Otrovni okean

Martin Mystere

MM LMS 106/107 | 221 str.

Martin, Java i Diana se nalaze na odmoru u Američkoj Polineziji. Ipak, nad pravim rajom na Zemlji nadvila se velika opasnost. Samo pravi čovek, Martin, može sprečiti nadolazeću ekološku katastrofu...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*7

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Otrovni ocean
    MM LIB 69
  • Otrovni okean
    MM LMS 106
  • Alisejsko ostrvo
    MM LMS 107
  • More otrova
    MM SD 4
  • Otok vjetra
    MM SD 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'oceano dei veleni
    MM SR 109
  • L'isola del vento
    MM SR 110
  • Gli dei del mare
    MM SR 111

ZANIMLJIVOSTI

  • Gde ja stadoh ti produži... Ovo je poslednja, i nedovršena, epizoda u izdanju novosadskog Dnevnika. Nekoliko godina kasnije, splitska Slobodna Dalmacija je obajvila ovu epizodu u celosti
  • Ovo je i poslednja hladnoratovska epizoda. Ubrzo po objavljivanju Otrovnog okeana, Sovjetski Savez je doživeo svoju (dugoočekivanu i pravednu) smrt
  • Na prostorima Južnih Slovena dezintegracija je krenula nešto ranije. Ironija, ili bolje rečeno nebeska pravda je da je Dnevnik, kao sinonim komunističkog samoupravljanja, svoj život okončao na ovoj epizodi. Ima Boga;)
  • Ako je dezintegracija države Južnih Slovena krenula kao prva, završila se kao poslednja. Ostaci ostataka bivše države su se konačno razišli maja 2006! Hvaljen Gospod!
  • Ova recenzija je poslednje zbogom državi koja je utamničene držala svoje narode gotovo 80 godina. U Paklu gorela, dabogda!!!
  • Na strani 4, Almanah misterija je posvećen Gospi iz Međugorja
  • Na strani 13 se pojavljuje i tadašnji predsednik SAD Geoge H. W. Bush (1989-1993), četrdesetprvi po redu
  • Rov Vitjaz, kako se u italijanskom originalu naziva Tonga rov (dubine 10 882m) je drugi po dubini rov na našoj planeti
  • Vitjaz je i mesto gde počiva radioizotopni termoelektrični generator sa neuspele misije Apolo XIII
  • Zapravo, ne mogu a da se ne otmem utisku da su Castelli i Ottonello inspiraciju za pad satelita Alfa zapravo imali u vidu Apolo XIII
  • I Apolo XIII je, baš kao i Alfa, pao na području Tonge
  • Mesto pada Alfe je 25° južne geografske širine i 145° zapadne geografske dužine (u originalu italijani su pobrkali lončiće: 25°ZGD i 145°JGŠ ne postoje!!!:-)), a Apola XIII približno 22°JGŠ i 165°ZGD
  • Ostrva Samoe su podeljena na istočni i zapadni deo Berlinskim ugovorom između vlada Nemačke i SAD 1899. godine. Engleska je za odustajanje prava na Samoanska ostrva od Nemačke dobila na upravu Severna Solomonska ostrva
  • Istočna Samoa je danas poznata kao Američka Samoa, sa statusom teritorije, a njeni stanovnici iako imaju američku nacionalnost nemaju američko državljanstvo. Ipak, ko god da sa Samoe zatraži državljanstvo biće naturalizovan
  • Zapadna Samoa je po izbijanju Velikog rata 1914. prešla u ruke Novog Zelanda, koji je vladao (uz blagoslov Društva naroda i UN) dve do 1. januara 1962. kada je Zapadna Samoa postala nezavisna monarhija
  • 1997. godine na referendumu, naziv države je promenjen u Nezavsna Država Samoa (ili samo Samoa), što nije ostavilo ravnodušne stanovnike Američke Samoe, koji i dan danas koriste Zapadnu Samou za naziv svojih komšija
  • Nekada smerno devojče, Diana, se ne libi da obnaženih grudi stane pred Javu (i čitaoce:-P) Ukoliko me sećanje ne vara, ovo jeste prvo Dianino pojavljivanje u toplesu u Martinovom serijalu
  • Ne, ne, nemojte misliti da je SBE postao preliberalan. Da cenzura u ovoj kući i dalje vlada apropo Dianinih obnaženih grudi dokaz je i jedna epizoda Zone X (vidi #30), u kojoj je Diana glavni lik, gde je posle tuširanja originalno gola bradavica na grudima prekrivena u konačnom izdanju bade mantilom
  • I dok se smernost kod Diane i dan danas održava, od Angie načiniše kurvu:-) Skinuta je do gola više puta, kao na primer u MM Speciale #21. Gde se samo dadoše stara dobra vremena kad je i Angie bila cenzurisana (vidi specijal #6 Nova Atlantida)...
  • Da vaš recenzent ima još fetiša osim golih grudi:-) dokaz je i bezuspešno traganje za tamarom. Međutim, istina je da se tradicionalna samoanska hrana sprema na umu, odnosno na način opisanim u ovoj priči. A kava jeste tradicionalno samoansko piće
  • Atua Matua kojeg stari konga pominje je jedan od bogova polinežanske mitologije
  • Za boginju Hinu se veruje da se popela i na Mesec
  • Tangaroa je polinežanski bog koji razdvaja okean i nebo
  • Mana je moć sveštenika a Ivi Atua je najmoćniji od njih
  • Martin je brat naroda snova, što već znamo. Od starog konge saznajemo da su Polinežani i Aboridžani isti narod
  • Na stranama 78-83 Otrovnog okeana, umesto Diane pojavljuje se Angie!!!
  • Walhai, kit-ajkula je najveća riba na planeti. Iako je najveća izmerena dužina jednog primerka 13.7m, ima tvrdnji da se ona kreće do 18-20m!!! Populacija walhaia je ugrožena, pre svega zbog lova harpunom na njih
  • Kraken je legendarno morsko čudovište džinovskih razmera, inače poreklom iz nordijske mitologije
  • Koliko je meni poznato na Havajima ne postoji nuklearna centrala, niti je ikada postojala
  • Povratak Strokova, agenta KGB, koga smo upoznali u MM #21/22/23 Tunguska
  • Na poslednjoj strani korica Otrovnog okeana i Alisejskog ostrva italijanskog izdanja je najava za novog junaka SBEa – Nathana Nevera
  • U Italiji ova epizoda je doživela dva reprinta, prvi u tuttoMystere #109/110/111, a drugi u MM Raccolta #55/56

Kada je krajem maja ove godine Crna Gora, kao poslednja članica nekadašnje zlosrećne južnoslovenske federacije kazala zbogom Srbiji, i time konačno sahranila jednu staru romantičarsku ideju, u koju je uzaludno uzidano preko tri i po miliona žrtava i gotovo ceo vek protraćen na istu, recenziranje ove epizode je došlo kao logičan oproštaj autora od gorepomenute zablude. Neko lepo reče svojevremeno da je jadna ona država koju stvaraju pesnici i boemi... I beše u pravu.

Ivi-Atua!Mana-Mana-Mana!

Iznenadni pad američkog špijunskog satelita nateraće posadu Glomer Explorera, koja se ionako bavi prljavim poslovima, da svoj tajanstveni tovar umesto na ’’bezbednu’’ dubinu od 11km, spusti u plitko more e ne bi li se okrenula spasavanju palog satelita. Posledica je strašna: na polinežanskim ostrvima, koja još uvek važe za mali raj na Zemlji, zavladala je epidemija uzrokovana trovanjem hrane, a među žrtvama se našao i Java. Stari dobri čika Martin će se vođen besom pokušati da raskrinka prljavu rabotu Glomera. Međutim, stari konga za njega ima važniji zadatak.

Mudri konga, koji pamti vreme uništenja Atlantide i Mu, ukazuje Martinu na opasnost koja se (ponovo) nadvila nad čovečanstvom, opasnost koja vreba od nuklearne centrale u Maui Nuiu, na Havajima. Martin je izabran da spreči katastrofu jer poseduje jaku manu (moć, ne manu;-)) Martin, te će u svojstvu Ivi-Atue, povesti strašnu osvetu protivu ljudi koji su se drznuli da prkose prirodi. Cunami, oluje i na kraju zemljotres, progutaće i Glomer Explorer, i nuklearku, baš kao i ljude na njima. Radioaktivnosti neće biti više ni traga ni glasa, a raj na Zemlji je spašen.

Castelli je ovde još jednom demonstrirao svoju moć naracije, ispričavši nam nekoliko naizgled nepovezanih priča, a na kraju sve spojene u jednu celinu, celinu zvanu Otrovni okean. I geografija, i istorija, i ekologija i mitologija i špijunaža iz pera Castellija ovde savršeno fukcioniše. Izbegnuta je zamka u koju neki drugi Bonellijevi scenaristi redovno upadaju kada je reč o ekološkim epizodama (Ruju je klasičan primer takve budale) da se bude patetičan. Ono što takođe vredi za ovu epizodu je da je osim što je poslednja hladnoratovska, i poslednja iznadprosečna epizoda regularne serije Martina Mysterea. Sve što je kasnije došlo,  a da vredi spomenuti, može se nabrojati na prste jedne ruke:-( Tužno, pogotovu ako znamo da je reč o epizodi izašloj pre ravno 15 godina!!!

I Alessandrini je ovde još uvek dobar, još uvek crta sa dosta senki, ali će i on obrzo krenuti u odrađivanje posla i podmlađivanje Martina. Naslovne strane su na nivou.

Naprijed

MM LMS 103/105 Prokletstvo Kunandjuna

MM LIB 70 Javina prošlost

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • delboj

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Nije loša ova priča, ali ništa posebno. Kritika recezentu: većina stanovnika Crne Gore ne misli kao on u vezi sudbine bivše državne zajednice. Ali pošto on očigledno nije odavno posjetio tu zemlju, ne zna kako je stvarno bilo u posljednje vrijeme. Ali to je neka druga tema i nije za ovaj sajt.
    24.08.2006
    15:17:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    ma prica nije losa,vredi procitati al mi ova recenzija ide na nerve..CEMU MESANJE NASEG ZAJEDNICKOG SRANJA sa starim dobrim stricem Martijem
    24.08.2006
    20:48:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Kako besramno iskorištena recenzija MM epizode za još jedno politikansko prenemaganje senke prozirnog…
    24.08.2006
    21:58:00 sati
    kiky
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    'More otrova', prvi MM kojeg sam kupio na kiosku davne 1994. Prvi dio priče obećavajući, nastavak prerazvodnjen. Svega tu ima i lijepo je to ukomponirano (ogranak CIA-e koji želi 'konačno rješiti' slučaj Martina Mystera; hladnoratovska borba za protivničkom tehnologijom; ekološka katastrofa izazvana od strane moćnika, polinežanska vjerovanja; nagovještaj da su Javini Neandertalci razvili antitijela za obranu od sličnih slučajeva...) ali fali 'ono nešto' za ocjenu odličan.
    Sama recenzija je sramotna, i vrijeđa pravila ponašanja koja vrijede na ovom sajtu.
    25.08.2006
    02:54:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Prilično dobra Martyjeva epizoda sa onim odebljim drugim dijelom u izdanju SD pri čemu smo izgubili jednu atraktivnu naslovnicu. Senka,kao i uvijek izvuče mnogo zanimljivosti i informacija i to je za pohvalu, ali opet potpuno nesuvislo politiziranje koje nema nikakva veze sa ovom epizodom. a i u recenziji djeluje kao strano tijelo. Čudi me da je ovaj prolog prošao kroz Markosove uredničke škare!
    25.08.2006
    19:12:00 sati
    fantom
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Jedna zaista dobra epizoda koja pokazuje pravac u kom je Martin kao lik trebalo da se razvija prije 15 godina. Ovo je jedan od posljednih puta da u redovnom serijalu, a bogami i u ponekim vanrednim izdanjima (vidi gigant broj 1 na momente) vidimo Martina kao ozbiljnog junaka kojeg ozbiljno shvatamo i kojeg mozemo da dozivimo kao realnog. Sve od tada Casteli a posebno Alessandrini, od Martina cesto prave parodiju, lik koji na momente cak razgovara sa citaocima (kao Bunkerov Alan Ford u najgorim danima) i kome se svi podsmijevaju zbog njegove starosti, koja se naravno uopste ne primjecuje na njemu. To je nazalost dovelo do znatnog smanjenja kvaliteta i odbilo cak i neke najtvrdokornije Martinove fanove i usmjerilo ih ka ozbiljnijim i realnijim junacima. Ali dobro, ja se ipak nadam makar da ce Carlo Recagno, ili Morales malo podici kvalitet, posto od Castelija ocigledno vise nema nista, a mozda se cak i pojavi neko kao Paola Barbato ko ce potpuno revitalizovati Martina kao junaka. Usput, stos sa Dianom u toplesu je takodje vrlo zanimljiv i dodatno daje na originalnosti ovoj epizodi. Sto se tice recenzije ni ja nijesam pristalica politikanstva, ali ovom prilkom moram pozdraviti konacni ukop i ove, nadajmo se posljednje Jugoslavije, SCG ili kako god joj ime bilo.
    27.08.2006
    19:29:00 sati
    Djuro
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 77%

    9, 7, 7, 8

    Zanimljiva ekološka priča koja je i neke vrste upozorenje svima nama da će nam se Zemlja jednog dana osvetiti za sve gadarije koje radimo.PDobro je Castelli proučio polinezijsku mitologiju,zemljopis te floru i farunu tako da epizoda ima i edukativni značaj.Ipak,ne mogu se oteti dojmu kako je kraj ipak malo zbrzan(tsunami uništi sve) ali to je česta boljka kod Castellija.Alessandrini pak u fazi kad prelazi sa svog starog na novi stil,bez sjenčenja koji priznajem da mi se čak i više sviđa.Diana je posebna priča.Naime,Alessandrini ju je u ovoj epizodi ispočetka crtao sa dugom kosom, da bi ona tamo negdje na 80-oj stranici(kad ona i Martin idu na izlet brodom) prvog dijela ove priče odjednom postala kratkokosa i sa izgledom koji izrazito podsjeća na Angie.Nakon toga,u idućim scenama(u bolnici kod Jave)opet je ona stara,dugokosa.Tu nešto ne štima.A što se golih grudi tiče,pokazala ih je već u prvom broju MM-a(Ljudi u crnom),u uvodu kad Marti i Java rone,odnosno barem je tako u izdanju Dark Horsea.U Dnevniku ipak nosi kupaće mada su te dvije vinjete na kojima je to prikazano drukčije u Dnevniku i Dark Horseu.Možda je Alessandrini docrtao te dvije vinjete naknadno,za USA-izdanje.Za kraj moram reći kako ne razumijem zbog čega tako kvalitetan recenzent sa toliko znanja o Marti Mistereu ubacuje politiku u svoje recenzije koja ne samo da je višak već predstavlja ogromnu crnu mrlju nečega što je samo po sebi lijepo i dobro.Senko,ne treba ti to.
    03.09.2006
    13:30:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Zaista je bedno koristiti recenziju za iznosenje politickih stavova.Onaj ko je ovo uradio nije za osudu vec za zaljenje.Bas PROZIRNO.
    26.04.2007
    19:28:00 sati
    alien hunter
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 86%

    10, 8, 8, 8

    Mitologija Australije i Oceanije me je oduvijek fascinirala. Interesantno je kako je to jedini kolonizirani prostor na zemaljskoj kugli, na kojemu su drevni običaji i vjerovanja uspjeli preživjeti do dana današnjega. Nigdje drugdje domoroci nisu u toj mjeri očuvali svoju vjeru i kulturu, i nigdje drugdje kolonizatori nisu iskazali toliko poštovanja i tolerancije prema postojećim tradicijama (naravno, ne kažem da svejedno nije bilo nepravda). Mislim da zaslužuju da im za to skinemo kapu. Castelli potpisuje ovu mješavinu ekologije i mitologije, odličnu epizodu sa malo slabijim završetkom. Silovanje naše planete je odlično prikazano, korporacije koje jure za zaradom ne obazirući se na posljedice su tu. Kraj je sladunjav (kao, kažnjavaju se svi krivci, ali mi jako dobro znamo da to tako ne ide u stvarnom životu, jer se ljigavci uvijek izvuku), pa zato ne dajem višu ocjenu za scenarij. Crtež i naslovnice su OK.

    Glomer Explorer najvjerojatnije predstavlja USNS Glomar Explorer (T-AG-193) (nekad - Hughes Glomar Explorer iliti HGE), i sve što se veže uz njega (međunarodna špijunaža, sateliti, itd.). Istraživački rad je stvarno pola posla, bez toga ne ide.
    19.04.2008
    20:32:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 86%

    10, 8, 8, 8

    Castelli nas ovdje na odličan i samo njemu svojstven način uvodi o priču s dosta podataka o bajkovitoj i prelijepoj Oceaniji. Sama završnica nije baš sjajna. Opet se sve završava prilično naivno. Iako ne eksplozijom (kao po običaju), ipak sve završava u ruševinama i pod zemljom. Ipak, unatoč manjkavostima, jedna drugačija i jako, jako dobra epizoda. Alessandrini baš ne briljira. Znao je on to puno bolje. Stvarno ne znam koji je razlog što mu se potkrala Angie na mjestu Diane u jednom dijelu epizode (čak na desetak vinjeta). Jeli to slučajno ili...? Dvije naslovnice objavljene u izdanju Slobodne Dalmacije su solidne, dok je ona neobjavljena najbolja i prava je šteta što je nema. Iako je nema, nisam je izostavio iz ocjene.
    20.04.2008
    17:40:00 sati
    Spock
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 60%

    6, 5, 7, 6

    Dosadna epizoda, koja je ovdje tek toliko da popuni prostor i na brzaka obradi oceanijske narode. Kraj epizode je ispao prilično naivan i predvidljiv. Ova druga naslovnica od LMS-a je genijalna, šteta što nju nije izdala i SD. Što se tiče recenzije, slažem se kikyjem - prozirna senka bi trebao svoje subjektivno mišljenje zadržati za sebe, a ne ovdje širiti govor mržnje.
    23.02.2009
    23:36:00 sati
    Panon
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Nije loš scenarij. Alessandrini ovdje počinje lagano svima crtati zatvorene oči i kreće prema stilu koji se meni osobno više sviđa, a i naslovnice će biti bolje negio dosad.

    07.03.2011
    19:11:00 sati
    drogsy
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Čitao sam ovo na moru, na godišnjem. Sasvim solidno, zanimljivo, poučno. Mislim da sam čitao kao klinac, ali nisam se sječao ničega...

    08.09.2013
    22:44:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 6, 8, 8

    Dobra priča, imamo posvetu planetu Zemlji, ekološku kritiku, Castelli nam predstavi neke zanimljivosti Oceanije. Imamo i golišavu Dianu na početku. Kraj je standardno brzoplet i da, neko je več spomenuo Angie se prikrala na nekoliko kadrova umesto Diane. Ali sve u svemu vrlo dobra priča. Ne baš u sam vrh ali odmah ispod.

     

    09.02.2014
    11:33:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Nije loša epizoda.Senko zemljače mani se gluposti to ti netreba.

    04.10.2014
    11:52:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Nije u samom vrhu ali ipak korektna i zanimljiva priča zbog toga što smo se odmaknuli od standardnih tematika s templarima i Atlantiđanima te malo zaronili u polinežanske običaje i kulture.

    19.06.2015
    19:43:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Sasvim solidna i zanimljiva priča, kakvih danas i nema baš previše.

    07.07.2019
    12:11:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Tema koja mene jako zanima, zagađivanje prirode, točnije mora.
    Svježa mi je bila jako reminiscencija na ovaj strip kada sam ga čitao još kao dijete u doba izlaska u izdanju SD, pročitao sam prvi dio a drugi nisam nikada i zato sam ovaj Martin nabavio među prvima.
    Odlični crteži prirode, mora i životinja, odlična tema i završetak, ipak očekivao sam malo bolje s obzirom na to da me je toliko dojmilo kada sam čitao prije više od 15 godina, upečatljive su mi bile one scene otrovanih u selu.

    11.09.2019
    22:44:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    25.09.2019
    17:21:00 sati
    HEJZI1
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Do ove epizode nisam jako dugo čitao Martina, a i dok jesam, čitao sam ga na preskokce, bez ikakvog kontinuiteta.. Ovu sam epizodu nedavno nabavio i mogu reći da mi je baš sjela i dala mi volju da i dalje nastavim sa Martinom.. Zanimljiva ekološko / politička epizoda u kojoj je Martin predstavljen kao pravi junak sa posebnim moćima.. Epizoda u kojoj ne vidimo previše Jave, ali vidimo Dianine grudi.. Svidio mi se Castellijev način vođenja pričom i miješanje različitih radnji koje na kraju spaja u jedno..

    Alessandrini je pokao kako može u hodu pratiti Castellija bez problema.. Koliko je zanimljiva priča, toliko je odličan i crtež.. Posebno ću izdvojiti slike podmorja i morskih stanovnika kojih bome ima napretek.. Šteta da nemamo ovu epizodu u boji, tek bi onda mogli doživjeti svu tu raznolikost morskog svijeta.. Naslovnice su jako lijepe.. Zanimljive i akcijske..

    27.03.2020
    14:03:00 sati
    allessi
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Zabavna priča koja se brzo pročita ostaje u sjećanju po dosta detalja...

    07.01.2022
    19:44:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2515
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2082
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1868
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1784
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1750

Aukcije

Forum