Pakao

Nathan Never

NN SD 8 | 94 str.

Na sedmoj razini obavljena je oružana pljačka od dvojice, mutanta i čovjeka Hansa Schneidera. Taj tragičan čin iskorištava političar Franz Hoenzoller da podigne svoju popularnost te raspisuje nagradu za živog ili mrtvog počinitelja pljačke. Svi znaju da mutanti i njihovi simpatizeri prebivaju na prvo razini, stoga u lov na čovjeka kreću specijalne postrojbe komandanta Ethana Edwardsa i specijalni agent Nathan Never praćen poetikom «Božanstvene komedije». Tko će prvi uloviti mladića kad se zna da je prva razina PAKAO...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*8

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Neznančeve oči - Pakao - Svemirsko pješaštvo
    NN LIB 4
  • Pakao
    NN SD 8

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Inferno
    NN SR 10

ZANIMLJIVOSTI

  • soundtrack epizode su stihovi iz lirsko-epskog djela «Božanstvena komedija» ili «Divina Commedia» poznatog talijanskog pjesnika Dante Alighierija
  • političar Hoenzoller, želi postići apartheid kao u Južnoj Africi
  • otac Homer, slijep kao i njegov imenjak grčki pjesnik
  • Hans Schneider javlja se još u više epizoda o mutantima, neobjavljene u nas, NN #55 «Caccia all’Uomo» i NN gigante#4 «La rivolta»
  • isto tako i komandant Ethan Edwards u #55 i #112 «Il mondo sottorraneo»
  • Nathan dolazi u kontakt s gmazom čije ćemo postojanje razjasniti u epizodi SD NN#20 «Izgubljeni svijet» gdje se pojavljuje važni lik dr. Osaka

Dogurali smo eto i do osmog broja nazvanog kratko i jasno «Pakao». Kako je naš dobri Nathan Never završio u paklu? Dal’ zbog svojih grijeha, il’ zbog grijeha njegove djece, ili možda grijeha svojih stvoritelja? Kriv je naravno stvoritelj Vigna. Ali zašto? Dobro nam je poznata stara simbolika svijeta u kojem Nathan živi. Vigna je Talijan, kao i ostala dvojica, pa kako ne bi bili inspirirani Danteom i njegovom Komedijom. Građevni temelji jesu iz Danteove «Divina Commedia» i na tom djelu se u manjoj mjeri gradi scenarij. Glavni junak prolazi kroz pakao, (u našem slučaj pakao je stavljen na prvu razinu), njegov vodič jeste Sonny, griješnik i mutant, ali ipak pomaže Nathanu. Autor je ugurao isječke iz Danteovog «Pakla» kao neki soundtrack. Na par mjesta radnja je praćena odgovarajućim stihovima. Kad Nathan silazi u Pakao i kad se iz njega vraća. No to je samo pozadina stripa jer radnja ima i druge smjernice osim prolaska kroz pakao.

Strip nam progovara i o rasizmu, ali koji u Nathanovo vrijeme ima drugačiji oblik. Predmet rasizma su ovdje mutanti, rasa koje je stvorena umjetno u laboratorijima iz razloga da obavljaju teške poslove umjesto ljudi. Naravno, njihova populacija je već tako proširena da oni već počinju zahtijevati svoja prava. Mi jesmo na njihovoj strani i znamo da su isti kao i ljudi. Ima ih dobrih i loših i zlih. Ali širokom krugu ljudi očigledno nikad to nije jasno. Klasični rasizam isto ima jednake korijene. Uzmimo za primjer situaciju crnaca u Americi ili Južnoj Americi. Oni su dovedeni iz Afrike samo radi teškog rada na plantažama da rade umjesto bjelaca. No njihova populacija s vremenom raste i oni počinju tražiti ljudska prava koje imaju bjelci. I oni su ljudi, i ima ih i dobrih, i loših i zlih. Uočavamo kongruentnost? Rasizam postoji i postojat će dok ima ljudi. Mutira se i mijenja kao virus i poprima različite oblike. Predrasude i netolerantnost između spolova, rasa, boje kože, nacionalnosti i još mnogo toga. U Nathanovom vremenu postoji više zajednica koje traže svoja prava i svoje pravo na život. Imamo mutante, ESP-ovce ili mutanide, Bratstvo sjene koje traži tijela za simbiozu, androide koji mogu razmišljati i svjesno djelovati. Svi oni djeluju u sjeni i potajno maštaju da budu ravnopravni s ljudima. Uvijek me zanima kako bi izgledali sasvim uobičajeni problemi ljudi Nathanove današnjice. Uvjeti života, način života, odnosi u obitelji, država, sudstvo. A to nam strip NN može ponuditi, samo treba čekati kad će nam autori prikazati i taj segment.

Metropola je zamišljena kao grad na sedam razina. Nije li to ipak malo previše? U više epizoda Nathan govori o Metropoli kao o paklu koji ima 7 krugova. Prva tj. najniža razina je opisana kao sam pakao, na kojem žive samo mutanti, kriminalci i ostali čudne sorte. Napuštena je, a mnoga mjesta su poplavljena vodom iz oceana. Ona je ostatak prošlosti. Tu se još cijeni novac, a kolekcionari ovdje pronalaze razne artefakte iz prošlosti. Zgodna su stvar štakori oklopnici koji se kad su napadnuti zatvaraju u neprobojne čahure. Tko zna kakva se mutirana stvorenja nalaze u kanalizaciji. Kao što rekoh, prva razina je vrlo interesantna, i ona može izroditi mnogo materijala za priče. Ali i u daljnjim epizodama koje sam čitao čini mi se nekako dosta zapostavljena.

Franz Hoenzoller, kandidat za gradonačelnika, upravo pokazuje onu negativnu stranu politike. Ona u većini slučajeva prati osobne ciljeve pojedinca koji propagiraju svoje ideje. Političari spremni na radikalne mjere spajaju se u većini slučajevima sa svojim ekstremnim pobornicima kao što je militantna skupina komandanta Edwardsa u našem slučaju. Mada je Hoenzoller pokretač tog lova na čovjeka ne igra neku veliku ulogu. Previše su kontrastno suprotstavljeni spomenuti političar Hoenzoller i skupina tamošnjih sudaca. Kako jedan ugledan političar može propagirati neljudske ideje o zatiranju osnovnih prava čovjeka i kao takav prolaziti. A nigdje nije ni spomenuto da li ga neko podržava ili ne. Suci mi na kraju više djeluju kao deus ex machina kao u onim grčkim tragedijama gdje rasplet radnje i konačno presudu uvijek donosi neko viši. Kad već to čovjek ne može presuditi. U onom slučaju bili su Bogovi, a tu su suci. Justizia ispred svega!

Čovjek kojeg love je mladić Hans Schneider. Borac za prava mutanata, naravno još mlad i neiskusan. Svoju životnu grešku napravio je pljačkajući tu banku zajedno sa agresivnim mutantom. No moramo mu oprostiti zbog toga jer je banku opljačkao iz ljubavi. Ne zbog toga što voli pljačkati banke, nego zato da može nekamo pobjeći sa svojom ljubavnicom mutanticom Sharom (simpatična mala;)) Na neko bolje mjesto gdje mutanti i ljudi mogu živjeti zajedno. Utopija?! Hoenzoller obećava 15 milijuna onome ko dovede Hansa. Cijelu stvar u ruke preuzima komandant Edwards goneći ga nemilosrdno po prvoj razini. Nathan je pak regrutiran od strane Hansovih roditelja koji ga mole da ga on nađe prije Edwardsa i da ga natjera da se sam preda pravdi.

Osobnost Nathana Nevera gradi se dalje i u ovom broju. Ovaj put je sam, bez partnera. One man army. Jedan Samarićanin je dovoljan, ako je u pitanju Nathan Never. On je neprikosnoveni junak, koji doduše dolazi na prvi razinu uz određenu dozu sumnje, no one se uskoro raspršuju. Valjda nalazi snagu u Komediji. Bez razmišljanja on uvijek napravi «pravednu» stvar. Jedan detaljčić se javlja iz njegove prošlosti. S nostalgijom se sjeća dana kad je s majkom slušao zvuk orgulja na misama. Stari romantičar, i dolazi nam iz dobre i pobožne obitelji. Na početku je par sličica posvećeno njemu i Janine, Reiserovoj sekretarici. Nevino i blago, ali neuspješno ona pokušava zavesti Nathana. No on kao da je i ne primjećuje. I bolje je tako, mislim za Janine. Nathanova uloga u Velikom Planu Stvari je prevelika da se može kačiti sa tako plahim stvorenjima. On je doduše vrlo emocionalan, no ljubav bi mu samo stajala na putu.

Uzmemo li daljnje posuđene stvari iz epskih evergreena, prepoznat ćemo i sljedeće. Božanstveni šarm priči daje i stari redovnik Homer, čovjek - Božji glasnik, ljubitelj glazbe orgulja. Znamo da je i Homer (stvoritelj Ilijade i Odiseje) bio slijep, pa naravno i redovnika osljepljuju ljudi komandanta Edwardsa. Kao i svaki Božji čovjek bori se za ljudska prava i to tamo gdje je to najpotrebnije. Njegova crkva je na prvoj razini i možemo reći da odudara od ostatka razine. Sveto mjesto postavljeno usred Pakla. Badava, jer sve će to nestati u plamenu, no zahvaljujući Nathanovom dobrom srcu osljepljeni redovnik dobiva još jednu šansu da ostatak svog života proživi svirajući svoje orgulje koje toliko voli.

Crtež je solidan, nemam nekih posebnih napomena. I teško ćete me razuvjeriti da je crtač Dante Bastianoni slučajno izabran kad je očita sličnost njegovog imena s prijespomenutim piscem! Glede naslovnice, ona je takva morala biti i gotovo! Nathan se nalazi na vrhu nebodera i promatra grad u plamenu. Promatra paklenu vatru s zamišljenim izrazom lica. Desetka za Castellinija;) Ova epizoda nagoviješta mnoge ideje koje će autori uzimati u kasnijim avanturama. O paklenoj prvoj razini, o pravima mutanata, o militarnim skupinama, zatim nagoviješta se tema o dinosaurima. Kad bježi od progonitelja, u kanalizaciji susreće «patchwork od dinosura» i ovdje nam autori prorokuju da ćemo kasnije razmišljati o tome. Što se tiče kvalitete priče, radije ću ostati postrani. Sve je to lijepo, inovativno, ali je i prekratko da bi scenarist mogao u cjelini obuhvatiti sve likove, a i sve sporedne radnje. Vigna se vrlo dobro drži glavnog toka radnje i vidi se da zna što hoće od ove epizode. Za 96 stranica scenarij je odličan, pa koliko neko govorio drugačije.

Ovo je deseta epizoda talijanskih originala, a to znači da mi već imamo dvije preskočene priče. Ne moram pričati kakva je to noćna mora i neprilika za kolekcionare. Bar su prvih deset uvodnih priča mogli ostaviti nedirnute. No što je tu je. Život ide dalje. I naš, i Nathanov kojeg tek upoznajemo. Kako je Nathan uz ove stihove uspio izaći iz Pakla, tako i ja ovime završavam svoju recenziju...

«... I tom skritom stazom počesmo se vraćati u svijet bijeli... I bez odmora ikakva gazili smo prema gore... I vidjeli čuda od lijepih stvari što ih nebo dade, kroz otvor jedan okrugao... Izađosmo i ponovno ugledasmo zvijezde.»

Naprijed

NN LU 46 Oči neznanca

NN SD 9/10 Svemirsko pješaštvo

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • zeljko

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Recenzija je odlična. Strip mi se veoma dopao. Malo manje mi se sviđa naslovnica ali progledat ću kroz prste.
    07.05.2003
    13:19:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    To je to!Odlična priča sa puno elemenata koji mi se jako sviđaju (lov mutanta,otac Homer,Dante,štakori,pukovnik,čudovište...) i sačinjavaju odličnu cjelinu. Bastianoni mi se jako sviđa,baš je OK za Nathana.
    07.05.2003
    20:01:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Nije loše, ali nisam baš pretjerano zaljubljen u ovu epizodu. Likovi pukovnika Edwardsa (inače Ethan Edwards se zove lik koji glumi John Wayne u Tragačima) i onog rasističkog političari su stereotipni i dosta plitko karakterizirani, ali ima zgodnih stvari u epizodi.
    Bastianoni najbolji što će ikad biti na Nathanu u svojoj prvoj epizodi.
    08.05.2003
    15:46:00 sati
    Ned Mace
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobro, ne može se reći da je baš najbolja epizoda, ali je izvrsna. gomila akcije, citati iz Božanske komedije (je li tko čitao pakao?), neki navještaji za buduće događaje i prikaz rasisma koji je i danas još prisutan u svijetu. Ukratko, isplati se pročitati.
    11.05.2003
    14:59:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    8, 8, 5, 8

    Sve je to manje-više OK, sem crteža. Nikako ne podnosim Bastianonia. Dok nisam počeo malo bolje pamtiti imena crtača stalno sam mislio da je on Castellini...
    19.05.2003
    21:01:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlična epizoda i odličan crtež.
    Zanimljivo je da tu najavljuju i podrijetlo onog zmaja koje čemo tek saznati nakon desetak brojeva.
    26.08.2003
    17:01:00 sati
    Tonka
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Još jedna odlična epizoda. Sviđa mi se ta socijalna tematika. Gdje ima rasnih problema, ima i revolucionarnih skupina. Volio bih da je radnja više fokusirana na neku militantnu grupu, na čelu s nekim fanatičnim idealistom. Prva razina je zajebana, tu treba crpiti i daljnje priče.
    13.08.2003
    17:47:00 sati
    stinky
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    dobra prica,dobar crtez,dobar scenario,dobra naslovnica.epizoda je odlicna
    30.08.2003
    17:30:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    15.11.2003
    12:46:00 sati
    Brdar
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Uvijek mi je bila interesantna ta ideja kako su u svijetu Nathana Nevera gradovi podijeljeni na razine, pa tako od najniže gdje živi tzv. društveni otpad (mutanti i slična "ljiga"), dolazimo do najviše sedme razine, koja je rezervirana za, recimo to tako, elitu. To je lukav način da se kroz sve to na pomalo suptilan način progovori o rasizmu, segregaciji i sličnim temama... I sve je to zanimljivo usporedjeno sa Danteovim paklom!
    07.11.2004
    20:34:00 sati
    kiky
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    odlicna stvar!!!
    15.01.2005
    19:47:00 sati
    crta
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    odlično!!još jedan genijalni Nathan sa puno upečatljivih likova, odličnim zapletom i puno akcije.
    29.09.2005
    19:47:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Malo prekratko ali sve u svemu odlično. Crtež i naslovnica perfektni.
    23.03.2006
    18:59:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično. Slažem se da je malo prekratko, al ulazi među najbolje epizode.
    16.05.2006
    12:15:00 sati
    Besni Horse
    uredi
  • hello

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne znam zašto mi je ova epizoda možda i najbolja od Nevera. Možda zbog prekrasne naslovnice ili zbog prekrasnog crteža ili uzbudljive priče sa sretnim završetkom.
    08.10.2006
    18:27:00 sati
    hello
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    Jos uvek upoznajemo svet Natana Nevera, i Vigna nas na krilima Bozanstvene komedije vodi u prvi nivo (krug) grada/pakla, uspesno nam pokazajuci stanje drustvene svesti u gradu. A kandidat Franc Hoelcolner prezimenom podesca na jednu poznatu nemacku dinastiju Hoelcolnera, koja je vladala Rumunijom sve do pada iste pod komunisticku diktaturu. Jedna od princeza, Marija, postala je i juznoslovenska kraljica...
    04.12.2006
    19:27:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična priča, jako lijep crtež, napokon smo vidjeli kako to izgleda podjela grada na razine (ili sam bar ja to skužio tek u ovoj epizodi)..naravno, upoznavanje prve razine koja pruža strašne mogućnosti za priču..odlično izvedeno..naslovnica u plamenu izvrsna..i unutra isto crteži kad gori katedrala..super
    16.06.2007
    12:56:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    nije me oduševila ova priča, ali je sasvim zadovoljavajuća, a i ne bi o njoj u tom kontekstu, ona je  zagolicala moju profesionalnu maštu, kako, naime, kvragu, izgraditi novi grad iznad staroga, kako to stoji, di se to temelji, očekivao sam gomilu jakih, prostornih stupova između zgrada, ili bolje, kroz njih, a ovdje toga nema, jedino se dobro vide instalacije gornjih razina, ali od statike nema puno, ne misle valjda da se stare zgrade mogu koristit kao stupovi
    28.06.2007
    10:48:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Neloša epizodica, kompilacija ''RoboCopa'', ''The Running Mana'', ''Blade Runnera'', ''Bijega iz New Yorka'' i ''Robina Hooda'', međutim daleko od onih odličnih. Likovi stereotipni i plitki, završetak sladunjav. Kao, društvo sve oprašta sirotom Hansu Schneideru, jer se on 'bori za časnu stvar'. Koje gluposti! Crtež prosječan, naslovnica odlična.Plus jedna zanimljivost: onaj pop na orguljama svira ''Te Deum'' (ili ''Te Deum Laudamus'', ''Ambrosian Hymn'' ili pak ''A Song of the Church''), kada se Nathan probudi u crkvi, nakon što ga je ovaj spasio od onih štakora oklopnika.@ken2: I ja sam se pitao kako je to sve arhitektonski (ne)moguće, jer sedam katova je ipak preforsirano. Ili još bolje - Od kuda zrak dolje u tim zatvorenim razinama? ;)))
    15.08.2007
    18:04:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Opet odlično!! Kako se upoznajemo s Nathanovim svijetom, postaje sve bolje i bolje. Koja dobra interpretacija Božanstvene komedije! Najbolja mi je scena u brodiću na 48.-oj strani sa soundtrackom već spomenutog djela. Bastianonijev crtež mi, uz Castellinijev, najbolje odgovara Nathanu.
    12.02.2008
    19:11:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    FENOMENALNO!!! Priča, likovi, Bastianonijev crtež, ma sve! Naslovnica odlična, savršeno prikazuje atmosferu epizode, ali i velikog dijela Nathanovog svijeta. Zanimljivo je kako lik Hansa postane simpatičan, a onda kasnije, u četvrtom gigantu...
    08.03.2008
    22:14:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    odlicna apokalipticna prica, meni ne toliko zbog teme mutanata koliko zbog npr. zanimljivog mjesta radnje, 1.razine koja je trebala biti bolje iskoristena kasnije u serijalu. osim toga, ima puno dobrih stvari u ovoj epizodi: stihovi iz Danteovog romana koji se provlace kroz pricu, prilicno uznemiravajuci stakori koji zive u kanalizaciji, tajanstveni dinosaur-zmaj, odlican crtež, tajnica Janine...sve u svemu jako dobro
    22.06.2008
    21:20:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Nije super, ali je sasvim zadovoljavajuće. Malo zna biti dosadan taj story-plot oko onog pljačkaša koji je pronašao utočište na prvoj razini i mislim da se o rasizmu i drugim socijalnim problemima Nathanova svijeta moglo progovoriti i bez toga, odnosno na zanimljiviji način. Međutim, mene je impresionirala sva ta simbolika koja je uzeta iz "Božanstvene komedije" (a šta mislite odakle sam preuzeo svoj nick name;)). "Sad ne daj da te sumnja svlada... Nek malodušje ovdje umre svako!" Ma, debeli plus za ovu ideju, jer sam veliki poklonik svega što je ostvario veliki Dante Alghieri. Bez obzira što Bastinioni po meni ima prilično lijep i čist crtež, ipak nije uspio dočarati tu prvu razinu, pakao, na način kojeg sam očekivao. Riječ "Pakao" označava nešto tako gadno i jebeno da je to iti teško zamisliti. Želim reći, da me scenografija i kostimografija nije nimalo zadivila. Očekivao sam tešku šporkicu, smrad, palež na sve strane, razbijene zgrade i automobile, barikade od svakakvoga materijala, odvratne mutantske face, nabacane betonske blokove, ulične nemire i sl. Kad ono, najveća gadost je par rupica na savršeno balansiranoj cesti. Pa, moja lokalna cesta je izdrkana 10X više nego ona prikazana u stripu, čovjeće! To je trebalo puno bolje (gadnije) nacrtati i epizoda bi bila dojmljivija. Ili da je možda išla u dva dijela? Svejedno, treba priznati da je podijela grada na razine jako zanimljiv feature Nathanovog svjeta (kao, uostalom, i svi ostali detalji koje postepeno saznajemo)
    04.07.2008
    21:27:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Legendarna epizoda u kojoj Nathan konačno posjećuju prvu razinu, razinu parija, ''taloga društva'', šljama i ostalih. Atmosfera stripa je savršena zahvaljujući Bastianonijevom crtežu. Naslovnica genijalna, baš podsjeća na temu iz Danteove ''Boižanske komedije''.
    17.01.2009
    20:58:00 sati
    Panon
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Vrhunska epizoda koja nas pobliže upoznaje sa Nathanovim svijetom. Vigna je ovdje odlično dočarao tu 1. razinu, tzv. šljam društva, društva prepuštenog samog sebi i surovoj stvarnosti te bliske budućnosti. Sve ovo je praćeno izvrsnim crtežom.
    22.12.2009
    08:42:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Izvrsna epizoda! ;)

    08.04.2010
    18:57:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    9, 5, 7, 10

    Hmm mene ovo nije bas oborilo s nogu. Veliki plus je sto je prica na tragu Bijega iz NY-a. Mislim da se Prva razina morala puno bolje docarati. Bezvezni su mi i Homer i ono cudoviste i ta prica o ljubavi ali i sam kraj stripa koji je dosta patetican kao i dobar dio stripa. Bastianoni mi uopce ne pase za ovu pricu, puno bolje bi mi recimo Mari legao. Dakle po meni ovo nije nista posebno, ali ukupan dojam mi izvlaci dobra ideja koja nije bas najspretnije izvedena.

    11.08.2010
    17:47:00 sati
    Manetola
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 50%

    4, 5, 5, 8

    Ovo mi ne bi bas toliko smetalo da ima neke originalnosti.  Pogotovo mi ide na zivce to jer u ranijem broju ("Zabranjena Zona") imamo skoro potpuno istu pricu: Nathan ide u neki dio svijeta da spasi ili izvadi neku vaznu osobu iz nevolje, i taj dio svijeta ima stanovnike koji su nisu bas normalni, koji su veoma cudni, i na koje citav svijet inace pljuje.  Kad sam procito "Zabranjenu Zonu", taj broj mi se bas svidio; onda sam ovo procito sledeci dan, i tako je slicno da je u stvari komicno.  Crtez mi se bas ne svidja tako puno, ova Bastioanoni je nekako osrednji, i radije bi da ne crta puno Nathana.  Prica ko prica, ali kao sto sam vec reko, "been there, done that" (i vise nego jednom).  Naslovnica vlada - ostavlja stvarno dobar utisak, iako ostali dijelovi stripa (prica, scenarij, unutrasnji crtez) ne zadovljavju onako kako ocekujemo.  Stvarno smatram da je ova prica previse precijenjena.  Kraj epizode mi se isto tako ne svidja: Hans Schneider je trebo dobiti vecu sudsku kaznu, nesto poput zivota u zatvoru, ili smrt.  Jedino tako bi prica imala neko veliku poentu, kako los i zao politicar ostavlja nepravdu u svijetu/gradu nad kojem vlada.  Ovako kako se zavrsi, osjeca se previsi holivudski, kao neki film Spielberga koji hoce da usreti svoje gledaoce, nego samo da zakljuci pricu sa nekom ozbiljnom i tuznom temom, koja bi stvarno bila nezaboravljiva.  Ne vjerujem da cu ovo htjeti ikad vise procitat.  Once was enough :(

    17.10.2010
    13:58:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Nice, a kad se još uzme u obzir čemu je sve temelj ova epizoda... (NN - Ustanak)

    24.04.2011
    18:40:00 sati
    drogsy
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Nešto iznad prosjeka. Kao stare western priče upakirane na sf način,ništa posebno. Puno bolji su mi broj 6 i 7.

    15.12.2011
    17:01:00 sati
    supermike
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlicna atmosfera u prvoj razini, saznajemo nesto vise o mutantima... predobra epizoda!

    02.01.2012
    13:57:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobro možda sam malo pretjerao sa ocjenama, ali naslovnica mi je za više od 10.

    04.08.2012
    13:18:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Priča je odlična, viđeno u prošloj epizodi, ali svejedno odlična.. Crtež mi je također baš sjeo, volio bih da je Bastianoni crtao više epizoda Nathana.. O naslovnici ne moram pričati, jedna od najboljih.. Jedina mi je primjedba to da se na tolko malo strana eto nije moglo neke stvari malo detaljnije prikazati.. Možda da je ova epizoda bila u dva stripa, e to bi bilo onda to.. Npr. kako je otac Homer zapravo spasio Nathana i Hansa iz one rupe od štakora, dal postoji neki prolaz koji vodi do crkve ili nešto slično.. Od kud se on pojavio u toj rupi, a da ga ovi gore nisu vidjeli, i da ga Edwards nije vidio kad se spustio dolje u rupu.. I također onaj dinosaur u kanalizaciji (mada je u idućim epizodama objašnjen i sve) mi nije baš legao..

    20.08.2012
    09:28:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Još jedna odlična priča.

    20.08.2012
    21:43:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Zadovoljan sam ovom epizodom, i nadam se da će biti još puno epizoda na prvoj razini. Dosad možda i najbolja epizoda...

    05.11.2012
    12:20:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 9, 7, 9

    Lepa epizoda :)

    10.11.2012
    20:19:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    19.12.2012
    17:47:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda zbog koje sam postao NN fan. Posle pročitanih prvih desetak priča od kojih je najgora bila patetična i izvikana "Oči neznanca" usledio je pravi praznik za oči "Pakao". Prva priča koja me je stvarno uvela u svet Nathana Nevera najviše zahvaljujući veličanstvenom i realističnom crtežu Dantea Bastianonia koji je po meni najbolji crtač serijala. Naravno druga dvojica su mu vrlo blizu sa po jednom malom manom: Castellini (na momente previše zagušen crtež sa nejasnim tehničkim detaljima) i De Angelis (na momente nejasne akcione scene).

    Scenario možda i nije za 10, ali ako je u sebi imao i detaljan opis prve razine a ne samo komentar upućen crtaču tipa osmisli sam izgled grada, onda svakako zaslužuje dobijenu ocenu. Pohvale i za recenzenta.

    10.01.2014
    22:50:00 sati
    thekide
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Ovaj strip san čita ko dite i tada mi je bija dobar,al kako san stariji ta epizoda mi je još bolja!!

    28.04.2014
    23:18:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moj najdraži NN.

    05.10.2014
    09:19:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Enat

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Naprosto prekrasna epizoda. Veoma poetski.

    04.03.2015
    15:19:00 sati
    Enat
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 66%

    6, 5, 8, 9

    Pohvala recenziji. Zanimljiva tematika rasizma u ovoj epizodi i vrlo dobra naslovnica. Kao i uvijek kod Vigne, puno previše akcijskih scena koje svojom naivnošću graniče sa supejunaštvom. Slažem se sa nekim od komentara da je prva razina prikazana previše solidno, s propuštenim osvrtom na konstrukciju koja drži cijeli grad.

    27.05.2016
    12:16:00 sati
    AlenT
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    28.11.2017
    07:16:00 sati
    wele
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    Okej epizoda gdje se bolje upoznajemo s Nathanovim svijetom, jedino mi likovi s prve razine i nisu bili nešto jako uvjerljivi. Crtež možda malo slabiji i jednostavniji nego u prijašnjim epizodama. Od radnje i političko-društvenih shvaćanja nismo baš imali puno više vremena za shvatiti likove osim onog crno-bijelog portreta koji nam je serviran.

    02.04.2018
    13:59:00 sati
    Space Marine
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 239
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 376
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 261
    • Zvezda sa juga
      Kod: KM ZS 1013
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 752
    • Čovjek bez lica
      Kod: DD LIBKB 26a
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 517

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 356 kn
        Broj ponuda: 11
        Broj pogleda: 399
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 206
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 204
      • Mark br.126
        Vrijeme: 10.08.2020 19:22:59
        Prodavač: bicko
        Cijena: 103 kn
        Broj ponuda: 23
        Broj pogleda: 161
      • Zagor lms br 96
        Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
        Prodavač: sale75zagor
        Cijena: 100 kn
        Broj ponuda: 7
        Broj pogleda: 161

      Forum