S druge strance zrcala

Dylan Dog

DD EXT 10 | 96 str.

Dylan Dog dolazi na zabavu pod maskama kod mlade ekscentrične bogatašice Rowene. Nakon što se začuje vrisak, niz stepenice spušta se osoba pod maskom Smrti. Ona prolazi kroz predvorje i dotakne nekoliko uzvanika maskenbala. Nedugo nakon toga osobe koje je Smrt dotakla umiru. Dylan počinje istragu. Da li je ubojica začarano zrcalo koje je Rowena nedavno kupila ili se Smrt osobno odlučila malo poigrati na našem svijetu?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*9

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • S druge strane zrcala
    DD EXT 10
  • S onu stranu ogledala - Veliki Diabolo - Ubojica
    DD LIB 4
  • Iza ogledala - Veliki Dijabolo - Ubica!
    DD VCKI 4
  • Iza ogledala
    DD ZS 10

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Attraverso lo specchio
    DD SR 10

ZANIMLJIVOSTI

  • prvi put se u Dylan Dog-u pojavljuje Smrt osobno
  • prva epizoda koju je crtao Gianpiero Casertano
  • Joel Bentler, vlasnik prodavaonice zrcala, očito je rađen prema glumcu Joelu Grey-u, odnosno njegovom Oscarom nagrađenom interpretacijom majstora ceremonije u slavnom mjuziklu Boba Fosse-a "Cabaret"
  • naslov stripa identičan je naslovu nastavka "Alice u zemlji čudesa" Lewisa Carroll-a
  • početak stripa asocira na "Snjeguljicu i sedam patuljaka"
  • bend na maskenbalu svira pjesmu "Bye, Bye Love" ( koju inače izvode mnogi glazbenici među kojima su i: The Everly Brothers, Roy Orbison, George Harrison…)
  • ova epizoda dobila je i svojevrstan nastavak u epizodi "Osmijeh mračne dame" LU 83 (DD 161"Il sorriso dell’oscura signora")

«Smrti odurna, Smrti pokvarena!
Smrti! Smrti! Nadolazeća Smrti! »


Smrt ulazi na scenu u velikom stilu: silazeći niz ogromne stepenice starinske vile, potpuno indiferentno prolazeći kraj Dylana koji je potrčao djevi ( tj. ekscentričnoj bogatoj kurvici) u pomoć. Nađe se među grupom uzvanika maskenbala i dotakne iskompleksiranu manekenku, ostarjelog plemića, mladi bračni par, plaćenog ubojicu te običnog malog čovjeka, nekog trgovca. Osobe koje nemaju ništa zajedničko, no ubrzo ćemo saznati da su u smrti svi isti. Dobri, loši, lijepi, ružni, bogati i siromašni. Svi imamo ugovoreni sastanak sa mračnom damom ( ili njezinom sestrom ako se ravnamo prema nastavku ove priče).

Stvari baš ne izgledaju ružičasto na prvi pogled. Imamo tipičnu Sclavijevu poruku: svi ćemo pomrijeti. Svijet je okrutno mjesto na kojem ljudi dobivaju gadne boleštine, bivaju sebični i okrutni. Tako imamo lik lorda Rittenhouse-a koji je nekoć davno ubio sluškinju koja je zatrudnjela s njim samo da ne ugrozi svoj status u društvu. Isto tako tu je i Shirley Barow, fotomodel. Ona je kao djevojčica utopila dječaka Larry-a zato što joj je rekao da je ružna. Nije to učinila iz zlobe, nego iz čiste nevine gluposti. Kako se sudbina okrutno poigrala njima! Da je Rittenhouse rođen kao konjušar možda je mogao sa služavkom sretan živjeti do kraja života. Da je Shirley mogla shvatiti kako će utopiti Larry-a sigurno ga ne bi gurnula u jezero. Život se okrutno našalio njima, no sada im stiže Smrt milosrdna. Zanimljiva je pretpostavka da prije smrti vidimo loše stvari, zlo koje smo nanjeli drugima. Zašto je tako? Da nam se olakša napuštanje ovog svijeta? Da se zadnji put uvjerimo kako je život okrutan i lakše prihvatimo smrt? Zanimljivo je kako Sclavi vjeruje da je Smrt tako milosrdna. Ne bi li bilo pravednije da lord Rittenhouse prije smrti vidi ono što je mogao imati? Lijepu ženu i djecu. Biti sretan! A ne da umre jadan i bez potomka. Samo da je imao petlje! Smrt dolazi i po mladi bračni par, Anthony-a i Barbaru Simmons. Da bi izgradili svoju vezu, Anthony i Barbara napustili su dvoje ljudi i tako nehotice zauvijek odredili njihove živote. Barbarin bivši jednog dana poludi i ubije trgovca koji mu bezobrazno "odbrusi", a Anthonyeva bivša uda se za manijaka koji je prve bračne noći raskomada. Sclavi nam tu usađuje zastrašujuću pomisao kako svakodnevnim nevažnim postupcima možemo promijeniti nečiju sudbinu ili da isto tako netko može promijeniti naš život. No ipak, takav je krug života i tako funkcioniraju stvari. Ne možemo se zatvoriti u kuću s ciljem da nikoga ne povrijedimo ili kako nitko ne bi povrijedio nas.

U ovoj epizodi naziru se i neki motivi koji su kasnije dodatno izraženi. Npr. Edipov kompleks ( kada se muž neposredno prije seksa prisjeća majke i započinje svađu o zrcalu koje mu je ona poklonila, a žena sakrila) te naznaka da Groucho nije dio Dylanove stvarnosti ( kada Bloch kaže Dylanu : "Mi, Dylane živimo i umiremo u stvarnosti… i mnogo je manje zanimljiva od mašte… sada pođi kući… i neka ti Groucho ispriča neki vic." Treba spomenuti i pametno ubačeni lik ekscentričnog Joela Bentlera, koji kao pravi majstor ceremonije, sa smiješkom od uha do uha, metaforično uvodi Dylana u čarobni svijet iza zrcala! Svijet u kojem smo svi onakvi kakvima se sami vidimo, a ne kakvima nas drugi vide. Imamo tu i Šakala, plaćenog ubojicu, kvalitetan lik koji će dobiti veću ulogu u "Osmjehu mračne dame". Cijelu priču upotpunjuje odličan i dinamičan crtež. Casertanova interpretacija odličnog Sclavijevog kadriranja je vrhunska. Posebno bih istaknuo način na koji crta Smrt. Nije to onaj klasični look kostura. Ne vidimo samo lubanju. Casertano daje smrti lice (naravno, ideja je sigurno bila Sclavijeva). Osušeno, bolesno lice s izraženim očima koje izgledaju kao da će svaki čas iskočiti i ostaviti prazne duplje. Villa je kao i uvijek napravio odličnu naslovnicu.

Ovo je epizoda koju bi trebali pročitati svi oni koji se boje smrti. Kao da nam Sclavi želi reći: živite najbolje što znate i ne brinite toliko o smrti. Ona je tu, oko nas, uvijek bila i uvijek će biti i kada bude vrijeme doći će i "pobrinuti" se za nas. Koliko god na prvi pogled izgledala depresivnom ova priča zrači pozitivnom energijom. U svakom slučaju Sclavi briljira. Među epizodama koje slijede ponekad će se naći prava mala remek-djela. Smatram da je ovo prvo takvo, bar što se Dylana tiče. Pravo malo remek-djelo.

«Smrt je zaplesala, Smrt, tvoja nevjesta, Smrt opaka, Smrt blagoslovljena…»

Naprijed

DD EXT 9 Alfa i Omega

DD EXT 11 Veliki Diabolo

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Jedna od kultnih epizoda Dylan Doga!Dylan vs. Smrt po prvi put!I neobična ubojstva....Možda i najupečatljivije prikazivanje smrti,koje mi je ostalo urezano u djetinjstvu za ovu epizodau,je prikaz kako golema ruka izlazi iz lokve na ulici.
    29.05.2006
    14:21:00 sati
    kico
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    S duge strane zrcala, Sjećanja na nevidljivog i Poslije ponoći su mi tri najdraže epizode Dylana ikada.
    29.05.2006
    14:57:00 sati
    Vorador
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Hladan, mračan i depresivan kolaž nekoliko ljudskih sudbina na tipično sklavijevski način.
    29.05.2006
    20:44:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jako, jako dobra epizoda. Lako se čita, a dojam je upečatljiv.
    29.05.2006
    20:46:00 sati
    vice
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Prvi DD Extra koji sam kupio na kiosku.Pročitao sam ga najmanje 10 puta i još uvijek mi je fantastičan.Ovo je pravi DD,a ne ono što trenutno izlazi u redovnoj seriji.Odlična priča sa izrazito dinamičnim tempom radnje,strip koji se čita u jednom dahu.Sve koje dotakne Smrt umiru(+ one dvoje staraca koje ubije Šakal) a na kraju umjesto Dylana smrt uzme Rowenu i najavi mu ponovni susret.Legendarno.U biti sve epizode u kojima se pojavljuje Smrt su dobre.Vrlo duhovita scena je kad Rowena pozvoni na vrata Dylanovog stana,Groucho joj otvori, a ona se onesvjesti i padne mu u naručje.Komentar:"Ma kako ja to djelujem na žene!";-)).Vrhunski.Što se plaćenog ubojice Šakala tiče,mislim da se on spominje u još jednoj epizodi ali nisam siguran.Što se crteža tiče,Cassertano je zakon,sigurno jedan od najboljih u DD-staffu ali kasnije je čak još bolji.Njegova interpretacija Smrti je po meni najbolja.Čini mi se da je prije nekoliko godina na forumu bilo spomenuto da je priča rađena po jednom filmu ali se sad ne mogu sjetiti kojem.Međutim,nema veze.Kao i Voradoru,i meni je nakon Poslije ponoći i Nevidljivog ovo najdraži DD(slučajnost ili ne,sve tri epizode su u produkciji Sclavi/Cassertano/Villa).Remek-djelo,vrijedi pročitati.Svaka čast i recenzentu koji je već sa premijernom recenzijom pokazao da zna znanje;-))
    31.05.2006
    12:14:00 sati
    Aco
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jedna od onih epizoda koje čovjeku ostaju u sjećanju. Susreti Dylana i smrti su mi uvijek bili zanimljivi.
    01.06.2006
    06:19:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Sjajna prica i odlicna premijera Dilanove saputnice u serijalu - Smrti. Prica je sjajna, crtez maestralan! Stari dobri Dilan...
    03.06.2006
    01:49:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Legendarno! Prvi susret sa kosacicom. I to u velikom stilu. Jedan prepoznatljiv Tizianov uradak i momenat koji ce i sledeci scenaristi koristiti u svojim (rekao bih) uspesnijim epizodama - mislim na one didaskalije u kome saznajemo sustinu (sad vec mrtvih) epizodista dok ih prekriva plast smrti. Ovde moram da odam i jedno svoje bizarno priznanje: kao klinac jako sam se plasio smrti. I siguran sam da mi je prikaz Smrti kao "licnosti" i njen odnos (skoro pa prijateljski) sa Dylanom nehotice/nesvesno i uveliko pomogao da se toga straha resim. Sada se, istina, bojim tudje smrti, ali to je vec druga prica, a i dobio sam nekoliko saveta od forumasa.
    Naravno, ovo je i prvi susret sa Casertanom, ljubav na prvi pogled i za sva vremena.
    06.06.2006
    04:54:00 sati
    Barker
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    hehe ovo je prvi DD koji sam pročitao i koji sam posjedovao...hehe ali bez naslovne stranice... pa sam se dugo pitao na šta liči ta naslovna stranica... nabavio sam broj prije ali bez posljednje stranice ... tako da sam nekoliko godina bio uskraćen u posmatranju pove zaista predivne naslovne strane
    24.06.2006
    23:33:00 sati
    zeljko
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Izvanredna epizoda nastala u fazi zahuktavanja Dylana Doga, kada mi je svaka novoizasla bila bolja od one prije i na zalost vrhunac serijala poslje cega slijedi veliki pad (uz neke bljeskove). Mislim da je vec sve receno u recenziji i drugim komentarima, pohvalio bi standardno dobrog Casertana i maestralnog Sclavija.
    26.07.2006
    13:21:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prva epizoda koja mi je utjerala strah u kosti....Mislim da ovu epizodu možemo svrstati u top 10 najboljih jer ipak, kad na epizodi rade dva vrhunska majstora poput Sclavija i Casertana, onda stvarno ne može biti loša. Za Casertana sve najbolje, meni jedan od najboljih crtača u Bonnelijevom timu, šteta što tako rijetko crta na početku. Naslovnica...nešto predivno...
    08.06.2007
    22:35:00 sati
    Akul
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Naravno legendarna epizoda (uostalom, meni su sve početne to). Prva balada u serijalu; Sclavi ovime otvara ili bolje rečeno, dodaje još jednu dimenziju stripu... koja će zapravo postati zaštitni znak i "ono nešto" što svi traže i čekaju ko ozebli sunce - da ne pretjeram, ali upravo ovu sclavijevsku oporost života će svi prepoznati (i publika i novi scenaristi) kao DD, što će se kasnije, na žalost, dotjerati do apsurda, a zapostavit će se priče i lov na čudovišta. No, to je već druga priča. Što se tiče Zrcala, Nevidljivog i Poslije ponoći - naravno da ljudi vežu ove tri priče i naravno da nije slučajno na svima Sclavi+Casertano. To i jest svojevrsna trilogija, balade velegrada. Upravo i ima taj progres - vrh vrhova u Ponoći (broj jedan Dylana Doga za sva vremena). Ova priča je izvrsna, ali kao da nešto izmiče, nešto malo fali. Tu oko devetke. Također ima onu dvosmislenu nadnaravnost - možda su obična (neobična) ubojstva, a možda međuigra Smrti i Sudbine. Taj elemenat volim neopisivo; istim daškom je protkano Vidio sam kako umireš (Ferrandinova priča i izvedba mi je ipak mrvicu draža). Uz egzistencijalizam kojeg je Sclavi ovom epizodom uveo na velika vrata u DD, zacementirao je još "kultnih" stvari: zrcala - polučit će nastavke, recimo u vrlo dobroj epizodi Odraz smrti, pa Smrt - družica kroz mnoge priče, pa tehnika onih minijatura, crtica o sporednim likovima. Sve u svemu, bitna i inovativna epizoda.
    11.07.2007
    22:13:00 sati
    stinky
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Kako godine prolaze, sve sam više imun na te Sclavijeve poruke tipa budite dobri, svi ćemo umrijeti, blabla, i tako dalje. Međutim ovdje je sve u redu, i to u najboljem redu. Ubojstva se nizaju, Dylan ne patetizira previše, Groucho je u elementu, i tako dalje. Mislim da je još jedna Sclavijeva poruka tu bitna, a to je - nitko nije nevin. Čitaš novine vidiš poginuo je neki mladi čovjek, i žao ti ga je, neznajući dali je možda bio ubojica ili silovatelj. OK, je da tako nije uvijek, ali sviđa mi se tu i tamo ovako nešto pročitat u DD-u, daje mu vjerodostojnost. Dajem 8-icu za scenarij jer mi je ipak malo glupo kako na kraju Smrt ne ubija Dylana nego Rowenu. Kako sad to, ako Smrt točno zna kada, kako, zašto i tko će umrijeti? Nešto tu ne štima, pa kad Smrt ima precizno zakazan sastanak s nekim nema tu valjda kašnjenja k'o kod zubara, kužiš ti ono...
    Crtež i naslovnica odlični.
    15.09.2007
    13:25:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Kamen temeljac, smrt ubija sve koja takne ili su možda umrli iz nekih drugih razloga, objašnjenih u epizodi, smrt uvijek oko nas, super epizoda! Naslovnica je uz dopo mezzanote najbolja u serijalu!
    18.09.2007
    00:45:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    k
    03.11.2007
    13:51:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Teško je dodati nešto što još nije napisano o ovoj vrhunskoj epizodi. Jedino mi je kraj pomalo nezgrapan kada Rowena spašava Dylanov život, žrtvujući svoj. Groucho je, iako u potpuno podređenoj ulozi, vrlo smiješan. Ispričao je čak i dva odlična vica - za promjenu (onaj s kisikom i onaj s Georgom Washingtonovim grobom). Posebno su mi se svidjeli opisi života likova u stripu. Baš te navedu na razmišljanje. Pa onda još ona orginalna prodavaonica zrcala. Ma čista desetka za scenarij, kao i za Casertana - naravno.
    05.12.2007
    14:23:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    jedna od najboljih priča s početka serijala, napeta epizoda u kojoj se smrt prvi put pojavljuje... kao i tematika sa ogledalima koja se još mnogo puta ponavljaju kasnije u serijalu. jako dojmljiva epizoda, koja ipak ima male zamjerke a to su vrlodobar crtež casertana, no pošto mu je ovo prvi rad na dylanu, smatram da je kasnije imao i boljih izvedaba. naslovnica jest pogođena, tu idu pohvale za samu ideju i kompoziciju, ali mi je loše nacrtano lice Smrti i zato ne mogu dati više od devetke.... dakle, epizoda koju svaki DD fan mora imati, među najboljima sa početka, dylan u punom zamahu, jedna od onih zbog koje sumnogi počeli skupljati dylana.
    08.01.2008
    00:53:00 sati
    blackport8
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    odlična priča, ne u samom vrhu, ali tu negdje, oduševila me davno i opet prije neki dan, u svakom slučaju, radije ponavljam ove stare epizode, dok ove nove često ostaju neotvorene
    03.02.2008
    21:57:00 sati
    ken2
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Priča kojoj ništa ne fali, ali mi ipak nije najdraža.
    13.03.2008
    10:16:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    epizoda koja se nalazi u top 5 DD.
    14.03.2008
    16:50:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kao prvo, pohvala recenziji - odličan posao!
    Odlična epizoda, po svemu. Zanimljivo, napeto, stravično, krvavo, živo, atmosfera, humor... Istina, malo blesav kraj...
    Kad bi me netko pitao za tipičnu DD epizodu, preporučio bih ovu.
    Crtež vrlo dobar, ali dajem max ocjenu jer je jedan od najboljih DD crteža.
    Naslovnica savršena - uz Ljepotu demona možda i najljepša.
    19.11.2008
    15:44:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ovo je svakako jedna od kultinih epizoda Dylana Doga i meni jedna od deset najboljih! Odlična mi je ta pjesma koja se recitira uz pojavu Smrti. Baš daje neku tjeskobnu atmosferu stripu. Villina naslovnica legendarna!
    28.11.2008
    17:28:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dylan u najoljem izdanju. Ovakve priče su mi oduvijek izvrsne.
    11.01.2009
    03:51:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    casertano ipak nije stano.
    15.01.2009
    16:26:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Nista posebno.U stripu ima vise stihova nego normalnog teksta. Sasvim nepotrebno.
    27.06.2009
    13:10:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Jedna od najboljih u početnom periodu. Ovo je jedna od najboljih Sclavijevih ideja ikad- Smrt koja najavljuje svoj skori dolazak običnim dodirom, to je nešto sasvim novo. Također, scene ubojstava su poprilično zastrašujuće, možda čak i najstrašnije u cijelom DD serijalu. Tome je pridonio i izrazito atmosferičan i, da tako kažem, tjeskoban crtež. U scenariju mi je jedino kraj glupav, u kojem Dylan izbjegne njegov sastanak sa smrću, koji bi kao trebao biti neizbježan.
    12.08.2009
    09:54:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Goran100

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

           Vrhunski odrađeno. Najbolja priča u početnom periodu, u top 5 DYD. Casertanov crtež je taj koji odlično odgovara Dylanu, uz Stana, Piccatta i Ambrosinija. Zbog ove naslovnice sam kao klinac počeo kupovati Dylana kada sam ju vidio u najavi za sljedeći broj.

    05.07.2010
    22:29:00 sati
    Goran100
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicno

    17.08.2010
    11:23:00 sati
    poison
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je garant jedna od najboljih Dylanovih epizoda, gdje ocito imamo Sclavija i Cassertana u top formi.  Klasicni Dylan Dog koji, kad sam ga prvi put procito prije jedno 20 godina, bio sam zacaran od ovog serijala i koiko utjecaja moze da ima na covjeka.  Prica je originalna, tuzna, poetican i jednostavno NEZABORAVLJIVA!  One male scene flashbackova, kad nam Sclavi objasnjava proslot i buducnost ovih ljudi koji su bili na Roweninoj zabavi, je cisti genije!  Cassertano je ovdje na top formi, i stvarno nekad razmisljm o tome kako je jedan od najboljih crtaca svih vremena sada jedan od osrednjih, a mozda i najgorih.  Njegov rad u ovoj epizodi, i u epizodama POSLIJE PONOCI, USPOMENE NEVIDLJIVOG i GOSPODAR TISINE su vrh vrhova, a one danasnje koje crta, kao DOSTAVA SMRTI i REKVIJEM ZA CUDOVISTE, su stvarno ocajne.  Izgleda kao da to ne crta isti covjek, nego neko potpuni drugi.  Ali hajde, da se vratim na ovu epizodu...

    Kao sto sam vec rekao, ovo je jedan od vrhova Dylanovog serijala, a mozda i jedan od najboljih i naj originalnijih stripova od Bonelija.  Odlicno, nezaboravno, i totalno savrseno!!!  Bravo Sclavi & Cassertano!

    25.11.2010
    04:12:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bilo je to pred 20-tak godina...prvi pročitani Dylan Dog i još ga pamtim ...vjerovatno zato jer je to prvo izdanje imalo daleko bolji prijevod nego ovaj DD extra. •••••••••••••• Evo da malo editiram nakon skoro dvije godine...upravo pročitao Libellusovo izdanje i mogu reći da mi je ovo najbolja Dylanova epizoda...
    26.02.2011
    19:54:00 sati
    Oki
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ovo je pravi Dylan Dog! Upravo priče o raznim ljudima, njihovim grijesima te njihova smrt čine DD-om odličnim serijalom. Ne čini DD-a krv,mrtvaci te što više koljačina već legendarne scene i citati poput one gdje Larry odvlači Shirley u dubinu, a Casertano je to sve odlično dočarao. Pogledajte samo prvu vinjetu na desetoj stranici! Pa tko još može nacrtati tako odličan izobličeni crtež? Casertano mi je upravo zbog takvih scena jedan od najomiljenijih crtača uopće (samo što mu je ovo nešto lošiji debitantski rad), a o Villi da i ne govorim.

    08.04.2011
    22:45:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    5, 1, 5, 8

    Vidim da su svi oduševljeni, ali meni je ovo do zla boga dosadno. 

    13.04.2012
    19:08:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    S ovom pričom sam zavoleo Dyla Doga. Poetična i lijepa.

    21.05.2012
    17:07:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sclavi uvijek zna napraviti priču.

    02.07.2012
    18:27:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Smrt, smrt, smrt... Simbolika na sve strane. Odličan Sclavi, odličan Casertano. Čista desetka.

    19.01.2013
    21:26:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Evo opet pročitala u Libellusovoj knjizi. I šta ja znam... Nije meni ovo nešto ekstra. Mene ispila kad mi non stop neki stihovi šibaju kroz strip i to još u stilu - smrti ovakava smrti onakva. Nema čovjeka koji nije razmišljao o vlastitoj smrtnosti. Ali štoš?! Da možeš to nekako izbječi isplatilo bi se razbijati glavu...

    Volim klasičnog Gream Reapera, ovaj na naslovnici mi je bez veze. A sad jedan vic. Sigurno ste ga čuli ali prigodan je.

    Došao Gream Reaper po Chuck Norrisa, zvoni mu na vrata. Chuck otvori - Tko je! Kad smrt kaže - Maškare!

    03.02.2013
    23:59:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 64%

    8, 3, 7, 10

    Jadno, kao i većina drugih DD-a koje sam pročitao. Dosadna kvazi-poezija, iste teme kao i uvijek, loš preokret i sve tomu slično. Najbolja stvar koja je proizašla iz ove epizode jest Grouchov vic: "Kisik je otkriven u 18. stoljeću. Kako su onda ljudi prije toga mogli disati?"

    Crtež je prosječan. Villina naslovnica je najbolja u čitavom serijalu.

    21.09.2013
    16:44:00 sati
    Opti
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 73%

    8, 5, 8, 10

    Odličan početak, a onda prema kraju sve pada, Naslovnica super, kao na momente i crtež!

    19.06.2014
    22:40:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Cool priča i fantastičan prikaz smrti,oboožavam smrt (ne u stvarnnom životu i ne kao neizbežni događaj nego kao biće u DD)

    28.09.2014
    09:43:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 47%

    3, 3, 7, 8

    Nikako mi nije legla.

    11.04.2015
    11:00:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Veoma dobra epizoda, dojimili su me stihovi koji perfektno prate čitavu priču. Crtež je na veoma visokoj razini, baš hororičan kada treba. Naslovinica vrlo dobra.

    31.07.2015
    09:54:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    Jedna od najboljih epizoda Dylan Doga!!

    16.11.2015
    00:28:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Na prvo čitanje mi je bila tek solidna epizoda, na drugo već puno bolja. Odličan strip.

    30.10.2016
    11:29:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 9, 5

    Moj komentar sa Darkwood.com foruma, napisan pre godinu i po. Manje-više identično mišljenje imam o ovoj epizodi i sada.


    Od prvih petnaestak epizoda, čini mi se da je ova najuticajnija. Nema šta sve nije u ovoj epizodi: motiv smrti, pojava Smrti, pesma o Smrti (Čitao sam SD, ali Dnevnikov prevod je mnogo bolji), ogledala, gomila običnih, grešnih ljudi koji stradaju na najbizarnije načine, i razni scenaristički momenti i tehnike...

    Tek nakon pročitane ove epizode (koju sam preskočio kao i sedmicu jer nisam mogao da ih nabavim) sam shvatio koliko je Kjaveroti ideja manje ili više uspešno ukrao iz ove epizode (a Sklavi reciklirao) i koliko se neka scenaristička rešenja provlače kroz serijal. Zato mi je veoma teško da ocenim ovu epizodu. Doživela je tu neugodnu sudbinu da mi deluje ne prosečno (jer to nikako nije) ali već viđeno, samo zato što je nisam pročitao na vreme tj. pre svih ostalih. Čitajući je kroz glavu su mi prolazili flešbekovi ''aha, Kjaveroti je isti fazon iskoristio tu i tu'' ili ''ovaj motiv će se provlačiti mali milion puta''... Srećom, to nije u većoj meri pokvarilo moje veoma pozitivno mišljenje o ovoj epizodi. A što se samih motiva, ideja i fazona tiče, nema potrebe da ih ovde izlažem jer su po forumima i recenzijama već predstavljeni i svaki iskusniji fan već zna o čemu je reč.

    Ono što sam takođe primetio a tiče se crteža, Kasertanova specijalnost su:
    - Pripadnici subkultura, otpadnici, pankeri, mahom mladi ljudi marginalci, a ujedno i diskoteke, pabovi i mesta tipična za takav soj (S druge strane zrcala, Posle ponoći, Gospodar tišine)
    - Kadrira tako što stavlja delove tela i lica u prvi plan i za razliku od tandema M&G crta ih realistično, kao nosate, debele, podbule, buljave, sasušene - odnosno potencira ljudske nedostatke i mane.
    - Oči crta izuzetno realistično, sa puno emocionalnog naboja, i na njih treba obratiti pažnju tokom čitanja, oči su ogledalo duše.
    - Izraženo eksperimentisanje sa kadriranjem, po čemu je dosta sličan Roiju.

    Da ne pominjem da su neke scene ove epizode gotovo identično nacrtane i iskorišćene u kasnijim brojevima, pa tako:
    - Jedna od devojaka na žurci ima gotovo identičnu frizuru i stajling kao ona ludača iz ''Posle ponoći''
    - Stolica na kojoj sedi Širli je gotovo istog oblika i dizajna kao stolica s početka epizode ''Gospodar tišine''
    - Puste, mračne ulice Londona i usamljeni taksi potpuno asociraju na Dilanovu avanturu u ''Posle ponoći''
    Slučajnost ili ne, nije ni bitno... Kod svakog od crtača se može obratiti pažnja ne samo na to kako crta, već i na to šta crta. M&G na primer engleske džentlmene sa polucilindrima, Roi je često crtao guštere, zveri, gmazove...

    Epizoda prosto vrvi od kultnih scena, i sve su mi pojednako odlične, mada ima nekoliko bezveze (npr scena sa čudovištem-psom u parku je nepotrebno odužena; smrt plaćenog ubice kada ga retrovizor sa smešno nacrtanim očima ubije je pomalo bezveze odrađena).
    ...
    Prema naslovnoj strani nemam osećanja nostalgije, kao ni prema velikom broju naslovnica, tako da mi je najblaže rečeno slabašna. Smrt nema kostursko lice već izgleda kao narkoman / sidaš / Srđan Todorović. Pritom izgleda kao da stoji na ormaru / kaminu / čemu već, tj izgleda kao neki mali patuljak sa kosom obučen u plašt. Možda se nostalgičari neće složiti, ali eto jednog malo objektivnijeg (ili subjektivnijeg?) pogleda na stvari.

    04.06.2017
    20:19:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.05.2019
    22:41:00 sati
    Nikola444
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik.

    07.09.2019
    10:51:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    19.04.2020
    16:55:00 sati
    savas
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    13.03.2021
    13:17:00 sati
    Alex Kross
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Ono sto mi se i nije pretjerano svidjelo su stihovi o smrti. Pomalo nepotrebno po meni. A i kraj je dosta bizaran, na koji nacin smrt odustaje od Dylana. No, osim toga jedna dosta solidna epizoda. Crtez je bio odlican! Ovi prvi brojevi jos i imaju dosta solidan crtez, za razliku od kasnijih brojeva u kojima se pojavljuje dosta prosjecnih crtaca. Naslovnica odlicna!

    23.08.2021
    16:35:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

  • ZS 734 Zagor (-5).
    Vrijeme: 23.09.2021 18:15:34
    Prodavač: FFCavle
    Cijena: 21 kn
    Broj ponuda: 8
    Broj pogleda: 314
  • Zagor ZS br.21
    Vrijeme: 26.09.2021 22:25:13
    Prodavač: bicko
    Cijena: 254 kn
    Broj ponuda: 6
    Broj pogleda: 289
  • Zagor ZS br.83
    Vrijeme: 26.09.2021 22:08:54
    Prodavač: bicko
    Cijena: 304 kn
    Broj ponuda: 6
    Broj pogleda: 278
  • ZS-90
    Vrijeme: 27.09.2021 20:09:44
    Prodavač: marac777
    Cijena: 345 kn
    Broj ponuda: 50
    Broj pogleda: 244
  • Zagor ZS br.39
    Vrijeme: 26.09.2021 22:12:52
    Prodavač: bicko
    Cijena: 252 kn
    Broj ponuda: 5
    Broj pogleda: 195

Forum