Operacija Zmaj

Nathan Never

NN SD 3/4 | 192 str.

Na nepristupačnom Zmajevom otoku Athos Than organizira turnir u borilačkim vještinama. To je idealna šansa za: mlade borce koji bi se rado dokazali, djevojku Terry jer želi pronaći nestalog brata, i Nathana Nevera kojeg je unajmila vojska da pronađe smrtonosno bakteriološko oružje – mikroorganske razvojnike. Ni ne sumnjajući na koji način će se ispreplesti njihovi ciljevi oni prihvaćaju izazov!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 47%

Priča 3

Scenarij 6

Crtež 4

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 62%

P*6

S*6

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Broj Nula - Specijalni agent Alfe - Crni monolit - Operacija Zmaj
    NN ARK 1
  • Operacija Zmaj - Otok smrti - Nevidljiva sila
    NN LIB 2
  • Operacija Zmaj
    NN SD 3
  • Otok smrti
    NN SD 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Operazione drago
    NN SR 3
  • L´isola della morte
    NN SR 4

ZANIMLJIVOSTI

  • Za još detaljniji pregled zanimljivosti, pogledati Dosjei NN 2: U gnijezdu omaža!
  • Athos Than - (anagram od Thanatos, ali i sadrži i ime Bruceovog glavnog neprijatelja Hana iz Enter the Dragon - Han) prvo pojavljivanje; LU NN 58/59 «Zmajeva osveta», NN #22 «Demoni»
  • Epizoda u kojoj se spominje Nathanovo dječaštvo je al95 «Storie di un futuro passato»; naime Athos Than prodao je hram Shaolin i svog učitelja yakuzama, da bi onda Aristotel uništio dolinu Gadalas
  • Ova je priča dio biografskog ciklusa koje se bave Nathanovim životom. Za dosta više detalja o Nathanovom životu potrebno je pogledati u dosad neobjavljenim almanasima (al94 «La Pietra antica», al95 «Storie di un futuro passato», al96 «La Giovinezza di Nathan Never», al97 «La Stagione dei dischi volanti», al98 «Il Ragazzo che scoprě l’universo»,), te u regularcima «Srcu tame» i «Posljednjem valu». A ima ih još i nespomenutih...
  • Likovi, kao u većini slučajeva, imaju znakovita nazivlja: Bruce Brandon (Bruce Lee, Brandon Lee, otac i sin), Li-Xiaolong (ime Bruce Leeja napisano na pinyinu - Lǐ Xiăolóng), Athos Than (Thanatos), Dragon Island (vidi "Enter the dragon"), Robert Clouse (redatelj "Enter The Dragon ", "Game of death"), Bolo (glumac Bolo Yeung iz "Enter The Dragon"), Jerry i Martin (komičarski par Lerry Lewis i Dean Martin iz 2 razloga: Dean je na početku svoje karijere bio boksač i dvojac se razišao na nimalo ugodan način), Joe Sardus (nosi tradicionalni kostima Sardinaca, Vigna je također sa Sardinije), Lo Lieh (jedan od poznatijih kung-fu glumaca sedamdesetih kuće Shaw brothers), Clay (Cassius Clay aka Muhammad Alli), Patterson (Floyd Patterson, svjetski prvak teške kategorije u boksanju), Ellis (Jimmy Ellis) i Bus(g)ner (Joe Kreul Bugner?) se također spominju te bi prema špranci i oni morali spadati u boksački/borilački milje
  • #3 - Na unutarnjoj stranici korica nalazi se opis i nacrt "letjelica" iz Nathanovog svijeta,
  • 2. str. tekst pod nazivom "Tajne jeet kune doa", spominje se Hinoki memorial gdje se borbe još i danas održavaju (Antonio Hinoki)
  • Jeet Kune Doo je izvedenica od Jeet Kune Do ("Put šake koje presreće") ili JKD, hibridne borilačke vještine i filozofije koju je razvio Bruce Lee iz elemenata Wing Chuna, boksanja i mačevanja, usavršavajući tako najbolje od svakog i odbacivanje onog nevažnog; 2004. g. Bruce Lee fondacija odlučila se za naziv Jun Fat Jeet Kune Do gdje je Jun Fat Leejevo počasno kinesko ime
  • na dočeku kod aerodroma dočekuje ih robot sličan onom iz filma «Foribidden planet»
  • Vigna je plagirao: otok s turnirom, predstavljanje likova, zabava prilikom dolaska te tamo Than skoro doslovno citira riječi Hana iz "gnijezda" ("kovali svoj tijela u savršenstvo"), noćne šetnje, komunikacijski centar na otoku kao sredstvo javljanja, finalni dolazak vojske na otok
  • Sekvenca u kojem se avionom ukradu zalihe smrtonosnih bakterija, a onda se avion uspješno potopi podsjeća na 007 film (Operacija Thunderball) gdje se ukrade nuklearno naoružanje i sakrije na Bahame
  • Thanov Koncept da se na Dragon Islandu održava turnir svake 2 godine iste kao i u Konamijevoj video-igrici Mortal Kombat (spomenimo usput i igricu Streetfighter i kakav su utjecaj te dvije igrice imale u igraćem svijetu!)
  • Borac Tiger vjerojatno je "L’uomo tigre/Tiger Mask" iz istoimene japanske mange i animea koja je u Italiju došla 1980. i stekla veliku popularnost; u domicilnoj zemlji Tigrova maska inspirirala je stvarne natjecatelje u wrestlingu da preuzmu izgled Čovjeka tigra
  • Str. 27. momak ima stil oblačenja huligana McDowella iz Kubrickove "Paklene naranče", kao i kladioničar na Dragon Islandu
  • Str. 32., sekvence u kojim Nathan ulazi u zgradu Alphe i pozdravlja nekolicinu prijatelja su citati Milton Caniffovog strip junaka Stevea Canyona
  • Str. 32. malo greškica ;) - "majka mi je rekla da si je bio vidjeti", str. 35. "našoj agenicji"
  • Čovjek Terminal koje spominje prof. Estin sličan je onome pisca M. Crichtona
  • Fajtovi - Str. 49-56 Tommy Lee "Brončana glava" vs. Martin "Tiger", 26. str. Ellis vs. Bus(g)ner, 28-31 Joe Sardus vs. Jerry Tiger, str. 32 Robert Clouse (12) vs. Lo Lieh, 50. Terry vs. Chen, 51-58 Chen vs. Robert, 89-92 NN vs Tiger & Athos Than
  • Str. 94. Nathan čita "Treasure island" R.L. Stevensona, kao i u #1
  • #4 – Na unutarnjoj stranici korica je brod Athosa Thana koji podsjeća na broda cara Hjamataya od Kotetsua Jeega, 2. str. "Što se o njemu piše u europskom tisku?"
  • Str. 16., 4. vinjeta, Athanov govor skoro je identičan Hanovom iz "Dragona" na zabavi za borce
  • Str. 55., 4. vinjeta, uočite siluetu Batmana među gomilom!
  • Str. 73., codename Nemo, naziv kojeg će Nathan koristiti u puno slučajeva, čak i nakon kloniranja u gigantima koji će slijediti
  • Nathan koristi tajnu tehniku Shaolina zvanu balansiranje ravnoteže/naravnavanje ravnoteže, gdje se unutarnja energija pretvara u rezonantne vibracije, odnosno, malim pomicanjem tijela i napetošću nekih mišića može se suprotstaviti naizgled nemogućoj snazi; "Khi ili Qi" – unutarnja snaga, životna sila, temeljni koncept Chan budizma. Inače, Shaolin samostan jedini je hram u Kini koji kombinira borilačke vještine sa Chan budizmom. Tako redovnici mogu biti borilački, učenjački ili klerički tip. Veli se da Chan budizam omogućuje pohranu i nagomilavanje qi-a, dok su borilačke vještine zapravo čin oslobađanja, otpuštanja qi-a
  • Kad su jednom prilikom u jednom intervjuu upitali Vignu da je skoro sve likove boraca od nečega preuzeo, primjerice Tigermana iz japanske serije ili Joea Sardusa koji je obučen u narodnu sardinijsku nošnju, bori se Strumpom i preziva Sardus (a Vigna je Sardinijac, primjer lokalpatriotizma), nije ni potvrdio ni opovrgao. On se ne zamara tim stvarima, to opterećuje jedino čitatelje.

«Znao sam da će doći taj dan, Nathane... Svatko od nas ima svoju cestu, a tvoj vodi daleko odavde. Ti sad poznajes veliku snagu... Nevidljivi lanac koji veže duh i tijelo. Budeš li je mudro upotrebljavao, bit ćeš cijenjen čovjek. Ali ne zaboravi... U životu valja prijeći niz prepreka, a snaga ne može odrediti sudbinu jer je sudbina čovjeka... zapisana u zvijezdama!»

Ovim riječima mudri učitelj nagovijestio nam je Nathanovu misiju i njegovo poslanje. On reče da je ovaj svijet u kojem je dosad živio premalen za njega pa mora otići u svijet i učiti druge, i naravno, svoju snagu mora koristiti samo za dobro. Kao da je učitelj idejni autor ovog stripa. Nagoviješta nam ideju cijelog serijala. Nathan, produhovljen, a izgleda da sad oboružan novom snagom (jeet kune do) može pobijediti ono štogod ga ponukalo da dođe u Shaolin... On će krenuti u svijet gdje ga čeka mnoštvo prepreka i da neće sve moći napraviti snagom ili silom jer neko drugi kontrolira njime kao čovjekom. A taj netko je sudbina. I ona je zapisana u zvjezdama... Zvjezde se inače često spominju u serijalu i to više kao nešto nedostižno, što čovjek nikad ili samo u rijetkim prilikama doseže.

Isto tako... U više uspješnih djela nas uče da svako ko traži utočište u samostanu, znači da se skriva od nekoga ili nečega. Ili se desio neki veliki preokret u njegovom životu te stoga boravi u samostanu gdje pokušava pobjeći od toga. Ili želi spoznati nešto novo, mistično i produhovljeno. Mislim da je bolje ovo prvo. Budući da tek upoznajemo Nathana, još je svjež i nepatvoren junak, ove anegdote iz samostana koje se pokazuju u ovim brojevima znak su da još mnogo toga nedostaje da se rekonstruira Nathanov život. U ovoj epizodi (kao i u prošle dvije) Sigmund pita Nathana tajanstvenu rečenicu: «Kako je Ann?» Nathanova replika: «Dobro... Oprosti... Žurim...» TKO je Ann? Zašto se Nathan izgovara? Slutimo da je to nešto važno, al polako. Mit o Nathanu tek počinje. To će još jedno vrijeme ostati obavijeno velom tajne.

U stripu sresti ćemo vrlo uspješnog profesionalnog borca Martina za kojeg još postoje viši ideali poput časti i onog da tijelo nije na prodaju. Naravno, tokom meča za reklamu na glavu uvijek stavlja tigrovu masku pa niko ne zna tko je on. Jednom prilikom pokušava se oduprijeti namještanju od strane mafije i ne gubi meč. No mafija ne prašta! Pa niti u profesionalnom sportu. Martin ostaje nepokretan no masku Tigera navuče njegov prijatelj Jerry koji sanja o velikoj slavi i da postane veliki ratnik poput svog prijatelja. No koliko jako nešto želiš da postaneš, tolika ti je veća mogućnost da sve krene nizbrdo. Postati će on ratnik, no neće više biti čovjek. Bio je sretan (eh da je znao što ga čeka!) što mu je prijatelj onemogućen pa sad on može nastupiti na turniru na Zmajevom otoku. Tu je i Terry, zgodna i krasno oblikovana djevojka, koja isto trenira jeet kune do. Iz dana u dan trenira i izbjegava momka koji joj se upucava. Izgleda kao jedna mlada usidjelica koja zna kako s muškarcima. I pretući ih, i odbiti ih kod upucavanja. Jedne noći, zamislite, dobiva poziv za pomoć od izgubljenog brata. A kako ona užasno voli svog brata i mora ga spasiti, može otići na veliki turnir na Zmajevom otoku. Na prilično impresivan način oteta je bakterija za koju vojska ne preporuča da se stavi na raspolaganje zloglasnim kriminalcima. Vojska je nemoćna, a i zadatak treba biti obavljen potiho pa se obraćaju Agenciji Alfa. A budući da je Nathan highly skilled martial arts warrior, biva poslan na veliki turnir na Zmajevom otoku.

Usto, da ne zaboravimo napomenuti, Athos Than je luđak koji želi osvojiti svijet. Mislim da je jedini koji onako izravno to priznaje Nathanu. Osvajanje svijeta i nepobjedivi neprijatelji su klasične tema bondovskih filmova. A možda se pitate na koji to način Than želi osvojiti svijet? Dakle, mikrorazvojnici se mogu iskoristiti kao sredstvo kojim se može kontrolirati čovjek i on pomoću njih može postati živuće računalo za obradu podataka. I biti će podređeno njegovom stvoritelju. Sjećate se možda svrhe misije koju su i Conan i njegov suparnik Thulsa Doom željeli ispuniti? Conan je cijeli svoj barbarski život htio saznati tajnu čelika, no na njegovo razočarenje Thulsa Doom mu govori da tajna nije u čeliku, već u mesu! Onaj ko kontrolira meso, tj. ljude, ima moć, on vlada tim svijetom. Than želi ljude pretvoriti u neku vrstu nesvjesnih lutaka, iliti mindless puppets kojima će on upravljati. Nemojte sad pomisliti da je on taj genije koji se bavi tim otkrićima. On je samo financijer i neki idejni nositelj dok znanstvenici poput doktora Estina i doktora Chena rade na znanstvenim projektima. Kasnije saznajemo da je profesor Odaka prodao Thanu sustav koji on koristi za zavaravanje i zaštitu od satelitskog skeniranja. Profesor Odaka je isto jedan od luđaka koji žele osvojiti svijet na prilično uvrnut način. O njemu možete čitati u jednoj od sljedećih epizoda.

Malo ćemo se osvrnuti na Aristotela Skotosa i Thana. I jedan i drugi žele dominaciju svijetom, no Than to ne skriva, on to radi bolje na direktniji način. On je jednostavni zao kriminalac. Sve što je zlo ga oduševljava, nemilosrdan je prema nesposobnima i ne pokazuje niti trunke savjesnosti što radi pokuse s ljudskim subjektima. Skotos je licemjerniji i on se skriva pod maskom propovjednika. On ne želi da ga ljudi vide kao kriminalca. Radi u sjeni, i kao takav na neizravan način radi na svjetskoj dominaciji.

U ovome broju crtač je Stefano Casini. Nije da Casini ima čišći crtež, što ja preferiram, nego njegov način izražavanja osjećaja lika još se nekako dodatno pojačava nekim dodacima kao npr. crtice oko glave da se izrazi uzbuđenje, iznenađenje. Onda kad želi dočarati silinu udarca sve izgleda kao u pokretu. Kad želi još bolje nešto izraziti kod lika, onda taj izgleda nekako karikaturno. Ne znam možda jel mu je ruka nevješta ili je to namjerno tako. Kao primjer pogledaj stranicu #90 kad Jerry govori da želi na turnir. Oči su mu doslovno iskočile van. Frizure koje likovi imaju... Sve izgledaju nekako futuristički i ludo. Ali mi je draži od Marija kojeg vidim da većina vas preferira. Inače, Casinijeva prava karijera počela je ovim stripovim, i ovo što vidimo jest njegovo uhodavanja u crtež koji je uvelike nadahnut crtežom Billa Sienkiewicza. Vidljive su početničke greške, a svi oni koji su čitali dalje serijal mogu vidjeti koliko se Casini poboljašao i usavršio. I pronašao drugog uzora - Mikea Mignolu. Za razliku od prve dvije epizode, u ovoj trećoj ima više akcijskih elemenata. Svaki lik demonstrira nam svoje znanje o borilačkim vještinama. Osim Thana koji se nije uspio previše dokazati kakav je majstor. I pri kraju stripa možemo vidjeti veliki okršaj s puno pucnjave. KOJU baš i ne volim u stripu!

Priča u stripu je kao i svaka druga. Imaš dosta starog materijala, a imaš i dosta novih dodataka i dosjetki pa sve to izgleda novo i bolje i ljepše. Jer i mnogi redatelji kažu da je već sve viđeno i da je već sve prikazano. A ovaj spoj futuristike i borilačkih vještina mi se sviđa. Užasno volim i SF, a i sve što ima veze s borilačkim vještinama. Stoga bih i ovome djelcu dao visoke ocjene. DeeCay je rekao svoje, a sada ste vi na redu, dragi čitatelji kolege i nathanofili!

Naprijed

NN SD 2 Crni monolit

NN SD 5 Nevidljiva sila

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Iako je priča čista kopija filma "U zmajevom gnijezdu" ipak mi se sviđa.Možda ima previše akcije ali s obzirom na radnju to je i razumljivo a mogli bi dodati još kojeg zanimljivog lika jer ipak se radi o turniru najboljih boraca i radnju rastegnuti na 3 nastavaka pa da vidimo još koju zanimljivu borbu u stilu Bloodsporta.Athos Than je zanimljiv iako nema takvu karizmu kao gospodin Skotos.Casinija ne volim ali ovdje je solidno odradio posao.Naslovnice prejednostavne sa premalo detalja.Aco je rekao..
    04.04.2003
    18:05:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    dobar i napet strip, ali šteta što onaj mladić nije pobijedio.
    06.04.2003
    08:38:00 sati
    jura
    uredi
  • sAdam

    Ukupna ocjena 38%

    4, 4, 2, 8

    iako mi je ovo jedna od losijih epizoda bas sto kaze aco cista kopija, ova recenzija svejedno zasluzuje cistu 10, svaka cast!
    08.04.2003
    13:58:00 sati
    sAdam
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    6, 3, 6, 8

    Jedna od najslabijih epizoda NN koje smo dosad imali prilike vidjeti. nije problem u "posuđivanju" priče već na trivijalnoj razradi koja kroz već viđene situacije vodi prema kraju.
    Casini još nije posve dosegao kvalitetu koju opažam recimo u "Posljednjem valu", posebno do iztražaja dolazi problem crtanjatijela u pokretu a toga bar ovdje ima, i to puuuuno...
    08.04.2003
    21:13:00 sati
    Ned Mace
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    4, 4, 6, 4

    Polubezveze. Kako bi Filipović prošao na jeet kune do turniru?
    11.04.2003
    23:41:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 43%

    5, 4, 3, 7

    Sve sto sam napisao za "Zabranjenu zonu", nazalost ovde ne vazi. Jako slabo.
    03.05.2003
    17:03:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    Solidno. Najveci minus je to sto je uzeta prica iz previse poznatog filma pa svi imamo DEJA VU:-( Jedino su naslovnice sjajno izvedene.
    14.06.2003
    10:15:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 6, 8

    Otok smrti do nedavno nisam ni VIDIO, a sad zahvaljujući Brani ga i imam.(TNX!) I šta imam? Razočarenje. Casini mi je uvijek loš bio, scenario SF verzija U zmajevom gnijezdu... Ma, nije baš ono što sam očekivao.
    14.07.2003
    10:43:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Iako je kopija, prica je dobra.

    Bas me zanima kolko bi Tiger izdrzao s Mirkom Filipovicem... eh.
    02.09.2003
    15:34:00 sati
    gari
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    4, 4, 6, 8

    14.11.2003
    17:11:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 30%

    2, 3, 2, 9

    Ugh. Koga još zanima da u SF stripu čita o kung fu/jeet kune doo/karate/šta-već turnirima?! Kad se na to doda još katastrofalno loš Casinijev crtež i fakat da je čak i veliki Castellini uspeo da omane u naslovnicama, imamo uz Nevidljivu silu potencijalno najgore epizode NN ikada. A čeka nas njihov takođe dvodelni nastavak...
    18.06.2004
    16:26:00 sati
    Djole
    uredi
  • mcn

    Ukupna ocjena 28%

    1, 4, 3, 4

    Mislim da je Robot iz "Zabranjene planete", a ne "Otoka doktora Moreaua".
    26.06.2004
    06:53:00 sati
    mcn
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična radnja.Volin kad su ta natjecanja.
    25.07.2005
    11:37:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    priča mi je odlična jer volim ovakve turnire koji podsjećaju na filmove Brucea Leea i Jeana Claudea van Damma. slažem se s Acom-trebali su produžiti priču na tri djela tako da turnir duže traje(nije ni prvo kolo završilo do traja);poboljšati karakterizaciju likova, a ponajprije boraca(ipak su to najbolji borci na svijetu i zaslužili su više)i Nathanov odnos s njima.za crtež mogu reći da je solidan uz naglasak na to kako Casini crta borilačke poteze-odlično;naslovnice također solidne. Athos Than mi je dobar negativac i sljedeći broj koji bi trebao izaći kod nas je njegov povratak,ali znate i sami kakva je sadašnja situacija s Nathanom.vjerujem kako bi mnogi željeli pročitati nastavak okršaja Nathan vs. Than...
    27.12.2005
    20:09:00 sati
    mpavin
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    castellini i casini tek na "zagrijavanju". priča sama po sebi zanimljiva, ali ne i vrhunska. sve u svemu, više nego solidno.
    22.03.2006
    00:44:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 39%

    3, 5, 2, 9

    Meni je ovo jedna od najlošijih Nathanovih priča. Crtež, loš. Prva naslovnica malo lošija, druga odlična.
    22.03.2006
    17:19:00 sati
    Vorador
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 41%

    4, 3, 5, 5

    Lose. Ima dosta akcije, ima prizivanja Natanove proslosti u Saolinu, sto je plus, ali i premalo za jednu pricu od skoro 200 strana. Uz Vignu, podbcio je i Cassini, tako da je utisak potpun:-(
    30.03.2007
    14:35:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    Pa, kad je izašla, epizoda mi je bila puno bolja :)priča solidna, nekako mi sve vuče na neku parodiju, možda malo i zbog crteža, koji mi je malo dobar malo loš, ali nekako likovi izgledaju previše ko karikaturenaslovnica za trojku bezveze, za četvorku mi se svidja
    13.06.2007
    20:46:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    5, 5, 3, 7

    Pa, bez obzira što se radi o kopiji, priča mi je solidna. Slažem se sa Senkom da je plus prikazivanje Nathanove prošlosti, ali slažem se i sa Acom da se priča trebala rastegnuti na tri nastavka. Ovako imamo površno razrađen zaplet, imamo priču bez one žestine, praktički bez pravog fighta koji je trebao krasiti ovu epizodu. Casini mi je blago rečeno loš. Baš kako je primjetio i  recezent crtež mu je u nekim situacijama karikaturan, likovi su površno nacrtani, a scene fighta nejasne. Njegov crtež mi pomalo baca na nekakav iskrivljeni manga stil :)). Na kraju ostaje dojam, da se sve to moglo puno bolje iskoristiti.
    23.07.2007
    19:13:00 sati
    Manetola
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 47%

    4, 6, 4, 5

    Davno sam ovo čitao, i nije mi tada bilo tako loše. Motivi, događaji i likovi posuđeni/pokradeni od svugdje pomalo, gotovo da nema jednog ''autentičnog''. Mortal Kombat, Street Fighter, L' Uomo Tigre, Bruce Lee, nema kraja lijepim sjećanjima, na tome se odrastalo. Sve u svemu ovo mi nije tako loše, osim crteža i naslovnica.
    01.10.2007
    18:22:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 7, 5

    Pa nije ovo toliko loše. Trebala je jedna ovakva epizoda da nam objasni Nathanovo jiu-jitsu (?) umijeće. Saznali smo i par detalja iz njegove prošlosti. Ono što mi smeta jest pretjerana količina akcijskih scena. Baš pretjerana! Radi toga, ali i radi predvidljivosti me uhvati dosada. Odlična recenzija; posebno zanimljivosti. Obožavam kad scenarist implementira anagrame, aforizme i slične štoseve!:)) Cassini mi nije loš crtač. Bit će on i bolji. Naslovnice su grehota.
    12.12.2007
    19:16:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Sve sto u sebi nosi makar i mali dasak"Enter the dragon",nemoze biti lose.Ako nista drugo,meni je ovo odavanje pocasti jednom od najvecih,neponovljivih,obozavanih idola uopce!Nema te vise Bruce,i nema te ko zamjeniti!
    26.01.2008
    11:44:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Meni je ovo odlično. Kao i Prodigy, ovo vidim kao odavanje počasti velikom filmu i samom Bruce Lee-u. Crtež je u početku čudan i jako loš, ali kako priča ide se navikneš, pa čak mogu kazat da savršeno odgovara temi. Da je ovo Castellini crtao nebi ličilo na ništa. Tu je dosta zanimljivih detalja, a pokreti likova su prirodni i atraktivni istovremeno.
    28.01.2008
    14:33:00 sati
    Spock
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 32%

    3, 3, 3, 5

    ovo mi je definitivno najlošiji NN koji sam pročitao, a smješten je između vrhunskih epizoda i kvari prosjek početnog periodacrtež jako loš, neke scene borbi su prestrašne
    05.03.2008
    20:56:00 sati
    ken2
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 6, 9

    Zanimljiva priča u stilu filmova o Bruce Lee-u. Jedino ju kvari Casini, kojeg ne mogu podnjeti, koliko god se trudio.
    08.03.2008
    21:54:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 67%

    8, 8, 4, 7

    OK strip.
    15.03.2008
    08:43:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 80%

    9, 6, 9, 8

    dinamicna priča sa puno akcije, borbi. ocjene bi bile nesto vece da zavrsetak, zadnja cetvrtina price nije tako traljavo nabrzinu napravljena. inace zanimljiva radnja i razvoj price te dosta detalja koje upotpunjuju pricu i cine je boljom. stil crteza mi se jako svidio i dobro odgovara ovakvoj prici a i druga naslovnica je za deset (jedna on najboljih) no prva kvari malo prosjek
    15.05.2008
    20:54:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Dobra epizoda, samo što malo previše aludira na one filmove sa Bruceom Leejem. Nisam baš imao dojam da se radnja odvija u budućnosti, al eto, strip je OK. Dojam mi kvari Casinijev crtež. Crta previše buljate oči :)
    17.01.2009
    20:35:00 sati
    Panon
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 43%

    6, 4, 2, 7

    Ova mi je loša epizoda. Među najlošijim Nathanima koje sam pročitao. Jedna od najgorih Vignijevih radova.Za Casinija neću trošit riječi, nije među najgorima u Bonelliju, ali je blizu.Naslovnice su prosjek, nema nikakvog odskoka. 
    08.03.2009
    12:57:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 78%

    8, 9, 6, 9

    Meni jedan od najdražih Nathana u ranoj fazi. Bez obzira na potpuno plagiranje većine elemenata u stripu, Vigna je to odlično ukomponirao tako da epizoda nije dosadna i čita se u dahu. Šteta zbog lošeg Casinijevog crteža.

    31.12.2009
    09:08:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 66%

    8, 6, 5, 9

    Ovo je dobro zamišljeno, ali moglo je biti i nešto bolje sprovedeno.

    Nije loše kao ideja nova vrst norbe u budućnosti i neki veliki turnir na tu temu, ali u danšnje vrijeme dosta zastarjelo.

    Casini = bit' će bolje.

    13.08.2010
    22:57:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Ovoj epizodi meni bas nista puno ne fali.  Prvo, imamo crtez Casinija koji je veoma slican Piccatu (koji crta Dylana), i posto je Piccato za mene odlican crtac, i ovaj Casini je skoro savrsen.  Drugo, ocito je ovo inspirirano Bruce Lee-ovom filmu "Enter the Dragon", a isto tako kao i Van Damme-tov "Blood Sport", gdje dobijamo svetske prvake u karate, kung-fu, i sta god jos je umjetnost borbe.  Sad, kad se sve ovo skupi zajedno, moja reakcija je, "What's not to like, people?"  Od prve tri Nathanove price, ova je garant najzabavnija - imamo dosta interesantih likova (kao onaj Tigar, i njegov prijatelj Jerry koji isto tako hoce da bude prvak, ali nema dosta talenta), i oni gangsterski ucjenjivaci koji hoce da zarade gomilu love u ovom turniru, pa onda i onaj par (muz i zena) generala koji se stalno svadjaju zbog muskih vs. zenskih iskustava u vojsci.  Sve je ovo dobro uradjeno, i oni koji seru po ovoj prici nepotrebno treba da se sjete da je i Dylanova "Poslije Ponoci" u neku ruku inspirirana (ili je plagijat?) Scoresesijevog filma "After Hours"; ipak, iako to svi vec znamo, vecina od nas smatra da je "Poslije Ponoci" jedna od najboljih Dylanovih epizoda.  "Operacija Zmaj" je slicno kao "Enter the Dragon", pa kakve veze to sad ima?  Ja kazem ovo: da su svi stripovi ovako zabavni kao ova epizoda, ne bi u svijetu bilo ni jednog loseg i dosadnog stripa ;)

    22.09.2010
    16:19:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 57%

    4, 7, 5, 9

    Chuck Norris bi sve ove likove prebio u samo jednoj stranici.

    21.05.2011
    15:48:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    U vrijeme kada sam ovo prvi puta pročitao, bio sam fasciniran.. Doduše tada nisam bio svjestan da je to čista kopija već spomenutog filma, jer sam bio jako mlad.. Sad, dosta godina kasnije, kad sam postao svjestan činjenice kopiranja, mislio sam da mi se neće baš toliko više svidjeti epizoda kad je ponovno proičitam.. Ali sam se prevario.. Čitajući epizodu nedavno, bilo je flashbackova na film, ali mi je epizoda i dalje predobra.. Ovo je jedan od prvih Nathana Nevera koje sam davno pročitao i koji me i navukao na ovaj serijal i da zavolim ovaj SF strip..  I nije mi nimalo žao.. I Vigna i Casini po meni sasvim solidni.. Epizoda za pamčenje..

    10.07.2011
    17:01:00 sati
    allessi
    uredi
  • kingleoric

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 4, 9

    Nemam što dodati za ovu epizodu osim da mi nije jedna od najdražih, ni po meni najkvalitetnijih, to nikako, ali sjela mi je fino kao prva baš akcijski orijentirana dvodjelna epizoda sa tematikom Nathanove prošlosti... Nathan Bond Never

    23.08.2011
    01:31:00 sati
    kingleoric
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Pa ono nije loše, posveta starim borilačkim filmovima i "ENTER THE DRAGON" sa Bruce Leejem. Lijepo me nasmijalo kada sam saznao da su ono dvoje nabrijanih vojnika bračni par. Trenirao sam nekoliko godina borilačke vještine a i kao djete sam bio u onome valu Njinja filmova 80setih pa možda zbog toga sam lakše probavio ovu epizodu od nekih.

    10.12.2011
    18:07:00 sati
    supermike
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    zanimljiva epizoda, puna akcije. jedino je kraj malo zbrzan

    30.12.2011
    15:43:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Meni je ovo ludilo, nisu mi jasne loše ocijene? Strip se ureže u sječanje, totalno je drugačij od ostatka n.n., baš ko da gledam film.Evo, sad sam čita opet strip u libellus izdanju, nakon toliko godina i čak mi je i bolji neko tad.odlično! Enter the dragon!

    29.01.2012
    15:13:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 44%

    5, 3, 5, 5

    ovo je bas lose, izuzetno dosadna i naporna epizoda. Tako, saznali smo i da je Nathan SBE Superman.

    20.05.2012
    12:09:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 9, 8, 6

    Priča je posveta filmu Bruce Lee- ja Enter the Dragon ali spoj sa zf elementima čini ovo priču malo drugčijom. Meni je uzbudljiva i napeta od početka do kraja. Ima puno likova, svaki sa svojom pričom, kung fu...

    20.08.2012
    16:11:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 27%

    2, 2, 4, 3

    23.10.2012
    09:58:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • Ukupna ocjena 29%

    5, 2, 1, 5

    Loša epizoda, sa užasnim crtežom.

    26.10.2012
    20:54:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 71%

    8, 5, 8, 8

    Lijepa dvodjelna epizoda, kojoj ipak puno toga fali. Tema je super,  turnir, najbolji borci. U koliko sam samo takvih filmova s prijateljima uživao kao klinac. Van Damme, razni kick-boxing filmovi, Chuck Norris, pa nindže... Tema je stvarno kao neki akcić iz sredine 80-tih, a takva je i realizacija.

    05.11.2012
    12:15:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 61%

    6, 7, 4, 10

    Tanka priča ali ipak izuzetno pitka epizoda koju čak ni očajni Casini nije mogao do kraja da pokvari.

    22.01.2014
    21:04:00 sati
    thekide
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Priča je čisti plagijat već viđenih "borilačkih" filmova, ali taj plagijat je zamotan u sladak omot futurističkoga SF-a. Radnja se lako prati, pomalo je predvidljiva, ali nije dosadna. Casini je dobro kadrirao sve te prikaze borbe, ali njegov stil crtanja je neizražajan i bez isticanja nekih detalja. Naslovnice su odlično urađene, ali i nemaštovito zamišljene.

    17.08.2014
    18:28:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Iznenađen sam ovakvim niskim ocenama.

    04.10.2014
    19:59:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 33%

    2, 2, 6, 3

    Kako nisam baš ljubitelj borilačkih tema, po meni su ove dvije epizode dosadne, razvučene i nebitne. Jedina zanimljivost je ta što saznajemo da je Nathan u prošlosti bio u shaolinskom hramu na orbitalnoj stanici.

    Ali pohvale na recenziji!

    10.05.2016
    15:47:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 73%

    9, 6, 7, 7

    Prva sveska mi je puno bolja,poslje mi je radnaj postala preubrzaana i manje zanimljiva,sve u svemu solidno.

    Ocekuje bolje price sto ce serijal ici naprijed!

    06.12.2016
    19:15:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • agochkov

    Ukupna ocjena 59%

    6, 4, 8, 5

    Ako su prva dva broja odlicna za "navlacenje" publike, onda prva dupla Nathanova prica razocaruje. Jet kun doo omazi prenaporni, scenario predvidljiv (smeta mi moment kad je Nathan kao poginuo - vec u cetvrtom broju). Svi kazu da Nathana treba citati hronoloski, ali po prve dve odlicne price, dolazi ova dupla, pa toffaneti u petom broju.. Naslovnice razocarajuce slabe, Casini unutra odlican, iako ce dalje biti i jos bolji

    21.02.2017
    23:54:00 sati
    agochkov
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 38%

    2, 2, 7, 5

    Hajde što je plagijat, ali što se još Vigna i ponosi time, i namjerno radi usporedbe s filmom (kad sam skužio da se onaj debeli zove Bolo, počeo sam kolutati očima), ko da želi reči da je dovoljno cool time što ni ne pokušava sakriti činjenicu da plagira. E pa nije cool, ni malo.

    27.03.2017
    19:21:00 sati
    Deki86
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Idejnim tvorcima Nathanovog svijeta mora se priznati jedno:odmah u početku dobili smo izrazito kompleksan svijet, te smo u npr. prve 4 epizode već upoznali gomilu zanimljivih likova (pozitivnih i negativnih), dobili smo uvid u Nathanov dobro zamišljeni univerzum,, saznali smo mnogo o mutantima, borilačkim vještinama, korumpiranoj policiji, robotima...Sve u svemu, početak ovog serijala je stvarno na nivou, a ono što je obećavajuće je to što ništa od toga nije na uštrb akcije. Radnja, unatoč velikoj količini informacija jednostavno teče brzinom brzaka i stoga scenaristima sve pohvale.
    Inače, krenuti ću sa ocjenom scenarija:Ona bi bila za jedan viša da, strip nije poprilična kopija filma U Zmajevu gnijezdu i da sam ja malo veći ljubitelj borilačkih vještina nego što jesam (međutim nisam baš previše zainteresiran za tu furku:))
    Sve u svemu, u 3 (4) broja dobili smo tri zanimljiva i jaka negativca, a pri prvom čitanju se za barem dvojicu zna da će se pojaviti ponovo.

    Nije loše.

    Athos Than je klasični neslojeviti negativac iako između njega i Skotosa (koji je isto oličenje čistog zla) ima dosta razlika. Skotos mi je bolji negativac. Than nekako ide previše na agresivu, dosta je nekakve ljutnje u njemu, dok Skotos svoje mračne misli ispoljuje na drukčiji način. On je čisto zlo, ali opredjelio se za malo drukčiji pristup koji se temelji više na psihičkoj manipulaciji masa (makar, naravno, i kod njega element sile igra vrlo bitnu ulogu ali ipak ne presudnu.)


    Također još jednu - dv'je o kopi...khm, pardon hommageima:naravno da je danas lako razglabati o tome jer je sve lako provjerljivo ali tko je tada kada se strip radio mislio da će sve ove informacije biti jednog dana dostupne jendim klikom. Tako je npr. i Brega, kad je "posuđivao" dioince iz drugih pjesama mislio "ma tko zna za te pjesme, a i onih stotinjak u cijeloj Jugi što zna, njih se lako ušutka ili jednostavno neće biti bitni jer će ljudi voljeti pjesme." Možda su i ovdje išli sa tolikim kopiranjem jer, realno, da nema nema neta, koliko bi ljudi uopće znalo za sve te kopije?
    Ali ipak, u serijalu prevladavaju origigi elementi i u prvim brojevima su postavljeni stabilni temelji koji će odrediti daljnji serijal.

    05.03.2019
    16:20:00 sati
    mladjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    21.04.2020
    16:10:00 sati
    yasmiel
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 238
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 375
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 261
    • Zvezda sa juga
      Kod: KM ZS 1013
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 752
    • Čovjek bez lica
      Kod: DD LIBKB 26a
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 517

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 356 kn
        Broj ponuda: 11
        Broj pogleda: 399
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 206
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 204
      • Mark br.126
        Vrijeme: 10.08.2020 19:22:59
        Prodavač: bicko
        Cijena: 103 kn
        Broj ponuda: 23
        Broj pogleda: 161
      • Zagor lms br 96
        Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
        Prodavač: sale75zagor
        Cijena: 100 kn
        Broj ponuda: 7
        Broj pogleda: 161

      Forum