Božica mjeseca

Zagor

ZG LU 112/113 | 188 str.

Zagor i Chico vraćaju se u Darkwood nakon opasnih afričkih pustolovina i jedne malo manje, no ne i bezazlene avanture s našim najdražim gitaristom u Meksiku, i ovaj put putuju Karipskim otočjem u malom trgovačkom brodu “Paloma” kapetana Vege. No,ni ovaj povratak neće proći mirno, ovaj put Zagor ponovno ima posla s ni manje ni više nego vampirima i to kapetana čudovišnog broda “Black Ivory” Van Zanta i s dobro nam poznatom Ylenijom Vargom, crvenokosom krvopijom, opasnom i jednako toliko lijepom. Tu je i britanska mornarica pod vodstvom kapetana Aleca Wallacea, koji će imati mnogo veću ulogu u ovoj priči nego što možemo zamisliti. Dakle, pripremite se za još jednu horror epizodu, jer vampiri sada haraju i morskim prostranstvima…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 88%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*7

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Crni brod
    ZG LU 112
  • Božica mjeseca
    ZG LU 113
  • Crni brod
    ZG VEOP 24

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La nave nera
    ZG SR 429
  • La dea della luna
    ZG SR 430

ZANIMLJIVOSTI

  • radi se o drugom pojavljivanju karizmatične vampirice Ylenie Varge,koja se prvi put pojavljuje u trećem susretu s barunom Rakosijem (SD 61-63).
  • mislim da vrijedi spomenuti kao zanimljivost pojavljivanje Chica na obje naslovnice, jer to nije baš čest slučaj kod Zagora dok je kod recimo Martina Mysterea obrnuto, kod njega je rijetkost kad nema Jave na naslovnici. :)
  • na samom početku stripa kada Van Zant vrši pregovore oko trgovine robovima sa stalnom mušterijom Denuzieresom, spominje kako je te robove kupio od šeika Azima, a on je nama dobro poznat iz nedavne afričke pustolovine “Kainov povratak”(LU 103-105), a kako se ovaj razgovor vodi nekoliko mjeseci prije radnje samog stripa, jasno je kako je Van Zant bio jedna od posljednjih mušterija šeika Azima jer je u tih nekoliko mjeseci Zagor proživio pustolovine i u Africi i u Meksiku, dakle između ostalog i porazio šeika i njegove ljude, i to na samom početku, negdje u isto vrijeme dok se vodi ovaj razgovor.
  • spominje se i kapetan Manfred Moor, zaručnik Zagorove najveće ljubavi Fride Lang, kojeg je u već spomenutoj epizodi sa Rakosijem, ugrizla upravo grofica Varga, no srećom nije postao vampir (ili možda nesrećom po Zagora, kojem bi više odgovaralo da je Manfred postao vampir pa ga Zagor ubije i riješi se konkurencije;), šala, šala, naš je Zagor preplemenit za takve prljave misli. :)
  • u razgovoru između kapetana Vege i Zagora i Chica Vega spominje i posljednjeg gusara Jeana Lafittea, no mi dobro znamo da nije mrtav, štoviše, zahvaljujući njemu Zagor je i dospio u Afriku.

“Pojavljuje se uglavnom noću…
Ima crna jedra koja se jedva vide u mraku…
Tko ga ugleda izgubljen je…”


Da, riječ je o crnom brodu “Black Ivory”, kapetana i trgovca robovima Van Zanta koji je imao tu nesereću da njega i njegove mornare Yleniai i njena pomoćnica Elspeth pretvore u vampire. Taj brod je u kratkom roku od svega par mjeseci ušao u legendu kao brod duhova, točnije vampira.O, da, vampiri su se vratili, nećemo reći jači nego ikad, zapravo prilično slabiji nego u prijašnjim epizodama sa moćnim barunom Belom Rakosijem.jer, ovdje se ne radi o spektakularnom povratku baruna, već o ponovnom susretu sa lijepom groficom Ylenijom Vargom. Nju ne možemo potpuno okarakterizirati kao neprijatelja, ona je više kao madame Marie Leaveu, dakle ne mrzi Zagora već joj je zanimljiv kao macho guy i neustrašivi borac za pravdu, ali naravno Marie baš voli Zagora dok Varga voli nekog drugog, a koga već smo imali priliku doznati u famoznoj trodijelnoj epizodi “Vampir” (gore spomenuta SD 61-63), no ovdje je ta ljubav u središtu radnje.

Dakle, Zagor i Chico vraćaju se u Darkwood, no kako nijedan njihov dosadašnji povratak nije prošao bez neke opasne pustolovine, e neće ni ovaj. Ova Zagorova odiseja značajna je po tome što se Zagor baš u svakoj epizodi susretao sa starim bilo prijateljima(Andrew Cain, Liberty Sam, Jim Gitara) bilo neprijateljima(Marie Leaveu, Ylenia Varga, Kandrax). Odmah na početku nerazdvojnom dvojcu postaje jasno da će ponovno imati posla s nečim nadnaravnimkada im Vega priča o crnom brodu koji plovi područjem oko karipskih otoka, baš gdje se i oni sada nalaze. No, vampiri nisu dovoljni, tu su i pokvareni mornari Palome koji izvrše pobunu čim ugledaju fantomski crni brod na pučini, i tako zapravo Zagoru, Chici, Vegi i jedinom odanom mornaru Joseu učine medvjeđu uslugu protjeravši ih sa Palome, jer crni brod sve je bliže, a sudbina koja čeka zle mornare nije nimalo ugodna.

I tako Blac Ivory dobija nekoliko vampira više u svojoj posadi, a Zagor, Chico i Vega kao jedini preživjeli nakon što gube i jadnog Josea dolaze igrom sudbine na Ninguen, jedan od mnogih otočića u Karipskom otočju, gdje se također nalazi i pleme ljudoždera uobičajeno za takve male otočiće, no i nešto mnogo opasnije, a i ljepše, ), naravno riječ je o po tko zna koji već put spomenutom u ovom tekstu Yleniji Vargi i njenoj pomoćnici Elspeth. Groficu naime ljudožderi smataju za nekakvu boginju i to mjeseca, jer izlaze samo noću i hrane se krvlju ili zarobljenika ili samih ljudoždera.

No, ono pravo tek dolazi, na otok stiže i brod britanske mornarice “Glory” kapetana Aleca Wallacea koji je inače u lovu na Black Ivory no misli da se i dalje radi o krijumčarskom brodu, o njegovom sadašnjem stanju ni ne slute, iako ubrzo toga postaju svjesni kada u sada već uništenoj Palomi pronalaze vampira. Uglavnom, na otok stižu i oni i tako otpočinje borba između također pristiglih vampira Van Zanta na jednoj i Zagora, Aleca i Ylenije s podanicima ljudožderima na drugoj strani. To je sve što se radnje tiče, ostatak naravno ostaje na vama da ga pročitate.

Kažimo mi ipak koju o najzanimljivijoj stvari u cijeloj epizodi, a to je ljubav između Ylenije i Aleca. Naime, u svom ljudskom životu Ylenia je voljela slikara Alexandera Wallacea čiji je Alec potomak, i ta je ljubav bila toliko jaka da se Ylenia usudila suprotstaviti Rakosiju koji ga je ubio netom prije je nju pretvorio u vampiricu. To sve doznajemo u epizodi “Vampir” izuzev činjenice da je Alec potomak Ylenijine davne ljubavi. Kako je Alec po izgledu poput brata blizanca svom pretku, Ylenija ga smatra reinkarnacijom Alexandera i njena ljubav ne ostaje neuzvraćena jer isto osjeća i sam Alec, vjerujući da je to doista sudbina. Tako ih ta neobična i pomalo perverzna ljubav stavlja u središte radnje, Van Zant je tu tek tako da se Zagor i ostali protagonisti imaju protiv koga boriti, u tome je zapravo i poanta ove priče, nije ovo epizoda o vampirima, jer da je tako vratio bi se nama Rakosi, a ne bi glavni neprijatelj bio neki amaterčić koji je umislio da je bog vampira jer je uspio poubijati jadne mornare, ovo je ponajprije epizoda u kojoj je Ylenia na prvom mjestu, iako se u Crnom brodu prikazuje samo u početku, no zato u Božici mjeseca dominira.

Kao lik, Ylenia je doista posebna, nije Della Monica tek tako izabran za crtača i ove epizode jer on doista prekrasno crta, posebno žene, pa tako i samu Yleniju. Inače, Della Monica je fenomenalan i u ovoj epizodi i zaslužio je desetku. Ylenia je originalna po tome što ima tamnocrvenu kosu, a ne one dosadne crne i plave kao dosadašnje žene u Zagorovom svijetu, i šteta što nije na nijednoj naslovnici jer sigurno bi lijepo izgledala, ovako po crtežu ni ne možeš zaključiti da se radi o crvenoj, ja sam mislio da je plavuša dok nije spomenula u tekstu, ali čini se meni da je razlog Ferri, on je odličan crtač, ali žene stvarno ne zna crtati, pa je bolje ovako, samo će pokvariti sliku o Yleniji.

Kako sam već rekao, Ylenia se u Crnom brodu ne pojavljuje skoro nikako, i to je po meni odličan potez, jer cijeli ovaj broj poslužio je za uvod u samu epizodu i priliku da se upoznamo sa Van Zantom, ono glavno ostavljeno je za Božicu mjeseca, to možda izleda malo zgusnuto, ali takav je Bosellijev stil, misliš ma kako će samo nagurati sve to u jedan broj, ali on to uspije, i to više nego vješto. Posebno bih istakao scenu u Crnom brodu kada su Zagor, Chico, Vega i Jose na brodiću za vrijeme strašne oluje i gledaju strašni Black Ivory kako prolazi blizu njih, slijedeći Palomu, s koje su naši junaci netom prije bili izbačeni. Ta scena mrkle noći, uzburkanog mora, munja, gromova i oluje je odlično prikazana zahvaljujući kome drugome nego Delli Monici, još jednom sve pohvale tom majstoru, a i samo zamislite da ste ondje, u malom brodiću usred oluje a strašni crni brod prolazi pored vas, a vi znate da će uskoro biti krvoprolića, i ne znate da li da žalite one jadnike s Palome ili da pomislite “tako im i treba”.

Epizoda malo podsjeća na nedavni hit Pirati s kariba, čiji nastavak ubrzo dolazi u kina, s Orlandom Bloomom i izvrsnim Johnnyjem Deppom, i tu imamo crni brod, gusare, no umjesto vampira su to prokleti ljudi koji za vrijeme mjesečine postaju kosturi, naravno, po radnji nemaju veze, ali ideja je slična.

Da kažemo i koje su stvari po kojoj će se ova epizoda posebno pamtiti:kao prvo je povratak Ylenije Varge i njena ljubav s kapetanom britanske mornarice, potomkom davno izgubljene ljubavi, te činjenica da je ovaj put područje vampirskog lova more, što je prilično neobično jer smo njih navikli gledati u stravičnim dvorcima usred šume ili selima. Zapravo po ničem drugom nije osobito originalna. Što se naslovnica tiče, njima dajem najmanju ocijenu, iako ipak dosta visoku. Naslovnica Crnog broda je doista odlična i za desetku je, no zato je Božica mjeseca dosta loša, zar nije moglo nešto u stilu borba Zagora s Van Zantom na brodu (kad smo već Yleniu otpisali) a ne ova scena, Zagor bezveze prati grupu ljudoždera koja vodi Chica, moglo je i trebalo nešto spektakularnije, a i pogledajte samo Chicovo lice, kao da ga i nema. Ali nećemo to previše zamjeriti Ferriju, nije samo on kriv, i kolor naslovnice je užasan, zašto ne može biti kao i kod Villinih naslovnica Texa koje su prelijepo obojane.

Spomenuo bih još smo jednu stvar koja se tiče Zagorovog straha od žena. On je nevjerojatno hrabar i neustrašiv junak koji vampire, zombije, vukodlake, zmajeve, indijance i ostale razbojnike i čudovišta tamani kao muhe, ali od žena bježi prvom prilikom. Malo vuče na gay ponašanje ali to je obična glupost, zapravo je simpatično vidjeti kako jedan takav junak bježi pred običnom ženom kroz prozor(scena s Fridom), ali naravno, mi dobro znamo da Zagor ne štedi na poljupcima kad se sretne s jednom od svojih žena, čovjek jednostavno ne može živjeti u braku dok ga opsjedaju razni neprijatelji i dok mora čuvati mir u Darkwoodu. Unatoč tom opravdanju, Zagor je i na meti sprdnje, i to pod perom Bosellija, Burattini je onako više ozbiljniji tip, Boselli mi više izgleda kao neki veseljak koji se voli malo poigrati s likovima i našaliti se na njihov račun, tako u Veracruzu Jim Gitara provocira Zagora u vezi s Fridom, a u Povratku Kandraxa nalazimo Morgastov dnevnik u kojem Zagora opisuje kao “megalomana, luđaka i ekshibicionistu” a Chica kao “djetinjastog, zaostalog i mentalno ograničenog”. Tako i na kraju ove epizode Ylenia drsko odgovara Zagoru uvrijeđena njegovim riječima da je Aleca zavela samo da se napije njegove krvi:

“Neću slušati tebe koji si odustao od ljubavi bez imalo grižnje savjesti. Da, znam sve o barunici Fridi, Zagore. Ali ja sam drukčija. ja ću se boriti. ”

Zanimljivo je da joj Zagor ni ne odgovara, potpuno je ignorira, misli valjda “došao sam osloboditi jadnog Aleca a ne ulaziti u rasprave s ovom luđakinjom o snazi ljubavi”:-).

Dakle, jedna jako dobra epizoda, iako bih ja više volio da je bila u tri broja, da se sve to malo još zakompliciralo, ali nije ni ovako loše, dovoljno za osmicu i devetku.

Ylenia će nam se još vraćati, možda baš u epizodi u kojoj će biti konačni obračun sa Rakosijem, Zagor je toga svjestan i ispraćuje je riječima:

“Neka joj se Bog smiluje. Nadam se da će jednoga dana naći mir. ”

Naprijed

ZG LU 110/111 Veracruz

ZG LU 114/118 Povratak Kandraxa

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    "Vampir" je meni možda najdraža Zagorova epizoda i odličan potez je što se Ylenia Varga ponovno vraća i što je za priču i crtež zadužen isti tandem.Počinje super-uzbudljivo,sa uvodom od 20-ak stranica što je i ianče tipično za Bosellija.Oduvijek sam se palio na uklete crne brodove koji lutaju morima,a kad tome dodamo i da su na tom brodu vampiri te zgodna Ylenia,jasno je da je zabava zagarantirana.Jedino što me smeta je prebacivanje radnje na onaj otok kanibala gdje odjednom Ylenia odluči boriti se protiv Van Zanta i njegove posade.Dobre akcije ima na tone.Zanimljivo je kolektivno klanje vampira u snu a završni obračun Zagor-Ylenia je odličan,baš kao i sam kraj(Ylenia ostaje na brodu koji nastavlja sa lutanjima).Crtež je vrhunski,posebno scena kad usred oluje na Palomu naleti Black Ivory a i u samim scenama borbe Della Monica odlično radi svoj posao.Puno sam očekivao od povratka Ylenie Varge i moram reći da sam zadovoljan ovom epizodom.
    29.03.2006
    15:03:00 sati
    Aco
    uredi
  • sonor

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Vice, Vice vidin ja da si se lipoga posla uvatija! He-he! Šta reći o ovoj epizodi? Radnja je stvarno dobro osmišljena, jedina opaska je taj "Bogu iza nogu otok", ali nema veze. Crtež je fenomenalan. Della Monica me prvi put oduševija u Gordon Linku. Kraj epizode nagovještava povratak vampirice Varge i to nadan se u finalnom dvoboju sa Rakosijen. Ovakve su mi epizode među najdražima! Vice samo naprid!
    29.03.2006
    16:09:00 sati
    sonor
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    iako se ne može porediti sa ostalim zagorovim "vampirskim" epizodama, ova priča je odlično "zagrijavanje" pred kandraxa.
    29.03.2006
    17:53:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    e Vice.Pretekao si me s rezencijom,a baš sam je počeo pisat.Inače svaka čast na već drugoj rezenciji.
    A sad malo o priči:
    Priča je fantastična,meni pri top 5 Zagorovih epizoda.Odličan je početak i odličan kraj,a crtež Della Monice je još bolji.Fenomenalno nam je dočarao atmosferu na moru,a Ylenija je stvarno preljepo nacrtana.
    29.03.2006
    22:15:00 sati
    pepopepic
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Priča koja mi nije sjela kako treba, a i della monica je imao boljih dana. Prvi susret sa Ileniom bio je bolji, ali ni ova epizoda nije tako loša. Naslovnice standard, a radnja je mogla biti zanimljivija.
    30.03.2006
    16:28:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    Pa sta reci za ovu epeizodu?Dobra je,nije mi medu najboljima ali se moze tu i tamo ponovno procitati.Ima puno akcije i puno se "kolje".Nije mi samo jasno zasto Zagor sa svojim prijateljima idu napraviti krvoprolice nad onim otocanima samo da bi spasili lijepu vampriricu a da bi se kasnije opet sukobili sa vampricom?Zanimljivo je jos kako se onaj kapetan od glave do pete zaljubio u lijepu vampriricu.
    31.03.2006
    10:31:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    meni skroz dobra epizoda.jedino malo prekratka.trebalo je malo razdužit na još jedan broj.a naslovnica Crni Brod jedna od najboljih uopće.valjda jer volin jedrenjake.
    01.04.2006
    11:55:00 sati
    lwood
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    priča me baš dirnula...šmrc...
    02.04.2006
    21:48:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Vampiri, vampiri. Vampira nikada dosta, uvijek su mi priče o vampirima bile dobre, bez obzira o kojem se junaku radi, pa tako i ova, više nego solidna pričica.
    03.04.2006
    13:27:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    od svega mi se najviše dopao crtež, fenomenalno. sama priča je ok. vampiri i ostala ekipa, provjerena formula uspjeha. sve u svemu ok avantura
    04.04.2006
    13:30:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobra epizoda sa vampirima i ljudožderima. Della Monica odličan, meni najdraži crtač Zagora!
    14.04.2006
    19:15:00 sati
    jack 50
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    Strašno dosadna priča.Već su mi dosadili što se Zagorovi neprijatelji svako malo vraćaju.Po meni, radi se o nedostatku ideja.Crtež je odličan, a i naslovnice za divno čudo.
    18.04.2006
    09:12:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Ponovo odlična avantura, vrlo zabavno. Ovaj put umjesto dracula-vampira, vampiri a la john carpenter. Plus ljudožderi, engleska mornarica i ukleti brod = uspješan recept! Vidim da Zagor otvara vrata percepcije i drugim forumašima (ovaj put, solaru). Izvrsno, izvrsno. No, jednakost svih i svakoga ne priznaje više ni Gospodar Darkwooda, jer, urođenike de facto drži (kako i jest) divljacima (i nižim bićima), te ih eliminira bez puno razmišljanja plus se, u stilu svojih predaka, bijelih osvajača, ingeniozno posluži njihovim ratničkim uslugama, nakon čega ih ponovo odbacuje i distancira se od te primitivne gomile. Sve je to u redu.
    10.05.2006
    17:50:00 sati
    stinky
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Inače,nisam ljubitelj ''tranzitnih epizoda'',ali ova mi je ok...
    11.05.2006
    11:40:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    haha, dobra recenzija, još zabavniji komentari, a ni epizoda nije loša, jedino što je po mom mišljenju lijepa, žedna grofica zaslužila priču iz tri dijela
    11.05.2006
    14:24:00 sati
    ken2
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    First things first :)), Della Monica rastura! Ovo mi je mozda njegov najbolji crtez na Zagoru, cak bolji nego u odlicnom "Vampiru". Prepun detalja (npr. na 12 str. 2 dijela Elspeth je napravila rez na Zagorovoj kosulji na prsima s desne strane, a Della Monica pazljivo crta taj rez sljedece 84 stranice time dodajuci ozbiljnosti radnje) i odlicnog koristenja sjene kao Claudio Villa na kojeg me ovdje i podsjeca. A Ylenia Varga! Stvarno izgleda prelijepo. Da barem Della Monica crta vise epizoda!
    Drugo, Boselli je ovog puta uspio dobiti nazad svoj "mojo" koji je izgleda izgubio u nekoliko zadnjih SF prica. Ovdje nema previse teksta i nepotrebnih dialoga kao u "Povratku Kaina" ili pre-isfantaziranih detalja kao u "Kraljici Mrtvog Grada." Atmosfera je super, prica uzbudljiva i nepredvidljiva i kraj nije pravi kraj jer ce se to jos nekad nastaviti.
    Trece, Ferri se ovog puta uklopio s ostalim odlicnim djelovima epizode. Naslovnice docaravaju atmosferu koja vlada stripom, pogotovo prva koja je stvarno super! Mislim da je Cikovo pojavljivanje na 3 naslovnice za redom (od "Streljackog Voda" do "Bozice Mjeseca") rekord. I sto je zanimljivo sve 3 su odlicne.
    02.06.2006
    02:50:00 sati
    D.J.
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Bosellijev osrednji uradak, kao često puta u njegovom Dampyru, i ovdje spašava iznadprosječan crtež kojim je odlično dočarana horor-atmosfera. Sviđa mi se i backgorund: Karipsko otočje, pobunjenici na brodu, trgovci robljem u bijegu pred Royal Navy, ljudožderi na Ninguenu koji obožavaju vampirice kao božanstva dok ne steknu saznanja o njihovoj ranjivosti, neostvariva romansa... Malo mi je nategnuto ono o Alecu kao potomku Yleniina ljubavnika. Kompleksan lik Ylenie Varge zaslužuje kompleksniju priču.
    14.08.2006
    01:32:00 sati
    VALTER
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Jedne od najdražih epizoda u Zagoru su mi kad se pojavljuju vampiri. Puno akcije, napetosti i odličan crtež uvijek su obilježavali takve epizode. Tako je bilo i ovaj put. Scenarij će međutim od mene dobiti manju ocjenu jer mislim da je ova priča trebala biti na 3 stripa kad se pojavljuje tako važan lik kao što je Ylenia (na kraju mi nekako sve to izgleda nagurano na zadnjih 20-ak stranica; borbe Zagora sa Ylenijom i ostalim vampirima su prekratke)… Onda bi to tek bilo odlično i ocjena bi bila stotka. Della Monica mi je (vjerojatno) u ovom trenutku najbolji crtač Zagora. Naslovnice su jako dobre, Ferri se potrudio. Prva je baš efektna sa crnim brodom u pozadini a druga mi je također dobra, dobro je obojana. Jedino je Chico malo lošije nacrtan.
    14.09.2006
    01:03:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlična priča! Zagor se u ovoj epizodi po drugi put susreće s lijepom, ali i opasnom Yeleniom Vargom. Dok u prvom dijelu epizode dobivamo kratak siže nekih od događaja iz zagorovog afričkoga ciklusa i standardnu Bosellijevsku akciju, u drugom nastavku svjedoci smo ponovnog susreta Yelenije i Zagora i svih posljedica koje dolaze s tim susretom. Chico dobiva svojih dvadesetak stranica slave, Yelenia pronalazi svoju ljubav, a Zagor se suoćava s pitanjem, da li je Yelenia prijatelj ili neprijatelj. Kraj je brz, ali opet odličan, jer ne nudi katarze, nego vječnu "nezasluženu" patnju. Za kraj jedino još pohvala odličnom crtežu Della Monice i nezaboravno pitanje Yeleije Zagoru: "Zar nemam pravo i ja na malo sreće?"
    04.10.2006
    14:53:00 sati
    nikdo
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    10, 8, 8, 9

    Po mom mišljenju jedna od najboljih priča u poslednje vreme. Pošto već imam dovoljno godina i ''Zagorovskog '' staža da bi me fascinirale tuče ili čikove budalaštine zaključio sam da najveći utisak na mene ostavlja atmosfera u stripu.A ovde je fantastična,mračna i drži pažnju sve vreme. Volim Zagorove sukobe sa vampirima ali sam ih morao čekati po 200 brojeva da bi se vratio Rakosi,a ovako eto novog vampira u liku Ylenie Varge koja je još zgodna plavuša.Vrh.
    12.10.2006
    01:54:00 sati
    xavi
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...epizoda na razini novijih zagora ali nikako ne među najboljima...
    15.01.2007
    21:51:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    ...a posebice mi se sviđa prva naslovnica!
    17.01.2007
    10:08:00 sati
    kico
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Vrlo dobra priča kojoj fali "ono nešto" da je svrstam među odlične. Kad sam vidio prvu prekrasnu vinjetu pomislio sam da će se radnja događati po predivnim karipskim gradićima koji odišu gusarskom atmosferom. Međutim, Boselli se odlučio za more i tropski otočić što uopće nije loše. Smeta mi nerazumljiva ljubav između Ylenie i kapetana. Della Monica rastura kad crta brodove. Pobrojite samo vinjete s potpunim prikazom broda. Volio bih da lica likova budu specifičnija odnosno karakterističnija jer onaj kapetan Vega je bezličan kao i oni Ramathov prijatelj (v. "Thugsi"). Boselli je nevjerojatan kad od naizgled sporednih ili beznačajnih likova stvori zanimljvie: kapetanov prvi časnik, desna ruka onog povampirenog gusara... Možda najbolja Ferrieva naslovnica ("Crni Brod");puna je ekspresija. Obe naslovnice su dobro obojane.
    02.03.2007
    18:23:00 sati
    Inferno
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Blesav kraj, ali inače dosta dobro.
    17.09.2007
    18:57:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 74%

    6, 6, 10, 8

    Dosta slabiji nastavak, daleko je ovo od obračuna Zagora sa Rakosijem. Složit ću se sa @Valterom - nešto tu fali, dosta toga ustvari. Uvijek sam imao problem sa vampirima u Novom svijetu i na brodovima, nije to to. Treba tu biti neki stari dvorac u blizini, na rubu provalije, po nevremenu (dok gromovi paraju nebo), a ne neki primitivni domoroci sa kostima u nosu, i kokosove palme, zajebi to! Vampiri su tu negdje, u civilizaciji, ali na margini, izopćenici, čudovišta. Kada ih smjestiš na neki karipski otočić gube smisao... Della Monica najjača karika u ovoj epizodi, naslovnice odlične.
    26.09.2007
    19:55:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Upravo sam pročitao ovu priču i moram priznati da mi je ovo jedan od najboljih Zagora. Fenomenalna priča, a o crtežu da i ne govorim jer Della monica je po meni najbolji crtač zagora (Yleniu je zbilja predivno nacrtao). više nego dostojna zamjena za Ferrija-prva naslovnica je za čistu desetku ali ova za božicu mjeseca mi baš i nije nešto pa zato manja ocjena.
    09.12.2007
    17:24:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Odlično! U prvom djelu nonstop neka akcija: pobuna na brodu, napad vampira na Palomu, oluja, napad morskih pasa, ljudožderi...fenomenalno! U drugom djelu blagi pad, puno priče i srcedrapajućih scena. Kraj mi je, za razliku od drugih mišljenja, jeben...malo tužan, al pisac time što ne pokazuje kraj, ostavlja našoj mašti na volju i ostavlja nas u ebenom  isčekivanju oče li biti nastavka i kad...Della Monica je imao i boljih dana...Istina pazi na svaki detalj, odlična atmosfera,...,sve ok, al Zagorovu facu na nekim vinjetama mu ne praštam...Naslovnice...zbog druge manja ocjena, al prva među 10 najboljih naslovnica!
    07.06.2008
    23:18:00 sati
    Raga
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 87%

    10, 8, 8, 9

    Predobro. Ylenia će 100% prešišat Rakosija u povratcima. Sve u svemu najbolje od Zagora u posljednje dvije godine.
    15.11.2008
    12:35:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Varga je jedan od boljih modernih likova i odlično se uklopila u Zagorov svijet. Puno mi je draža od likova poput Caina ili Nata Murdoa koji su mi bezveze. Nadam se da će se pojaviti još koji put.
    12.01.2009
    21:38:00 sati
    supermike
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Priča je vrlo dobra, posebno zbog brzog povratka Ylenie, što baš i nije uobičajeno u Zagora da se likovi tako brzo vraćaju. Priče s vampirima su mi izvrsne, pa tako i ova. Crtež fenomenalan, Della Monica je majstor. Jedina zamjerka, a slažem se s recenzentom, da je barem u tri nastavka, malo mi je zbrzana radnja drugog dijela. Sve u svemu, visoke ocjene i radujem se ponovnom povratku vampira, nije uopće bitno kojeg.
    08.02.2009
    13:07:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    09.06.2009
    03:44:00 sati
    Ferri
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Odlična horror priča i ujendno dokaz da dobar strip može stati u samo dvije sveske. Dobar  zaplet, puno akcije, povratak omiljene nam grofice, otvoren kraj i rezultat je 200tinjak stranica zabave i dobro utrošenog vremena. Svaka čast Boseliju, rijetko ne valja ono što on napiše, smatram da bi trebao preuzeti vodeću ulogu u Zagorovom staffu. Crtež je djelo najgenijalnijeg Zagorovg crtača, uz Ferrija naravno,  čist atmosferičan crtež, malo ispod Vampira. Naslovnice su zadovoljavajuće, pogotovo prva, nestandardna i dobro izvedena, dobro je dok se Zagor ne vidi cijeli :D . Vidim da u Italiji izlazi epizoda s povratkom lijepe vampirice, nadam se da neće uprskati stvar.
    10.06.2009
    17:41:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Boselli zaista zna napraviti dobru čitljivu priču koja ima radnju, pogotovo mi se dopada onaj dio kada razjareni Zagor napada mornara Yanija, i spašavanje Chica na ostrvu. Crtež je fenomenalan, također prva naslovnica je dobra, dok na drugoj Ferri griješi na proporcijama Zagorovog lika.
    18.07.2009
    18:13:00 sati
    Dinno
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 89%

    8, 10, 9, 8

    *(izbrisani komentar iz 2006. god.)
     
       Misija otkrivanja istine i bacanja svijetla na mračnu percepciju, koju kako vidim iz priloženih komentara (još uvijek) posjeduje većina cijenjenih kolega, se nastavlja. Sigurno se pitate (ako se i ne pitate, nakon ove rečenice sigurno ćete se pitati) hoće li se moje putovanje u službi istine i pravde nastaviti istim intenzitetom? Ja Vam jednoglasno i nedvojbeno kažem, tako da odagnam sve strahove, da trenutačno nisam u poziciji davati takve izjave. Sada kada smo odagnali sve nedoumice oko mojim budućih remek-djela prelazim na glavni dio komentara.
        Nakon početne namjere da se pozabavim svih djelovima ove dvodjelne sage, moju pozornost je privukla jedna jedina stranica, ali prije nego što zadovoljim znatiželju milijunskog čitateljstva i prije nego što pređem na same fakte od kojih se sastoji ovo izlaganje od epohalnog značenja za kritičku književnost, moram zastati i pojasniti kako funkcionira (najveći) dio muškog mozga. Opće je poznato da kada je u pitanju žena(e) muškarca uopće ne zanima čime se ona bavi, sve dok je lijepa, mlada, sisata i blesava, ma može ona raditi u mesari kao glavni koljač... to nikoga nije uopće briga! S tim na umu, prilazim jednoj Ylenijinoj izjavi koja se nalazi na osamnaestoj str. i koja nam nudi ključ ka razumijevanju kompleksnog Zagorovog univerzuma.
        Ylenia: "Lako je tebi govoriti, plemenita dušo. Ali, što bi ti na mome mjestu? Pokušala sam piti životinjsku krv, no to mi nije dosta. Moram se nekako održati i zato s vremena na vrijeme moram popiti malo ljudske krvi."
        Na to ja pomislih, pa Zagor će sigurno nakon ovakve degradacije ljudskog života i izjednačavanja istog sa nekim tamo komadom mesa, uzeti pravdu u svoje ruke (a usput i sjekiru) te takvom sadisti i ubojici u najmanju ruku razbiti koju kost i lišiti ga par zubi prije nego što ga otpremi u ćuzu, ukratko – postupak kojeg je, ogledalo pravde, odnosno gospodar Darkvuda nebrojeno puta dosad sa uspjehom primjenio. Ali, tada dolazi trenutak od epohalne važnosti, momenat kada sve optužbe za Zagorovu sumnjivu orijentaciju padaju kao kula od karata, jer ON se tada, kao pravi muškarac ne zaustavlja na sitničavim detaljima kao što su na stotine mrtvih i poginulih zbog goluznih prohtjeva Yelenije Varge koja kao prava grofica i predstavnik visoke klase jednostavno ne može pristati da pije neku tamo šugavu životinjsku krv samo da bi zaštedili pokoji ljudski život, ON tada, ne samo da ne pomiče ni malim prstom da krivca zasluženo kazni, nego čini ono što svaki pravi muškarac radi kada da se ispred njega nađe mlada grofica lijepog lica i njena "služavka" još ljepših sisa - pa povali ih oboje - Bravo Zagore, tako se to radi!!! Da preduhitrim sve intelektualce koji će uletiti sa pitanjima tipa: "Koga je to Zagor povalio kada se u trenutku najvećeg flerta i smješkanja između dvoje zaljubljenih golupčića, i dolaska prpošne služavke radnja naglo prebacuje na Čika i njegovo lutanje po šumi!?". Morate shvatiti da su većina čitatelja ovog vrhunskog djela devete umjetnosti fragilni maloljetnici koji ne bi mogli podnijeti eksplicitne seksualne scene između ranije navedenih aktera, onda je, kako saznajem iz izvora bliskih nekim drugim neimenovanim izvorima, u cilju da gospodin Boselli sebi sačuva radno mjesto i zaštedi kaznenu prijavu zbog širenja pornografskog materijala, stupila u akciju cenzorska služba izdavačke kuće "Sergio Bonelli Editore" i uklonila sporne materijale iz finalne verzije stripa. Nadam se da su vam se pod mojim vodstvom otvorili vidici i da ste uspjeli shvatiti pravu istinu koja se krije iza ovih naizgled nevinih epizoda!
    29.07.2009
    01:04:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Uzivancija... Tropsko ostrvce, jedrenjaci, vampiri, vampiri cice-lepotice.
    26.09.2009
    10:25:00 sati
    kasper
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Čas se vole, čas se mrze. Ylenia i Zagor će prije ili kasnije završiti zajedno u krevetu :D

    06.02.2011
    20:30:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Dobra i zanimljiva priča. Atmosfera je fantastična, Della Monica je sve bolji. Volim slojevite Bosselijeve priče i pojava likova koji nijesu samo crno beli. Priča je dobro izrađena, dobro se naslanja na ranije epizode. Meni je ova epizoda bolja od Varginog pojavljivanja u priči sa Rakošijem. Preporuka za čitanje svim ljibiteljima Zagora!

    06.02.2011
    21:12:00 sati
    malek
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Moglo je biti i bolje, ali nije loše.

    19.02.2011
    21:28:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Onako... Nije loše.

    20.02.2011
    21:36:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Vidi se da Boselli zna dobro odraditi i ove dvodijelne usputne epizode. Sasvim solidno obavljen posao i užitak za čitati. Della Monica mi je nešto slabiji nego inače, a ni naslovnice nisu baš presavršene.

    03.04.2011
    19:05:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Priča koja se natavlja i to je dobra stvar.

    21.05.2011
    13:19:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlična priča. Zabavna na razini 1000 lica straha. Čini mi se da je Boselli bio ograničen brojem strana zbog povratka Kandraxa pa su neke scene malo "stisnute". Vrlo dinamična priča, Čiko zabavan. Crtež Della Monice spektakularan. Prva naslovnica jedna od najboljih ikad....dovoljni za 10.

    29.05.2011
    18:01:00 sati
    piquet
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 7, 8

    Jako slabo i patetično. Zagor nije u stanju da savlada jednu jadnu vampiricu, ma ajte molim vas.

    03.09.2011
    16:59:00 sati
    writer
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Vrlo dobra prica koja bi po meni bila jos bolja da je bila duza jer neke scene borbe mi prekratko kraju i brzo se zavrsavaju, a i sama prica bi bila dosta kompaktnija jer ne bi smo imali ostre rezove izmedju scena! Crtez odlican, ipak je rijec od Della Monici...:) Naslovnice su odlicne, pogotovu prva! Sve u svemu, vrlo dobar Zagor...

    24.11.2011
    22:13:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Vampiri s kariba:)

    19.12.2011
    16:13:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    03.01.2012
    16:41:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 4, 9, 4

    12.04.2012
    22:42:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    5, 4, 7, 8

    Zaista ne volim Bosellija i njegove dosadne, razvučene, jednolične, s puno nepotrebnog teksta priče. Kao, da gledam španjolske sapunice. Ovo je tipična njegova dosadna priča. Stvarno ubija volju za čitanjem sa kvazi romancom između vampirice Ilenie i kapetanom. Pa zar ova vampirka nema pametnijeg posla nego bolovat od ljubavi!? Ovo je stvarno idiotsko. Naslovnice su mi odlične ali naslovnica ne čini dobar strip.

    21.05.2012
    12:12:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    02.11.2012
    23:09:00 sati
    Fran
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Dotuklo me saznanje da Ylenija ima nekakvu crvenu kosu.... stalno sam mislio da je plavuša. Inače, ove priče o vampirima idu silaznom putanjom, prva klasik, druga mrvicu slabija, treća (prvo Ylenijino pojavljivanje) i četvrta već slabije, vidjet ću poslije ovo najnovije peto...

    25.05.2013
    12:29:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Sviđa mi se psihološka karakterizacija Ylenije, u prici sa Zagorom govori kako je pokusala piti zivotinjsku krv ali nije uspjelo, da je morala, kako bi prezivila, piti ljudsku krv i tu vidimo da je u njoj ostalo nesto ljudsko, da je pokusala, da zna da to sto radi nije u redu, ali mora, mora da bi prezivila, cak mi je na kraju bilo zao, moram priznati kada su je ostavili na onom brodu, mozda to nije u redu od mene ali, ne znam, nije ona kriva sto je takva kakva jest, u svakome čovjeku ima nešto dobro, pa i u yleniji koja se ne moze nazvat covjekom ima dobra, ne mozemo nju stavit u isti kos s rakosijem koji nema trunke ljudskosti i osjecajnosti koje ylenia ima,cak se i zaljubila... , della monica naravno na svom visokom nivou, perfektan za ovakve priče 

    01.09.2013
    02:35:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Ovo mi je jedna od najdražih Zagorovih priča. Zabavna i napeta od početka do kraja, sa zanimljivom temom i ugođajem, i točno odmjerenim brojem stranica. Jedino ne kužim dvije stvari: 1) Na kojem jeziku Varga komunicira s urođenicima onog otoka? 2) Zašto na kraju nije odletjela do Aleca (na početku stripa se vidi da može letjeti, tj. pretvoriti se u leteću crnu fleku).

    Della Monica je majstor, mislim da nijednu epizodu nije nacrtao bolje od ove. Naslovnice zanimljive jer se na obje pojavljuje Chico.

    09.09.2013
    20:47:00 sati
    Opti
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Pročitao sam ovo neki dan ponovno i stvarno je fenomenalna epizoda. Boselliju desetka, Della Monici stotka,  Ferri odličan, ali fali mi Ylenia na drugoj naslovnici (dakle devetka : ) ). Boselli se ovdje poigrao svojom najdražom vampiricom i složio nam malo dublji lik. Ylenia nije klasičan bad guy/girl i super mi je kako se izmjenjuje njen odnos sa Zagorom. Najprije se žele ubit, pa se pomire, pa izgleda da će se »puknut« (možda se i jesu (str 18 i 19 drugog dijela)), pa onda se opet posvađaju... I sve to dok naša omiljena vampirica bari jednog nesretnog kapetana. Ylenia, odnosno Bosellijeva (a bogami i Della Monicina) interpretacija iste, me oduševila u ovoj epizodi. Rakosi ne može ni svijeću držat jednoj Yleniji, koja je deset puta zanimljiviji lik. Šteta što se njena karakterizacija nije nastavila u Rauchovoj priči. Rauchov pokušaj u »Crnim krilima noći«, iako direktni nastavak, je slabija kopija ove priče. Odličnom dojmu ovdje pridonosi i izvrsni Della Monica, koji nam je nacrtao neke od najljepših vinjeta u serijalu. Pri tome mislim ponajprije na vinjete na kojima se nalazi Ylenia (1 , 2 , 3), mada ne smijemo zaboravit i na prekrasne brodove, karipske plaže i nočne scene... Čak je i Čiko bio genijalan ovdje. Imao je par dobrih fora. Savršenstvo od crteža i generalno jedan od Zagora, koji se može preporučiti svakom stripoljupcu.

    01.11.2013
    19:34:00 sati
    nagor
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Da se nadovežem na nagorov komentar i ostale

    Nat Murdo, Myranda, Marie Laveau, Cain, Gambit, Ylenia, Dexter Green... Kod Bosellija nema apsolutno polarizovanih likova, čak ni delimično polarizovanih. Stvorio je celu plejadu njih za koje čovek ne zna "gde boče", i kod kojih se od strane čitaoca redovno smenjuje utisak "koja faca!" i "gadi mi se", iz strane u stranu se smenjuje njihova klasifikacija. Spomenimo samo najsimpatičnije: Nat Murdo-ubica mekog srca, pobio i jako i nejako ali je ipak izmolio oprost od čitalaca i Zagora, Cain-monster slayer sa fanatičnim ispadima i koji je u prvoj pojavi zamalo mačem pobio dvoje malih klinaca, Ylenija Varga- sisata vampirica (in the baaaaad way) koja kolje ali i spašava i voli...

    Ovde se otišlo dotle da Boselli traži razumevanje za biće koje mora da se hrani krvlju ljudi da bi preživelo i da to mora raditi redovno da bi u njoj ostalo makar mrvicu ljudskog. Situacija čistog apsurda: ubiti nevine radi sopstvene ljudskosti, cena koju je individua spremna platiti za svoje emocije, za zadržavanje onoga što mi zovemo svest o samom sebi, ličnost. Sviđa mi se zavrzlama koju Mauro stvara. 

    Pored toga, imamo Zagora sa šarmerskim navikama. Boselli ga često stavlja u provokatorsku poziciju licem u lice sa ženama, i maksimalno se trudi da stvori hemiju u odnosu, iako po prirodi stripovske narative među njima ne bi smelo biti nikakvog odnosa osim šaka-nos-patos.

    Rakosi je lik sa mnogo većom harizmom od Ylenijine, jer u sebi nosi duh starog horror žanra, vazda privlačnijem, samo što imam utisak da ta njegova harizma nikad nije iskorištena do krajnjih granica. Uvek mi je falilo "to nešto malo" u Zagorovim vampirskim pričama da dosegnu ono šta očekujem od takve tematike, iako mi je svaka epizoda odlična. Kod Ylenije mi fali još više tog vampirskog šmeka, jer se napustio klasični vampirski šmek i okrenulo ka čistom SF-u. No, opet, Ylenia mi je jedan od rado viđenih likova u serijalu. Boselli je odlično sklopio.

    Rauch je lepo i nadogradio priču u nastavku, i na tome mu dižem kapu. Prepoznao je i ispoštovao sve Bosellijeve postavke, samo što je tehnički daleko slabiji scenarist (ili bolje, drugačiji) pa mu nije bio lak zadatak da nastavi započeto

    Della Monica sjajan

    04.11.2013
    13:57:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Još jednom se pokazalo kolika je snaga djela koja uvlači čitatelja u duboke unutarnje sukobe u pokušaju pronalaska određene satisfakcije, kako na moralnom tj. nekakvom realističnom tako i psihološkom smislu. Čovjek je prisiljen uzeti život kakav nije želio, onaj koji mu je nametnut, pritom prhihvaćajući neke nove norme koje, kako znamo sve ovise od kulture do kulture, od grupe do drupe, i na kraju od pojedinca do pojedinca.

    04.01.2014
    14:40:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 52%

    2, 3, 9, 10

    Meni je ova prica potpuno razocarenje. Cude me ovolike pozitivne ocene za jednu, po meni, krajnje ispod prosecnu epizodu i to pogotovo za Bosellija!

     

    Spominje se kako je Zagor sada pod novim pricama Bosellija i Burattinija postao mnogo ozbiljniji i manje naivan strip od vremena kada ga je pisao Nolita, ali ova epizoda je tako neozbiljna, glupa i dosadna da je to neverovatno!

     

    Prvo niz neverovatnih slucajnosti da je Ilenija Varga odlucila da zauzme ostrvo usred Kariba i da tamo sprovodi svoje zle naume, pa onda bas Zagor i Ciko dozive brodolom i od 1000 ostrva u Meksickom zalivu oni bas nabasaju na njeno ostrvo! A jos veca je glupost da Alek Valas potomak nekog Ilenijinog davnog ljubavnika od pre 400 godina i da se bas i on pojavi na tom ostrvu!

     

     

    Krajnje mlako i isforsirano, prebrzo se dogadjaju stvari i sve to uz tonu nepotrebnog teksta i objasnjavanja koje je inace karakteristicno za Burattinija a ne za Bosellija! Ne shvatam kako Boselli, scenarista koji je napisao toliko odlicnih prica kao sto su Nestali istrazivac, Aljaska, Teksaski rendzeri, Okrsaj u LA, Kraken,pa i kracih prica kao sto su Osveta Vudu, Svratiste obesenih, Crni plamen, Crna dusa, Pustolovina u Kanadi, moze da napise ovakvu losu epizodu. Sve ove epizode koje sam naveo su 10 do 20 puta bolje od ove!

    Jedino sto ovde valja je Della Monicin crtez koji rastura i Ferrijeve naslovne strane!

     

    19.01.2014
    19:02:00 sati
    going going
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Nakon prvog susreta s Vargom - koji mi je odličan u svakom pogledu - i ovdje sam očekivao spektakl. Ali za spektakl su ipak potrebna više od 2 broja, no nije ni ovako loše ispalo. Kraj mi se posebno svidio gdje se jasno daje do znanja da je glavni antagonist živ i zdrav i da će se opet pojaviti - prije ili kasnije. I sam odnos između Varge i Zagora - čas se vole čas se mrze - je fora. Za Della Monicu same pohvale - zbilja rastura.

    16.02.2014
    01:21:00 sati
    caramba
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    15.06.2014
    14:02:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Veoma dobra epizoda,ja volim vampire u Zagoru tako da i ova nije podbacila 

    26.07.2014
    12:44:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Odlična epizoda sa fantastičnom atmosferom.

    23.09.2014
    16:28:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Solidna prica,nista sad posebno. Scenario,velik ulog,manji dobitak. Drag mi je ponovni susret sa Ylenija Vargom,samo njena uloga, bi mi nekako premlaka. Crtez,atmosfera,vrlo dobro odradjeno. Naslovnica "CRNI BROD",jedna od najboljih.

    19.10.2014
    21:55:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Ova price mi je pravo sjela, toliko da sam je procito u jednom dahu. Zagor i Chico su opet na moru sto je samo sa sobom obecavajuce. Kad se jos tu pojavi prokleti brod i vampiri onda se opasno podignu ocekivanja. Nasrecu ova prica ih ispuni. Atmosfera je odlicna, ima puno akcije a i taman humora koji je na trenutke veoma Nolitski. Della Monica je fenomenalan i sto mi se jos vise dopada je da njegov rad ovdje malo gura na Marcella. Specificno mislim na one scene na moru tokom uragana. Apsolutni vrhunac! Na srecu tacnu tu scenu Ferri upotrebljava za svoju prvu, odlicnu, naslovnicu.

    16.11.2014
    14:48:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 68%

    6, 4, 10, 8

    Kao i u prethodne svoje 3 epizode, Boselli je ponovno podbacio. Ovdje imamo prezanimljivu ideju priče, kao i dosta genijalnih scena i samo je trebao sve dobro i kvalitetno završiti, bez nepotrebnih nelogičnosti i diletantskih rješenja. Imam dojam da je morao sve upakirati u samo dva broja i da je to razlog (pogotovo kad se sjetim njegovih genijalnih epizoda i pažnje posvećene detaljima). Vjerojatno je to i istina, jer Bonelli stalno daje do znanja da smatra da je Zagor za vrtićki uzrast, a trebala je izaći i epizoda s Kandraxom s posebnim dodatkom za 40 godina Zagora. Moglo se, onda - kad se već slavi, povećati broj stranica ove epizode, a ne ovako uprskati priču s puno većim potencijalom od slijedeće s Kandraxom. Crtež je fenomenalan, kao i prva naslovnica koja mi je jedna od najboljih. Usput, nema loše naslovnice s Chicom.

    Šteta, propuštena je prilika za antologijsku epizodu.

    01.01.2015
    21:25:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    12.01.2015
    21:32:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    obožavam Zagijeve epizode sa vampirima i vampiricama ali sa ovom i nisam bogzna kak zadovoljan.

    21.03.2015
    08:30:00 sati
    igor 12
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Veoma dobra epizoda.  Odlican crtez, dobar scenario, a naslovnice sama desetka.  Della Monica je stvarno dobar crtez ovaj serijal; njegov Zagor i Chico stvarno odlicno izgledaju, nizu ni blizu karikatura, kao u rukama nekih drugih crtaca.  Prica ja mracna i napeta, Ylenia joj dodaje onaj sarm koji mozda ne bi imala, ali kraj je ipak malo zbrzan.  Imao sam osjecaj da su crtac i scenarista razapeli crtez, i onda im je urednik (Bure?) reko da moraju odmah da zavrsi pricu u sledece dvije stranice, je'l nova epizoda uskoro pocinje.  To je dojam koji sam ja dobio, ali pak, Zagorove avanture na visokoim okeanima i morima su uvijek super, iako u ovom slucaju ne susret Fishlega i posadu The Golden Baby.  

    04.05.2015
    09:46:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    09.05.2015
    16:39:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 76%

    7, 5, 10, 10

    Ok, a s obzirom na temu/e, radije bih da su 2 odvojene priče. Jedna s ljudožđerima, druga s vampirima. Ovako se isprepletu dvije ne toliko česte teme, koje su odlične, i ne nastane ništa dobro. Slično kao i druga epizoda s Crnim tigrom u Texu, kad su u tu priču ubačeni zombiji.  Crtež i naslovnice - odlično!

    24.05.2015
    19:40:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    05.08.2015
    13:25:00 sati
    tinton
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Šteta samo što nisu malo ljepše naslovnice.

    09.05.2016
    00:58:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Odlicna prica,na kraju je malo zbrzano,mozda da je islo na nekih 220 stranica?Vjerovatno bi izgledalo bolje,ali dobro je iovako!Della Monica rastura kao i uvjek!Ferri je ovdje nadmasio sam sebe i napravio vjerojatnu najbolju naslovnicu od svih Zagora,druga naslovnica je onako,za sedmicu,eventualno nabijenu osmicu,ali ocjenit cu samo prvu!

    19.08.2016
    23:47:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • doom

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Uf, odakle poceti? Pa sa pocetka brate. Ali gdje je pocetak? Prica je probudila toliku zudnju i potrebu da nesto napisem, nevezano striktno za ovu epizodu, vec i za Zagora kao cjelokupan serijal. Pocetak tipican bosellijevski, prolog van darkwooda. Zanimljivo je vidjeti za koju se strukturu price Boselli odlucio, Yleniju vidimo na pocetku i kasnije tek u drugoj svesci. Mislim da je Boselli tu pogodio. Tokom cijele prve sveske mozemo osjetiti napetost u zraku bez obzira na to sto smo vec imali pokazatelj onoga tko bi trebao biti zagorov main enemy u ovoj prici. Ovdje takodjer imamo jos jedan od elemenata Bosellijevog stvaralastva, a to je bogatstvo likova, ovaj put odlicno iskoristenih. Sve je maestralno izvedeno, od pobune na “palomi” pa sve do clanova broda engleske mornarice. Sad netko ce mozda reci da je prica trebala biti jos vise razradjena, na tri sveske. Da se primjetiti da je kraj pomalo zbrzan, ali da se otislo u jos jednu svesku, mozda bi Boselli prisegnuo za nepotrebnim dijalozima ili nepotrebnim objasnjavanjima i time srusio kvalitet i ravnotezu stripa. Prva sveska nije vrijedna nekog posebnog analiziranja, nema se tu sto za reci osim carm is a bitch.
    Druga sveska je fantasticna. Boselli je pokazao zasto je ovaj strip vrijedan divljenja. Obratite samo paznju na tezinu tih dijaloga. Te sve recenice sto oni (prvenstveno Ylenia) govore imaju veliko znacenje. Brojni su primjeri: Ylenia: "Lako je tebi govoriti, plemenita duso. Ali, što bi ti na mome mjestu? Pokusala sam piti zivotinjsku krv, no to mi nije dosta. Moram se nekako odrzati i zato s vremena na vrijeme moram popiti malo ljudske krvi." Bosellijevi dijalozi znace nesto, oni imaju tezinu koja jako doprinosi kvalitetu. Zagor je stavljen cesto u poziciju licem u lice sa zenama. Provokativno, kako za njega tako i za samog citatelja. Samo cekas kad ce se njih dvoje pohvatati. :) Zanimljivo je gledati nasega junaka u svemu tome, jer to je ipak netipicno za zagorov svijet. Znamo da su bure, nolitta, izdavacka politika i sta sve ne protiv tog ljubakanja i flertovanja. Zagor nakon Ylenijine replike zanimljivo nije reagirao. Ipak je ispred tebe sisata vampirica. Da nema cenzure, Zagor bi sigurno to odradio kako treba. :) Ovdje mozemo vidjeti kako autor zeli postici da mi suosjecamo sa likom koji je prisiljen ubijati da bi prezivio. To nije ono sto je Ylenia dobrovoljno izabrala, ona je na to prisiljena tj. osuđena. Zagor to ocito shvaca pa zato i ne reagira. Tu cijela njegova filozofija dolazi u pitanje tj.opasno se urusava. Sto je najfascinantnije, ona se mora hraniti krvlju kako bi zadrzala ono ljudsko u sebi, ono sto ju je karakteriziralo dok je jos bila obican covjek, Boselli je obavio strasan posao.
    Sada ta famozna ljubavna prica. Slucajni susreti likova na istom mjestu u isto vrijeme su kao nekakvo nepisano pravilo u serijalu. Sad moze netko reci koliki to sklop koencidencije treba biti, ali drukcije se ne moze napraviti prica. To da je Alec potomak Ylenijie izgubljene ljubavi je totalno nebitna stvar u radnji. Bitno je to da je ona zaljubljena, a to je bitan faktor za daljnja zbivanja. Drugi izrazito vazan trenutak je onaj kada Ylenia osuđuje Zagora jer je odustao od svoje ljubavi. Ona zeli dati do znanja da ona nije slaba kao on i da ce se boriti za tu ljubav od koje se on jednostavno okrenuo. Dalo bi se tu sad dosta analizirati te situacije na relaciji Zagor-zene. Najcesce sto imamo priliku za vidjeti je kako Zagor bjezi od vecine djevojaka sto je ustvari jako simpaticno kako jedan takav junak oklijeva pred ljepsim spolom. Sve je to razumljivo ako su dosta citaoca serijala djeca. Sad ja neznam koliki je to problem, ja sam sa vec manje od deset godina gledao gdje cu pogledati nesto eksplicitnog sadrzaja. Navedeno bi ujedno moglo posluziti kao odgovor onima koji se vjecito pitaju sto Zagor nikad ne posevi. To se jasno, desava iza kulisa. Zagor je sa Yleniom stalno u nekakvim toplo-hladno odnosima sto bi ustvari moglo rezultirati jednim slozenim emotivnim odnosom, ali tesko da cemo to docekati. Tu se jos jasno dalo vidjeti koliko je toga ljudskoga ostalo u nasoj vampirici, Zagor i tu takodjer nije nista odgovorio, sad jel to zbog toga sto misli da ona nije vrijedna te rasprave ili je Boselli bio u skripcu sa stranicama ostaje nama za procijeniti.
    Kao sto sam vec rekao, Bosellijevi dijalozi imaju tezinu, oni pokazuju covjecnost likova, njihovu postojanost. Burattini ne daju takvu dubinu svojim likovima (najcesce), ustvari ni Boselli ne pridodaje neku veliku dubinu, ali kod njega su ti likovi prozeti zivotom i oni djeluju ljudski, dakle bivstvuju kao bica. Najvazniji Bosellijevi likovi su upravo oni koje imaju dvojbe, malo naginju na jednu, malo na drugu stranu. Ylenia je jedan od tih likova. I zato je ova prica tako dobra, likovi su u nedoumici, kako Ylenia tako i sam Zagor, samo sto on nije glavni predmet ove price pa to ne dolazi toliko do izrazaja. Scenarij je desetka ko kuca. Iako ovdje nedostaje onog pravog horror ugodjaja kao u Ferrijevom vampiru, Boselli i Della Monica su uspjeli ispostovati ugođaj mistike i istovremeno zadrzati dinamiku u radnji.
    Dakle Bosellijevi likovi imaju znacenje, oni nisu tu reda radi, oni su tu da budu ljudi i da djeluju u skladu sa svojim osobnostima. Ali kazem, kod njega isto nema velike dubine u likovima, sto ne znaci da on ne zna ili ne moze to postici, vec je pitanje koliko smije cackati po serijalu. Kao usporedbu bih ovdje naveo jednu veliku facu, Neila Gaimana, autora meni obozavanog Sandmana. Mi ne mozemo ocekivati dobiti nekog sekspirijanskog Zagora sa jakim porukama unutra, ne kazem zbog neznanja autora, vec zbog politike izdavacke kuce (mada bi ja volio vidjeti nesto takvo). Zato i bosellijevi likovi nemaju neku posebnu dubinu, ali u Zagorovim okvirima oni nesto znace, vazni su. U takvim pricama prevladava spontanost iz koje proizlazi ljepota zivota, dok kod burattinija u vecini slucajeva je naglasena pretjerana racionalnost. Ta racionalnost proizlazi iz ogromnih objasnjavanja koja guse pricu, guse tu spontanost iz koje proizlazi ono sto je bitno, ono sto zivi i postoji. To je rezultat u vecini slucajeva. Tko zna, mozda bi bure i pisao drukcije kad bi mogao, bilo bi njega interesantno priupitati je li on stvarno htio raditi povratak mutant itd. Jer ovako ispada da on ne razumije smisao svojih likova, ispada da su oni tu samo da bi zadovoljili nekakvu formu i ostvarili nekakav izvanjski efekt. Dok Zagor uglavnom u tim pricama samo traga za nekim objasnjenjem, nadam se da tu uviđate tu razliku između Bosellija i Burattinija. Sto sam primijetio, Zagor u svakom povratku nekog negativca dospije njima u zarobljenistvo, a sve u svrhu toga kako bi mi dobili njihova prepricavanja događaja koji su se dogodili (kada je Mortimer zarobio Zagora u krojacevoj brodici, kada ga je Robert Gray zarobio itd.). Nije ni Boselli nista bolji po pitanju povrataka starih nemesisa, ali kod njega bar nije sablon svagda isti. Sesti Hellingen je ustvari dobra prica, ali ima tu nesrecu da ima jake prethodnike Nolittu i Sclavija. Rakosi vrhunska prica, ali Rakosijev lik degradiran, za nove fanove odlicno, a za stare manje. Kandrax je losiji, Boselli je puno htio, ali je u zelji izgorio. Kad bolje pogledam, Boselli je vjerovatno htio napraviti najvecu pricu Zagora ikada. A sto je poslo po zlu? Bosellijevi problemi su sto se ponekad pojavi ipak previse likova sto rezultira gusenjem radnje i likova. Dosada nisam nahvalio Burattinija, ali on ipak poznaje Zagora bolje nego Boselli. Pise uglavnom prosjecne price dok su Bosellijeve skoro sve dobre do odlicne, ali on je veci poznavaoc serijala. A problem mu je zaslijepljenost Nolittom. Nekada zaista odradi neke price koje su rame uz rame sa bosellijevima, ali uglavnom su mu price prosjecne. Koliko je to rezultat toga sto je on zaista zamislio, a koliko sto mora to objaviti jer price moraju izlaziti pa je i teze pisati kvalitetno. No, ajmo natrag na Bosellija. Drugi njegov problem je sto olako shvaca mistiku i sukladno tome joj i pristupa. Ne pristupa joj kao Nolitta gdje se osjeti jeza u zraku na svakom kadru. Prvi dio price sa Kandraxom je dobar, tu se cak i osjeti ta mistika, ali to je ipak crtao tata Ferri. Kasnije sve izrazito pada, mozda najvise nego u bilo kojoj drugoj prici ako uzmemo u obzir opsege radnje. Hrpa likova koji izgledaju kao iz doba Konana, sto jako tesko funkcionira ovdje. Smatram da je ovdje izrazito bitno dokuciti koji su problemi ove price jer price slicne ovoj bi osigurale toliko potreban kontinuitet serijalu. Ako se ne varam negdje sam procitao da je sam Boselli izjavio kako nije zadovoljan povratkom kandraxa. Koliko je autor ovdje htio napraviti pokazuje spasavanje Fride, Gambit i Margie, dakle događaji u kojima nije bitan sam Zagor, vec cijeli kontekst u kojem on djeluje. Gdje je Boselli onda pogrijesio? Recite slobodno ispod u komentarima. Ideja je dobra. Sad ce neki reci kopija lord of the rings itd., ali ko zna koliko djece cita ovaj strip. Njima to nije klisej, oni jos nemaju toliko “utakmica u nogama”. Slicno ovome, imamo isto ne bas uspjelu richter sagu. Boselli je u tronu bogova ponovno nagurao dosta likova koji ne uspijevaju funkcionirati kao u npr. bozici mjeseca. Sam lik Borka, jos jednog klasicnog bosellievskog lika je stavljen u neobicnu ulogu oca, sto je meni ispalo i na trenutke simpaticno, premda skroz pogresno za radnju. To je jos jedan primjer tog kontinuiteta u serijalu koji nije odradjen bas kako treba. Cak se moze reci da je u toj richter sagi bure napisao najbolju pricu. Za njega smo vec ustanovili koji su problemi, previse tog detektivskog istrazivanja i bavljenja cinjenica. Ali isto tako, nevjerovatno je da covjek koji napise takve serlokovske price je u stanju napisati jednog covjeka koji je pobijedio smrt, mocvaru robijasa i slicne majstorije. Burattini u tim pricama pokazuje da ima potrebnu vjestinu za pripovijedanje. Flashbackovi koje on tako cesto koristi ne trebaju nuzno biti za zlo. Taj drugi gigant je zivi primjer toga, kada flashback vuce radnju naprijed, a ne ukazuje na neku puku cinjenicu i ne racionalizira situaciju. Vise sam se ovdje dovezao Bosellija i Burattinija nego Nolitte jer su mi njegove price danas postale podosta neintersantne, ali svejedno je Guido za mene no.1.
    Devedestih je Boselli (pa i Burattini, Colombo itd.) spasio zagora novim pristupom liku. Tada je osvjezio serijal prvenstveno sa tim svojim bosellijevskim likovima i novim nacinom pripovijedanja. Nestali istrazivac je izrodio cijelu americku sagu koja je preporodila zagora. Kako je vrijeme odmicalo, moze se primijetiti kako bosellijeve price vise nisu na razini nestalog istrazivaca i morske strave, i dalje dobre, ali ne toliko. Zezlo tin hinan ukazuje na neko poboljsanje (treba procitati jos izgubljeni svijet i antartiku), ali losa upotreba tih bosellijevskih likova mogla bi rezultirati zasicenjem od istih. Pristup kojim je Boselli ozivio zagora bi mogao postati s vremenom klisej, treba uvesti jos nesto, sam Boselli nije dovoljan. Pokusaji nekakve darkwoodske sage u ovim okvirima vjerovatno nebi uspjeli. Richter saga neuspjela, JA saga zasada neuspjela, a vjerovatno i nece. Od novih scenarista jedino Altariva nesto obecava (Marollu jos nisam citao), Zamberletti cisti promasaj, Mignacco u svojim godinama radi samo za filler price, a Rauch sve velike price sto je imao nije se bas proslavio(Ylenia iskopira, ukleta zemlja upropastena)… Uh, odmakao ja daleko.
    Bozica mjeseca je vrhunski strip, jedan od vrhunaca Zagora jer unutar jedne sveske nalazimo vecinu onoga sto definira Zagora kao lika. Crtez je jako dobar, mada nisam ni obracao neku paznju na okolinu pored sisate vampirice. :)
    Dugujem jedno veliko hvala autorima ovoga stripa, a narocito Mauru Boselliju koji mi je sa nekim fantasticnim dijalozima dao inspiracije za daljnju upornost u mom radu jer ono sto napravis zaista je vrijedno necega kada nekome drugome pomogne na bilo koji nacin da on proba uciniti nesto lijepim.

    P.S. oprostite ako komentar zvuci pomalo slampavo, oduvijek mi je bolje islo pisanje dijaloga nego njihovo tumacenje.

    13.01.2017
    12:04:00 sati
    doom
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    22.05.2017
    17:53:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Dobar, i na momente dubok strip....evo par misli:

    Ylenia Varga jedva da je ikakav negativac, svjesna je svojeg prokletstva te se nastoji ljudski ponašati, barem prema onima koji joj nisu neprijatelji sami po sebi (Zagor). Čak se i na, iako svojstven(vampirski) način zaljubljuje u kapetana Wallacea, kojeg s druge strane Zagor nastoji uvjeriti da bi život sa Yleniom bio greška.

    Dakle, u ovom stripu se može vidjeti sukob između dvaju svjetova; ljudskog i onog drugog, u ovom slučaju vampirskog. Zagor je ovdje predstavnik ovog prvog dok je Ylenia predstavnik drugog. Pri kraju epizode ona se obraća Zagoru kada joj se ovaj suprotstavi:"...jer se radi o mojoj sreći." Čak i prije toga, se očituje njena želja za nečim više, kada umalo biva spaljena sunčevim zrakama. Tada razmišlja o svojoj ljubavi - kapetanu Wallaceu. Kapetan Wallace je na križanju spomenuta dva svijeta. Kada je sa Yleniom potpuno joj je predan i opčinjen njome te i on nju iskreno voli. Čim se odmakne, vraća mu se ljudska svijest i "dolazi sebi".

    Uzevši u obzir sve navedeno, da li je za kapetana Wallacea uistinu bilo pogubno ili loše odabrati život uz Yleniu?

    Osvrt na crtež - odličan, na momente sam mislio da je Ferri.

    Što se tiče naslovnica, za Crni Brod je odlična, a za Božicu Mjeseca smatram da je trebala sadržavati Yleniu. Ovako se malo promaši centar priče.

     

    29.04.2018
    23:44:00 sati
    TenthNazgul
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Dobra avantura. Malo se nespretno uvode novi likovi u pricu i trapavo se prikazuju preokreti, ali moze da prodje.

    25.07.2018
    10:04:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    24.08.2018
    12:44:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 57%

    7, 3, 7, 6

    Možda i najgora epizoda iz vampirskog svijeta.

    21.06.2019
    09:59:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    21.01.2020
    14:27:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 553
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 363
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 266
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 775
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 764

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2755
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1827
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1705
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1332
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1254

Aukcije

Forum