Raiserova tajna

Nathan Never

NN SD 37 | 94 str.

Kad prošlost nenadano usred noći pokuca na vrata, mrski šef Reiser morat će se jednom zauvijek sukobiti sa misterioznim događajem iz svoje prošlosti čiji akteri danas ubiru svoj danak. Ne baš oduševljen, Nathan pristaje pratiti svog šefa na Zapadnu obalu gdje će zajedno kopati po mutnim kanalima zakukuljene prošlosti...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 62%

Priča 5

Scenarij 7

Crtež 6

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 65%

P*6

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Lovci i lovine - Reiserova tajna - Tri istine
    NN LIB 14
  • Reiserova tajna
    NN SD 37

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il segreto di reiser
    NN SR 40

ZANIMLJIVOSTI

  • Drugi rad Maria Alberta na NN-u (#29 «Kitov pjev», Gig. #2 «Odissea del futuro»)
  • Vigna voli kao i Phillip K. Dick teme ljudi koji su izgubili svoje identitete i kojima je prošlost zamućena i gdje je istinitost činjenica upitna: #19 «Delirij», #25 «Srce tame», #37 «Reiserova tajna», #38 «Tri istine», #56 «Priča o Kathy Teller»
  • Gastritis koji muči Reisera i njegova stara ljubav, Patricia, imat će važnu ulogu u «Sagi Alpha» (pogledaj orig. NN #108 «Dalle ceneri»)
  • Lik Ryo Tsuno podsjeća na na Theresu Asakumu, koji je imala analognu ulogu u «Rising Sun» Michaela Crichtona
  • Geenin strojček podsjeća na Lamborghini Countach
  • Nathanov grad crpi arhitektonsku inspiraciju od japanskog autora Masamune Shirowa
  • Carradine City nosi prezime poznate braće glumaca (Keith, David, otac John) i sličan je San Franciscu, što potvrđuje i činjenica da je na drugoj obali
  • Član Reiserove rock grupe zove se Lennox, kao pjevačica Annie Lennox
  • «Kildaire Hospital» nosi ime poznatog lika doktora Kildarea kojeg je u seriji (1961.-1966.) tumačio Richard Chamberlain
  • Str. 39., «Network 23» je dobila ime po TV-mreži iz poznatoj serije 80-tih «Max Headroom», koja je emitirala sumbliminalne poruke koje su mogle uništavati živčani sustav gledatelja (vidi sličan efekt neurodestruktivnih emisija u NN sp.#1 «Cybermaster»)
  • Str. 41. «Black mountain blues» tradicionalna pjesma, jedna od novijih obrada pripada i Janice Joplin

«Još malo i prošlo je točno 20 godina od one proklete noći... Dvadeset godina pitanja, sumnji, grižnje savjesti...»

E pa da... Prošlosti se ne možeš sakriti, ne možeš pobjeći od nje... Ona nas definira i čini nas ljudima kakvi smo danas. Upravo zato, kad se radi daljnja razrada nekog serijala, scenaristi polako počinju ubacivati i životne priče većine junaka svoje serije te tako pokušavaju čitatelja dovesti u neki osobni kontakt sa njima. Kad Vigna, treća i po kvaliteti možda slabija komponenta dođe na red, skoro uvijek možemo očekivati neku priču iz prošlog života likova. To je radio u almanasima, ali takav pristup vidi se i u epizodama redovite serije. Da ne zapne uvijek na istim elementima, on će nas i pokušati navesti na razmišljanje svojim pričama koje često imaju tendenciju postati veće od života, ali ne ostvare to uvijek u potpunosti.

Ovaj broj je usredotočen na omraženog šefa Agencije Alfa Edwarda Reisera te se bavi prekretnicom u njegovom života koja je izazvala lanac događaja koji su pak doveli do konačnog okupljanja i konstituiranja organizacije Alfa. Reiser je lik kojeg nismo uopće upoznali dosad, nego je to bilo samo odoka kroz neke prilike kao sukobi oko moralnih nazora ili svađe sa Nathanom ili u situacijama kad psihološki maltretira svoje tajnice. Raiser je u nekim stvarima sličan Nathanu, odnosno, samozatajna je osoba i najčešće ne opravdava svoje razloge i poteze nikome. Upoznali smo ga kroz neku prizmu i to drugim očima, a najčešće su to bili slučajevi spomenutih svađa i konflikata. Cijela agencija ga doživljava kao sposobnu osobu koja ima nos za dobit i koja si ne dopušta preosobni kontakt šefa i zaposlenika. Nathanu najviše smeta što on razmišlja najčešće kroz novac, sa ne baš prevelikom brigom za agente njegove službe. No, i najuspješniji ljudi mogu tijekom svoje karijere napraviti kompromitirajuće stvari kojih se stide i kojih se apsolutno ne žele sjećati. Ili ne vole da ih se podsjeća na njih...

«Reiseru! Došlo je vrijeme da platiš račune!»

I sad je došao red na Vignu koji se odučio pozbaviti tim «misterioznim» «pozitivnim?» likom. Zapravo se radi o segmentu Reiserove prošlosti kad je želio postati slavan muzički menadžer i momentom koji ga je natjerao da osnuje Agenciju Alfa. Njegova škvadra u to vrijeme su bili: Ralphy Gerosa, Patricia Morales i Lennox. Patricia Morales bila je vokal njihove rock-grupe i Reiserova ondašnja djevojka. Lijepa, mlada, pametna, suosjećajna cura koja se nalazila na pogrešnom mjestu. I sad mi nije jasno kako uglađeni momak poput Reisera može imati za curu opakog komada koji je istodobno vokal rock-grupe. Ralphy Gerosa je od običnog gitariste u rock-bandu daleko dogurao, čak i toliko da ne može niti primiti kolegu kojeg nije vidio dugi niz godina. Lennox nije postao velika zvjerka, ali je dobro razvio svoj smisao za elektroniku i robotiku. U biti je taj ogromni čovjek najemocionalniji od ovih triju spomenutih muškaraca i kao takav, odigrat će značajnu ulogu u radnji.

Vigna je usporedio dva važna vremenska razdoblja u životu likova. Prvi vremenski tijek bavi se posttinejdžerskim razdobljem kad se nekolicina neafirmiranih mladića i djevojka pokušavaju uklopiti i probiti u životu, a drugi nakon što se ta želja ostvarila godinama poslije, u srednjim godinama likova. Čak i po samoj postavci tih stvari, one su suprotive i najčešće izazivaju ili nostalgično sjećanje ili sjećanje na manje uspješno doba na koje niko nije ponosan. Prošlost likova je i sjetna i tužna istodobno, ovisno o tome iz aspekta kojeg lika je ona ispirčana. Digresije što ih Raiser doživljava su bolne i žestoke, te one doslovno paraju strukturu priče, urezuju se poput mutnog sjećanja koje nikako da prođe.

Kako sam scenarist ne može to prikazati i vizualno, red je na crtaču da oblikuje provedbu toga. Alberti je odlično iskoristio kompoziciju vinjeta koje prikazuju britke flashbackove iz prošlosti, oni su čak dosljedno samo bljeskovi mutnog sjećanja. Po stilu je najsrodniji Casiniju, ali njegov crtež je puno pravilniji i čišći, čak i od kasnijeg Casinijevog razdoblja. Kad se sve zbroji, ovaj broj nudi vizualno u puno većoj mjeri nego u tekstualnom obliku, a u istom takvom odnosu su i momenti bljeskova prošlosti i dijelovi same kriminalističke istrage.

Rješenje odnosno rasplet priče je zadovoljavajuć, ali isto tako otvara i pitanje koliko su jake veze i prijateljstva kad si mlad i kad kročiš tajanstvenim putevima karijere. Osvrćeš li se i razmisliš li o stvarima koje si možda napravio krivo, i, poznajemo li mi uopće naše prijatelje dovoljno dobro da im možemo povjeriti svoj život?

Naprijed

NN SD 36 Lovci i lovine

NN SD 38 Tri istine

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • I like girlz

    Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    obično su priče koje govore o prošlosti nekih od likova u stripu odlične, prepune emocija, ali ovo kako je vigna napravio s reiserom je nekako sve prenaivno, a mnogo stvari je ostalo i nerazjašnjeno (ko je na kraju krajeva došao u reiserov stan i ostavio u cd sa videom kako on ubija djevojku????). i šta, lennox je cijelih 20 godina čekao na osvetu i splet tragičnih okolnosti se dešava tek kada nathan i reiser dolaze u grad?? ma daj. o albertiju sve najbolje. podsjeća me na marija iz najboljih dana. šteta što rijetko crta nathana. castellini je mogao biti i malo maštovitiji.
    02.05.2006
    16:17:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Priča i crtež solidni. Naslovnica odlična...
    02.05.2006
    18:19:00 sati
    Vorador
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Pa tako-tako… nije da je Vigna baš i nešto fulao u priči i nije ovo šit, ali nekako je to sve ispričano samo tako, bez neke pripovjedačke snage, bez previše truda, bez duha… siromaški.
    03.05.2006
    20:26:00 sati
    kiky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 59%

    5, 6, 6, 8

    Dok čekamo skori izlazak Nathan Never Giganta od strane Libellusa,dobro se malo prisjetiti starih epizoda.Raiser kao lik nikad na mene nije ostavio neki poseban utisak(osim što se dere na svoje zaposlene)ali ni ova priča,u kojoj on ima glavnu ulogu, ne popravlja taj utisak i ne donosi ništa posebno zanimljivog.Opet imamo standardno Nathanovo istraživanje,ponovljeno po tko zna koji put;dakle intervju sa raznim osobama,pa slanje podataka Sigmundu koji sve to ubaci u svoj super-kompjutor i koji se za dan-dva javi sa riješenjem zagonetke,ali ne može to priopćiti Nathanu (i tako ga upozoriti na opasnost)jer je ovaj baš u tom trenutku odsutan.Priča je predvidljiva i već nakon prvog susreta sa Lennoxom znamo tko je smjestio Raiseru mada je i meni priglupo objašnjenje da je spiskao svu lovu koju je imao da zakupi skladiše a ujedno čekao 20 godina za osvetu.Crtež solidan kad su flashbackovi i Raiserov užas kad pogleda snimku u pitanju,ali inače mislim da je jedan od lošijih.Sve u svemu-slabašno.
    05.05.2006
    22:31:00 sati
    Aco
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 5, 8

    Priča sa rupama,no ništa tragično...
    11.05.2006
    11:27:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Po meni jako dobra epizoda, stvarno te drži u napetosti do kraja. Hehe, mora bubnjar bit kriv. ;)
    29.05.2006
    21:42:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Lagao bih kad bih rekao da nisam više očekivao od ove epizode. Ne govorim da je epizoda loša, ali kad sam vidio odličnu Castellinijevu naslovnicu mislio sam da će ipak biti bolja od većine prosječnih epizoda kojih ima puno u zadnje vrijeme. Dakle: priča solidna osmica, scenarij ocjena niže. Crtež prosječan.
    29.09.2006
    00:04:00 sati
    mpavin
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    Scenario je prilicno konfuzan, na momente i pun rupa, pa iako je Vigna uspeo nekako da isprica koliko-toliko smislenu pricu do kraja, ista ne ostavlja Bog zna kakav utisak. Prosek.
    28.06.2007
    16:54:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 61%

    5, 7, 6, 7

    Pa o ovom se broju i nema nešto posebno pričat, neki lagani krimić, ispada čista zabava, pročitaš i zaboraviš..Vigna je to ovaj put odradio rutinski, Alberti je kao crtač solidan, nije jednako dobar kroz cijeli strip, nešto mu izgleda dobro, nešto loše, isto prosjek..Castellini isto prosjek..prosjek :)
    23.07.2007
    21:23:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 60%

    5, 6, 7, 6

    Naivno i blijedo. Očekujem puno više kad je riječ o prošlosti glavnih likova, a pogotovo kada se radi o jednom liku Reiserovog kalibra. Kada već nakon trećine pročitane epizode skužiš tko je glavni krivac, jasno ti je da nešto tu ne valja. Slabo.

    Inače, Edward Reiser je nastao prema liku i djelu Cartera Burkea iz filma ''Aliens'' (kojega je glumio tada mlađahni Paul Reiser); mlad i ambiciozan, ne preza ni pred čim kada se radi o napredovanju u zamršenim korporacijskim strukturama. Ovaj Reiser, naprotiv, ispada OK tip. Nije nikoga ubio, nije nikome ništa podvalio, nije nikome ništa ukrao, samo su mu jadnome uvalili 'tableticu' u piće. Naivčina (iz Elkinsa;)).
    30.01.2008
    18:17:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Prosječna epizoda.
    08.03.2008
    23:41:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Prosječna epizoda, al eto, mora se poneka osvrnuti i na prošlost sporednih likova. Ipak, lagana je za čitanje.
    18.01.2009
    15:15:00 sati
    Panon
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Niti smrdi, niti miriše!
    07.02.2009
    21:51:00 sati
    Spock
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    Potpuno neambiciozna Vignina epizoda koja je, budući da je riječ o jednom od glavnih likova, trebala biti puno bolje razrađena. Ovako smo dobili jednu istrzanu priču koja kao da ne pripada Nathanovoj dobi bliske budućnosti.
    18.12.2009
    12:01:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Solidna razrada Reiserove prošlosti mada i ne saznajemo baš previše. Alberti solidan.

    01.02.2011
    16:32:00 sati
    drogsy
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Moglo je i bolje.

    27.01.2012
    16:44:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Ništa posebno.. Ne vjerujem da ću se vraćati ovoj epizodi, a opet ne smatram da je čitanje ovoga bilo traćenje vremena.. Prosječna epizoda kojih mislim da ima nekoliko u ovom periodu.. Crtež je u redu, naslovnica također..

    04.09.2012
    08:43:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Može proči iako je priča vrlo predvidljiva.

    21.10.2012
    18:05:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    "Slabašna" pričica...a ni crtež nije puno jači.
    05.11.2012
    18:35:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 3, 8, 7

    Šteta. Zanimljiva tema, ali loše odrađeno. Ali za promenu, jedan Natan sa dobrim crtežom.

    17.04.2013
    22:13:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Polu-osrednja krimi drama. Očekivao sam više, pogotovo što su u Bonelliju ipak djela s prošlošću junaka odlična i vrlo popularna.

    29.09.2013
    20:41:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 50%

    5, 4, 5, 8

    Naivno i bledunjavo. Da su barem stavili na kraju neki obrt gde bi Reiser stvarno bio ubica, ovako je sve predvidljivo od samog starta.

    Alberti bolji nego u prvoj epizodi, za čistu peticu. Srećom pa se nije puno naradio na NN serijalu, ali opet takvom crtaču dati da crta giganta, neverovatno, dobro je da je Nathan i opstao skoro četvrt veka.

    25.02.2014
    19:27:00 sati
    thekide
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    Ništa posebno čak bi se usudio reći da je i dosadno.

    05.10.2014
    17:22:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 53%

    4, 3, 8, 8

    Zanimljiva premisa napravljena na standardno Vignin način - nepotrebno prezamršeno. Vigna valjda želi što više obrata i iznenađenja natrpati u jednu priču, da zapravo ne stigne poraditi na kvalitetnoj i uvjerljivoj motivaciji likova. Jedan od propusta koji baš bode u oči je taj da Nathan i Ryo dolaze do Rresireovog arhiviranog bolničkog kartona od prije 20 godina na način da ga samo zatraže na recepciji bolnice. Halo? Također dio sa Wallaceom je odrađen traljavo i nerazrađeno.

    Ne znam na čemu je Vigna bio kad je kreirao priče kao što su Srce tame i Posljednji val, jer su mu sve ostale loše ili u najboljem slučaju osrednje.

    09.03.2018
    14:21:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 72%

    5, 8, 8, 9

    Priča o prošlosti pune akcije i obrta. Smeta mi što je bilo sve plitko i ne zaranja se baš ispod površine u karakter likova. Ali, uopće nije bilo dosadno, nema pretjeranog objašnjavanja i kompliciranja....crtež mi je jako dobro sjeo za ovakav tip epizode. Mogla je ovo biti epizoda za pamćenje, ali Vigna nije bio inspiriran da nam prikaže više osim krimića i akcije.

    08.02.2019
    18:03:00 sati
    Space Marine
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 226
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 368
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 260
    • Zvezda sa juga
      Kod: KM ZS 1013
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 751
    • Čovjek bez lica
      Kod: DD LIBKB 26a
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 517

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 356 kn
        Broj ponuda: 11
        Broj pogleda: 395
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 204
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 201
      • Zagor lms br 96
        Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
        Prodavač: sale75zagor
        Cijena: 100 kn
        Broj ponuda: 7
        Broj pogleda: 159
      • Mark br.126
        Vrijeme: 10.08.2020 19:22:59
        Prodavač: bicko
        Cijena: 103 kn
        Broj ponuda: 23
        Broj pogleda: 158

      Forum