Skok na skok

Alan Ford

AF SA 25 | 120 str.

Grupa TNT nalazi se u Australiji na tajnoj misiji da stane na kraj okorjelom «Sakupljaču» rijetkih primjeraka faune. Kako je Bob Rock svojom visinom i velikim nosom primjeren za ulogu rijetke vrste klokana, to će biti trik koji će zločinca morati uvući u zamku. No, kad su agenti grupe TNT u pitanju, ništa nije jednostavno, a s druge strane tu je i špijunka Margot koja opet stvara probleme!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 68%

Priča 5

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*7

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Skok na skok
    AF SA 25
  • Skok na skok
    AF SPKL 25
  • Skok na skok
    (SS 142) AF 24
  • Skok na skok
    AF SS 113
  • Skok na skok
    AF SS 315
  • Skok na skok
    AF SVKO 18

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • DUE BALZI IN PIU'
    AF SR 25

ZANIMLJIVOSTI

  • Linda, prva velika Alanova ljubav koju je upoznao u epizodi AF #20 «Frit i Frut» javlja se Alanu iz Kanade pismom
  • Treće pojavljivanje špijunke Margot
  • Str. 40. Bunker veliča svog kolegu Magnusa: «Čuo sam za Magnusa, čuo sam za Edisona, za Cassiusa Claya, ali za Sakupljača još ne!»
  • Str. 51., gospođa čita knjigu «Pjesme» od M. Bunkera
  • Str. 52., naš vjerni samoubojica opet se pokušava ubiti i to skokom sa 82. kata

Skok po skok, i evo Ludensa već na 25. epizodi Alan Ford Klasika. Premlad sam da se sjećam tih početaka Alana Forda u prvim izdanjima, no zasigurno mogu konstatirati da je edicija Alan Ford doživjela mnoga novija reizdanja i još uvijek se ne predaje. Doduše, novije epizode nikako ne mogu nadmašiti kvalitetu ovih, sada već antiknih epizoda, a i teško je ne odoljeti šarmantnom humoru sa naglaskom crnohumorizma od strane Maxa Bunkera. Prevoditelj je ovdje još uvijek legenda Nenad Brixy koji se pobrinuo prenijeti nam duh originalnog Bunkera u naš hrvatski jezik. No ne zamarajmo se očitim činjenicama već na samom početku te krenimo naprijed prema budućnosti koja nam mora donijeti još mnogo epizoda nanovo.

O stalnoj postavi grupe TNT se ne mora raspravljati... Svi su tu, od vrckavog galamdžije Boba Rocka do uspavanog Jeremije, preko simpatičnog kleptomana Sira Olivera do bundastog malog štakora Skvikija. Glavni neprijatelj naše neuništive grupe ovaj put je Bergam Bergam, klasični bondovski negativac, sakupljač (ne kolekcionar) raritetnih životinja i čovjek koji se zamjerio Broju Jedan u prošlosti (koja, usput budi rečeno, seže od pamtivjeka). Osim muškog negativca tu je još i špijunka izvanredne ljepote, miss femme fatale zvana Margot koja će se pobrinuti da ova epizoda sadrži i prekrasan primjerak ljepšeg spola.

Cijeli dijapazon likova veliki je miks brojnih humornih karaktera i to svaki na sebi svojstveni način. Likovi plijene pažnju svojim klošarskim izgledom, svojim sarkastičnim i ciničnim smislom za humor koji ne jenjava... I dakako, svi oni zrače nekom živahnom aurom odnosno u kakvoj se god teškoj situaciji nalazili ili bilo kakove probleme ili nedostatke imali, sve to prevladavaju svojim nepokolebljivim darom životnosti. Magnusovi likovi su odrpani, ružni sa svim mogućim oblicima i veličina noseva, starci i paralitici, maloumni i slaboumni i nadasve smiješni. Komedija situacije, karaktera i jezika...

Bob: «Kako je to glupi sport! Jedan udara loptu tamo, drugi vraća ovamo... Pa opet tamo i ovamo... Više mi se sviđa tombola!»

Broj Jedan drži u ruci staru limenku iz koje strši konac i drži propovijed Alanu: «Zar nikad nisi čuo za fine instrumente koji omogućuju i slušanje na daljinu? Staviš ovdje uho, i čuješ što se tamo govori. Razumljivo, mehanizam je prilično precizan, ali sad nije vrijeme da ti sve to objašnjavam! A tko zna bi li i shvatio?!?»

«Evo ga poručniče! Nemam prava da ga hapsim, prepuštam to vama!»

«Da, ali gdje je žrtva? Nema zločina ako ne postoji i «Korpus delikates»!»

Naprijed

AF SA 24 U potrazi za bombom

AF SA 26/28 Superhik!

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Konačno!Recenzija za Alan Forda!DeeCay svaka ti čast,iznenadio si me recenzijom mog omiljenog stripa.Sličnu zamisao imao sam i ja za ovu epizodu,al se ne usudim :-))) O epizodi sve najbolje,veliki Mag Magnus u najboljem izdanju,epizoda koja je prethodila velikoj popularnosti Alan Forda,jer njen naslijednik je upravo kultni "Superhik"!!!!!!!!
    29.03.2006
    13:48:00 sati
    kico
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    U moru izvrsnih epizoda koje trenutno izlaze u izdanju AF Klasik,ova je možda za nijansu lošija(t.j. nije tako smiješna)ali ipak je kultna.Bob kao klokan,pa tenis-meč i neuspjeli pokušaj da se predstavi kao dječak("srami se patuljčiću,imaš najmanje 40 na leđima..),pa zatim Bobov odlazak doktoru zbog ozlijeđenog nosa("Srećom stradao je samo nos,s što se njega tiče imate materijala za dva") itd.Nemoguće je nabrojati sve fore,mada je Deecay u recenziji naveo one stvarno najbolje.Magnusov crtež iz ovog "zlatnog" razdoblja AF-a je ionako vrhunski i ne vrijedi ga uopće komentirati.
    29.03.2006
    14:22:00 sati
    Aco
    uredi
  • makikatalinic

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Evo nam i recenzije za Alana.Naravno kad je DeeCay u pitanju znamo da ce biti dobro.Nadam se i vise tih recenzija o klasicima.
    29.03.2006
    19:22:00 sati
    makikatalinic
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 10, 7

    Jedna od lošijih i dosadnijih epizoda zlatnog razdoblja. Ali ipak, sasvim OK. Nego, je li to recenzent namjerno izostavio prekrasnu definiciju KOLEKCIONARA u ovom broju kao BOLESNIH SAKUPLJAČA (stripova:)?
    29.03.2006
    22:13:00 sati
    Curunir
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Sigurno jedna od najboljih epizoda Alana Forda. A kako i ne bi bila kad je glavni ovde moj omiljeni Bob Rock:) Hocu jos recenzija AFa. Gastone, DeeCay, ostali, ajde stancajte;)
    29.03.2006
    23:14:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 70%

    6, 8, 7, 7

    Standard, s time da je kvaliteta sigurno bolja nego kod novijih izdanja. Mislim da je pravo pitanje da li volite Alana Forda ili ga volite malo manje, a pošto ja nisam neki ljubitelj ocjene su kakve jesu. Inače ovu epizodu pročitao sam u prvom izdanju Superstripa.
    30.03.2006
    16:15:00 sati
    Koresh
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svakako jedna od najboljih i najdražih epizoda... Sigurno jedna od epizoda koju sam najviše puta čitao, i nikad mi nije dosadila. Najbolji je dio kad je Bob kod lijecnika.
    31.03.2006
    14:52:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Što reći klasika. Klasični AF humor + dobra priča izvrstan prijevod i crtež. Stoga, visoke ocjene.
    07.04.2006
    14:32:00 sati
    Kuna
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    Ova epizoda i nije bila nešto pretjerano smiješna, ali ipak može stati. Dobre su bile šale na račun Bobovog nosa, Grunfov izum (morsko prijevozno sredstvo) i ovaj put su mi bili smiješni Sir Oliver(kada ga Bob sprda što je ukrao auto) i Šef (kada zaspe dvaput zaredom pa mu Broj Jedan viče na uho).
    19.04.2006
    23:39:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 29%

    2, 2, 4, 5

    Prvo, posudio sam ovo čudo u knjižnici (unaprijed znajući da ću se morati natjerati da prođem kroz strip do stodvadesete strane), samo da odvalim komentar i srozam prosjek poludosadnim fordovima (hehe). Dakle, DeeCay NIJE naveo najbolju i jedinu dobru foru, a koju je zamjetilo Oko iz Isengarda - definicija "upravo bolesnih sakupljača", zašto da ih ne zovemo onda !!!kolekcionari!!!. Primjerke dotičnih možemo vidjeti i na aukcijama:) Ostalo je monotonija živa, s ponekim uletima humora u tragovima. Oko Magnusa, ne vidim čemu tolika strka, kao ni za Brixyja zvanog The Prevoditelj. Dvojka, direkt iz Zvjezdane Jebovine.
    21.04.2006
    22:43:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    ...strip je fakat odličan...super da su se počele pisat recenzije za alan forda...jedan od omiljenih meni..
    31.05.2006
    11:04:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    Dobra i dinamična priča sa par uspješnih štoseva čini ovu epizodicu relativno zadovoljavajućom... ali ne baš naročito dražesnom.
    19.08.2006
    12:08:00 sati
    kiky
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 34%

    3, 2, 4, 7

    Ufff, jedva san ga pročita do kraja. Ne znam kako san to uspio...
    15.04.2007
    14:07:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Ma odličan Alan Ford, sa par genijalnig zajebancija (koje su prethodnici već nabrojali). Dodao bi još samo onaj Grunfov izum sa zadnjih stranica; onu splav koju vuku dva delfina, koji bježe od morskog psa "okovanog" ispod "palube". ;)))) "Prekooceansko plovilo"!! ;))))
    21.08.2007
    19:38:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • pot

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    DRUGA SLIKA I ODMAH FORA: GLE SKOKANI! (HA HA OVO JE DUGO BIO NAZIV ZA TE ZIVOTINJE U MOJOJ OLD SQADRY) PRICA MOZE PROCI, NISTA POSEBNO, STA SE TICE PRICA MISLIM DA JE NAJZRELIJA FAZA AF ONA KAD JE NA KORICI PISALO SAMO SUPER STRIP (30-56) CAST IZUZECIMA :)E ZABORAVIO SAM RECI STO ME VEC DESETLJECIMA ODUSEVLJAVA U TOM BROJU!TO JE CRTEZ FACE BOB ROCKA! POGLEDAJTE SVAKU SLIKU FACE I JEDNOSTAVNO BAS SVAKA I ONA JAKO UDALJENA (SITNO NACRTANA) JE SMJESNA, NEVJEROVATNO NACRTANE GRIMASE HA HA!AF JE IZVOR NEVJEROVATNOG ZADOVOLJSTVA ISRECE:) NARAVNO SAMO PRVIH 70 EPIZODA U HR 75 U I.OSTALE EPIZODE SU SRAMOTA I KARIKATURA ONOG STO JE BILA GRUPA TNT! ZALOSNO STO JE MAGNUS OTISAO!
    28.11.2007
    12:11:00 sati
    pot
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 49%

    2, 5, 7, 7

    uvijek se s fordovima mučim do zadnje stranice, ali ovdje sam prošao skoro bezbolno, valjda zbog dobrih bob rockovih fora
    05.08.2008
    16:32:00 sati
    ken2
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih epizoda i opet slabe ocjene. Prestrašno!!!! Vidim kometare da nije smiješno i ne mogu se načuditi. Pa šta je smiješno ako ovo nije?? Magnus ovdje jednostavno briljira. Od prve do zadnje stranice se nizu nebrojene ORGINALNE dosjetke, baze, šale, štosevi, karikature svega i svačega, a crnog humora i ironije ima na tone. Ona scena kad Alan i onaj samoubojica padaju usporedno s osamdesetinekog kata je jedna od najboljih u kompletnom AF, a ostalo i da ne nabrajam.Ljudi, još jednom, polako, u miru pročitajte i povećajte ove sramotne ocjene!!
    09.12.2008
    21:00:00 sati
    Spock
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja epizoda AF ikada!!! Jes' da je znam napamet, ali je često uzmem i pročitam! Stoji posebno izložena, jer me pogled na naslovnicu uvek, ama baš uvek nasmeje! Trebalo bi napraviti plišanu igračku po njoj!
    21.01.2009
    22:24:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 46%

    3, 4, 7, 4

    Jedna od većih gluposti je kad Bob glumi klokana.
    27.01.2009
    01:25:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Bobov nos je pretrpio sranja u ovoj epizodi :-D! Lijepo što se Margot ponovno pojavila.
    30.01.2009
    16:06:00 sati
    Panon
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 10, 4

    Ova epizoda ima nekoliko zlatnih štoseva, prvi koji mi pada na pamet jest Bobovo nadmetanje s turističkom babom na početku. Svaka čast Magnusu, Bunkeru i Brixyju. Druga stvar je da je ovo jedan od rijetkih zadataka grupe u kojemu su uključeni svi (čak i Jeremija). Zašto baš ovaj zadatak, to ne znam.
    Crtež je dostojan bogova, ali je naslovnica nažalost slaba.
    17.07.2009
    18:39:00 sati
    Opti
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Kakva epizoda! Nije skokan, nego klokan, glupane... :) Jedna od najboljih, meni i bolja od sledece :)
    27.12.2009
    13:14:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Odlična , smiješna epizoda

    18.02.2010
    15:14:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    23.05.2012
    14:51:00 sati
    tekumze
    uredi
  • paro

    Ukupna ocjena 92%

    8, 10, 10, 8

    Vještice, srami se :D :D

    06.01.2014
    17:05:00 sati
    paro
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastična epizoda od početka do kraja.

    27.09.2014
    16:00:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Prosečna epizoda i nekao imam.utisak kao da je filer pre Superhika.

    20.09.2015
    22:11:00 sati
    djukak
    uredi
  • luxi68

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    04.02.2016
    15:25:00 sati
    luxi68
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zajebancija na maksimum,maskirati Boba u mladunče klokana samo da bi okorjelom zločincu napakirali otmicu.

    14.03.2016
    09:15:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.05.2016
    00:59:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Odlična epizoda! Nikada ne izdržim pa bacim pogled na ocenu recenzenta + posetilaca pre čitanja sledećeg Alana Forda, i ovoga puta ocene su suprotne mom utisku. Nekako mi se čini da su se ovde i Max Bunker i Magnus svojski potrudili, a naročito Bunker - epizoda vrvi od urnebesnosti svih vrsta, tu je i Margot opet, i negativac ''za ovaj mesec'', koji je pak originalniji od nekih pređašnjih, a i činjenica da je cela grupa TNT na zadatku toliko daleko od svog mesta prebivališta dosta daje epizodi na šmeku. Australija, i ona je došla na red. Dakle, vrlo zvučna radnja i ozbiljna misija. Što se Magnusa tiče, dovoljno je videti kako crta face, i sve je jasno. Nije sve ni u scenariju, čovek oživi te likove crtežom.
    Svi su već izložili najbolje fore pa ne moram ja, ali da, ova epizoda ima veliku gustinu naseljenosti humora, tačnije veliki broj humora po kvadratnom centimetru stranice :)
    Ko nije upoznat sa AF, njemu bi to bilo konfuzno i nabacano, ali nije.
    Naročito mi je draga scena od momenta kada Alana ''kidnapuje'' Broj 1, pa do trenutka kada ga kidnapuje Margot, i taj dijalog sa Brojem 1. Vrlo je originalno urađen. Ili ona diskretna fora kada se Sir Oliver i negativac zabavnog imena Bergam Bergam maltene uortače, jer su međusobno (kriminalno) kompatibilni :)
    Glavni akter stripa je takođe Bobov Nos :) Namerno velikim slovima, ipak je on entitet za sebe! 

    05.09.2018
    02:41:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Izvrsna epizoda!

    27.06.2019
    09:55:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 554
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 363
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 266
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 775
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 764

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2755
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1827
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1705
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1332
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1254

Aukcije

Forum