Sablast u kompjuteru

Nathan Never

NN LU 61/62 | 96 str.

Reiko Sanada je mrtva, ali po svemu sudeći je namesto u Paklu zaglavila u sajberprostoru. Nathan se pridružuje grupi odvažnih ljudi iz Antičke Organizacije koja se daje u potragu za Reikinim umom. Međutim, za nju su takođe, ali iz sasvim drugih razloga zainteresovani i tajanstveni Atlantiđani...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 42%

Priča 4

Scenarij 1

Crtež 7

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 56%

P*4

S*4

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sablast u kompjutoru
    NN LU 61
  • Silazak u podzemlje
    NN LU 62

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Uno spettro nel computer
    NN SR 61
  • Discesa agli inferi
    NN SR 62

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo je druga priča iz miniciklusa Večiti rat. Inače nas u ciklusu NNa očekuju još dva mini ciklusa kasnije: Saga Alfa i Rat sa orbitalnim stanicama (notice by Djole)
  • Reiko Sanada je umrla u priči NN LU #40 "Satelit ubojica"
  • Na strani 3 pominje se period Heian. Ovaj period japanske istorije (794-1185) je i zlatno doba japanske države. Ime je dobio po novom glavnom gradu Japana, Heian-kyô-u (što znači grad mira), današnjem Kyôto-u
  • Yuki je politički nekorektna:) Za Nathana koristi japansku reč gaijin, što je rasistički izraz za strance
  • Fujiwara se poziva na epizodu NNSD #34 "Strava nad nama" na strani 66, #61
  • Iz nekog razloga, Kaede, koji znamo pod ovim imenom iz giganta 2 "Odiseja u budućnosti" ovde se naziva očevim imenom, Minako
  • I Fujiwara i Minako (Kaede) imaju počasne titule, pa im se ostali obraćaju sa Fujiwara-sama, tj. Minako-sama. Sama je više formalna titula od san, koja označava osobu koja ne pripada porodici ili užem krugu prijatelja. Sama, odnosno san su manje-više ekvivalentni srpskom gospodin, gospođa, gospođica... Dobar primer upotrebe ovih titula je i pretposlednja vinjeta na strani 80., #61
  • Na strani 84, #61 pojavljuje se Zagor. Sam citat je iz epizode ZS #941/946"Divovi dobra i zla", gde Zagor leži mrtav pored groba svog nemesisa Hellingena. U stvarnosti, Zagor je živ, tako da je ovaj prozor kroz koji Nathan gleda mrtvog Zagora zapravo otvor u drugu dimenziju u kojoj ovaj protagonista nije više među živima. Prema rečima scenarista sa uBCija, isti prizor ćemo videti u trećem gigantu
  • Citati iz "Doktora Jeckylla i Mister Hyde-a" Roberta Luisa Stevensona i Ovidijevog "Orfeja i Euridike" nalaze se u #61. Citati iz japanske kulture u #62
  • Na kraju #61, um Reiko Sanade je predstavljen ružom, što je posveta stripu "Memories" Katsuhira Otoma
  • Potpuno je nejasno kakve veze ima sajberprostor sa Vaseljenom koju poznajemo? Minako veli da se Reikin um nalazi u sajberprostoru, na samoj granici poznate nam Vaseljene. Ostali smo uskraćeni za objašnjenje kako se virtuelni prostor preklapa sa stvarnošću
  • Čudovište na naslovnoj strani #62 ima tri prsta na desnoj, a četiri na levoj ruci!;)
  • Yukijev obim grudi značajno je porastao u #62. Ne mogu reći da se žalim na ovu vrstu transformacije...:)
  • Po mojim saznanjima, kraljevstva Tago, Sato i Shau, baš kao i grad Dewan ne postoje nigde van Reikinog uma

I koliko god da sam sa nestrpljenjem iščekivao ovaj atlantiđanski mini serijal Nathana Nevera, iz priče u priču se sve više razočaravam. Sada smo na polovini mini serijala i kad bacimo pogled unazad vidimo da su iza nas dve blede i slabe priče. "Dvoboj u bezdanu" sam već iskritikovao: Sablasti u kompjuteru, na tebe je red (da parafraziram Đuru).

Jedna stvar je odmah vidljiva, a to je je da je ova priča podeljena na dva dela. Dva scenarista i dva crtača dali su različiti štimung ovoj epizodi. Iz aviona se vidi da je prvi deo, Serrin, bolji, dok je Piani uspeo da nam zgadi i ono malo zanimljivog što mu je Serra ostavio u nasleđe.

Plot je prilično jednostavan. Za vreme obuke u sajberprostoru, članovi Antičke Organizacije su se susreli sa nečim što podseća na duh Reiko Sanade, njihove bivše koleginice i ljubavnice jednog od njih, Masamija Hashimota. Na njegovo insistiranje, Kaede i Fujiwara pristaju da se istraži sajber prostor, a ekipi se usput pridružuje i Nathan Never, pa je sve spremno za potragu za Reiko.

Koliko god početna ideja bila mršava, Serra ipak gradi kakvu takvu smislenu priču, pa mu se sa scenarističke strane nema baš puno šta prigovoriti. Lepo su opisani međuljudski odnosi koji vladaju u ovoj organizaciji, a koji su i bitni za ovakvu vrstu priče. No, sve što je Serra sa kakvim-takvim uspehom pleo u prvom delu, Piani je uspeo da zase*e u drugom delu.

A lepo je meni naš Damjan svojevremeno ukazao na misteriju imena Stefano u Bonelliju. Dok sam se ja iščuđavao šta će Vietti uopšte u SBE, Damjan se pozvao na ovog bilmeza Pianija i time ukazao na ovu nerešivu enigmu Stefano;) Niti jedan a niti drugi scenarista nemaju kvaliteta da odgovore zadacima koje ova izdavačka kuća postavlja pred njih. Pa ipak, uprkos svim zakonima neverovatnoće, oni i dalje opstaju, nervirajući armiju nezadovoljnih čitalaca svojim škrabotinama.

Elem, sve što smo dobili u drugom delu je jedno veliko i patetično ništa! Jadni serijal Nathan Never se pretvorio iz naučnofantastičnog u jednu špansku sapunsku operu. 94 strane je Piani utrošio na objašnjavanje ko će koga i kako i gde, iako to ne interesuje čitaoce. Od cele jurnjave za Reiko, ostala je jedna praznina, jer je zahvaljujući ovom mentolu uzalud sprcano 188 strana stripa. Niti smo dobili valjano objašnjenje šta Reiko traži u sajberprostoru niti smo je izvukli u stvarnost.

Postavlja se sa razlogom i pitanje: koja je, do đavola, svrha ove priče?

Crtež je takođe uočljivo različit. To i ne treba da čudi kad se zna da su na ovoj epizodi radila dvojica crtača, svaki sa svojim stilom. Ipak, konkertniji je bio Bastanioni, što samo pokazuje da su prvi i drugi deo priče kao nebo i zemlja.

Sve u svemu – jako loše.

Naprijed

NN LU 60 Dvoboj u bezdanu

NN LIB 1a More pustoši

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 8, 5

    A di su one lipe Neverove epizode.....šmrc :(
    10.04.2007
    15:27:00 sati
    kico
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 31%

    2, 2, 4, 7

    Prvi dio u kojemu se večina vremena troši samo na citiranje događaja iz nekoliko prijašnjih epizoda relevantnih za razumijevanje geneze odnosa aktera ove priče i nije bogzna kakva navlakuša Pianovom nastavku, kojemu je opet svrha očito samo u ispraznom izdrkavanju fantasy elemenata, i što bi kao trebalo biti sasvim dovoljno da priča bude "dražesna"... jer kao fantasy je "cool" sam po sebi.
    10.04.2007
    17:27:00 sati
    kiky
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    za početak da kažem da se u većini stvari ne slažem s prethodnim komentarima, osim u jednoj stvari, a to je da je drugi dio ipak slabija karika u lancu, te time djelomično kvari cijelokupni dojam. ali ostalo.... ma daj, toliko loše ocjene mislim da ova priča apsolutno nije zaslužila.bastianoni mi je fenomenalan, uvijek mi je bio i ostat će u top 3 NN crtača, kao i de angelis s drugom naslovnicom. još bolje tek dolaze. kao i priče.
    10.04.2007
    19:18:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 55%

    5, 4, 7, 7

    Očekivao sam više akcije vezano za same Atlantiđane, skidanje maski, neki fatalni plan za pokoravanje čovječanstva, nešto u tom stilu. Cijelu priču bih okarakterisao kao sentimentalnu potragu za izgubljenom ljubavi. Sve kad se stavi na vagu nije loše ali moglo je biti i bolje...
    11.04.2007
    14:15:00 sati
    vope
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 45%

    3, 4, 6, 6

    Nathan je truba posta i to je to.Sto se mene tice mogu ga i svake 2 godine objavljivat.
    17.04.2007
    10:56:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • darkraver

    Ukupna ocjena 60%

    4, 5, 8, 9

    Nathan mi nikad nije bio bolji nego sad...time mislim na gigant i special izdanja koja izlaze.Ova priča je podosta podbacila tek u 2. nastavku,dok je prva ˝¨Sablast u kompjuteru˝ bila izvrsna i obećavajuća...
    To što je zadnjih par epizoda prosječan(ispada čak godina-dvije prosječnosti zbog tempa),ne znači da regularni ciklus općenito slabi,jer naredne epizode bi trebale bit vrlo dobre.Kad bi ih netko izdao više naravno
    25.04.2007
    17:59:00 sati
    darkraver
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 49%

    4, 3, 7, 7

    Prvi dio još nekako može proći.Oduvijek sam volio taj "japanski štih" u svijetu NN-a.počevši od jakuze Ishimorija,preko Odake pa do Minako/Fujiware. Iako priznajem da mi nije baš najjasnije što se zbilo sa Reiko i sva ta frka oko cyberprostora, ali nastavak je totalni podbačaj. Kao da gledam nekakav loš japanski crtić. Crtež u prvom dijelu korektan, Bastianoni je od početka u Nathanu, poštujem ga(njih) jer vuče dosta na neprežaljenog Castellinija dok u nastavku osim sisa nema ništa vrijedno spomena. Ne čudim se kraju NN na kioscima. Nakon duže serije loših,ali stvarno loših epizoda u kombinaciji sa prosječnim crtežom i naslovncama ništa drugo nije ni bilo za očekivati.
    13.05.2007
    12:13:00 sati
    Aco
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Meni je ova priča bila baš super. Čak mi je i drugi nastavak zabavniji od prvog koji je malo dosadan jer se na više mjesta prepričavaju događaji iz prijašnjih epizoda. Jedino me smetaju 2 različita crtača na priči. Više volim kada jedan odradi posao od početka do kraja. Šteta što NN prelazi u tvrdoukoričeno izdanje i limitiranu nakladu, jer to znači moje odustajanje od serijala (možete pričati štagod, ali Bonelli nikako ne zaslužuje takvu luksuznu i skupu opremu) no svakako ću nabaviti barem prvu knjigu da dovršim ovaj mini-ciklus kao i treći giganti, treći specijal i drugi almanah da popunim rupe u priči i to je to. So long, NN!
    26.05.2007
    19:12:00 sati
    Vorador
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 22%

    3, 2, 1, 4

    Užas! Ništa gore od NN nisam pročitao. Prvi dio i može proći super crtež i gradi se neka priča...ali nastavak od očajnog crteža do ljubavnih bljuvotina... užas... silazak u podzemlje me asocira na mutante što je razumljivo s onom mutanstskom eksplozijom na početku ali ovako... kao hrpa cigli na gomili sa malo cementa i sljunka treba da prestavlja neku kućicu... e ne može nismo djeca :D  
    27.05.2007
    18:51:00 sati
    zeljko
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 57%

    6, 6, 5, 6

    Izgleda da dobru temu nije problem usr...
    06.07.2007
    23:43:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    Meni je ova priča dosta dobra, pogotovo prvi dio, u drugom se malo (ustvari i ne tako malo) gubi smisao, tek se na kraju malo spasi stvar..Bastianoniju bi da 9, Michelazzu 6/7 (koji nam je pokazao utjecaj virtualne stvarnosti na žensko tijelo :), De Angelisu 7 i 10 pa ove ocjene gore su neki prosjek tega..p.s.zanimljivost:u prijašnjim nastavcima se je uvijek raspaljiva pomoćnik od šefa od Atlantiđana, a šef ga je smiriva, a ovaj put obrnuto
    04.08.2007
    16:08:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 60%

    6, 3, 8, 9

    Veliko razočaranje. Po super zanimljivim naslovnicama dalo se zaključiti da će ovo biti fenomenalna epizoda (ili barem vrlo dobra). Nažalost, nakon dobrog prvog dijela (u kojem je Serra odlično započeo i u kojem je Bastianonijev super crtež), dogodio se isprazni drugi dio u kojoj se sve svodi na glupavu virtualnu stvarnost koju je kreirao Reikin um. Očekivao sam i da će Atlantiđani imati važniju ulogu ali na kraju ništa ni od toga. Dakle, Vietti jako loš u prvom pojavljivanju, a Serri bi mogao reći: kad nešto započneš, napravi to do kraja! Crtež je u drugom djelu prosječan. I tako je na kraju ova loša epizoda označena kao kraj Nathana u SC izdanju. Stvarno šteta, Nathan je odličan strip i nije to zaslužio :(
    14.08.2007
    00:19:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 57%

    4, 4, 8, 9

    Moglo je biti dobro, ali nije. Tako upropašteni inače dobri likovi. Druga naslovnica odlična, napokon se vidi DeAngelisov potencijal.
    08.03.2008
    23:59:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 31%

    2, 2, 5, 4

    Ovo je ustvari jedna od onih epizoda koje te potaknu na razmišljanje... O čemu se ovdje ustvari radi? Koji je cilj tog njihovog putovanja? Koja je uloga Atlantiđana? Zašto su jednu epizodu pisala dva scenarista i crtala dva crtača, odvojeno? Zašto ja trošim vrijeme na ovakve gluposti? Od kud meni novac za ovakve stvari? Kako Nathan Never nije prije propao na kioscima? Tko će ovo kupovati u skupoj HC opremi? ... Zašto... Kako... Jeli moguće... Čemu...
    17.08.2008
    19:32:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Ove dvije epizode nisu loše, dapače, dobre su zbog umješanosti Atlantiđana, pa svih onih čudovišnih mrcina iz kiberprostora, pa makljaža protiv njih...ali ipak ima i napornih i sladunjavih dijaloga u stilu sapunica. Završetak je ispao solidan.
    02.02.2009
    21:53:00 sati
    Panon
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    Nepotrebno, isprazno, sladunjavo, predugačko.. Ne znam šta Pianiju bi, pa da na ionako osrednji Serrin predložak napiše još lošiji nastavak. Jedino vrijedno spomena su crtež Bastianonija i naslovnice.

    26.01.2010
    13:14:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 50%

    4, 4, 6, 8

    Složiti ću se s ovim >nepotrebno< , a nadodati još i dosadno . K vragu , priča poput ove još i 2 nastavka

    20.02.2010
    11:21:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 62%

    4, 6, 9, 5

    S obzirom kakva je bila prethodna epizoda, ova je još i dobra. Slažem se s većinom komentara da je zeznuta stvar do kraja u drugom dijelu, ali sumnjam da je Piani to sam pisao bez konzultacija sa Serrom. Zna i "bezgriješni" Serra jako dobro zeznit stvar, a često je i sklon prekomjernom fantaziranju, koje je i glavno obilježje ove priče.. Priča je zanimljiva i ima dobar tempo. ali stvrano je čudo kakva se to idiotska riješenja i objašnjenja serviraju čitateljima. Zar se nije moglo Atlantiđane malo efeknije i logičnije uplesti u priču!? Kakve veze ima taj cyberprostor s paralelnim dimenzijama? I na kraju tim svemoćnim Atlantiđanima planove brka "duh" neke ženske. Ma zamisli samo tu priču!!

    Bastianoni mi je najbolji Nathanov crtač i ovdje je odradio standardno dobar posao, a i Michelazzo je bio korektan. De Angelis se još nije baš dobro uštimao s naslovnicama. Kasnije je puno bolji.

    06.10.2010
    21:22:00 sati
    Spock
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Meni je ova epizoda odlicno sijela. Tu imamo mnostvo starih likova koji se vracaju, Atlantidane, paralene dimenzije, cyberspace. Prvi dio mi je vizualno i scenaristicki zanimljiviji od drugoga.

    I da scena u kojoj Nathan ugleda mrtvog Zagora u drugoj dimenziji je legendarna!

    29.02.2012
    18:13:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    4, 1, 7, 6

    31.10.2012
    06:15:00 sati
    tekumze
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Slažem se sa većinom, ove dvije epizode su relativno lošije.. A kad bih morao birati između njih, prvi dio je bolji i scenaristički i crtački.. Moglo je to puno puno bolje biti odrađeno.. Naslovnice su zato solidne..

    19.11.2012
    19:33:00 sati
    allessi
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 57%

    4, 4, 8, 9

    Francesco Bastianoni je svakako ovde najsvetlija tačka, ali čak i njegov crtež mi nije ni blizu kvaliteta koji je imao na početku serijala. Michelazzu više pristaje ovakav stil, nego prošli put kad je imitirao Bonazzija.

    De Angelis na prvoj naslovnici solidan, na drugoj odličan.

    28.03.2014
    22:01:00 sati
    thekide
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Prvi strip mi je puno bolji nego nastavak.

    05.10.2014
    17:46:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 5, 7

     

    Katastrofalno loša epizoda. Ni ne čudi me da je prestao izlaziti na kioscima- tko bi normalan nastavio kupovati sudeći po ovome.

    Katastrofalno loša epizoda. Ni ne čudi me da je prestao izlaziti na kioscima- tko bi normalan nastavio kupovati sudeći po ovome.

    02.11.2015
    09:53:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 224
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 367
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 259
    • Zvezda sa juga
      Kod: KM ZS 1013
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 750
    • Čovjek bez lica
      Kod: DD LIBKB 26a
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 517

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 356 kn
        Broj ponuda: 11
        Broj pogleda: 395
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 203
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 201
      • Zagor lms br 96
        Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
        Prodavač: sale75zagor
        Cijena: 100 kn
        Broj ponuda: 7
        Broj pogleda: 159
      • Mark br.126
        Vrijeme: 10.08.2020 19:22:59
        Prodavač: bicko
        Cijena: 103 kn
        Broj ponuda: 23
        Broj pogleda: 158

      Forum