Kameni sarkofag

Martin Mystere

MM SA 53/55 | 232 str.

Mariju Ossowiecki, djevojku tajanstvenih sposobnosti, oteo je Vlad Balcer, koji želi da se dokopa drevnog kamenog sarkofaga koji ima navodno nevjerovatne moći. Ali u čudovišnom eksperimentu Maria poprima sjećanja neke druge osobe, koja nije među živima već 3000 godina...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 75%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 6

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kameni sarkofag
    MM SA 53
  • Kraljica od Sabe
    MM SA 54
  • Deset zagonetki za deset gradova
    MM SA 55

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il sarcofago di pietra
    MM SR 187
  • La regina di Saba
    MM SR 188
  • Dieci enigmi per dieci citta'
    MM SR 189

ZANIMLJIVOSTI

  • Prva MM epizoda za koju je scenario napisao Paolo Morales
  • Prvi put se pojavljuje Maria Ossowiecki. Kasnije ćemo je ponovo vidjeti u mnogo manje kvalitetnoj epizodi iz pera istih autora - SA #64/65 "Zavjera/ Operacija Džingis Kan"
  • "Kraljica od Sabe" koja se pominje u Bibliji, Kuranu i etiopijskoj istoriji, bila je vladar Sabe, koju je moderna arheologija smjetila u današnji Jemen. Različiti izvori nazivaju je još i Bilkis ili Makeda. U stripu se pominju prva dva imena ali ne i treće.
  • "Kralj Solomon" prema Bibliji je treći kralj Izraela i Jevreja, sin izraelskog kralja Davida.
  • Sličnu reinkarnaciju vladarske ljubavi iz legendi imali smo prilike da vidimo i sa Zagorom i Marie Laveau kao Damballah i kraljica Songhaya u epizodi ZG LU #107 Carstvo Songhaya"
  • Psihometrija je teorijska disciplina, utemeljena na statistici, koja proučava mogućnosti, zakone i principe mjerenja psiholoških pojava, konstrukcijom, standardizacijom i evaluacijom testova i drugih psiholoških mjernih instrumenata, kao i statističkim problemima empirijskih istraživanja ili prema Vujaklijinom Rječniku stranih riječi i izraza to je pokušaj ili želja da se psihičko predstavi matematičkim putem.
  • Pominju se "putevi tamjana". Jedna od najpoznatijih ruta kojom su se trgovci kretali počinjala je u Jemenu, odakle se po vrlo nepristupačnom terenu (kroz pustinjska područja na Arabijskom poluostrvu) kretalo prema sjeveru na devama. Plinije Stariji, rimski pisac iz I vijeka, tvrdio je da je upravo kontrola trgovine tamjanom učinila zemlje južne Arabije najbogatijim na svijetu. Odatle i potiče kasnije ime Arabia felix (Sretna Arabija), koje se često bilježilo na starim geografskim kartama. Na području "Sretne Arabije" razvilo se kraljevstvo Saba, čija se kraljica spominje kao ugledna starovjekovna vladarka.
  • Drevni kip koji je Java kupio na aukciji platiće Martin od nagrade koju je dobio na kraju sljedeće epizode MM SA #56 "Šifrirana staza"
  • U recenziji na uBC-u ova epizoda je naslovljena kao Javina ljubav

Kad prvi put pročitam neku epizodu utisak je najčešće mnogo bolji nego kad se tome pokuša pristupiti sa, da tako kažem, kritičke strane, jer onda to obično bude mnogo lošije. Sa ovom epizodom to nije slučaj, možda je utisak samo za nijansu slabiji. Ovo sigurno nije najbolja MM epizoda ali je obavezno treba pročitati.

Morales se u ovoj epizodi pozabavio biblijom, legendarnim kraljem Solomonom i Kraljicom od Sabe, reinkaranacijom, nacistima, Jevrejima, Arapima, paranormalnim moćima itd. ali sve je to prilično dobro uspio da uklopi u smislenu cjelinu. Ono što mi se najviše svidjelo je sam koncept epizode i hronološko izlaganje. Cijela priča se temelji na biblijskim citatima i legendama koje pratimo kroz zanimljivu interpretaciju i stripsku adaptaciju, protkanu ljubavnim elementima. Veliki broj dijaloga nije uopšte naporan za čitanje, a posebno su interesantne priče o mudrosti kralja Solomona. Autor je pokušao da nam kroz tumačenje citata iz biblije razjasni i nerazjašnjenu misteriju građenja nekih starih građevina bez maltera i kroz dalju priču o legendama neuspjeh rimskog pohoda na područje današnjeg Jemena i Omana 25. g. p.n.e, što se lijepo uklopilo u priču.

Martin u ovoj epizodi nema neku posebno važnu ulogu, pa čak doživi da mu neko kaže kako je prilično ćutljiv. Za pripovijedanje su ovog puta više zaduženi neki drugi likovi. Ovo nije jedina epizoda u serijalu koja se bavi gore pomenutim temama, posebno onim iz biblije i reinkarnacijom ali je nekako najlakša i najzanimljivija za čitanje. Ono što je interesantno da čarolija potpuno ne prestaje i kad se Mariji vrati vlastita svijest, a kraj nam sugeriše da je malo i sudbina tu uplela svoje prste.

Epizoda sadrži i nekoliko upečatljivih scena. Jedna od njih je i kada sveštenik Mateo Ossowiecki neće da da oprost grijehova umirućem Balceru kad sazna da je on kriv za smrt njegovog oca i slika kako Balcer umire ostavlja snažan utisak. Ovaj događaj nije posebno značajan za dalji tok radnje ali sigurno da predstavlja plus za scenario. Na kraju smo imali prliku da vidimo bar dio manifestacije moći sarkofaga i sliku kako su boginja Sunca (kao njena majka) i samo Sunce u stvari jedno a Kraljica od Sabe "predstavnik" na Zemlji kroz koga se realizuje moć, za što je potrebno savršeno uklopljeno jednistvo oba dijela sarkofaga. Jedno je malo ostalo nejasno porijeklo sarkofaga.

Java i Marija

Konačna ocjena je da je ovo sigurno ubjedljivo najbolja epizoda od svih koje su do sada izašle u izdanju Stripa agenta. Crtež nije loš, iako mi se ne sviđa stil kako je nacrtan Martin. Naslovnice su malo lošiji dio, posebno prva, a druga bi dobila veću ocjenu da glava Kraljice od Sabe nije toliko uočljivo nacrtana nesrazmjerno manja u odnosu na tijelo.

Naprijed

MM SA 52 Na tragu nevidljivog

MM SA 55/56 Deset zagonetki za deset gradova

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Morales je daleko bolji pripovedac nego sto je crtac, ali u duetu sa Grimaldijem funkcionise dobro. I slozio bih se sa recenzentom da je ovo ponajbolja epizoda objavljena od Strip Agenta, a bice tako i ubuduce. Ovim tempom osedecemo cekajuci na jednu epizodu iz MM serijala dostojnu ove price. A Marija Osovjecki jeste Javina riba, to se vidi u Operaciji Dzingis Kan i gigantu Andjeo zla, gde su zapravo njih dvoje glavni akteri a MM puki posmatrac. A Mariju cemo i kasnije videti vise puta u cameu... U svakom slucaju Kraljica od Sabe spada medju najbolje u vaskolikom serijalu, a Morales uz Kastelija i Rekanja medju najblje scenariste.
    10.10.2007
    20:44:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Javina djevojka po prvi puta......poslije vidimo da je još ima i drago mi je zbog toga.Najbolja epizoda Martija u Strip Agentovom izdanju definitivno.
    11.10.2007
    00:51:00 sati
    kico
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Nakon citavog niza ubojito dosadnih Marijevih avantura,konacno jedna nadprosjecna prica koja iskace iz sivila ucmalosti.Starimo mi,a bogami stari i Martin pa se iz avanturiste sve cesce pretvara u dosadnog profesora.
    25.10.2007
    12:24:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Najbolji Strip-agentov Marti do sada. Velika priča koja se proteže kroz 3000 godina,od Salomona preko 2.svjetskog rata pa do sadašnjosti, prepuna povijesnih i zemljopisnih referenci te biblijskih legendi u kombinaciji sa psiho-moćima te nesvakidašnjim emotivnim dodatkom (Java-Marija)rezultira u jednu od ponajboljih MM epizoda do sada. Crtež mi se jako sviđa,MOrales nije tek kopija Allessandrinija već je izgradio svoj stil i smatram ga jednim od boljih u MM-u.Posebno mi se sviđa kako crta emocije likova - npr. u nježnostima koje izmjenjuju Java i Marija dok se postepeno zaljubljuju jedno u drugo, a dobar je u borbenim scenama te u crtanju kulisa (Jeruzalem,Jemen). Konačno jedan Marti na kioscima koji može stati rame uz rame sa starim klasicima. Vrijedi pročitati.
    13.01.2008
    16:53:00 sati
    Aco
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Jedna odlična priča 'pojačana' citatima iz Biblije i povijesnim backgroundom. Malo mi je kraj bio nedovoljno 'napet'. Ono, ona odleti u nebo, zločinci kažnjeni, svi dobri momci na broju (nema žrtava), i sve riješeno... Mlako. Nikako ne spada u najbolje priče dobrog starog strica Martija, ali svakako zaslužuje da joj posvetite svoje slobodno vrijeme.
    11.09.2008
    22:13:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Dobar, dobar! Jedino je kraj mogao biti malo bolji. Vjerojatno najbolji Marty u izdanju Strip Agenta.
    27.12.2008
    15:40:00 sati
    Death
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ma, prejak je taj Morales! Možda pretjerujem sa svim tim desetkama, ali s ovim visokim ocjenama, na neki način, iskazujem svoje oduševljenje ovakvim scenarističkim pristupom prema nekom stripu, a ujedno odajem počast autoru ovog izvanrednog scenarija. Nema se puno toga dodati sjajnoj @delbojevoj recenziji, ali evo par (dugih:)) riječi tek toliko da nešto kažem... Morales, osim za sjajni (zreli) scenarij, pobire lovorike i za samu ideju/priču. Nitko sretniji od mene kad se misterij odnosi na kakvu staru tajnu zaboravljenu već nekoliko tisuća godina, a do njenog otkriča se može doći samo preko nekih starih prašnjavih spisa i pergamenata. I ovdje dolazi do izražaja super-uspjelo povezivanje stvarnih događaja s fikcijom, s time da imamo i treći čimbenik - legendu - o kraljici od Sabe. Ipak, ono što najviše oduševljava je, kao što sam već rekao, pitak scenarij, koji se u mongočemu razlikuje od onog ostalih MM staffovaca. Moralesov scenarij je, prije svega, realističan; a to mu omogućava da stvori likove koji odišu životom, likove koji se čine stvarnima! I mene je upravo to opčinilo, jer dosad nisam mogao ni zamisliti da jedna MM epizoda može funkcionirati na jedan ovakav način, bez zatrpavanja pustim zamršenim detaljima i ostalom kompleksnom materijom. Nakon čitanja ovih 240 stranica, čovjek jednostavno ne osjeća nikakav zamor! Morales nije samo dobar scenarist, već i crtač. Obavljajući obe dužnosti on, na neki način, nadopunjava samog sebe. Hoću reći, pravilnim dočaravanjem ekspresija svojih likova (grimase lica), on s tim samo pojačava opći dojam; što se može vidjeti u odnosu punom tajni između Jave i Marije. Jasno je da se mnogima na prvi pogled neće svidjeti taj crtež, zbog vidljivih nedostataka s tehničke strane, ali snaga Moralesovog crteža je u tome što on zna "crtati strip", kadar po kadar, a s tom karakteristikom uspjeva se, kao scenarist, do kraja izraziti... Što se tiče naslovnica, one su okay. Preporučujem ovu epizodu svima; iako možda nije najbolja ikad, uvjeren sam da će se većini ova lijepa priča itekako svidjeti. Istina, kraj je mogao biti za nijansu bolji i volio bih da je jasnije razjašnjena koncentracija moći baš u tom sarkofagu. Pitam se, jesu li sve one legende, artefakti i spisi barem donekle vjerodostojni? Ma, nije bitno, važno je samo to da sam stvarno uživao čitajući ovu priču! :)
    04.02.2009
    23:01:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Epizoda nije ništa posebno, samo mi se ne sviđa što je tako duga. Dva nastavka bi bila sasvim dovoljna, ovako mi se bilo teško koncentrirati na više priča u epizodi. Bio je dobar dio na početku kad su u Jemenu otkrili sarkofag.
    16.04.2009
    13:37:00 sati
    Panon
    uredi
  • Aster

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Morales i Grimaldi mi nisu omiljeni crtaci, ali ova epizoda je cista desetka sa zvezdicom! Svaka cast!

    28.01.2010
    13:00:00 sati
    Aster
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Ovo bi mogao biti jedan od dokaza da Marti zna ispaliti jednu dobru epizodu i u tom današnjem periodu, kako će još pokazati i tek nadolazeće priče.

    28.07.2010
    12:45:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 78%

    8, 9, 7, 6

    Tečna, pitka priča s pomalo isforsiranim, nedorečenim krajem i osrednjim crtežom. Najveći plus ove epizode je zanimljiv način pripovijedanja koji čitatelja drži u napetosti od početka do kraja. Dakle, prst gore za Moralesa.

    10.10.2010
    21:12:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Yeah! MM onakav kakvog sam ga zavoleo u modernijoj formi (modernije ne znaci bolje!!!!), misterija, avantura, napetost, akcija, sjajni obrti, sjajni likovi, sjajne lokacije. Morales fala!

    25.05.2012
    13:14:00 sati
    kasper
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Java se zaljubio. Baš sam nedavno pročitao kako završava ta romansa.

    21.07.2012
    01:07:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 9, 7

    Vjerojatno i najbolja epizoda u SA periodu. Ono što je ovdje najjače je pripovjedanje, svi likovi sa svojim postupcima izgledaju nevjerojatno ljudski a scene bez teksta su nešto najbolje dosad.

    20.02.2014
    07:47:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Već su ljudi istakli pre mene, jedina mana ove epizode je njen pomalo isforsiran kraj, kojim je donekle "ubijena" mističnost koju autori od početka grade oko Marije, ali je to, s druge strane, bilo neophodno, ponovo je "prizemljiti", zbog njene kasnije uloge u serijalu.

     

    Ova priča po svojoj dužini odgovara gigantima, a i po kvalitetu je uz one najbolje.

     

    Dodao bih još jednu zanimljivost samo, a to je da su autori Princa Valianta takođe iskoristili legendu o Solomonu i kraljici od Sabe, pisao sam o tome svojevremeno - radi se o najdužoj Valiantovoj avanturi...

    http://www.stripovi.com/recenzije/princ-valiant-pv-cb-1-daleko-od-camelota/835/

    30.04.2014
    01:58:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Svakako među najboljim epizodama iz SA perioda! Ima sve što jedna dobra epizoda treba imati, dužinu (tj. broj stranica), širinu (tj. opsežnost priče), zanimljiv crtež, odličan scenarij. Počivao u miru, Paolo, zbog ovakvih epizoda te nećemo nikada zaboraviti.

    14.06.2014
    13:56:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Meni je ovo najbolja priča iz ovog novog perioda, a i među najboljima u serijalu.  Ovo priča je kao iz zlatnih, početnih,  Martijevih brojeva.

    14.06.2014
    20:34:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Nisam ljubitelj novih MM ali ova mi je epizoda fantastična.

    04.10.2014
    14:37:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Odlicno, nemam zamjerke!

    23.05.2015
    21:11:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Impresivan Moralesov scenaristički debi. Posve novim pripovijednim načinom vratio nam je staru Castellijevu fascinaciju usporednog proživljavanja istog osjećaja od strane povijesnih i sadašnjih likova. Pri čemu misterij djelomično ostaje u drugome planu pa tek naknandno primjećujemo nedorečenosti vezane uz sarkofag i njegove moći. Dvjema generacijama Balcer-Wrobel-Ossowiecki pridodana je Maria Ossowiecki kao posrednik između drevnog i suvremenog. Želja za moći i strah, sumnjičavost i ljubav, nekad i sad, središnje su misli stripa. Realizirane domišljatim odnosima radnji, koje se nekad kontrastno isprepliću (Balcer mlađi muči Mariju dok Martin noćari dovršavajući članak) a nekad neočekivanim detaljem nastavljaju jedne na druge (visoka mjesečina koja obasjava Mariju i Javu pretvara se u let zrakoplova u kojem par ostaje zagrljen). Iznenađuje što čak svakodnevni ugođaj Martinova doma možemo gotovo osjetiti, a što tek reći o infantilnoj zlobi oca i sina Balcera, ispadu užasa Ossowieckog juniora ili ljubavnoj radosti/tuzi Jave i Marije. Crtež podjednako osvaja sjenovitim površinama i muzejskom drevnošću koja zrači iz svih oblika, potencirajući prema potrebi osjećaje likova i savršeno povezujući staro i novo. Epizoda koja razbija rutinu i na žalost sve učestaliju monotoniju ovog serijala, koja ukazuje na drukčije moguće načine i baca rukavicu izazova Pasiniju, Santarelliju pa i Beretti i samome Castelliju, koja pokazuje što Martin može biti, kada se zna i hoće. 

     

    12.08.2015
    21:54:00 sati
    Willer
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    08.08.2016
    08:26:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunski! Ništa manje od toga! Priča koja ne gubi na zanimljivosti ni nakon više čitanja, a odlikuje se zanimljivošću, dinamikom, povijesnim činjenicama, geolokacijom, mitologijom... Sve to popraćeno odličnom zapakiranošću u radnju koja plijeni čitateljevu pažnju.

    08.07.2019
    15:54:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum