Peto godišnje doba

Dylan Dog

DD SD 39 | 96 str.

Dylanovu pomoć zatraži jedna od najbizarnijih mušterija ikad; sjena koja traži svoga vlasnika. Potraga Dylana vodi u šumu Golcondu, gdje ga susreće stara poznanica Amber Cat.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 67%

Priča 5

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 69%

P*6

S*6

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zvjerinji brlog - Dadilja - Peto godišnje doba
    DD LIB 39
  • Peto godišnje doba
    DD SD 39

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La quinta stagione
    DD SR 117

ZANIMLJIVOSTI

  • jedna od epizoda iz Golconda – opusa (ostale su «Golconda,» «Zed» i «Div»)
  • str. 37; «Kako je čudno zaljubiti se u Milanu» je pjesma pjevača i glazbenika Mema Remigia (jedna od njegovih najpoznatijih skladbi)
  • prezime jednog od likova u ovoj epizodi je Joel Deepsleep, što na engleskom znači «duboki san» čime se Sclavi referira na pojavu koja se događa tijekom spavanja, u kojoj opada tlak i smanjuje se srčani ton, opuštaju se mišići, vrijeme spavanja kada se pojavljuju snovi te dolazi do R. E. M efekta (rapid eye movements) i osoba sanja
  • Golconda postoji, i to u Indiji… http://www.webindia123.com/monuments/forts/golconda.htm
  • priča nalazi inspiraciju u djelima belgijskog slikara Rennea Magrittea (1898-1967)
  • epizoda posvećena još jednom velikom slikaru; Ronaldu Toporu
  • str. 30; citiranje «The island of the day before» Umberta Eca
  • naziv «Peto godišnje doba» čini se inspiriran zbirkom pjesama Carmine Cirillo koje se također bave temama ljudske egzistencije, strahovima, stapanja između istine, mašte i univerzuma, osjećajima, i stanju ljudskog uma
  • str. 48; novine koje Dylan čita zovu se «Daily Hell», parodija na popularan britanski tabloid «Daily Mirror»
  • str. 67; na zaslonu računala ispisano je «Welcome in Hellintosh» parodija na Macintosh računala

Vješto baratanje simbolikom oduvijek bijaše jedna od odlika Sclavijevog stvaralaštva, što ga je uvijek smještalo barem koju stepenicu više od ostalih scenarista Dylan Dog serijala. Pošto takav stil pisanja najbolje dolazi do izražaja u nadrealnim, imaginarnim svjetovima, tako je i Sclavi sebi stvorio jedan i nazvao ga Golconda, što postade mjesto na kojemu Sclavijeva mašta, ideje i razmišljanja efektno i to na najbizarnije i najčudnovatije moguće načine, mogu isploviti na površinu.

«Peto godišnje doba» funkcionira kao skup minijatura u kojima Sclavi ponovno, po tko zna koji put, propitkuje i secira nama dobro poznate teme koje konstanto zaokupljaju njegov um; usamljenost, bit ljudske egzistencije, destruktivna strana ljubavi, samodestrukcija, destrukcija drugoga… sve to ispripovijedano kroz prizmu gorko-slatke satire pune zajedljivosti, suptilnog prezira prema pojedincima, prema paradigmi modernog društva, moderne tehnologije (ne zaboravimo da je uzrok svega negativnog u ovoj epizodi jedan kompjuter).

A nekako se upravo u tome i skriva problem… iako je Sclavijeva forma neupitna, sadržaj je taj koji je počesto diskutabilan. Ako dijelite Sclavijeve ideje i ideale, bez problema ćete prihvatiti ovu priču te joj možda čak i aplaudirati, no ako su vaši nazori i razmišljanja o čovjeku i svijetu drugačiji te u koliziji sa Sclavijevima, tada bi vam se «Peto godišnje doba» moglo učiniti poput napornog trabunjanja jednog zajedljivog i pomalo iskompleksiranog dosadnjakovića.

Naprijed

DD SD 38 Dadilja

DD SD 40 Igra Sudbine

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • I like girlz

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    kakve sve dylane čitamo u zadnjih godinu dana, ovo je i više nego solidno. odlična sclavijeva dosjetka s dosada najneobičnijom mušterijom istraživača noćnih mora - sjenom!! i još jedan dylanov povratak u golcondu, iako se već nazire početak krize sclavijevog scenarističkog opusa. piccatta nikada nisam nešto pretjerano volio (kao ni triga), dok je angelo stano svoj posao odradio odlično.
    09.03.2006
    15:51:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    4, 5, 5, 6


    Možda sam glup ali ovo ne razumijem.Zato i dajem tako visoku ocjenu.
    09.03.2006
    16:48:00 sati
    Pavel
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 58%

    5, 4, 8, 7

    Peto godisnje doba je samo dokaz da nastavci nikako ne mogu biti ni blizu originala. U secanju mi je samo ostala mucnina posle procitane price. Toliko.
    10.03.2006
    01:15:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Fenomenalan dio...
    13.03.2006
    22:37:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Peto godišnje doba vraća me u vrijeme kad sam s velikim uzbuđenjem čitao svaku novu priču o Dylanu, a to je ujedno i jedna od prvih epizoda koju sam u cijelosti pročitao na talijanskom i koju sam u potpunosti razumio. Možda odatle potiče moja naklonost prema tom stripu. No, što je strip nego nostalgija :-)
    16.03.2006
    15:39:00 sati
    Kowalsky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 42%

    2, 3, 6, 9

    Groucho je centralna figura.Vic o Škotu koji piše osmrtnicu za svoju ženu sigurno spada među top-5 svih vremena a odlično je i njegovo podjebavanje Jenkinsa.I to je ujedno sve.Jednostavno,ovakve priče ne volim i bit ću iskren - uopće ih ne razumijem niti se trudim razumijeti ih.Imaginarni svijetovi,paralelne dimenzije,snovi itd.Najveći fanovi DD-a neka mi oproste ali nije to za mene.Piccato je na momente dosta dobar(ono veliko oko koje vozi bicikl)ali čini mi se da je ovu epizodu uzeo onako na brzaka.Naslovnica sigurno jedna od boljih.
    28.03.2006
    16:23:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Suluda epizoda. Kao i uvek kad je Golconda u pitanju. Stvarno nemam sta vise reci.
    31.03.2006
    01:16:00 sati
    Barker
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 44%

    2, 2, 8, 8

    (Kao što je reka Aco, ˝uopće ovo ne razumijem…itd.˝,) i ja čisto sumnjam da ću ikad razumjeti ovakve gotovo besmislene, nezabavne epizode. Dakle, neke dvice će biti i više nego dovoljne. Piccato i naslovnica će dobiti solidne osmice.
    14.05.2006
    22:34:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Ne tako uspjeli nastavak izvrsne Golconde. Dok se u prvom nastupu, Sclavi jednostavno prepustio fantasmagorijama, ovdje već, u nadrealizam je zapakirao poruke, svoje dosadne stavove o životu i smislu, i tako snizio kvalitetu epizode za par bodova. Kao da je i Piccatto ovako rezonirao, pa se nije pretjerano potrudio. Znači rezime - kad radiš besmisao (kojeg neki zovu nadrealizam), samo lupaj najveće ludosti, prefantastične slike s ruba Logosa i dodaj na to recitirajuće metalce umjesto da pokušavaš nešto reći i Zagortustra će biti zadovoljan. U protivnom, ocjene će ti se kretati nešto ispod sedmice.
    05.08.2006
    12:23:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Sve i svašta nabacano na 96 strana. U epizodi Golconda takva struktura je nekako puno bolje "legla". Čudi me kako nitko nije primjetio potajni Sclaviev strah od računala. Glavni problem u ovoj epizodi je na neki način računalo (ili vrag koji je u njemu), Deepsleep bi zapisao nešto u računalo iako je gotovo siguran da će ti podaci biti izbrisani, Bloch nezna upaliti računalo a još više ga muči kako ga isključiti. Sve u svemu čudna epizoda od koje sam očekivao ipak malo više. Piccato i Stano prosječni.
    13.11.2006
    18:27:00 sati
    Godza
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednostavno OBOŽAVAM ovaj opus od Sclavia.
    02.01.2007
    09:59:00 sati
    KILLEX
    uredi
  • Beva

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Odlična epizoda... Pogotovo zimska i ljetna priča... Prije mi je bila glupa, ali što sam stariji, više cijenim ovakve priče...
    15.06.2007
    14:41:00 sati
    Beva
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Kad sam prvi put pročitao ovu priču, nije mi se svidjela. To je bilo u doba kad je ova epizoda izašla na našim prostorima. Prošle godine je izašla odlična Golconda koja me je nejasno podsjetila na ovaj strip. Nakon ponovnog čitanja uvidio sam da ova epizoda i nije tolko loša.  Sclavi ovdje polako upada u stvaralačku krizu, ali nije tolko loše kao neki drugi brojevi koje ne želim nabrajati čisto radi serijala. Piccato je ovdje standardno odradio posao, nije baš perfektno kao uvijek, ali je i više nego dobro. Stano je nacrtao dobru nasovnicu iako sumnjam da je mogao promašiti kad je riječ o Golcondi...
    23.09.2007
    23:46:00 sati
    Akul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Poprilično konfuzna, ali ipak dobra epizoda. No, dosta zaostaje za Golcondom.
    13.03.2008
    10:22:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uz "Tri put nula" i " Div ", jedan od najdražih relativno novijih DD.
    04.04.2008
    00:31:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 79%

    8, 9, 7, 7

    ne znam, sinoć sam je opet pročitao i bolja mi je nego prvi put, onaj svemirac na početku, njegov strah, oduševljenje, očaj...lijepo su dočarani, a i dipslip mi je legao, i groucho... jedino što kod ovakvih priča nikako da steknem dojam kako sam sclavija skužio do kraja, jer stvarno nisamu svakom slučaju, nakon drugog čitanja mi i div i peto godišnje doba izgledaju bolje od golcondemožda da nju večeras pročitam?
    01.05.2008
    17:14:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 48%

    4, 3, 7, 6

    Vjerojatno ovo drek od epizode nikad više ni nebi uzimao u ruke (a kamoli citao) da nema ove recenzije. Nastavci doista rijetko dostignu razinu originala, ova prica to potvrduje. Da nas je Sclavi barem poštedio svojih filozofija, i totalno se posvetio nadrealizmu, možda bi ovo izgledalo kudikamo bolje. Loše, nerazumljivo, glupo, i što je najvažnije - nezanimljivo.
    26.06.2008
    23:40:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 9, 10

    Najlošija iz opusa o Golkondi. Za potpuno razumijevanje ovakvih prica potrebno je podebelo predznanje i vrlo dobro poznavanje autorove psihe, nadanja, fobija itd. Rijetko ko ce ovakvu pricu svariti do kraja i istjerati na cistac sve ono što je Sklavi utkao u nju, sa te strane je i dobra za ponovno citanje i potpunije razumijevanje.Pikato mi ne bože biti loš samo sjajan i vrlo malo manje sjajan... Stano odlican.   
    27.06.2008
    10:28:00 sati
    vope
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Iako naslovnica puno obećava, radnja je bila malo slabija nego što sam se nadao. Nadao sam se velikoj količini aspurda i ubijanja (to je glavno obilježje kad birokratski pakao ima svoje prste u nečemu)
    29.10.2008
    16:43:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    03.12.2008
    15:42:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Prilicno dobra epizoda, nastavak kultne "Golconde", i zabavne price drugacijih doba godine (Ljetna Prica, Zimska Prica, itd.).  Picatov stil mi je uvijek bio dobar, i ovdje mu sve super sjedi.  Nisam bas sve super razumijo, ali da budem iskren, nema sta da se razumije: ovo je apsurdnost, i tako treba da se cita.  Crtez je super, i one male price su fenomalne, pogotove ona sa dvoje ljubavnika da drugoj planeti, koji pojedu jedan drugog; tu scenu nikad necu zaboravit.  Stanova naslovnica je nekako srednja, ali sve drugo je ok, stvarno zabavno za ovaj grozan period Dylan Dogovih epizoda.  

    05.08.2010
    05:34:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 9, 7

    Sviđaju mi se ove Sclavijeve ludorije s mnoštvom priča i pričica koje zaokružuju glavnu temu. Lošije od Golconde, ali još uvijek jako dobro. Volim i Piccattov crtež, a ovdje je standardno odličan.

    19.09.2010
    14:55:00 sati
    Spock
    uredi
  • Umri_Muški

    Ukupna ocjena 80%

    6, 9, 9, 8

    osobno jedna od najdražih epizoda, ne kužim ju, priča nema smisla no one kratke priče su genijalne. crtež također,

    28.08.2011
    17:45:00 sati
    Umri_Muški
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 9, 7, 8

    Meni se priča sviđa. Pogotovo Sclavijevo pripovjedanje priče. Odmah se vidi njegova ruka u scenariju.

    21.05.2012
    17:09:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    15.01.2013
    05:20:00 sati
    Peci
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 37%

    3, 2, 5, 7

    21.03.2013
    12:32:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Uobičajeno zanimljiv Sclavi!

    29.06.2013
    12:40:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Srednja zalost. Picatto jos uvijek u formi, za razliku od kasnijih epizoda u kojima se srozao. Naslovnica prilicno efektna

    25.08.2013
    13:51:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    02.01.2014
    23:34:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 37%

    2, 2, 5, 10

    02.07.2014
    21:55:00 sati
    velka031
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Nažalost epizoda mi nije nešto.

    29.09.2014
    10:58:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    6, 9, 8, 9

    18.09.2015
    19:46:00 sati
    El Niño
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 54%

    7, 2, 7, 6

    Dobar pocetak epizode, onda se Sclavi, kao i vise puta ranije, pomalo pogubio i ubacio previse likova u pricu, tako da je nastao haos. 

    14.09.2017
    13:01:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Nije u rangu Golkonde (koja mi je opet, kao vino, sve bolja kako vreme odmiče), ali svakako jedna veoma dobra epizoda.
    Iskreno, nije ova priča toliko nerazumljiva - samo je previše toga nabacano na nevelikom broju strana.

    Peto godišnje doba iz naslova je distorzirani, nadrealni svet Golkonde, a četiri godišnja doba su prikazana u vidu četiri priče.
    Zimska priča možda dolazi isuviše rano i nenadano u ovoj epizodi, ali je svakako veoma dobra (mane: scena s medvedom je zbunj a kadrovi gde je vanzemaljac okružen životinjama poput dizni princeze je sranje). Način na koji vanzemaljac vidi i upoznaje planetu i život na njoj je odlično prikazan (strah od noći, spoznaja Zemlje danju, zima jednako smrt). Definitivno najemotivnija priča.
    Prolećna priča mi je drugi favorit. Volim ovakve SF postavke i ideje, dakle SVE u ovoj priči mi se dopada (osim pominjanja proleća i ljubavi, što vuče na patetiku). A onda astronaut-voajer posmatra scenu koju forumaš u komentarima iznad, i ja, nećemo zaboraviti dok smo živi: dvoje ljubavnika se skida, i međusobno se jedu poput uroboros zmije, razjapljeni, dok u pozadini 'baguje' ploča, a zatim potpuno nestaju. Pritom žena jede i plače. Neverovatna scena, i uopšte ambijent. A ima i elemenata fut fetiša, ne bih rekao slučajno.
    Letnja priča mi je prvi favorit, kratka poput ostalih ali urnebesna i odlično vođena, da, urnebesna do momenta kada majka ubeđuje sina da se vrati u kovčeg i najzad umre a on to i čini: knedla u grlu. Ona fora sa drvetom iz groba mi je pomalo out of sinc. Paklene reklame su vrh fora, pretpostavljam da se rimuje u originalu.
    Jesenja priča mi je najslabija, ali ima efektnu završnicu. Borba protiv sopstvenog ludila na jedan pragmatičan način, ali ne bez negativnih posledica.

    I sam demon i kompjuter su mi se svideli, demon puca od humora čak i više nego u Golkondi (može slobodno da parira Gruču), a očita je Sklavijeva sprdnja s tehnologijom, kao i antagonizam prema istoj. Sve to jeste pomalo konfuzno dato u priči, a uloga Amber Cat je takođe pomalo nejasna na prvu, ali činjenica je da je ovo, poput Golkonde, jedna opičena priča koja ipak krije poruku/e, uprkos naizgled konfuznoj 'spoljašnjosti'.

    Ono što mi se pak nije svidelo jeste preterana digresija demona - iako simpatične, priča o debeloj a naročito priča o mafijašu (iako po mom mišljenju neloše (naročito je priča o debeloj zanimljiva)) su ovde višak. Već ima dovoljno priča u ovoj epizodi - pomenuta četiri godišnja doba. Ove dve pričice, kao i ona kratka s detetom i bakicom, samo unose dodatnu (nepotrebnu i negativnu) konfuziju u ovu ionako konfuznu priču.

    Što se tiče Dipslipa, njegova uloga u celoj priči je više da bude veza između golkonde, godišnjih doba i sl. Nije me objašnjenje na kraju u vezi sa njim baš oduševilo, naprotiv mlako je, ali je njegova senka urnebesan element priče!

    (Kada odbijem digresiju demona te ovo oko Dipslipa, taman se dobije 8 za priču).

    Baš kao i Gručo, Blok i Dženkins. Naročito Gručo briljira. 
    Ima tu još puno briljantnih momenata, npr WV buba i buba buba - parkirane jedna do druge ispred Craven Roada 7. Ili polucilindar koji šeta i otpozdravlja tako što skida čoveka ''s glave''. 
    A opet ima i onih isuviše nadrealnih kadrova, za moj ukus - citat Umberta Eka, čestice/svemir i oko na kornjači... wtf?!
    Rastanak od Amber je vrlo dirljiv, naročito poslednji kadar stripa.

    Sve u svemu ne zaostaje ovo puno za Golkondom, a tome ova epizoda može da zahvali činjenici da su ključne 4 pričice vrrrlo dobre, te fantastičnom Gruču, i naravno nadrealnoj-opičenoj atmosferi (ko to preferira, razume se). Da je nabacano mnogo toga - jeste, ali meni to ne smeta i lako sam se probijao kroz priču/e, iz razloga što mi ovakav tip priča savršeno leži, te stoga i visoke ocene za priču i scenario (možda i malo previsoke, s obzrom da sam Golkondi dao 9,9). 

    Piccatov crtež slabiji nego u prvoj fazi ali nedovoljno da se obori ocena sa 9 na 8 (ipak mi je on najdraži crtač).
    naslovna jedna od onih koje prosto mame na čitanje - i super je što demon sa naslovne izgleda jezivo (Stanovi negativci na koricama često izgledaju pre tragikomično negoli strašno).


    12.08.2018
    07:03:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Neočekivano dobro.

    05.09.2019
    17:53:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • DividerOfShadows

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Moram priznati da sam nakon prvog čitanja ostao potpuno zbunjen i razočaran epizodom. Međutim, čitajući recenzije drugih ljudi u komentarima i prelistavajući stranice stripa po drugi-treći put mogu reći da je to jedna od onih epizoda a la Tri puta nula koja jednostavno vlada u apsurdu (iako mi je navedena epizoda bolje sjela nego ova). Netko je dobro primijetio, previše toga nagomilano je na nekoliko stranica i stoga je teško sve shvatiti u prvi mah, zbog čega sam scenariju morao oduzeti nekoliko bodova.

    That being said, evo mojih ostalih dojmova. One pričice nazvane po godišnjim dobima vrlo su dirljive i zanimljive, posebno se ističe ljetna priča, baš mi je bilo žao tog tipa. K tome, zanimljivo je bilo i vidjeti tanku granicu između stvarnosti i snova - apsurde se može vidjeti kao proizvode Deepsleepove nesanice, no kako onda objasniti Dylanove događaje u stvarnosti i njegovo oslobođivanje Deepsleepove sjene uništavanjem računala? Možda je Sclavi naknadno u priču želio uvesti jednu (barem naočigled) racionalnu dimenziju kako ne bi ubio čitatelje u pojam potpunim odlaskom u ludilo. Međutim, racionalizirati Sclavijeve priče kad obiluju takvim stvarima čini se kontraproduktivno, stoga je bolje rješenje jednostavno prepustiti se takvim zonama sumraka.

    Što se tiče crteža, Piccatto mi nije najdraži crtač, ali obavio je solidan posao. Naslovnica je, pak, fenomenalna!

    25.10.2019
    13:37:00 sati
    DividerOfShadows
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 9, 10

    Lako zaboravljvo. Golconda kao tema me nikad nije oduševljavala. Naslovnica Slobodne odlična!

    24.01.2020
    12:07:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 767
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 409
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 304
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 805
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 832

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2758
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1845
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1367
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1260
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1189

Aukcije

Forum