Satorova zagonetka

Martin Mystere

MM SA 72 | 192 str.

Dvije frakcije gnostika vode vjekovnu bitku kroz povijest – jedna frakcija želi “ubrzati” kraj svijeta kako bi što prije došlo do konačnog pročišćenja od grijeha i “novog stvaranja”, dok druga vjeruje u božansku iskru koja “opravdava” našu egzistenciju i daje joj smisao. U Chicagu 1999. godine odigrava se jedan od sukoba tih dvaju gnostičkih sekti; nakon što profesor Condrea biva ubijen, čikaška policija poziva u pomoć Martija Misteriju...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 48%

Priča 6

Scenarij 4

Crtež 4

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 63%

P*6

S*4

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Satorova zagonetka
    MM SA 72

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L`enigma del sator
    MM SR 207
  • Verso l`apocalisse
    MM SR 208

ZANIMLJIVOSTI

  • Jedan od ključnih pojmova u ovoj priči je palindrom. Podsjetimo se, stoga, značenja tog pojma. Palindrom (od grčkog: “ono što teče unatrag”) je riječ ili fraza koja ostaje jednaka i kada se čita unatraške (najpoznatiji primjer na našem jeziku je “Ana voli milovana”). Svojevrsni “simbol palindroma” ili “palindrom nad palindromima” je čuveni Satorov kvadrat. Upišemo li frazu “Sator arepo tenet opera rotas” u tablicu od pet stupaca (po jedan za svaku riječ), ona ostaje neizmjenjena bez obzira u kojem se pravcu čitala (s lijeva na desno, s desna na lijevo, odozgo prema dolje i odozdo prema gore; vidi sliku). Odatle i naslov epizode, “Satorova enigma”.

Jedan od ključnih elemenata svake uspješne epizode Martija Misterije jest balans između stvarnog i fiktivnog. Ta delikatna ravnoteža dva suprotna pola leži u samom srcu Martijevog kozmosa – bilo da se radi o povijesti, religiji, kulturi ili sociologiji, onaj “stvarni” dio priče u osnovi zadan je sam po sebi; Castelli i društvo nisu izmislili Atlantidu, mač kralja Artura, niti bilo koji drugi od elemenata na kojima grade “Martijeve misterije”. Oni jednostavno posuđuju i recikliraju dobro poznate teme, isprepličući ih potom sa fikcijom. No, upravo u tom grmu leži golema snaga ovog serijala – način na koji se miješaju stvarni temelji sa, kako bi Borges rekao, “izmaštajima”. Osjećaj za mjeru, ritam i dinamiku, vrhunska karakterizacija likova i sposobnost da balansira na tankoj liniji koja dijeli puko nabrajanje povijesnih činjenica od potpuno autonomne kreativnosti, Castellijev su forte. Ujedno, to je ono što Andrea Pasini i Marco Bertoli nemaju.

“Satorova enigma” nudi nam vrlo bogatu lekciju iz povijesti i simbolike palindroma. Također, ova epizoda pruža vrlo interesantan uvid u turbulencije unutar sukobljenih gnostičkih sekti. Ta dva elementa, palindromi i gnosticizam nose priču. Međutim, ondje gdje prestaje citiranje povijesti, a počinje fikcija, Pasini i Bertoli dramatično padaju u kvaliteti. Dvije frakcije gnostika ratuju, čuvajući pritom veo tajne koji ih obavija, a Marti manje-više pasivno prati njihove sukobe sa distance. Čitatelj, dakle, kroz dva nastavka ove priče dobija tek brojne okršaje sljedbenika “Satora” i “Rotora” u raznim povijesnim kontekstima, a Pasini i Bertoli nemaju pojma što i kako sa vlastitom idejom, pa linijom manjeg otpora gomilaju okršaj za okršajem, stvarajući nemuštu napetost krajnje stereotipnom prijetnjom “ako zlo pobijedi, biti će to kraj svega što postoji”.

Stvar bi vjerojatno bolje ispala da je ovaj tandem postavio soggetto i izgradio temelj priče, pa prepustio vještijem scenaristu (Beretta? Recagno?? Castelli???) detaljniju razradu. Budući da, međutim, do toga nije došlo, “Satorova enigma” ostaje izuzetno dvojaka epizoda. S jedne strane, okvir priče obećava, no realizacija biva nedinamična, dosadna i blago tupava.

Crtač ove epizode, Franco Devescovi, može se pohvaliti konstantom – on drži svoj nivo kvalitete od prve do poslijednje table koju je za Martija ikada napravio, no problem je što taj nivo kvalitete nije posebno visok. Još jedan loš klon Alessandrinija, Devescovi nema vlastitog autorskog identiteta, style-non-existent dakle, a čak i kao zanatlija zaslužuje ispodprosječne ocjene. Time samo doprinosi ukupnom dojmu kojeg se može sažeti u nekoliko riječi: ideja dobra, realizacija loša. Amen.

Naprijed

MM SA 71 Na dvoru kralja sunca

MM SA 74 Virus na kraju tisućljeća

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 56%

    4, 4, 8, 8

    Na ovu sjajnu recenziju se nema sta dodati. Jos jedan propalitet iz ciklusa Odbrojavanja, ni bolji ni gori od ostalih prica. Ako je jedino Deveskovijev crtez jedino sto iole vredi u ovoj prici, e *ebi ga onda...
    23.01.2006
    18:15:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Dobra prića koja mi je baš sjela. Likovi se cjelo vrijeme muče i na kraju ih Cordea zajebe. Ono priča je u redu i to ali sam očekivao više od ovog broja. Tandem Pasini-Bertoli solidan ali ponavljam očekivao sam više. Devescovi odličan, kao i Alessandrini. Dobar  
    17.12.2008
    15:30:00 sati
    cibalia
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 47%

    5, 2, 6, 8

    Nastranu sad što su malo bolje proučili gnostičku materiju i povezali većinu velikih katastrofa sa datumima rituala. Zapravo je sve to bilo površno objašnjeno, a povijest gnostika uopće nije spomenuta, niti Martinovo proučavanje katara koje smo ipak prilike vidjeti u nekim prošlim epizodama. Ili nisam bio dovoljno koncentriran, no oni jednolični flasbackovi sa jednoličnim likovima sa pukim nizanjem događaja su me samo zbunjivali, dok Marti u sadašnjosti samo zijeva u svoj svojoj pasivnosti. Kako je već scenarist napomenuo, tandemu zaista fali razrade vlastite ideje vodilje. Malo sam se trgnuo iz sna pred kraj, kad se razotkrio mali twistić. Da, i valjda jedno 346 puta smo čuli da je temeljni princip gnostika dualnost...
    19.12.2008
    11:53:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 51%

    6, 1, 7, 9

    Ajoj! Ubitačno naporna i nemaštovito razrađena epizoda. Kao i mnogo drugih slučajeva, priča je imala potencijala, ali dobili smo naivnu uspavanku.
    19.12.2008
    21:24:00 sati
    Spock
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 46%

    6, 2, 6, 4

    Umorilo me,umorilo...Četiri dana se mučim razmišljajući pa to je Marti,sad će dobar kraj....Al ne,nikako...samo tuga i žalost.U očekivanju neke bolje epizode,ovu možete slobodno zaobići u širokom luku.
    20.12.2008
    12:46:00 sati
    kico
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    Da se izbacio nepotreban balast teksta i radnje, da se više učinilo na dinamici, bilo bi puno bolje, ovako je samo solidna priča o fanatičnim sektašima.  
    21.12.2008
    12:12:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • ismolc34

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    pa nemože svaka Martyjeva priča biti jebačka!ma ni ni ovo loše samo...moglo je i bolje. 
    21.12.2008
    20:47:00 sati
    ismolc34
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 53%

    5, 3, 7, 8

    Naporna epizoda za čitanje, trebalo mi je sat i po za ovo. Previše teksta, premalo akcije, a ništa nije konkretno objašnjeno. Uopšte nisu detaljno objašnjeni obredi dvije grupe. Slično kao i u Hamptonovom prijestolu, scenarista kao da ne znaju šta su htjeli da kažu. Priča ima potencijala, ali nikakvu realizaciju. Simpatično je kako izgledaju Dijana i Java u akciji, na zadatku da špijuniraju. Marti skoro ništa ne radi cijelu epizodu, ponešto priča i to je sve. Onaj princip sa paralelnim praćenjem radnje kroz nekoliko perioda je obično bivao dobar, ali ovdje je prilično nevješto izveden. Nije loša ideja da se pokuša povezati uništenje Pompeje i Herkulanuma sa ovim sektama, kao i požari u Rimu i Firenci. Na kraju je objašnjenje i rasplet previše smiješan. Deveskovi mi se ranije sviđao kao crtač ali ovdje je ispod nivoa. Druga naslovnica, kod nas neobjavljena, je dosta bolja. Ali dobar je ovaj koncept izlaženja da je jedna priča u jednom broju.
    28.12.2008
    14:11:00 sati
    delboj
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 60%

    5, 2, 10, 9

    Ajme dosade! Kolio san ovo čita, 3-4 dana? Pročitan 20 stranica pa stanem, nije me više volja. Uffff. Pomoću Satorove zagonetke se moralo napraviti nešto više, ali ovaj dvojac nije napravio ništa. 130 stranica čiste dosade, uz izuzetak kad Martin objašnjava Satora pomoću Scrabblea :) Kako dvojac nije znao što će, još su i rastegnuli epizodu bespotrebnim opisivanjem događajima iz prošlosti. Jedino zadnjih 20 stranica vridi, lipo ih je Condrea zeznuo. Devescovijev crtež opet dobar, naslovnice isto.
    29.12.2008
    09:10:00 sati
    mpavin
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 42%

    5, 2, 5, 6

    Nikako pa nikako završit ovu dosadu. Krcato nepotrebnim i površnim podacima, a bez prave radnje. Kao čitaš a ustvari sve okolo gledaš šta bi ulovio da si skratiš muku, cigaretu, kolač, kavu, pivo... Nema se stvarno što dodati na ovu jezgrovitu recenziju. 
    02.01.2009
    22:39:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 81%

    7, 9, 8, 9

    Ovo mi je najbolja priča iz ciklusa "odbrojavanja". Imao sam nedavno referat na temu gnostika, te (a)gnosticizma kao filozofskog fenomena. I bojim se da mnogi nisu shvatili neke stvari ili ih jednostavno nisu zanimale 2%, xe, xe, xe! Kako bilo, zahvaljujući referatu, uspio sam se potpuno uživiti u temu i zato mi je radnja bila sve samo ne dosadna, štoviše bila je pitka da ne može bit pitkija. Nema akcije, ali zato me uvijek bolio đon (kad je u pitanju MM). Čim dođe par stranica akcije (bum, tres, ah, uh...), te djelove redovito preletim na brzinu. Mene zanima priča i misterij. Ne shvaćam zašto vam smeta gomila teksta; pa nije ovo akcijski strip. Istina, Pasini nije jak kao recimo Castelli, Recagno, Beretta i Morales, ali ja mu idem u susret. Zašto ne? Što bi bilo da nema spomenute četvorke, koja nas je dobrano razmazila. Pasini, i kolega, su obavili dobar posao, u njihovom stilu, onoliko koliko je to u njihovoj moći, a ja to cijenim. Ostavili su tek par  scenarističkih grešaka i nevažnih otvorenih pitanja. Njihov najveći plus je taj što su uvelike iskomplicirali epizodu. Treba malo stati i misliti. I povezali su mnoge stvari, prije svega mislim na one flashbackove u kojima se na fiktivan način objašnavaju neki manje poznati događaji iz prošlosti. Zašto se navodi veći broj tih događaja? Pa zato, da bi se opravdala ona shema kako prijetnja nastaje svakih 1000 godina. Tu već imamo jednu zamjerku koja se odnosi na usiljeno izmišljanje. Radi tih izmišljanja, na momente se čini da misterij stoji na labavim nogama. Prije svega mislim na definicije obreda čije tehnike izvođenja nisu gotovo ni dotaknute (više obreda, prekidanje niza... su tipične usiljene izmišljotine). A i to, "svakih 1000", nije najjače, ali donekle drži vodu jer priča počinje u I. stoljeću i tako dalje. Pa, jebaga! Bilo je i u starim MM-ima koje svi hvale, još bolesnijih povezivanja, pa nikome ništa... Tako da sam ja sasvim zadovoljan kombiniranjem satora i rotora sa tim obredima gnostika. Sator i rotor su mistični sami po sebi i to mi je dovoljno da prihvatim tu neku njihovu moć i ulogu u prizivanju armagedona. Nije baš lako to prihvatiti, ali može se... Da, problem je sa ovim epizodama "odbrojavanja" to što uvijek postoji nešto ili neki predmet (dživakin kamen, odinovo oko, atomska bomba) kojim se može izazvati smak svijeta, ali nikad nemamo uvid koje su to točno moći i odakle izviru. Gnostici izgleda nisu prikazani kao oni gnostici/katari iz "Deset godina poslje", ali ono što se htjelo reći s ovom epizodom, nema neke velike veze s onom Castellijevom. Najbolji moment epizode je preokret onog Japanca, što daje epizodi na kompleksnosti. Neću reći da je priča vrh vrhova, daleko od toga, ali da mi je bila zabavna, je. End of story. Devescovi dobar, ali nema više detalja kao u "Tajna velike jabuke".
    09.01.2009
    21:35:00 sati
    Inferno
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 49%

    5, 4, 6, 4

    ajme, baš sam se iscrpio čitajući, tri večeri prije spavanja!!! mazohist, ali ne volim odustajat na pola putamaterijal koji ova epizoda koristi, palindromi , sator, rotor, je jako dobar i zanimljiv, ali je sve skupa loše složeno, nikakva radnja oko tih zanimljivih stvari, plus još i ta naporna spika kraja tisućljeća, ne znam, od svih tih i filmova i stripova, jedino dobro mi je onaj od polanskoga, deveta vrata, sve ostalo, uključivo i ovo, je jadno...dobro je da slijedeći prijelaz stoljeća, ili barem tisućljeća, neću doživitplus dajem jedino javi i njegovom mjerkanju one crnke
    27.01.2009
    22:50:00 sati
    ken2
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 43%

    4, 2, 6, 7

    3 sam noći zaredom ovo pokšao pročitati do kraja ali jedva mi je uspjelo. Jedan od najlošijih Martija ikad. Priča bez jasnog koncepta što se i vidi po totalno konfuznom scenariju, sve nekako nabacano, na silu potencirano (kraj svijeta,jao nama itd.) i sve skupa začinjeno ispodprosječnim Devescovijevim crtežom. On se baš srozao jer nekad je bio stvarno uz rame sa Fillippuccijem kao jedini legitimni nasljednik Allessandrinija. Jedino što mi se kod ove epizode koliko-toliko sviđa je taj edukativni dio o Satorovom kvadratu, pokolju za Valentinovo od strane Al Caponea te Java i Diana kao hipiji u onoj sekti. Generalno gledano, najbolje kod ovih redovnih Martija su simpatične naslovnice ali to nažalost malo znači..
    07.02.2009
    12:54:00 sati
    Aco
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Odlicna prica, vidim da se vecini nije svidela ali meni je bilo zanimljivo.
    19.02.2009
    23:27:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 9, 5

    kao što rekoše prethodnici, ideja odlična, ali se dalo napraviti bolju epizodu iz toga. Ovako ima puno glupih rješenja, a ono sa Condreom mi je nerazumljivo - ako je on prije njih napravio rotor, kakve veze ima njegova smrt sa njihovih 48 rotora kad su ih nacrtali od 1 do 48?Crtež fenomenalan, naslovnica ne tako dobra, još i ne razumijem čemu 148 stranica u našem izdanju. 
    28.03.2009
    23:22:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • mirkozd

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    meni je ovo jedna od boljih priča "novijih martija".
    29.03.2009
    20:45:00 sati
    mirkozd
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Pa, meni i nije bila tako loša, mada je u početku bila naporna, kasnije je bilo zanimljivije. Sama ideja o sukobima gnostičkih sekti je interesantna, a i twist na kraju je bio dobar. Crtež i naslovnica- sasvim solidno.
    07.07.2009
    17:02:00 sati
    Death
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    04.07.2010
    23:49:00 sati
    Dalma
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 57%

    6, 4, 7, 6

    Mislim da ovaj strip samo najzagriženiji fanovi seriijala mogu odjednom pročitati,fakat trebaš imati jaku volju,ja sam mu se vraćao u 4,5 navrata.Tema mi nije nešto posebno privlačna, a realizacija pogotovo.Nikako to ne izgleda uvjerljivo, razlozi gnostičara nisu dublje razrađeni, trebalo je bolje poraditi na karakterizaciji likova,ovako mi je površno provedeno.Mada, tu se skriva najbolji scenaristička odluka, mislim na japanca Kushido.Ideja o znanstveniku koji je u suštini dobar(dokaz-primjetio je knjigu),kasnije razočaran svojim negativnom doprinosu u ratu,razaranju,atmoskim bombama odluči preko gnosticizma uništiti svijet.Rasplet što se tiče Condreu mi se isto sviđa.Crtež mi je solidan kao i svaki od malo MM kojih sam pročitao(BignottiFilippucci,Romanini),ništa po čemu bi me oduševio niti razočarao.

    27.07.2010
    01:20:00 sati
    Andrey
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 7, 8

    Baš sam nedavno po drugi put pročitao ovu priču iznenadivši se činjenicom da se nakon godine i pol sjećam tek par detalja, a kamoli da je ovako zamorna (U pitanju je više od sat vremena da se ovo pročita). Doista nije ništa specijalno s obzirom na puno priča iz "odbrojavanja" koje se dotiču teme o smaku svijeta i nekim mračnim sektama, a i lako se zaboravlja. Devescovi solidan, na momente loš. Alessandrini jedini nadaleko odmiče lošem kvalitetu ove priče.

    27.04.2011
    00:58:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 8, 7

    Sve novije epizode su same po sebi iste!

    08.08.2011
    15:17:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 65%

    8, 3, 8, 8

    Dozla Boga bespotrebno mješanje prošlosti i sadašnjosti i onda još ubijanjem s nekakvom kvazi akcijom koja nema smisla.

    11.07.2012
    16:04:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Dosadno.

    04.10.2014
    15:02:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Stvarno se čudim da netko ovo može pročitati za manje od 2 sata, recimo možda najzagriženiji fanovi ali i poznavatelji svega onoga što čini podlogu za nastanak ove epizode.

    Kako taj nisam na mobitelu sam otvorio par kartica s nekim od tema i likova koji su važni za (prilično dobro) shvaćanje ove epizode. Kažem "prilično dobro" jer opet je nešto ostalo nepovezano, moglo se dublje razraditi ali sve potrebno je shvaćeno i dvojac Pasini-Bertoli je odradio dobar posao. Volim tu kombinaciju prošlosti i sadašnjosti tijekom stripa, ovdje ju je možda bilo i previše i za moj ukus ali ne smatram da se igdje pretjeralo jer je jednostavno trebalo objasniti postavku epizode, palindrom, sator i rotor, sve likove, njihove motive (posebno Kushida) itd. Za razliku od nekih Castellijevih završetaka gdje je klonuo i zakazao, ovdje mi se kraj sviđa i objašnjenje Condreine žrtve. On je, dakle, odlučio žrtvovati sebe igranjem "dvostruke igre"- kao poznavatelj obreda rotora pokrenuo je novi niz, postao učitelj broj 2 koji je ubijen jer se paralelno eksponirao kao prva opasnost onog glavnog, Kushidina niza rotora. Kako učitelj ne smije ubiti učenika ni obrnuto sve je palo u vodu. Ako ja to iole dobro shvaćam, priča je dosta solidna.

    Crtež je standardno dobar, meni su svi Martyjevi crtači ok, nemam zamjerki.

    10.02.2015
    15:04:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 64%

    10, 2, 7, 7

    Uzasan scenarij, cak i  debilan. Prica o sukobu gnostickih frakcija i palindroma me odusevljava i ne moze bolje, ali scenarij je da ti dodje da upucas tog Pasinija.

    17.07.2015
    01:29:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 80%

    10, 6, 8, 8

    Moram priznati da sam, nakon dugo vremene nečitanja Martina Mysterea, ga se malo zaželio.. I nabavim ja nešto i dođe mi ova epizoda pod ruku.. Dva sata čitanja i jedva sam došao do kraja (ukoliko čitatelj želi čitati sa razumijevanejm).. Toliko zamornog i nepotrebnog teksta da je to strašno.. Priča je dobra, ideja za priču je odlična, ali razrada toga je pretjerana.. U svakom smislu.. Gnosticizam i palindromi predstavljaju zanimljivu tematiku, i bez obzira što mi je priča bila zamorna, priznajem da sam neko vrijeme još, nakon čitanja, razmišljao o stripu.. Najbolji dijelovi su svakako kad Martin pomoću scrabblea objašnjava Satorovu zagonetku, kada Dijana i Java prerušeni u hipije upadaju u sjedište sekte, ali i kada se prikazuje Rimsko i postrimsko doba u trenucima kada su se prekidali Rotorovi obredi.. Crtež nije uopće loš, meni nekako tipičan za Martina.. Naslovnica je solidna, simpatična.. Ono što još moram napomenuti za ovu epizodu je da je i u smislu samog sadržaja teška za čitanje.. S obzirom na brdo povijesnih činjenica i raznih pojmova, potrebno se dobro fokusirati i pratiti kako bi se u potpunosti doživjela bit epizode..

    23.07.2018
    07:34:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    7, 6, 5, 6

    26.05.2019
    10:38:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Podnošljivo, na mahove i jako dobro.

    08.07.2019
    16:13:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2515
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2082
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1868
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1784
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1750

Aukcije

Forum