Vječni rat

Martin Mystere

MM LMS 35/36 | 147 str.

Godina 1942. Američka mornarica je prilikom bacanja podvodnih bombi na japanske podmornice, pogodila jednu od njih. Ali umesto japanskih brodolomnika, spasao se jedan čovek, peruanskog porekla, nazvan Robinzon. Godina 1985. U američkoj vojnoj bazi Robinzon i prelepa Mara Marata pokušavaju bekstvo. S obzirom da je Mara bila Martinova koleginica sa studija na MIT-u, naš stari dripac će se zajedno sa Javomu upustiti u jednu od najfantastičnijih pustolovina serijala: otkrivanju tajne Večitog rata!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 86%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*7

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Bezvremenski rat
    MM LIB 26
  • Čovek bez prošlosti
    MM LMS 35
  • Večiti rat
    MM LMS 36

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Rapa Nui!
    MM SR 42
  • La guerra senza tempo
    MM SR 43

ZANIMLJIVOSTI

  • Posle prve (od tri) priče o Velikoj majci – tajnom oružju Atlantiđana (koju će naš Aco da obradi uskoro), Castelli se odlučio da nam ispripoveda i priču druge strane – podvodnim vojnim bazama kontinenta Mu
  • Nastavak ove priče nalazi se u epizodama MM LMS #67-69 "Istinita priča"
  • Priča počinje sa Martinovim pripovedanjem o tajanstvenom dečaku Kasparu Hauseru i njegovom tajanstvenom životu. Ovo je još jedna od nerazjašnjenih misterija, ko je bio ovaj dečak i ko ga je i zašto ubio. Navodno je njegovo poreklo vezano uz nemačku vladarsku kuću Badena. Na grobu stoji epitaf: Hic occultus occulto occisus est (Ovde je neznanac ubio neznanca)
  • U italijanskom originalu je pismo sa Uskršnjeg ostrva pogrešno navedeno kao “rango rango” u prvoj svesci da bi u nastavku bili ispravljeni u “rongo rongo”
  • Rongo rongo je hijeroglifsko pismo Rapa Nui jezika sa Uskršnjeg ostrva, jednog od tri takva. Još uvek nije dešifrovan
  • Ostala dva pisma su Ta’u i Mama pismo, i sva tri se čitaju odozgo na dole, s tim da je svaka druga linija teksta pisana kao odraz u ogledalu one prethodne
  • Uskršnje ostrvo (Rapa Nui na lokalnom jeziku, što znači Veliki Rapa) je ostrvo u Tihom okeanu i pripada Čileu. Ime je dobilo jer je otkriveno od strane holanđanina Jacoba Roggeveena na Vaskršnju nedelju 1722. Ima 163.6 km2, i 3 791 stanovnika od kojih čak 3 304 žive u glavnom gradu ostrva Hanga Roi. Čak 394 moaia je postavljeno duž obale ostrva
  • Moai je kamena skulptura napravljena od kompresovanog vulkanskog pepela i isklesana u jednom komadu. Najveći od njih ima 10 metara u visinu i teži preko 75 tona. Statue su počele da se podižu posle naseljavanja Polinežana oko 1000 godine hrišćanske ere, i u početku su predstavljale simbole preminulih predaka. Kasnije su moai podizani i za poglavice plemena, jer se verovalo da moai zrače poglavičinu manu
  • Tajanstveni Robinzon je svoje ime dobio, svakako, prema Defoovom Robinzonu Kruzu
  • Malo se Castelli i šali sa “bistrošću” vojnih poslenika...;)
  • Poseta Martina Mysterea i Jave CIA-inoj bazi u Langleyu, Virdžinija, odnosno kući u kome je smeštena golišava Mara Marata
  • Strane 35 i 36 #42 (Rapa Nui!) su jedne od, ako ne i, najseksipilnijih u vaskolikom serijalu Martina Mystere. No, sve što je lepo kratko traje, pa mi Maru u ovakvom izdanju više nećemo videti:-(
  • Ideja da je postojao sukob između dugih i kratkih ušiju, a koja je korišćena ovde, danas je snažno suzbijena. Biće pre da taj sukob ušiju ne predstavlja sukob kasti, već zapravo sukob civilizacija: bele i domorodačke
  • Martin pripoveda kako je prvi put posetio Uskršnje ostrvo novembra 1973, zajedno sa Orloffom, posle povratka sa ekspedicije u Mohenjo Daro-u
  • Takođe, pominje i puč koji je izveo general Pinochet protiv komunističkog predsednika Čilea Salvadora Allendea. Ipak, greši kada veli da je puč izveden 11. novembra (biće pre da je 11. spetembar). Umešanost CIA i američke vlade u puč je danas opštepoznata i priznata stvar. Allendeova smrt je ostala tajanstvena
  • Na strani 82, #42 i prvi trag odakle potiče Robinzon. Veli da mu je murčadna koju je Martin koristio odnekud poznata...
  • Poslednja vinjeta na strani 84, #42: Churchwardova karta Mua u izvedbi Riccija
  • U pseudoistoriji, Uskršnje ostrvo se smatra ostatkom nekada velikog kontinenta Lemurije, odnosno Mua. Problem sa označavanjem kojem kontinentu “pripada” ostrvo je taj što je Lemurija seljena iz Indijskog u Tihi okean i obratno. Ipak, ako ćemo po Churchwardu, onda je to Mu, koji je po njemu (a i Castelliju) lociran u Tihom okeanu
  • Zanimljivo je i to da je jedan od najvećih i najznačajnijih promotera izgubljenih civilizacija bio i prvi predsednik Turske Kemal Ataturk. Štaviše, prilikom posete predsednika jugoslovenske kraljevske vlade, gospodina Milana Stojadinovića Turskoj, naš premijer je na stolu Predsednika Turske primetio knjigu o Atlantidi koju je ovaj čitao neposredno pred audijenciju...
  • Na strani 8, #43 Robinzon čita tablice na nepoznatom jeziku. Reč je zapravo o havajskom jeziku, i sama rečenica ne znači ama baš ništa osim nasumično nabacanih reči. Castelli veli kako ga je mrzelo da se dohvati rečnika i sastavi jednu smislenu rečenicu na havajskom
  • Na strani 33. saznajemo da je Robinzon zapravo Operativna Jedinica 221
  • Podmornica Mua je inspirisana dizajnom vasionskih brodova kao što su Yamato i Arcadia od Leijia Matjumotoa
  • Na poslednjoj strani korica #43 je i najava za jubilarni broj Texa, 300-tog po redu
  • Ova epizoda je ponovljena u Italiji u tutto seriji #42/43 i Raccolti 21/22

Pokušaj bekstva iz vojne baze Mare Marate i njenog "kompanjona" Robinzona, nateraće vojne vlasti da se obrate bivšem Marinom kolegi sa studija, Martinu Mystereu za pomoć u otkrivanju tajanstvenog Robinzonovog porekla. Put oko sveta sa Martinom Mystereom nas ovog puta vodi do jednog od najzabačenijih ostrva na svetu, Uskršnjeg. Ovo ostrvo, otkriveno 5. aprila 1722, na Vaskršnju nedelju (otuda i ovo malo neobično ime), nosi u sebi jednu tragičnu priču o usponu i padu civilizacije koja je postojala na ovom mestu, a koja nije nestala zbog uticaja belih kolonizatora (gle čuda!), već zbog stanja u društvu samom.

Veruje se da su prvi kolonisti prešli u čamcima iz Polinezije na ovo ostrvo udaljeno i od Boga i od ljudi u XI ili XII veku. Takođe se veruje da je civilizacija cvetala sve do kraja XVI veka, kada dolazi do katastrofe. Malo ostrvo, koje je bilo prenaseljeno (oko 15 000 ljudi je živelo krajem XVI veka), ostalo je bez svojih šuma. Krčenje šuma i lov su doveli do potpune deforestizacije ostrva, baš kao i do izumiranja više vrsta ptica. Štaviše, prema nekim zapažanjima, uništenje ekosistema na ostrvu je dovelo do toga da su i psi, kućevni ljubimci domorodaca, postali hrana. Kad je i njih nestalo, populacija je svedena na oko 3000 duša. I baš kao so na otvorenu ranu, usledila je aneksija ostrva od strane Čilea, i odvođenja u ropstvo gotovo celokupne populacije ostrva (1877. je na ostrvu ostalo 111 duša, od kojih je 36 domorodačkog stanovništva!). Posledica gotovo potpunog istrebljenja domorodaca jeste i izgubljen jezik, pa će misterija pisma rongo rongo ostati tajnom za još dugo vremena, ako ne i zauvek.

Slika 1: Uskršnje ostrvo snimljeno iz Vasione

Slika 2: Moai sa Uskršnjeg ostrva

U ovakvom miljeu Castelli pripoveda svoju priču. Tajanstveni moai, tajanstveno pismo rongo rongo, sukob dugih i kratkih ušiju su odličan šlagvort Castelliju za objašnjenje porekla Robinzona. Posle jedne akcione avanture, saznajemo da je Robinzon zapravo android, Operativna jedinica 221 i komandant podmornice Mua, za koju ćemo u nastavku saznati da se zove Yamato. Otkrivena je i misija koju Robinzon ima da ispuni, a to je borba protivu pripadnika druge rase, odnosno njihovih potomaka, Atlantiđana. Ovde Castelli malo generalizuje pa sve pripadnike bele rase podvodi pod potomke Atlantiđana (barem ih tako vidi Jedinica 221), dok su Peruvijanci i Japanci potomci Majke Zemlje. Na kraju priče, Martin i Java se vraćaju kući, dok se Mara pridružila Robinzonu u njegovom ličnom ratu protivu sveta. Čemu ovaj večiti rat vodi, odgovoriće se u nastavku pod nazivom "Istinita priča".

Uzevši u obzir da je ovo samo uvod u priču o večitom ratu, možemo da budemo zadovoljni. Castelli je zadovoljio našu potrebu za misterijama, kojih ovde imamo i više nego dovoljno, zadovoljio je i našu žeđ za upoznavanjem dalekih kultura i civilizacija, pa se i priča o Robinzonu o tome ko je i šta je, koja je pomalo plitka, može da oprosti. Dok nam naš Robinzon ovde više liči na kapetana Nema, on će u nastavku imati daleko smisleniju ulogu. Otude i nešto više ocene nego što bih dao da je ovo kompletna priča. S obzirom da volim Riccija, a i ove stare Alessandrinijeve naslovne strane, ocene za Večiti rat su prilično visoke.

Naprijed

MM LMS 34/35 Reinkarnacija Annabel Lee

MM LMS 37 Metalizirani ljudi

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Navodno su u podrumu grada u vlasništvu familije Baden 1986. godine pronašli istu takvu igračku - drvenog konja, kakvog je Kaspar opisao. Nažalost, uz Javu najzanimljiva osoba, Mara Marata, više se neče pojavljivati u nastavcima MM. Još jedna pobjeda nezanimljive plavuše (čitaj: DIANA). Ali, nije sve to tako crno: Čak je i MM look-a-like, Donald Trump, odbacio glupu plavušu i odabrao drugčiju boju kose (ne svoju naravno). Zašto ne bi i MM? Ne daj se, Maro. Možda če te se na kraju serijala ipak sjetiti pa če ti dati mogučnost da još jednom pokažeš sve svoje dragocjenosti
    05.05.2007
    17:50:00 sati
    panzer
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    3, 4, 4, 5

    solidna prica
    14.05.2007
    17:14:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Ništa posebno. Moglo je biti bolje. Castelli je ostao nedorečen, možda da je malo više poradio na Robinsonovj povijesti i onom famoznom ozdravljenju, a ovako se moramo zadovoljit činjenicom da je 40 godina bio nijem jer nije imao ništa pametno za reć!!!! Ricciju 6 samo radi ove Martyjeve "pederaste" frizure . I za kraj zanimljiv dijalog između Martyja i gospođice Mare Marate:MARTY: VIDIM DA SE NISI PROMENILA. JOŠ U ONO VREME NA UNIVERZITETU, MNOGO SI OBEČAVALA, ALI...MARA: MALO SAM DAVALA. NAROČITO ŽENOMRSCIMA KAO ŠTO SI TI... Eh Martine, Martine
    25.05.2007
    20:20:00 sati
    Manetola
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Solidno zagrijavanje za veliko finale zvano "Istinita priča" gdje će priča o vječnom ratu a i portreti aktera tog događaja puno više i snažnije doći do izražaja.
    27.05.2007
    16:20:00 sati
    kiky
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Prilično nedorečena epizoda koja otvara puno više pitanja nego daje odgovora, što bi bilo u redu za daljnje razvijanje serijala da nije napravljeno površno i prilično zbunjujuće. U većini Martija se teško razlikuje stvarna povijest od izmišljene, dok to ovdje nije slučaj. Ovu epizodu bih usporedio sa "Tunguskom" gdje je isto prilično neuvjerljiva priča začinjena s lošim crtežom. Ovdje Riccija spašava izvrsno nacrtana Mara zbog koje dobija dvije ocijene više, a nakon karte Atlantide nacrtao nam je i kartu Mu-a (ovdje sam prvi put uopće saznao za tu teoriju). Sve u svemu, zanimljiv završetak zbog kojeg se jedva čeka nastavak, jedino što je prilično razočaravajuće saznanje da se u nastavcima više ne pojavljuje "najljepše tijelo univerziteta".
    31.05.2007
    15:24:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Prvi, te samim tim i najdraži. Ocene u skladu sa tim.
    25.04.2009
    11:19:00 sati
    farrar
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Strip koji sam tako dugo čekao u opremi libellusa.Ovo je početak jedne velike sage koja će se vrtiti kroz više manje sve naredne brojeve.Jedan od najboljih ciklusa unutar Martina definitivno.Priča je jako zanimljiva puna obrata i dovoljno popunjena pseudoarheologijom tako da se nemože ne voliti koncept koji je prikazan u ovoj priči.Rapa Nui je sam po sebi intrigantan i dan danas a kako to Castelli posloži izgleda jako uvjerljivo i zanimljivo stajališe koje ionako dosta pseudoarheologa koristi na svojim predavanjima i u knjigama.Kako se kaže ovdi se vidi samo ''vrh sante'' priče koja u kasnijim djelovima postaje punija i još kvalitetnija.Crtež je maestralan.Jednostavno obožavam Riccijev crtež. 
    27.05.2009
    18:37:00 sati
    provodina
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 55%

    6, 5, 6, 4

    poprilično dosadna epizoda, jedva sam dočekao kraj, a početak je obećavao, povezivanje s kasparom hauserom mi se svidjelo, ali kasnije se gotovo ništa zanimljivo nije dogodilo, iz moje perspektive, naravno, jer vidim da se sručnjacima uglavnom sviđa
    19.06.2009
    16:49:00 sati
    ken2
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Jedna od onih epizoda gdje se sve "zgužva" a kraj,odnosno,rasplet čekamo od dvije do sedam godina po raznim nastavcima.Inače,meni osobno jako draga epizoda,možda zato što mi je Mu uvijek nekako bio draži od Atlantide :)
    29.06.2009
    16:31:00 sati
    kico
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 64%

    7, 5, 7, 7

    Šteta što se na kraju opet sve svelo na sukob Mua i Atlantide, jer mislim da je ova priča mogla ostvariti veći potencijal. Na kraju su se Moaiji sveli samo na muanske baze podataka, bah. Ipak, zanimljiva je za pročitat.
    28.10.2009
    13:15:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Uskrsnji otok nudi mnogo vise od obicne price o Atlatidi i Mu. Steta, moglo je biti izvrsno
    28.10.2009
    20:27:00 sati
    mars1
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    Solidan početak mini-srrijala o Robinzonu, ali nemogu se oteti dojmu da je misterij Moaia nekako prebrzo potrošen i nedorečen,mogla se tu složiti jedna baš prava epizoda..I u scenariju ima par naglih prekida (npr, odjednom se na olaži stvore napadači na Martija i ekipu i makljaža krene ni iz čega..), kao da Castelli nije znao što bi pa je te akcijske sekvence ubacivao na silu.Riccija jednostavno ne podnostim, posebno kako crta Martijevu frizuru je iritantno do bola, ali skidam mu kapu kod Mare, koja mu izgleda stvarno dobro , mada me podsjeća na Modesty Blaise od Holdawaya.Inače, moram malo ispraviti kolege - naime ako se ne varam,Mara Marata se još pojavljuje u serijalu (najmanje jedanput - u priči Android 221).Naslovnica za Bezvremenski rat je popriličan promašaj, dok je ona sa Moaima jako dobra.

    09.01.2010
    18:04:00 sati
    Aco
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 60%

    8, 5, 6, 3

    robinson je bio zanimljiv lik, kao i priča ali kasnije opet sve otišlo kvragu. Pazi samo ono Martijevo jurišanje prema pržećim vratima, a kraj kad oni tipovi povedu Maru ća je možda najzbrzaniji ikad.

    Ne sviđa mi se kako Ricci crta lica, likovi imaju jednu te istu facu, a o martijevoj frizuri da ne govorim...

    12.10.2010
    15:34:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 80%

    9, 7, 8, 8

    Uskršnji otok je jedan od većih Misterija tako da smo znali da će i on biti u ovom serijalu. Ricci je dobar a naslovnice solidne, prva mi je super a druga prosjek.

    19.10.2010
    16:33:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Ova druga priča u sagi o "Vječnom ratu" mi se možda i najviše sviđa od svih koje imaju veze s istom, djelomično zbog misterija o ljudima bez sjećanja/prošlosti te zbog misterija Uskršnjeg otoka koji je podjednako intrigantan.

     

    Inače sam koncept o podmornici Mua i Atlantide koji tisućljećima plove ispod mora je neuvjerljiv.

    05.03.2011
    19:50:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Al Ricci dobro crta bičarke, svaka mu čast!

    25.07.2011
    13:49:00 sati
    Deki86
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Priča je u jednom trenutku postala naporna.

    20.06.2012
    19:13:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Osrednja epizoda.

    06.01.2013
    20:38:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 78%

    8, 9, 6, 9

    K vragu s tim podzemnim hodnicima koji kriju supertehnologiju i kompjutere 80-tih, i likovi koji izgledaju kao iz grupe Kraftwerk. Nije loše ali kako rekoh, dodijalo mi što je sve na istu shemu.
    20.05.2013
    15:08:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Prilicno zabavno i zanimljivo.  Ne samo da imamo Rapa Nui i onaj Easter Island ovdje, sa onim slavnim i prepoznatim glavama, nego imamo i interesantnog lika zvanog "Robinson", koji je inspririran onim Kaspar Hauser covjekom, iz Herzogovog filma.  Prica je dosta zanimljiva, pogotovo za ovaj serijal, kojem inace nisam najveci fan.  Crtez dobar, naslovnice takodje, samo me iritira sto nijedna naslovnica nema veze s pricom: Martin se ni u jednom trenutku ne nalazi na bilo kojem mjestu koje naslovnice sugeriraju, ali ok, neka bude.  Iznad prosjecna epizoda za ovaj serijal.

    02.07.2013
    17:56:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Priča je imala potenciala i mogla bi biti još puno bolja. Rapa nui sam po sebi nudi zanimljivo mjesto događanja. Ovo je bio prvi Marti kojeg sam kupio i nostalgično sam vezan na ovaj strip. Tada mi je to bilo sjajno, danas više ne tako. Najviše mi smeta mi nekoliko slabih scenarističkih rješenja. Ali svejedno priča nije loša.

    01.10.2013
    03:03:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Ne baš sjajna epizoda ali se može pročitati.

    03.10.2014
    09:45:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 40%

    3, 1, 7, 7

    Sve u svemnu razočaranje! Niti me se dojmilo, niti sam puno očekivao. Možda jest jedna od prvih priča sa skrivenim sobama i drevnim kompjutorima, ali-Castelli naporan si već s time!

    05.10.2015
    14:31:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Ako je ovo uvod u neku dublju priču, bit ću malo blaži pa evo, prvo, neću "napadati" podmornice Mua koje od tko zna kada nezapažene plove na dnu dna oceana pa se u slučaju nužde katapultiraju iz ugaslih vulkana.

    Uskrsni otok, odnosno moaiji s istog, je sjajna tema za Martyja ali očito je Castelliju zafalilo ideje za neku epizodu koja bi se vrtila oko njega već ju je iskoristio za svoju opsesiju, sukob Atlantida-Mu koji meni nije baš pri srcu. U scenariju epizode najgluplje mi je bilo što je Robinson svjesno šutio 40 godina (!!!), stvarno nema objašnjenja a i inače se Castelli mučio da prikaže kako to da je on postao neki "nezamjenjiv" dio tajnog projekta. I ona navala domaćih s otoka na Robinsona jer kao osjete da je on protivnik pa isprike radi toga su bezveze.

    Crtež u Martyju nije bitan ali ovaj mi je Riccijev lik Martyja vjerojatno najgori od svih. Okoliš, priroda i ostalo ok, posebno Mara Marata.

    03.12.2016
    22:30:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 78%

    9, 9, 5, 9

    Jako intrigantno na trenutke, svidjelo mi se. Čak mi je i Ricci nešto manje loš nego obično.

    10.07.2019
    17:45:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Epizoda koja krece odlicno i drzi razinu kvalitete do samoga kraja, ali.... ali onda krece debilana. Zbrzano i nedoreceno. Barem nije baza letila u zrak. 

    28.07.2020
    00:28:00 sati
    karuro
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 89%

    10, 8, 9, 8

    Odlična priča, uzbudljiva od prve do zadnje stranice, ali bilo je prostora za bolji kraj.

    28.10.2021
    14:13:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2515
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2082
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1868
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1784
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1750

Aukcije

Forum