Pakleni pas

Dylan Dog

DD LU 67 | 96 str.

Majordom Lady Fathering Thomas upošljava Dylana da istera demona iz njenog psa Archieja. Međutim, ubrzo se ispostavlja da Lady Thomas ne postoji i da je sve mnogo komplikovanije nego što izgleda.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 54%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 4

Naslovnica 3

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 42%

P*4

S*4

C*4

N*4

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pakleni pas
    DD LU 67

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il Cane infernale
    DD SR 145

ZANIMLJIVOSTI

  • Uvek je zanimljivo videti šta likovi iz stripa čitaju/gledaju, i ako se obrati pažnja na prvi panel strane 40, može se zaključiti da je Dylan fan underground stripa, Umberta Eca, Hithcocka i raznih umetnika koji se zovu ili prezivaju "Dylan"
  • Dvojica unajmljenih ubica su naravno kopije Blues Brothers-a iz istoimenog filma
  • Termin Psychopomp koristio je i Neil Gaiman u Sandmanu, doduše za sasvim drugačiju stvar

"Prva dokumentirana mistička funkcija psa je psihopompastička, odnosno pas je vodič čoveka kroz noć smrti, nakon što mu je bio drug u danu života..."

Dylan treba da istera đavola iz psa. Ali ubrzo se ispostavlja da vlasnica tog psa ne postoji, da je na njenoj adresi pusta kuća i da razni ljudi misle da je Dylan u stvari izvesni Roger Thornhill. A Dylan mora da se snađe sa Archiejem, koji je više tele nego pas, ali je umiljat kao pudlica. Uz Grouchovu pomoć (!), Dylan pronalazi Lunu Trixie koja bi trebalo da poznaje Tornhilla i posle (obaveznog) sexa saznaje da je Tornhill u stvari virtuelna osoba bazirana na njegovom izgledu iz čistog Luninog hira. Pa ipak, pusta kuća nije sasvim pusta, u njenom podrumu se nalazi labaratorija u kojoj je milioner Zorg došao do tajne večnog života, a Luna je u stvari tajni agent britanske obaveštajne službe koja je namestila Dylana kao Tornhilla da bi uhvatila Zorga. Naravno, ništa ne ide po planu, zli momci su uhvatili Dylana i Lunu i spremaju se da ih pogube kada se Archie pretvara u pravog paklenog psa i kasapi sve osim našeg omiljenog Istraživača noćnih mora i njegove devojke za ovu epizodu.

"Ali ovo nije video igra. Ovo je stvarnost... virtuelna?"

Na prvi pogled, priča je očajna. Dylan kao da je zalutao u film o James Bondu, začinjen veoma lošim krajem. Međutim... ima tu detalja, iako nedovoljno naznačenih. Šta je Sclavi hteo da kaže? Očigledno je reč o virtuelnoj stvarnosti, virtuelnim ljudima koji postaju realniji od "stvarnih" persona. Dylanu niko ne veruje da je on stvarno on, već ga zamenjuju sa Tornhillom koji u stvari ne postoji. Anti-tehnološka crta u ovoj priči je jasna, virtuelna stvarnost, virtuelni ljudi, besmtrnost koju mogu da prodaju farmaceutkse kompanije onome ko ponudi najviše. I kada se epizoda iščita nekoliko puta, neke stvari postaju jasnije. Archie je u stvari neka vrsta Kerbera koja čuva ulaza u Had virtuelnosti, gde realno više nema značaja i sve svodi na veštačku genezu čoveka, bilo da je ona igranje sa kompjuterskom grafikom ili čeprkanje po DNK lancu. Detalji kojito pokazuju su tu: slika paklenog psa pred ulazom u labaratoriju, sličnost između labaratorije i Lunine video igre, ona oniričko-tehnološka sekvenca na osmoj strani u kojoj Tornhill nakon veštačke smrti doživljava dvostruko rođenje, u cyberspaceu i u razbijanju spleta dezoksiribonukleinske kiseline, Dylanova kompjuterska smrt. Sclavi se igra sa pravim i veštačkim, niko od likova nije siguran gde se završava "virtuelno" a počinje "stvarnost". Kada se to sve zapazi, Sclavijeva priča postaje bolja: virtuelna stvarnost i virtuelni besmrtni ljudi kao Had. Ali zašto to nije razradio bolje, zašto nas je pustio da čitamo "Dylan i njegov pas" umesto da iskaže svoje osnovne motive? Da nema tog nivoa radnje, Il cane infernale bio bi osrednja priča sa tehnički savršenim scenariom. Jer, ova epizoda je veoma zabavna: gomila interesantnih situacija sa Dylanom i Archiejem, pa sa Grouchom (konačno korisnim!) i Archiejem, zatim zaplet koji vuče sve do samog kraja, živahni dijalozi... Il cane infernale bi bio pobeda forme nad sadržajem. Ovako, nemamo ni jedno ni drugo: scenario je tehnički skoro savršen, ali ne izbacuje dublju priču na videlo. A priča je mogla da bude odlična, ali je scenario guši. Nije ni sve tako perfektno, naravno. Kraj je toliko zbrzan da čitalac može da pomisli da su kod Ludensa radile ozloglašene "makaze" i da fali neka strana. Jedna scena epiloga (pa makar i isklišeiziranog – Dylan u krevetom sa devojkom za ovaj mesec) popravila bi utisak. Takođe, Sclavijevo poznavanje video igara očigledno je veoma rudimentarno: ako misli da će neko napraviti igru sa onako realnom grafikom u kojoj je jedina poenta na vreme skočiti (i to samo jednom), potraban mu je ubrzani kurs iz igranja. Ali to su detalji, mnogo manje važni od neusklađenosti priče i scenarija.

Što se kontroverze zvane Franco Saudelli tiče, lepo je videti Dylana u blago stilizovanom maniru. Bilo bi još lepše kad bi taj stil bio konzistentan kroz celu epizodu, umesto što varira od panela do panela. Ponekad podseća na Alessandrinija, ponekad na Casertana, ponekad na Siniscalchija, ponekad je jednostavno nedorađen, sa nedovoljno detalja na licima junaka... a ponekad je i odličan. Da je uravnoteženiji, dobio bi barem devetku. Ovako, četvorka, žao mi je, ali profesionalni crtači ne smeju da imaju takvo variranje kvaliteta u okviru jednog broja. A ni Stano se nije proslavio sa naslovnicom, uzeo je pristup po kojem su poznate naslovnice Martina Mysterea. Dylan užasnut gleda u nešto što je IZA njega! Preko svega toga ide i minus Ludensu zbog neretko zbrkanog prevoda, kao i podsetnika za epizode koji se nekada oslanja na italijansku a nekada na SD numeraciju. If you’re gonna do it, do it right. Sve skupa, reč je o čudnoj i donekle neuspeloj mešavini. Ako ništa drugo, barem je zabavna.

Naprijed

DD LU 66 Da umreš od ljepote

DD LU 68 Hotel duhova

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 34%

    5, 5, 1, 1

    Zbilja čudan i bezvezan broj, ali vrlo duhovit. Ali radnja je zbrkana kao i crtež, a i kakve veze imaju Blues Brothers za Dylan Dogom.
    27.04.2003
    10:55:00 sati
    jura
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 34%

    6, 4, 1, 1

    Crtez je uzasan! Dylan izgleda kao neki 15-godisnji klinac. A prica tek pred kraj postaje zanimljiva. Sutra cu procitati Hotel duhova, nadam se da ce biti bolji od paklenog psa.
    29.04.2003
    22:05:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    4, 4, 4, 5

    Jedan od najgorih DD, ako ne i najgori, koji sam čitao. Nema ničeg u njemu, prazan je, nema dušu. Plus, uvijek sam mrzio blues brothers.
    05.06.2003
    22:08:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 32%

    3, 5, 1, 5

    Nevjerojatno kako me je Sclavi razočarao.
    10.06.2003
    23:02:00 sati
    ante
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 44%

    3, 2, 7, 8

    Lose, ali opet bolje od puno prica DD. Na zalost i dalje mi je DD strip sa najvise oscilacija i gubitka smisla:-(
    14.06.2003
    09:11:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Ukupna ocjena 35%

    6, 4, 1, 2

    dosta loše,kao i većina novih epizoda
    15.06.2003
    16:19:00 sati
    shareef
    uredi
  • Ukupna ocjena 11%

    1, 1, 1, 2

    najgori dd., ne sjećam se lošijeg crteža i radnje.
    25.06.2003
    18:34:00 sati
    perez
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 44%

    3, 4, 6, 5

    Kod ove priče ne znam da li da se smijem ili da plačem što sam dao 10 kuna za ovo smeće.Bezveze,sve je zbrkano,nabacano i dosta loše napravljeno a vrhunac gluposti su Blues Brothers.Mislim,kud je Sclavi baš njih našao i to baš za ovu konkretnu epizodu?!Saudelli mi nije baš toliko loš.Njegov Groucho je OK a i Dylan u nekim kadrovima.Naslovnica je baš bezveze mada ne znam kakvu bi Stano morao nacrtati za ovakvo sranje od stripa da bi bila dobra.
    26.06.2003
    17:17:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    4, 5, 4, 3

    Jednom riječju - ČUDNO. I priča i crtež i naslovnica
    27.06.2003
    00:15:00 sati
    Ned Mace
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 29%

    2, 2, 5, 2

    Katastrofa!Totalna katastrofa.Dugo nisam pročitao gluplje epizode...
    30.07.2003
    23:08:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 6, 6

    Pa, eto. Saudelli me posdjeća na De Angelisa.
    06.10.2003
    00:52:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    15.11.2003
    12:39:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Logan

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 7, 4

    Meni ovo nije tako loše,ali moglo bi biti bolje da je naslovnica drukčija-uopće nema veze sa radnjom.Kraj mi se baš dopada.
    04.12.2003
    19:01:00 sati
    Logan
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    10, 10, 8, 3

    Ja moram malo da kudim recenzenta na ne poznavanju filmske umetnosti i ne prepoznavanju tako očiglednog Hičkokovog hita SEVER-SEVEROZAPAD gde Keri Granta zamenjuju za Richarda Tornhila u toku jedne partije karata kada slučajno podiže ruku kako bi zatražio čašu vode od konobara u hotelu. Mislim da ( a vidim da niko od vas nije gledao film ) kada bi ste odgledali film, strip bi doživeli potpuno drugačije ... ova epizoda nije ništa maestralno, ali skoro nije prepravljen tako dobro veliki filmski hit, poznata knjiga ili neka pesma da duša jednog filma ostane netaknuta. Još od doba kada je DD imao crvene korice prepoznajem sitnice kojima je scenarista bio inspirisan kada je radio strip, a ovo je izgleda veoma vešto zamaskirano kada niko nije pomenuo u komentarima i gde su svima u oči upali braća Bluz a ne majordrom koji je pljunuti Hičkok
    27.02.2004
    02:03:00 sati
    GrimRipper
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 62%

    5, 7, 8, 2

    Ma meni je bas bilo zabavno citati paklenog. Da ne pricam kako mi Saudelli bas pase sa svojom slobodnom rukom, pogotovu scena pri kraju kada ginu Blues bros. Luna je treca crnkinja u DD opusu.Uzasna naslovnica.
    20.03.2004
    02:59:00 sati
    Barker
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 54%

    7, 6, 3, 6

    Pa, posle tona stripova koje sam pocitao a ciji je podpisnik bio Ruju, ova prica mi je dosla kao pravo osvezenje. Zaista, ovo je jedna simpaticna, relaksirajuca pricica, i nista vise od toga. Sklavi ume i bolje, a ctez Saudelija je ocajan. Ah, da, kraj je glup do besvesti.
    29.09.2004
    07:50:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 20%

    2, 2, 2, 2

    Nemam riječi kojima bi izrazio svoje gadjenje prema ovoj epizodi! Neka ocjene govore same za sebe!
    29.09.2004
    16:20:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 23%

    3, 3, 1, 2

    Jao meni i Dylanu!!!Nakon odlične prošle epizode,Sclavi je baš mogao napraviti šit.Priča je doduše dobro zamišljena,ali tako užasno prikazana da nemam riječi za to.Ima nekoliko zabavnih mjesta,ali čim sam vidio crtež,mrak mi je pao na oči.Čak i Stanova naslovnica je
    glupavo ispala jer imam dojam kao da je Stano crtao
    pastelom.
    08.05.2005
    19:15:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Moglo je bolje al nije.
    25.07.2005
    11:34:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 13%

    1, 1, 2, 1

    Autor recenzije pokušava iz ovog sranja od stripa izvući dublji smisao! Crtež na momente dobar, čak i simpatičan, ali mi ne paše za Dylana! Pa nije ovo Alan Ford da likovi izgledaju ko karikature! Naslovnica katastrofa! Ma sve u svemu jako loše! Izbjegnite ovaj broj pod svaku cijenu!
    05.06.2006
    02:10:00 sati
    Godza
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 3, 1

    Debelo ispodprosjecna epizodica koja nije niti za razbibrigu, u kojoj je tesko razabrati o cemu se tu zapravo radi. Jednom rjecju- sran**!  Sclavi je ovi valjda natrkeljao na wc-u, ili na poluvremenu utakmice.
    20.07.2006
    01:07:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 24%

    1, 1, 5, 3

    Majko mila.
    26.07.2006
    14:40:00 sati
    alen
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 35%

    3, 3, 4, 5

    Teška glupost! Farmaceutska tvrtka koja je pronašla vječni DNK. Lažni majordom, tajna agentica i glupavi pas. Zatim virtualna stvarnost i pakleni pas (BTW nema nikakve veze sa pričom) koji u zadnjem trenutku ubije zlog Zorga i Blues Brotherse! Sve i svašta je nabacano u ovoj epizodi. Pozivanje na Alfreda Hitchcocka u ovako mizernom djelu može se nazvati klevetom! Isto se može reći i za spominjanje Forresta Gumpa i Vrane. Crtež je jako loš i naslovna je bezvezna. Izbjegavati!
    01.09.2006
    14:22:00 sati
    Vega
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 31%

    4, 3, 3, 1

    Pa, ovo je neka polu-bezvezna epizoda sa dosta humora, jako lošim crtežom i užasnom naslovnicom (Stano je još jednom dokazao da bi bilo bolje da netko drugi crta naslovnice). Ono s virtualnom stvarnosti mi nije uvjerljivo uopće i kakav je ono kraj??! E, i jos moram reći da mi je onaj pas odvratan.
    09.11.2006
    23:06:00 sati
    mpavin
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 20%

    2, 2, 2, 2

    vjerujem da ima još kandidata za najgoru epizodu, ali ti se primjerci moraju izborit u konkurenciji ove, možda crtež i naslovnica zaslužuju višu ocjenu, ali nisam htio povisit prosjek
    11.07.2007
    08:16:00 sati
    ken2
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 13%

    1, 1, 2, 1

    nevjerovatan škart i smeće
    25.08.2007
    22:36:00 sati
    lwood
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 23%

    3, 2, 2, 2

    Poštovani recenzent se ovdje očito ulovio u tipičnu Sclavijevu nebulozu, pa (misli da) vidi neke stvari koje ustvari ne postoje. Sclavi ovo često radi; nabaca masu nepotrebnih i nepovezanih motiva kada ostane bez inspiracije, i onda ljudi koji kao @Djole vole čitati Dylana Doga, u nedostatku objektivnosti, vide svašta. Skužio sam to kad sam pisao sam recenziju. Bitno je sjetiti se da se ipak primarno ocjenjuje izvedba, šta je pisac želio reći, napisati ili poručiti je manje bitno. Gledajte na to kao na ribarnicu; došao si kupiti svježu ribu, dali je riba nekad plivala u moru je nebitno ukoliko je riba sada stara i trula. Zato je ovo smeće, ništa više. Na crtež ne vrijedi trošiti riječi, kao ni na naslovnicu.Blues Brothersi su legende, Sclavi ne diraj u ikone!
    07.09.2007
    23:11:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 3, 4

    Slažem se s komentarom iznad mene! Recenzent djole koji je očito fan Sclavija podiže ocjene ovom smeću i slijepo vjeruje u kojekakvu besmislenu poruku a zapravo se radi o jednim od najgorih DD-a! Pa da sclavi! Jadnik je možda napisao 10 odličnih epizoda u serijalu a svi ostali njegovi radovi (u okviru serijala) su za baciti. Užas jedan!
    10.09.2007
    20:42:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 14%

    1, 2, 1, 2

    Stravično loša epizoda sa stravično lošim crtežom.Što je Sclaviju bilo da zajebe jedan dobar potencijal iz jedne priče?!
    14.09.2007
    15:54:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Ukupna ocjena 30%

    3, 3, 3, 3

    Kad sam dovršio ovaj užasni strip, mislio sam da ga je Ruju napisao. Kad ono pogledam Sclavi...Stvarno sam se veselio ovoj epizodi(iako je naslovnica svarno glupa) jer sam mislio da će imati neke veze sa Cerberom, ali ne... Sclavi je valjda imao jedan od onih loših dana kad je pisao ovu epizodu...Saudeli je loš, njegov crtež mi je za slikovnice, ali moram priznati da dobro crta životinje.  Stano nam je opet ponudio jedan "biser" iz svoje kolekcije neuspjelih radova....
    28.09.2007
    14:35:00 sati
    Akul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 43%

    4, 4, 4, 7

    Ajde dobro, bilo je par komičnih situacija. A i ovo je prvi Dylan kojeg sam kupio dok sam počeo po drugi put i od onda za stalno kupovati stripove.
    14.03.2008
    10:46:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 62%

    6, 8, 5, 5

    Slatka ali poprilicno slaba epizoda. Svidja mi se nekako, a najvise mozda jer sam je prvi put citao pre par godina u vozu, dok sam putovao, tako da za sebe vezuje neki feeling, al ono...Prica je blj. Scenario je malo izvlaci jer ume da bude simpaticna i privuce paznju. Crtez je slab, ne svidja mi se, iako nije katastrofa. Simpa al nije za Dylana. Naslovnica je prazna i opet blj. Sve u svemu, osrednje, vredi ga zadrzati al nije nikakvo remek-delo, naprotiv...
    05.04.2008
    12:15:00 sati
    Madcat
    uredi
  • hua

    Ukupna ocjena 42%

    4, 4, 4, 6

    Kraj posebno prazan !!!
    11.11.2008
    01:38:00 sati
    hua
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    9, 8, 5, 10

    bez dubine,ali interesantno.
    02.01.2009
    17:41:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Solidno, ali ništa posebno. Sudeći po naslovnici, mislio sam da će pas biti neki krvoločni ubojica, ali je ipak bio OK.
    16.01.2009
    23:22:00 sati
    Panon
    uredi
  • Beva

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Ne znam, ja jednostavno volim Sclavijev način pisanja, pa i kad priče nisu epohalne... Plus što mi je Archie jako simpatičan... Sad, očigledno je ovo i nekakva kritika tehnologije, no to mi je manje važno u ovakvom tipu priče, zabavno je i to je to... Saudelli dobar, Stano nemaštovit ali solidan... 
    10.08.2009
    21:39:00 sati
    Beva
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 26%

    2, 2, 3, 5

    Hm, ne znam što bih rekao. Mislim da cu morati još jednom malo prelistati epizodu; dvoumim se izmedju "užasna" ili "jedna od lošijih".
    Sve mi se cini nekako bezveze i na trenutke covjek jednostavo ne može vjerovati glupostima.
    Možda bi stvarno trebalo pogledati "Sjever-sjeverozapad" kao što kolega citatelj kaže. No bez obzira na to, teško da me netko može razuvjeriti - svakom procitanom epizodom više, Dilan Dog mi pada na ljestici omiljenih likova. Cini mi se kao bezlicni strip bez svoje "osobnosti."
    Crtež pomalo cudan, karikaturalan, a naslovnica i nije toliko loša.
    03.09.2009
    22:11:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 21%

    2, 2, 1, 6

    Ajme majko.

    03.01.2010
    17:01:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • swamp thing

    Ukupna ocjena 63%

    7, 7, 6, 3

    Zabavna epizoda, bilo bi bolje da je citava epizoda sprdnja kao neki sjajni dijelovi. Crtez nije nesto, ali odgovara pomalo komicnoj radnji. Ipak, neke gluposti i zbrzavanja u scenariju snizavaju ocijenu. Naslovnica bezveze.

    19.08.2010
    22:14:00 sati
    swamp thing
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 44%

    4, 3, 6, 5

    Ovo me najvise cudi u tome da je Tiziano Sclavi napiso ovu epizodu.  Covjek koji je piso najbolje epizode Dylana je odgovoran za ovaj.... i ne znam kako u stvari da kategorujem ovu pricu.  Poceta i nije los, prva polovica price je nekako zabavna, i scenario je misteriozan toliko puno da je i nekako interesantnan, a meni i onaj pas Lord Archibald jest stvarno simpatican, iako puno drugim ljudima nije.  Onda druga polovica zauzima mjesto, i ova epizda se stvarno raspada.  Kako ide ona poslovica, "ne zna se ko pije, a ko placa."  To se upravo ovdje radi.  Ko su ovi ljudi koji hvataju Dylana i vode ga u onu ogromnu kucu?  Kakve veze ima ovaj pas s icem u ovoj prici?  Ona crnkinja je nekakav agent, ali onaj kraj, gdje neki pakleni pas dolazi s slike da unisti one gangstere je previse brz, a da je zbunljiv, to ide bez rijeci.  Crtez mi je nekak ok, i ne smeta mi puno.  Ali prica ... oh boze moj.  A pitanje koje nikad ne odgovorise je: je li ona Lord Archibald isti pakleni pas kao na kraju, ili je to bio neki drugi?  Stvarno nas drkaju bezpotrebno sa ovakvim scenarijima, Sclavi sram te bilo da ovako seres; bolje bi ti bilo da vise ne pises Dylana uopste nego da nam serviras ovakva sranja.  

    15.10.2010
    04:14:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 58%

    6, 7, 4, 7

    I nije baš nešto.

    Crtež mi se činio veoma katastrofalnim kad sam ga prvi put vidio.

    12.02.2011
    12:09:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 6, 5

    Drago mi je da je netko uočio citat Hitchcockova filma Sjever-sjeverozapad iz 1959. Dodatna posveta krije se u Archijevu punom imenu. Naime, Archibald Alexander Leach pravo je ime Caryja Granta koji u tom filmu tumači ulogu Rogera Thornhilla. Ono u što se pretvori pseto je Kerber, čuvar ulaza u Had u starogrčkoj mitologiji, poznat također iz pojave u Zagoru i Harryju Potteru.

    13.10.2011
    10:25:00 sati
    aristotel skotos
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 39%

    5, 5, 2, 3

    Lord Archibald je odličan, ali svi ostali od Zorge, Blues Brothers i agenata su čisto sranje.

    30.11.2011
    16:35:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 49%

    4, 5, 6, 4

    Ovu epizodu ne može spasiti nikakva skrivena poruka, a ni posvete poznatim djelima i ljudima. Jako zbrkana priča s puno rupa. Priča bi odgovarala Nathanovu svijetu, a čak i iz današnje perspektive (14 godina nakon izlaska priče) Sclavijeve paranoje i strah od tehnologije (a ovdje virtualnog svijeta), u sadašnjem vremenu izgledaju presmiješno. Daleko od toga da je ovo jedna od najlošijih epizoda u Dylanu, kao što se može pročitati u nekim komentarima, ali svakako je jedna od najlošijih Sclavijevih. Crtež također loš. Previše je karikaturalan, a i pretjerano neujednačen.

    19.02.2012
    14:57:00 sati
    Spock
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 56%

    5, 6, 6, 5

    06.08.2013
    21:23:00 sati
    velka031
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 31%

    4, 3, 2, 4

    Kada bi udario glavom o zid nekoliko puta mislim da bi ova epizoda bila bolja?Ali to je samo u teoriji.

    29.09.2014
    19:34:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 5, 3

    Prica, nista posebno, lose razradnjena. F. Saudelli, lose, drzi se erotike, na Luni T. vidi se da imas maste. Naslovnica, bezveze.

    15.11.2015
    15:22:00 sati
    Tutta
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 14%

    1, 1, 2, 2

    Koje smece od stripa, pa ovo je nevjerovatno!

    Sclavi kao da je bio drogiran, totalno konfuzni scenario bez repa i glave i bez ikakvog smisla sa katastrofalnim krajem, pa da zlo bude jos vece, na pojedinim mjestima kilometarski i gnjavatorski oblacici sa tekstom. Crtez karikaturan, ne pase Dylanu nikako.

    01.09.2017
    12:23:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    8, 6, 7, 5

    Nije tako loše koliko ste zakukali. Što neko reče, volim Sclavijeve priče i kad nisu čemu. Jedna opuštajuća epizoda, mali predah između "ozbiljnijih" tema i scenarija Dylana Doga. Tako je treba i shvatiti. Priča odlična naravno, kao i uvijek, međutim, scenarij jeste zbrda-zdola, ali podnošljiv. Crtež je poseban i može proći. Ne možemo uvijek očekivati Brindisija. Uostalom, ovo je epizoda koja i traži "ludi" crtež. Naslovnica je zbilja ispod nivoa, ali zaslužuje peticu zbog psa, koji je dobro nacrtan. Mnogi su kritikovali kraj stripa, međutim, meni je kraj baš dobar! Eksplozivan i lud, baš onako za kraj, hehe.

    11.01.2018
    10:29:00 sati
    Winter
    uredi
  • Goran100

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Skroz zabavna priča, baš mi se svidjela a i Saudelli je bio dobar odabir za ovu epizodu. Gručo u elementu.  

    22.07.2019
    14:42:00 sati
    Goran100
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 2, 4

    Čisti užas u svakom smislu. Najbolje izbjeći.

    25.09.2019
    11:38:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 51%

    6, 4, 5, 6

    Sklavi je ovdje prevazišao samog sebe u pravljenju bućkuriša. Pažljivo sam pročitao recenziju, sve to ima mnogo više smisla kad se tako analizira, ali u stripu to nije dobro izvedeno. Crtež je loš. Naslovna tu i tamo.

    01.07.2020
    11:08:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    10, 10, 8, 3

    20.08.2020
    14:38:00 sati
    benx40
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 59%

    4, 6, 8, 5

    Vrlo slabašna priča, jedna od Sklavijevih slabijih do sad. Intrigantni uvod se na 2/3 stripa pokazuje kao virtuelan (navođenje na krivi trag), da na kraju ipak ne bi bilo tako. U ovoj priči briljira Gručo (za promenu vredan i angažovan), a jedan od glavnih likova je pas Arči - scene sa njim i Dilanom/Gručom variraju od osrednjih do urnebesnih, a sam ''kuca'' mi je, saberi-oduzmi ipak drag. Uprkos nadrealnim/horor scenama, ovo je pre svega krimić, jedan od onih bezveznih sa dnk-mutacijama, korporacijama i slično. Luna je crna femme-fatale i na mene ne ostavlja bog-zna kakav utisak, glavni negativac je kliše, braća Bluz mi ne smetaju toliko (koliko hronični nedostatak originalnosti u Dilanu), lažni-majordom Hičkok je ok, a Thornill ostaje misterija - postoji li zaista? Kao, izmišljen je, a ovamo su ga u hotelu videli i prepoznali svi. Ili sam glup ili je Sklavijeva priča konfuzna. ''Sklavijeva'' ideja kako se gubi granica stvarnog i virtuelnog poentira tek u par navrata (kroz duhovit Gručov osvrt na Marka Pola, recimo). Ono što mi je zasmetalo možda i najviše (pored same konfuznosti oko Thornilla i dosadnog krimi zapleta) je epska završnica. Arči postaje pakleni pas (ili možda ne?) koji u vrata s početka stripa usisava sve osim Dilana i Lune. I to je to. Nedorečeno, a što se tiče finalne uloge Arčija - kjaverotijevski konfuzno. Pritom ne volim takve ''epic'' završnice. Saudelli mi do sad nije bio loš, njegov gotovo karikaturalni stil podseća na razigranog Pikata, ali nažalost face su mu ovde neujednačene.  Htedoh da mu dam 7, ali na još jedno prelistavanje ipak ide 8. 

    24.08.2020
    18:46:00 sati
    Jocko
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 770
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 410
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 304
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 805
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 832

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2758
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1845
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1368
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1260
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1189

Aukcije

Forum