Broj Nula

Nathan Never

NN LIB 1a | 14 str.

Na orbitalnoj stanici Calliope, Nathan mora da pronađe dečaka poznatog kao Broj nula i spasi ga od terorista.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 64%

Priča 2

Scenarij 7

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*5

S*5

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Broj Nula - Specijalni agent Alfe - Crni monolit - Operacija Zmaj
    NN ARK 1
  • Broj nula - Specijalni agent Alfe - Crni monolit - Operacija Zmaj
    NN GOLC 1
  • Broj Nula - Specijalni agent Alfe - Crni monolit
    NN LIB 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La zona proibita
    NN SR 7

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda izašla je pre prvog broja Nathan Nevera, i napravljena je u čast distributera Alessandro Distribuzioni. Zbog velikog interesovanja, reizdata je kao "albetto" uz broj 7 regularne serije Nathan Nevera
  • Originalno izdanje se od reizdanja razlikuje po naslovnici i nekim detaljima u unutrašnjosti
  • Slobodna Dalmacija je propustila da čitaocima pokloni ovo izdanje kada je došla do NN #7
  • Motiv dece sa ESP moćima koje vojska čuva kao tajno oružje i zove ih samo po brojevima, očigledno je preuzet iz Akire Katsuhira Otomoa
  • U rubrici City News spominje se mogućnost da stanovnici orbitalnih stanica proglase nezavisnost od Zemlje. Serra, Medda i Vigna su imali ideju da priču o ratu Zemlje i orbitalnih stanica ubace u prvu ili eventualno drugu godinu serijala, međutim, odustali su od nje. 150 brojeva kasnije, Stefano Vietti je ipak realizovao priču o tom ratu
  • Institut Hawking je posveta naučniku Stephenu Hawkingu
  • Teroristička organizacija Ghost i Broj nula se do sada nisu ponovo pojavili u NN serijalu (s obzirom na sve veću međusobnu povezanost Bonellijevih serijala, možda se pojave u Mister Nou...)

Ne može se baš puno toga reći na četrnaest strana, naročito kada pišete jedan u načelu akcioni SF strip. SF zavisi u velikoj meri od osnovne postavke, od upoznavanja čitaoca sa konceptima fantastičnog sveta u kome se radnja odigrava, i onda poigravanja sa njima. Međutim, kada je dotična kratka priča još svojevrsni intro, odnosno prequel za glavni serijal, od nje zaista ne treba očekivati previše, osim da možda postavi osnovne premise za dalji tok serijala.

Nathanov broj nula je pričica o dečaku sa ESP moći koga su oteli teroristi, i onda Nathan treba da ga spasi. Jedan fajt, Nathanovo shvatanje da u stvari ne radi ispravnu stvar, i to je to. Priča sama po sebi nije ništa posebno, i čak i nema za cilj da nas bliže upozna sa Nathanovim svetom, ili sa nekim njegovim bitnijim segmentom koji će kasnije igrati veliku ulogu u serijalu. Iz rubrike City Newsa saznajemo da eto postoje orbitalne stanice i da se može desiti da one dobiju želju da izvrše secesiju. No, pošto je to ideja koju su Serra, Medda i Vigna odbacili kao suviše komplikovanu, a onda je došao Vietti i sproveo je u delo nekih 13 godina kasnije, to nema neku relevantnost. Sam scenario je u načelu pitak, iako zbog malog prostora u prvih par strana priče moramo da podnesemo veliki broj dijaloga koji nas upućuju na osnovne aktere. De Angellisov crtež dolazi do izražaja kada treba prikazati tehniku orbitalne stanice Calliope, međutim, Nathan mu je pod prevelikim uticajem Castellinija, za koji se vidi da mu ne pasuje najbolje. Proći će godine dok se ne oslobodi tog uticaja.

Sve u svemu, Broj nula u sebi nema ništa "mitsko", kako je ponegde predstavljan. Reč je o solidnoj pričici, već više desetina puta ispričanoj, koja će se u potpunosti dopasti samo zagriženim NN fanaticima.

Naprijed

NN LU 49 Strava ispod nule

NN SD 6/7 Zabranjena zona

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 33%

    2, 3, 4, 6

    Moja sreca pa sam procitao ovu "pricu" tek prije godinu dana. Ne vjerujem da ce se neko ko nikada nije citao NN "napaliti" na njega nakon ove price.
    22.03.2005
    13:43:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 30%

    2, 3, 4, 3

    Iju! Ako je ovo uvod u novoga junaka, onda batali. Srecom, izgleda da i Italijani znaju za onu nasu prvi se macici u vodu bacaju... Izuzetno glupa, prazna i nimalo interesantna pricica, koja srecom ne pokazuje kakav ce zaista NN serijal i postati (ocena na osnovu nekolicine procitanih epizoda). steta sto SD nije objavila ovo kad je bilo vreme, ne zbog same price, vec zbog zagrizenih kolekcionara. No, nije tragedija, zaista. Nismo nista propustili. Ocena za naslovnu stranu je ocena originalne svescice, debilne inace.
    05.02.2006
    20:16:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 7, 3

    Kratka (a nije ni slatka). Nema se šta puno za reći, kratka akcijska epizodica koja daje naznake o svijetu Nathana Nevera i njemu samome, i to je to. De Angelis dosta dobar, (originalna) naslovnica jadna. Dakle, samo za HC fanove Nathana Nevera.
    25.07.2008
    20:26:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 67%

    5, 7, 7, 10

    Neloša pričica za prije početka jednog velikog serijala. De Angelisov crtež skroz u redu bez obzira na to što je kopirao Castellinija, što je uglavnom i većina NN crtača u početku činila.

     

    Originalna naslovnica(dakle ne ova za Zabranjenu zonu) nije loša, a zamjenska De Angelisova jednako impresivna.

    06.10.2010
    19:39:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    3, 4, 8, 8

    S obzirom da je ustvari "Broj nula" neka vrsta reklamnog letka, niti ne ocekivah previse. Mislim da je stvar u tome da se pokaze da ce novi strip junak i samo okruzenje i radnja biti SF-ovski nabijena tehnologijom, orbitalnim stanicama, mega-gradovima i osalim "evoluiranim" stvarima pa tako i ESP likovima. Ocjena: nista posebno.

    13.10.2010
    13:20:00 sati
    Mephis
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Kako ocijeniti strip od nekoliko stranica? Teško da se ovdje može dati neki sud, jer nema još nikakvih naznaka kakav će ovo postati serijal. Možda je bolje da je radnja za nulti broj smještena na Zemlji, a ne na orbitalnoj postaji. De Angelisov Nathan potpuna kopija Castellinijevom, vidi se da još nije razvio svoj stil. Ali mu je zato ova Libellusova naslovnica odlična.

    10.11.2010
    23:12:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 7, 10

    Kako je umro Broj Nula? Pokušao je telekinetički pomaknuti Jacquesa Houdeka!! :))

    I nije neki uvod u serijal, bolje bi bilo da su ostavili ovu ideju i odmah se bacili na prvi broj. Libellusova naslovnica odlična.

    10.12.2010
    15:42:00 sati
    Opti
    uredi
  • kingleoric

    Ukupna ocjena 64%

    5, 6, 7, 10

    Budući da je Libellus odlučio svoju seriju reprinta početi ovim brojem, nekako sam smatrao da je riječ o značajnoj i/ili uzbudljivoj epizodi, no nakon čitanja sam mišljenja da je ovo samo jedan osrednji teaser! Zašto osrednji? Zato jer pamtim puno boljih Nathanovih tematika i motiva iz serijala, a uz to nema mjesta za razradu dobre priče, no ruku na srce drago mi je da sam ovo pročitao i da imam ovakvu pričicu u kolekciji... Ocjene sve govore, a recenzija se može skratiti na samo zadnji odlomak s kojim se u potpunosti slažem!

    20.08.2011
    01:02:00 sati
    kingleoric
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 38%

    4, 4, 3, 5

    Nista posebno, kratka prica bez poante. Crtez jako los. Mislim da nismo nista propustili sto je SD preskocila ovaj broj.

    28.12.2011
    20:29:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 26%

    4, 1, 3, 2

    Totalno pogresna prica za jednu epizodu od 16 stranica. Autori su pokusali mnogo toga da pokazu na tih nekoliko strana, poslo im je za rukom upravo obrnuto. Crtez los, izgleda kao da je radjen za veliki format pa umanjen nekoliko puta da bi stao na tipicni SBE format. Sve je ispalo i previse haoticno.

    19.05.2012
    15:44:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 5, 10

    Trebaola je priča ići primjerice ovim tokom. Nathan progoni negativca, dolazi do pucačine i Nathan završava priču riječima: Zovem se Nathan Never, specijalni agent Alfe, a ovo je moj svijet. Podigne pogled ravno u čitaoca, a vinjete postupno pokazuju sve veći prostor i na kraju pokazuju grad.

    09.07.2012
    16:45:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    Onako kako je uradjeno, nije uopste lose.  Nikad nisam citao nesto sto je samo 16 stranica dugo, pogotovo ne u Boneliju.  Ipak crtez je odlican, naslovnica takodje, a scenarkio i prica su prilcno dobri.  Steta je samo sto se prica zavrsi prebrzo, prije nego sto je i pocela.  Gene me podsjeca na onog Dennija iz Dylanove epizode Sesto Culo, moze sve da kontrolira svojim umom.  Kraj price mi je bas dobar.  Ok epizodica.

    27.08.2012
    02:32:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    A onako... ;) Više kuriozitet, nego nešto što bi trebalo uzeti ozbiljno...

    19.03.2013
    03:59:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 52%

    6, 2, 6, 10

    Je li ovo uopće i bilo potrebno!? Ništa posebno, ali ništa se ne bi dogodilo i da ova kratka pričica nije niti objavljena. Da je razrađenija, mogao je to biti još jedan normalan redovni broj. Ocijena za naslovnicu od Libellusove knjige.

    08.09.2013
    21:50:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 73%

    5, 6, 10, 10

    Priča suviše kratka i za komentar, ali zato odličan De Angelis i na naslovnici i unutra. Originalna naslovnica možda i najslabija Castellinijeva.

    22.01.2014
    21:46:00 sati
    thekide
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 61%

    4, 5, 9, 7

    Prosječna priča, crtež vrlo dobar. Ocjena za naslovnu ide Castelliniju.

    10.05.2014
    08:14:00 sati
    mpavin
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Sama po sebi epizoda nije ništa posebno, ali s obzirom da je to prequel Nathanovog univerzuma, pravi Nathanovci ovo moraju imati.. Možda da je bio malo efektniji kraj gdje bi se baš predstavilo Nathana, bilo bi puno bolje.. Crtež je osrednji, u budućnosti će biti puno bolji.. De Angelisova naslovnica u Libellusu odlična..

    18.10.2014
    10:37:00 sati
    allessi
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Vidio sam brdo efektnih stripova na malenom broju stranica. Ovaj nije ni približno jedan od njih.

    19.10.2015
    21:48:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Interesantna pričica za uvod u serijal. Odmah u tih par stranica upoznajemo toliko faktora iz Nathanovog svijeta, te već vidimo samo naziranje njegovog karaktera. Crtež vrlo dobar, De Angelis s očitim kopiranjem Casellinija.

     

    Neke pojmovi uvedeni u ovoj epizodi:

    Kaliopa: - "najmodernija orbitalna postaja"

         - "idealna za odmor"

    Ghost: - "međunarodna teroristička organizacija"

    Esper: - čovjek s telepatskim i/ili telekinetičkim moćima

    20.11.2016
    12:28:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 7, 6

    Ništa posebno. Teško da je ovo moglo nekoga navući na Nathana. Najjači mi je onaj inspektor s cigarom u ustima, kao da je ispao iz starih detektivskih romana. Uklapa se u SF serijal kao i srednjovjekovni vitez s buzdovanom. Nadalje, kasnije se nigdje više ne spominje ni dječak (Broj O), a niti teroristička organizacija Ghost, tako da ova epizoda nema baš nikakvu vrijednost u Kontinuitetu. Ocjena naslovnice je za Libellusovu.

    16.11.2017
    10:29:00 sati
    Spock
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Između geekova i SF-a postoji jedna neraskidiva veza. Pravi geekovi počinju brojati od broja nula, a od tog se broja broji i Nathan Never. Ne znam jesu li autori to napravili namjerno, ali ta im je fora ispala odlično.

    U uvodnim tekstovima Libellusovog izdanja piše da su ovaj stripić besplatno dijelili kao promidžbeni primjerak, kao najavu novog junaka. To je simpatičan potez. Lijepo je kada netko nešto pokloni. I danas je lijepo dobiti teaser kao poklon, a pogotovo onda kada nije bilo interneta. Ovakve sitnice su bile najbolji način za predočiti čitatelju s čime će otprilike imati posla, hoće - neće dati šansu i slično.

    Kao jedan teaser, strip ima sve što treba imati. Definira žanr. Vidimo da je to SF, svijet moderne tehnologije, svijet drugačije arhitekture. Meni koja kasni sa stripom 30 godina to već spada u retro future, a to ima svoje čari. Možemo vizualno doživjeti glavnog junaka, njegovu fizičku pojavu. Naravno, ljepuškast je, lijepo građen, ali ko fol nije ga briga, nonšalantan je. Trodnevna bradica je tu, cyberpunk frizurica također.

    Ono što je najvažnije, ovaj strip ima i poantu. Imamo jednog dječaka koji je wunderkind samo takav. 7 godina, a već puste diplome, superinteligentan i još posjeduje telekinetičke moći. Institut, znanstvenici i tehnologija ga treba. On ima znanje, on može biti i vizionar i izumitelj, on tehnologiju može učiniti još naprednijom. Čovjek bi pomislio, blago li mu je, pred njim je svjetla budućnost. Ali, njega baš briga za tehnologiju i planove ljudi s instituta. Taj dječak želi biti dijete unatoč svim njegovim posebnostima. On želi raditi ono što je primjereno djeci, a ne sjediti s nekim likovima po institutu. Kojima služi kao pokusni kunić, koji će ga iskoristiti, koji su ga umalo prodali kao oružje... I u pravu je što to ne želi.

    U kratkom dijalogu između Nathana i Broja Nula možemo naslutiti nešto i o samom Nathanu. Nakon što je čuo dječakovu stranu priče, Nathan prihvaća to da se on ne želi vratiti na institut. On se s njim slaže, on daje prednost onom što djeci treba kao malim ljudskim bićima. Nathanu se tu fućka za tehnologiju i institut. U tom trenutku njega nije briga za zadatak i za protokol. Za naređenja s vrha. On tu sluša svoja uvjerenja i lijepo je znati da mu protokol, institut i napredak tehnologije nisu ispred svega.

    Za ovako mali broj stranica se zbilja reklo dosta toga. Nemam pojma hoće li se Broj Nula vratiti kasnije i je l' ova epizoda bitna za išta u NN svijetu. Ovo je junak o kojem najmanje znam i kojeg sam krenula čitati bez spojlera. (Zato mi je jako pametno brže bolje lijepiti komentare na NN topic i što prije skupiti sve moguće spojlere. Mora da sam i ja wunderkind.) Uglavnom, bilo ovo bitno ili nebitno za NN svijet, sviđa mi se. Za jedan teaser je sasvim dobro. Ni ne treba više!

    12.11.2020
    17:10:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    1991 Kratke priče 1. Broj nula (Il numero zero) 04.1991

     

     Scenarij: Antonio Serra, Michaele Medda, Bepi Vigna (trojica iz Sardinije)

    Crtež: Roberto De Angelis

    Naslovnica: Claudio Castellini

     

    Glavni pozitivci: Nathan Never (specialni agent Alfe), dečak Broj Nula tj Gene Smith (sa telekinetičnim močima)

    Glavni negativci: Ghost (medunarodna organizacija sa terorističnim ciljevima)

     

    Uvodna znanstveno fantastična priča serije u kojoj je profesor Hecht pronađen mrtav na orbitalnoj postaji Calliope, nakon što je oteo malog genija broja Nulo (Gene Smith) s Instituta Hawking. Upravo je istraživački institut naložio Agenciji Alfa da pronađe dječaka, a Nathan Never je taj koji kreće za njegovim tragom, namjeravajući ga pronaći prije nego što to učine teroristi Duhovi ...



     

     

    16.09.2021
    22:06:00 sati
    Nathannever007
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 9, 6

    Tesko je bilo sto i napisati za strip od samo 16 stranica. Ne znam sto im je i trebalo napisati tako kratak strip, da je bio na duplo vecem broju stranica mislim da bi se radnja kvalitetnije odvila. Crtez sasvim solidan, a naslovnica mi i nije nesto extra. Fora mi je Spockov komentar s onim detektivom i moram priznati da se i slazem s njime buduci da me je detektiv s onim brkovima odmah podsjetio na inspektora Jappa iz Poirota, uz razliku sto Japp ne pusi. 

    18.09.2021
    09:36:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Za 16 stranica sasvim zanimljivo. I crtež i naslovnica su mi vrlo dobri.

    15.07.2022
    09:20:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Siljak66

    Ukupna ocjena 47%

    5, 2, 8, 2

    19.07.2022
    19:57:00 sati
    Siljak66
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Kratka pričica, koja ne otkriva praktički ništa. Meddu znam kao odličnog scenarista, praktički sve čega se dohvati ispadne u najmanju ruku vrlo dobro. Ocjena za originalnu naslovnicu.

    18.11.2022
    22:11:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Grupna terapija
      Kod: KOLORKA 264
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 15.7.2024. 0:15:00
      Autor: night
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 756
    • Rat na pašnjacima
      Kod: TX LIB 30
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 12.7.2024. 23:24:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 1281
    • Falange crnog reda
      Kod: KOLORKA 77
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 10.7.2024. 21:58:00
      Autor: Salkan
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1100
    • Landersovi plaćenici
      Kod: TX SAGK 34b/35a
      Ocjena: 73%
      Vrijeme: 9.7.2024. 23:39:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1245
    • El Shatt - Fragmenti
      Kod: ALBUM UOJPS 1
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 8.7.2024. 12:47:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 949

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1775
      • Planina tajni
        Kod: TX ALM 3b
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1723
      • Put za Serenity
        Kod: TX SAK 7
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1716
      • Cesta
        Kod: ALBUM ORKA_SP 57
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
        Autor: paro
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1708
      • Ogrlica od žada
        Kod: NN LIB 77b
        Ocjena: 80%
        Vrijeme: 27.6.2024. 8:01:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1695

      Aukcije

      Forum