Iza zavjese

Dylan Dog

DD SD 19 | 96 str.

Michael i Paul Ganz dva su brata blizanca koji jedan drugog dopunjuju, dijele iste žene, vode slične živote no koliko su jednaki toliko njihovi karakteri odudaraju jedan od drugoga. Kad jedan od braće prisilno unajmi Dylana usred noći da istraži zašto je brat Paul Ganz još uvijek živ, on pokreće seriju događaja koji navode na naizgled nemoguće razrješenje...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 83%

Priča 7

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 65%

P*6

S*6

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Iza zavjese
    DD SD 19

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Dietro il sipario
    DD SR 97

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo je debi Ambrosinija kao cjelovitog scenarista i crtača (radio je crtež na Ken Parkeru i nekim Dylanima). Ponudio je još jedan bis kod Dylana u epizode SD DD «Čuvar uspomena» nakon čega se u potpunosti posvećuje svom novom junaku Napoleonu ’97. godine
  • Ambrosini je također napravio priču za «Margherite» koja je bila objavljena u Gigante nr. 2, gdje mu je scenarij napravio sam Tiziano Sclavi
  • Njegov junak Napoleone, osvanuo je čak i na našim kioscima i to samo jednim brojem «Stakleno oko» od izdavača «Maverick»
  • Neki osnovni oslonci priče koje je Carlo uporabio mogu se naći kod filmova Davida Cronenberga «Dead Ringers» sa Jeremy Ironsom u glavnoj ulozi i Briana De Palme «Raising Cain» (uvaženi filmski kritičar i zagorolog Stinky nedvojbeno će u svojim komentarima napomenuti Dead Ringerse;))
  • Razne reference na Carla Collodija (Ambrosinijev slavni imenjak) i njegovog Pinocchia. Blizanci Samuel i Christopher nose maske slijepe mačke i lisice, prodaju cipele tvrtke Pinocchio, a Dylan ih na kraju poziva u «Krčmu kod crvenog raka», a pojavljuje se i sam Pinocchio u jednoj oniričkoj sekvenci
  • Na stranicama 31-35 su duhovi delirija. Metafizički ambijenti slika Giorgio De Chiricoa bili su prikazani i u epizodi prije SD DD #18 «Sukob» Claudia Chiaverottija i crteža Montanari & Grassani
  • Str. 50 «Snovi mašte stvaraju čudovišta», poznata je fraza Francisca Goye «San razuma stvara čudovišta» (Ne dajte da vas zbuni LU DD #79 «San razuma», it ain’t the same thing... )
  • Str. 64, strašno čudovište na krevetu, dobra manifestacija dječje psihologije i iz ovog čina Freud bi odmah pronašao uzroke dualnosti likova iz njihovih seksualnih trauma iz djetinjstva

Ova epizoda dokaz je da čovjek koji ima dobre crtačke sposobnosti, u potpunosti je sposoban napraviti i vrsnu priču te scenarij na temelju potonje. (Macan je dobar primjer za naše prostore, Frank Miller ima smisla za scenarij i priču, ali me vizualno nije zadovoljio.) Isto tako, osim Sclavija, edicija Dylan Dog ima još nekolicinu vrsnih spisatelja od kojih se meni posebno svidio i Ambrosini. Njegov stil nakon par epizoda vrlo je prepoznatljiv, a koliko je sposoban tu različitost eksploatirati za nešto drugo, možemo vidjeti u primjeru njegovog literarnog sina nazvanog Napoleone, junak kojeg naša publika nije imala mogućnosti upoznati bolje zbog samo 1 (čitaj: jednog) izdanog broja. Ambrosini se pridružio DD staffu epizodom DD #15 «Kanal 666» pod scenarističkom palicom meštra Sclavija davne 1987. godine, a njegovi prijašnji radovi u Bonelliju bili su na crtanju Kena Parkera. 1994. radi svoj probni debi sa Sclavijem kao koautorom u Gigante #2 sa pričom «Margherite», a iste godine i svoj pravi pravi crtački/scenaristički debi sa ovom epizodom. Od 1997. godine njegov rad usredotočen je na Napoleona, koji izlazi bimestralno.

Stripom jednostavno dominiraju dva brata Ganz, Michael i Paul, čija se dualnost, bi-identitet očitava na svakom koraku. Pa bilo da je to njihov odnos prema njihovim ženama (ženskama), prema drugim ljudima, prema realnosti koja ih okružuje, pa čak i u oniričkoj domeni. Podsvjest, te snovi čine jednu visokokonceptualnu stvarnost gdje se blizanci suočavaju jedan s drugim. Nesposobni razlučiti vlastite identitete, čiji utjecaj pojačava i majčino vlastito nepodobno psihičko stanje, oni sustavno uništavaju svoje živote pa i svim drugima oko njih. Freud bi ovaj slučaj sigurno vrlo rado proučio i sustavno pronanalizirao budući da likovi trpe svoje nevolje još iz doba djetinjstva i da je ta dualnost očigledno proizašla iz seksualnog izvora (no to možda nije točno jer ne možeš sve objasniti seksualnim traumama). Njihovi roditelji Margaret i George Ganz u bliskoj su vezi s nevoljama svoje vlastite djece. Čestim oniričkim restrospekcijama i introspekcijama dolazimo do komadičaka važnih činjenica za napredak priče.


Sophie Keaton mlada je i perspektivna glumica u ljubavnoj vezi sa bratom komediografom Paulom Ganzom no uvidjevši svojom ženskom intucijom očitu Paulovu nestabilnost, okreće se Dylanu za pomoć. Nije teško zamisliti kako je ponekad teško razlikovati jednojajčane blizance, pa se onda i lako pretpostavi da žena koja živi s njima teško očitava pravi identitet. Ili čak da majka ponekad ne raspoznaje svoju djecu. Dylan nevoljko prihvaća slučaj radi svojeg urođenog skeptičkog nagona kojeg na vrhuncu uvijek prevazilazi. Sad mora misliti dvostruko bolje ako želi nadmudriti blizance i doći do prave istine koja se polako formira kako teče priča.


Dylan: «Imaš li pištolj Groucho?»
Groucho: «Naravno Dylane.»
Dylan: «Onda noćas spavaj sa mnom.»


A što se dalje desilo i o kakvom je pištolju riječ, pročitajte u stripu... Blizanci, dualnost, shizofrenični manični poremećaji, snovi, podsvjest, sve su to komponente ove priče. Dylan naravno svemu pristupa kao da je to normalno (uz minorni inicijalni skepticizam), no možda malo neuobičajeno, te bitno nepristran vodi istragu vodeći se realnim činjenicama. Scenarij je sproveden izrazito kongruentno, rješenja se odvijaju diskontinuirano, komadići jednostavno sjedaju na svoja mjesta, pa ma koliko apsurdno rješenje bilo. Radnja čak niti ne prati Dylana, već blizanci vode radnju i usmjeravaju Dylana ponekad namjerno, a ponekad nenamjerno.



L’Avantagarde by Ambrosini

Ambrosini je jedini u DD staffu koji zna napraviti i scenarij i crtež. Što se tiče scenarističkih rješenja, on ne voli strukturu što je vidljivo i u «Čuvaru uspomena» i Napoleonu «Stakleno oko». Priča je više thriller nego horror, ali scenarij je razrađen vrhunski. Sve tri spomenute epizode u ovoj recenziji imaju takav karakter, sve se broji, i realno i nerealno i nadrealno. U san su ubačeni elementi nadrealističkih slika Giorgioa De Chiricoa (vidi sliku), a likovi su prikazani ponekad od statičkih slika do vrlo izražajnih interpretacija. Na temelju jedne priče možda se dualnost svega tako neće očitovati, ali pogledamo li cijeli opus prepoznat ćemo neke stalne karakteristike. Njegov je najveći utjecaj pjesnik crne duše opsjednutog dualnošću (dobro – zlo, nebo - pakao) Charles Baudelaire, a ubacuje ga i direktno u svoju sljedeću priču.

Pinocchio by Ambrosini

Iz svijeta Ambrosinijevog imenjaka Carla Collodija, vidljivi su neki elementi iz dječje priče Pinocchio (vidi sliku). Kako ide priča? Dakle, stari Geppeto daje malom Pinocchiu pet zlatnika nek’ si kupi početnicu, cipele i odjeću za školu. No putem sreće dva probisvijeta: Lisicu i Mačka. Oni mu govore da mu znanje neće ništa dobro donijeti. Mačku je odnijelo vid (zato Mačak nosi naočale), a Lisici jednu šapu. I tako krenuše u svijet, a putem odsjednu «Kod crvenog raka» te ka kasnije opelješe i ostave. Te ćete elemente sigurno primijetiti tijekom stripa, a u ulozi Lisice i Mačka su prodavači Pinocchio cipela: blizanci Samuel i Christopher. Također, film Davida Cronenberga «Dead Ringers» iz 1988. godine bavi se sličnom temom, o blizancima ginekolozima naizgled jednakima koji dijele istu ženu, isti stan, no karakteri su im suprotivi. Jeremy Irons u svojoj desktruktivnoj izvedbi...

Ove dvije vinjete suština su cijele priče, a u biti i cijelog života. Svi smo mi likove unutar nečijeg sna, unutar nečije predstave, unutar nečije uma (i Ambrosinijev lik Napoleone shvaća da je život kazališna predstava nekog luckastog lutkara). Sve u svemu, priča je jako dobro napravljena sa silnim preokretima, ali i jednim mogućim krajem. Tako se nadam da nisam negdje ispustio kakav blesavi spoiler, a nadam se da to neće napraviti i komentatori koji dolaze nakon mene. Jedanaest brojeva kasnije, Ambrosini je objavio priču «Čuvar uspomena» čiju recenziju možete pročitati na istom sajtu sa sličnom apsurdnom atmosferom i tematikom, a sljedeće ostvarenje od Ambrosinija dolazi u obliku lika nazvanog Napoleone.

Daske koje život znače by Ambrosini

Naprijed

DD SD 18 Sukob

DD SD 20 Sotonin pogled

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 9, 4

    Davno sam pročitao ovu epizodu, negdje u vrijeme kada mi još nisu ležale takve metaforične epizode, i čini mi se da nisam mogao uhvatiti koncept priče ni za glavu ni za rep. Da me se dojmila po svome šundu ili vrhunskoj kvaliteti sigurno bih je pamtio po tome, ovako je to samo jedna epizoda dylan doga koju nisam uspio prežvakati. Crtež mi je dobar, a naslovnica prekičasta, prešarena i ne baš privlačna.
    24.03.2005
    18:54:00 sati
    Mx2
    uredi
  • dexa pantelejski

    Ukupna ocjena 32%

    3, 2, 5, 2

    Stvarno mi nije jasno šta je to cenjeni recenzent video u ovoj nadasve očajnoj epizodi? Prosto se ne zna šta je lošije: crtež, naslovnica, priča ili sam Ambrosini koji nema pojma sa životom.
    24.03.2005
    21:10:00 sati
    dexa pantelejski
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 9, 4

    Hmm, cini se da posle cuvenih M&G, Ambrosini vodi u podeli volim ga /ne podnosim ga. Ali, eto jos jedne dualnosti kao potvrde recenzentu. Ja sam svakako u prvoj grupi, cak stovise, obozavalac. Izuzetno mi prija njegov stil crtanja, a svakako i narativni kapaciteti su mu visoki (valjda zato sam se i odlucio da moj prvi pokusaj recenzije bude bas njegov kompletni uradak). Stoga je jasno da jedna prividno realna prica, bude tako dobro upletena u nadrealno okruzenje, pocevsi od snova, pa do teatra u teatru. Dodati jos malo mracnih porodicnih tajni iz proslosti i to je to, epizoda kakvu mnogi scenaristi DD ne mogu ni da odsanjaju.
    25.03.2005
    03:33:00 sati
    Barker
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Dosta loše i dosadno,podsjeća me na epizodu Čovjek sa dva života(SD#3 čini mi se).Dakle radi se o tome tko je tko u datom trenutku i to je kao glavna fora.Premalo je to za dobru priču a pojavu likova iz Pinocchia baš i ne razumijem najbolje te je smatram potpuno nepotrebnom.Ambrosini je dobar crtač,ali ovdje nije na razini kao u Dugačkom pozdravu ili Margheriti.Što se njegovih scenarija tiče,njegov "Čuvar uspomena" je dobar ali sveukupno gledano čini mi se da je bolje da se drži samo crtanja.Vrlo dobra naslovnica,ono biće koje gori je sasvim OK.
    25.03.2005
    16:22:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Osrednje...
    03.04.2005
    19:06:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 43%

    4, 2, 6, 7

    Propali pokušaj da se napravi neka malo kompleksnija epizoda, nema tu ničega što bi te oborilo s nogu. Ne svidja mi se način na koji Ambrosini piše priče, neinteligentno isprepletanje stvarnoga i teatralnog, te prikazivanje jednog kao drugog a drugog kao ovog prvog nije proizvelo nikakav efekt na mene. U tom svome nastojanju da nešto kaže na svoj osebujni način, Amrosini nije baš puno toga rekao, barem ne ništa intrigantno ili barem imalo interesantno. Nema uzbudjenja, nema dinamičnih dijaloga... pih, priča skoro pa ni o čemu...
    08.04.2005
    20:00:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Priča i scenarij odlični,crtež također,a naslovnica malo
    manje odlična.Uvjeren sam da Stano nije za naslovnice.
    28.05.2005
    13:32:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 7, 10

    osrednja epizoda
    01.06.2005
    14:43:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Evo spominjem Dead Ringers, čisto da ispoštujem formu (i deecaya:-). Ambrosini očito otkida na fantasmagorije, isti stil je primjenio u Čuvaru uspomena (koji mi je nešto draži od Zavjesa). Svakako, neloše. Teatar unutar teatra smo već imali u Velikom Guignolu. Još jedna zanimljivost vezana uz Ambrosinija, izgleda da mu je zaštitni znak u DD-u postao "čovjek sa dva lica", dvije priče je radio upravo sa njim (Dva lica istine i Čuvar uspomena), a i ovdje se pojavljuje unakaženi brat sa "dvostrukim" licem. Kao crtač, ovdje mi nije na svom uobičajenom nivou. Trivia - pogrešna numeracija kod SD, označeno kao broj 18 umjesto 19.
    14.01.2006
    15:05:00 sati
    stinky
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Meni je Ambrosini odliean, i kao scenarist i kao crtae. Bilo bi dobro da se više posvetio DD. Jebeš Napoleona :-)
    15.02.2006
    07:20:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 43%

    4, 2, 6, 7

    Što se ove epizode tiče pola stvari nisam baš dobro razumio -pojavljivanje Pinokija?!, i još sve ono što su radili oni blizanci…npr. blizanac unajmi Dylana da otkrije zašto ne može ubiti svog brata koji je već mrtav?!; ono objašnjenje na kraju tj. da su blizanci zamijenili svoja mjesta itd. Ne razumijem baš što je ovdje Ambrosini htio reći i nije mi jasna ta njegova filozofija, a i crtež mu nije baš nešto. Najbolji dio ove epizode mi je naslovnica.
    19.04.2006
    23:47:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    8, 8, 5, 6

    Ambrozini mi je u obe epizode sjajan kao scenarista, ali ga ne volim kao crtaca. "Cuvar uspomena" mi je bolja epizoda, ali i ova je jako dobra. Dobro zapleteno, dobro vodjenje scenarija. Stano moze da prodje, ali nista specijalno.
    13.10.2006
    03:22:00 sati
    Leo Charm
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 71%

    9, 8, 5, 5

    Ambrozini ovde blista sto se scebarija tice, i ova epizoda kao da je prototip njegovog serijala Napoleon. Nije prekardasio mesajuci stvarnost sa irealnim i apstraktnim i to mi se svidja ovde. Sad, kad je Napoleon prestao da izlazi, zaista bih voleo da vidim neki njegov rad na DDu, samo da Rujua skinem s q..a. Inace, kao crtac mi se uglavnom gadi.
    02.12.2006
    22:52:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 7, 10

    Zanimljiva priča, sviđa mi se iako ju nisam baš skroz razumio. Ambrosiniju bi bilo bolje da se ponovno usredotoči na Dylana što se tiče pisanja. Crtež mu je skroman, zanimljiv, ali ima nekoliko stvari koje mi ne pašu kod njegovog  stila crtanja. Prije je bio bolji...Naslovnica je odična, da su barem sve ovakve...
    20.09.2007
    23:40:00 sati
    Akul
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    solidna priča i solidan crtež. amrosini mi je ok crtač, iako ima i boljih u dd serijaluj, a s obzirom da je priču napisao crtač, nije loše, ali samo to. jednostavno takva epizoda koja se lako čita i lako zaboravlja.pomalo mi se čini da polako zamara ta shema u dylanu koja se iskoristilaveć puo puta, priče o blizancima smo već vidjeli u "čovjek sa dva života" i "opsesija" i nijedna od te tri priče nije me oduševila...
    04.02.2008
    19:51:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Zanimljivo, ali ima puno boljih.
    13.03.2008
    10:46:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Na neki čudan način dobra priča. Tako kažem jer sve je to ipak već viđeno (kako u serijalu tako i kod Ambrosinija). Ambrosnija baš i ne volim kao crtača, ali ovdje i nije toliko loš, tako da mu dajem sedmicu. Interesantne ocjene prethodnika, ja sam uvjeren da bi ocjene bile kudikamo veće da je ovo kojim slučajem pisao Tiziano Sclavi.
    11.10.2008
    18:55:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Iako se Dylan opet mora nositi protiv blizanaca (kao što je i u ''Opsesiji''), ovdje su radnja i ambijent potpuno drugačiji. Ambrosini se stvarno iskazao i scenarijem i crtežom. Bravo Ambrosini!
    17.01.2009
    20:04:00 sati
    Panon
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 45%

    5, 4, 5, 3

    Ok epizoda za pročitati ali ništa specijalno. Istina, na trenutke je napeto, ali kao cjelina, nešto nedostaje. Mislim da je Ambrosini previše zakomlicirao na nekim mjestima, tj. nije dovoljno jasno prikazao ono što je želio. Crtež varira od odličnog do bezveznog. Ljigavije odnosno horror scene su ispale loše, pa čak i komične. Naslovnica bezlična.
    26.07.2009
    21:05:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Ambrosini se kao crtač već dokazao, a s obzirom da mu je ovo scenaristički debi, više nego odlično. Za razliku od nesretnog Chiaverottija koji ne može napisati horor strip bez najbolesnijih mogućih ubojstava, Ambrosini elegantno dokazuje da je puno strašnija ljudska psiha.
    24.10.2009
    07:16:00 sati
    Spock
    uredi
  • Nanomorph

    Ukupna ocjena 49%

    7, 5, 4, 1

    27.12.2009
    23:03:00 sati
    Nanomorph
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 79%

    7, 9, 8, 7

    Prvo da pohvalim solidnu recenziju DeeCay-a. Ova epizoda zahtjeva preprocitavanje - previse preokreta za da se pohvataju svi detalji i da bide sve jasno. Ipak, iznadprosjecan psiholoski-triler sa odlicne dijaloze i napetost tokom celog stripa. Crtez - solidan. Seukupno - zaintrigirao me ovaj Ambrosini, jedva cekam da procitam 'Čuvar uspomena'.

    20.02.2011
    22:09:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Dobar

    01.03.2012
    21:18:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Nevjerovatno emotivna i tuzna epizoda, iako je radnja 'ukradena' is Cronenbergovog filma, "Dead Ringers".  Ambrosini se ovdje pokazao kao dvostruki umjetnik: odlican crtac (ovo svo vec znali), ali bogami i dobar pisac Dylanovih epizoda, pogotovo iz ovog dobar Dylana Sloobdne Dalmacije, koje je veoma osrednje sto se tice kvaliteta vecina epizoda.  Likovi su super uradjeni, a onaj twist sa blizancima kad su bili djeca u onom shopping mall kod lifta je genijalan twist.  Naslovnica takodje veoma dobra.  Bravo Ambrosini!

    30.08.2012
    17:58:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 41%

    4, 4, 5, 2

    04.08.2014
    22:41:00 sati
    Peci
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Meni je ovo prosečno.

    29.09.2014
    10:34:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 59%

    6, 4, 7, 8

    Dobra priča do raspleta koji je pun rupa i donekle besmislen, već je to mpavin primijetio. Imao je Ambrosini ideja, dosta preokreta je napravio, ali kad je trebalo sve privesti kraju, pogubio se ili ga možda nije ni bilo briga. Uglavnom, priča koja je kao trebala imati nekakvu poruku, ali na kraju nije iznjedrila skoro ništa. Razočaravajuća epizoda, i to prvenstveno iz razloga jer je imala potencijala.

    S crtačke strane Ambrosini je dosta dobar, premda ne odličan kao nekad.

    05.08.2015
    17:29:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 48%

    4, 3, 7, 6

    Epizoda za mozda, dva puta u zivotu procitati i to je to. Potencijala je bilo, samo scenario se nije uspio, na visikoj razini odrzati.  Crtez, naslovnica, ok.

    30.10.2015
    10:35:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 73%

    9, 8, 6, 4

    Dajem visoke ocene za priču i scenario jer su vrlo kompleksne, uprkos konfuznosti a možda i nelogičnosti.
    Scene poput delirijuma, snova, pozorišta, aluzija na Pinokija... Sve je to veliki plus. Jedna veoma dobra epizoda koja zapravo nešto i govori, za razliku od epizode slične tematike ''Čovek sa dva života'' od Sklavija.
    Nema veze što je konfuzna, šteta što nije više ovakvih epizoda. Pred kraj zamara da se pohvata ko je zapravo koji brat i šta se desilo, mislim da je došlo do nelogičnosti što se braće tiče - kod scene sa padom niz stepenice sam pogubio konce - ; ali nije mi ni bilo važno, na kraju krajeva.
    Posebno bih izdvojio onu delirijum scenu sa Dilanom, Gručom i lutkom. I naravno onu kada jedan od braće viri kroz ključaonicu i vidi svog oca koji ima seks sa majkom, ali oca vidi kao veliku dlakavu zver koja želi da naudi majci. To su momenti u Dilanu koji se urežu u sećanje i ne mogu da izblede. To su zapravo momenti zbog kojih se Dilan i čita.

    Nažalost, crtež je u odnosu na ranije Ambrozinijeve zaista bedan. Vidi se da može bolje. Ne dam 7 iz principa, jer deset strana žvrlja i onda u dva-tri kadra oduševi. Ne može tako, prijatelju! Konzistentnost je važna! U odnosu na Kanal 666 i Tajanstveni otok, gde je crtao dosta čudovišta, ovde uglavnom crta ljude i njihova lica - a to je ono sa čime ima najviše problema. Pritom je ovo epizoda koja se tiče psihološkog aspekta likova, bez puno akcije, stoga su i kadrovi u stripu usitnjeni i uglavnom prikazuju lica, pa je sopstveni scenario ujedno i dodatni razlog zašto Ambrozini ne može da dođe do izražaja u crtežu - iako to nije opravdanje.

    Naslovna je zamrljana, nije upečatljiva.

    25.05.2017
    21:02:00 sati
    Jocko
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 41%

    4, 4, 4, 5

    Igra sa identitetima, opet, po ko zna koji put. 

    Mrsava i dosadnjikava epizoda. 

    22.08.2017
    12:47:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 57%

    7, 3, 7, 6

    Očekivao sam više, puno više.

    30.08.2017
    13:47:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 8, 6

    To mi se nakoko sve čini več viđeno, recimo u Opsesiji (DD  32) pa u Grand Guignolu (DD 31)... pa čak i Cronebergov film je na istu temu. Inače mi je sve skupa sasvim pristojno sprovedeno i zanimljivo za pročitati. Naslovnica mi nekako nema veze sa pričom, a i meni se čini prešarena.

    26.07.2018
    14:11:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 9, 6

    Lud zbunjen normalan...
    06.02.2019
    14:15:00 sati
    Oki
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Već viđeno, bez iznenađenja.

    03.09.2019
    15:30:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 769
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 410
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 304
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 805
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 832

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2758
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1845
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1367
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1260
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1189

Aukcije

Forum