Reinkarnacija Annabel Lee

Martin Mystere

MM LMS 34/35 | 176 str.

Crnački kriminalac, Abe White, pokušava da orobi Martina i Javu, ali u poslednjem trenutku, usled osećaja krivice, odustaje. Martin, zaintrigiran ovakvim ponašanjem svojega napadača, shvata da je ovaj crnac niko drugi do reinkarnacija jedne bele cure – Annabel Lee!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 80%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 7

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Reinkarnacija Annabel Lee
    MM LIB 25
  • Misterija i Anabel Li
    MM LMS 34
  • Čovek bez prošlosti
    MM LMS 35

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La reincarnazione di Annabel Lee
    MM SR 40
  • Il potere dell'idolo
    MM SR 41
  • Rapa Nui!
    MM SR 42

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda ima svoj sequel u neobjavljenoj SR #260 "Il destino di Annabel Lee/Sudbina Annabel Lee"
  • Do sada smo se susretali sa vampirima, duhovima i inim pojavama. Castelli je u ovoj epizodi na jedan lep način obradio temu reinkarnacije
  • Teško je poverovati danas da je još do pre nekoliko godina šljašteći Times Square bio raj za huligane i dilere droge, baš kao što Castelli spominje. A onda je došao Rudi Gulliani, ondašnji gradonačelnik i današnji kandidat Republikanaca za predsednika SAD i razje*ao bandu
  • Enciklopedija Misterija: w.a.s.p. - white, anglo-saxon protestant iliti belac u žargonu
  • Abe White pripoveda da je on zapravo ona – Annabel Lee. Ime je dobila po istoimenoj poemi Edgara Allana Poea (za istu videti niže). Po recenzentovom skromnom mišljenju – najlepšoj ljubavnoj poemi na svetu
  • Edgar Allan Poe (1809-1849) je jedan od najvećih američkih pisaca. Njegova dela uključuju i kratke priče (Pad kuće Ašer, Zlatni kukac, Jama i njihalo, Izdajničko srce, Ligeja...), romane (Avanture Gordona Pima, Sfinga...) i poeme (Ulalume, Gavran, Anabel Li)
  • Anabel Li je i poslednje delo koje je napisao pred smrt i posvećeno je njegovoj prerano preminuloj supruzi Virginiji
  • Srpski prevod ove predivne poeme je preuzet sa sajta Udruženja književnika Srbije, i može se videti na linku
  • Jedno vreme Poe je živeo sa porodicom i u Filadelfiji. S obzirom na blizinu New Yorka, posetio sam ovaj prelepi grad pre dve nedelje. Poslednju znamenitost sam ostavio za kraj – poseta kući slavnoga pisca. Fotografije su date malo ispod u recenziji. Ovde je Poe napisao svoju čuvenu poemu Gavran
  • Mala napomena što se same kuće tiče: na prvoj slici je originalna kuća Poeovih ona u pozadini, čiji prozori gledaju iz bašte na ulicu Spring Garden. Ostatak kuće koji gleda na Sedmu ulicu, upravnu na Spring Garden, je nadograđen posle Poeove smrti. Ulaz iz Sedme ulice se vidi na drugoj slici. Danas je ceo taj kompleks muzej Edgara Allana Poea u Filadelfiji
  • Kad smo već kod Filadelfije, u stripu se pominje još jedna stanovnica ovog grada: policajac se šali sa Abeom da je on Betsy Ross. Betsy je žena koja je skrojila američku zastavu
  • Seoce Tufton Corner je zapravo Tuftonboro Corner i deo je mestašca Tuftonboro (u vreme objavljivanja ove priče imalo je oko 1500, a danas 2148 stanovnika) jugozapadno od jezera Winnipesaukee, New Hampshir
  • I sam inspektor Travis se vraća u igru. Poslednji put smo ga videli u priči LMS MM #13/14 "Vampir u Njujorku"
  • Nesrećnom Travisu je riba ispala iz ruku zahvaljujući Martinovom iznenadnom upadu na gajbu. Naravoučenije: pažljivije biraj svoje prijatelje:-)
  • Inače, iako će pravo ime inspektora Travisa biti otkriveno znatno kasnije (vidi šalu sa duplo T u MMSD #2/3 "Prorok"), ovde je predstavljen kao inspektor A. Travis (strana 23, #41)
  • Možda je nekada i bilo Korejanaca i Indijaca taksista u New Yorku. Danas taksi uglavnom voze Arapi
  • Haha, ko bi kazao da je Alfredo Castelli rasista! On je nesrećnog crnca Abe Whitea smestio u Greenwich Hospital u New Yorku na lečenje. Radi znanja i ravnanja: u New Yorku zaista postoji bolnica sa tim imenom, ali njeno je puno ime Greenwich Animal Hospital!;)
  • Arheološko mesto Urbantum, Belize, ne postoji u stvarnosti
  • Ovo je i drugo pojavljivanje Mister Noa u serijalu Martina Mysterea (treće, ako se uzme u obzir pominjanje u priči MM LMS #7/9 "Izvor mladosti"). Prvi put smo ga upoznali u MM LMS #2/3 "Osveta božanstva Ra"
  • Na nemalo iznenađenje, Mister No je zamenio svog Pipera sa Cessnom. Ovde je ujedno i najava budućeg team-upa između ova dva junaka, koji će biti realizovan posle celih osam godina!!!
  • Ova priča je u Italiji ponovljena u ediciji tuttoMystere, brojevi 40/42



Reinkarnacija Anabel Li je samo još jedna u nizu bisera epizoda kojima je stari majstor Castelli uveseljavao vaskoliku Martinovu publiku. Pred nama je još jedno malo remek delo devete umetnosti, još jedna misterija za obraditi – reinkarnacija a i to kako!

Sve ovde funkcioniše: od međuljudskih odnosa i emocionalno do kraja izgrađenih likova do samog plota i veleobrta na kraju priče. I ponovo je stari lisac Martin u akciji: vidimo ga u borbi sa kriminalcima grada New Yorka, ali i u potrazi za idolom i prošlošću Annabel Lee, koja nas vodi kroz bespuća New Englanda i srednje Amerike.

Priznaćete i sami – poslednje što očekujete od crnačkog kriminalca koji pokušava da vas opljačka jeste da brizne u plač, zar ne? Ovo je momenat kada Castelli maestralno uvodi u svoj serijal novu temu – reinkarnaciju, gde masivni crnac iz Harlema tvrdi da je nejaka devojčica iz New Englanda. Martin pada na tu priču pre svega time što je Abe (pardon, Annabel) pokazao da kao i svaka dobra devojka zna da pospremi kuću i spremi doručak (a može biti i da je razlog čitanje Ilijade na originalnom grčkom, citiranje Baudelairea i tome slično;-)), i potraga za izgubljenim identitetom kreće.


Kuća Edgara Alana Poa u Filadelfiji

Put nas vodi kroz šarolike predele New Hampshirea, gde Martin bezuspešno traži podatke o Annabel Lee, pa preko smrdljivih New Yorških ulica, gde operišu Abeovi ’’pajtosi’’, pa sve do dalekog arheološkog nalazišta – Urbantuma u Belizeu, gde se i metamorfoza dogodila. Ono što je jasno je da je kriminalac Abe izigrao svoje drugare iz bande, koja je ukrala zlatni idol Maja i tako na sebe navukao dvostruko prokletstvo: kriminalci su mu za vratom jer im je maznuo idol ispred očiju, i Indijanci koji su bacili kletvu na Abea zbog čina krađe njihovog idola. Rezultat: Abe sada kao Annabel se bori da preživi u surovoj stvarnosti usput pokušavajući da skine prokletstvo sa sebe i otarasi se bele curice i njenih sećanja.

I sve što mu uspeva jeste da vrati idol tamo gde mu pripada i bude ubijen od strane besnih Indijanaca, noseći tajnu o Annabel Lee sa sobom u grob. Srećom po čitaoce, sama priča se završava na jedan sasvim neuobičajen način: Annabel Lee se rađa u momentu smrti Abea Whitea, čime Castelli objašnjava vrlo uspešno zašto se Abe/Annabel ne seća ničega pre tragične smrti svojih roditelja, odnosno zašto Leeovima još nema traga u seocetu Tufton Corner – jer se još nisu ni preselili. Svakako, ovo objašnjenje otvara pitanja o samom životu Annabel Lee pre nego što je u banci dodirnula idola, odnosno kako je moguće da je dodirnula idola 18 godina u budućnosti, kada je taj isti idol vraćen još septembra 1985. godine u Urbantum.

Na ta pitanja, kao i na još neka, odgovor potražite u priči "Sudbina Annabel Lee". Nažalost.


Alane, jesi li kod kuće?;) Autor recenzije pred Alanovim vratima

Sa scenarističke tačke gledišta ovoj epizodi se nema ama baš ništa prigovoriti. Ukoliko ste ljubitelj Bignottija, time će vam i sam ugođaj prilikom čitanja biti još prijatniji. I sam Alessandrini je prilično dobar sa naslovnim stranama, tako da kad se sve sabere, Reinkarnacija Anabel Li spada u sam vrh Martinovih priča! Ništa čudno za zlatne osamdesete, zar ne;)

Pre mnogo leta to je bilo -
U carstvu ovom, gde more sni,
Devojce milo sanje je snilo,
Imena bajnog Anabel Li,
Ko druge mome živela ona -
Al zavolesmo se nenadno mi.
Ona bi dete, ja dete isto,
U carstvu ovom gde more sni,
Ljubavlju se volesmo cistom
Ja i moja Anabel Li.
Na toj ljubavi zavidahu nam
Sa neba krilati andeli svi.
I dogodi se pre mnogo leta -
U carstvu ovom, gde more sni,
Da nocni vihor sa neba pade
I sledi moju Anabel Li;
Rod je plemenit odnese tada
Da daleko od mene spi,
Mrtvo joj telo zemlji preda -
U carstvu ovom gde more sni.
Na nebu zbunjenim andelima
Za bledim celom zavist bdi -
Da! - to je razlog (za koji zna se
U carstvu ovom gde more sni)
Što iz oblaka sunu vihor
I sledi moju Anabel li
Al naša ljubav nad ljubavima
Starijim, mudrijim od nas bi,
Za njom po snazi ostaše svi -
Andeli na nebu što ih ima,
Niti pod morem dusi zli,
Rastavit ne mogu dušu moju
Od duše lepe Anabel Li.
I kad mesec sine, u sne me s visine
Odvede mojoj Anabel Li;
Ispod sjaja zvezde vedre oči jezde
Moje prelepe Anabel Li;
I sa valom samim na obali čamim,
Pored moje drage, neveste, života -
Na obali mir, vekuje joj hum,
Do huma joj pir, večnog mora šum
(Prevod: Sofija Kalezić, Prepev: Slobodan Kalezić)

Naprijed

MM LIB 24 Panova frula

MM LMS 35/36 Vječni rat

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Jedna od onih epizoda koje su me očarale,dok sam mlađi bio.I rado se sjetim dobrih starih vremena strica Martija!
    11.04.2007
    10:59:00 sati
    kico
    uredi
  • Mailman

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jedna od sjajnih klasičnih epizoda Martija. Cijela priča je vrlo dobro i filmično konstruirana, a twist sa "preinkarnacijom" je jedan od najboljih, možda ne samo u MM, nego i u stripu uopće.
    11.04.2007
    11:26:00 sati
    Mailman
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    retzenzia za 5, strip za mrvu manie!!! preliepo!
    11.04.2007
    17:41:00 sati
    Curunir
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Prozirni, opasna ti fora sa ovim fotkama! A za Anabel Li nemam šta reći osim da je jedna od mojih omiljenih epizoda i razlog zašto sam postao okoreli fan Martija...
    17.04.2007
    08:52:00 sati
    tantus
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Vrhunski! Najbolja Martijeva epizoda koju sam pročitao do sada(srećom pa ih još imam puno za pročitat). Sama tema ove epizode mi je vrlo zanimljiva, a još kad tome dodamo: odličan scenarij, Bignottijev crtež, epizodnu ulogu Mister Noa(za razliku od prvog pojavljivanja također odlično odrađeno, a i Bignotti ga je super nacrtao), dosta zanimljivih i detaljnih opisa New Yorka, a budući da obožavam povijest i zemljopis posebno mi se svidio opis Belizea. Čak nije bilo ni poznate Dnevnikove cenzure(bar je nisam primjetio). Sve skupa:predobro, prenapeto, prezanimljivo, ..., ma sve naj, naj. Jedina zamjerka ide naslovnicama koje su neatraktivne i nezanimljive, posebno druga. 
    13.05.2007
    02:52:00 sati
    Spock
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Naprosto sam uživao u ovoj priči.Ima apsolutno sve od misterioznog dijela do kriminalističkog sa vrhunskim krajem koji nam servira majstor Castelli.Ove teme o reinkarnaciji su me uvijek privlačile pa tako za ovu priču samo pohvale na velikoj razini.Mislim da netribam puno duljiti nego reći da je ovo obavezno štivo za sve MM fanove i sladokusce dobrog bonelli stripa.Još u ovakvoj opremi od libellusa . 
    27.05.2009
    18:17:00 sati
    provodina
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 6, 5

    Reinkarnacija me ne zanima kod MM-a. A i pored toga, priča je jako dosadna pošto čitavo vrijeme pratimo nekog crnca da bi na kraju dobili onako smotano nelogično riješenje. Tko voli da mu se 90% stripa sastoji od putovanja s točke A na točku B, cijenit će i ovu epizodu. Ja ne; mene zanimaju samo komplicirana, dosjetljiva i bogata saznanja oko važnih misterija.
    15.10.2009
    18:33:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 58%

    6, 4, 7, 7

    Tema reinkarnacije jest zanimljiva, ali je u ovoj epizodi to sve predstavljeno prejednostavno i nekako nezgrapno. Posebno kraj me razočarao, očekivao sam grandioznije rješenje problema.
    28.10.2009
    13:10:00 sati
    Panon
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 6, 8

    Eh, kako je nekad Marti dobar bio..Odlična priča, o crncu opasnog izgleda koji recitira Iliadu na starom grčkom, o reinkarnaciji, tu je i MIster NO, Java u akciji, murchadna itd. Čita se u jednom dahu, i da nema pomalo nedorečenog kraja (kako je moguće da je Anabel Lee dotaknula idol u budućnosti, gdje je otišao duh Abea Whitea itd),dao bih joj najviše ocjene. Jedino mi se ne sviđa crtaž, Bignottija nikad nisam volio previše. Prva naslovnica sa zrcalima je meni osobno jedna od najboljih u serijalu, dok je druga sa idolom ipak nešto lošija. Sve u svemu - kultna epizoda

    09.01.2010
    08:31:00 sati
    Aco
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 48%

    8, 2, 4, 6

    nikad nisam nešto previše volio ovu epizodu... čak je i Bignotti slabiji nego inače...

    04.05.2010
    23:19:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Najbolji su ovi stari brojevi. Odlična priča i posebno mi se sviđa što je Mister No brbljav kao i prije. Prva naslovnica je odlična ali zar nije trebao biti Abe kraj Martina a lik Anabell u zrcalu?

    19.10.2010
    16:40:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Nevjerojatno jednostavna priča i lagana za čitanje, ne priliči mi baš Martinu pa zbog toga i nešto niže ocjene, a ni radnja mi nije bila baš blistava s obzirom na nelošu ideju za priču. Nije ni loše pojavljivanje MNO-a. Bignotti odlično modernizirao svoj stil, a naslovnice mi i nisu baš nešto posebno dobre.

    10.04.2011
    20:30:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Vidiš, vidiš, da nema recenzije ne bi ni znao da se "nastavak" priče odvija 18 stvarnih godina kasnije. Dobra ideja, mada po recenziji tog nastavka vidim da baš i nije nešto posebno. A ova epizoda mi je jedna od najboljih Martijevih, čak mi je i Bignottijev crtež odličan.

    24.07.2011
    23:05:00 sati
    Deki86
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Zanimljiv strip. Pomalo drugačiji od ostalih. Ali na kraju naravno razočaranje- sve se opet rješava na 3 zadnje strane. Bravo za Mister Noa.

    02.04.2012
    08:33:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sada treba pročitati nastavk da vidimo kako završava.

    20.06.2012
    18:31:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • marko15532

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Divan crtež, odlična priča. Iz nekog razloga Ejb Vajt nosi peškir oko struka na naslovnoj strani iako je iz Bruklina.

     

    Samo jedna mana - Ejb na samrti saopštava da "zna da će se vratiti u telo Anabel Li". Nije mi bio potreban happy ending na tako proizvoljnoj bazi.

     

    Sclavi bi uspeo negde i da uplete samu Poovu pesmu.

     

    Uzgred, ne vidim nigde u ovoj priči da je idol vraćen u Belize. Koliko sam shvatio, na posletku ga vidimo na stolu ispred Anabel Li (u Tafton Korneru) dok ova pada u trans. Dakle, zvuči mi kao neki opasni revizionizam u nastavku!!!

    02.11.2012
    12:54:00 sati
    marko15532
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 6, 9, 9

    Meni jedna od najboljih epizoda Martin Mystera, kojoj se uvijek rado vračam. Priča vrlo intrigantna i zanimljiva ali nažalost upropaštena lošim završetkom. Na kraju je ispalo kao, da scenarista nije znao kako završit epizodu pa je zato na brzake naklapao stvarno glup kraj. Šteta. Ali svejedno to mi je jedna od boljih Martinovih priča.

    02.11.2012
    19:27:00 sati
    tekumze
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda, s vrlo komicnim scenama, te naravno puno akcije i misterije! Plus za teamup s Mister No-om!

    Crtez odlican.

    27.12.2012
    14:40:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Duhovito i simpatično. Kako mi je bilo drago vidjeti Mr. Noa, i ovako star je faca. Jedino mi nije jasno kako je kip od čistog zlata uspio biti ne prodan ili rastopljen u polugu sve te godine. Otac Annabel Lee ga je naslijedio skupa s prodavaonicom antikvarijata, a prijašnji vlasnik nije izgleda ni primijetio da ima nešto vrijednije od pola dućana. A i relativno brzo sam shvatila da je Annabel iz budućnosti, čim je prvi vlasnik rekao da će dućan prodati nekom Leeju. Bez tog detalja se moglo pa bi me strip bolje iznenadio na kraju. Unatoč tim manama strip mi se svidio i k tome ga je još crtao Bignotti kojeg uistinu cijenim.
    20.05.2013
    08:59:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Veoma zabavna i zanimljiva epizoda.  Zamislite, veliki i grubi crnaca, koji je ocito neka vrsta kriminalca, place kao neka zenska i govori Martiju o svojim osjecajima... ha!  Super smisljeno sa Castelijeve strane.  Drago mi je da u ovom stripu mi nikad ne upoznajemo onu pravu Anabel Lee, nego je samo par puta vidimo u flashbackovima.  Takodje je dobra fora sto se jos jedan junak Bonelli stripova, slavni pilot Mister No, ovdje pojavlja kao sporedni lik u Amazoniji.  Crtez mi je ok, jer mi Bignotti nikad nio bio medju omiljenima, ali prica i scenarij su veoma dobri.  Naslovnice odlicne.

    12.08.2013
    15:33:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Obavezno procitati!

    24.03.2014
    20:53:00 sati
    BS
    uredi
  • Jozzinelli

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Jedna od kultnih epizoda Martija Misterije, bar za mene. Malo akcije u Njujorku, malo u džungli Belizea, pojavljivanje Trevisa, pa Mister Noa (mnogo bolje nego prvo pojavljivanje u "Osveti božanstva Ra")...Naravno, sjajni Bignottijev crtež, koji opet ne bi bio dovoljan da nije i priča dobra, na zanimljiv način obrađena tema o reinkarnaciji. Plus, ovo je jedna od prvih Martijevih priča koje sam pročitao, tako da je i nostalgija odigrala ulogu pri ocenjivanju. Nisam hteo da ocenim ovu epizodu, dok ne pročitam i nastavak, da bih se uverio da li je to Castelli nesto menjao u scenariju u nastavku, ili nam je recenzent izneo dezinformaciju, za koju, doduše, svako ko je pažljivo pročitao ovu priču zna da nije tačna i da Marti, Java i Abe nisu išli u Belize da bi vratili idol (kad nisu znali ni gde se on nalazi), već da bi otkrili Abeovu prošlost, odnosno, šta je on sa svojim ortacima radio tamo. Uostalom, kako bi Annabel mogla da dođe u dodir s idolom 20 (ili 18) godina posle, da je on vraćen. Naravno, stoji i primedba grofice, kako je moguće da ga nisu prodali, pretopili ili šta već za sve te godine. Ali, eto, ostaje nam da verujemo da antikvari stvarno drže do nekih svojih kodeksa, pa ni stari antikvar nije hteo da ga se ratosilja, već ga je ostavio u nasleđe Annabelinom ocu, koji ga je opet čuvao sve vreme i ostavio u nasleđe Annabel.

    09.04.2014
    11:56:00 sati
    Jozzinelli
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 77%

    9, 6, 8, 8

    Nažalost, rasplet pati od česte Castellijeve boljke - zbrzanosti, stoga niža ocjena za scenarij. Twist je zanimljiv, iako predvidljiv i nedovoljno (tj. nikako) objašnjen. Tema reinkarnacije je svakako vrlo interesantna, iako možda nedovoljno mystereovska (tj. previše fantastična). Svejedno, riječ je o klasiku serijala i epizodi koju bi svatko morao pročitati. Bignotti solidan, naslovnica u redu.

    13.04.2014
    14:34:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Ništa posebno mada je početak zaista obećavajući.

    03.10.2014
    09:43:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 77%

    9, 6, 8, 8

    Uz svu dobru želju, nisam uspio dokučiti što je ovdje Castelli htio. Koliko ja znam, reinkarnacija je vjerovanje da duša pri smrti napušta tijelo i vrlo brzo ulazi u neko novo. A što ovdje imamo? Neku reinkarnaciju unazad? Osoba iz budućnosti dolazi u prošlost i ugura se u tuđe tijelo te njegov duh šalje - gdje??! Dakle, kraj mi se nipošto nije svidio i podobro snižava ocjenu, očekivao sam bolja obrazloženja ali valjda treba pričekati (ohoho vremena još) svojevrsni nastavak priče. Moram priznati kako ovakav kraj nisam naslutio kao npr. grofica, u onom dijelu kada antikvar zaboravlja reći Martyju da je dogovorio da antikvarnicu proda nekom Leeju. 

    Kako neki i ističu, postoji greška u recenziji jer Marty i kompanija u epizodi nisu pronašli idol već ga je Abe povjerio, očito, zakržljalom antikvaru koji je ubrzo antikvarnicu prodao ocu Annabel Lee. Na to su nadovezuje ova greška koju ne kontam. Citiram recenzenta "Srećom po čitaoce, sama priča se završava na jedan sasvim neuobičajen način: Annabel Lee se rađa u momentu smrti Abea Whitea, čime Castelli objašnjava vrlo uspešno zašto se Abe/Annabel ne seća ničega pre tragične smrti svojih roditelja". Kako se ne sjeća, kad zna da joj je majka staromodna učiteljica, da ju je otac od djetinjstva učio jezicima itd. Valjda je greška lapsus jer je umjesto "prije" trebalo staviti "poslije".

    Inače, Castelli se potrudio da prikaže grad, ima humora (posebno s Abeovim/Annabelinim ponašanjem prema Martyju) a i crtež mi je ok.

     

    19.04.2017
    08:33:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 9, 4

    Vrhunski! Šteta nešto lošije nalovnice...

    10.07.2019
    17:44:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Odlicna epizoda. Prica zanimljiva i jako fluidna. Kraj super. 

    26.07.2020
    23:34:00 sati
    karuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    24.01.2021
    19:41:00 sati
    benx40
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 79%

    9, 8, 7, 7

    Uh, ovo je jedna epizoda skroz u duhu onih prvih. Prvi deo karakteriše misterija oko reinkarnacije (uključujući i humoristične scene), trilerozno-krimi-akcioni središnji deo (koji mi je razvučen i kvari ocenu za scenario + ima nekoliko diskutabilnih rešenja), i fantastično-avanturistička poslednja trećina u Belizeu, lokaciji koja i priliči Martiju. Pritom ovde ima spominjanja najmanje 5 prethodnih epizoda (ali ništa krucijalno važno za samu radnju), a kao šlag na torti vidimo i ostarelog Mister Noa, koji je skroz kul lik. 
    Da budem iskren, nisam očekivao ovakvu završnicu i baš me je u pozitivnom smislu pukla činjenica da Annabel Lee još nije rođena! Kod MM obožavam upravo te mindfuck elemente. Volim kada je u priči izmešana prošlost i budućnost kao što je to slučaj ovde. Za razliku od Grofice ja nisam skapirao odmah twist, iako je bilo logično iz one scene koju je ona pomenula. Nekad je veći užitak ne biti pronicljiv kao što ja nisam bio. Izdvojio bih još i Jozzinelijev komentar koji ispravlja recenziju, i zahvaljujem mu se na preporuci za ovaj strip.
    Bignotti mi je mnogo bolji kada crta džunglu nego u gradskim scenama, a ovde dominira ipak ovo drugo. Po nekim mojim merilima dao bih 7 za crtež. Naslovne između 6 i 7.

    Na kraju, jedna od boljih epizoda MM koje sam čitao, ima od svega dovoljno: kvalitetan glavni sporedan lik Abe/Annabel, uvodnu misterioznost, dosta akcije i trilera, odličan rasplet na kraju. 

    10.10.2021
    04:48:00 sati
    Jocko
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Skroz zanimljiva i uzbudljiva priča, možda malo predugačka. Fora je susret s Mister Novom!

    27.10.2021
    20:46:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2515
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2082
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1868
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1784
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1750

Aukcije

Forum