Čarobni napitak

Martin Mystere

MM LMS 45/46 | 124 str.

Godina 1943. Cijela Francuska je pod Njemačkom okupacijom. Cijela? Ne, jedno selo na sjeverozapadu nekadašnje Galije uspješno se odupire osvajačima - prema legendi, postoji čarobni napitak koji stanovnicima daje nadljudsku snagu. Martin Mystere dobija zadatak provjeriti radi li se doista o bujnoj mašti autora poznatog stripa ili ipak ima ponešto istine u ovoj priči...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 74%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Druidov srp
    MM LIB 31
  • Čarobni napitak
    MM LMS 45
  • Noć punog meseca
    MM LMS 46

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La falce del Druido
    MM SR 50
  • La notte dell'Uomo Lupo
    MM SR 51

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda svojevrsni je hommage jednom od najpoznatijih svjetskih stripova (autori Rene Goscinny i Albert Uderzo) prodanom u milijunima primjeraka širom svijeta - "Asterixu", u ovoj epizodi nazvanom Celerix (možda Castelli+Asterix ? ;))
  • Castelliju je kod scenarija pomogao i Sauro Pennachioli, koji je isto radio i u (još) neobjavljenoj, ali ipak recenziranoj epizodi "Panova frula" te u LMS #73/74 "Intriga u Pekingu" i LMS # 83/84 "Londonske misterije" prije nego što će se definitivno osamostaliti kao scenarist (npr. LMS #92/93 "Lov na vješticu")
  • Vukodlaci su česta i zanimljiva tema narodnih folklora, filmova, pa tako i junaka Bonelli kuće (DD "trilogija o vukodlacima", ZG LEX 86/87 "Vukodlak"). Detaljno prikazanu transformaciju čovjeka u vukodlaka možemo vidjeti u Danteovom filmu "The Howling/Zavijanje", a Wolf Man ili Vukodlak je igrao u cijelom nizu Universalovih filmova sa Lon Chaneyem Jr. u glavnoj ulozi
  • Posljednja redovna MM epizoda koju je nacrtao Cassertano
  • Str. 11.; Martinova klijentica zove se Christina Rene; što pomalo podsjeća na Rene Goscinnyja (1926.-1977.), scenarista, jednog od tvorca Asterixa
  • Str. 12.; naslovi epizoda koje spominje Diana, nikad nisu objavljeni u Asterixu, iako od nedavno imamo priliku gledati crtani film "Asterix i Vikinzi"
  • Str. 33., Nijemac Wagner sa ožiljkom na licu neodoljivo podsjeća na Šakala, plaćenog ubojicu iz DD #10 - "S druge strane zrcala" (također Cassertanov rad)
  • Str. 34.; Adolf Hitler spominje Sveti gral i Sveti mač. O navedenim temama i nacističkom okultizmu čitali smo u LMS MM #15/16 "Mač kralja Artura", "Tajna Sv. Nikole", "Ledeni obruč" itd.
  • Str. 36.; Martin vozi Renault 5
  • Str. 46., dvojica seljaka izgledom i ponašanjem neodoljivo podsjećaju na Asterixa i Obelixa
  • LMS #46, str. 14; Sa "Velikom majkom", skrivenom oružju Atlantiđana, Martin se po prvu put susreo na Sardiniji u MM LMS #30/31 "Zagonetka nuraga", a ponovno će imati posla sa njom u MM LMS #77/78 "Besmrtna žena"
  • Str. 16.; spominje se "Grad pet prstenova", vidi istoimenu epizodu u izdanju MM SA #62
  • Str. 36; O podmornici na dnu mora i njenom kapetanu Robinzonu čitajte u (nedavno recenzirane by prozirna senka): MM LMS #35/36 "Vječni rat" i LMS #67/69 "Istinita priča"

Kako polako raste napetost zbog nadolazećeg Mafesta koji će biti posvećen Martinu Mystereu, sve češće razgledavam dobre stare epizodu u izdanju LMS. Jedna od najinteresantnijih (iako nažalost ne i najboljih) je svakako Čarobni napitak, ponajviše zbog činjenice da se radi o posveti jednom od mojih najdražih stripova, Asterixu. Krenimo redom..

Kako Castelli nikako nije htio ostati dužan svom kolegi Sclaviju, tako i u Martinu (pogotovo u početnom razdoblju) nije manjkalo simpatičnih i zgodnih klijentica. Jedna takva, stanovita Christina Rene, inače nećakinja Marcela Renea, dolazi Martinu sa zanimljivom pričom. Naime, među bilješkama svog pokojnog strica, tvorca inače planetarno popularnog stripa Celerix (ostaje zagonetka zbog čega je Castelli promijenio izvorno ime, vrlo moguće zbog strogih autorskih prava), našla je dokumente koji govore da selo sa stanovnicima nadljudske snage ipak nije izmišljeno i da su u povijesti zabilježeni slučajevi masakra nad potencijalnim napadačima sela Villeaux..

Dobri stari stric Martin prihvaća izazov i kreće u Francusku (zanimljivo, poveo je Dianu, a klijentica je ostala kod kuće) i dolazkom u selo Villeaux vrlo brzo shvaća da stvari nisu onakve kakve bi trebale biti. Ono što ne zna je da ga budno prati jedinica pristaša Četvrtog Reicha, koji su bezuspješno pokušavali otkriti tajnu sela sve od drugog svjetskog rata pa tako vrlo brzo dolazi do sukoba sa njima. Na taj način Martin konačno otkriva strašnu tajnu sela i izvor nadljudske snage stanovnika Villeauxa, te nalazi još jedan komadić u mozaiku nazvanom Atlantida.

Svakako je pohvalno što je Castelli za priču o MM posudio ideju o Asterixu i zanimljiva je njegova interpretacija čarobnog napitka i borbe sa osvajačima. Krvoločni vukodlaci u kombinaciji sa krvavim masakrom u kome krv i organi lete na sve strane je potpuno drugačija od dobro poznatih "PAF", nakon kojeg Rimljani lete u nebo, a sandale ostaju na tlu. Također je dobro objašnjenje o čarobnom napitku koji nije produkt dobroćudnog starca sa bijelom bradom i crvenim ogrtačem već se radi starom oružju sa Atlantide kojeg smo već susreli u "Zagonetki Nuraga". Treba napomenuti i naciste. Kad su oni u igri, nikako ne može biti dosadno. Međutim, ne mogu se oteti dojmu kako (i ovog puta) Castelli nije znao što bi napravio sa dobrom idejom koju je imao i kako bi uopće završio ovu epizodu. Kao i previše puta do sada, desilo se da smo usred akcije i da čekamo nova uzbuđenja, ali umjesto toga već na sljedećoj stranici vidimo Martina za kompjuterom. Sve skupa prebrzo završava - šteta.

Za crtež je zadužen Giampiero Cassertano, koji je odradio korektan posao, kao uostalom i u ostalim MM epizodama koje je radio, ali ruku na srce - radi se o crtaču koji se prije svega proslavio na Dylan Dogu. I to kako! Naime, epizode koje je on crtao su po mnogima (uključujući i moje skromno mišljenje) ponajbolje u opusu istraživača noćnih mora: "Sa druge strane zrcala", "Uspomene nevidljivog", "Poslije ponoći", Ples smrti… U ovoj epizodi dokazuje da mu leži crtanje horror-stripova, jer su scene preobražaja seljaka u vukodlake i masakriranje uljeza doista vrlo impresivne. Mora mu se priznati i da je vrlo simpatično skinuo Uderza pa je njegov prikaz Asterixa (pardon - Celerixa) i njegovih kompanjona kako mlate Rimljane sasvim u duhu poznatog stripa.

Naslovnice su također na visini, posebno prva na kojoj je druid Aspirinix (aka Panoramix, Čudomix, itd.). Gledajući nju, opet moram reći kako je prava šteta što ova epizoda prebrzo završava i što nije razrađenija. Baš šu šašavi ti Talijani!

Naprijed

MM LMS 43/44 Kung-fu ubojice

MM LMS 48/49 Sedma žrtva

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedna od meni najdražih starijih epizoda Martija Misterije!....zbog vukodlaka,naravno :-)
    09.05.2007
    14:58:00 sati
    kico
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Epizoda pisana u uvijek zanimljivom small town horror stilu, u koju su vrlo dobro i skladno ukomponirani elementi Asterixa, okultnog nacizma, druidskih legendi i kontinuiteta Velike Majke.
    09.05.2007
    15:06:00 sati
    kiky
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 9, 7

    Takodjer jedna od najdrazih, ali recenzent je pogodio u centar glavne mane! Ipak, nedopustiv lapsus, L. C. Jr nema nikakve veze s Hammerom vec Universalom. Hammer je obradio dracula-frankenstein-mummy-werewolf (i tu je jedina izmjena imena!) seriju s Leejem, Cushingom  i Reedom 20ak godina poslije Universalovih klasika.ps urednik ili recenzent je ispravio lapsus. lijepo.
    09.05.2007
    23:18:00 sati
    Curunir
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Druga priča iz trodelne sage o Velikoj majci nam je donela jednu jako lepu interpretaciju Gošinijevog i Udercovog Asteriksa, kao (zaboravljenih) vojnika davno potonule Atlantide. Lep omaž popularnom francuskom stripu od strane BVZA, a serijal MMa je izgubio još jednog sjajnog crtača: posle Vile, Martija je napustio i Kasertano koji će se, kao što naš uvaženi recenzent kaza, u potpunosti dokazati u Dilanu Dogu. Scenariju se nema mnogo šta zameriti, a pogotovo ne crtežu, recenzent na nivou. Ajmo i preostale dve priče iz ove sage, majstore;)
    10.05.2007
    00:14:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 8, 10

    Iako sam ovu epizodu čitao po treći put, još uvijek mi je bila i više nego zanimljiva. Jedna od epizoda koja se pročita u jednom dahu, ali dojam o površno razrađenom završetku ostaje. Prava je šteta što se ovako genijalan zaplet nije bolje iskoristio sa malo prizemnijim i logičnijim raspletom.
    27.06.2007
    01:08:00 sati
    Spock
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    moja najdraza MM epizoda.Nemam srca da dam u bilo kom polju manje od 10tke
    25.05.2009
    18:37:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • okudzava

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Moj prvi MM - auh, kad se setim... posle dugo nisam smeo da otvorim nijednog Asteriksa.
    11.06.2009
    18:10:00 sati
    okudzava
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 9, 7

    Iako se opet sve svodi na Atlantidu, radnja samo na jednom mjestu, u ovom slučaju u jednom francuskom zabačenom selu, stvarno može biti izvor zanimljive radnje. Simpatična je i ta poveznica sa Asterixom i Obelixom. Nacisti kao takvi, su stvarno klišejski izbor za negativce, ali je to ipak bila sredina 80-ih, pa tada možda još nisu? Casertano dobar, ali je u Dylanu ipak najbolji.

    02.02.2010
    20:30:00 sati
    Panon
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 73%

    9, 7, 7, 4

    Odlična ideja ali slabo razrađena.

    05.10.2010
    16:22:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    Asterix i Obelix su vukodlaci, nemam riječi osim ludo i neponovljivo. Naslovnice su odlične a crtež je jako dobar, vukodlaci su dočarani savršeno.

    21.10.2010
    20:33:00 sati
    supermike
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 71%

    6, 5, 10, 8

    Prica koja pocinje dobro, ali ima vrlo slab i preglup zakljucak (ako se ovaj kraj uopste moze i da zove 'zakljucak').  Crtez je fenomenalan, ovo je Casertano na vrhu svoje umjetnosti.  Naslovnice su takodje dobre, ali prica, koja dobro pocinje sa Third Reich Nazistima, ulazi u 'Camp' categoriju na kraju price, kad Martin silzi u onaj bunar, i nalazi nego bice, koje me malo podsjeca na onu hrpu gadosti u Dilanovoj "Iz Dubine" epizodi.  Osrednji Martin Mystere, ionako bi ga preporucio svakom da ga procita makar jednom, ali sigurno ne dvaput.  Oni likovi iz Asterix serijala su simpaticni, ali price im ne omogucava nikakvu poentu zasto uopste postoje u ovom stripu.  Da je scenario i prica dobra kao Casertanov crtez, mozda bi ovo bilo nesto izvanredno, ali na zalost ... :(

    12.12.2011
    17:28:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 75%

    6, 8, 9, 6

    Simpatična posveta Asterixu uz inače dobru atmosferu i priču, ali uvođenje Velike majke nije mi se nimalo dopalo, plus Hitlerovci koji bi danas kao ideja za negativce doista izgledali smiješno.

    27.12.2011
    01:32:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Hehe, dobar strip.

    21.06.2012
    13:59:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 82%

    9, 5, 10, 10

    Sasvim pristojna epizoda! Bila bi svakako i sigurno jedna od najboljih da nema mozga iz kanalizacije koji oduvijek i svime upravlja...

    08.11.2012
    08:40:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Celerix, hahahha ma lagendarna epizoda!

    08.01.2013
    12:45:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 86%

    10, 9, 7, 8

    Castelli omažira Asterixa... Isto sam malo progledala kroz prste kod ocjenjivanja jer ti nacisti i taj mozak s Atlantide u bunaru je ziheraška igra. Kad Castelli ne može izbrijati nešto drugo samo opali po Atlantidi i nacistima i to je to.

    10.06.2013
    01:11:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Te stare Martinove priče su mi stvarno odlične. Sviđa mi se posveta Asterixu. S nacistima i Atlantidom ne možeš pogrešiti. Ovdje mi je sve dobro napravljeno. Svakako jedna od boljih priča.

    27.10.2013
    21:34:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    05.04.2014
    21:14:00 sati
    BS
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Dobra epizoda iako je mogla biti bolja.

    03.10.2014
    09:55:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • jvucica3

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Zanimljivo štivo i posveta Asterixu (sa odličnom forom da su on i seljani u biti vukodlaci!) ali ga kvari dosta zbrzani kraj. Nacisti mi toliko ne smetaju koliko sama poveznica sa još jednom zagonetkom Atlantide, mislim da se komotno moglo bez toga i da bi bilo puno bolje da se u razjašnjenje misterija uplelo npr. druide. 

    Najbolji dio je dolazak u selo i prva noć u njemu, atmosfera je tu na visini te i Casertano tu najvise briljira.vidi se da mu pašu mračnije scene koje ce kasnije kod Dylana doć u punom izražaju.

    Žao mi je što nismo u obaranju ruku saznali ko jači Java ili Obelix, na kraju je bio pat i stol je platio...ajd možda je tako i bolje, da se nitko ne nađe uvrijeđen :-)

    06.02.2017
    20:31:00 sati
    jvucica3
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Lijepa posveta Asterixu iako bi bilo bolje da je izbjegnuta Atlantida, vrag je odnio, pa Castelli je bio omamljen tom idejom na početku. Dojma sam da je vrlo lako i na zanimljiv način mogao moć seljaka povezati s misterijima oko djelovanja druida. Ovako svako dva koraka neke veze s Atlantidom i Muom kao da su nestali prije 100 godina a ne da nisu ni postojali. Glupo da imamo nekakav "Druidov srp" za naslov i onu naslovnicu a druida nigdje u radnji. Crtež doprinosi uzbudljivosti epizode, kraj opet neka eksplozija, tako uobičajeno za Martyja. 

    P.S. Nasmijalo me da je ono oružje za vrijeme Atlantide bilo zabranjeno "međunarodnim konvencijama"... e golemo.

    06.08.2017
    14:54:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Vrhunska epizoda, odlično!

    11.07.2019
    17:11:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Nije lose. Nekako drzi epizoda zanimaciju do kraja. 

    18.08.2020
    22:41:00 sati
    karuro
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Simpatičan uvod, ok srednji dio i zbrzan kraj. Sva sreća da ovu epizodu nisam čitao kad sam bio klinac i obožavao Asterixa, mislim da bi mi mozak eksplodirao.

    30.08.2020
    22:45:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 74%

    6, 8, 9, 5

    Zanimljiva posveta Asteriksu, srećom pročitao sam prvih 25+ epizoda Asteriksa, ali i da nisam, gotovo sam ubeđen da bih sve poveznice i omaže skapirao jer je reč o opštoj kulturi. Naravno bilo bi glupo da ljudi dobiju nadljudsku snagu, pa su u priču, doduše nevešto uklopljeni i vukodlaci. Na sve to dolaze nacisti iz četvrtog rajha (koji delaju u sred Francuske), te nastavak priče o Velikoj Majci (koju sam ja potpuno zaboravio), Atlantidi i Muu, sa sve stvorenjem koje kako kaže Acestroke, liči na ljigavo čudovište iz Dilanovog Iz Dubine. Čak i kraj (poslednji kadar) nam nudi još jednu (koju u nizu?) poveznicu na buduće epizode. Atmosfera je odlična i za nju je zadužen veoma dobri Casertano - koji baš nije u rangu najboljih radova iz Dilana ali je jako blizu. Uspešno je dočarao jezu i horor atmosferu malog zabačenog seoceta.
    Ali mi se kraj nije baš dojmio. Previše je toga ubačeno, i previše objašnjavanja. Ali to je nešto standardno za Martija, pa sam navikao. Priča gubi konce pri kraju. Ali scenario sasvim dobar, volim kada MM 'operira' na 100+- stranica, umesto nekad uobičajenih 200 i nešto.
    Naslovne bezveze - prva nema veze sa pričom (kao i naslov), na drugoj vukodlaci izgledaju u najmanju ruku jadno. Mnogo ih je bolje nacrtao Casertano. Ocene 6 za prvu i 4 za drugu.

    08.10.2021
    23:43:00 sati
    Jocko
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Asterixa i Obelix vukodlaci. Uzbudljiva i napeta priča. Naivni nacisti, a i naši junaci. Sve u svemu zanimljiva i vrlo dobra priča!

    06.11.2021
    08:42:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2515
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2082
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1868
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1784
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1750

Aukcije

Forum