Na talasima sećanja

Dylan Dog

DD VEC 15 | 96 str.

Na adresi Dylana Doga, slavnog istraživača noćnih mora, pojavljuje se zgodna Eva Collins, i moli ga da preuzme njezin slučaj. Eva, naime, tvrdi da ju je netko ubio...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 31%

Priča 3

Scenarij 3

Crtež 4

Naslovnica 1

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 60%

P*5

S*5

C*7

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Uz nit sjećanja
    DD LEX 104
  • Na talasima sećanja
    DD VEC 15

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Sul filo dei ricordi
    DD SR 224

ZANIMLJIVOSTI

  • U Italiji je ova epizoda objavljena u ožujku 2005. godine.
  • Epizoda u boji.
  • Eva Collins ima ESP moći, a to je nešto čime se Ruju već bavio.
  • Eva Collins boluje od anterogradne amnezije. To je oblik amnezije koju karakterizira nemogućnost prebacivanja informacija iz kratkoročnog pamćenja u dugoročno pamćenje, pa osoba koja pati od takvog oblika amnezije ne može stvoriti nova sjećanja događaja nastalih od njezinog nastupanja, odnosno zaboravlja ih čim oni više nisu u kratkoročnom skladištu. (Napomena - pogledati film ''Memento'', Christophera Nolana.) Doduše, iako nisam ekspert, čini mi se da se Ruju ovime služi u dosta slobodnoj interpretaciji.
  • Ponovo se u igru upliću zločeste nacionalne službe, odnosno multinacionalne korporacije (i tako je to sve isto).
  • Epizoda ima nekih poveznica sa filmom "Color of Night.".

Evo nam još jednog veličanstvenog Rujua. Tjah, to vam je moja sreća, jer ponekad koji talijanski Dylan Dog zaluta do mene, i umjesto da vidim šta pišu te raznorazne 'nove nade' pred kojima je nelaki zadatak da vrate Dylana Doga na stare staze, ja dobijem Rujua u paketu s Freghierijem. Bad luck.

Sve je počelo obećavajuće; prestravljena ženska bježi mračnim uskim uličicama, dok ju divlje ganja očito neprijateljski raspoloženi zakrabuljeni manijak. Kvragu, pomislih si, nije nešto naročito originalno, ali barem je provjereno. Jeftini horror, povratak korijenima, možda ovaj Ruju napokon uči! Ali ne, ne ide to tako kad je Ruju u pitanju...

Eva Collins ima problema sa učestalim amnezijama, a uz to ima i ESP moći (zgodna kombinacija), tako da često gleda očima ljudi koji će uskoro umrijeti (this is not just another who's the killer story), te joj dobrodušni Dylan odlučuje pomoći, i tako dok njezini prijatelji sa psihijatrijskih seansi jedan po jedan odlaze na nebeske livade (this is not just another who's the killer story), ona i naš omiljeni istraživač noćnih mora pokušavaju otkriti tko se krije iza svih tih zlodjela (this is not just another who's the killer story). Putem susreću i tajanstvenog doktora Mansona, koji kako se čini nešto krije (this is not just another who's the killer story), ali i skupinu misterioznih ljudi u crnom čija je uloga u prvi mah čitatelju neshvatljiva (WOW! This might not be just another who's the killer story!).

Svakodnevna rutina državnih službi...

Od tog početka, preko sredine, do samog kraja, nema ničeg. Ničeg važnog, samo klasično Rujuovo ispunjavanje stranica besmislenim glupostima. Istina, ovaj nas je put, ako ništa drugo, poštedio svojih razmišljanja i ideja. Hvala, Pasquale.

Ipak priznajem, Ruju me uistinu iznenadio (i nasmijao) sa onim objašnjenjem kako tajne vladine organizacije koriste usluge nepoznatog doktorčića sa najmanjom ordinacijom na svijetu kako bi on 'preodgajao' i osposobljavao za daljnji život njihove istrenirane (i super-tajne) ubojice, jer su ovo kao 'puno naprednija vremena'. Znate dobro da te skupine ne vole tajnost, i da uvijek pokušavaju u stvar uvući što više ljudi sa strane, te ih podrobno informirati o cijelom događaju. To je bar jasno. Nakon karijere klanja ljudi, paljenja kuća/sela/kvartova, mučenja nedužnih civila, njima predstavlja problem jednostavno smaknuti ubojicu, koji se izmakao svakom nadzoru i više im nije ni od kakve koristi. Dečki sad imaju sofisticiranije metode.

Kraj naravno donosi prikaz podsvjesno očekivanog klišea. Ako ste se tokom čitanja ove epizode pokušavali uvjeriti da slijedi nešto novo i inventivno, te da će vam Ruju ponuditi barem zadovoljavajuć završetak – prevarili ste se. Da, ubojica je upravo ta osoba na koju ste čitavo vrijeme i sumnjali. (Slijedi faza u kojoj lupate glavom u stol i u nevjerici se pitate zašto uporno trošite novac i vrijeme na nove DD-ove. Tada shvaćate da ste ustvari veoma slični Rujuu; jer on nikako da shvati kako posao scenarista DD-a jednostavno nije za njega, a vi nikako da shvatite kako energiju treba usmjeriti na neke kudikamo pametnije stvari. Tada ste još tužniji nego prije.)

Waste the bastard!

Giovanni Freghieri je sa gotovo 20 godina radnog staža jedan od veterana među crtačima Dylana Doga. Giovanni Freghieri je također jedan od crtača DD-a čiji mi se uradci s vremenom sve manje i manje sviđaju. Žalosno ali istinito, nekad sam se čovjeku veselio, danas ga praktički ne podnosim. Što se konkretno ove epizode tiče, normalan čovjek bi se zapitao u čemu je ustvari problem, i što je pošlo u krivom smjeru, pa da je crtež u koloru lošiji od onog u crno-bijeloj tehnici. Čudan tip, taj Freghieri. Izgleda da čovjek najbolje crta najteže kadrove, a najgore one najjednostavnije. Nema smisla, osim ako se čovjeku neda, što nije za isključiti. A možda je za sve kriv Pasquale Ruju (što također nije za isključiti), jer kad epizodu u paru rade (vjerojatno) najgori scenarist koji je radio na ovom serijalu i čovjek čija kvaliteta crteža tokom godina postupno opada, onda to ne može nikako ispasti dobro.

Jedino mi nije jasno zašto se, kad se već objavljuju ovakve stvari, ne ode u krajnost? Pazite, ova epizoda možda u nekim generalnim okvirima i nije tako loša. Ne kažem da je dobra, čak ni prosječna, nego samo da bi sa određenim preinakama u scenariju, kod nekog junaka ala Nick Raider 'pokupila' barem peticu za scenarij (odnosno priču). Stoga, zašto ne ove middle bottom epizode, ukoliko postoji takav preduvjet, naknadno izdebilirati do krajnje mjere? Zašto ovo nebi bio the next ''Nesmiljeni Hook''? Ili sljedeća ''Simfonija smrti''? Ili nešto još gore? Nešto istinski ogavno, ali ovaj put – s predumišljajem. Radi čega ne napraviti nešto tako nesnosno glupo, da je svaki pokušaj diskusije o tome unaprijed osuđen da naprasito okonča grčevitim ismijavanjem i izrugivanjem? E to bi bilo kraljevski, planski se natjecati u tome tko će napraviti najgoru moguću epizodu, i plasirati ju na tržište, te tako najviše raspizditi čitaoce aka fanove. Recimo, za vatreno krštenje dati da početnu premisu osmisli Michelangelo La Neve, pa to onda razradi Pasquale Ruju, a sve onako svojski ilustrira Ugolino Cossu – i onda to objaviti! Ja ustrajano tvrdim da bi fanovi shvatili ovakav vid zajebancije, i da bi kupovali nove brojeve.

Addendum...

Nagađam da je Ruju početno ovu epizodu napisao za Nicka Raidera, jer ovo je tipično detektivska priča, u tko je misteriozni ubojica stilu, ali mu nisu dali da ju objavi. Luda ideja, reći ćete, ali makes sense. To je i bilo vrijeme (oko 2005.) kada je dobri stari Nick Raider posrtao, te je na koncu i ugašen, tako da su ga možda urednici odlučili pustiti da barem ode sa stilom. Ruju stvarno nije napisao ni jednu epizodu za NR-a, pa mu je možda ovo trebao biti debi (debi na umirućem serijalu). Priznajem pak, da mi mami smiješak na lice scena u kojoj se potišteni Ruju vraća u DD odjeljak SBE-a, te nakon pitanja kolega u čemu je problem, priznaje da je toliko želio da mu ova priča bude objavljena, a na što mu netko od nadređenih, prethodno prolistavši scenarij, odgovara nešto u stilu: ''Ma čuj, Pasquale, dobro ti je ovo. Malo promijeni priču, dodaj koje ubojstvo, dodaj dio u kojoj Dylan malo zgužva ovu žensku, ubaci i nekakve zle korporacije, ESP ovo-ono, i eto ti novog scenarija! '', na što je uvrijeđeni Ruju odgovorio: ''Ali to nije Dylan Dog, to nema s njim nikakve veze! '', te su mu na koncu ljudi iz redakcije (među kojima je kako se šuška bio i Claudio Chiaverotti) dobacili: ''Budimo realni, Pasquale, kakve epizode inače pišeš, ova još i može proći! ''. (*)

(*) Ovim putem obavještavam sve prisutne da je opis gorenavedenog događaja isključivo farsičnog karaktera, dakle osmišljen je i podijeljen sa čitateljima recenzija na stripovi.com isključivo radi evociranja zabavnih i sretnih emocija, kao protutežu općem osjećaju tuge nakon čitanja recenzirane epizode. Dotični se događaj nije dogodio, odnosno autor recenzije nezna za njega, a niti bi bio ovlašten raspravljati i komentirati isti ukoliko bi imao informacije iz prve, druge, ili treće ruke...

Naprijed

DD VEC 13 Mudrost mrtvih

DD VEC 17 Ne umreti za 24 časa

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • delboj

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 8, 2

    Ova epizoda defintivno ne zaslužuje da bude u boji. Nije to loše, solidna ocjena, ali ništa značajno.
    14.03.2008
    18:53:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    5, 4, 6, 3

    Addendum je pun pogodak
    20.03.2008
    13:46:00 sati
    tantus
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    3, 3, 6, 5

    Evo samo jedan primjer da cijenjeni recenzent uvidi da nije jedini sa Ruju kletvom na grbaci. Prije desetak minuta stigao mi drug iz Italije zove da se vidimo. Kaze donio mi je neke stripove. Ja vas happy trcim dolje. Vec na prvu loptu vidim odvratnu Teksovu zutu kosulju i istom bojom ispisano "Buffalo soldiers". Dobro, sta cu. Nadam se da ce bar drugi biti biti Dylan Dog.  Jos jednom sam naucio da pazim sto zelim. Drugi je bila upravo ova smaracina koju potpisuje Ruju, sa Fregierijem ciji likovi odisu nesanicom, zamorom i izostankom bilo kakve zelje za zivotom. I tako gledamo par stotina slicica sa krupnim kadrovima umornih likova, dosadnim tekstom. Ovo definitivno nije prica za kolor strip, jer bi kao neka bijedna noir varijanta mozda i fukncionisao. O Rujuu ne zelim ni da trosim rijeci, a ni Stano se nije proslavio. Eh da, promace mi poenta. Ovo smece sam i sam kupio kad sam prije nekoliko mjeseci bio u Beogradu. Na buvljaku. I tada mi je bilo zao para...

    Sto se tice pokusaja da se napravi najgori moguci Dylan, mislim da i Ruju ima slicnu ideju. Predlazem svima da pogledaju naslovnicu "Nightmare tour" ili tako nesto (mislim da ce Veseljaci da ga objave za koji mjesec)...
    26.03.2008
    14:31:00 sati
    Cool-G
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 63%

    6, 7, 7, 3

    Ovo uopšte nije tako loše, obzirom na to šta se sve može naći među prvih 15 regularaca Dylana koje je objavio VČ do sada i ova epizoda mi je među boljima (odmah iza "Nekropolisa" i "Ubice veštica").
     
    Freghieri... Rekoh i na forumu da mi je njegov crtež najadekvatniji za ovo eksperimentisanje s bojom, koja je u Bonelliju obično rezervisana za jubilarce, jer njegov stil je takav da ostaje dovoljno praznog prostora da se popuni bojom i fino to izgleda. Ovo je jedna od epizoda koju brzo pročitate i o kojoj, doduše, ne razmišljate preterano, ali s druge strane, ponekad volim baš ovakve, naivne stripove koji mogu da se svrstaju pod "laka zabava". (Makar za vožnju gradskim prevozom...)
     
    A Stanova naslovnica je užas živi!
     
    p.s. Flamby, otkin'o sam se od smejanja. Care! Bravo za sarkazam!
    p.p.s. I vraćaj se na forum, man!
    02.04.2009
    01:38:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 25%

    1, 1, 6, 1

    Fanta recka flambi! :)Jebote, da sam heto da citam NR kupovao bih ga! U stvari ova riba je ESP, vau, slucaj ko stvoren za Dilana :/Meni je kolor bas prijao, cak mi je i Fregieri lakse svarljiv ovako. A ovo je konacno prvi kolor DD objavljen na nasim prostorima, stajaznam, jedno bravo za VC zbog truda.
    12.05.2009
    00:53:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ultras

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Sasvim pristojna prica. Nepotrebno popljuvana jer to ne zasluzuje. Freghieri, meni jedan od omiljenih Dylanovih crtaca, odlicno je odradio posao
    12.05.2009
    22:06:00 sati
    Ultras
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 10, 6

    Ova prica je bila u boji da bi Italijani lakse svarili poskupljenje (koja slucajnost, 2 nedelje kasnije poskupljuju i u Srbiji). Pa i nije tako lose... Nesvakidasnja prica za Dilana.
    21.05.2009
    13:31:00 sati
    misa
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 8, 3

    08.06.2009
    10:11:00 sati
    Ferri
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 70%

    9, 6, 7, 4

    Jedan od boljih Rujua.Zna on mnogo, mnogo, mnogo gore, lošije, patetičnije...
    14.06.2009
    08:19:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • kreŠa

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Ova epizoda sigurno nije zasluzila da bude u boji, ali je i pored toga dobra. Freghieriev crtez mi je super legao
    16.06.2009
    09:13:00 sati
    kreŠa
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 57%

    6, 6, 6, 3

    Da se čitati dok ne krenu objašnjavanja plaćenog ubice. Do tu je bilo dobro, Ruju je čak solidno vodio priču i nije bilo dosadno,štoviše baš me interesiralo što će biti dalje, ali odjednom, spomene se tko je ubica i sve krene nizbrdo. Posebno dio o profesoru koju briše sjećanja po nalogu vojske itd.Nikako mi ne ide u glavu što Ruju radi na Dylan Dogu kad je jasno pokazao da mu puno više leži krimić, njegov Demian je sasvim ok.Crtež je standardni Freghieri..boja mu ne pomaže(baš suprotno),dok je naslovnica težak Stanov debakl.Mislim, što je htio reći stvarno mi nije jasno..
    26.06.2009
    22:26:00 sati
    Aco
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 7, 1

    Da je ovo kojim slučajem izašlo u NR serijalu, epizoda bi zavrijedila najmanje ocjenu 10.
    25.08.2009
    15:45:00 sati
    Inferno
    uredi
  • swamp thing

    Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 5, 3

    Totalno bezveze epizoda. Nemam pojma sto je u boji, nit je jubilarac, nit je posebno dobra da zasluzuje poseban tretman.
    25.08.2009
    23:43:00 sati
    swamp thing
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 49%

    2, 3, 9, 7

    Ruju već i otprije vuče svoju fascinaciju zavjera tajnih službi vlade (LU 71 Svemirac, jelda?)... Osim što je priča kombinacija tema Mementa (anterogradna amnezija, papirići) i Color of Night (grupne seanse, killer-stalker), odvijanje radnje je izvedeno izrazito nezanimljivo i banalno, dijalozi naporni i uzaludni. Da nismo sve to vidjeli u drugim medijima, očito bi me se ideja više dojmila, no eto, Ruju kasniš i plagiraš... Freghieri mi se dopada u ovom obojenom izdanju. Ova epizoda svakako nije zaslužila biti objavljena u posebnom kolor izdanju. Pitam se onda kakav je kolor-fest spin-off kad ovdje imamo primjer loše priče lijepo obojane...
    01.10.2009
    16:06:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Meni se dopala ova epizoda.
    04.10.2009
    17:42:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 43%

    2, 4, 8, 1

    Bas lose! Kao sto su neki pre mene vec pomenuli, da je ovo kojim slucajem objavljeno u Nick Raider serijalu, sve bi bilo drugacije. Ovo je klasican triler, i slobodno se moze reci prilicno predvidljiv. Autori se nisu cak ni potrudili da nam scene u kojima misteriozni ubica ubija svoje zrtve predstave u horor maniru, vec je sve to uradjeno u nekoj blazoj varijanti, tipicno za krimi filmove. Freghierijev crtez dosta bolje izgleda u koloru, mada sam ja njime zadovoljan i u crno beloj varijanti. Sto se tice naslovnice, Stano je totalno podbacio. Coveku treba dati oskara za ovaj debilizam koji je nacrtao.

    31.12.2009
    22:21:00 sati
    Wicked
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 32%

    3, 2, 5, 2

    ono sto je najgore u ovoj prici je to da je tema vec x puta vidjena, naravno ne 1:1, ali od samog pocetka sve se cini poznato i sam kraj nije tesko predvidjeti. Crtez nije nista posebno, mada je plus boja, iako i to djeluje i vise nego skromno.

    01.08.2010
    11:08:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • morrison

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Solidno, nista vise od toga.

    08.08.2010
    13:55:00 sati
    morrison
    uredi
  • boris84

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    Uopste nije losa epizoda, koliko vi hocete da je predstavite. Milsim, ne spada u red antologijskih, ali ne cini li vam se da malo pretjerujete?

    30.11.2010
    03:48:00 sati
    boris84
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Sve je ovde prosecno, jedan ili dva preokreta(twist-ova) u scenario nije dovoljno da podigne ovu epizodu izna proseka. Nazalost ovo je jedna zaboravljiva epizoda, a ocekivao sam malo vise od Ruju-a bar ovde, ako zbog nista drugo bar zbog kolora koji nije bas najbolje otprintan od strane VC-a - kod dvobrojnog 20 godisnjeg jubilarca je i te kako bolje otprintano! Freghieriev crtez standardno ok!

    24.12.2010
    18:58:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 10, 6

    Kolor i crtež je baš ekstra. Epizoda nije loša, ako je neko čitao od knjigu od Vidojevića - Dosije omega, ova epizoda će mu se dopasti, jer ima sličnosti u njoj.

    11.06.2011
    18:51:00 sati
    writer
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 8, 7

    Po radnji uopće nije nalik na Dylan Doga jer se radi o krimić/triler tematici ali bez obzira na to sviđa mi se ova epizoda...
    11.09.2011
    12:37:00 sati
    Oki
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    22.10.2011
    15:28:00 sati
    doktor78
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 9, 1

    Još jedna Rujuova milijun puta prožvakana glupost krcata svakakvim klišejima i totalno nepredvidivim krajem (moš' mislit)! I još kad tome dodamo da ovo nema veze s Dylanom Dogom i ovu očajno glupu naslovnicu dobijemo jedan MEGA FAIL. Ajde, bar je crtež dobar.

    03.11.2011
    12:08:00 sati
    mpavin
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 8, 5

    Mislim da epizoda ne zaslužuje biti toliko popljuvana zbog netipične teme i nekih nelogičnosti u scenariju, a pored toga je zapravo sasvim solidna. Ja sam, recimo, mislio da je ubojica onaj psiholog te sam stoga u neku ruku bio zadovoljan krajem. Freghieri dobar, a ni boja nije loša.

    14.04.2012
    21:21:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 26%

    2, 1, 3, 8

    Preloše.Naslovnica jedina dobra.

    17.05.2012
    13:23:00 sati
    Patrix
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Priča je dobra jedna od boljih Rujinih.

    10.06.2012
    10:45:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 58%

    4, 5, 7, 10

    Da je citav strip kao naslovnica, bio bi vrh.  Stano je ovdje uradio najbolji posao; poslije njega, najvise pohvale treba da ide Freghieriju, pa onda koloristi, i tek na rkaju Ruju.  Ruju, ako uopste citas ove nase komenatre, i ako i prevedis na italijanski prego google-translate-a, molim te mani se pisanja scenarija za Bonellija, ocito je k'o dan da pojma o tome nemas, napisao si gomile scenarija, a mozda je samo 1% od svih tvojih radova makar imalo pristojan.  Prica ima dobar twist na kraju, kojeg nisam ocekivao, i iako mi se scenario ne svidja previse, mogu iskreno da kazem da nije najgori of Ruju-a koji sam ikad cit'o.  Ipak, cim sam vidio njegovo ime na ovoj epizodi, mog'o sam znat da je razocaranje u mojoj bliskoj buducnosti... na zalost, bio sam u pravu.

    10.08.2012
    19:13:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Ne znam cemu ovo u boji,ali mi se prica svidja,Freghieri preodlican!

    27.05.2014
    13:52:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 53%

    3, 3, 10, 5

    Ovo imam samo u Ludens Extra izdanju, a to u prijevodu znači da nema boje. U ovom slučaju to nije ni loše, jer niti Dylanu, niti Freghieriju boja nije potrebna. Ludensovo c/b izdanje je kvalitetno otisnuto, a odlično odrađena osjenčenost pokazuje svu ljepotu Freghijerovog crteža, potencirajući horor atmosferu koja se sigurno gubi kod boje.

    O Rujuu je puno toga već rečeno i napisano, pa čemu mlatiti praznu slamu. Zadivljujuće je njegovo forsiranje od strane Bonellija. Očito čovjek ima dobru vezu, pa ga guraju :-), jer je još očitije da ovo nije posao za njega. Ovo je daleko od njegovih najgorih uradaka s čarobnim vijcima u motoru auta i pobješnjelim usisivačima, ali što je previše, previše je.

    21.10.2016
    06:46:00 sati
    Spock
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Daleko je ova epizoda od loše epizode.. Čega smo se sve nagledali u Dylanovom serijalu, ova epizoda je još super.. Ok, malo je čudna epizoda za DD serijal, i ok, ima nekoliko nelogičnosti, ali svejedno, radnja je tečna, zanimljiva je, ima uzbudljiv kraj.. Sve u svemu, meni se sviđa..

    Bez obzira na malko negativnije komentare, meni Freghieri i dalje ostaje jedan od boljih crtača uopće i sviđa mi se njegov crtež, pa i u ovoj epizodi.. Naslovnica je malo mračnija, što je ok, ali mi nekako nije sjela.. Možda mi je naslovnica čak i najslabiji dio ove epizode..

    I da, zašto Ludens izdanje nije objavljeno u boji??

    24.03.2017
    14:28:00 sati
    allessi
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 57%

    6, 4, 7, 6

    Nije ovo baš toliko loše... Ima puno nelogičnosti i nije baš priča za Dylana, no atmosfera mi se svidjela, a i kraj, iako predvidljiv, nekako dobro funkcionira. Za crtež ne znam koju ocjenu dati, u Ludensovom izdanju izgleda užasno, no u boji izgleda sasvim drugačije. Naslovnica nije toliko loša, iako sam zbog nje očekivao drugačiju priču.

    16.05.2017
    12:11:00 sati
    karlitos
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 63%

    4, 6, 9, 6

    Prvo me (pozitivno) iznenadilo koliko je Freghierijev crtež dobar u boji, možda jedan od rijetkih Dylanovih crtača kojem boja dodatno popravi sveukupni dojam. Što se pak tiče same priče - stoji da je pomalo neuvjerljiva i bezidejna te, osim onog ESP elementa, više bi odgovarala Nicku Raideru nego Dylanu. Ali, istovremeno, Ruju ju barem nije učinio dosadnom za čitanje pa tu dobiva nekakve bodove.

    Za ubiti 50-ak minuta i nekakvu bezbrigu može proći, dok crtačka strana čini sve boljim nego što pripovjedački jest. U svakom slučaju ima Ruju i mnogo gorih uradaka, sad mi pada na pamet nedavno pročitano "Ja, čudovište", isto u duetu s Freghierijem. 

    11.08.2017
    13:42:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    27.05.2019
    08:04:00 sati
    benx40
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 44%

    2, 2, 9, 5

    Loše.

    11.09.2019
    19:52:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 765
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 408
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 304
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 805
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 832

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2758
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1845
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1367
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1260
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1189

Aukcije

Forum