Anđeo zla

Martin Mystere

MM LIBG 10 | 224 str.

Raspadom SSSR-a brojni visoki dužnosnici prelaze u kriminal, koristeći svoje veze i iskustva iz komunističkog režima kako bi prosperirali u podzemlju. Jedan od takvih je i bivši KGB-ov čovjek Boris Karabach. No, ono što ga razlikuje od ostalih jest oružje kojim se služi – tajanstveni telepat Angel, čije su ESP moći ubojitije čak i od onih Marije Ossowiecki. Usporedba nije slučajna, jer Angel je Marijin brat...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 67%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 6

Naslovnica 4

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*7

S*8

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Anđeo zla
    MM LIBG 10

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'angelo del male
    MM GI 10

ZANIMLJIVOSTI

  • U ovom gigantu Marti Misterija igra potpuno sporednu ulogu. Prvi se puta pojavljuje na 73. stranici, i to u svega desetak kadrova, nakon čega ponovo nestaje. Na scenu se vraća u završnici priče, no više kao pasivan promatrač, dok gro epizode nose Maria Ossowiecki, njen brat Angel, i Java.
  • “Anđeo zla” nadovezuje se na regularne Martijeve epizode 187 i 199, u kojima je debitirala Javina zaručnica Maria Ossowiecki.

Otkako je Alfredo Castelli počeo sve rjeđe pisati nove priče za Martija Misteriju, da bi se zatim vratio ali totalno izvan forme, (ne)strpljivo očekujemo kvalitetnog mu nasljednika. Među brojnim imenima koja su se izredala na dobrom starom ujki Martiju, svega nekoliko ih možemo okarakterizirati kao “neloše”, dok pozitivne ocjene zaslužuju tek trojica: Beretta, Recagno i Morales. U ovom trolistu posebno se ističe upravo Morales. Iako u početku “samo” crtač, s vremenom je preuzeo i scenarije te se tek ovdje zaista dokazao, posebno budući da kao crtač nije bog zna što. Formula po kojoj trenutno radi, najbolja je za Moralesa; scenarije i bazičan crtež olovkom obavlja sam (i to vrlo dobro), dok za ostalo brinu njegovi suradnici (u ovom slučaju Davide De Cubellis, nešto slabiji od “uobičajenog” Grimaldija).

Između ostalih Moralesovih kvaliteta, ističe se ona da vrhunski odradi nepretenciozne priče; jer, svaki kvalitetan serijal počiva upravo na takvim epizodama. Lanac je, je li, jak koliko i njegova najslabija karika. Drugim riječima, ukoliko živimo samo za epohalne zaokrete u serijalu (kakvih bude najviše jedan do dva godišnje, ako i toliko), jalov nam je posao. A Morales, eto, trenutno stoji kao možda i jedini autor u MM staffu sposoban da isporuči kvalitetnu, a istodobno nepretencioznu priču.

“Anđeo zla”, međutim, nije jedna od takvih epizoda; logično, s obzirom da od giganata redovito očekujemo “nešto više”. Čovjek se, stoga, potrudio da nam to i ponudi. No, vješt kakav već jest, mudro se distancirao od velikih noviteta vezanih uz samog Martija, te fokus stavio na vlastitu tvorevinu, to jest Mariu Ossowiecki, Javinu zaručnicu. U stvari, mogli bismo reći da je glavni junak ove priče upravo Maria, a u prilog tome govori i činjenica da će se Marti po prvi puta pojaviti na sedamdeset i trećoj stranici, da bi nakon sedamdeset četvrte opet nestao na idućih šezdeset. No, i bez njega, “Anđeo zla” funkcionira vrlo dobro. Morales nam pruža ranije spomenuto “nešto više” razrađujući odnos brata i sestre Ossowiecki, a s druge strane gradi tradicionalnu špijunsko-znanstvenu priču kakvih smo vidjeli već na stotine, ali koju prezentira na vrlo dopadljiv i samosvjestan način.

Morales zaslužuje pohvale i za činjenicu da Martija gura u stranu bez kompleksa, dok je, primjera radi, Alfredo Castelli u nedavnoj epizodi “Trinaesti zadatak” odbio priznati sebi samome da Marti nema pravu ulogu u njegovom scenariju, da bi ga zatim povlačio amo-tamo kroz priču bez pravog razloga da on u njoj bude.

Crtež, na žalost, ne prati standard. Umjesto očekivanog Grimaldija, u ovoj epizodi imamo DeCubellisa koji slabo reagira na Moralesove postavke. Ondje gdje se Grimaldi poigrava sfumaturama, efektnim sjenčanjem i chiaro-scuro međuigrom, DeCubellis ostaje suzdržan, gotovo nezainteresiran, i shodno tome cijela stvar pada na Moralesov temeljni crtež koji bez daljnje razrade, kao što znamo, sam po sebi može biti jedva prosječan (pogotovo na A4 formatu).

Slično vrijedi i za naslovnice. Alessandrini kakvog ovdje vidimo na vrhuncu je dekadencije, posve nemotiviran i pretjerano uvjeren u kvalitet svojeg brzopoteznog postavljanja crteža, pa cover više nalikuje napuštenoj skici nego završenom radu. Vizualni će dojam, zato, osjetno srušiti ukupnu ocjenu ovog giganta, no svejedno, s narativne strane, radi se o vrlo korektnom uratku koji neće razočarati. Oduševljenju, također, nema mjesta, no unutar okvira u kojima Marti funkcionira zadnjih godina, “Anđeo zla” kotira sasvim dobro, možda čak i kao must-have epizoda za fanove serijala.

Naprijed

MM LIBG 9 Grad magova

MM LIBG 12 Deset pošasti

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Djole

    Ukupna ocjena 67%

    5, 9, 7, 4

    Ono što će ostati u sećanju iz ove epizode, koja po samoj priči nije ama baš ništa posebno iako scenario to uspešno vadi, jeste poslednja scena u kojoj Dijana posle tuširanja dolazi kod Martija zarad malo "maženja". Ne zato što je interesantno videti Dijanu u peškiru, već zbog toga što je u pitanju prva takva scena, barem prema mojim saznanjima, u celom serijalu. Njihov odnos, uz par ne baš pažnje vrednih izuetaka, oduvek je bio profesionalan, hladan. Morales ovde radi ono što mu dobro ide - sprovodi humanizaciju likova koja Castelliju i ostalima nikada nije ni pala na pamet. Slično je uradio i u svom drugom gigantu, beše petici ili osmici, zaboravih, u kome Marti npr. za vreme ekspedicije kuka kako je ostao bez cigareta. Zaista bih voleo da vidim Moralesovog Dylana.
    23.01.2006
    13:38:00 sati
    Djole
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 56%

    6, 6, 5, 5

    Ovo je drugi gigant u kome Marti se gotovo ni ne pojavljuje (prvi je Ljudi u crnom), a istovremeno je i Andjeo zla i treci deo Marijine i Javine trilogije. I ako je Marti u prvom delu trilogije igrao znacajnu ulogu, ona polako bledi u drugom delu iste (Operacija Dzingis Kan), da bi ovde MM postao samo posmatrac. Dakle, Morales se fokusirao na vezu Marije Osovjecki i Jave, doticu ci se i veze izmedju Martija i Dijane na samom kraju kao sto Djole pomenu, ali, nazalost ne bas uspesno. Jednostavno, uvodjenje Marijinog brata za potrebe jedne epizode, zatim obracun njih dvoje kao Biblijski obracun dobra i zla mi jednostavno nisu legli. Ovo je mozda ubedljivo najgori gigant, rame uz rame sa peticom, pa i cetvorkom, ne toliko zbog Berete, vec Sicimorijevog ctreza. Da Martiju treba dobar scenarista to je tacno, ali da li je Morales Alfijev naslednik? Mhm? A o Bereti, Djolovom favoritu, vec znate moje misljenje;)
    23.01.2006
    18:08:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ovo mi se svidjelo kao i sve drugo što sam čitao od Moralesa. Priča nije baš za pamćenje ali to ni ne može da bude svaka. Scenario je sasvim dobro odrađen, nema predvidljivih događaja, nego od samog početka drži čitaoca u neizvjesnosti. De Cubellis mi je ovdje solidan ali slažem se da je Grimaldi bolji.
    21.05.2008
    11:52:00 sati
    delboj
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Zanimljiv strip. Ideja mi je OK, crtež također, naslovnica baš dobra. Zaslužuje A4 izdanje!
    28.05.2008
    12:55:00 sati
    Thommo
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 69%

    7, 9, 6, 3

    Giganti Martina Mysterea su svakako poslastica u kojoj uživam...Međutim,ovome gigantu moram dati loše ocjene,jer je to još samo jedna prožvakana priča po učestalom klišeju koja nam se nudi u A4 formatu.I to bez Martija!E,sad....priča ide dalje...Strip se završava na desetak stranica do kraja a onda postaje bomba...ili sam je ja sam sebi tako zamislio,pa me zaintrigiralo...Zadnjih 10 stranica je fantastično...Objašnjenje kakvo volim i poznam u MM serijalu.I kakvo želim...Svakako savjet svima koji ovo nisu čitali glasi: Ajd ljudi izdržite sve te stranice potrage za Anđelom,isplatit će se kad upoznate Broja Jedan...
    08.06.2008
    15:54:00 sati
    kico
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    Još jedan jako dobar gigant. Sviđa mi se kako MOrales piše, za razliku od Castellija, on puno više pažnje posvećuje samim likovima i odnosima među njima, a servira nam nekoliko dosta vrućih scena na koje nismo navikli (Java i Marija koja ga čeka sa večerom ali on umjesto večere uzima nju ;-)). Također, napisao je pomalo netipičnu priču bez nekih većih misterija, ali scenarijo je odlično odrađen. Kad Angel krene u svoj pohod, teško je do kraja nepročitati ovaj gigant u jednom dahu a objašnjenje Broja Jedan na kraju i Martijev bijes kad se nađe pred punim frižiderom, samo je šlag na torti i savršeno zaokružuje ovaj gigant.. MOralesove priče su nekako ozbiljnije i emotivnije od npr. Castellijevih, kod njega ljudi brutalno umiru, plaču a rijetko ćemo vidjeti Martija u njegovim 10 stranica dugim monolozima te Javu koji tu i tamo promrlja nešto a u stvari više je tu za ukras..Teško je reći da li je on nasljednik Castellija, prije će biti da je drukčiji, ali ono što radi mi se jako sviđa! Crtež korektno odrađen, emocije likova i scene kad Anđeo demonstira svoju moć su dobre a  interesantno je kako je Morales i scenarista i crtač istovremeno . I ne samo to, oboje radi jako dobro i po tome mislim da je fenomen kad je Bonelli produkcija u pitanju.  Mala zanimljivost;  u uvodu, uSibirskoj bazi jedan od zaposlenika čita strip X-men sa Wolverineom u glavnoj ulozi. Također, iako se ovaj gigant nadovezuje na epizode koje je Ludens objavio, o ljudima obradernim ESP moćima, čitali smo davno i u Dnevnikovoj ediciji, epizoda Rušilački um, a i tamo se pojavljuje djevojka po imenu Maria (ali nije ova od Jave). Sve u svemu - giganti mi održavaju vjeru u Martija!
    29.08.2008
    13:54:00 sati
    Aco
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 7, 4

    Laboratorijski štakor Anđel je interesantan lik, pored toga što je praktički omnipotentan, ali su ga nepotrebno razvukli po čitavoj priči i tako demistificirali. Također, ti neki odnosi likova kojima se kao posvetilo toliko pažnje baš i nisu polučili željeni rezultat (barem kod mene). Onaj dio kad Java guzi Mariju mi je ''over the top''. Dajte, molim vas, kakve su to budalaštine? Uz malo suptilnosti bi još i prošlo, ali ovako... Tako da, šta ja znam, nije loše, ali čini mi se da je moglo biti puno bolje. Ukupno gledano ovi su giganti ipak najbolje 'nove' Martijeve epizode koje sam čitao u duuugo vremena. Nažalost, još ih je samo nekoliko ostalo neobjavljeno.
    19.12.2008
    21:48:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Još jedan vrlo dobar gigant. Nije na razini onih najboljih (Sveti Nikola, Ksanadu..) ali se itekako isplati pročitati. Na početku mi je bilo bezvezno što nema Martija jer se na tako nešto nismo navikli, ali priča je kasnije odlično funkcionirala i bez njega. Likovi su super, radnja se odvija brzo i nema nekog prevelikog teksta. Dobro kaže kićo, zadnjih nekoliko stranica sa Brojem Jedan i u kojima on objašnjava sve su stvarno fenomenalne. E, a zadnja stranica je opet nekoliko klasa više od tih "zadnjih nekoliko". Crtež je dobar iako je bio puno bolji u gigantu Ksanadu, bolji je Grimaldi od De Cubellisa. Naslovnica mi je super.
    29.12.2008
    08:20:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Ništa novo, priča o esperima je već bila obrađivana u MM-u, samo što je radnja ovdje smještena u posthladnoratovskom razdoblju. Radnja je u ponekim dijelovima zanimljiva, ali sve je to previše uopćeno.
    23.01.2009
    20:45:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Vrlo zanimljiv gigant (nešto lošiji od prethodnog). Kamo sreće da imam moći kao i Anđeo (bilo bi ih teško ne zloupotrijebiti).
    02.03.2009
    07:48:00 sati
    mars1
    uredi
  • bacho

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jako dobar gigant. Nepojavljivanje Martija u prvih 70-ak stranica se ni najmanje ne osjeća. Crtež jako dobar. Priča eksplozivna. Meni je ovo prvi Marty bez Martija i palo mi je savršeno.
    25.10.2009
    16:11:00 sati
    bacho
    uredi
  • Antracit

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Zaista je dobar taj Morales!

    21.01.2010
    19:54:00 sati
    Antracit
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Zbog agenata FBI-a, ne mogu da se otmem utisku da je Morales dobrim delom bio inspirisan kultnom serijom The X-files. I to ne samo zbog njihovog prisustva, već jer je i rasvetljavanje ove priče - ako oduzmemo KGB-ovce - dobrim delom kao od strane Muldera i Scully. :))

     

    Ovaj gigant se brzo čita, nije vanserijski kao neki od prethodnika, ali je od nekih i znatno bolji, pa bih ga svrstao u "gornji dom".

     

    Crtež jednostavan, bez nekih detalja na kojima bi čitaoci zadržali oči, ali iako nije ništa posebno, sasvim je solidan, što bi od prilike bila i ukupna ocena.

    12.02.2010
    00:06:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Odličan Martinov gigant u kojem se Martin skoro niti ne pojavljuje,ali to uopće nije bitno. Priča je tečna i lako se čita. Non-stop akcija i fantastika za savršeno opuštanje.. Crtež je jednostavan,ali savršen.
    22.12.2011
    15:47:00 sati
    Oki
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Jako dobar gigant, pomalo drugaciji od prijasnjih.

    26.12.2011
    11:58:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Vrlo dobra priča u kojoj sam ipak očekivao jači konačni obračun.

    02.12.2012
    11:24:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 8, 7

    Najbrze procitan gigant, a opet strasna zavrsnica s number oneom, bas po gustu. Zamjerka je zasto je Andjeo bas toliko zao, iritantno zao i naravno njegova naivna i jeftina pogiblja.

    31.03.2016
    22:57:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Bez pretjerano upečatljivih trenutaka, ali dovoljno dobro da ne bude zamjerki.

    06.07.2019
    16:38:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    08.04.2022
    14:03:00 sati
    7734
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2515
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2082
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1868
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1784
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1750

Aukcije

Forum