Buffalo Express

Nathan Never

NN SD 31/32 | 188 str.

Nathan i Legs pridružuju se četvorici vozača Buffalo Expressa koji moraju odvesti opasan toksični teret na udaljenu lokaciju u Costa de Plati. Put do odredišta prepun je opasnosti, od podivljalih motorista, manijakalnih gerilaca i nepovjerljive vladine vojske, sve do karnivorske faune i ljudske rušilačke prirode.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 61%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 5

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Glas iz prošlosti - Buffalo Express - Mrtve zemlje
    NN LIB 12
  • Buffalo express
    NN SD 31
  • Mrtva zemlja
    NN SD 32

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Buffalo express
    NN SR 34
  • Le terre morte
    NN SR 35

ZANIMLJIVOSTI

  • Dvostruka epizoda koja se dešava u sličnim uvjetima kao i epizoda #12/13 "Izgorena zemlja", a možda je i Costa de Plata dio zloglasnog Teritorija. Čak je i naslov sličan – Izgorena zemlja – Mrtva zemlja
  • Na naslovnici #31, veliki majstor Castellini se nije potpisao. Sigurni? Zarotirajte naslovnicu za 180 stupnjeva i pogledajte prašinu koja se širi oko kotača.
  • Str. 3. oznaka ulice Clouzot Row 163, po slavnom detektivu Clouzotu iz Pink Panthera?
  • Str. 21. "Hit the road Jack", str. 23. "Oh, Suzanne", str. 32. "I'm runnin down the highway"; str. 24. "You're gonna quit me baby, good as i been to you"
  • Egzotična fauna Teritorija: ovce mesožderke, kukci nekrovori (hrane se mrtvim mesom), pojava minijaturnog stonogaša podsjeća Nathana na događaje iz #12/13 "Izgorena zemlja"
  • Kemikalije: Sulpurex, Benzoxoil tvrtke Connery Amalgamated (CONAM)

Zemlja koja je umrla urlajući...

Ova pripovijest indirektni je nastavak i tematska poveznica sa pričom o preživljavanju na Teritoriju (vidi "Izgorena zemlja") gdje smo bili svjedoci postapokaliptične dekadencije tipa Mad Max, i to najviše u narušenoj ravnoteži ekosustava, izazvanoj nenaravnim putem. Teritorij je jedna velika nepregledna pustinja, zemlja spržena suncem i puna ožiljaka od eksperimenata koji su se sustavno vršili na tom dijelu zemlje. Zemlje južnije od Teritorija, vjerojatno niže prema Meksiku i Južnoj Americi, nisu bilo toliko pogođene eksperimentom, koliko su devastirane sustavnim uništavanjem okoliša odlaganjem otrovnog otpada. Siromašne i ratom pogođene zemlje su pogodne za skladištenje takvih otrova jer je država u takvom rasulu da se jedva sama održava, a kamoli da se građani i država opterećuju ekološkom sviješću. Sam naslov druge epizode sugerira nam da je ta zemlja mrtva, a sve ono što nam je Medda prikazao u ove dvije epizode, ostavlja nam malo prostora za optimistički pogled na bolju i svjetliju budućnost.

Ulice glavnog grada pod budnim su okom velikog Generala

Izmišljena zemlja koju Nathan i ekipa posjećuju nazvana je Costa de Plata (Srebrna obala), koja možda i može odavati prizvuk naziva nekoć prosperitetne obale. Prema pričanju taksista iz Glavnog grada iliti Metropole Costa de Plate, stanje u državi je krenulo na gore kad je prije 10 godina na vlast došla nova vlada zloglasnog Generala. Kao država je podržavala industrijski napredak, davala velike novce veleposjednicima koji su zapošljavali mnoštvo radne snage. No projekti su propali, država bankrotirala (i vjerojatno pala pod državnim udarom), veleposjednici spremili novac na sigurno, a radnici su na ulicama. Sada jedino što cvjeta je seksualni turizam, što je veliki izvor prihoda i u stvarnom svijetu. Recimo da države poput Malezije, Tajlanda, Kube, Portorika i ostalih podržavaju i odobravaju tu vrstu privređivanja. Costa de Platu lako se može poistovjetiti sa više stvarnih država čija apsolutistička i diktatorska vlada drži narod u šakama pomoću svojih militantskih snaga, a kako je narod sve nezadovoljniji sve više se pojavljuje gerilskih terorista koji se pokušavaju izboriti za novu, bolju državu i pritom ne biraju sredstva. Primjera ima mnogo; od država Latinske Amerike, srednja Afrika pa do srednjeistočnih države. General, vođa Costa de Plate može se vidjeti na nekim vinjetama na panoima Metropole (vidi sliku 1), a jako podsjeća fizički na Sadama Husseina. Generalima su se nazivali mnogi diktatori, poput Pinocheta u Chileu ili Franca u Španjolskoj. Na čelu gerilaca je nemilosrdni Carlos Macheta sa svojom sestrom koji svojim "oslobodilačkim" težnjama samo onemogućava našoj družini ostvariti cilj. Tako sličan svim srodnim revolucionarima diljem svijeta da ga uopće ne moram opisivati.

Na meti robota

Likovi su moderna verzija goniča stoke koji umjesto konja jašu ogromne čelične zvijeri odnosno kamione od milja zvane "Buffalo Express". To su: gruba osvetoljubiva seljačina Grosz, podeblja crnkinja bez nekih aspiracija u nalaženju boljeg posla Mabel zvana Moby, mladi žigolo kaubojčina Ringo, te vođa konvoja Friedkin. Dodajmo tome Nathana i Legs i ekipa je potpuna. Donekle složna ekipa sa pokojom crnom ovcom, teškom će i s mukom (i ne baš u cijelosti) doprijeti do odredišta, da bi na kraju postali samo nijemi svjedoci ekološke katastrofe koja je skoro pa nepopravljiva.

Gledano u globalu, Medda je do ove epizode napravio tek četiri priče, tako da nije ostavio neki duboki trag u serijalu. No, Bufalo Express se pridružuje epizodama tipa "Srce tame", "Prljava ulica", pa čak i "Izgorenoj zemlji" gdje se svugdje primjećuje sveopće rasulo institucija, države i okoliša. Svaki čovjek je za sebe, bila to Metropola ili mirno zabačeno naselje usred Teritorija. Atmosfera neumitne propasti i beznađa vidljiva je i u prijašnjoj epizodi SD, "Prljava ulica". Ali, dok je dobrih ljudi, bit će i nade. Pečat će svakako ostaviti u brutalno nabrijanoj SF drami u G4 nazvanoj "Ustanak", gdje će grubo raskrstiti sa terorizmom. Prednosti ove priče - scenarij i ideja koja stoji iza toga može se preslikati na stanje pojedinih država u našem svijetu, izmišljeni jezik (jel to spanglish?), cyberpunk elementi, nezaobilazne motociklističke bande koje vrebaju u pustim cestama, devijacije u okolišu i životinjama. Kad malo bolje razmislim, ova epizoda mogla bi se smjestiti ili na Texov Divlji zapad s goničima stoke ili u neku od Zagorovih avantura gdje vode ekspedicije u neistražene krajeve. Ovom polutalijanu/Argentincu, Toffanettiju već je druga priča u tandemu s Meddom, a vratit će se u LU #44 "Zarazi" za nekih 14 epizoda. Vrlo je sličan Bastianoniju, krućeg i staloženijeg crteža, za razliku od divljih Casinija ili Marija. Ludensova "Zaraza" će imati strašno mutni otisak tako da ovo izdanje SD-a izgleda puno bolje. Castellini doslovno žari i pali u svojim naslovnicama, no svakako, ima i puno boljih i maštovitijih naslovnica.

Legs: "Znaš, ovdje se kaže da je ova zemlja umrla urlajući. Pomalo tužno, je li? "
Nathan: "Ne, tužno je to... što je nitko nije čuo kako urla."

Naprijed

NN LU 47 Glas iz prošlosti

NN SD 33 Opsesija

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    Pa ako je Meda imao na umu da pokaze kako je komunizam i revolucija jedno zlo covecanstva, cak i u buducnosti, onda je pogodio metu. Meni samo nije jasno kako su te suicidalne ideje Karla Marksa, Ce Gevare i osatlih govnara uopste prezivele Inner space projekat, kad su mnoga znanja o proslosti covecanstva nepovratno izgubljene. Izgleda da se to crveno zlo ne moze unistiti nikako. Tofaneti mi nije nesto, a bice da je Costa del Plata Argentina buducnosti.
    17.10.2007
    20:04:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 70%

    7, 8, 6, 7

    interesantna priča, malo izvan uobičajenog nathanovog svijeta, ovaj put upoznajemo meksiko budućnosti. nisam raspoložen sa neka dalja obrazlaganja ove priče, samo ću još reći da mi toffanetti ne leži nikako i ne sviđa mi se njegov crtež.
    17.10.2007
    20:37:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Prosječna Nathanova priča. Obožavam Castellinijeve nalovnice. Toffanetti mi nikako nije omiljen crtač. Najviše od svega ostala mi je u sjećanju posljednja Nathanova rečenica, koja zvuči tužno i prokleto realno...  
    18.10.2007
    00:28:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 78%

    9, 9, 5, 9

    Dok čekamo na Libellusove knjige dosta često čitam Nathana u zadnje vrijeme i listam stare epizode. Ova je jedna od mojih nadražih. Odlična avantura kamionima u polu-divlje predjele koja me malo podsjeća na Mad Maxa(bande na motorima), karizmatični vozači i uzbudljive poteškoće koje susreću na putu(nikad neću zaboravit poludjele ovce ljudožderke)..uvijek se dobro zabavim čitajući ovu priču.Nastavak je malo lošiji ali ukupno gledano, ovaj dvobroj pruža dobru zabavu kod čitanja. Crtež je jako loš, pravi amaterski i sreća što ovaj Toffanetti nije često crtao. O Castellinijevim naslovnicama ne vrijedi trošiti riječi. Čovjek je majstor!
    18.10.2007
    12:05:00 sati
    Aco
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Sjećam se da mi je ovo bio možda i prvi strip koji sam kupio na kioscima. Zanimljivo da je to bio NN kojega uopće ne čitan...
    22.10.2007
    13:50:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 5, 10

    Ideja donekle podsjeća na radnju "Nadnice za strah", romana Georgesa Arnauda o grupi kamionđija na zadatku prijevoza nitroglicerina s jedne destinacije na drugu, što se ispostavi pravom pravcatom, i po život opasnom avanturom. Meddina priča također jako dobro dejstvuje kao uzbudljiva i dinamična "on the road" avantura krcata akcijom, opasnim situacijama u kojima dolazi do izražaja profiliranje likova, međusobni odnosi, ideje, interesi svakog od njih koji sa sobom nerijetko povlače i prave moralne dvojbe... uz, naravno, socijalni i politički subkontekst, koji je neizbježan u Meddinim NN epizodama i kojim dečko sasvim okej barata.
    22.10.2007
    17:54:00 sati
    kiky
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Priču sam pročitao davno i ostavila mi je pozitivan dojam. Prava futuristička "on the road" epizoda s odličnim likovima... da je barem više ovakvih Nathana, a ne onih učestaljenih i dosadnih polemiziranja  na bazi psihe, morala, zagonetne prošlosti...itd. Crtež je solidan kao i naslovnice.
    01.11.2007
    14:42:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Zanimljiva akcijska epizoda u stilu Mad Maxa. Kada sam je prvi puta pročitao oduševio sam se. Sada mi je nešto manje dobra ali još uvijek draga i rado je čitam.
    07.11.2007
    14:14:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 79%

    8, 6, 9, 10

    @ prozirna senka, tko ovdje spominje komunističkog diktatora. Kao većinu prijašnjih ( a i većinu sadašnjih) južno i srednjoameričkih ''predsjednika'' (prev. diktatora) postavljala je i podržavala upravo vlada SAD-a. Inače, epizoda je jako zanimljiva, ali je scenarij klasika.
    23.11.2007
    09:38:00 sati
    Panon
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Prvi dio mi je odličan, puno puta sam ga čitao kao mali, a nikako nisam mogao nabaviti drugi dio. Kada sam ga napokon nabavio, bio mi je nekako preubrzan. Ali ipak, epizode ostaju u dobrom sjećanju.
    09.03.2008
    00:06:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Nekakav prosjek. Prvi dio dobar, drugi dosta slabiji. Crtež loš, ženske su nacrtane katastrofalno, posebice Legs Weaver, koja bi (kako joj i samo ime govori) trebala biti dugonoga crnokosa fatalka. Prolazna ''double-decker'' epizoda, olako potrošena vožnja kroz žalosnu zbilju Južne Amerike. Čak su i Castellinijeve naslovnice ovaj put nekako slabašne...
    25.09.2008
    18:30:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 85%

    8, 10, 7, 10

    Mad Max je zakon, kao i najbolji Nathanov scenarist - Medda!! Priča je toliko uzbudljiva da je nemoguće prestati čitati, jedino što završni dio nije baš dobro odrađen. Sve je nekako na brzinu i neuvjerljivo završeno. Još me kopka i razlog zbog čega bi netko otkupljivao toksični otpad.
    05.12.2008
    17:57:00 sati
    Spock
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Izvrsna adrenalinska epizoda koja mi, desetak godina nakon prvog čitanja, djeluje još moćnije i kvalitetnije. Medda se još jednom dokazao kao meni najdraži NN scenarist kako u prikazu melankoličnih epizoda tako i ovih akcijskih. Šteta samo zbog lošijeg crteža.
    04.12.2009
    12:18:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    26.12.2009
    19:57:00 sati
    Koresh
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 84%

    10, 8, 7, 9

    Volim ovakve akcijske epizode i prava je šteta što su prava rijetkost u novijim epizodama, a posebno volim i kad se radnja zbiva na tom opustošenom Teritoriju. S druge strane, scenarij nije najbolji. Neke stvari su se jednostavno odvijale prebrzo i bez nekog većeg značenja... Postavljao sam mnogo pitanja tijekom čitanja, ali Medda ipak na kraju nije dao odgovor na njih. A i nema neke veće i razrađenije pozadinske priče oko tog Nathanovog i Legsinog zadatka, samo jedan mali razgovor s Reiserom tijekom prvog dijela... Crtež prosječan; okoliš i prljavština Costa del Plate može stati ali likovi nisu nešto. Naslovnice dobre.

    03.02.2010
    13:04:00 sati
    mpavin
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Odlična maestralna priča.Još se bolji dojam  dobije nakon one zadnje rečenice na kraju.

    Toffanetti ovdje vrlo dobar, njegov stil se ovdje vrlo dobro uklopio u priču.

    01.02.2011
    16:09:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    Napomena recenzentu koji je napravio manji propust u zanimljivostima. Ulica nije dobila naziv po inspektoru Clouzotu, već po francuskom redatelju Henri-Georges Clouzotu jer je strip velika posveta njegovom klasičnom filmu Nadnica za strah iz 1953 (prijevoz opasnog tereta-nitroglicerina od strane vozača koji nemaju što za izgubiti).

    17.10.2011
    13:38:00 sati
    aristotel skotos
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    odlicna epizoda, napeta i puna akcije.

    22.01.2012
    22:41:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Meni osobno je ovo vrlo dobra epizoda, bolja od nekih prijašnjih.. Pogotovo mi se sviđaju oni kratki horror trenutci kada dođu u onu napištenu kuću i sretnu ovce ljudoždere.. Šteta da epizoda nije malo krenula u tom smjeru, npr. kad je ovog ovca ugrizla da ga je zarazila nečim ili sl.. Ali dobro je i ovako.. Crtež mi se sviđa, solidan isto kao i naslovnice.. Prosjek..

    03.09.2012
    11:32:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Dobra priča. Puno toga se događa kao na kakvoj Zagorovoj odiseji. Šteta što ovakva priča nije još bolje nacrtana.

    21.10.2012
    10:52:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    6, 8, 7, 9

    Dobra epizoda.

    04.04.2013
    20:13:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Meni je ovo odlična dupla priča. Prava avantura, krimić, akcija, misterija. Crtež u odnosu na neke ostale crtače iz serijala fenomenalan, pa zato i ocjena sukladna tome.

     

    08.09.2013
    21:57:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 79%

    9, 8, 6, 10

    Ne slažem se sa recenzentom da je Toffanetti sličan Bastianoniju, sem ako je mislio na Bastianonija kad je imao 5 godina. Prava je šteta što takvi kao Toffanetti i Bonazzi crtaju Nathana već četvrt veka, a Bastianonija jedva da ima svakih par godina.

    17.02.2014
    22:25:00 sati
    thekide
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Solidna epizoda.

    05.10.2014
    17:13:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Jednostavna i zabavna priča, no puna rupa. Nathan i Legs rade na tajnom zadatku, a predstavljaju se pravim imenima. Zatim, nije objašnjeno zašto bi Machetova sestra ubila mladog Ringa. Također ne znamo tko stoji iza odlagališta otpada i za koje svrhe ga koriste, s obziorm da dostavljačima plaćaju za otrovni teret. Ova dvostruka epizoda je nakrcana akcijom, tako da se pred kraj više ne zna tko tu koga... Inače, lijepo je vidjeti Legs i Nathana u interakciji s njihovim šalama. Meni jako dobre naslovnice i solidan crtež u kojem Natah izgleda normalno, a ne kao nabildani bik. Što se recenzije tiče, krivo stoji da je Medda do ove epizode napravio samo četiri priče. Uz tri spomenute (Srce tame, Prljava ulica, Spaljena zemlja/Pustinjski pljačkaši), napisao je i Nevidljivu silu, Prvaka, Nemoguće preživljavanje, U ponoru sjećanja/Jedanaesta zapovijed te Vampirus. 

    06.12.2017
    11:40:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 5, 8

    Okej akcijska epizodica. Likovi slabo i plitko okarakterizirani, osim "čuvara" gdje je malo rečeno, ali daje se više naslutiti, all around zabavan lik, šteta što nije preživio. Nathan i Legs su mogli biti zamijenjeni bilo kime, ne bi bilo razlike. Crtež poprilično jednostavan i slabašan.

    05.11.2018
    19:05:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Priča bi zapravo bila vrlo dobra i dobila bi ocjenu više da nema dvije fakat velike gluposti u scenariju:kao prvo, NN i Legs se pojavljuju kod lika koji se bavi ilegalnim prijevozom ultraopasnih kemikalija i kada ih on pita kako su čuli za njega, Nathan odgovori "čuo sam od prijatelja".Niti od kojeg su to prijatelja čuli, niti kada, niti gdje.Ma daaaaaj...
    Super, ono, zamislite da švercate drogu, dođu vam dva lika i vele "čuj, mi bi raspačivali drogu za tebe, čuli smo od prijatelja da se ti time baviš". a vi velte "aha, od frenda ste čuli,ma nema beda, evo vam par kila za početak pa da vidimo kak bude išlo". Jea, rajt.
    Drugi problem je pri kraju epizode kada im onaj lik u rudniku točno objašnjava kako se i gdje točno skladište kemikalije.
    Jbte kako su svi ti kriminalci puni povjerenja. "Momci, da vam velim gdje to sve ide, vidite to se sve spusti ovdje, pa onda ovdje i tako. Ali ako vam rija kaj pita nemjte sam reći da sam vam ja nekaj rekel."
    Bez veze.
    Crtež mi je dosta dobar.

    03.04.2019
    23:45:00 sati
    mladjo
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 234
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 371
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 261
    • Zvezda sa juga
      Kod: KM ZS 1013
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 752
    • Čovjek bez lica
      Kod: DD LIBKB 26a
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 517

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 356 kn
        Broj ponuda: 11
        Broj pogleda: 398
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 206
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 204
      • Mark br.126
        Vrijeme: 10.08.2020 19:22:59
        Prodavač: bicko
        Cijena: 103 kn
        Broj ponuda: 23
        Broj pogleda: 161
      • Zagor lms br 96
        Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
        Prodavač: sale75zagor
        Cijena: 100 kn
        Broj ponuda: 7
        Broj pogleda: 161

      Forum