Hamptonovo prijestolje

Martin Mystere

MM SA 67 | 96 str.

Samo je nekoliko dana do Martinovog posjeta Bijeloj kući, no naš dragi profesor se uplete u istraživanja kronozofa Franka Fredericksa oko artefakta zvanog Hamptonovo prijestolje. Naime, ono što naši prijatelji otkriju je da prijestolje ima jednu zanimljivu osobinu, recimo to kronološku osobinu...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 61%

Priča 6

Scenarij 5

Crtež 7

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*6

S*4

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Hamptonovo prijestolje
    MM SA 67

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il trono di Hampton
    MM SR 201

ZANIMLJIVOSTI

  • Alessandrinijeva naslovnica je ustvari neka vrsta vremeplova, čak me pomalo asocira na vremenski stroj Herberta Wellsa, a i na epizodu LU MM #50 "Time travel, Inc." gdje Castelli pojašnjava i predočava efekte koje bi mogli uzrokovati tzv. "krononauti"
  • Str. 3.: 1. vinjeta - Zapadno pročelje U.S. Capitol Building u Washington D.C.-u; 2. vinjeta na kartonskoj kutiji S.B.E. (kao Sergio Bonelli Editore) Luigi Coppola MCMXCVIII
  • James Hampton (8.5. 1909. – 4.11. 1964.) - Tekst "The Throne of the Third Heaven of the Nations’ Millennium General Assembly" napisan je na objektima Hamptonovim rukopisom. Ugravirao je riječi "Fear Not" iznad glavnog prijestolja. garaža je sadržavala ukupno 177 objekata. Hampton je također držao bilježnicu od 112 stranica, nazvanom "St. James: The Book of 7 Dispensation", i pisanoj njegovim osobnim kodom. Sebe je oslovljavao Sv. Jakovom i završavao na svakoj stranici rječju "Revelation/Otkrovenje". Osim toga, nađeno je dosta bilježaka na papirićima o njegovim religioznim vizijama. Hamptonov kod do danas ostaje nerazriješen!
  • Hamptonovo prijestolje čuva se u Smithsonians American Art Museum u Washingtonu,
  • Poznati kritičar umjetnosti Robert Hughes nazvao je Tron "možda čak i najboljim djelom vizionarske religiozne umjetnosti stvorenog od jednog amerikanca"
  • Lijepa podjela prikazivanja vremena - linearno i cikličko
  • Str. 8., 1. vinjeta slika "The persistence of memory" Salvadora Dalija
  • Str. 21. glavom i bradom William Clinton zvani Bill, referenca je na LU MM #65 "Operacija Džingis Kan"
  • Str. 25. pronalaze knjigu W. H. Mallocka iz 19. st. "A human document"; koju je umjetnik Tom Phillips iskoristio kao temelj za svoj projekt "A Humament" na način da je uzeo kopiju djela i konstruirao umjetničko djelo rabeći njezine stranice
  • Str. 26 "Where there is no vision the people perish" – također jedna od poslovica koje je Hampton napisao na svoje objekte (inspirirano njegovim vizijama i Knjigom Otkrovenja)
  • Str. 50. knjige slijeva nadesno: "Myths and legends", "Holy Bible", "Siddharta", "Buddhism", "People and religions"
  • Str. 66., referenca na LU MM #50 "Time travel, Inc." – "... u trenutku kad vremenski putnik pokuša napraviti nešto što bi stvorilo paradoks, on umire i automatski se vraća u doba iz kojeg potječe"
  • Str. 75. Zoetrope je poznati studio redatelja Francisa Forda Coppole
  • Str. 77., 3. vinjeta, lik sličan Mystereu priča o Lyndonu Johnsonu (36. predsjednik koji je predsjedovao od ’63-69, u vrijeme Hamptonovog života); no linija koju izgovara ne bi smjela pripadati njemu
  • Još jedna u niz posebno spomenutih Božićnih epizoda!
  • Countdown: Nalazimo se na -13

Vrijeme...

Jedno od ključnih elemenata ove pripovijesti, kao i cijelog ciklusa Countdowna koji se opet smanjio za jedan. Pred nama se nalazi koscenaristički uradak, a koscenarist je opet relativno nepoznati "Andrea Pasini" (za one koji znaju talijanski). Pokušavao je predati neke scenarije za DD-a koji su mu bili odbijeni, za razliku od desetak koautorskih radova na MM-u koje jest objavio. 10 godina je izdržao u kući Bonelli, a trenutno radi za izdavačku kuću CANI. Neki ljudi se jednostavno ne mogu izboriti da dođu u žižu javnosti, a tu spada i Pasini, kojemu je ovo 11. naslov, a nema niti jednu pravu epizodu iza sebe (prva prava je MM #216 "29 febbraio"). Najinteresantnija činjenica je da je pretprijašnju suradnju ostvario s Degli Occhi u epizodi Lu MM #51 "Putevi sudbine" o savijanju vremenskog tijeka, a prijašnju suradnju s Cappijem gdje su obrađivali fanatički kult MM SA #63/64 "Tražitelja Raja" u epizodi "Raj ne može čekati". Spominjem to zato jer su i ovdje 2 glavne komponente prisutne, vrijeme i religiozni fanatizam, što je također i u stvarnom svijetu uvijek prisutno.

Nakon vedre, tople i obojene priče broja 200, u ovoj, 201. epizodi po originalnoj kronologiji, scenaristi se dotiču mračnijih tema i priča poprima jako ozbiljan ton do samoga kraja. Dakako, vrijeme i religiozni fanatizam su stvari s kojima se ne smije šaliti. Priča je zapravo o davno preminulom "pop-art" umjetniku Jamesu Hamptonu, koji je poznat po svom uratku poznatijim pod imenom "Hamptonovo prijestolje". Korištenjem prave pozadine oko slučaja Hampton u obliku njegove kratke biografije i nekolicine radova koji se bavili radom tog umjetnika, naši scenaristi uvode nas u mistificiranu alternativnu pozadinu, koja najvjerojatnije uvelike odstupa od prave istine. Naime, u stvarnom svijetu nije postojala kutija s njegovim stvarima i njegov kod nikad nije bio odgonetnut. Dotaknuli su se scenaristi i prikazima vremena u realnom svijetu te "vremenskim" radovima u umjetnosti. S. Dali je uistinu posvetio jedan dio zbirku vremenu, a i u stripu možete naći njegovu poznatu sliku. Vrijeme se najviše prikazuje i teoretizira na ciklički ili na linearni način, odnosno u umjetnosti strelicom ili krugom vremena. Ciklički prikaz vremena povezuje se najviše s istočnjačkim religijama (budizma i jainizma posebice), no oba se prikazuju u Bibliji, dok je u zapadnom civiliziranom (ateističkom?) svijetu vremenska linija, ne krug.

Glavni akter je sam James Hampton, koji je volio da ga nazivaju Sv. Jakov/St. James, a najviše će biti prikazivana njegova manijakalno-religiozna strana karaktera. U stripu ga nazivaju viozionarem koji je bio ispred svog vremena (kao i sve druge koji su postali slavni tek nakon svoje smrt), no ja bih ga nazvao "luđakom" u već uznapredovalom stadiju mentalne bolesti. Ili je udarenost za umjetnost samo jedna manifestacija prirodne ćaknutosti. Još jedan važan akter je tzv. "kronozof" (kronos= vrijeme + filozof ?) – Frank Fredericks, koji će zapravo zamijeniti Martinovu nadmoćnu nazočnost i po meni, pobijediti ga svojom intelektualnošću. Primijetio i da je to još jedan pojam vezan uz vrijeme, a već smo prije naučili da se putnici kroz vrijeme nazivaju "krononauti"! I jedan i drugi iskuse stanje "vječne sadašnjosti" koja se sastoji od blaženstva i vječite sveprisutnosti, a sve to omogućuje Hamptonovo prijestolje, povezna komponenta između svih vremenskih linija (ili kruga).

Kad malo bolje pogledam priču, u sjećanje mi izviru stari klasici poput LMS MM #34/35 "Reikarnacija Anabel Lee" o zamjeni identiteta između osoba iz budućnosti i prošlost, zatim LMS MM #60/61"Dani more" koja opet govori o zamjeni identiteta kojeg je Martin iskusio onda po prvi put. Ili pak kronološki misteriji tipa "Time Travel, Inc." i "Putevi sudbine" u koje se epizoda lijepo uklopila. Čak imamo i poveznicu s Martinovim izdavačkim životom (koji kao da žive svaki svoj život ;)) i Aaronom Stackom, te malu referencu na događaje iz jedne od prijašnjih epizoda gdje je jedan od aktera bio i sam predsjednik William "Bill" Clinton! Priča sama po sebi i nije previše zanimljiva s aspekta dinamičnosti (nema niti humora, više je neka depresivna atmosfera), te se pojedini dijelovi sastoje od jeftinog čavrljanja i elaboracije pojedinih tema. No, gledajući u globalu, scenarij za jednu epizodu je kompaktan i pun real-life informacija. Puuno teksta, no takve epizode sve češće dobivamo kad se Martin nalazi u odijelu. Samo, izgleda da se onaj minus pa neki broj nije mogao nigdje uklopiti u scenarij. No, zato smo dobili lijepu Božićnu čestitku za 1999. godinu! Malo kasni, no bolje ikad nego nikad.

Sretan Božić i tebi Martine! ;-)

Throne of the Third Heaven of the Nations’ Millennium General Assembly

Naprijed

MM SA 66 Spektar

MM SA 70 Billikenov povratak

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Inače,ne volim epizode sa vremenskim mašinama,dvostrukim identitetima,vremenskim paradoksima.Možda "Povratak u budućnost" trilogija još i prolazi,kao i  Martijeva epizoda koja je eto podnošljiva samo zato što je jedna jedina i što nam daruje čestitku za Božić i novu Godinu.
    22.08.2007
    12:53:00 sati
    kico
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 63%

    7, 5, 7, 6

    Uh, svakako najgori tip Martina Mysterea. Stranice i stranice razgovora koji ne vodi nigdje. Dijana i Fredericks najmanje 15 puta ponavljaju gotovo identične sekvence, o tome jeli Martinu bolje ili ne, radnja nikakva. Ipak je ovo Martin Mystere pa teško da mu mogu dati manje od petice za scenarij, radi pripreme i teme, međutim više od toga neće ići. Postoje neki donekle zanimljivi dijelovi, međutim njih je jako malo. Crtež stvarno neambiciozan. Naslovnica ništa posebno, čak bi se usudio reći dosadna. Sve u svemu - 45 minuta čiste dosade.Ah da... Sretan Božić! ;)
    22.08.2007
    19:21:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • HC

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Još jedna zanimljiva priča strica Martina. Zapleta nekakvog zapravo ni nema, lagana pričica koja bi mogla na 50 str. Naslovnici sam dao malo višu ocjenu, jer su rijetke MM naslovnice koje mi se svide, uglavnom su nekakvo bezvezno šarenilo. Coppola je dobro odradio posao, dobro je predočio zamjenu Martina i Hamptona, gotovo da sam poželio sjesti na to prijestolje nakon Martinove rečenice: "Beskrajan trenutak odsutnosti briga...bez bremena prošlosti ili neizvjesnosti budućnosti"
    31.08.2007
    14:54:00 sati
    HC
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 75%

    8, 5, 9, 9

    Priča je imala potencijala, ali na kraju sam se ipak malo razočarao. Očekivao sam da će prijestolje skrivati neku mističniju tajnu od zamjene identiteta i da će to sve skupa biti dosta kompliciranije. Zbog toga ću scenariju smanjiti ocjenu. Super mi je način na koji je Martin javio u kojem vremenu se nalazi. Ova epizoda nam nije ponudila ništa specijalno, ali meni je ipak poprilično zabavna jer volim putovanja kroz vrijeme i slične stvari. Crtež mi je dosta dobar, a naslovnica baš zanimljiva.
    31.08.2007
    19:54:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 55%

    7, 4, 5, 7

    Ideja sama po sebi nije loša i oslanja se na neke od klasika koje je DeeCay spomenuo,ali razrada je jako loša. Najviše mi smetaju beskrajni dialozi koji ne vode ničemu, površni prikaz prijestolja a posebno je površan Hampton u tijelu Martina.Njega su potpuno zapostavili a umjesto toga gledamo Dianu kako 50 puta izgovori "Ovo nije Martin". generalno je scenarijo potpuno amaterski. Coppola ima slavno prezime ali i on je amater. Uglavnom, nakon jako dobrog Broja 200, ovo je jako loše. 
    15.09.2007
    09:05:00 sati
    Aco
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    Vau, baš neki mračni Martin..priča ide jako zanimljivo skoro do kraja, poslije malo dosađuje onaj dio kad 3 puta prikazuju Dianu i Javu kako se slažu da "to nije Martin", a Fredericks rekne "evo tražim rješenje" Hampton zanemaren..i nije me oduševila namjena prijestolja da služi za zamjenu umova iz različitih razdoblja, mislkin, na temelju čega, magičnih moći koje su nastale simetričnim rasporedom skinutih naljepnica od bire?..crtež posve solidan, malo neujednačen..a naslovnica mi se baš svidja
    15.09.2007
    16:28:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 86%

    10, 9, 8, 5

    Počeo sam čitat i skoro umro od dosade prvih dvadesetak strana sa beskrajnim monolozima i opterečivanja čitateljima sa bitnim i nebitnim stvarima na vrlo monoton način. Već sam izgubio svaku nadu, ostavio strip sa strane, da skupim hrabrosti i volje za nastavak, kad ono: pozitivno iznenađenje. Priča se počela razvijat na odličan način sa meni jako dragom temom - putovanjem kroz vrijeme. Odlično odrađena priča sa odlično urađenom zamjenom osoba i vrlo dobrim crtežom. Zamjerke idu izgledu Martya(ponegdje kao da su ga braća Esposito nacrtala, sa jakom bradom u stilu američkih superjunaka), a posebno Diane (izgleda kao da joj je dvadeset godina, a na nekim vinjetama i ne liči na sebe).  Naslovnica srednja žalost.
    18.09.2007
    23:57:00 sati
    Spock
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    Već je postao običaj da u Martyiu imamo na samom početku jako dobru ideju koja se kasnije prilično loše realizira, a i ta ideja ode u potpuno pogrešnom pravcu. Mene je upravo početak najviše zaintrigirao: svođenje apstraktnog shvačanja vremena na jednostavno konkretno. Navedena su dva shvačanja konkretnog poimanja vremena- cikličko (starozavjetno, srednjovjekovno, budističko) i linijsko (novovjekovno, prosvjetiteljsko, protestantsko). Isto tako je navedeno da je moguće ujediniti ta dva poimanja u jedno. U biti, to je već dokučeno u interpretaciji tzv. spiralnog poimanja vremena koji se očituje u dijalektici (općerazvojnosti) ideja, ali i u materijalističkoj dijalektici. Doduše, to je samo treća verzija, a ne poimanje ujedinjenja tih verzija shvačanja vremena. Upravo ovo potonje me najviše intrigira i nadao sam se da će se na tome bazirati ova Martyijeva priča, ali nažalost nije. Priča se bazira na putovanju kroz vrijeme i iako nisam ljubitelj svih tih teorija, ova verzija zamjene osobnosti mi je gotovo najprihvatljivija od svih njih. Sviđa mi se definicija i interpretacija vječne sadašnjosti, odnosno stanja blaženosti - stanje bez bremena prošlosti i neizvjesnosti budučnosti. Samo mi nije jasno zašto je ta vječna sadašnjost vremenita i na koji način se otvaraju "vrata" i na koji naćin Hamptonovo prijestolje posjeduje moći kakve ima. Premda je ovo Martyn Mystere - detektiv nemogućega, isto mislim da su scenaristi trebali dati barem površan odgovor na ova pitanja. Zašto me osobno ne privlače priče o prolasku kroz vrijeme? Pa zato što to već u startu apsolutno nije moguće. Ona osoba koja bi došla u prošlost morala bi zauzimati prostor i npr. konzumirati molekule kisika koje su već u prošlosti imale neku drugu mikronsku funkciju; i na samo taj način se izmjenjuje stvarnost i događa se vremenski paradoks. A zamislite kakve bi posljedice bile kad bi došlo do masovnog prolaska kroz vrijeme... Prolazak kroz vrijeme bi omogućio više vremnskih linija (ili kružnica, ili spirala), a to je naprosto neprihvatljivo (paradox). Nadlje, mislim da su scenaristi trebali još kvalitetnije iskorisiti halucinirano Hamptonovo ime Sveti Jakov; recimo da je Hampton zbilja Sveti Jakov, a da je Sveti Jakov Hampton; odnosno, možda je došlo do zamjene osobnosti između ta dva lika!!! Scenarij za ovu priču je prilično suhoparan jer se sve svodi na dosadne dijaloge iz kojih ne možemo ništa razaznati, dok se scenaristi na taj način opravdavaju od nekih stvarnih nelogičnosti. Diana je doslovno pretjerala sa repetativnim potvrđivanjem očitog činjeničog stanja, najvjerojatnije sa svrhom da priča nekako stane na 96 stranica. Crtež je realističan, ali se ne može previše uživati u njemu. Naslovnica je dobra ako se gleda izdaleka, ali čim se približimo, dobijemo dojam da je našeg strica Martyija uhvatio grč prilikom kenjanja. Sveukupni dojam - jedva osrednja epizoda koja nije ni imala neku veliku perspektivu.
    20.09.2007
    11:09:00 sati
    Inferno
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 65%

    8, 7, 5, 5

    Lepa prica o vremenu i putovanju kroz vreme i njoj se nema sta zameriti, jer su autori uspeli da izvedu svoj naum od pocetka do kraja, ne ostavivsi ni najmanju dilemu sta Hemptonov tron predstavlja. Ipak, omanuli su u dijalozima, a vec su prethodnici to i primetili, a ja bih i dodao da je Frederiks previse lutao i lupao o vrmenu otvaranja vrata (vise meseci, preko 100 godina, da bi na kraju kaao da je sledeci otvor 2015). Ostalo je tajna kako on to racuna kad se vrata otavraju, a mozda nam Pasini time sugerise i nastavak?;-) Kopola je ocajan, bas kao i Alesandrini sa naslovnom stranom. A inace, ova epizoda, bas kao ni prethodne dve (Operacija Dzingis Kan i Spektar) ne pripadaju ciklusu Odbrojavanja.
    10.10.2007
    20:57:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 66%

    6, 5, 8, 9

    U zadnje vrijeme čitamo čudne epizode Martija, prilično naporne i nedorečene. Kvalitet je u padu, to znam i to je jasno, tako je i u narednih 78 brojeva ali naići će valjda neka solidnija priča. Prvih dvadesetak strana su obećavale, zanimljiv uvod i to je sve. Onda kreću neki dijalozi gdje izgleda samo Frederiks zna o čemu se radi, dok smo mi uskraćeni za mnoga obavještenja. Ta ideja o vremenskim putnicima u kombinaciji sa zamjenom tijela je zanimljiva ali previše je toga uzeto izLMS MM #34/35 "Reikarnacija Anabel Lee". Nije se dalo ni naslutiti kakve su još moći Hamptonovog trona, ostalo je mnogo prostora za nastavak. Crtež je solidan, bitno je da nije neka karikatura. Sve u svemu, samo je naslovnica zanimljiva, ostalo nedorečeno. Jedino je malo glupa Martijeva faca na naslovnoj.
    06.12.2007
    17:35:00 sati
    delboj
    uredi
  • Pavel01

    Ukupna ocjena 15%

    1, 1, 2, 3

    smece
    25.05.2008
    22:07:00 sati
    Pavel01
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 7, 6

    Imam osjećaj da epizoda nije nastala nabrzinu, a povremeno osvježenje od ljudi u crnom općenito mi je drago.
    Epizoda je ne trenutke teška za čitanje, trabunjanje Fredericksa pa onda blic povratci u život Hamptona i nazad u sadašnjost. Nismo ništa vrijednog saznali o Hamptonu.Neznamo što ga je natjeralo da postane ultrareligiozan, što ga je inspiriralo na izradu prijestolja, odakle mu šifra za svoje tekstove, kakav je točno njegov život bio prije početka rada na prijestolju. Hampton je lutak kojim upravlja nešto nedokučivo, za drugo što vas briga!?
    Isto tako, nije objašnjeno ni kako je Fredericks otkrio trenutke aktivacije prijestolja, znamo samo da on ima dva završena faksa, to bi nam trebalo objasnit sve, jel?! Taj lik je posve traljavo odrađen-niti pirka niti tajac. Sve skupa, sto rupa u priči.Coppola je dobro odradio svoj posao samo Dianu crta loše.
    14.11.2008
    19:15:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 55%

    5, 4, 7, 7

    Dosta je toga ostalo nedorečeno u epizodi, što je veliki minus epizodi. Jednostavno mi baš ne leži većina stripovskih ili TV epizoda (Star Trek), gdje se pojavljuju razna putovanja kroz vijeme i vremenski paradoksi. Puno toga ostaje nerazjašnjeno, a nemoguće je da namjerno upiltanje u prošlost baš ništa ne izmjeni, pa makar i najmanju sitnicu, koja ipak može biti ključna za neki događaj u budućnosti.
    22.03.2009
    13:08:00 sati
    Panon
    uredi
  • mirkozd

    Ukupna ocjena 38%

    1, 1, 8, 8

    ajme majko, jedva san doša do kraja stripa!
    27.04.2009
    18:08:00 sati
    mirkozd
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 34%

    5, 1, 3, 7

    Slabo,slabo!Ali me bar potaknulo da na netu pronađem "pravu"priču o Hamptonovu prijestolju.
    06.09.2009
    16:20:00 sati
    jaki
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 7, 10

    Nije loše, ali nije ni dobro.

    08.08.2011
    15:14:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Meni je ovo slaba i dosadna epizoda.

    04.10.2014
    14:58:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    6, 4, 4, 6

    20.05.2017
    17:28:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 48%

    5, 2, 6, 9

    Slabo. Prevelike amplitude, nema ujednačenih elemenata stripa, čak su i razlike prevelike.

    08.07.2019
    16:08:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    7, 7, 5, 5

    08.12.2021
    22:17:00 sati
    7734
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2515
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2082
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1868
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1784
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1750

Aukcije

Forum