Povratak u Zemlju Nedođiju

Martin Mystere

MM VEC 2 | 160 str.

U Zemlji Nedođiji se dešava nešto čudno – posle više vekova, njeni stanovnici su počeli da stare. I sada je starom dobrom čika Martiju da spreči potpuni nestanak ovog čudnog mesta, a vala i da sazna kako je uopšte došlo do njegovog nastanka.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 47%

Priča 2

Scenarij 6

Crtež 5

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 50%

P*4

S*4

C*5

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Povratak u Nedodjiju
    MM VEC 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Ritorno alla terra che non c'è
    MM SR 280

ZANIMLJIVOSTI

  • Drugi broj od MM revolucije – ne puno bolji od prvog...
  • Kao što i ime kaže, ovo je nastavak priče "Londonske Misterije/ Zemlja Nedođija"
  • Na "dinamičkom splash pageu" (©prozirna senka) u ovom broju imamo kapicu Petra Pana i knjigu Peter & Wendy
  • Martijev Ferrari sada ima registarsku tablicu NX-01, što je oznaka za prvi brod Enterprise iz Zvezadnih staza. Vidi se da je Recagno, najveći Trekkie u Bonelliju, pisao ovu priču ;)
  • Iako je neimenovan, Mabus je nesumnjivo taj koji baca mađiju koja izoluje Zemlju Nedođiju od ostatka sveta. Hronološki, ovo je verovatno njegovo prvo pojavljivanje – nakon koga sledi ono iz Storie da Altrove #7

Stara srpska narodna poslovica kaže: "If it ain’t broken, don’t fix it." E sad, ne bi se baš moglo reći da je sve bilo u redu sa davnašnjim epizodama Marti Misterije "Londonske misterije/ Zemlja Nedođija". Ova priča je najpoznatije u strip pučanstvu po najavi crossovera između Martija i DD-a, koji će se i ostvariti u "Poslednja stanica: Užas". To po strani, u prvom delu smo imali prilično lighhearted prepričavanje Petra Pana, sa sve senkama koje beže od svojih vlasnika i nerazjašnjivim skrivanjem Nedođije u sred Londona.

Više od decenije kasnije, Carlo Recagno je procenio da treba objasniti kako to da je Nedođija skrivena i kako to da njeni stanovnici nisu ostarili više od dva veka. Da li je bio u pravu misleći da to zanima čitaoce? Mene nije zanimalo, ali kada nam je već ponudio neko objašnjenje - što da ne, sve je bolje od teorije "zatvorenog ekosistema" kojom nas je Castelli počastio.

Pa, skoro sve.

Recagno kombinuje elemente Barryjevog romana kao što je Wendy, zatim dodaje Mabusa da bi objasnio to što je Nedođija nestala, i pride ubacuje elementarce, vile i slične stvari da bi razjasnio to što "nedođijanci" ne stare. I dobijamo papazjaniju, komplikovanje jedne u načelu lagane i neozbiljne pričice.

Ono što je interesantno je da je scenario Povratka u Zemlju Nedođiju solidno pitak, iako podseća na one epizode gde Marti ne izlazi iz sakoa i skoro sve se rešava samo pričom. Pa ipak, i pored gomile nabacanih elemenata, 160 strana je sasvim dovoljno da se svi oni propisno razjasne. Problem ove epizode nije sa scenarijem – problem je sa početnom idejom.

Naime, u "Londonskim misterijama", Castlli nam je ponudio svoju viziju večitog statusa quo, večitog života, izolovane zajednice gde se ništa ne menja, svaki dan sliči onom prethodnom, a nalikovaće i na budući. I predstavio je to kao jedno u načelu okej stanje, kome ništa ne fali – do te mere da i nije baš najjasnije zašto Marti, Dijana i Java na kraju napuštaju Nedođiju. Jedan Castellijev kolega, neki tamo Sclavi, pozabavio se sličnom idejom – zemljom u kojoj niko ne umire i status quo traje večno – na sasvim drugačiji način, u sada već klasičnim epizodama DD-a "Zona sumraka" i "Povratak u Zonu sumraka". Za Sclavija, taj večni život bez ikakvih promena i izazova predstavljao je najveći užas i smrt, strašna kakva jeste, mačji je kašalj u odnosu na večnu izvesnost. Not so wth MM – Castellijeva Nedođija je bezmalo raj na zemlji, i njenim stanovnicima ama baš ništa ne fali, niti Marti vidi nešto pogrešno u takvom stanju stvari. Ova razlika u pristupu izvesnosti i besmrtnosti lepo oslikava fundamentalno neslaganje životnih filozofija dvojice scenarista – ali i neslaganje u tonu i narativnom pristupu njihovih tvorevina. Logično je da melanholični i plačljivi Dylan hoće nešto više čak i od besmrtnosti, isto kao što je logično da praktični Marti, za koga je više puta spomenuto da pati od sindroma Petra Pana, ne bi imao ništa protiv toga da ne završi u tamnom zagrljaju ilovače, ništavila i crva.

I zato je sasvim nelogično ono što Recagno radi u ovoj epizodi: na kraju oduzima večnost Nedođiji, a Marti priča kako je u stvari potpuno okej menjati se i ostariti, sazreti. To su možda Recagnova nadanja, ali svakako nije ono što ide uz lik MM-a, onako kako ga je Castelli osmislio. U krajnjoj liniji, Castelli mu je i dao nektar mladosti u Affari di famiglia kako bi imao izlaz u slučaju da se postavi pitanje Martijeve starosti – iz ove epizode izgleda očito da Marti nikada ne bi uzeo takav dar, ali ga je u toj epizodi prihvatio, iako ne znamo da li ga je upotrebio.

Nije to jedini problem. Kao što sam već spomenuo, priča je papzjanija ideja i povezivanja raznih elemenata, što je nešto što Recagnu prelazi u naviku (videti jedanaesti gigant). Ritam događaja u sadašnjem vremenu i flashbackova (kojih ima i suviše) nije najbolji. A pride, tu je i Torti. Koji je, doduše, pristojan. Ali i pristojan Torti je i dalje Torti.

Recagno nam na kraju poručuje da sazreti možda i nije toliko strašno. Could be – ali Marti koga znamo i volimo bi mu se žestoko usprotivio... a njegov Marti samo ćuti i klima glavom.

Trend "nastavaka" je sveprisutan u Bonelliju, dobili smo u junu 2006. i nastavak "Zone sumraka" koju nije pisao Sclavi, već *shudder* Massiero, sa sve galijom na naslovnici. Nova generacije se trudi da kopira, pa pride i poboljša staru.

Nešto im baš ne ide od ruke.

Naprijed

MM VEC 1 Sudbina Atlantide

MM VEC 3 Trinaesto iskušenje

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 43%

    4, 5, 2, 10

    Kada je lani najavljen Povratak u Zemlju Nedodjiju, italijanska mmfanovska raja je pobesnela, jer su im se u dva meseca ponudile dve reciklaze starih prica, upravo ono sto NIJE bilo najavljeno pre Revolucije. Recagnova reakcija je bila prilicno ljutita (mozda je cak malkice zvucao i uvredjen), pa je ubedjivao tu istu raju kako nova Nedodjija je sjajna prica, te da nije puka reciklaza, a da on nije mogao da utice na prilicno nesrecan izbor redosleda objavljivanja revolucionarnih epizoda. Kada sam krajem prosle godine i procitao ovu pricu, shvatio sam sta je pisac hteo da kaze. Ipak, na kraju sam se priklonio vox populiju, pre nego Recagnu. Zasto? Da je ovo bila prica o Zemlji Nedodjiji, a ne njen (neuspesan) nastavak, utisak bi bio mnogo bolji. Ali nije. Alfi je vec desetak godina ranije udario temelje Zemlje Nedodjije, koju je Recagno u ovom delu izvrnuo i ispretumbao, i ma koliko sam trud bio velik (a jeste) i simpatican (a jeste), kada se podvuce crta - ostaje taj gorak ukus u ustima, jer od govana pita ne biva
    (copyright by Damjan). Prica jeste pitka, na momente izuzetno zanimljiva, bas kao i sam pristup temi, ali ostaje cinjenica da je vec nesto ranije bilo napravljeno, a to sto je napravljeno nije postovano. Recagno moze biti da ne zna, ali mi znamo, da istorija ne pocinje sa Jajcem niti od Jajca, bilo je necega i pre toga (kokoska?) Steta sto je sav Recagnov trud otisao u vetar, a bilo ga je podosta. To add insult to injury, nasao se i Torti, cije kerefeke mi posebno idu na nerve. Bar je naslovna strana Alesanrinijeva fantazija! Lose je nesto krenula ova revolucija...
    06.07.2006
    21:14:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 50%

    2, 5, 9, 2

    Ako iti jednog junaka mislim gadit,najteže mi to pada kod Dylan Doga i - Marti Misterije! Ali stvarno koliko sam samo očekivao od ovih postrevolucionarnih epizoda da mi se ovo sve dogodi. Kada je Mister No počeo sa "Crvenim vjetrom" bilo je jasno da ide dalje nabolje,poslije se pokazalo da usvari ide ka svome dnu. Martijev slučaj je drugačiji - on je odmah startao katastrofalno! Nadam se samo da će se desiti oprečnost pilotu iz Manausa,pa da će se sve te malo deblje epizode posložiti na bolje. Ali ovo što sam do sad vidio,iščitao i strepio nabavljajući je daleko,daleko od onog Martija kojeg poznajem i kojeg volim čitati. Ideja o povratku u Nedođiju mi se otpočetka nije svidila,ne volim povratke,pa makar bio i Povratak Jedija! Ali bezvezna naklapanja o Petru Panu van Zemlje snova je totalna glupost. Jedino pozitivno je što mi se čak na nekim tablama učinilo da je Torti počeo crtat! I to vrlo,vrlo dobro...
    06.12.2008
    14:48:00 sati
    kico
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 51%

    2, 5, 7, 9

    Po pitanju priče i scenarija, sve je već rečeno u recenziji i prethodnim komentarima i slažem se sa svim navedenim. Stvarno ostaje gorak okus u ustima nakon čitanja. Jedina pozitivna stvar je da je Torti izgleda, počeo crtat. Mislim, daleko je ovo od odličnog, ali napredak je više nego vidljiv.
    12.12.2008
    08:37:00 sati
    Spock
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 55%

    5, 6, 5, 7

    Kako je recenzent lepo primetio: ovo je jedna zbrčkana priča sa sasvim solidnim scenarijom. Volim Recagnovog MM, ali ume on to daleko bolje da zakuva... Naslovnice svih (post)revolucionarnih epizoda su dobro urađene, a posebno lepo izgledaju na sjajnim koricama kojima je VČ nedavno unapredio kvalitet svojih izdanja, pa tako i ova. No, iako se možda Sudbini Atlantide i moglo progledati kroz prste zbog nostalgije, to ovde ne prolazi. Čitljiva epizoda, tačnije - jedna od onih koja se brzo čita, ali još brže zaboravlja.
    21.01.2009
    22:12:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 41%

    3, 4, 5, 5

    Mučenje na kvadrat. Presipanje iz šupljeg u prazno, i katastorfalno izvedena reciklaža jedne dobre ideje. 
    22.01.2009
    11:42:00 sati
    manhunter
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 4, 8

    Sudbina Atlantide jr bila mnogo bolja, to je prvi komentar. Ovo je loše, dosta loše, jer ne vidim pravi smisao priče. Marti nije lik kojim bi se trebalo ovako poigravati, pa zar nije jedan od glavnih problema serijala zbog Kastelijeve greške kako sad dalje da Marti ne ostari, jer nema smisla da i za 20 godina skače po svijetu. Sreća je da epizode vremenom postaju bolje, tako da je revolucija u potpunosti uspjela, ali za to ćemo čekati do sljedeće godine u izdanju Veselog četvrtka. Valjda opstanu dotle. Torti i nije kritičan kako zna da bude. Naslovnica nije loša, da nije ovog idiota koji nije napisao slovo Đ.
    27.01.2009
    17:52:00 sati
    delboj
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 57%

    4, 5, 7, 9

    Nemam ništa protiv toga da Nedođija bude dio Martinovog univerzuma, ali... Recagno je ovdje zabrljao stvar, tj. zabrljao je s početnom idejom. U želji da nadogradi priču o Nedođiji, počeo je sve to povezivati sa starim Keltima, vilenjacima, elementalcima, Mabusom... i meni se to dopalo. Ali čim je počeo primjenjivati Barryjev roman gotovo sve je otišlo u 3pm. Od tada je nositelj radnje postala Wendy i njezina podvojena ličnost & skrivene žudnje... Cijela shema s Wendy nema nikakve veze s izvornim romanom i to prerasta u nakalpanje/izmišljanje bez nekog većeg smisla. Opasno se izgubio dojam o Nedođiji koju kao laici poznajemo. A to nije dobro... Ipak mogli bi reći da je ova "bajka" lijepo ispričana, ali što mi to vrijedi kad Recagno na kraju negira samog sebe. Čitava epizoda se vrti oko vraćanja besmrtnosti Nedođiji, da bi na kraju Recagno, u samo zadnje dvije stranice, ušao sam sebi u usta. Naime, Nedođija nekako odustaje od besmrtnosti jer, kao nema ničeg lošeg u odrastanju, bla, bla, jeftina filozofija, bla, bla... I šta sad? Kakvog smisla ima "Nedođija" ako i tamo vlada besmrtnost? Recagno je stanovnike "Nedođije" doslovno napravio idiotima! Stvarno gorak okus nakon čitanja! Torti dosta dobar, naslovnica prekrasna. Idemo dalje s revolucijom...
    03.02.2009
    22:24:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    (sto mrzim kad mi pukne veza u trenutku kad nesto saljem, sad moram ponovo da pisem komentar)Sta li sam ono napisao? Ah da, nesto u stilu da ponekad i nije tako lose biti povrsan poznavalac materije MM u ovom slucaju. Niti sam citao prvi deo, niti sam imao nekakva ocekivanja. Ispade da mi je citanje proteklo u zabavi i veselju :)Zanimljivo je videti da je Petar Pan jako uticajan ( a  i zahvalan) za svakojake obrade i dorade, sto i nije cudno ako se uzme u obzir njegova viseslojnost i kompleksnost. Povrh svega prvi put citam i Tortija i nije mi bas jasno sto se vodi "hajka" protiv njega kad smo videli mnooogo gore crtace u Boneliju. Ovo je sasvim pristojno nacrtano.Na kraju mala trivija, jeste li znali da ime Wendy nije uopste postojalo sve do pojave Barry-jeve price.
    11.02.2009
    18:33:00 sati
    Barker
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Moram priznati da meni nije tako loša epizoda kao prethodnicima. Volio sam i prvu priču u Nedođiji i tu ideju o izolovanom kvartu gdje je vrijeme stalo, a i ovaj nastavak je nekako u tom stilu. Sviđa mi se i kako su prikazane npr. Wendy, Zvončica te kako je Recagno ukomponirao stari keltski mit o "zelenom čovjeku" sa Petrom Panom. Međutim, ono što mi se ne sviđa je što nigdje nije navedeno zašto je Nedođija počela propadati te sam kraj u kome svi sretni pričaju da će svi u Nedođiji ipak početi stariti. Malo mi je to kontraindiktorno ali generalno gledano, dojam je pozitivan. Čak mi ni Torti nije toliko loš kao što zna biti, čini mi se da je korektno odradio posao..Možda sam neobjektivan ali zaželio sam se novih epizoda MM koje sad kad je VČ krenuo u izdavanje konačno stižu nekim normalnim ritmom. Osobno su mi obje dosad pročitane epizode u izdanju VČ bile solidne, sviđa mi se taj koncept  jedne priče na većem broju stranica u jednoj sveski i stvarno se nadam da će nam VČ podariti još dosta brojeva - bolje loš Marti nego nikakav Marti ;-)). U recenziji nije navedeno kao zanimljivost, ali spominje se i Zeleni vitez sa kojim je Marti imao posla u istoimenom specijalcu by Strip-Agent.
    30.03.2009
    21:36:00 sati
    Aco
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 6, 8

    Slabije nego prvi broj, uopće nisam impresioniran. Na stranu što mi je taj Petar Pan oduvik bio naporan, ali ovdje i nema neke velike napetosti i misterija. Najveći misterij je onaj čovik s crnim naočalama, ali o njemu nije rečeno gotovo ništa. Također, nije mi uvjerljiva taj detalj o kvartu Londona koji je odcijepljen od vanjskog svijeta. Dobra stvar je što ima referenci na prošle epizode, pogotovo na Zelenog viteza. Tortijev crtež je ovdje slabašan, naslovnica je opet solidna kao i u prvom broju.
    Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
    02.04.2009
    15:11:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 32%

    3, 3, 3, 5

    Loše, loše... Jedva sam čekao kraj i jako brzo zaboravio epizodu. Nakon prve slabe epizode ova je totalni krš.
    22.04.2009
    01:54:00 sati
    goksi
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    Pošto nisam čitao prvi dio priče ovo mi se čini kao neki napredak.Opet imalo je veliki potencijal,a nakraju ispalo već viđeno sto puta.Čudno jer Recagno u Gigantima jednostavno briljira.Ovdi nije bilo tako i eto još jedan post Martin pada u zaborav. 
    27.04.2009
    16:09:00 sati
    provodina
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 8, 5

    09.06.2009
    03:36:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 32%

    2, 3, 5, 2

    A ljudi su svojevremeno pljuvali po "Sudbina Atlantide". Definitivno epizoda koja ce biti brzo zaboravljena. Ono sto posebno nervira je naslovnica koja izgleda kao da je pravljena za deciju bojanicu.
    11.07.2009
    14:29:00 sati
    Wicked
    uredi
  • swamp thing

    Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 6, 7

    Meni OK epizoda, drzala mi paznju. Naspram ''Sudbine Atlantide'' remek djelo.

    18.03.2010
    18:19:00 sati
    swamp thing
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 60%

    6, 7, 5, 6

    07.07.2011
    16:31:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 71%

    6, 8, 7, 8

    Ovdje treba uzeti u obzir da ni Castellijeva početna ideja o "Nedođiji" u Londonu ne drži baš vodu, a Recagno nam je ovdje jedva jedvice uspio o svemu dati kakva-takva "logična" objašnjenja... i usput uspio napisati jednu skroz čitljivu i zabavnu epizodu. Plus, Torti kojemu je ovo možda i jedna od najbolje nacrtanih epizoda za MM.

    10.01.2012
    20:23:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 33%

    4, 1, 4, 6

    Kad sam čitao prvu priču o Petru Panu sam napisao da mi je glupavo objašnjenje zašto se ne vidi kvart. Sada sam dobio objašnjenje na to, ali ovo ostalo je preloše.

    21.06.2014
    02:02:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 43%

    4, 1, 6, 10

    Nebulozni i izvjestaceni scenarij. Uzasno.

    09.05.2016
    02:03:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 48%

    3, 4, 7, 6

    Recagno kreće ispravljati "krive Drine" i popunjavati rupe. Radi to hrabro i odlučno, ali baš beskompromisno tako da, kako netko reče, ubacivanjem Wendy i one Zvončice to baš postaje pretjerivanje, ali očito prijeko potrebno da se cjelina zaokruži. Ne znam, meni to previše ode u fantaziju. Ipak, najgore je rješenje da će stanovnici početi stariti i umirati a "okidač" za ovu epizodu je bilo njihov strah od toga. Uz to, ne vidim smisao ni pojavljivanja onog vođe pobune, navodno ubijenog Bena na kraju. Sigurno da je dojam bolji onima koji nisu pročitali prvi dio, ja evo dajem iste ocjene iako moram priznati da se ova čita brže dok je prva naporna otkad počinje sukob s kapetanom Kukom.

    Torti solidan, naslovnica i nije nešto, a i bolji mi je bio njihov prijašnji oblik.

    31.12.2017
    00:40:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 31%

    3, 2, 5, 1

    Užas. Vizualno, scenaristički i zanimljivošću. 

    05.07.2019
    20:05:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 47%

    5, 1, 8, 5

    Loše! Očekivao sam ipak nešto bolje od 1.broja, ali na kraju je jedino crtež bolji.

    03.09.2020
    11:43:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • amos_grcak

    Ukupna ocjena 46%

    4, 5, 5, 4

    Priča

    4 - ispod proseka, na momente čak i loša

    Scenario

    5 - prosečan scenario, za ovakvu priču možda nije mogao ni bolji

    Crtež

    5 - ne sviđa mi se, likove crta ispod proseka uz nekoliko izuzetaka kod pojedinih tabli. 

    Naslovnica

    4 - ispod proseka

    09.04.2022
    08:19:00 sati
    amos_grcak
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2515
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2082
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1868
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1784
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1750

Aukcije

Forum