Pakao

Dylan Dog

DD LEX 46 | 96 str.

Dylan se susreće sa jednom od svojih mnogih bivših ljubavnica, Patriciom Reeves, kojoj je muž umro prije nepune tri godine. Kažu da vrijeme liječi sve rane, no to nije slučaj kod Patricie, koja od Dylana traži, kao profesionalnu obvezu, da joj omogući susret s pokojnim mužem. Dylan ju, iako ne vjerujući u medije i seanse, odvodi staroj poznanici, Madame Trelkovski. No, na toj seansi dogodit će se nešto fantastično, poput samog pakla čija se vrata otvaraju…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 96%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*9

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pakao
    DD LEX 46
  • Paklovi - Napisano krvlju - Horror Paradise
    DD LIB 16
  • Paklovi - Potpisano krvlju - Raj užasa
    DD VCKI 16
  • Dva lica istine
    DD ZS 46

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Inferni
    DD SR 46

ZANIMLJIVOSTI

  • Sclavijeva verzija pakla, ili bolje reći - paklova ; i prvo pojavljivanje birokratskog pakla
  • drugo pojavljivanje medija madame Trelkovski (prvi put u DD EX 25 "Morgana")
  • domaći prijevod "Pakao" nije sasvim točan, jer je u originalu množina "Inferni", tj. "Pakli" no kako je ta riječ prilično neuobičajena u našem jeziku (budući je Pakao poput Raja simbol svijeta za kojeg množina ni ne postoji, što upravo Sclavi "krši" u ovoj epizodi), ostavljena je jednina, dok je u samom stripu prevođeno i u množini
  • Sclavi za svog miljenika Dylana priprema velike stvari, što je vidljivo dok dvoglavi šef administrativnog pakla čita Dylanov dosje, iz kojeg doznajemo da će naš omiljeni istraživač noćnih mora živjeti još dugo, ali i činjenicu da se abnormalne stvari doslovno lijepe za njega, jer ih on i - akcelerira. Predodređenost, sudbina, to je ono što svaki autor čini od svojih junaka, "nešto posebno", sa ciljem postojanja većim od njega samoga (junaka), kozmičkih dimenzija, narušavajući svaku materiju.

Moram priznati da me prilično začudilo što ova epizoda još nije recenzirana, budući je prilično važna za Dylanov univerzum. Sclavi je doista genijalan autor, kojeg cijenim i kao čovjeka, iako ga uopće osobno ne poznajem. Ili možda ipak poznajem? Jer, sve njegove priče odraz su ili njega samoga ili njegove okoline, naše okoline, tako da čitajući (ali doista čitajući, ne samo onako "na brzaka i brz zaborav" način čitanja) sve njegove epizode upoznaješ njegove poglede na svijet, materijalno i duhovno, kao i na sebe samoga. I, po meni, svi veliki pisci pišu upravo na taj način. Goethe, Dostojevski, Proust, i mnogi drugi pišu o dubini svoje duše, pišu o svojim životnim promašajima, svojim nadanjima i svojim malim pobjedama kroz oblik drugog, imaginarnog života u knjigama, stripovima, filmovima, sa samo jednim ciljem: da pošalju poruku. Poruku koja će nama ostalima, "običnim" ljudima (kako je Dostojevski kroz lik Raskoljnikova objasnio u Zločinu i kazni), biti vodič u životu, stalna misao u glavi koja nam pojačava savjest i vodi na bolji put (ne nužno i lakši). Sclavi je očito čovjek koji je prošao svašta u životu, i stekao time brojna iskustva. Kroz lik Dylana on, kao i Goethe kroz lik Werthera, ili Dostojevski kroz lik Raskoljnikova ili kneza Miškina, oslikava sebe i svoj pogled na svijet. Da ne duljim više, konkretno u ovoj epizodi, Sclavi nam nudi dvije stvari: svoju viziju Drugog svijeta, i daje nam na znanje da Dylanova sudbina nije jednostavna.

Svi se mi pitamo gdje idemo nakon smrti, i što je uopće smrt. Tajne su to koje znaju samo oni koji su već na Drugoj strani, a na nama živima je da pogađamo. Dante nudi viziju devet krugova pakla, mnogi drugi, i slavni i nezamijećeni autori, nude druge vizije, koje su opet slične, jer sve nude samo jedan Pakao. No, ono što nam Sclavi nudi je vizija da pakao nije samo jedan, to su svjetovi raspršeni u svemiru kojih ima nebrojeno mnogo, a Raj, on je samo jedan oblik pakla. Ono što Sclavi želi reći je da mi ne znamo, i ne možemo znati, što je tamo, i zato nudi najlogičnije i najbolje rješenje: nedorečeno. On se usredotočio na samo jedan mali segment, tzv. administraciju pakla, pokušavajući tako na dojmljiv i maštovit način prikazati životne pogreške koje nam se događaju neovisno o našoj volji, čudne okolnosti koje nas zaprepašćuju ali i zadivljuju, jer su nam neobjašnjive. Pogreške su to kao ona koja se Dylanu događa da pomisli kako je Patricia ubila svoga muža, a objašnjenje leži u grešci u administraciji pakla. Da, pogreška neke više sile, samo mala greška, koja se odražava u našem životu. Sclavi nam zapravo želi poručiti da se ne smijemo zamarati stvarima koje nećemo moći objasniti dok smo živi, ali se možemo njima poigravati, kao što je to on i učinio, i na veoma groteskan način prikazao djelatnike administracije pakla i cijelu tu zbrku. Eto, još jedan dokaz o Sclavijevoj posebnosti, samo veliki autori pišu o sebi kroz sliku čovječanstva, a ostali, koji nemaju dovoljno hrabrosti da se otvore, skrivaju se iza stereotipa i užasno zamornih klišeja, utopljeni tako u moru zaborava i neprimjetnosti, ili pak, služe kao čista zabava. Dylan Dog može biti i čista zabava, ali to je samo maska, koju i nije tako teško skinuti, samo se treba malo potruditi.

Što se tiče druge stvari, samog pridodavanja važnosti svom junaku, to nije ništa čudno. Jer, ako Sclavi već prenosi poruke nama čitateljima, poistovjećujući se sa svojim junakom, nije li logično da bar u imaginarnom svijetu ostvari ono o čemu je vjerojatno uvijek sanjao: da bude predodređen za velike stvari, neovisne o vremenu i prostoru, samo o sudbini. Tim bolje ako se i mi poistovjetimo s njim, jer onda svi pobjeđujemo. A to je na kraju jedino važno, sreća, smijeh i pobjeda, tuga nas treba ojačati, ali i biti što prije zaboravljena, no nikako potisnuta, već uklonjena.

Ambrosini je uistinu vrstan crtač koji mi nije sam vrh, ali sigurno nemam većih primjedbi, dok je naslovnica također odlična, vjerno oslikava samu bit radnje epizode, seansu s kojom je sve počelo, i završilo.

Dakle, po meni epizoda vrijedna divljenja, koja ne spada u one slash/trash epizode, već one druge, nazovimo ih filozofske, koje nam ili šire horizonte uma ili nas ostavljaju razočaranima, jer tko ne shvaća bit, sigurno neće biti oduševljen, zapravo ona, osim toga, ne nudi ništa drugo, jer bi sve drugo bilo suvišno.

Naprijed

DD ZS 45 Goblin

DD LEX 47 Ispisano krvlju

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Paklena galerija bizarnih likova, Sklavi na svom vrhuncu, cak i Ambrozini, kojeg ne podnosim kao crtaca, ovde je fantastican, bas kao i Stanova naslovna strana. Sve je savrseno, i ovo je jedna od najboljih epizoda DDa ikada napisanih. Da barem to mozemo kazati i za ove novije epizode, eeeh....
    18.07.2007
    17:36:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Ambrosini vrlo dobar!
    18.07.2007
    20:07:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Izvrsno!
    19.07.2007
    01:13:00 sati
    Vorador
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Zlatno doba Dylan Doga!Fenomenalna epizoda.........
    19.07.2007
    11:18:00 sati
    kico
    uredi
  • Spookey

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Dok sam citao ovaj strip osjecao sam se kao da gledam neki stari horor film... savrsena epizoda...
    19.07.2007
    11:28:00 sati
    Spookey
    uredi
  • Beva

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Odlična epizoda, pogotovo što do kraja nije puno toga jasno... I primijetio sam da u kasnijim epizodama o paklu uvijek bude pogreška arhive Pakla u pitanju... Puko kopiranje ove epizode... Bar po meni... Plus što mi je bilo zabavno gledati dvoličnog kako promatra Dylanov život kao sapunicu...
    19.07.2007
    13:50:00 sati
    Beva
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Kad sam prvi put čitao ovu epizodu nije mi sjela (ni sve slične ovoj - Golkonda, Metamorfoze...). Više sam volio Dylana u slasherima. Sada u extra seriji otkrivam ovakve dragulje. Odlična epizoda. Paklena.
    22.07.2007
    22:34:00 sati
    alen
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Prvi susret sa drugacijom vizijom pakla je pun pogodak. A i sve naredne epizode koje se vezuju na ovu nit su meni vise nego dobre. Ovo je odlican primer zasto je Sclavi odlican pisac. Onamo gde bi Ruju i Kjavi stali i "ladno"zavrsili pricu sa laznom seansom, on nam nudi resenje koje koliko god izgledalo banalno ipak ima tu Sclavijevsku mrvicu genijalnosti. I smisla za humor naravno. Pa gde je najlakse pogresiti, ako ne u birokratiji :) Plus, vidi se da je tad, jos uvek stvarno imao velike planove za Dilana, a zasto je ipak sve otislo u p.m verovatno nikad necemo saznati. Ambrosini je fantastican izbor za ovaj tip prica i jako mi nedostaje u DD stafu. Naslovnica, jednostavno prelepo efektivna.
    28.07.2007
    18:43:00 sati
    Barker
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Tip priče koji mi možda i ne odgovara najviše, ali mora se priznati da je Sclavi svoj posao odradio na - njemu svojstven - itekako zadovoljavajući način. Sviđa mi se njegova interpretacija pakla jer ruku na srce , nema većeg pakla od birokracije i administrativnih postupaka, te mali twist na kraju sa lažnom seansom u kojoj Dylan ispadne smiješan. Ambrsoini vrlo inspiriran, sa raskošnim kadrovima pakla a posebno sa ljudima sa raznim spravama na glavi(najjači je ipak kolt).Naslovnica odlična,čini mi se imam negdje šalicu sa ovim motivom ali se ne sjećam odakle mi. Posebne pohvale Sonoru za ovu vrlo emotivnu recenziju, baš kao što i dolikuje jednom ljubitelju DD-a. Samo tako naprijed.
    12.08.2007
    14:31:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Drago mi je da je Sonor recenzirao jednu od meni najdražih epizoda. Još mi je draže što je epizoda dobila odličnu recenziju kakvu joj i doliči. Uz sve što je autor naveo u recenziji htio bih istaknuti još jednu Sclavievu misao koju je izrekao kroz Dylana  na kraju stripa: "Junak je ovaj put izgubio." Mislim da nam Sclavi ovdje želi reći da junaci ne pobjeđuju uvijek  i time nam prikazao Dylana još realnijeg kao stvarnu osobu koja ponekad kao i svi ostali gubi u nečemu. Ambrosini odlično paše za ovakve priče, šteta što više ne crta Dylana...Naslovnica efikasna.
    13.08.2007
    01:57:00 sati
    Akul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 79%

    9, 8, 7, 7

    administracija jest pakao, i tu priča ima pun pogodak, i administrativna greška je tu, ali ipak nešto još fali da bi epizoda bila u samom vrhu dilana
    15.08.2007
    19:50:00 sati
    ken2
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Premda preferiram slashere, ova mi se epizoda dopala jer izostaje svaki oblik patetike. Pakli, sudbina, birokratski pakao, administrativne pogreške i svi drugi elementi su zbilja dobro ukomponirani u ovu priču. Ipak, fali joj ono nešto da bude odlična. Crtež lošnjikav, ali Dylanu i ne treba bolje...
    10.12.2007
    15:06:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    jedna od najoriginalnijih epizoda, bez sumnje... slažem se sa autorom recenzije, prava filozofska epizoda koju treba skužiti. nitko nije dao loše ocjene, to mi je drago, moju ukupnu će smanjiti jedino crtež, vrlo je dobar, ali ne i odličan. teško je nešto drugo nadodati o ovoj epizodi, jednostavno obavezna literatura za fanove Dylana Dog-a. usporedimo koliko li je samo različita od sljedeće epizode, "ispisano krvlju", kao da nije isti strip u pitanju. no to je bonellijevo eksperimentiranje sa scenaristima.
    16.01.2008
    19:13:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Ovo je jedno od svetog trojstva: Pakao, Golconda i Ničija priča. To su fenomenalne epizode koje sam se bojao čitati u extra seriji, jer su mi njihovi takozvani nastavci bezvezni. A kad sam pročitao, toliko sam se oduševio, da sam shvatio da su te epizode sam vrh Dylana i stripa uopće.
    12.03.2008
    22:17:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    G-E-N-I-J-A-L-N-O!! Birokracija pakla, pa još oni likovi s raznim stvarima umjesto glave! Kakve samo bolesne ideje ima ovaj Sclavi, a ovdje je nadmašio sam sebe. Najbitnije je da si je ovom epizodom otvorio široku podlogu za daljnje razvijanje ovog serijala. Čak je i Ambrosini bolji nego inače.
    18.03.2008
    18:13:00 sati
    Spock
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 61%

    7, 4, 7, 7

    Nisam ovu pricu citao prije u Zs, a sad me bas i nije previse odusevila! Ok je sve zamisljeno, no nema bas neke napetosti. Ideja je luda i posebna. Crtez solidan, kao i naslovnica.
    21.03.2008
    14:19:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Sclavijeva vizija pakl(ov)a je genijalna. Masa bizarnih likova koji samo rade svoj posao, potraga za voljenom osobom, sukob paranormalnog i običnog šarlatanstva, dobra zajebancija, ova epizoda ima sve ono sclavijevsko što volim(o) vidjeti u Dylanu. Čak je i Ambrosini, kojega inače ne podnosim, ovdje fenomenalan. (Ej, ne dobar nego fenomenalan!) Odlično!
    08.09.2008
    15:04:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Još jedna epizoda koja svjedoči kakav je genije taj Sklavi - birokratski pakao, fenomenalna zamisao i odlično napisana epizoda. Od svih postojećih vizija pakla, meni poznatih, ova je najoriginalnija. Ambrozinija baš i ne varim najbolje...
    10.09.2008
    10:14:00 sati
    vope
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ovo mi je svakako jedna od 10 najboljih DD epizoda ikad!!! Ovaj birokratski pakao je nešto najbolje smišljeno u DD-u. Na jedan komično-groteskan način, pakao (zapravo jedan od mnogo postojećih paklova) je prikazan kao bizaran birokratski ured. Gotovo slična (ako ne i jednaka) situacija kao i u stvarnom svijetu.
    23.11.2008
    00:41:00 sati
    Panon
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Što reći nego: fenomenalno! Od početka do kraja zanimljivo i zabavno sa puno humora koji je malo drugačiji od onog na kojeg smo navikli kod Dilana, i sve to bez ikakve greške ili manjkavosti.
    Šteta samo što crtež kvalitetom nije popratio priču. Iako su ideje super i ima odličnih vinjeta, ponegdje su crteži nejasni.
    Mala nadopuna recenziji: Uvod u epizodu započinje aukcijom na kojoj možemo vidjeti crteže i slike koje je očito inspirirao Hieronymus Bosch - legendarni renesansni slikar poznat po svojim viđenjima pakla.
    30.03.2009
    21:09:00 sati
    Klukas
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 37%

    2, 2, 7, 4

    uzas od stripa! Bez obzira koji smisao stoji iza price, kada vidim one tipove sa pistoljima umjesto glave, prevrne mi se zeludac
    11.06.2009
    15:59:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 77%

    9, 7, 7, 8

    Ideja o birokratskom paklu  u kojem također ima administratorskih grešaka (zbog zastarjelih kompjutera, hehe) je odlična. Međutim, iako je početna postavka dobra, radnja nije ništa specijalno. Nema napetosti i dobre atmosfere. Ali dobro je što je kraj odlično objašnjen i sve se lipo posložilo kao nekakve puzzle. Plus i palac gore za Sclavija. Ambrosinija baš ne volim ali ovo je njegov najbolji rad u ovih prvih nekoliko pojavljivanja. Naslovnica nekako netipična za Stana, a i tribala je imati neki mračniji ili pak otkačeniji motiv.
    22.08.2009
    10:02:00 sati
    mpavin
    uredi
  • swamp thing

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Fenomenalna epizoda. Sve stima, mozda i najbolje od DD-a ikad.
    25.08.2009
    23:45:00 sati
    swamp thing
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

    Sjajno.
    13.11.2009
    17:08:00 sati
    kasper
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 6, 7

    Nikad nisam volio DD. Prosječna priča za ovog junaka.

    27.12.2009
    14:24:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Volim priče o medijima i seanse u D.D.

    18.02.2010
    17:34:00 sati
    supermike
    uredi
  • Goran100

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

           Pravo malo remek djelo. Odlični likovi birokratskog pakla. Crtež je dosta neujednačen, ali najbolji Ambrosinijev na Dylanu do tada. Da je kao u Margariti bila bi čista desetka. Za naslovnicu nemam prigovora. U početku mi se nije sviđao Stanov stil crtanja, danas mi je Dylan nezamisliv bez njega. Sve u svemu DYD no. 1.

    28.06.2010
    23:16:00 sati
    Goran100
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    23.09.2010
    21:47:00 sati
    El Niño
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Tipicna sclavijevska epizoda. Svidja mi se prikaz (jednog) pakla kao dosadnog administrativnog ureda. Sve u svemu, vrijedno citanja!

    20.12.2010
    21:24:00 sati
    doktor78
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalno!  Ovo je remek djelo ovog serijala, i sigurno u top 15 epizoda!  Sclavi je ovdje nadmasio samog sebe: epizoda je duhovita, inteligentna, satiricna i najvaznije, veoma zabavna!  Pakao kao neka birokratija i administracija je super ideja, i ovdje mi nista nije bilo dosadno, ma ni na sekundu.  Ambrosini je savrsen, i sada uz "Dugacki Pozdrav" i "Hridine Duhova" moze da doda i ovu epizodu medju svoja remek djela Dylana.  Prvih 15 stranica, sa onim starim bracnim parom, su genijalne; i onda onaj twist na kraju, kad saznamo da Patricia u stvari nije ubila svog muza, nego je stvar o nekom drugom Griffin Reevesu, a ne ovim.  Odlicno.  Naslovnica mozda i nije za 10, ali ova epizoda zasluzuje perfektne ocjene, pa zato 100%.  Remek djelo!

    19.08.2011
    16:33:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Sjećam se da sam se kao trinaestogodišnjak užasno veselio ovoj epizodi i da me uglavnom zadovoljila. Sclavi nam na zanimljiv način prikazuje svoju viziju pakla, koja je skoro pa identična s normalnim svijetom. No da se Sclavi ovdje više orijentirao na sam pakao možda bi ova priča zaista i ispala odlična, no on nam ovdje još daje i ženicu koja bi htjela razgovarati sa svojim pokojnim mužićem, koji je uspio pobjeći iz pakla i sad je, kao, želi ubiti, ili ne. Zbog tog dijela sam pakao je nekako ostao prezapostavljen, a da je kojim slučajem ženica zbilja bila kriva za smrt mužića, onda bi kraj bio skroz već viđen. Šteta.

    S druge strane, Ambrosini je zadovoljio svojim dobrim, ali malo presvjetlim crtežom, kao i Stano sa lijepom nadrealnom naslovnicom.

    11.01.2012
    00:44:00 sati
    drogsy
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Top 20 epizoda.

    25.02.2012
    22:03:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    28.02.2012
    17:26:00 sati
    Stribog
    uredi
  • Jasko

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Pakao jednako salterska birokracija :)

    Zanimljiva ideja zanimljive izvedbe :)

    Dobar strip :P

    06.05.2012
    17:58:00 sati
    Jasko
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Odlicna epizoda.

    Sve je u stvari greska u sistemu...

    Da sam ovu epizodu uzeo da procitam pre par godina rekao bih da je cista glupost ali sad mi je drugacije misljenje.

    Volim ovakve epizode koje su vise psiholoske gde nema brutalnih i krvavih scena.

    Naslovnica cudna moglo je to mnogo bolje da se izvede

    20.05.2012
    16:50:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    21.05.2012
    14:44:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Živi dokaz da se pakao ne razlikuje previše od nas.

    20.07.2012
    12:48:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    23.11.2012
    13:04:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Vrlo dobra epizoda.

    28.09.2014
    17:13:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Pakao se ne čini nimalo strašnim nakon ove epizode :)

    16.12.2014
    20:28:00 sati
    caramba
    uredi
  • ede

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Aaaaaahhhh Paklovi ..kakav Sclavijev klasik..čak i za Ambrosinija,kojeg nikako ne volim,moram kazati da ga niko ne bi bolje zamjenio u ovoj priči..naslovnica odlična

    28.03.2015
    02:09:00 sati
    ede
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Simpatična pričica...
    19.06.2015
    08:41:00 sati
    Oki
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Analiza:
    Iako se na prvi pogled čini da je jedna od najoriginalnijih Sklavijevih epizoda, bez uočljivih omaža, ipak se kroz jedan deo epizode (scene birokratskog pakla) da naslutiti uticaj knjiga/filmova kao što su ''1984'' i ''Brazil''. 1984 kao delo (kako književno tako i filmsko ostvarenje) u kome pojedinac mora da poštuje surove norme i ni na koji način se ne ističe - u stripu se isto dešava i glavnom junaku Grifinu Rivsu. Svi rade svoje, sve ide kao pod konac, pod surovim nadzorom. No veća je sličnost sa filmom ''Brazil'' - kancelarije, kompjuteri, nadređeni. Jurnjava za ženom - činovnik u 'Brazilu' a Grifin za svojom ženom, u stvarnom svetu koji je samo jedan od mnogobrojnih paklova (kako sam kasnije kaže). Ima još mnogo sličnosti ali me mrzi da ih sve tražim a i davno sam gledao oba filma. Čak i ona stvorenj(c)a u paklu podsećaju na neke kreature kakve bi Teri Gilijam rado preneo iz svoje bujne mašte na filmsko platno.

    Kad smo već kod toga, ono što ovoj epizodi daje taj šmek jesu upravo stvorovi iz pakla - oko kao glavni nadzornik, pištolj i praćka kao obezbeđenje, šmrk kao vatrogasac, kompjuter kao sredstvo (masovnog) hipnotisanja i takođe nadzornik, činovnik sa zmijskom glavom kao simbol lukavstva i zlobe itd... Prava plejada likova iz najluđih košmara čini ovu epizodu sličnu Golkondi (koja se i spominje u više navrata i samo je jedna od milijardi paklova). Još da je ovu epizodu crtao Piccatto a ne Ambrosini ugođaj bi bio potpun.

    Upravo ta zbrka na relaciji pakao - naš, stvarni svet čini ovu epizodu intrigantnom do samog kraja. Naravno, i nekoliko seansi kod madam Trelkovski samo doprinose kuloći epizode. Stara gospođa je jedna od meni najdražih likova u serijalu, da mi je komšinica ne bih joj izlazio iz kuće, ona bi me učila tarot a ja bih joj donosio kolače i hranu za mačke.

    Uvodna špica epizode odlično služi svrsi - da nagovesti da pakao može, uprkos uvreženom mišljenju, izgledati rajski, iako ni pakao ni raj ne postoje, već ''samo'' bezbrojni paklovi. Što je, mnogi će se složiti, prilično dojaja ideja koji je Grifin lepo obrazložio pred kraj. Nažalost, problem uvodnog dela je to što natera čitaoca da misli kako je važan za dalji tok radnje, iako to zaista nije.

    Kada je reč o kraju epizode - na momente se čini da će se završiti u Kjaverotijevom stilu (nisam znao da on ima stil ali što više čitam njegovih epizoda počinjem da shvatam o kakvom je nazovi-stilu reč). Srećom, priča na samom kraju poprima drugačiji, može se reći humoristični ton, i završava se dovoljno dobro da i priči i scenariju dam ocenu 10 od 10. Potpuno zasluženo. Ova epizoda je pravi rolerkoster, taman depresivna koliko treba ali sa druge strane i vrca od humora, često i suptilnog. Takođe, veliki joj je plus što se oslanja na paranormalno, bez mnogo priglupog racionalisanja karakterističnog za DD serijal.

    Sažeto:
    Odličan strip koji vešto izbegava da mi se ne svidi :) Crtež vrlo dobar ali ne i odličan, Piccattu bi ova priča veoma legla ;) Naslovna odlična u nijansama pakleno crvene, šteta što Stanojle nije češće eksperimentisao. Lepo je nacrtao Dilanovu facu.

    23.11.2016
    04:50:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Razdoblje kada započinje akceleracija serijala prema najboljim epizodama. Zaigrani (playful), poletni duhoviti Sclavi. Stripovi se dota brzo citaju (za razliku od njegovih zadnjih deset epizoda) i ostavlja dojam da je ovo napisano "evo ovo vam sada prvi puta predstavljam, bit će još na ovu temu kasnije). Originalno, bizarno, kafkijanski crtež. Kad se uzme u obzir koja je to hiperprodukcija bila Sclavi je stvarno fenomenalan scenarist. Mozda je najbolje razdoblje simbolicki otpocelo kad je dosadni massappealing naslovničar otprdio.
    10.02.2017
    19:54:00 sati
    Andrey
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 73%

    8, 5, 8, 10

    Vidi čuda i recenzije, kaže - ako smo ostali razočarani nismo shvatili. A postoji li mogućnost da smo shvatili, ali da zbog nedostatka neke prave radnje mislimo da je strip velikim dijelom dosadan?

    Sviđa mi se Sclavijeva vizija života nakon smrti. Poprilično je utješna, ništa spektakularna, jednostavno idemo dalje za iste pare. Likovi u administrativnom paklu su komedija živa, a oko je najbolje. Pogotovo u kasnijim scenama gdje su mu nabili šiltericu. Drago mi je da se Dylanovom karakteru pridodala jaka aura i s tim ga napravili predodređenim za posao kojim se bavi. Iako, ironije radi, upravo u ovoj epizodi gdje je to dano na znanje - ne uspijeva riješiti misterij. Nego se i on i Bloch osramote. Haha

    Stanova naslovnica čista 10-tka. Ovi đavolčići s kućnim pomagalima umjesto glave su neprocjenjivi. 

    Ali kad se sve zbroji i oduzme, unatoč originalnosti i humoru nedostaje mi prave intrige u radnji. Zbog toga mi je puno lošiji od Golconde. 

    30.05.2017
    18:55:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Fenomenalna epizoda!

    07.06.2017
    22:20:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Sve je odlično,  ali baš sve...

    25.12.2017
    07:44:00 sati
    miloslaske
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jedan od prvih Dylana koje sam procitao. Stavarno su me fascinirali prikazi paklova. Super epizoda koja se lako cita te kasnije ostaje u pamcenju sto zbog neobicne radnje sto zbog jako dobrog crteza.

    14.06.2019
    23:32:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jedna od top 10 nevjerojatno moćna i duhovita epizoda sami vrh.
    25.06.2019
    02:01:00 sati
    benx40
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vjerojatno najbolji prikaz birokratskog aparata u svijetu stripa! Epizoda kojoj se uvijek rado vraćam. Vrhunski!

    10.09.2019
    10:56:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ok epizoda. Ima svoj rep i glavu kak bi rekli. Zanimljiva ideja o tome sto nakon smrti.

    23.09.2019
    23:47:00 sati
    karuro
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ovo je jedna odlična Dylanova epizoda koja je bitna za cjelokupni kontinuitet, no meni osobno nešto u njoj fali.. Je zanimljiva i vidi se da je posebna, ali smatram da joj ipak fali još ono nešto da bude stvarno posebna.. Sviđa mi se Sclavijeva ideja Pakla/ova i cjelokupna premisa ove priče, sa twistom na samom kraju.. I naravno, odličan lik madam Trelkovski.. Crtež je solidan, nemam zamjerki na Ambrosinija.. Stano se potrudio i napravio je jednu ludu naslovnicu, baš kakva je i sama priča..

    20.04.2020
    13:10:00 sati
    allessi
    uredi
  • Beren

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Ovdje je Sclavi, za razliku od drugih "važnih" epizoda, bio kristalno jasan u onome što želi da kaže.

     

    Ideja o paklovima je odlična, prava dilandogovska, sam pakao koji pratimo, zajedno sa dvoglavim direktorom je urnebesan, saznajemo važne stvari o Dilanovoj predodređenosti za natprirodno, priča završava nepredvidivo i neobično. Jedna od boljih epizoda u serijalu, definitivno.

     

    Ambrosini mi je drag crtač ali mi nije ovdje bio na najvećem nivou. I naslovnica je morala da bude bolja.

    08.05.2020
    22:01:00 sati
    Beren
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Serijal je ovdje bio na vrhuncu. Priča nosi više poruka, a na kraju niko ne zna šta se zaista desilo. Dilan će se kasnije još nekoliko puta susresti s ovim likovima, ali nije to često bilo ni izbliza na nivou ove priče.

    29.07.2020
    14:59:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    19.03.2021
    12:07:00 sati
    Alex Kross
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum