Nevidljiva sila

Nathan Never

NN SD 5 | 96 str.

Mlada i lijepa Angel De Haven pobjegla je iz naizgled dobre i pobožne obitelji. Nakon što telekinezom unesreći jednu mušteriju pokreće cijeli lanac događaja u koji će se uplesti djevojčin otac Edmund De Haven, Nathan i Legs da pronađu malu. De Haven ima svoje tajne razloge zašto želi pronaći svog malog anđela. Putem otkrivaju mračne tajne hardcore pornoindustije i ljude kojima nije stran ni jedan produkt bolesne čovjekove mašte.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 60%

Priča 5

Scenarij 6

Crtež 7

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 71%

P*6

S*7

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Operacija Zmaj - Otok smrti - Nevidljiva sila
    NN LIB 2
  • Nevidljiva sila
    NN SD 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Forza invisibile
    NN SR 5

ZANIMLJIVOSTI

  • Strip je očiglednu bio inspiriran filmom «Hardcore» Georga C. Scotta u kojoj je glavni akter otac koji traga za svojom izgubljenom kćerkicom u carstvu droge i sexa.
  • Priču je razradila trojka u potpunosti, da bi sama izvedba scenarija pala na Meddu!
  • Ako vas interesiraju tinejdžerke s ESP moćima i opterećene religioznim fanatizmom preporučam film «Carrie» Briana De Palme iz 1976.
  • Na strani #3, cepelin reklama slična onom iz filma «Blade Runner»
  • Detektiv koji razgovara s De Havenovima zove se J. F. Robertson, isto kao i glavni urednik iz stripa Spiderman
  • Strana #33, možete vidjeti poster za film Jaws 50
  • Strana #35, prodavač imenom Ali Ben sličan je Abdulu Ben-Hassan iz Blade Runnera
  • Strana #54, robot podsjeća na film «Metropolis» Fritza Langa
  • Strana #82, natpis na reklami «Ballantasky in whidka veritas», igra riječima za liker Ballantines križano s uzrečicom «in vino veritas».
  • Za detaljnu obradu ove epizode pogledaj tekst Dosjei NN 2: U gnijezdu omaža!

City News Flash:» Pored prozora je baš prolazila ona svjetleća reklama u kojoj obećavaju raj na asteroidu Diomed. Radio sam ja u rudnicima selena na Mjesecu i to mi je uništilo pluća, znate? Kh, kh... Pitao sam je da li ona vjeruje u raj. Odgovorila je ne. U tom trenutku se tuširala jer je rekla da voli čista u krevet. Dobro, neka. Tada mi je prišla, dao sam joj lijepo novac i počeo je nježno svlačiti. Kh, kh... A ona iz čista mira počne vikati, promijenila je izraz lica i najednom sa svih strana počele su letjeti stvari u mene. Dobro, neka. Onako iznenađen zamolio sam je da prestane. Vikala je - Ne, ne... Ubit ću te..., a zatim me neka sila podigla u zrak i bacila prema stropu. I sljedeće čega se sjećam nakon toga je ova soba u bolnici i Vas, dosadna gospodo, koja mi ne date mira već pola sata. «

Ovo je slobodna interpretacija događaja čovjeka koji je imao bliski susret s Angel. Kako strip tako i počinje, odmah vidimo da se radi o djevojci koji ima skoro nesvjesne telekinetičke moći. Odlično, rekoh, volim teme sa scannerima. No ako ste mislili da je u pitanju moćni zlikovac koji sije smrt svojim nadnaravnim sposobnostima, niste u pravu. Ovo je jedna «lijepa» priča o tragedijama u obiteljskim odnosima, otuđenju mladeži, sve u svemu, normalnim problemima današnjice. Žanr: žestoka urbana priča s netipičnim završetkom.

Kako smo rekli na početku, Angel De Haven, mlada je i lijepa djevojka koju već 6 mjeseci traže pobožna majka i očuh. Nije slučajno što su autori nadjenuli djevojci ime Rajski anđeo (Angel de Haven). Kad želiš nekog osuditi na indirektan način, ironija tu uvijek pomaže. Naizgled, mali anđeo (Angel) živi u skladnoj i kreposnoj obitelji tj. raju (Haven). I ona bježi iz raja da bi nakraju svršila u paklu (Hell) na nižoj razini. No kak se kaže, hell is here and now. Pa i sam grad u kojem žive podijeljen je na više razina kao i pakao. Da preživi, Angel se bavi svime što ima veze sa seksom. Zanimljivo, kažete... S vaše strane možda, no njoj to nije zabavno. Ona je žrtva, no nije to ona klasična sorta. Ona ipak sama odlučuje o sebi i nije ju strah riskirati i započeti s nečim njoj još nepoznatim. Na njezinoj strani su i njene ESP moći, a i njezina hrabrost i čvrsta volja za preživljavanjem u ovom urbanom paklu. Ona zauvijek odlazi od oca, no nije to zadnje što ćemo o njoj čuti. Angel će se dosta kasnije pojaviti u broju #136, #137 tal. originala gdje ćemo vidjeti da se pridružila sebi sličnima u grupi koja je nazvana Midian. Za 20 godina čitajte o tome i i na hrvatskim kioscima.

Edmund de Haven. On je bio posrnuli pijanac, no njegova žena Agatha preobratila ga je na Skotosovu religiju i otad je on drugi čovjek. Suzdržava se od svega. Prvo ga upoznajemo kao zabrinutog oca koji jako voli svoju malu djevojčicu, no on malo pomalo počinje pokazivati da nije sve tako ružičasto. Kasnije otkriva da je očuh, pa se ispovijeda Nathanu da on i pokćerka nisu bili u dobrim odnosima i da osjeća veliku grižnju savjesti zbog nečega što joj je napravio. Evo ovdje, tu se Nathan poistovjetio s njim. Tu ga razumije jer i on ima isto probleme s kćerkom i grižnjom savjesti, pa još čvršće odlučuje pomoći De Havenu.

No na kraju se ispostavlja da je Edmund praktički napravio incest! Želi se ispričati Angel samo time da joj kaže da on nije njen pravi otac i da mu je žao zbog svega. Žao mu je my ass! Nije to nikakva isprika. I kad nisi u krvnom srodstvu, i iako si alkoholiziran, iako ti se na genitalijama nabire paučina, nemoš ti silovati dijete s kojim živiš 17 godina! Tu nema isprika, to u nebo vapi za osvetom! A i ta pobožnost je kriva. Možda će to nekome zvučati grubo, no ja osuđujem i tradicionaliste i one ortodoksne vjernike čija vjera počinje graničiti s fanatizmom. Puritanizam s motom «sex je grijeh» ili «obuzdavajmo svoje strasti» ili «budimo kreposni» ne pali! Oscar Wilde je u svom Dorianu Grayju vrlo dobro primijetio: «Iskušenju se možeš oduprijeti samo tako da mu podlegneš! (Resist it, and your soul grows sick with longing for the things it has forbidden to itself, with desire for what its monstrous laws have made monstrous and unlawful.) » Čovjek je poluživotinja i njemu trebaju takva zadovoljstva. Suzdržavaš se možda fizički, no mozak radi, vrije... «Te» misli roje se po glavi, dok konačno ne eksplodiraju i manifestiraju se na neoubičajen način. I kao rezultat dešavaju se stvari kojima smo svjedoci u stripu... Mislim na Angel i Edmunda.

On i njegova žena su sljedbenici doktrine prečasnog Skotosa. Nezaobilazni Skotos. Pokupio je kritike u svim područjima. Sad konačno vidimo i prve dokaze koliko je Skotos prisutan kod ljudi toga doba i kakav je njegov utjecaj. Naravno oni ne vide kakve stvari Skotos skriva iza svoje maske licemjerja. Propovijeda krepost, znači nema poroka. A poroci su alkohol, droga, sex. Sve nepodobno, a i da ne govorimo o ESP moćima, treba eliminirati ili potisnuti. Prema Skotosu, vjernici ne smiju pridavati nikakvu važnost vanjskom izgledu. Evo jedne interesantne upadice od strane Legs. «Smiješno je što to kaže čovjek koji se pojavljuje na televiziji u svako doba dana i noći, zar ne?»

Ah da, Legs... U ovom broju, mogli smo vidjeti Legs po prvi put u svom ženskom izdanju i kako ona tu svoju ženstvenost patološki odbacuje. Prema Nathanovim riječima naravno. A i mislim da znam zašto je Legs dobila ime Legs. To se vidi tek kad odjene mini i kad razotkrije svojih nogu čari. Mada njezina pojava ne utječe na rezultat priče, upečatljivo vam ostaje pamćenju svojim ciničkim odnosom prema svijetu. Primjera radi... Neki egzibicionist na ulici pokazuje joj što nosi ispod kaputa (tj. ništa), a ona njemu što ona nosi ispod kaputa (od noževa pa sve do ručnih bombi). Pa se egzibicionist čudi kakvih sve manijaka ima naokolo. E da je više takvih kao Legs...

Kakva je Nathanova uloga u svemu tome? On je pozitivac, čovjek koji vjeruje u pravdu i da još ima nade u ovaj svijet. Nepopravljivi optimista, možemo reći. Njegovo držanje je smireno, drži svoja uvjerenja i ima neki stav. No u više navrata u stripu on gubi tu smirenost i optimizam. Kad otkrivaju disk sa snuff filmom ili pri samom kraju kad De Haven priznaje šokantnu istinu. U onom razgovoru kad De Haven govori da želi kćer moliti za oprost i da ga muči savjest veli Nathanu:

De Haven: «Vi ne možete zamisliti što znači živjeti s grižnjom...»
Nathan: «Naprotiv, shvaćam. I više nego što mislite...»

Ovdje izlazi na vidjelo još jedan tajnoviti detalj. Dosad smo vidjeli da ga muči samoća, da je opsjednut prošlošću, da posjeduje energiju kojom svladava unutarnju nesigurnost, da postoji kćer o kojoj ne želi govoriti, a sad i činjenica da osjeća veliku grižnju savjesti. Te male sitnice kad ih gledaš odvojeno ne znače puno, no kad se sve uzme u globalu, imaš osjećaj da se sve postepeno gradi.

I konačno, pornografija. Mala stvar, a čovjeka veseli. Ali i to ima svoje granice. U stripu vidjeli smo kakve sve oblike seksualnosti i pornografije nude autori u Nathanovom vremenu. Ljudi se pale na transeksualne androide, na snuff filmove i na sve ostalo što osuđujemo i danas. Snimati porno po meni nije grijeh (iako mi se ženska ne bi složila s time), ali kad promatraš ljude poput glumca Erica, redatelja Bertolta i njihovih patuljaka pomagača, Microchipa i Microchopa, vidimo kamo nas to može odnijeti. A ko profitira time? Perverznjaci svakojakih vrsta, pedofili, nekrofili etc. Ne brinite, oni su u stripu osuđeni na smrt, tako da je njihov grijeh kažnjen. No oni stvarni rijetko kad bivaju kažnjeni. Što se mene tiče, ja bi i starog De Havena koknuo pa nek mu onda bude žao...

Na trošenje ljudskih života samo da bi se snimio dobar film, bilo je govora i kod drugih junaka. Sjećam se jedne epizode Dylan Doga (SD #51 «Killexov povratak» s uvijek šokantnim Roijem) gdje su za snimanje niskobudžetnih i underground horrora koristili prave ljude i snimali naravno pravu smrt. Ali DD ne bi bio DD, kad tu ne bi bilo na tone leševa. Beskrupuloznim snimateljima posvećena je i jedna epizoda Mister Noa (Dnevnik #731 «Pazi, snima se», #732, #733). Dalje, snuff film, kao smrt uživo, žalostan je koliko i užasan element kako ljudi uživaju u samim granicama perverzije. To je već krajnja morbidnost, a postoji i u naše vrijeme. Kako nam se granice razmišljanja pomiču, sposobni smo pomaknuti i aspekt gledanja na stvari. I izlaziti iz okvira krajnosti...

Što se tiče crteža, zaslužan je Mario Toffaneti. Vidljivo je da ima čišći crtež od ostalih Nathanovih crtača. I u dosta situacija prisutan je lijep crno-bijeli kontrast. No pročitajte strip i sami ocijenite volite li ga ili ne. Glede priče, ona je u ovom broju nešto realističnija i bavi se normalnim ljudima koji samo žele preživjeti i iz toga izaći čisti. Nema osvajača svjetova i ova epizoda prikazuje neki stvarniji kontekst budućnosti. Problemi otuđenja mladeži, prostitucije, nasilja i incesta u obitelji... Sve su to stvarni elementi koji su prisutni i u naše vrijeme. Jedini, recimo, nerealni element su ESP moći koji tu izgledaju samo kao neka dodatna finesa. Priča ima žestinu i bez toga.

Imam jedino jedan komentar na ovu tematiku. Mislim da smo zaključili da je Angel pobjegla prvenstveno zbog svog neprijatnog seksualnog iskustva s očuhom, a ne zbog nekog tamo neslaganja sa svjetonazorom svojih roditelja. Ona s tom traumom dolazi, dakle suprotno od onog što ju je natjeralo da pobjegne, na radno mjesto plesačice, a još i vrši usluge seksualne vrste kao prostitutka i kao porno glumica. Ako već bježi od toga, zašto se nije recimo zaposlila u nekom kafiću ko konobarica, ili u službi čistoće naprimjer? Zar žena može najefikasnije zaraditi samo na svojem tijelu? Angel jeste žrtva, ali zašto onda ide dalje u krajnost? Da li stvarno nije imala nikakav drugi izbor kamo poći?

Kao epilog poklanjam vam posljednje riječi prije rastanka kćeri i oca...

De Haven: «Kamo ćeš Angel?»
Angel: «Zovi me nekim drugim imenom, oče. Anđeli idu u raj... A ja odlazim u pakao...»

Naprijed

NN SD 3/4 Operacija Zmaj

NN LU 49 Strava ispod nule

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • darkraver

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Ova epizoda je bila još sam početak serijala,no pričom i scenarijem,doduše pomalo stereotipnim,uspjela je među prvima dokazati da ovaj strip ima i drugih aduta osim prostora i vremena.Odličan tekst!Odličan crtež!Odlična epizoda!
    Istaknuo bi i jedan od kultnih aforizama kojima Nathan inače obiluje(DeeCay ga spominje u završetku recenzije),a kojim je strip dokazao svoju svijest i vrijednost.
    Podsjećajući se iznova na epizode poput ove samo potvrđujem:

    NATHAN NEVER JE IZRAZITO CJELOVITO,ALI,KAO TAKVO,I USAMLJENO REMEK-DJELO U SVIJETU STRIPA.
    12.04.2003
    03:57:00 sati
    darkraver
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 27%

    2, 2, 2, 9

    Nista posebno. Prica koja je vise za Nicka Raidera nego za Nathana Nevera, scenario koji ne vuce coveka da cita dalje i Toffanetti dok se jos nije uigrao.
    Lose.
    12.04.2003
    13:43:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    4, 6, 6, 6

    Lucidno opažanje gore da je priča više za NR, što je djelomično shvatljivo jer je Medda prije angažmana na NN pisao upravo za tog junaka. Iz iskustva čitanja Nicka znamo da se prave krimi-priče teško razvijaju na 96 strana (nadam se da će Berardi s Juliom uspijeti razbiti to moje uvjerenje, kad i ako je dočekamo u Hrvatskoj) što je i ovdje slučaj. Situacije mi se čine prilično klišeizirane iako ima zgodnih detalja. Kako mi se čini, recenzent ove epizode i ja imamo totalno različite ukuse kad su crtači u pitanju, "čistog" Toffanetija ne gotivim, ali ukusi su kako se kaže različiti.
    Naslovnica je inače, jedan od velikih Castellinijevih podbačaja.
    12.04.2003
    21:17:00 sati
    Ned Mace
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Dobra epizoda sa zanimljivom temom.Ne slažem se da previše podsjeća na Nik Rajdera jer i Nathan je neke vrste policajac odnosno istražitelj pa mu i ovakav zaplet leži.Sviđa mi se kako je predstavljena porno industrija budućnosti,posebno snuf filmovi.Kraj je jako dobar i pomalo neočekivan.Tofaneti nije loš mada mu je Nathan nekako bucmast.Sve u svemu - palac gore za ovu epizodu.
    13.04.2003
    16:46:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 10, 5

    to mi je bio prvi broj nathan nevera i smatrao sam ga dobrim, ali sad nakon tolikih brojeva, moglo bi se reći da je klišej jer je to već viđeno, samo što se dešava u budućnosti.
    13.04.2003
    17:34:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 3, 9

    Izuzetno slabo za serijal na pocetku koji treba da privuce nove citaoce. Crtac na pocetku karijere, to sam uvek bio spreman da istolerisem, medjutim kako stvari stoje, nije ostvario ocekivani napredak. Naslovnica je odlicna. Izgleda da je Castellini specijalista za to (kao i Stano u DD-u, Castellini je nacrtao zacetnu epizodu serijala, a posle se posvetio naslovnicama-steta). Za mene licno je porpilicno veliko razocaranje ucesce Medde u izradi scenarija za ovu epizodu.
    03.05.2003
    16:21:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Epizoda za popunjavanje brojeva. Čitao sam nekoliko knjiga ili sam gledao neke filmove na ovaj fol. Mislim, nije to loše, ali treba tu originalnosti. Neki dijelovi (objašnjenje krivnje gosp. De Havena, završna rečenica i još neke sitnice) su mi briljantni, ali može Nathan bolje. Tofanetti... je Tofanetti. Znači, prosječan.
    26.05.2003
    00:40:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 9, 6

    Već viđeno, pa što? Meni je dobra ova, neka vrsta spoja Carrie i 8 milimetara. Ekipa koja snima porniće je luda, s ona dva kripla patuljka. Jedino mi nije jasno, kakvi to ljudi moraju biti, pa da se pale na te snuff filmove. Ljudsko smeće.
    12.08.2003
    23:42:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    14.11.2003
    17:12:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Svako ima svoj ukus! Meni je ova epizoda uvijek bila odlična. Minus za naslovnicu, ne da je loše nacrtana, nego mi se nije svidjelo što je ona cura obojena zeleno :-(
    22.03.2006
    17:42:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Sve je tu, al nije to onaj Nathan kojeg znamo i koji će doći.
    13.05.2006
    11:50:00 sati
    Besni Horse
    uredi
  • targon

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Ovo mi je oduvijek bila dobra epizoda. Najjača karika je crtež, Toffanetti je više nego dobar, iako on može i bolje (kao na primjer u epizodi "Buffalo Express"). Scenarij je solidan, jedino mi naslovnica nekako šteka, kao da Castellini nije bio u elementu, no eto, opraštam mu, čovjek je stvorio masu odličnih naslovnica i grijeh je što ga više nema u Nathanu (ni u SBE-u uopće kad smo kod toga), a ovo što nam sad serviraju je ajme majko, stvarno mi nije jasno da ne mogu napraviti pristojnu naslovnicu; ah, sreća da se držim one stare, ne prosuđuj knjigu po koricama :)
    17.09.2006
    02:34:00 sati
    targon
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 61%

    7, 7, 4, 7

    Jeste epizoda kliseizirana, gosp, ali mi se svidela, gosp. Lepo je, gosp, videti Legz, gosp, kako se patoloski bori protivu svoje, gosp, zenstvenosti. Meda je uspeo da pokaze sav nemoral, gosp, koji prosto kljuca na svim nivoima grada. Crtez je katastrofa, gosp. Poceh i ja da gospujem ko ona Nadja, gosp.
    02.12.2006
    16:48:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Jako, jako dobro, mnoštvo zanimljivih likova, dijaloga, doskočica, situacija..Medda izvrstan, Toffanetti jako dobar..jedan ljudskiji Nathan..odličnojedino mi ne paše cura zelena na naslovnici!?!Konobar:Ne volite djecu gospodjice?Legs:Volim..na žaru :) 
    14.06.2007
    00:32:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Nekima se ova epizoda ne sviđa jer im Nathan djeluje preobičan (SF) junak (kao, recimo, Nick Rider), te da je problematika kojom se naš junak bavi preobična i, u jednu ruku, poprilično strana SF žanru. Ali odgovor leži u tome da Nathan Never nema namjeru kopirati najočitije klišeje SF žanra i to su autori u večini slučajeva jasno dali do znanja. Jedina razlika između NN-a i ostalih suvremenih, melankoličnih, noir strip-junaka je samo u tome što je vrijeme radnje u budućnosti. Samo u tome! ... A sve ostalo je isto. I to je ono što me je privuklo kod ovog junaka koji je odbio biti slika i prilika hiperproduktivnog žanra kao što je SF. Ako se niste "pronašli" u navedenome, samo gubite vrijeme s Nathanom. U ovoj konkretnoj epizodi riječ je o nizu problematičnih i podvojenih ličnosti, a scenarij je dovoljno "dubok" da nam na zadovoljavajući način, putem brojnih bolesnih, otkačenih, amoralnih i patoloških likova prikaže surovu realnost Nathanova svijeta. Medda je u tom naumu i uspio. Deecay je to fantastično opisao u svojoj recenziji. Sviđa mi se i završetak kada Angel u tišini ubija one gadove, nakon čega odlazi u "Pakao". Priča se pročita u jednom dahu. Za odličan ugođaj (svjetla grada, sodoma&gomora Metropole...) možemo zahvaliti odličnom Toffanettiju.
    26.09.2007
    22:23:00 sati
    Inferno
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 38%

    4, 4, 3, 5

    Ah, tema koja je viđena već jako puno puta, otac u potrazi za 'sinom razmetnim' (u ovom slučaju 'kćerkom razmetnom'), ali kako kasnije doznajemo, dok putujemo kroz gnjusni svijet budućnosti, situacija nije uopće tako jednostavna. Epizoda koja mi nije ni baš nešto naročito dobra, ali mi se zato sviđa kolegina recenzija, ili bolje rečeno njegova razmišljanja (koja se podudaraju s mojima). Ne osuđujem nikoga, ali neke stvari jednostavno ne razumijem (što je možda i bolje). It's a mad world indeed.
    14.01.2008
    02:07:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 80%

    8, 10, 7, 5

    Jako dobro i zanimljivo sa dosta vrhunskih scena. Nathan je zakon!! Crtež dobar (čist, baš kakav volim), ali ne toliko kako su neki ocjenili u komentarima. Likovi su dosta statični i neproporcionalni. Naslovnica jedna od lošijih Castellinijevih.
    31.01.2008
    00:34:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Jedna od dobrih starih akcijskih priča. Crtež zanimljiv, ali ne savršen. A Castellini-u ne mogu oprostiti zelenu Angel.
    08.03.2008
    21:57:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Ideja za pricu prilicno dobra a ni scenarij nije los.jedino je mozda trebalo zavrsni obracun malo drukcije i bolje napravit. crtac dosta dobar a naslovnica lijepa no ipak je kvari potpuno krivo nacrtana Angel
    04.05.2008
    14:39:00 sati
    Koresh
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Meni osobno jedan od skoro pa najboljih Nathana...zanimljivo odrađena priča kojom se Medda još jedanput potvrdio kao odličan scenarist...a i crtež je vrlo dobar...jedino mi naslovnica baš nije nešto,ali ajde ništa strašno.
    30.07.2008
    14:58:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Prosječan Nathan, jedino crtež odudara. Toffanetti je stvarno dobro nacrtao ovaj broj. Ni Castelinni se nije baš iskazao naslovnicom.
    17.01.2009
    20:52:00 sati
    Panon
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Nije me se nešto dojmila ova epizoda. Kao što je već rečeno, kao da ne pripada NN serijalu. Ovako smo dobili ništa više nego jednu solidnu epizodu.

    29.12.2009
    13:06:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Odlična priča, neznam kako neki kažu da ovo nije SF jer je tema, eto obična, nema vanzemaljaca i sličnoga. Pa baš to je najbolji SF, ne samo tehnologija budućnosti, nego i ljudi budućnosti.

     

    Crtež je stvarno prva liga! Ponajbolji crtač Nathana za mene.

    26.01.2010
    17:28:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Neki dan ju ponovno pročitao i promjenio mišljenje o svemu, pogotovo o Toffanetiju.

    14.08.2010
    15:57:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 89%

    8, 10, 9, 8

    Puno bolje nego sto sam i sam ocekivo.  Prica je nekako familiarna, ali ipak ovo je dosta napeto i uzbudljivo da se nekako osjeca originalno.  Crtez mi je nekako osrednji, a naslovnica mi se nikako ne svidja: totalno obecaje drugaciju pricu nego onu sto je u stvari unutar.  Scenario je vrlo dobar, i u momentima je fenomenalan.  Slicna prica o djevojci koju je otac silovao dok je bila mala je uvije hrabar topic u stripu; nema veze koliko puta sam gledao ili citao slicne radnje, uvijek lijepo vidjeti kad neko uspjesno napise nesto ovako, i kad se ozbiljno radi o tim groznim situacijama.  Druga polovina price je bolja nego prva, i najbolji stos je to sto bi Angel u stvari radije da stalno zivi u opasnosti, a mozda i da umre u onom zivotu kojeg je odabrala, ali se ipak nece vratiti materi i ocu, jer za nju bi to bio pravi pakao.  Zadnja stranica je absolutna genije: kad ona kaze da je "raj za andjele, a to nije mjesto za nju; ona mora da ide na drugo mjesto."  Onda vidimo kako se spusta niz stepenice, a iznad nje je neko napisao rijece "hell".  Odlican, odlican stos, i super nacin da se ova prica zavrsi.  

    22.10.2010
    14:29:00 sati
    acestroke
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Snuff, pornografija u budućnosti i ESP pa gdje ćeš bolje od toga za dobru priču/scenarij. Jedan sam od onih kojima je vjera nametnuta od malih nogu pa ovakav pogled na vjeru u stripu me stvarno razveseli, vjeruj u šta hoćeš ali ne mrzi one koji drukčije misle a i sam N.N. serijal je u budućnosti a daleka budućnost i vjera ne idu skupa tako da sa svim spomenutim mene je strip oduševio. Kraj je over the top!

    10.12.2011
    18:30:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 56%

    6, 5, 6, 5

    Nista posebno, prozvakana prica koju smo vec vise puta u slicnom obliku vidjeli u stripovima kao sto su Dylan Dog i Nick Raider. 

    20.05.2012
    13:45:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Priča mi nije nešto upečatljiva, crtež je prolazan, a ni naslovnica nije nešto maštovita.

    04.08.2012
    12:34:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Prosječna epizoda s početka Nathanovog serijala.. Ništa više od toga..

    18.08.2012
    20:07:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 8, 6

    Priča je več viđena i predvidljiva ali opet spoj sa sf elementima joj dodaje nešto novo.

    20.08.2012
    16:41:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 25%

    3, 3, 2, 1

    23.10.2012
    10:00:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    3, 5, 4, 6

    Prosek, sam kraj mi se jedino sviđa.

    01.11.2012
    10:05:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 9, 5

    Teška tema. Čitao kao mali, i puno se sjećam od ranije. Sasvim čitljiva epizoda, ali ipak kao da 'nešto' fali...

    08.11.2012
    08:31:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • coask

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Sjajna epizoda,prica i crtez. Najbolji od prvih 5 brojeva. 

    Naslovnica jedino kaska.

    14.02.2013
    15:45:00 sati
    coask
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 72%

    6, 9, 7, 6

    Priča i nije baš za pamćenje ali ono što mi se posebno svidilo su početni humoristični dijelovi s Nathanom i Legs. Nekako su mi rijetke takve scene u Nathanu. Većinom je sve sumorno i ozbiljno. Priči možda fali nekakav jači zaključak, i obična Nathanova šaka u glavu De Havena na kraju bi stvorila jači dojam. Crtež je učinkovit, naslovnica slabo obojana.

    21.11.2013
    08:06:00 sati
    mpavin
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 59%

    5, 6, 6, 8

    Još jedna prosečna epizoda sa početka serijala.

    22.01.2014
    20:46:00 sati
    thekide
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 6, 8

    Medda je uradio još jednu dirljivu priču o nečijem životu. Istina da bi priča bila primjerinija kao epizoda Dylana ili Raidera, ali Medda ju je dobro prilagodio Nathanovom svijetu. Kod crteža mi se sviđa crtanje futurističkog eksterijera, baš je stvorio ugođaj. Ali taj ugođaj kvari grozna statičnost i nikakvo prikazivanje emocija na likovima.

    21.08.2014
    09:49:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Odlična epizoda..

    05.10.2014
    09:10:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 10, 6

    Izvrsna epizoda! Možda ne originalna radnja, niti previše bitna za serijal, ali dobro razrađeni likovi i scenarij, a pogotovo završetak. Zanimljivo je vidjeti običnog Nathana, koji se ne bori kao Supermen u svakoj drugoj sceni. Čak i fizički Nathan izgleda drugačije nego u protekloj epizodi, ovdje izgleda kao normalan čovjek, a u prošloj epizodi kao nabildana životinja. Iako toliko ne zapažam detalje crteža, ovdje mi se nekako baš istakao na pozitivan način. 

    12.05.2016
    16:16:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Zanimljivo...

    06.12.2016
    19:16:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • agochkov

    Ukupna ocjena 55%

    5, 7, 4, 7

    Klise-prica, ali to ne smeta. Smeta Toffaneti i negov uzasni crtez. Kad sam prvi put citao epizodu bila mi je odlicna, veoma prikladna Dylan Dogu, na primer... Drugi i treci put, nisam impresioniran 

    23.02.2017
    21:57:00 sati
    agochkov
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 9, 6

    Strip je futuristička mješavina Nicka Raidera, Marti Misterije i Dylana Doga. Humor koji se pojavljuje na nekoliko stranica mi je dobar. Naslovnica dosta loša, priča osrednja, a crtež je po mom mišljenju vrlo dobar.

    09.04.2017
    12:34:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 50%

    4, 5, 5, 8

    Vrlo lijena, klišejizirana i već mnogo puta ispričana priča s lošim Toffanettijevim crtežom. Za Bonelli karakteristično plagijatorstvo na sve strane. Super pa je Castellini svojom naslovnicom bar uspio prodati strip. :)

    04.12.2017
    19:26:00 sati
    Golub
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Početu ća jednom zanimljivosti koju sam nazvao "Star trek fenomen". uzmimo npr. Picardov Enterprise - D koji ima više od 1000 ljudi na sebi (točnije 1017 ako se ne varam). E sad, zanimljivo je da u tako velikom brodu, od svih tih ljudi - sve radi njih 7:)) zar nije pomalo čudno da kapetan, prvi oficir i cijelo vodstvo sve radi kao dasu sami na brodu?
    naravno da je to tako zbog radnje, zna se koji su glavni junaci i nema tu previše mogućnosti za manevar. Jednostavno se prihvaća da je to tako, kao što npr. prihvaćamo eksplozije u svemiru koje su full glasne (iako u svemiru nema zvuka) ili situaciju kada npr. u glazbenom spotu lik svira električnu gitaru na nekom brdu - za što ju je priključio, odkud mu struja?
    uglavnom, zgrada agencije Alfa je velika. Fakat velika. na drugoj strni ovoga broja u rubrici "Svijet nathana Nevera" vidimo njen veliki dio, a u tekstu piše:"Zgrada u kojoj je središte Agencije Alfa nalazi se na sedmoj gradskoj razini. Osim uredskih prostora Agencije, tu je i jedna galerija suvremene umjetnosti, vrlo elegantan hotel i prostrani trgovački centar u prizemlju."
    E sad, ako uzmemo u obzir da galerija zauzima maksimalno jedna kat, a da i hotel sigurno nije na više od nekoliko katova, onda nam, osim trgovačkog centra u prizemlju, ostaje za zaključiti da ostatak zgrade korisiti Agencija Alfa!
    A ako Alfa koristi sav taj prostor, pa koliko onda oni imaju agenata? 100? 300? 500?
    U svakom slučaju, trebali bi ih imati više nego što se vrti kroz radnju. Ok, naravno da zbog "Star trek fenomena" ne mogu svi biti akteri priče, ali moglo bi se malo dati do znanja da i oni postoje. Osim toga, kada su naši junaci u "uredu" (koji je jedna velika prostorija) stalno su oko njih neki ljudi koji su - što? Agenti? Pomoćno osoblje?
    Eto teme za raspravu.

    Inače, epizoda je vrlo dobra. Napeta, dinamična, pomalo mračna i crna...Mora se priznati da se svakom epizodom nathanov svijet sve više proširuje, odnosno saznajemo sve više i više o njemu.
    Angel je zanimljiv i višeslojan lik i nadam se da se još pojavljuje u serijalu (nekako mi zvoni da će je još vidjeti).
    Uvođenje mutanida je odlična stvar. nekako sam potpuno zaboravio na njih :))
    Sve u svemu, epizoda je i više nego ok.

    05.03.2019
    16:22:00 sati
    mladjo
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 225
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 368
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 260
    • Zvezda sa juga
      Kod: KM ZS 1013
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 750
    • Čovjek bez lica
      Kod: DD LIBKB 26a
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 517

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 356 kn
        Broj ponuda: 11
        Broj pogleda: 395
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 203
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 201
      • Zagor lms br 96
        Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
        Prodavač: sale75zagor
        Cijena: 100 kn
        Broj ponuda: 7
        Broj pogleda: 159
      • Mark br.126
        Vrijeme: 10.08.2020 19:22:59
        Prodavač: bicko
        Cijena: 103 kn
        Broj ponuda: 23
        Broj pogleda: 158

      Forum