaraju npr. Roi i Piccato.Što se Armaggedona tiče,možda se to odnosi na poslednja događanja sa cunamijima u JI Aziji,tko zna..I da;obožavao sam "Igre bez granica"..
    26.01.2005
    14:08:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    davno sam citao ovu epizodu i ostala mi je u "lijepom" sjecanju.neki su komentirali prizore u skoli i ubojstva .po meni su oni stavljeni na pravo mjesto,odlicno se uklapaju u pricu,te pojacavaju dojam besmislenosti pogotovo kada se na kraju saznaje da je sve to bila igra nekih "ljudi" i kada se pocnu zbrajat ubojstva i kada se gleda dali je zenski clan ekipe uspio zavest dylana(da bi se udvostrucila ubojstva).
    cijela epizoda mi je jako dobra,crtez jako dobar,scenarij odlican a i naslovnica mi je dobra, zato sto uopce ne daje naslutiti smisao price(jos uz tako energican naziv) - s obzirom kakav on stvarno jest.
    22.02.2005
    04:12:00 sati
    Agresiva
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 72%

    5, 6, 10, 9

    Sama ideja je odlicna i stvarno mi je zao sto se od ovoga nije napravila malo bolja prica. Armaggedon, smak svijeta, bica iz drugog svijeta, sve se to moglo napraviti bolje. Moram priznati da mi se kraj dopao a i crtez je odlican.
    29.03.2005
    07:08:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 7, 1

    Joj,šta ne volim ovu madam Trelkovski!Ove njezine spike su
    glupe da gluplje ne mogu bit.Dajte ju već jednom maknite
    iz DD.
    20.05.2005
    20:23:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    4, 3, 9, 5

    Epizoda previše liči na "Apokalipsu"
    01.06.2005
    14:37:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Može stat.
    25.07.2005
    11:07:00 sati
    vice
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    epizoda koja pretjerano prikazuje morbidni humor.inače lagano dosadno
    10.12.2005
    14:05:00 sati
    lwood
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 9, 4

    Pa mogu reći da je ovo bila sasvim dobra tema za stvaranje jedne epizode koja je meni na kraju ipak prosječna zbog samog kraja kada ispadne da je to sve bila nekakva igra ekipe iz pakla. Moglo bi se reći da nije ispalo onako kako sam očekivao-tj. mislio sam da će se Dylan barem na neki način sukobiti s njima. Upravo to malo smanjuje moju ocjenu za scenarij. Sama priča dobro počinje sa zastrašujućim scenama ubojstava(naglasak na onu scenu u školi), i oni likovi-ubojice su mi baš dobri osim onog oka. Crtežu bi se mogla navući nekakva devetka dok mi je naslovnica najgora strana ove epizode-ne sviđa mi se sivo nebo,a likovi su jako loše nacrtani osim Dylana i donekle klauna.
    01.02.2006
    23:22:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Cliff Burton

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Hmmm.Jako morbidna epizoda.Ali jedna od najluđih koje sam čitao.Ovog sam Dylan pročiati prije kojih par godina i odmah mi se svidio.Pogodtovo činjenica da Dylana idu odvuči u krevet četiri sexy< djevojke jer im je to zadatak.Tad se pojavila moja ljubomora prema Dylanu hehe.No uglavnom priča je drobra iako nekako nejasna.A razriješenje fabule je komičan.Pa mislim ono...je li nekim ljudima apokalipsa stvarno kviz.Iako je ovdje naslov odskočio od stvarne fabule pa kako samo nekoliko ubojstava može značaiti apokalipsu.Totalan promašaj.Što se tiče naslovnice.Ok je samo je mogla biti malo originalnija.
    28.02.2006
    22:44:00 sati
    Cliff Burton
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 37%

    4, 3, 4, 4

    Iznenadio me Kjaveroti na kraju malkice. Ostatak price je bez veze, sto je sasvim i normalno kad je ovaj autor u pitanju, je li...
    20.09.2006
    20:49:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 7, 6

    Dobra mi je ova epizodica, sa tom koljačkom ekipom koja se 'zabavlja' onako na svoj način. Mada su neki dijelovi tapija, vadi ih završetak. Izgleda da je Chiaverotti (barem) jednom uspio konce na kraju zavezat u lijepu mašnicu. I neka mu je. Crtež dobar, naslovnica prosjek.
    22.08.2007
    13:28:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 10, 5

    Chiaverotti na svom području.  Priča puna suludih ubojstava (iako je ono sa djecom možda nepotrebno, ali tu se naglašava strava), a kraj nije baš odličan/savršen, ali opet nije ni loš. Freghieri odličan, kao i uvjek savršeno uspio nacrtati sve chiaverottieve gadosti vrlo realistično, ali naslovnica je loša, jedva pozitivna ocjena...
    18.09.2007
    21:46:00 sati
    Akul
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    baš osrednji dylan-dobre strane su crtež(freghieri mi je uvijek bio dobar crtač) i sva ta ubojstva koja su nerijetko zbilja zabavna,ali sama radnja je mogla biti bolje odrađena-naslovnica čisto ok
    04.01.2008
    18:42:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    nije neka vrhunska epizoda, ali ocjene su ipak prenise, po mom mišljenju barem. naslovnica je ok, nije najbolja, freghieri je u određenim aspektima odličan, ali mi se nikako ne sviđa kako je nacrtao dylana (meni su ipak draži brindisi i coppola), ovdje više liči na na nekog mladolikog ljepotana nego na ruperta everetta, kako sam oduvijek zamišljao dylana. kad smo kod toga, to me podsjeća na glupost da dylana u filmu glumi Superman, Brandon Routh, kakva će to biti gadarija? ali dobro, ostavimo se crteža, prijeđimo na priču- meni jednostavno nije toliko loša, dapače, sasvim je ok, pomalo neobična. bespotrebna ubojstva, ali koja nisu? kao što kaže upravitelj 666-og okruga pakla, "bila je to beznačajna zabava u odnosu sa vašim beznačajnim ratovima". dakle, malo netipičan dylan, ali ipak ok ,pa je za sve osmica...
    30.01.2008
    19:16:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Zabavna epizoda.
    13.03.2008
    11:59:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Genijalna epizoda, pogotovo zato što se još pojavljuje i upravitelj Pakla! A gdje pakao ima svoje prste, opet je tu gomila besmislenih ubojstava.
    19.10.2008
    13:04:00 sati
    Panon
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Tipičan Chiaverotti; krv do koljena, bespotrebna i jeziva ubojstva, priča tek postoji da upotpuni onaj prazni dio između ubojstava..., ali ovaj put slijedi iznenađenje na kraju: vrhunska crnohumorna završnica koja odlično zaokružuje i daje neki smisao cijeloj onoj besmislenoj paradi ubojstava na sve moguće i nemoguće načine. Freghieri odličan u prikazu Chiaverottijevih bolesnih maštarija, a posebno mi se sviđa njegov realističan crtež, kao i izgled likova. Možda mu fali malo horor atmosfere, ali to meni ne smeta baš puno.
    09.01.2009
    21:41:00 sati
    Spock
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 7, 6

    izgleda besmisleno, ali na kraju ispadne kako ipak nije, dapače
    11.01.2009
    10:19:00 sati
    ken2
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Fora su mi klijentice i njihove priče kao i zbunjeni Dylan. Ono sa bodovima mi je na kraju sve izgledalo kao video igra. Ovaj broj je toliko lud da je to nevjerojatno ali ipak mi je drag i svakako jedan od onih koji sa čitaju više puta. Naslovnica do jaja.
    19.01.2009
    16:51:00 sati
    supermike
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Tečno i zabavno! Ako epizodu shvatimo neobavezno, tj. šaljivo, onda možemo reći da se radi i o vrlo kvalitenoj epizodi. Likovi, scene (ne samo ubojstava), humor - sve je vrlo dobro. Radnja, kao i sam završetak su vrlo dobri.
    Jedina veća zamjerka je možda način na koji je Dilan došao do "razrješenja" tj. likova iz pakla i njihovih igrica.
    No kako je cijela epizoda zapravo skup apsurda i parodije, svi nedostaci su zanemarivi. Čak imam dojam da Chiaverotti pomalo parodira samog Dilana - žene ga seksualno iskorištavaju.
    Crtež vrlo dobar, a čak i naslovnica; ovo je jedna od rijetkih Stanovih naslovnica koje mi se sviđaju.
    02.07.2009
    23:24:00 sati
    Klukas
    uredi
  • swamp thing

    Ukupna ocjena 70%

    7, 8, 6, 7

    15.04.2010
    04:37:00 sati
    swamp thing
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 71%

    5, 7, 9, 8

    Uh, I meni je ova ideja bila malo neprikladna i čudna, ali nije to loše sprovedeno. Freghieri rula.

    03.07.2011
    19:33:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 67%

    9, 9, 1, 10

    Jako cool!Stvarno nisam očekivao takav kraj...

    16.08.2011
    10:33:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Dobar strip s ...neočekivanim krajem.

    13.09.2011
    19:30:00 sati
    Patrix
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 29%

    1, 2, 6, 2

    Bez obzira na kraj, ovo je veoma glupa i besmislena prica.  Scenarij i prica su totalno bez ikakve maste, kao da je Chiaverotti rekao nekom svom prijatelju, "joj, stvarno sam danas umoran, ali moram da napisem ovaj scenario za ovu Dylan Dog epizodu.  Znas li ti pisati scenarije za stripove?"  Prijatelj: "Ne, pojma nema o tome."  Chiaverotti: "Dobro, nema veze, ipak pokusaj, sigurno neces gore uradit posao nego sto bi ja uradio."

    Rezultat je nula od stripa, sigurno jedan od najgorih Dylana koje sam procitao, bez ikakvog smisla, samo neki slasher ubistva, a i Freghieri je bogami pogresan crtaca za ovu epizodu; da je neko drugi ovo crtao, mozda bi ipak proslo kao neki 'trash' epizode, ali ovako djeluje kao trash scenarij koji je spojen sa 'art' crtezom Freghiera, i ta dva suprotna stila se uopste ne uklapaju.  Ocajno.

    21.10.2011
    16:55:00 sati
    acestroke
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dylan posle ove epizode nije imao sex dva meseca...

    Bizarna ali i odlicna epizoda istovremeno.

    Vrh Chiaverotijevog opusa samo se pitam sta planira da uradi sa onom Valentine devojkom

    Birokrata je mnogo gotivan lik. Najjaca mi je ona scena kad dolazi telefon i birokrata prica sa djavolom {valjda} i kaze mu pozdravite gospodju

    20.05.2012
    16:55:00 sati
    going going
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 10, 6

    Naslovnica mi je katastrofa.

    14.06.2012
    13:57:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 65%

    5, 7, 9, 2

    Prica sa iscekivanjem jednog velikog dogadjaja. Prica ide,pracena sa velikom dozom krvi,avanturama,dialozima i ocekivanju velikog kraja. Slijedi cudan kraj. Smjesan il dramatican, ne znam kako bi ga kvalificirao. Crtez vrlo vrlo dobar. Naslovnica je totalno losa.

    30.08.2013
    23:51:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 84%

    10, 8, 8, 6

    Drugačije od onoga što sam očekivao, ludo , a kada shvatiš sve su to nečije igre, i današnji ratovi npr. a ginu obični pijuni ni krivi ni dužni,  kao što ovdje ginu građani Londona, naslovnica odbojna,  Valentine vapi za vraćanjem u nekom budućem stripu-

    01.09.2013
    15:50:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 9, 6

    23.10.2013
    00:34:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 23%

    2, 2, 3, 2

    04.08.2014
    22:16:00 sati
    Peci
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 8, 3

    Da budem iskren kada sam pročitao reč Armagedon nisam mislio da ću dobiti ovakvu priču.

    29.09.2014
    09:55:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 84%

    6, 10, 9, 9

    08.07.2015
    14:12:00 sati
    sergej773
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Meni odlična epizoda. Kako je jedan od niskih brojeva SD, nisam čitao 20g, ali sjećam se nekih detalja, npr. onog drveta koje isisava prostitutki krv. Klaun je baš ubitačan. Jedini minus je što je baš Dylan odabrani.

    02.02.2016
    15:48:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    15.02.2016
    11:57:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 62%

    4, 7, 8, 5

    Nema ovdje neke jake priče, ali svi akteri u ovoj epizodi su orginalni na neki svoj način, pa ova paklena zajebancija na kraju i ne izgleda loše.
    26.05.2016
    23:25:00 sati
    Oki
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Scene s klaunom su među najjezivijim scenama u Dylanu, još jedan odličan Chiaverottijev strip.

    12.11.2016
    18:11:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 9, 3

    Uh, poslednje dve Chiaverottijeve priče koje sam čitao su obe odlične, Bogomoljkini zločini i ova. Sve je počelo nekako tipično, puno ubistava, Dilan koji ne shvata šta se dešava do pred sam kraj, Bloch takođe, Trelkovski (koja je jedan od meni najdražih likova u serijalu)... Na momente deluje kao da su ubistva nabacana reda radi, da popune prostor, ali ta plejada likova je vrlo zanimljiva, naročito drvo koje isisava život, klovn sa pištoljem zabodenim u čelo (veoma kul... mislio sam da će Dilan da ga upuca tim pištoljem no ništa od toga), oko koje podseća na Golcondu ali način na koji ubija je glup... Neke kul prikazane ali over the top morbidne smrti poput one kada stradaju deca... Sve u svemu - tipično ali uprkos tome interesantno.
    I onda - fantastičan kraj sa paklom, igrarijama, crnim humorom... Ovde je pakao odlično iskorišten kao razrešenje misterije, zaista neočekivano! Ali kako Chiavi ume da usere sa šokantnom poslednjom stranicom, očekivao sam da me ista razočara, međutim poslednja stranica ne da nije patetična i glupa, već je zapravo u top 3 Chiaverottijeve završnice.
    Dakle priča je interesantan prosek koji održava pažnju, da bi sa pojavom dvoglavog i pakla dostigla vrhunac a zatim odličan, ozbiljan i depresivan kraj. 
    Freghieri sjajan, osim što Dilanu facu crta kao da je Elvis iz mlađih dana. Pritom na momente ima prćast nos.
    Naslovna je najblaže rečeno jadna. Gomila nabacanih loše nacrtanih čudovišta (klovn je bar ok).

    Mislio sam da me Chiaverotti više ne može pozitivno iznenaditi ali posle ovoga i naročito Bogomoljke ipak se čini da može.

    EDIT: nov 2019; priča 7 -> 6

    20.12.2016
    04:17:00 sati
    Jocko
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Vidim da se opet ne slažem s ocjenama velikog broja čitatelja. Meni je ova epizoda izvrsna. Čak je i kraj odličan, toliko koljaže, a nikom ništa - pojeo vuk magare. Chiaverotti zna na kraju ukakiti sve, međutim, ovdje mu je sve išlo od ruke do samog kraja.

    Likovi su svi izuzetni, osobito klaun koji je cijeli strip imao pištolj zabijen u čelo. Koji ridikul!!! Hahaha

    Freghieri kao i uvjek, ugodan oku al dosadnjikav. Scene s čovjekom-drvom i prostitutkom su upečatljive.

    Imam i nekih zamjerki, ubojstva djece i adolescenata ne volim. Stvari na takvu temu su odlično obrađene u epizodi Sjene al tamo je dijete ubojica. U toj se epizodi gađalo na našu osjetljivost prema najmlađima i priča ima poantu koja ne može funkcionirati bez njih kao žrtava. Ali u ovoj epizodi imamo nasilje zbog nasilja i takve stvari su se mogle izbjeći.

    Također me nervira Dylanova pasivnost. On dođe u podrum, skuži sve one likove, dozna što rade i ostane miran bez ikakve pobune i otpora. Da je Zagor (moja najveća stripovska ljubav) bio u toj situaciji nekom bi sjekira doletila u glavu. A onda bi se tek malo pročavrljalo. Ispada da je Dylanu najvažnije bilo saznati zašto su mu žene otišle nakon što su spavale s njim. E moj junače... Puno se toga vrti oko tvog k. Al drago mi je da je ovaj put i Grucho omastio brke.

    03.07.2017
    21:15:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 45%

    6, 3, 5, 3

    Idu mi na zivce stripovi ciji naslovi nagovjestavaju veliku radnju, poput ovoga i epizode Titanic, pa na kraju ispadne navlakusa. Ako vec stavis naslov "Armageddon", napravi onda veliku pricu koja zasluzuje taj naslov.

     

    Prica je manje vise bila ok na pocetku, onda se ubacuje previse elemenata, oni dvoglavi birokratski djavoli iz prijasnje epizode, na kraju se sve svelo na jedan veliki vic i zajebanciju, kao eto demoni se takmicili ko ce najvise poena da odnese. Ma daj nemoj me zajebavati!

     

    Bilo je simpaticno posmatrati Dylanov sok kada je skuzio da je Groucho povalio jednu od djevojaka, pa ju je onda Dylan ganjao kroz cijeli London, jer malo mu bilo onih nekoliko sto ih je povalio u ovoj prici. Jos jednom, ma daj nemoj me zajebavati! 

    11.08.2017
    20:44:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    3, 3, 8, 7

    Neki komentari su več rekli, da je ova epizoda besmiselna. I meni se isto to čini. Zapravo ne znam šta sam uopšte čitao. Ono leteče oko mi se čini kao neka variacija Golconde, onda imamo tu i glavnog upravitelja iz pakla koji organizuje nagradnu igru. Pobjednik, onaj koji poubija najviše ljudi je dobitnik... Na kraju ispada sve skupa čak i glupo.

    26.12.2017
    17:08:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 6, 6

    06.03.2019
    12:59:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 49%

    5, 3, 7, 4

    Prilično razočarenje.

    31.08.2019
    21:24:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Mislim da si nitko, prije nego je krenuo čitati ovu epizodu, nije mogao niti zamisliti što će unutra pronaći.. Ova je epizoda toliko luda da je to besmisleno.. Čitao sam je davno u izdanju SD, i sad ponovno u Ludens exta izdanju.. Zaboravio sam bio skroz na tu ludost nepotrebnog ubijanja u ovoj epizodi i na igre iz čiste dosade..

    Freghieri je odličan, kao i velikom većinom puta.. Jako je lijepo i čisto prikazao sva ubojstva, ali i sve komične dijelove.. Naslovnica je najluđi dio epizode.. Besmislena do kosti.. Dok ju čovjek gleda, misli si - wtf!!

    Nisam na čisto s ovom epizodom.. Ne znam ni sam da li mi se sviđa ili ne.. I tako je i najbolje.. Jedino u što sam skroz siguran je da je luda skroz..

    17.05.2020
    12:07:00 sati
    allessi
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 7, 6

    22.06.2020
    13:08:00 sati
    velka031
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 54%

    3, 6, 7, 6

    Na kraju ispada simpatično, ali generalno priča nema mnogo smisla. Ekipa i pakla se malo igra ubijajući ljude, a na kraju u ljudskom stilu pobjednika određuje intervencija glavnog šefa!?

    14.07.2020
    16:10:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    1, 1, 8, 6

    24.03.2021
    22:53:00 sati
    Alex Kross
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    30.03.2021
    09:56:00 sati
    GrouchoDrugi
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

  • LASER BR.13
    Vrijeme: 06.10.2021 21:42:07
    Prodavač: alibaba
    Cijena: 23 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • LASER BR.11
    Vrijeme: 06.10.2021 21:42:07
    Prodavač: alibaba
    Cijena: 23 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • LASER BR.10
    Vrijeme: 06.10.2021 21:42:07
    Prodavač: alibaba
    Cijena: 28 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • LASER BR.21
    Vrijeme: 06.10.2021 21:42:07
    Prodavač: alibaba
    Cijena: 33 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • LASER BR.8
    Vrijeme: 06.10.2021 21:42:07
    Prodavač: alibaba
    Cijena: 28 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

  • ZS 734 Zagor (-5).
    Vrijeme: 23.09.2021 18:15:34
    Prodavač: FFCavle
    Cijena: 21 kn
    Broj ponuda: 8
    Broj pogleda: 314
  • Zagor ZS br.21
    Vrijeme: 26.09.2021 22:25:13
    Prodavač: bicko
    Cijena: 254 kn
    Broj ponuda: 6
    Broj pogleda: 289
  • Zagor ZS br.83
    Vrijeme: 26.09.2021 22:08:54
    Prodavač: bicko
    Cijena: 304 kn
    Broj ponuda: 6
    Broj pogleda: 278
  • ZS-90
    Vrijeme: 27.09.2021 20:09:44
    Prodavač: marac777
    Cijena: 345 kn
    Broj ponuda: 50
    Broj pogleda: 243
  • Zagor ZS br.39
    Vrijeme: 26.09.2021 22:12:52
    Prodavač: bicko
    Cijena: 252 kn
    Broj ponuda: 5
    Broj pogleda: 195

Forum