Crni monolit

Nathan Never

NN SD 2 | 96 str.

Kult Crnog monolita očekuje trenutak kad će progovoriti crni monolit, predmet njihovog obožavanja. No pojava jednog zaboravljenog filma prijeti razotkrivanjem istine o sekti. Za film zainteresiran je i bogat kolekcionar koji ne preza do ničega da ga stavi u svoju kolekciju. Ubojstvom dobrog prijatelja Nathan biva uvučen u priču koja slijedi taj film...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 7

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*8

S*8

C*6

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Broj Nula - Specijalni agent Alfe - Crni monolit - Operacija Zmaj
    NN ARK 1
  • Broj Nula - Specijalni agent Alfe - Crni monolit
    NN LIB 1
  • Crni monolit
    NN SD 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il monolito nero
    NN SR 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Za stvarno detaljan pregled zanimljivosti pogledati tekst Dosjei NN 1: Početak!
  • Cijela stvar vrti se oko filma nedavno preminulog Stanleya Kubricka «2001: Odiseja u svemiru», a monolit je iz istoimenog filma i istoimenih romana Arthura C. Clarka
  • kolekcionar u stripu je glavom i bradom Alfredo Castelli (Castle = Castelli), a u svojoj zbirci ima prvi broj Martina Mystera
  • O tome kakve je sekta Markusa Hackmana ostavila posljedice, čitajte još u brojevima SD 22 «Zatočenica dvorca» i SD 23 «Osvetnici» (obavezno;)
  • reklama koja se vrti na jednom mjestu u stripu, «Sanjaju li androidi električne ovce», aluzija je na roman Phillipa K. Dicka
  • 69. strana, posteri na napuštenom kinu nose naslove kao «Psycho 8», «Rocky 86» i neki još nesnimljeni filmovi.
  • 95. strana, spominje se let THX 1138, istoimeni film Georga Lucasa o ljudima u neke vrste utopijskom društvu.

«Sveti je monolit sišao na Zemlju. Govorio je čovjekovim precima. A oni su ga slušali... Tajanstveni kamen će ponovno progovoriti ...
Reći će da počinje novo doba! Novo sunce izlazi! Čovjekova se pustolovina nastavlja!»


Ovim riječima Marcus Hackman, po zvanju prorok, otkrivač svetog kamena, pokušava nametnuti vjerovanje u Sveti kamen tj. Crni monolit koji stoji pod kupolom od pleksiglasa i se smije se analizirati jer je sastavljen od nepoznatog materijala koji bi se oštetio u uobičajenoj analizi skenerom. Relikvije se ne diraju rukama koje ne vjeruju. Monolit će nakon 1000 godina progovoriti. Istinu. Ali postoji i jedan mali detalj koji izmiče vjernicima, a poznat je samo proroku, a to je da je cijeli kult izrodio iz jednog filma iz 20. stoljeća, kojeg se naravno niko ne sjeća. Strip se jednim dijelom bavi problematikom lažnih proroka. Ljudi u onoj mračnoj budućnosti već ionako gube nadu za bolji život, al kažu da nada uvijek postoji. I sad kad vam neko kaže da je nada isplativa i da je spas blizu i da samo treba slušati onog koji zna protumačiti riječi i znakove, tada ljudi vjeruju... Simboli (crni monolit), prorok (Marcus Hackman), nada i spas (novi, bolji život)... Sve je tu spremno, razrađeno, čeka vjernike...

«Religija je opijum za mase», rekao je Karl Marx. Neko je u jednom komentaru u stripu rekao da je Marcus samo šarlatan, a Skotos, to je ozbiljna osoba, makar su oba varalice. Kad se suočava s Nathanom ne pokušava se niti opravdati pred njim jer zavarava ljude, nego kaže da ljudi jednostavno moraju u nešto vjerovati i on im to nudi. Film, «Odiseja u svemiru», dokaz je da je kult samo farsa i naravno, treba eliminirati tu prijetnju. Na koji način će to naš jaran riješiti, pročitajte u stripu...

Odiseja 2001.

Jedan komični element koje se veže uz Marcusa su dvojica kriminalca, Ash i Leonide, ko neki par iz buddy-buddy filmova. Pokušavaju ostaviti dojam pravih zlikovaca, no vidjet ćete da im to ne polazi previše za rukom. Oni se još pojavljuju u SD #22/23 kao Marcusovi tjelohranitelji i u NN #136/137 talijanskih originala gdje rade za senatora Johna Cartneya, čija se izborna kampanja temelji na istrebljenju mutanata. No to su već druge priče...

Kolekcionar, mr. Castle, koji se pojavljuje u stripu, isto želi film, ali on ga treba za zadovoljenje svoje opsesije. Da, kolekcionari... Kolekcionarstvo je ponekad opsesija! Ne velim da ćete završiti nesretno kao mr. Castle – poseći za filmom kad ti gori krov nad glavom. Ali, znam po sebi što mi znači moja zbirka. Svi smo svjesni, mi sakupljači stripova, da je to neka vrst ovisnosti koju drugi ne razumiju. I kad me netko pita od kakve koristi su ti te gomile stripova, nit se ne trudim objašnjavati jer me neće razumijeti. Castle želi taj film, on ga neće ni gledati, ali glavno da ga posjeduje, da bude dio njegove kolekcije. On je sličan Nathanu, jer voli prošlost i zna što kolekcionaru znači njegova zbirka i naravno kao takvog očekuje da će ga razumijeti. Ipak, Nathan sam kaže da on živi u sadašnjosti. No mi znamo da to nije točno. Nathan je tip koji živi od svoje prošlosti i teško se suočava, bar na svojoj emocionalnoj razini, sa ljudima koji ga okružuju. Pada mi na pamet glavna misao iz jednog kratkog Macanovog stripa: «Kolekcionari su tvrdokorna sorta... Ne odriču se lako svojih zbirki...» Napraviti će sve da je popune, a kad je popune traže sljedeće što će sakupljati. I naravno, zbirka je svetinja. I moja kolekcija Nathana je samo moja kolekcija... Neće je dirati ruke «nevjernika»! ;) Castle svoju zbirku upotpunjava tako da za njega rade mutanti koje dolaze do tih stvari na prvoj razini. Mutante sam spomenuo jer uz njih veže jedna meni nezaboravna rečenica. I to zato jer se spominje bar 4 puta. Castle se ispričava Nathanu jer su njegovi mutanti razbili njegovog prijatelja Maca i to rečenicom: «Pa... Žao mi je... Ali od onih koji su u laboratoriju predviđeni za teške radove...» I Nathan ga nadopuni: «... ne može se očekivati lijepo ponašanje. Znam...»

Klonz zvani Ubiq, Al Castle - kolekcionar

Osvrnut ćemo se na Nathanovu ulogu u cijeloj toj stvari. Ispočetka Nathan izgleda kao nesretni protagonist kome stvari jednostavno ne idu na ruku. Kako stvari bivaju jasnije on počinje vući konce i na kraju će uništiti zlikovce i pobjeći u zadnji čas na spektakularan način sa svojom djevojkom. Ova epizoda ne govori nam previše o Nathanovim karakternim crtama jer radnja teče brzo i izmjenjuje se puno likova. U stripu sam primijetio da kad Nathan sluša ploču, to je jedna stvar od Neila Younga, a Penelope pjeva ispod tuša «Singing in the rain». U ovom kontekstu riječ evergreen dobiva pravi smisao. Neke pjesme, sada vidimo, ipak traju vječno... U serijalu stripova o Nathanu puno je skrivenih aluzija na druge filmove, knjige, likove, pojmove etc. Kao da je vrijeme u kojem sad živimo stvarno prethodilo... I svjetovi i stvari koje su stvorili pisci SF-a, sve je preneseno u Nathanov svijet i prikazano kao sušta realnost. Što ne znači da jednog dana to sve neće biti moguće. I da Nathanova budućnost neće biti ista naša budućnost....

Što se tiče naslovnice, moram je pohvaliti. Makar su i Nathan i mutant prikazani kao superheroji (Castellini) koji se hvataju ukoštac dok se nad njih nadvila sjena monolita, jednostavno ima nešto u toj naslovnici. Scenarij je napisala cijela banda sa Sardinije, dok je crtač Germano Bonazzi, jedan od češćih Nathanovih crtača. Što se radnje tiče, istina na kraju ipak, kao i uvijek, pobjeđuje, no preporučujem pročitati strip pažljivo od početka do kraja jer jednostavno nećete požaliti. Jedino ćete požaliti ako ga ne pročitate:) Ja sam ga pročitao bar desetak puta, jer uvijek spazim neki zgodni detalj, neku zgodnu dosjetku koja mi prije nije upala u oko.

Zaključak i preporuka: Nabaviti čim prije, jer ovo su temelji serijala i epizoda nakon koje je Nathana lako zavoljeti. ;)!

Crni monolit

Naprijed

NN SD 1 Specijalni agent Alfe

NN SD 3/4 Operacija Zmaj

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 9, 5

    ovo je definitivno za mene najbolja recenzija ikada napravljena na ovome siteu
    deecay bravo svaka čast

    a što se tiče stripa-on je sasvim dobar
    31.03.2003
    15:37:00 sati
    ante
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    8, 8, 5, 3

    ne baš najbolja, ali zabavna i zanimljiva epizoda.
    06.04.2003
    08:45:00 sati
    jura
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 5, 9

    Nakon spektakularnog prvog broja moram reći da me ova epizoda poprilično razočarala.Točno je da ima puno detalja koji referiraju na ovo "naše" vrijeme ali nekako mi to nije sjelo a i sama ta frka oko monolita i njen završetak su mi nekako bezveze.Dosadno.Bonazzi je ionako katastrofa a naslovnica je OK. Sve u svemu,loša epizoda od koje sam zapamtio jedino ona dva simpatična ktiminalca.
    10.04.2003
    23:49:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    8, 7, 5, 7

    U odnosu na NN br. 3,4 i 5, daleko bolje. Dalja i vrlo precizna izgradnja NN sveta. Zasto ovako slab crtac?
    03.05.2003
    16:52:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 7, 10

    istina,ne doima se baš najimpresivnije u odnosu na broj jedan, ali to je samo zbog stiliziranog i mjestimično nezgrapnog Bonazzijevog crteža (e,da usput: NE MOGU VJEROVAT da su stavili onu njegovu naslovnicu na "smrtonosni projekt"), inače priča OK, baš neverski, zanimljivo, dinamično,super. jedino, sjećam se kad sam ga kupio prije 10 god il kad je već izašao, prvo sam poludio kad sam vidio kako je tip unakazio Nathana kojeg mi je Castellini usjekao u pamćenje, al kasnije je sve sjelo na mjesto i smatram da je ovo još jedan super Nathan.
    09.06.2003
    15:03:00 sati
    nikola
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Sami pocetak NN...Jos se upoznajemo sa glavnim junakom. Vrlo zanimljiva prica sa jako puno OMAGEA iz svijeta SF-a. Upoznajemo njaveceg Nathanovog neprijatelja Aristotela...
    Ovo je moj prvi broj NN koji sma kupio, u prolazu kada sam vidio naslovnicu. Toliko mi se svidjela da sam iz znatizelje morao uzeti strip. Nakon procitanog stiva krenuo sma u potragu za prvim brojem koji se jos mogao naci na kioscima:-) Naravno prvi broj mi je jos bolje "sjeo" tako da sam NN zavolio na prvu "loptu":-)
    14.06.2003
    09:17:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Solidno. Neće biti upamćena kao najbolja epizoda, ali nije loše.
    14.07.2003
    10:27:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    14.11.2003
    17:08:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    7, 6, 4, 8

    Nije nešto posebno priča, mala posveta Odiseji u svemiru. Zagrijavanje za bolje epizode. Crtež je slab.
    14.02.2004
    21:53:00 sati
    stinky
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    da je orginalnije...
    23.02.2004
    20:08:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 82%

    10, 9, 5, 10

    Interesantno iskorištena "Odiseja u svemiru" kao podloga za ovu epizodu.
    Lako se tu može pročitati kritika na račun svakojakih sektaša koje ljudima besramno pokušavaju podvaliti lažne bogove i ideale, kako bi barem na trenutak mogli osjetiti kako je to biti moćan, i ljude koji naivno vjeruju i prihvačaju sve što im se podastre pod nos. Očituje se tu i nostalgija za onim nekim "boljim" vremenima (tj. ovim našim), najviše u razgovoru izmedju Nathana i mr. Castlea. Tu se najviše primjećuje kako je Nathan zapravo neprilagodjen vremenu u kojem živi, ne prihvača ga i da se njega pita najradije bi živio u našem vremenu, bez holo-programa, trashburgera i sl... te uživao u onom jedinstvenom i neponovljivom zvuku pucketanja već dozlaboga istrošenih vinilskih ploča na relativno svježem zraku 20. stoljeća.
    21.08.2004
    18:37:00 sati
    kiky
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 67%

    8, 5, 6, 10

    Zanimljiva postavka, i kao što neko reče, dalja gradnja Nathanovog sveta. Ali, tu je problem - Velika Katastrofa služi kao večiti Deus ex machina kod Nathana, a njene posledice nisu u potpunosti razjašnjenje. Te je nestalo skoro celo kulturno nasleđe planete, te Nathan bez nekih većih problema ima knjige Marti Misterije. O tome da pojma nemamo kako u stvari izgleda planeta posle Velike Katastrofe, osim Istočnog i Zapadnog Grada, Teritorije, i Japana (plus paušalne posete polovima, latinoameričkim državama i Veneciji). Ne gradi se tako svet, dragi moji...
    28.10.2004
    15:14:00 sati
    Djole
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    pa ovo je odlicno s obzirom da je br 2...po prvi put srecemo hackmana...i natan mu pokazuje sta ga sledi,iako mu kasnije pomaze...najbolji su oni hackmanovi pomocnici :)))
    07.01.2005
    13:56:00 sati
    crta
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Svi prvi Nathani su odlični.
    25.07.2005
    11:36:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    evo,danas san ponovo pročita ovu epizodu...nije kao br.1 ali je dosta dobra i zanimljiva.crtež mi je također solidan,a naslovnica dosta dobra
    21.11.2005
    20:39:00 sati
    mpavin
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 82%

    10, 8, 7, 7

    nisanm toliki ljubitelj NN . ali priča je vrlo dobra i poučna.pogotovo mi se kraj sviđa.manipulacija religijom nije prošla.
    09.12.2005
    22:45:00 sati
    lwood
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    kao što stinky reče, ova epizoda je posveta filmu "odiseja u svemiru 2001" tako da mi se i nije nešto posebno svidjela (kao uostalom i dotični film). jedan osrednji nathan. drugo pojavljivanje marcusa hackmana u "zatočenica dvorca"/"osvetnici" mi je mnogo bolje. crtež solidan, a najbolje od svega je castellinijeva naslovnica.
    13.01.2006
    20:03:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 76%

    7, 9, 6, 10

    Sasvim solidna epizoda. Ajde, crtež mi nije baš tako loš, u usporedbi s meni katastrofalnim Casinijevim još je i super. Naslovnica mi je odliena.
    11.02.2006
    20:32:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    9, 7, 6, 10

    Ideja odlična, al je izvedba puna nelogičnosti(Kak je Nathan uspio postaviti eksploziv u monolit koji je zaštićen pleksiglasom, i još uzet komadić kamena?, itd. Jer ima ih još nekoliko.) Crtež je prosječan i nezaslužuje veću ocjenu. A naslovnica mi je možda i najdraža u cijelom serijalu. bravo Castellini. Recenzija standardno odlična kad je DeeCay u pitanju
    13.05.2006
    11:31:00 sati
    Besni Horse
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Nije loše, moran priznati
    16.07.2006
    20:06:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • hello

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Super su mi bile prve epizode Nevera, bez puno filozofije, zanimljive radnje i lijepog crteža. Ideja za ovu epizodu je orginalna.
    08.10.2006
    18:35:00 sati
    hello
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 69%

    8, 8, 5, 6

    Lepa, nepretenciozna prica. Posveta Odiseji ali i svim kolekcionarima sveta (taj sam!). Sigurno da je moglo bolje, ali ajde, nije ni ovo lose.
    29.11.2006
    00:04:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 85%

    9, 10, 6, 10

    Jako zabavna epizoda, ležerna, s puno simpatičnih detalja (kao oni oglasi na ulazu u staro kino, Rocky 56 i sl., i strip Martina Mysterea ofkors :) )naslovnica mi je jako simpatična mada je Nathan nacrtan nekako pre-superherojskicrtež..bah, prosječan
    13.06.2007
    01:17:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 76%

    9, 8, 7, 4

    zanimljivo je čitati ovaj strip, svako malo neka referenca, i priča je dobra, jedino mi je kraj razočaravajući, cijelo vrijeme je jasno ko dan da je sve prevara, mali obrat na kraju bi bio sjajan, npr. da su sve ostavili nedefinirano, je li monolit stvarno iz svemira ili nije, ovako mi je to ziheraški, crtež solidan, ali ne više od toga, naslovnica promašena
    13.07.2007
    07:35:00 sati
    ken2
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Radnja mi je super jer je središnja tema poveznica između svijeta 20. stoljeća i Nathanovog, u ovom slučaju Kubrickov film. Naslovnica odlična! Castellinijeve naslovnice mi se općenito sviđaju jer su likovi na njima dinamični
    21.08.2007
    19:11:00 sati
    Panon
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 5, 8

    Interesantna epizodica, prvenstveno posveta Kubrickovom 'remek-djelu', ali bez neke predobre razrade. Ujedno daje sasvim novo značenje terminu 'kultni film' odnosno 'kultno ostvarenje'. Zamislite si samo, negdje daleko u budućnosti, kako ekipa mozgova stvara sekte i izmišlja nove religije na temelju filmova. Koja veselica, a? (Prljavi nevjernici bi rekli - A danas kao nije tako?;))
    13.01.2008
    06:06:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Meni je ovo bolje od prvog broja, u biti savršeno. Možda zbog toga što sam sam kolekcionar, a i "Odiseja" mi je genijalan film. Sam strip je prepun sitnih komentara i doskočica koji uvelike povečavaju zanimljivost epizode, a tu su i dva genijalna "kamatara", pa još i Castelli (šteta što je poginuo). Nakon par stranica bio sam šokiran crtežom, ali poslije se navikneš i nije tako loše. Žao mi je što zbog Bonazzija moram smanjiti ocjenu.PS. Onaj Marti u sefu je 100% Libellusov HC, jer ne vjerujem da bi obično izdanje preživjelo tako dugo!
    21.01.2008
    19:43:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Vrlo dobra epizoda, zanimljiva ideja, upoznavanje s nekim likovima koji će biti važni za Nathanov svijet.Crtež solidan, naslovnica vrlo dobra. 
    08.03.2008
    21:49:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 89%

    8, 10, 9, 8

    po meni bolja epizoda nego prvi broj NN-a mada inace ne volim stripove koji su napravljeni po nekim filmovima, knjigama itd. ipak ovo je jako dobro ispalo i bilo je ugodno citati ovaj strip. crtež mi je jako dobro izgledao, jednostavan a opet ne odbojan. vrlo dobra naslovnica
    23.03.2008
    12:16:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    NATHAN NEVER JE TEŠKO GLUPOST I NIŠT NE VALJA UF 
    01.04.2008
    14:29:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Ovo mi je ustvari još bolje nego prvi broj jer se on fokusirao tek na predstavljanje nekih karakterističnih gadgeta i sl., ali pritom nismo došli do nekih značajnijih saznanja o "vanjskom" svijetu Nathana Nevera. E, pa, scenaristi su nam to udovoljili s ovom epizodom. Naime, u stripu je riječ o širenju raznih vjerskih (fanatičnih) sekti na čelu s prorocima (čit. prodavaćima magle) koji obečavaju spasenja, nadu, brda, doline i slična sranja, te na taj način vješto obmanjuju lakovjernu masu koja sve to bezpogovorno upija iz razloga što su došla takva vremena da zbog kriminala, razularenog tehnološkog napretka, prenapučenosti gradova i socijalne nepravde više i nije čudo da ljudi pokušavaju pronaći utjehu u mističnim alternativama. To zavaravanje društvenih masa je najprofitabilniji i najbrži put ka moći i bogatstvu (Hackman, Skotos). Mada sve to imamo na svakom koraku i danas, po meni je taj koncept s vjerskim obmanjivanjem vrlo zanimljiv, tim više što se sve to događa u tehnološki naprednoj budućnosti i mogu reći da je to dosta originalan koncept na kojeg nisam imao prilike naići u nekom drugom SF štivu. Zapravo je mene ova epizoda (ovo očito i jednostavno obmanjivanje narodnih budaletina), dobro nasmijala, a vjerojatno je i scenarist nastupio s određenom dozom satire. Meni uopće ne smeta što je ovo jedan homage Kubricovom filmu jer taj je film, ma koliko bio nekim ljudima naporan, postigao kultni značaj, posebno kad je riječ o znanstvenoj fantastici čijem žanru pripada i strip Nathan Never. Ima par riječi i o kolekcionarstvu, a način na koji je fanatični kolekcionar Castle skončao bi trebao biti svojevrsna upozoravajuća poruka sličnim ličinkama iz domene strip-kolekcionarstva koji su prešli svaku mjeru! Scenarij je sve do samog kraja bio za desetku. Jako pitak scenarij s mnogim zanimljivim minijaturama iz Nathanova svijeta. Međutim, sam kraj je trebao biti maštovitiji jer, kvragu, Nathan je bacio lagum na monolit, sve je otišlo u paran-parčad i odmah iza toga kraj. Sam Nathan je prikazan kao nekakav lik koji je zalutao u to vrijeme. Taj njegov svijet sa svim blagodatima i nedaćama (kojih ipak ima puno više) ga čini tjeskobnim i tužnim. Sve u svemu, ovi prvi Nathanovi brojevi su odlično tempirani; svaka epizoda na svoj način služi upoznavanju s ovim strip junakom. Bonazzi je meni fantastičan crtač. Odlično kombinira svijetlo i sjene, a uz to je i detaljan. A vama je katastrofalan!?!? Pa ne možete očekivati da na jednom serijalu radi 10 Villa, Frisendi, Civitellija, Castellinija. Trebate se zadovoljiti (poput mene) s crtežima tzv. "odrađivača posla". Meni je ovaj crtež stvarno (dovoljno) dobar. Naslovnica je kultna.
    03.07.2008
    12:20:00 sati
    Inferno
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 80%

    8, 9, 7, 8

    Puno kvalitetnije od prve epizode. Radnja se oslanja na film koji nisam gledao a to je 2001: Odiseja u svemiru. Crtež bolji nego u prvom, ali ne leži mi. Svakako su i zanimljivi mutanti kao diskrimirana bića. Jebiga, sad treba zvati Lorda Vadera89 da mi preprića film. Naslovnica isto bolja od prve.
    13.02.2009
    11:40:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    27.03.2009
    15:58:00 sati
    Svila
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 63%

    8, 7, 3, 9

    Odvratnog li crteža Isuse Bože. Inače epizoda zanimljiva i dinamična, a veliki plus i tema kolekcionarstva.
    28.03.2009
    11:09:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    moj prvi i vjerovatno presudni NN za moj prvi utisak o serijalu.Sa obzirom da nisam postao fan , stvar je vise nego jasna.
    25.07.2009
    09:45:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    Sasvim dobra epizoda s obzirom na početak serijala. Tada se još nije ni slutilo koji potencijal ima NN serijal. U svakom slučaju ideja o slijepom vjerovanju u lažne proroke kao jedinom osloncu u ružnom svijetu bliske budućnosti i efektni završetak svega toga jako dobro funkcionira.

    11.01.2010
    09:14:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 7, 10

    Ideja o religiji baziranoj na starom filmu iz prošlosti kojeg se nitko ne sjeća je izvrsna. Ova epizoda osim realne i vjerojatne budućnosti gdje religije predstavljaju uobičajen biznis izvrsno dočarava atmosferu otuđenosti od prošlosti. Jedna od najoriginalnijh i najboljih epizoda serijala.

    18.02.2010
    20:41:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 9, 6

    Puno bolje i interesantnije od prvog broja.  Sve ove male radnje u vezi Kubrickove "2001: Odiseje u Svemiru" su super: pa koji ziv kolekcionar na svijetu ne bi bio toliko oduzet da nadje taj film, i da ga ima u svojoj kolekciji?  Crtez mi se puno svidja, ali naslovnica ne bas: te face Nathana i tog velikog androida su bas glupe, a i monolit iza njih nema bas nikakve vaznosti na naslovnici.  Scenario je dobar, i prilicno mi se svidja ta radnja o religiskoj korupciji, koje i dan danas vidimo u raznim dijelovima svijeta.  Mocni prevaranti, kao Markus Hackman, prave spektakl, onda osvajaju vjeru i um nevinih i naivnih ljudi, koji im placaju gomile para da bi se osjecali bolje i sigurnije o sebi i svom zivotu.  Puno originalno za strip, pogotovo u to doba kad je prvi put izaso.  Meni se cini da je prvi broj nesto na vrat na nos htjeo da previse zatrpa puno drugacijih elemenata u jednu pricu na 96 stranica.  Ovdje je sve puno bolje uradjeno, editirano, i stoji bolje kao jedna pricu sa jednom temom.  I ona Penelope je dobar lik, i ima dosta 'chemistry' sa Nathanom.  Mozda se jednog dana i vrati u serijal i uda za njega?  ;)

    20.09.2010
    16:43:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 81%

    10, 10, 5, 6

    Puno bolja epizoda od prve, vjerojatno zato jer se dotiče teme kolekcionarstva i Kubrickovih filmova. Ne znam je li itko primijetio, ali scena gdje Penelope pjeva "Singin' in the rain" pod tušem je očita referenca na Kubrickovu "Paklenu Naranču", koja je također spomenuta u ovoj epizodi. I ona "Melies Street". Jedino mi nikako ne prolazi objašnjenje da je  BAŠ Odiseja zauvijek izgubljena. Mislim, kužim da je epizoda stara preko 20 godina, ali danas svatko ima barem dvije kopije Odiseje na DVD-u, najčešće piratske. A Castle je car, šteta što je poginuo. Na crtež se nikako ne mogu naviknuti, a naslovnica dosta bezidejna.

    10.12.2010
    17:45:00 sati
    Opti
    uredi
  • Dermentor

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    25.03.2011
    15:59:00 sati
    Dermentor
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Nema dobrog SF-a a da se ne dotakne odiseje u svemiru. Odličan strip! Crtež ga malo kvari ali koga briga kad je priča super.

    20.04.2011
    17:39:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Kada nešto nemaš, a drugi to ima sve si spreman napraviti da to dobiješ. pouka stripa: pohlepa će nas uništiti.

    21.05.2011
    15:45:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Jako dobro, sviđa mi se ova ideja sa kolekcionarom koji će učiniti sve moguće samo da dobije ono što želi.. Također ima nešto mistično u tim mutantima, ne znam ni sam.. Što me još više privuklo ovoj epizodi.. Sve u svemu, Nathanovi "počeci" su odlični  :)  Naslovnica jedino malo slabija.. Moglo je to i bolje..

    09.07.2011
    14:37:00 sati
    allessi
    uredi
  • kingleoric

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Potaknut ovim stripom, pogledao sam i film "famoznog" autora i to ne samo jednom, ali dao bi svoj glas stripu. Zašto? Film misle da shvaćaju samo oni zagriženi fanboy-i ponovo istog famoznog redatelja S.K., no u stvari je proljev. Zašto? Ukratko, zato jer je i Picasso zapravo bio maštoviti luđak/manijak, a ne umjetnik! (provjereno)

    Strip s druge strane ima zanimljivu pričicu koja se kasnije razrađuje i dalje (M.Hackman, jel) što je veliki plus, maštovit je, prikazuje Nathana kao sposobnog, ali i sentimentalnog protagonista, te ostavlja otvorena vrata za nove ideje samim svojim završetkom... Minijaturno remek djelo za stripoljupce, koje možda i pretjerano hvalim (čisto radi filma hehe), ali svakako zaslužuje dobre ocjene!

    20.08.2011
    01:22:00 sati
    kingleoric
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Odličan strip. Religija je zlo koje ispire mozak ljudima od malih nogu a najjači dio je onaj da ljudi moraju vjerovati u nešto i naravno M.M. kod Castlea u sefu. Kada sam se odlučio čitati Nathana koji je u budućnosti, pomislio sam da vjera više ne postoji u njegovoj budućnosti. Malo iritira čitati strip o budućnosti i opet iznova gledati vjerske fanatike.

    02.09.2011
    13:06:00 sati
    supermike
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Odlicna epizoda.

    29.12.2011
    14:44:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Zapravo ne znam o čemu se uopšte radi u ovoj priči!? O kolekcionarstvu? Religiji? Posveti Kubricku? Radnja mi je na trenutke zanimljiva, ali svejedno ne za najviše ocjene.

    20.08.2012
    15:11:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    7, 7, 5, 6

    Solidna epizoda, ali crtež kvari utisak.

    22.09.2012
    00:13:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ok priča. Lijepo i lagano se čita. Crtež me nije zasmetao kao što je mnoge, što sam pročitao u komentarima. Može i bolje, ali sasvim ok. Ocijena za nasl. je od sd-2.

    17.10.2012
    08:45:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 6, 4

    23.10.2012
    09:57:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 8, 6

    06.08.2013
    21:22:00 sati
    velka031
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Ovaj broj mi je mnogo bolji od prvog.

     

     

    27.08.2013
    16:34:00 sati
    going going
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Dobra priča koja je održala kvalitet prvog broja, crtež na žalost nije.

    22.01.2014
    21:17:00 sati
    thekide
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 75%

    9, 8, 5, 9

    Interesantna priča iz koje možemo naučiti mnogo toga, gotovo da je cilj priče kritični osvrt na mane čovječanstva. Ima pohlepe, kranja, prevare, naivnosti i još sličnih osobina kojima se današnje čovječanstvo može pohvaliti, a izgleda i ono iz Nathanove budučnosti. Zanimljive i zabavne su mi bile brojne reference iz ostalih dostignuća SF-a, baš daju šmek epizodi.

    08.08.2014
    18:33:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 7, 4

    Šta reći za ovu epizodu osim genijalno, Medda, Serra i Vigna su uspeli da naprave priču koju ću zasigurno dugo pamtiti, dosta je bolja od prve epizode, otkrivamo još stvari o Nathanu i njegovom univerzumu, otkrivamo da je bio oženjen i da mu je žena mrtva, otkrivamo da je film 2001 Space Odissey izgubljen, a saznajemo neke stvari o nekakvim razinama koje mi nisu jasne, vidimo novu rasu, mutante.
    Dijalozi su odlični, strip se kao i prvi broj brzo čita, ali ne zbog manjka teksta, več zbog pitkosti priče, u ovoj priči ima veoma malo agencije Alfa.Jako me nervira onaj ker Nathanove komšinice.

    Veoma mi je tužna scena u kojoj gospodin Castle umire, troja Medda Serra Vigna je uspeo da napravi fantastičnu priču, koja izaziva empatiju kod čitaoca, čista 10-ka za scenario i za priču, dosta bolje od prve epizode, ova epizoda me je još više zaintrigirala za Nathana i Nathanov svet od prve.

    Crtež mi je bolji nego u prvom broju, Bonazzi zna znanje, ali jako loše crta face likova, izgledaju drveno kao Pinokio, i jako me iritiraju crte provučene na pola brade, ali u svakom slučaju solidan crtež.

    Naslovna stranica je dobro nacrtana, ali sama ideja je očajna, gotovo da nema veze sa stripom, sviđa mi je kako Castellini crta emocije likova, Castellini ima izvedbu, ali ne i ideju.

    U svakom slučaju ukupna ocena bi bila 9, fenomenalna priča sa nešto slabijim crtežom.

    13.08.2014
    01:17:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Odlična priča.

    04.10.2014
    19:57:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 69%

    7, 8, 6, 6

    Dosta solidna priča.
    Zanimljiva upotreba Kubricka i "Odiseje" kao kamena temeljca za novu religiju. Ipak, opsesija kolekcionarstvom, izmišljeni kultovi i Nathanovo jurcanje okolo nisu bili toliko zanimljivi ni pamtljivi da bi im se kasnije ponovno vratili.
    Scenarij je opet kvalitetno urađen, nema predugačkih scena i stalno se nešto događa.
    Crtež je onako, u najbolju ruku prosječan, čudno da se nisu odlučili za nekog boljeg s obzirom da je ovo drugi broj.

    18.01.2015
    16:31:00 sati
    solar
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    Puno toga mi ne paše u Neverovom svijetu za sada. Idem pročitati još koju epizodu.
    24.10.2015
    10:06:00 sati
    Deki86
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Odlična epizoda, svidjela mi se tematika Odiseje. Zanimljivo da se u obje prve epizode spominju religiozni kultovi. Iako možda nije toliko bitna za kontinuitet serijala, epizoda nam ipak nam daje prvi uvid u mutante, naznaku postojanja Ann, ali i nekakvu katastrofu iz prošlosti koja se morala dogoditi (ako je tako važan film bio zaboravljen). Čak su mi fora zgode Nathana i njegovih susjeda.

    06.05.2016
    19:32:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 73%

    10, 7, 5, 7

    Dosta dobra epizoda sa jako salbim crtezom,naslovnica je ok nista posebno ali nista ni previse losa,isplati se procitati!

    06.12.2016
    19:12:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • agochkov

    Ukupna ocjena 60%

    7, 6, 4, 9

    Simpaticna epizoda, meni posebno draga zbog brojnih posveta mome omiljenom Bonelli-serijalu Martinu - tu je Castelli, Morrell, prvi broj MM-a... Kao da su Sardinisti hteli zahvaliti Castelliju za sve sto je uradio. Naslovnica fantasticna i amerikanizirana, iako nema puno veze sa pricom. Bonazzi ocajan i stvarno kvari utisak

    21.02.2017
    23:50:00 sati
    agochkov
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Ono što me dosta zasmetalo u ovoj epizodi je ta priča da nitko ali nitko nije čuo za film 2001:Odiseja u svemiru. To mi jednostavno nema previše smisla. Ok, čovječanstvo je u NN svijetu zadesila kataklizma ali da baš nitko nije sačuvao niti jednu kopiju jednog od najpoznatijih SF filmova ikada i, da stvar bude još gora, da nema nikakvog pisanog traga o tom filmu - ma ne, nemoguće. Ali pazite ovo - kroz filmske postere se pojavljuju najave za filmove Pakleni toranj 3 i Rocky 6 što znači da, pazi sad, ljudi znaju za te originalne filmove ali na znaju za Odiseju. Rocky je preživio a 2001. nije?
    Ne znam, nije mi to logično.
    Inače, još jedna stvar nije dobro razrađena u NN svijetu, a to će se vidjeti kasnije:previše se generaliziraju stvari. Npr. kao "brza hrana" uvijek su na meniju Trashburgeri, a od jake cuge tu je Whidka.

    I to je to.

    To dvoje.

    U gradu od 70 miliona ljudi.

    Zamislite da, npr. u Zagrebu svi jedu samo u Mcdonaldsu i piju samo Ožujsko.

    Svi svuda.

    Uglavnom, nakon odlične prve, slijedi dosta lošija druga epizoda koja ima odličnu naraciju, fluidnost i dobru karakterizaciju junaka ali jednostavno ne mogu prijeći preko ovakvog zapleta u radnji.
    Ash i Leonid su dobro zamišljeni. Kao ona dva iz MM specijalaca :D
    Bonazzi nije loš ali nije ni blizu Castelinniju.

    27.02.2019
    00:21:00 sati
    mladjo
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 234
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 371
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 261
    • Zvezda sa juga
      Kod: KM ZS 1013
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 752
    • Čovjek bez lica
      Kod: DD LIBKB 26a
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 517

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 356 kn
        Broj ponuda: 11
        Broj pogleda: 398
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 206
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 204
      • Mark br.126
        Vrijeme: 10.08.2020 19:22:59
        Prodavač: bicko
        Cijena: 103 kn
        Broj ponuda: 23
        Broj pogleda: 161
      • Zagor lms br 96
        Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
        Prodavač: sale75zagor
        Cijena: 100 kn
        Broj ponuda: 7
        Broj pogleda: 161

      Forum