Broj Nula

Nathan Never

NN LIB 1a | 16 str.

Na orbitalnoj stanici Calliope, Nathan mora da pronađe dečaka poznatog kao Broj nula i spasi ga od terorista.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 64%

Priča 2

Scenarij 7

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 55%

P*4

S*4

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Broj Nula - Specijalni agent Alfe - Crni monolit - Operacija Zmaj
    NN ARK 1
  • Broj Nula - Specijalni agent Alfe - Crni monolit
    NN LIB 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La zona proibita
    NN SR 7

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda izašla je pre prvog broja Nathan Nevera, i napravljena je u čast distributera Alessandro Distribuzioni. Zbog velikog interesovanja, reizdata je kao "albetto" uz broj 7 regularne serije Nathan Nevera
  • Originalno izdanje se od reizdanja razlikuje po naslovnici i nekim detaljima u unutrašnjosti
  • Slobodna Dalmacija je propustila da čitaocima pokloni ovo izdanje kada je došla do NN #7
  • Motiv dece sa ESP moćima koje vojska čuva kao tajno oružje i zove ih samo po brojevima, očigledno je preuzet iz Akire Katsuhira Otomoa
  • U rubrici City News spominje se mogućnost da stanovnici orbitalnih stanica proglase nezavisnost od Zemlje. Serra, Medda i Vigna su imali ideju da priču o ratu Zemlje i orbitalnih stanica ubace u prvu ili eventualno drugu godinu serijala, međutim, odustali su od nje. 150 brojeva kasnije, Stefano Vietti je ipak realizovao priču o tom ratu
  • Institut Hawking je posveta naučniku Stephenu Hawkingu
  • Teroristička organizacija Ghost i Broj nula se do sada nisu ponovo pojavili u NN serijalu (s obzirom na sve veću međusobnu povezanost Bonellijevih serijala, možda se pojave u Mister Nou...)

Ne može se baš puno toga reći na šesnaest strana, naročito kada pišete jedan u načelu akcioni SF strip. SF zavisi u velikoj meri od osnovne postavke, od upoznavanja čitaoca sa konceptima fantastičnog sveta u kome se radnja odigrava, i onda poigravanja sa njima. Međutim, kada je dotična kratka priča još svojevrsni intro, odnosno prequel za glavni serijal, od nje zaista ne treba očekivati previše, osim da možda postavi osnovne premise za dalji tok serijala.

Nathanov broj nula je pričica o dečaku sa ESP moći koga su oteli teroristi, i onda Nathan treba da ga spasi. Jedan fajt, Nathanovo shvatanje da u stvari ne radi ispravnu stvar, i to je to. Priča sama po sebi nije ništa posebno, i čak i nema za cilj da nas bliže upozna sa Nathanovim svetom, ili sa nekim njegovim bitnijim segmentom koji će kasnije igrati veliku ulogu u serijalu. Iz rubrike City Newsa saznajemo da eto postoje orbitalne stanice i da se može desiti da one dobiju želju da izvrše secesiju. No, pošto je to ideja koju su Serra, Medda i Vigna odbacili kao suviše komplikovanu, a onda je došao Vietti i sproveo je u delo nekih 13 godina kasnije, to nema neku relevantnost. Sam scenario je u načelu pitak, iako zbog malog prostora u prvih par strana priče moramo da podnesemo veliki broj dijaloga koji nas upućuju na osnovne aktere. De Angellisov crtež dolazi do izražaja kada treba prikazati tehniku orbitalne stanice Calliope, međutim, Nathan mu je pod prevelikim uticajem Castellinija, za koji se vidi da mu ne pasuje najbolje. Proći će godine dok se ne oslobodi tog uticaja.

Sve u svemu, Broj nula u sebi nema ništa "mitsko", kako je ponegde predstavljan. Reč je o solidnoj pričici, već više desetina puta ispričanoj, koja će se u potpunosti dopasti samo zagriženim NN fanaticima.

Naprijed

NN LU 49 Strava ispod nule

NN SD 6/7 Zabranjena zona

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 33%

    2, 3, 4, 6

    Moja sreca pa sam procitao ovu "pricu" tek prije godinu dana. Ne vjerujem da ce se neko ko nikada nije citao NN "napaliti" na njega nakon ove price.
    22.03.2005
    13:43:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 30%

    2, 3, 4, 3

    Iju! Ako je ovo uvod u novoga junaka, onda batali. Srecom, izgleda da i Italijani znaju za onu nasu prvi se macici u vodu bacaju... Izuzetno glupa, prazna i nimalo interesantna pricica, koja srecom ne pokazuje kakav ce zaista NN serijal i postati (ocena na osnovu nekolicine procitanih epizoda). steta sto SD nije objavila ovo kad je bilo vreme, ne zbog same price, vec zbog zagrizenih kolekcionara. No, nije tragedija, zaista. Nismo nista propustili. Ocena za naslovnu stranu je ocena originalne svescice, debilne inace.
    05.02.2006
    20:16:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 7, 3

    Kratka (a nije ni slatka). Nema se šta puno za reći, kratka akcijska epizodica koja daje naznake o svijetu Nathana Nevera i njemu samome, i to je to. De Angelis dosta dobar, (originalna) naslovnica jadna. Dakle, samo za HC fanove Nathana Nevera.
    25.07.2008
    20:26:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 67%

    5, 7, 7, 10

    Neloša pričica za prije početka jednog velikog serijala. De Angelisov crtež skroz u redu bez obzira na to što je kopirao Castellinija, što je uglavnom i većina NN crtača u početku činila.

     

    Originalna naslovnica(dakle ne ova za Zabranjenu zonu) nije loša, a zamjenska De Angelisova jednako impresivna.

    06.10.2010
    19:39:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    3, 4, 8, 8

    S obzirom da je ustvari "Broj nula" neka vrsta reklamnog letka, niti ne ocekivah previse. Mislim da je stvar u tome da se pokaze da ce novi strip junak i samo okruzenje i radnja biti SF-ovski nabijena tehnologijom, orbitalnim stanicama, mega-gradovima i osalim "evoluiranim" stvarima pa tako i ESP likovima. Ocjena: nista posebno.

    13.10.2010
    13:20:00 sati
    Mephis
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Kako ocijeniti strip od nekoliko stranica? Teško da se ovdje može dati neki sud, jer nema još nikakvih naznaka kakav će ovo postati serijal. Možda je bolje da je radnja za nulti broj smještena na Zemlji, a ne na orbitalnoj postaji. De Angelisov Nathan potpuna kopija Castellinijevom, vidi se da još nije razvio svoj stil. Ali mu je zato ova Libellusova naslovnica odlična.

    10.11.2010
    23:12:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 7, 10

    Kako je umro Broj Nula? Pokušao je telekinetički pomaknuti Jacquesa Houdeka!! :))

    I nije neki uvod u serijal, bolje bi bilo da su ostavili ovu ideju i odmah se bacili na prvi broj. Libellusova naslovnica odlična.

    10.12.2010
    15:42:00 sati
    Opti
    uredi
  • kingleoric

    Ukupna ocjena 64%

    5, 6, 7, 10

    Budući da je Libellus odlučio svoju seriju reprinta početi ovim brojem, nekako sam smatrao da je riječ o značajnoj i/ili uzbudljivoj epizodi, no nakon čitanja sam mišljenja da je ovo samo jedan osrednji teaser! Zašto osrednji? Zato jer pamtim puno boljih Nathanovih tematika i motiva iz serijala, a uz to nema mjesta za razradu dobre priče, no ruku na srce drago mi je da sam ovo pročitao i da imam ovakvu pričicu u kolekciji... Ocjene sve govore, a recenzija se može skratiti na samo zadnji odlomak s kojim se u potpunosti slažem!

    20.08.2011
    01:02:00 sati
    kingleoric
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 38%

    4, 4, 3, 5

    Nista posebno, kratka prica bez poante. Crtez jako los. Mislim da nismo nista propustili sto je SD preskocila ovaj broj.

    28.12.2011
    20:29:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 26%

    4, 1, 3, 2

    Totalno pogresna prica za jednu epizodu od 16 stranica. Autori su pokusali mnogo toga da pokazu na tih nekoliko strana, poslo im je za rukom upravo obrnuto. Crtez los, izgleda kao da je radjen za veliki format pa umanjen nekoliko puta da bi stao na tipicni SBE format. Sve je ispalo i previse haoticno.

    19.05.2012
    15:44:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 5, 10

    Trebaola je priča ići primjerice ovim tokom. Nathan progoni negativca, dolazi do pucačine i Nathan završava priču riječima: Zovem se Nathan Never, specijalni agent Alfe, a ovo je moj svijet. Podigne pogled ravno u čitaoca, a vinjete postupno pokazuju sve veći prostor i na kraju pokazuju grad.

    09.07.2012
    16:45:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    Onako kako je uradjeno, nije uopste lose.  Nikad nisam citao nesto sto je samo 16 stranica dugo, pogotovo ne u Boneliju.  Ipak crtez je odlican, naslovnica takodje, a scenarkio i prica su prilcno dobri.  Steta je samo sto se prica zavrsi prebrzo, prije nego sto je i pocela.  Gene me podsjeca na onog Dennija iz Dylanove epizode Sesto Culo, moze sve da kontrolira svojim umom.  Kraj price mi je bas dobar.  Ok epizodica.

    27.08.2012
    02:32:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    A onako... ;) Više kuriozitet, nego nešto što bi trebalo uzeti ozbiljno...

    19.03.2013
    03:59:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 52%

    6, 2, 6, 10

    Je li ovo uopće i bilo potrebno!? Ništa posebno, ali ništa se ne bi dogodilo i da ova kratka pričica nije niti objavljena. Da je razrađenija, mogao je to biti još jedan normalan redovni broj. Ocijena za naslovnicu od Libellusove knjige.

    08.09.2013
    21:50:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 73%

    5, 6, 10, 10

    Priča suviše kratka i za komentar, ali zato odličan De Angelis i na naslovnici i unutra. Originalna naslovnica možda i najslabija Castellinijeva.

    22.01.2014
    21:46:00 sati
    thekide
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 61%

    4, 5, 9, 7

    Prosječna priča, crtež vrlo dobar. Ocjena za naslovnu ide Castelliniju.

    10.05.2014
    08:14:00 sati
    mpavin
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Sama po sebi epizoda nije ništa posebno, ali s obzirom da je to prequel Nathanovog univerzuma, pravi Nathanovci ovo moraju imati.. Možda da je bio malo efektniji kraj gdje bi se baš predstavilo Nathana, bilo bi puno bolje.. Crtež je osrednji, u budućnosti će biti puno bolji.. De Angelisova naslovnica u Libellusu odlična..

    18.10.2014
    10:37:00 sati
    allessi
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Vidio sam brdo efektnih stripova na malenom broju stranica. Ovaj nije ni približno jedan od njih.

    19.10.2015
    21:48:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Interesantna pričica za uvod u serijal. Odmah u tih par stranica upoznajemo toliko faktora iz Nathanovog svijeta, te već vidimo samo naziranje njegovog karaktera. Crtež vrlo dobar, De Angelis s očitim kopiranjem Casellinija.

    20.11.2016
    12:28:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 7, 6

    Ništa posebno. Teško da je ovo moglo nekoga navući na Nathana. Najjači mi je onaj inspektor s cigarom u ustima, kao da je ispao iz starih detektivskih romana. Uklapa se u SF serijal kao i srednjovjekovni vitez s buzdovanom. Nadalje, kasnije se nigdje više ne spominje ni dječak (Broj O), a niti teroristička organizacija Ghost, tako da ova epizoda nema baš nikakvu vrijednost u Kontinuitetu. Ocjena naslovnice je za Libellusovu.

    16.11.2017
    10:29:00 sati
    Spock
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 237
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 374
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 261
    • Zvezda sa juga
      Kod: KM ZS 1013
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 752
    • Čovjek bez lica
      Kod: DD LIBKB 26a
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 517

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 356 kn
        Broj ponuda: 11
        Broj pogleda: 399
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 206
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 204
      • Mark br.126
        Vrijeme: 10.08.2020 19:22:59
        Prodavač: bicko
        Cijena: 103 kn
        Broj ponuda: 23
        Broj pogleda: 161
      • Zagor lms br 96
        Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
        Prodavač: sale75zagor
        Cijena: 100 kn
        Broj ponuda: 7
        Broj pogleda: 161

      Forum