Smrtonosni projekt

Nathan Never

NN LU 41 | 96 str.

Došlo je vrijeme kad obične igre više ne mogu zadovoljiti Samuela Forresta... Došlo je vrijeme da doktorica Queenstein napravi najdrastičniji korak u svojoj karijeri... Sad je pravo vrijeme da hacker Derek napravi nešto u svojem životu... Za to vrijeme Nathan je u potrazi za nestalom ESP-ovkom Lynn Deckard koja je najvjerojatnije ključna osoba cijelog zapleta oko smrtonosnog projekta!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 40%

Priča 3

Scenarij 5

Crtež 5

Naslovnica 1

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 54%

P*5

S*5

C*5

N*3

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Smrtonosni projekt
    NN LU 41

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Progetto mortale
    NN SR 45

ZANIMLJIVOSTI

  • Od ovoga broja počinju lošije zamjenske naslovnice od kojih većinu crta Germano Bonazzi , a sve je to zbog konflikta dosadašnjeg crtača Claudia Castellinija sa kućom Bonelli (P.S. takvo očajno stanje trebalo bi trajati do broja 59 kad dolazi De Angelis)
  • Ovo je solo debi scenarista Federica Memole, koji je kodebitirao na SD NN#18 "Vrijeme osvete" sa Serrom; ova dva rada su mu ujedno i jedina na NN
  • Str. 12; scena iz filma "Beetlejuice" redatelja Tima Burtona iz 1988. godine
  • Likovi se sjećaju pojedinih elemenata iz SD NN#5 "Nevidljiva sila" tipa snuff film, ESP
  • Str. 70., za prvo korištenje letećih naprava vidi spec. LU NN#01 "Cybermaster"

"Ako želimo održati korak s vremenom, moramo im ponuditi nešto što nigdje drugdje ne mogu dobiti..."

Ova fraza pali u okružju globalne tržišne konkurencije gdje tvrtke svakim danom moraju dokazivati da su bolje i jače od konkurencije jer inače propadaju. Svaki dan nešto novo, svaki dan nešto bolje, veće i profitabilnije. Nemilosrdan je to i hladan svijet. Nema tu ljubavi ni sretnih ljudi. Možda bi vam to mogao dočarati film "Cypher", o hladnom ratu između konkurentskih multinacionalnih kompanija budućnosti. Onom uvodnom rečenicom trebao bi biti definiran uzrok tematike ove epizode. S time na umu, off we go!

Stvarno je nevjerojatno u kojim sve kontekstima scenaristi neće uputiti čitateljima poruku o kobnoj sudbini onoga koji slijepo srlja u ralje karijerizma, zanemarujući svoj osobni život. Gomilanje populacije u gradu budućnosti kakva je Metropola sigurno je vrlo problematičan pojam. Čovjek bi imao dojam da u gradu koji ima 100 stanovnika na sasvim maloj kvadraturi nije problem naći srodnu dušu, ili barem onu s kojom možeš ostvariti svoje seksualne, prokreacijske snove ili snove o osnivanju obitelji. Takva gustoća naprotiv stvara čak veći jaz i otuđenje među ljudima. To će biti sve izraženije u desetljećima koje dolaze. Mislim da je to bilo u jednom NN, kad neki usamljeni karakter pomisli kako je to tužno kad neki stari čovo vrši konverzaciju sa strojem za kavu i pritom se dobro zabavlja. Samoću, stremljenje prema negativnošću, apatiji u društvu koje nije milosrdno prema slabima, srljanje prema tragičnoj konačnici života te ono sjetno sjećanje na "dobre, stare dane" uvijek mi je teško gledati; pa bilo to i usput natuknuto u nekoj bezveznoj epizodi Nathana Nevera...

"Uvijek je bilo tako. Posao, karijera, napredovanje prije svega. Ostalo nije važno..."

U postupcima mladog hackera Dereka Jordana, koji bi se već morao zabrinuti za svoj socijalni život, trebali ste primijetiti težnju i čežnju za nečim živim, što diše i što nije nakupina elektroničkih krugova. Njegova najbolja prijateljica, ljubavnica i partner u konverzaciji je računalo od njega zvano Duša. S druge strane, ne više tako mlada doktorica Fay Queenstein, duboko u sebi osjeća vlastiti egzistencijalni i socijalizacijski krah; no očito ne vidi ni svjetlo od izlaza iz svojeg preduboko uronjenog načina života u nadograđivanje karijere. Kako su različiti s jedne strane svojom osobnošću, godinama i karijerom, toliko su slični u svojoj potrazi za lišavanjem usamljenosti. Pri samom kraju, Derekova potreba za ljubavlju prevlada te on pokuša poljubiti kučku Fay. Tim vrlo izražajnim poljubcem Derek je usko povezao sebe deuteragonista i glavnog antagonista Fay. Što znači da ovdje nema pravih junaka klasike, i u pitanju su dakle, obični ljudi. No taj usamljeni akt socijalizacije tih dvoje ljudi, taj jedan poljubac, možda ništa ne može promijeniti...

Nakon teze da svi likova rade to što rade zbog socijalnih problema, problema sa usamljenošću, nesigurnosti u ljubav, zašto da ne i okarakteriziramo i plaćenog ubojicu Roberta Seymoura kao tipa koji žudi za pažnjom i ljubavlju te iz kronične potrebe za ljubavi vrši prljave poslove. Jedna stvar koja me zaintrigirala je Robertovo prvo javljanje doktorici Fay, gdje je upitao na način: "Posao ili zadovoljstvo?"; što bi moglo značiti da nudi usluge iz različitih područja. Za njega, kao i za većinu zabludjelih negativaca u epizodi, možemo reći da je prekasno za promjenu. Manijaci koji nemilosrdno gutaju sve moguće što se proigrati da možda će se i moći prepoznati u liku Samuela Forresta, direktora tvrtke Eclipse. On se hvali time da nijedna igra nije izašla na tržište, a da je on prvotno nije testirao. Možemo reći, evo još jednog tipa kojemu fali neka stvar u životu. Da je imao skladni dom, obitelj, ženu koja ga voli i balavce koji ga bacaju u depresiju, možda ne bi još uvijek tražio smisao života u igrama virtualne stvarnosti. Evo pouke svim karijeristima i teenagerima freakovima koji sjede u sitne sate en face računala uhvaćeni u mrežu napasti zvane video-igra: «Nikad nećete pronaći pravu ljubav i sreću!» Nadam se da naš scenarista nema neke slične probleme pa je napisao ovu epizodu da si malo olakša dušu i podijeli svoju bol sa drugima, sebi sličnima...

Ovo je prvi solo scenarij Federica Memole za Nevera koji će se godinama kasnije (točnije 1999. godine) »proslaviti» kreiranjem lika Jonathana Steela i serijala futurističke tematike. Od jula 2004. Steele prelazi iz Bonellija u konkurentsku izdavačku kuću Star Comics koja je stvorila Lazarusa Ledda, poznatog i na našim prostorima. Glede radnje i tematike vidljiv je pokušaj imitiranja stila trojke u dočaravanju tjeskobne i neeskapističke atmosfere i života u Metropoli. Da je malkice malo pogodio onu Meddinu melodramatičnu notu te se više usredotočio na prikaz duša likova i ponekim sentimentalnim izljevima eskapizma (SD NN#35 «Djeca noći», SD NN#30 «Prljava ulica» i mnoge druge koje mi momentalno ne padaju na pamet). Glavni pozitivni likovi serijala, trojka Sigmund-Nathan-Legs rade ekstenzivno timski u dovođenju zločinaca pravdi. Karakteri glavni negativaca su jednostavni, žena pregažena vremenom u raljama karijerizma, profesionalni ubojica koji mijenja strane u svoju korist, CEO koji je već sve vidio u potrazi za nečim ultra-novim. Čitajući epizodu dobiješ dojam da je jedino zanimanje s kojim imaš svrhu u životu u Metropoli je biti agent, sve ostalo ili ne zadovoljava egzistencijalne i društvene potrebe ili je protivno zakonu. Uglavnom morala i pozitivnih životnih vrijednosti postoji jako malo. Baš je loš taj svijet budućnosti, nikad ne bih želio tamo živjeti!

Od ove epizode počelo je srozavanje ukupnog grafičkog izgleda hrvatskog izdanja Nathan Never. Govoreći o ovobrojnoj naslovnici, koja je btw. nevjerojatno nemaštovita, ili bolje rečeno debilna naslovnica te nije zaslužila ni da se stavi na reklamu pseću hranu, a kamoli na naslovnicu nekog stripa. Vjerojatno je u trenutku izdavanja ove hrvatske epizode pukla suradnja između Bonellija i Castellinija, a rezultati, kao i uvijek, moraju najviše pogađati čitatelje. Slijedit će duga pauza u kreiranju dobrih naslovnica sve do broja 59 kad ulazi De Angelis koji je na naslovnicama ostao sve do dana današnjeg. Neki jednostavno nisu stvoreni za naslovnu stranu, a Bonazzi je očigledno car među njima. Pogledajmo samo elemente koji krase tu lijepu naslovnicu. Neuvjerljivi protagonista u centru, a sve oko njega je crno-bijeli svijet odnosno smeće. Ovaj broj je posebno najslabiji što se grafičkog dijela tiče. Sken je dosta taman, manji je format nego u SD, Bonazzi mi ovdje uopće nije simpatičan i priča me ne zadovoljava. Ili imam loš dan dok pišem ovu recenziju, ili je ovo uistinu jedna od lošijih epizoda.

Naprijed

NN LU 40 Satelit ubojica

NN LU 42/43 Bratstvo sjene

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 52%

    7, 6, 4, 1

    Strip je uzbudljiv,ali naslovnica uopće nema nikakve veze s stripom,a pomalo je dosadan i crtež je sranje.
    13.08.2005
    07:35:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 7, 5

    Zanimljiva priča ali naslovnica je stvarno loša.
    13.08.2005
    11:32:00 sati
    vice
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 47%

    4, 5, 6, 2

    Dosta loše.Radnja je malo priglupa,mislim to sa igranjem video-igara pomoću emocija neke druge osobe(u ovom slučaju ESP-ovca).NN mi je drag strip i od njega ipak očekujem zanimljivije priče.Naslovnica je sramotna,mada je na forumu bilo pokušaja (čini mi se da je bila neka cura,koja je na dugo i široko objašnjavala kako naslovnica itekako ima veze sa epizodom(!)).Zanimljivost : "zla" doktorica je presudom poslata u zatvor Blackwall,u kome je bila i Legs prije nego je pristupila agenciji Alfa.
    17.08.2005
    17:57:00 sati
    Aco
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 34%

    3, 4, 3, 4

    Nisam neki ljubitelj Nathana, ali, evo ovo mi se našlo pod rukom. Mislim da su ljubitelji Nathana ipak svoju ljubav prema njemu izgradili s nekim drugim epizodama, jer u ovoj ja ne vidim ništa dobro.
    18.08.2005
    20:21:00 sati
    Koresh
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 60%

    9, 8, 2, 3

    Pričaje dobra ali crtež i naslovnice bi mogli biti bolji.
    26.08.2005
    15:02:00 sati
    jasa
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 61%

    7, 7, 6, 1

    Priča i scenarij su solidni. Samo mi nije jasno kakva je ono naslovnica?! Kad sam je vidio nisam mogao spavati 2-3 dana. Totalna bijeda!
    02.09.2005
    17:48:00 sati
    mpavin
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 36%

    4, 4, 3, 3

    TKO RADI NASLOVNU???
    26.09.2005
    18:47:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 38%

    4, 3, 5, 2

    Jedna od najlošijih epizoda. Priča je dosadna i nemaštovita. Bonazzi me je i u ovoj epizodi prilično razočarao svojim crtežom. Naslovnica je ogavna. Bio sam prilično iznenađen kada sam ugledao ovaj strip na kiosku jer je u prijašnjem broju u najavi bila Castellinijeva naslovnica. Uglavnom, ako niste ljubitelj NN i tek započinjete druženje s ovim junakom, ovu epizodu zaobiđite u širokom luku.
    29.03.2006
    21:53:00 sati
    Vorador
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 53%

    7, 4, 6, 2

    Ideja da scenarista uhvati u jednom trenutku ljude kojima se ambicije u zivotu i sam zivot bas i ne poklapaju, vec se nalaze u raskoraku zarad razlicitih razloga i ciljeva nije losa, ali je sama razrada ocajna. Memola me je ne jednom razocarao kao scenarista, tako da ono njegovo cuveno pritrcavanje u pomoc Kasteliju da spasi Zonu X nije vredelo. A nije vredelo zato sto je on los pisac, sto je pokazao i u ovoj epizodi. Bonaci je ok u stripu, podnosljiv, ali je naslovan strana debilna.
    29.05.2007
    06:39:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 56%

    7, 5, 6, 2

    Ma ideja priče je još ok, i mogla je proći al ne ovako..ne znam više tko je gore to rekao, al na kraju stvarno imaš osjećaj da je jedino što se isplati bit u budućnosti specijalni agent, sve je ostalo ili promašaj ili nezakonito..nervira me naša ekipa dobrih u ovom stripu..ne mogu se naviknut da Nathan stalno sa smješkon baca neke fore..misin, to više nije Nathan..priču malo spašavaju sporedni likovi, koji su puno zanimljiviji..uglavnon, Memola me se baš nije dojmio..Bonazzi ko Bonazzi, niš posebno..naslovnica je stvarno, stvarno loša, al ajde 2, 1 dajem samo ako je nema :)
    26.07.2007
    15:14:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 46%

    6, 5, 4, 1

    Priča i scenarij osrednji, crtež loš,a naslovnica sramota, talijanska je prema ovoj remek djelo, Nije prvi put da je zeznuta neka zbilja dobra naslovnica.
    05.11.2007
    20:07:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 41%

    3, 3, 7, 2

    Ako je nešto jadno, onda je to ovo. Pročitao jedanput i nikad više. A zamjenska naslovnica ->OČAJ!!!
    08.03.2008
    23:26:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 32%

    3, 3, 4, 2

    Ako niste HC fan Nathana Nevera nemojte ni pokušavati 'čitati' ovu epizodu, govorim vam za vaše dobro. Samo pogledajte 'našu' naslovnicu, ona vam sve govori.
    13.01.2009
    15:19:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Prosjek od epizode, tek toliko da se popuni rupa do epizoda koje su vezane uz kontinuitet. Zamjenska naslovnica stvarno loša.
    20.01.2009
    12:10:00 sati
    Panon
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 70%

    7, 9, 7, 1

    Nije ovo tako ni loše kao što se iz ocjena može zaključit. U biti, ne da nije loše, već mi je čak i solidno. Malo odmora od Serrinih akcijskih vatrolomija pogodnijih američkim superjunacima. U nedostatku Medde i Vigne, dobar je i Memola. Bonazzi u stripu standardno loš/dobar, a naslovnica antologijska. Ovakve nisu imali ni u dnevnikovim izdanjima. 
    21.05.2009
    14:57:00 sati
    Spock
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 56%

    5, 6, 6, 5

    Potpuno namaštovita priča, jedan od najlošijih Nathana. Vidi se da nije pero tvoraca sa Sardinije. Još kad se doda antalogijska naslovnica dojam je stvarno blijed tako da isti čas možemo zaboraviti ovu epizodu. Stvarno velika šteta i žal za Castellinijem.

    12.01.2010
    12:28:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Cemu vako niske ocjene?  Koji kurac upravo fali ovoj prici?  Ipak je zabavna, zanimljiva, sa scenarijom koji nikad nije dosadan, i s crtezom koji je dosta dobar.  Likovi mi se ovdje dosta svidjaju, i citava prica ostavlja utisak nekakve detektivske serije, poput epizoda Nick Raidera.  Derek Jordan mi je interesantan lik, i nadam se da ce se ponovo pojaviti u ovom serijalu.  Isto tako mi se puno svidja onaj poljubac pri kraju, izmedju njega i one doktorice Fay Queenstein.  Kad se njih dvoje poljubise, isto ko da se nesto novo probudilo u obadvoje njih, dva lika koji su citav svoj zivot posvjetili masinama i kompjuterima, ali nikako drugim osobama s dusama.  Volio bi vidjeti buduce epizode gdje se nesto desi izmedju njih, jer kako je i sam Derek rek'o na kraju epizode, "moram u zatvor, da posjetim nekoga."  Isto tako se i ja nadam da cu posjetiti ovo dvoje buducih ljubavnika u iducim epizodama.

    ;)

    26.02.2011
    15:59:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 6, 10

    Meni se svidjela. Jest da sama priča nije baš najbolje odrađena i na najzanimljiviji način, ali Memola je eto imao kakvu-takvu dobru namjeru. Bonazzi ovdje dosta loš u usporedbi s nekim njegovim boljim radovima, moglo bi se raspravljati o tome da je ovo njegova najlošije nacrtana epizoda za NN, mada je pri kraju to malo bolje izgledalo. Desetka ide originalnoj naslovnici, naravno.

    01.08.2011
    18:13:00 sati
    drogsy
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 7, 5

    Ovo je vise kao filler izmedu bitnijih epizoda, ali je ipak zanimljiva pricica. Ludensova naslovnica je katastrofa, uopce nema veze s epizodom i izgleda ocajno!

    03.02.2012
    10:47:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Zamjenska naslovnica očajna, originalna odlična.. Crtež i sama priča nisu toliko loši, ali dojam koji ostaje poslije čitanja je da to ipak nije to..

    11.09.2012
    11:26:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Ne kužim zašto tako loše ocjene? Pa ovo je sasvim dobra priča. Bilo je puno lošijih.

    21.10.2012
    20:26:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 52%

    7, 6, 4, 1

    Ovo je loše, ogavno, gadljivo i nadasve brzo zaboravljivo.

    16.05.2013
    10:23:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 38%

    3, 3, 5, 5

    Eto, i igrice su počele ubijati. Na kraju je sve loše.

    30.01.2014
    20:09:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 39%

    2, 3, 5, 9

    Nije ni najdosadnija epizoda, ni najglupavija, niti scenario ima rupe, jednostavno nema scenarija, nema radnje, nema ničega. Više je vremena recenzent potrošio na ovu epizodu nego nazovi scenarista.

    Za Bonazzija sam na početku serijala mislio da je najbolji od najgorih crtača a sad mi se polako, ali sigurno seli ka dnu dna. O njegovom talentu najbolje govore njegove zamenske naslovnice, ova mu je za nulu.

    Castellini jos jednom odličan.

    05.03.2014
    20:54:00 sati
    thekide
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 7, 2

    Najlošiji dio ove epizode su HR naslovnica te nezanimljivi glavni protagnosti. Medda takve likove ipak zna bolje približiti čitateljima. Sama radnja je donekle zanimljiva, no ovo spada u filler priče koje se brzo zaborave, pogotovo jer nisu bitne ni za kakav kontinuitet.

    11.07.2018
    12:53:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 7, 4

    Meni je ovdje na silu nagurano previse dogadjaja u 96 stranica. Nemam nekih vecih zamjerki, a niti pohvala. Filler epizoda izmedju vecih dogadjaja.

    12.04.2019
    13:45:00 sati
    Space Marine
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 239
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 376
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 261
    • Zvezda sa juga
      Kod: KM ZS 1013
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 752
    • Čovjek bez lica
      Kod: DD LIBKB 26a
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 517

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 356 kn
        Broj ponuda: 11
        Broj pogleda: 399
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 206
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 204
      • Mark br.126
        Vrijeme: 10.08.2020 19:22:59
        Prodavač: bicko
        Cijena: 103 kn
        Broj ponuda: 23
        Broj pogleda: 161
      • Zagor lms br 96
        Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
        Prodavač: sale75zagor
        Cijena: 100 kn
        Broj ponuda: 7
        Broj pogleda: 161

      Forum