Povratak u Liliput

Martin Mystere

MM LMS 51/52 | 96 str.

Na svom prvom putovanju u Irsku, Martin Mystere saznaje da je čuveni pisac Jonathan Swift zapravo vanzemaljac, a da su događaji koje je on opisao u svojim Guliverovim putovanjima zapravo priča o njegovom svetu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 24%

Priča 1

Scenarij 1

Crtež 4

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 44%

P*4

S*3

C*4

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Povratak u Lilliput
    MM LIB 34
  • Povratak čudovišta
    MM LMS 51
  • Usijana olupina
    MM LMS 52

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Ritorno a Lilliput
    MM SR 54
  • Il tesoro delle sette citta
    MM SR 55

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi svetski rat nije samo došao glave četiri carstva (Rusko, Tursko, Nemačko i Austro-Ugarsko) koji su nestali sa lica zemlje, već je dobrano uzdrmalo i Britansko carstvo, kako ga naš Pekić svojevremeno nazivaše. Uskršnjim ustankom iz 1916. i Ratom za nezavisnost 1919-21, Irska je uspela da stekne nezavisnost od britanske krune. Ugovorom između Ujedinjenog kraljevstva i samoproklamovane Irske republike, Irska je podeljena na Severnu (većinski protestantsku) i Južnu Irsku, svaka sa svojim autonomnim parlamentom. I dok je u Severnoj Irskoj ovaj ugovor prihvaćen, u Južnoj Irskoj je odbačen i zlosrećna Slobodna Irska Država upade u građanski rat, koji je trajao do 1923. Usred građanskog rata konačno je 1922. godine i proglašena Slobodna Irska Država, koja je 1937. godine na referendumu promenila ime u Irska (Eire, Ireland), a 1949. su se proglasili republikom, odakle i sledi današnje zvanično ime Republika Irska. Severna Irska je ostajući lojalna Kruni, dobila samostalni parlament, vladu i premijera, ali su te povlastice više puta ukidane usled terorističkih akcija IRA (Irske Republikanske Armije). Uprkos svim mogućim naporima (i legalnim i terorističkim) mogućnost konačnog ujedinjenja Irske izgleda i dalje mutno
  • Martin se podseća da kupi neki zlatni poklon za Dijanu iz Kilkennyja. Ovo je inače i najmanji irski grad (8 861 st.), ali izuzetna turistička atrakcija
  • Guinness nije najstarije pivo na svetu, kako prelepa Gala O'Hanlon pripoveda Martinu, ali je svakako jedno od ponajboljih, ako ne i ponajbolje svetsko pivo. Pivara je osnovana u Dublinu početkom XVIII veka, a danas je i najpoznatija irska robna marka
  • Jonathan Swift (1667-1745) je jedan od najvećih irskih pisaca svih vremena. Našoj publici je on poznat po svom remek delu Guliverova putovanja, koja se sastoji od četiri dela: Putovanje u Lilliput (u zemlju malih ljudi od 15 cm visine), Putovanja u Brodbingang (zemlju džinovskih ljudi od 22m), Putovanje u Laputu (leteće ostrvo) i Putovanje u zemlju Houyhnhnm (zemlju inteligentnih konja)
  • Na strani 58., četvrta vinjeta, kamion koji nadolazi u susret Orloffovim kolima nalazi se u pogrešnoj traci
  • Ove epizoda je u Italiji ponovljena u tuttoMystere seriji #54/55

Ako ćemo da glasamo koja je epizoda potpuni promašaj u MM Univerzumu, Putovanje u Liliput sigurno spada u tu kategoriju! Nesrećni Prosperi je pokušao da od IRA-e, Swifta, vanzemaljaca i Orloffa napravi kakvu smislenu priču, a dobili smo jedan bućkuriš, jedno đubre od epizode koje samo služi da ti ogadi dotičnog strip junaka. Potpuno je nevažno, a i besmisleno, ubacivanje IRA-e u celu priču, jer ako je autor hteo da nam dočara atmosferu života na tom ostrvu, onda je potpuno omanuo. Ubacivanje Orloffa samo da bi ubio konja, pardon Gospodara ovih vanzemaljaca je dno dna. A čak ni sama priča o vanzemaljcima ne valja ništa.

Umesto da pokuša da nam možda malo više dočara taj vanzemaljski svet koji je osmislio u svojoj glavi, jadni Prosperi nam prepričava sadržaj Guliverovih putovanja (hvala lepo ali nije trebalo, imao sam je za lektiru još u osnovnoj školi), a oni njegovi elementi o superiornoj rasi u odnosu na našu ispadaju smešni i patetični pokušaji. Vanzemaljci su napredniji jer putuju kroz Vasionu, komuniciraju mislima, ali su im gazde konji, koje nazadni Zemljani ubijaju hicem u čelenku! Bem ti takvu naprednu rasu.

Stvarno sam ostao zgađen posle iščitavanja ove epizode a za potrebu recenziranja iste. Hvala Bogu te se ovakve količine gluposti i budalaština neće ponovo naći na stranicama Martina Mysterea. Alessandro Chiarolla je jedan ogavan crtač, te se sa ovom nesrećom od Prosperija savršeno uklopio u duh priče. Srećom, Putovanje u Liliput je jedna od onih epizoda koja se brzo čita i još brže zaboravlja!

Naprijed

MM LIB 33 Frankenstein 1986.

MM LMS 52/53 Sedam zlatnih gradova

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Spock

    Ukupna ocjena 24%

    1, 1, 4, 6

    Sa recenzentom se ne slažem samo u jednoj točki, a to da se ovo lako zaboravi. Ovoliku količinu gluposti na jednom mjestu, začinjenu najlošijim crtežom u Martiju je, meni, nemoguće zaboravit. Prosperi se je ovdje pokazao u pravom svjetlu i nakon Jetija dodao svom opusu još puno goru epizodu (teško za povjerovat da nešto može biti puno lošije od te epizode), tako da njegove sljedeće epizode ne mogu promjenit loše mišljenje koje imam o njemu kao scenaristu.. 
    05.10.2007
    02:26:00 sati
    Spock
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 54%

    6, 6, 4, 6

    Meni se ova epizoda nije učinila tako loša kao recenzentu. Činjenica je da je rat ipak da je prvo što mi padne na pamet kad se pomene Irska. To sam prvo pomenuo i kad me pitala profesorica u srednjoj školi, pa tek onda dođe na red ostalo. Kakva bi to bila priča o Irskoj da se ne pomene IRA.
    05.10.2007
    22:00:00 sati
    delboj
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 44%

    6, 5, 2, 5

    otprilike odavde pocinje blagi pad MM serijala. Prica je neka improvizacija sta radi autor kad mu polako ponestaje ideja. Chiarolla ocigledno mrzi stripove jer se svaki put maksimalno potrudio da mi ih ogadi. Trebao je izabrati neko drugo zanimanje kao npr. pjesnik,kondukter ili astronaut.
    25.07.2009
    09:29:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 22%

    1, 1, 3, 7

    Nakon pročitane epizode ne mogu da se ne nadivim koliko je budalaština stopljeno u ovu epizodu.

    Sama ideja da se svijet Jonathana Swifta pridruži MM mitologiji mi se učinila simpatičnom i nažalost sve je ostalo na ovome.

    Sve ono što se u samom stripu događa je totalni promašaj.I čemu uopće tome još dodavati Orlofa koji ionako nema blage veze o čemu se to uopće radi da slučajno ubije konja gospodara tih aliena.

    Toliko je toga ostalo otvoreno da li očekujemo tu aliensku odmazdu za počinjenje zločina i koje to oružje za uništenje skriva ta knjiga od Jehra .

    Uh ja čak pokušavam naći neki smisao u ovoj priči.Sudeći što nikad nismo vidjeli nastavak je još jedna totalno promašena priča.Možda se u budućnosti ipak ovaj svijet uvuće u MM mitologiju, ali nekog to ipak bolje barata sa svim tim.

    Ostaje mi samo žaliti za propuštenim jer sama ideja uvlačenja ovog svijeta u mitologiju MM mi se učinila simpatičnom.

    O crtežu neću trošiti puno riječi nego jednu rečenicu, kakav strip takav i crtež.

    Krajnja ocjena totalni promašaj.

    09.01.2010
    15:42:00 sati
    provodina
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 6, 10

    Pa dobro nije baš tako loše;-))Osnovni problem ove epizode je što osjetno "iskače" iz uobičajenog MM šablona/kontinuiteta, pa zato ima par problematičnih postavki - Martijeve psihičke moći(?).Orloff koje je tu tek kozmetike radi, rasa vanzemaljaca koju nikad više nećemo susresti u serijalu te naravno spominjanje Johnatana Swifta - pa čemu to,osim što je on Irac??Ništa bitnog ne pridonosi samoj priči osim to što se spominje..šteta, moglo se to bolje iskoristiti.. Chiarolla se tek zagrijava, može on bolje.Naslovnica sa Liliputancima je odlična, mada je Java malo promašen,ali meni osobno jako draga,jedna od najdražih u serijalu..

    09.01.2010
    18:41:00 sati
    Aco
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 36%

    2, 2, 6, 6

    haha, slažem se s recenzentom, ovo je definitivno jedna od blesavijih MM epizoda koje sam pročitao. Vanzemaljci koji su udaljeni od nas tko zna koliko milijuna svjetlosnih godina, ali ipak jedni liče na ljude a drugi na zemljske konje. Idiotarija.

    12.05.2010
    18:00:00 sati
    Panon
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 5, 3

    "a oni njegovi elementi o superiornoj rasi u odnosu na našu ispadaju smešni i patetični pokušaji. Vanzemaljci su napredniji jer putuju kroz Vasionu, komuniciraju mislima, ali su im gazde konji, koje nazadni Zemljani ubijaju hicem u čelenku! Bem ti takvu naprednu rasu."

     

    Ha, ha, upravo tako, teški shit.

    Martinove psihičke moći... Koji vrag? A pojavljivanje Orloffa stvarno ničemu nije služilo. I kada Gala skuži kako je grozno postavljanje bombe u avion tek nakon razgovora s Martinom. :D

    Chiarolla je odličan crtač prirode, ali ljudi su mu užasni. Najgore su akcijske scene. Nikako se ne razaznaje što se dešava.

    14.10.2010
    15:31:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 38%

    4, 2, 5, 5

    Loše. Prvih 20 stranica stripa su donekle ok a kasnije je sve katastrofa.

    05.11.2010
    18:20:00 sati
    supermike
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 43%

    2, 4, 5, 10

    Naslovnica mi se puno svidja.  Eto, zavrsio sam s pozitivnim stvarima ovog stripa.  Prica je slaba, i najbolji dio je ono pri kraju, kad Martin otkrije da je onaj slavni Irski pisac Jonathan Swift bio vanzemaljac; to je nekako dobra fora, jer je covjek pisao cudne stvari ranim 18-im vjekom.  Ali crtez je slab, a pogotovo onaj dio kad Martin i oni vanzemaljci komuniciraju svojim mislim, bez ikakvog razgovora, a udaljeni su samo par metara od jedni drugog.  Zasto jednostavno nisu mogli otvorit usta i pocet normalno razgovarat?  Taj dio nisam mogao shvatit.  I ne razumijem zasto se Sergei Orloff uopste pojavljuje u ovom striput.  Ne izgleda da njegovo prisustvo ovdje imam ikakve poente.  Slaba prica, u serijalu koji je, u vecini slucajeva, veoma dosadan.  Eh... Martin Mystere... sta sam ionako ocekivao od ovog?

    10.10.2011
    16:42:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 58%

    5, 4, 8, 7

    Osnovna ideja ove epizode, a to je da je Swift izvanzemaljac, nije nikakav problem, ali besmisleno ubacivanje Orllofa i još par nelogičnih scenarističkih rješenja je. No ako netko želi imbecilnu priču sa totalno dosadnim scenarijem neka pročita Prosperijevog "Snježnog čovjeka".

    I potpuno mi je nerazumljivo blaćenje Chiarolle. Mogu razumjeti da se nekome ne sviđa kako crta lica likova, ali da se trudi da zablati strip... I još k tomu njegov je crtež ovdje detaljniji od današnjeg na Zagoru.

    28.12.2011
    12:12:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 15%

    1, 1, 2, 3

    Ova epizoda se teško zaboravlja jer ovoliku količinu gluposti još nisam pročitao... dobro barem ne u MM serijalu. Prvo IRA koji vrag je ona zanimljivo napravila u ovoj priči? Ništa, valjda je trebal  neka kritika besmislenosti terorizma ili nečega što je samo našem scenaristu poznato. Orloff pa koji hurac on radi u Irskoj niti to ima logike niti je bilo ikakve akcije. Ona konjetina koja je strašno inteligentna je trebala sletiti odmah do slugu, a ne raditi široki krug po čitavoj Irskoj i onda se isčuđavaju zašto ju je pobrao auto i metak u čelenku. Na Swifta je šteta trošiti riječi... Crtež je malkice bolji od priče, ali java izgledao zaostalo i to ne u smislo evolucije. Naslovnica, pa gdje se vide ti mali ljudi u priči.

    29.06.2012
    18:33:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 36%

    5, 2, 3, 6

    Orloff, IRA, Liliput, Irska i rasa izvanzemaljskih telepatskih konja? Da sve te gluposti su ugurane u ovu prejadnu epizodu!

    11.01.2013
    11:15:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • marko15532

    Ukupna ocjena 35%

    3, 3, 4, 5

    Marti teroristkinji koja se upravo pokajala (otprilike): "Srećno, šta god odlučila."  EHHH?

     

    Ovo s konjima - kao metafora pretpostavljam da funkcioniše kod Svifta, ali ovo je samo konj, i to dosta neprijatan.

     

    Mislim da je trebalo da se posveti više stranica tome kako se Orli izgubio i tek kasnije stigao do Kerija. Da li su se za to vanzemaljci pobrinuli ili IRA? Ili Svift? 

     

    Svemirski brod u obliku kamena? Dooooobro.

     

    Jedini razlog zbog koga ne mogu da dam niže ocene za priču i scenario jeste da je priča, u poređenju sa ludnicom u koju kročim svakog jutra kad izađem kroz vrata, dosta koherentna.

    20.01.2013
    18:41:00 sati
    marko15532
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Iznenađujuće loše ocjene! Ili iznenađujuće dobre od mene, ovisno iz kojeg kuta gledamo :) Ono što mi se najviše svidjelo u ovoj epizodi je humor. Swift - vanzemaljac, pa opis upravljanja automobilom... Ha ha ha, kad alien opisuje koje sve radnje obavljamo dok vozimo automobil stvarno ti dođe da kupiš automatik. I šlag na kraju - Orllijevo ubijanje konja prvo automobilom pa metkom da ne bi patio. Pukla sam od smijeha.

    02.07.2013
    15:24:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 60%

    7, 3, 7, 9

    Nije to toliko katastofično loše. Crtež je ok, kao i naslovnica. S obzirom na razne bedastoće i gluposti u svim varijantama oko Atlantide i nekom uzvišenoj ulozi Martiya s duhovne strane koje smo susretali u više slučajeva, ovo sigurno ima prolaznu ocijenu.

    21.09.2013
    16:48:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 43%

    4, 2, 6, 7

    27.10.2013
    22:13:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    6, 5, 3, 5

    05.04.2014
    21:51:00 sati
    BS
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 60%

    7, 6, 5, 6

    Meni ovo nije toliko loše jest da je gupo i naivno ali je i dosta zabavno.

    04.10.2014
    10:46:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • big joco

    Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 4, 6

    03.12.2015
    01:48:00 sati
    big joco
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 39%

    3, 2, 6, 6

    Prosperijev najgori rad. Ne čini mi se loše da kaže koju o IRA-i te Swiftove uratke uklopi u neku ideju da je vanzemaljac ali jednostavno nije znao kako izvesti. Kakva Martyjeva mogućnost da osjeti gdje se kradljivci dokumenata nalaze, kakva njegova moć da telepatski komunicira? Kakav konj, ljutiti šef vanzemaljaca, čemu ubacivanje Orloffa pa još na kraju s otvorenim pitanjem je li preživio? Sve je manje-više spomenuto i u recenziji i kroz komentare razočaranih prethodnika.

    Scenarij ne dobiva jedinicu jer nije išlo još toliko nisko da se Marty zaista nađe u nekom paralelnom svijetu s čovječuljcima. Dakle, moglo je i gore. 

    22.11.2017
    21:40:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 18%

    1, 1, 1, 9

    Neopisivo užasavajuće.

    11.07.2019
    17:21:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Vrlo pitka i brzo citajuca epizoda sto je za martina rijetkos. Prica i nije nesto, ali nije ni apsolutni drlog. Komican dio je kada na kraju onog konja vanzemaljca kojeg njegovi podanici opisuju prek cijele stranice kako je uber napredan i za ljudske ogranicene pojmove nedokuciv,  a potom u sljedecoj sceni ga orlof jednostavno pogodi autom i naknadno upuca da ga dokrajci haha. Bas sam se nasmijao na taj dio. 

    21.10.2020
    18:20:00 sati
    karuro
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 38%

    3, 2, 6, 5

    Jedno je dobiti inspiraciju od nečega, a drugo je to izreciklirati, iskasapiti i ukomponirati u MM. Kraj je živa katastrofa.

    09.12.2020
    19:14:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    11.02.2021
    23:00:00 sati
    benx40
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Opet Orli stradao, IRA, Irska, vanzemaljci, nije totalni krš, ali malo je naporno za pročitati i crtež je dosta loš .

    10.11.2021
    16:21:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2515
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2082
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1868
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1784
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1750

Aukcije

Forum