Tri istine

Nathan Never

NN SD 38 | 96 str.

Tajanstveno ubojstvo na znanstvenom brodu... I tri (plus jedna) nekompatibilne verzije istine... Jeste li spremni za trip?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 73%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 68%

P*6

S*6

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Lovci i lovine - Reiserova tajna - Tri istine
    NN LIB 14
  • Tri istine
    NN SD 38

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Le tre verita
    NN SR 41

ZANIMLJIVOSTI

  • Epizoda je inspirirana "Rashomonom" Akire Kurosawe i sramnim remakeom "The Outrage" Martina Ritta iz 1964., no također i drugim filmom slične teme - tri verzije istine - nazvanim "The third secret" Charlesa Crichtona. Rashomon je napravljen prema priči Ryonosukea Akutagawe.
  • Spacelab je nazvan Akutagawa kao i pisac prema kojemu je Kurosawa temeljio svoj film, a njegov oblik sličan je stanicama iz Zvjezdanih staza.
  • Ovo je posljednje izdanje NN-a Slobodne Dalmacije!
  • Protivnički odvjetnik Mason zove se kao i glasoviti Perry Mason, odvjetnik iz televizijske serije, a glumio ga je Raymond Burr.
  • Drugi dio priče inspiriran je mentalnim putovanjem, poput onog iz filma "Totall Recall" (Dickova priča zvala se "We Can Remember It For You Wholesale").
  • Str. 28., joggerica nosi majicu sa natpisom "I LOVE N.N. " (kao Nathan Never, dakako); dok na jednoj Olivija nosi majicu sa akronimom losanđeleškog sveučilišta U.C.L.A., paradoks u futurističkom i postapokaliptičkom Nathanovom svijetu.
  • Lik Ardelije, Janinine cimerice, sličan je onoj Jodie Foster u "Kad jaganjci utihnu".
  • Svemirski brod Crichton IV nosi ime romanopisca Michaela Crichtona ("Jurski park"), no u ovom slučaju to je referenca na gorespomenutog redatelja Charlesa Crichtona.
  • Pretpostavke priče (misaona manipulacija, putovanja) intuitivno nam govori tko se zapravo skriva iza lika Eddyja Hoffmana, poznatog po svojim eksperimentima; Hoffman je bio znanstvenik koji je prvi stvorio prvu sintetičku drogu LSD, poznatu po svojim efektima koji uključuju tzv. tripove.
  • Podatkovna baza na koju se Nathana spaja na str. 57. zove se Three Dogs, što je engleska verzija za poznatu Trecanni enciklopediju.
  • Str. 57., Nathan čita da su prof. Hoffman i prof. Estin (znanstvenik u službi Athosa Thana u NN #3 "Operacija Zmaj") zajedno napravili "traktat o kemijskoj reakciji mozga".
  • Str. 60., na zgradi se pojavljuje znak marke 7UP.
  • Str. 65., svemirski brod podsjeća oblikom na vulkanski modul viđen u "Star Trek The Motion Picture", a shuttle sličan onima iz Enterprisea i iz TV serije "Visitors".
  • Lovci presretači na str. 70. istovjetni su core fighterima iz Gundama (japanska manga/anime).
  • Rikord Company S.P.A. (s.p.a. bi bila talijanska oznaka za poduzeće), specijalizirana za mentalna putovanja i ekstrarealnu memoriju, zvuči kao Rekall Inc. iz "Total Recalla".
  • Str. 87., oznaka za sobu naslovljena je na De Petera, što je prezime poznatog talijanskog suca.

Tematski najviše diferenciran od Nathanovih scenarista, Vigna je često i vrlo pretenciozan u svojim uradcima, gonjen velikom željom da prikaže svoje opsežno znanje filmsko-književnih klasika i da na poetičan način ispripovijeda neke važne dijelove Nathanove životne pripovijesti. U više navrata poigrao se sjećanjima, nerijetko tako zavodljivima i varljivima, kao i uspomenama koje su neodvojivi dio čovjekovog života. Uspomene i sjećanja očito je teško sačuvati i održati ih živim u dobu mentalnih manipulacija koje mijenjaju izgled stvarnosti (virtualizacija i tripovi), a tehnološki napredak zapravo je sve više deprimirajući i "nazadni" i otuđuje ljude. No, to je miljama daleko od paranoične opsjednutosti često referenciranog ZF romanopisca Phillipa K. Dicka koja se manifestira kroz nesigurne likove u vlastiti identitet, sjećanja i uspomene. U Dickovim pričama likovi su najčešće ljudi koji su zaboravili svoj pravi identitet ili ga svjesno ili nesvjesno skrivaju, što je indikativno u "Total Recallu", "Paychecku", "Minority Reportu" ili "A scanner darkly", kao i u drugim djelima. Vigna slične ideje koristi u "Reiserovoj tajni", ovoj epizodi, te će se opet izražajno pojaviti u "Priči o Kathy Teller". Tek naznake toga mogu se ispod gomile klišeja o borilačkim filmovima primijetiti i u nastavcima gdje se pojavljuje Athos Than. Naime, on u želji da stvori najbolje ratnike, mijenja identitet osobe i pretvara ga u stroj u ubijanje, bez milosti i emocija, te u svakom trenutku podložnom svome kreatoru. Ili kako ih sam naziva - ljudski terminali.

Rashomon. Dakle, više gledišta, više raznih verzija istine – to je ideja djela. Postoji li uopće jedna prava verzija istine ili se ona mijenja ovisno o aspektu aktera? Model je ispričan kroz tri različite verzije sudionika ubojstva na svemirskom laboratoriju. Plus još jedna koju nam predočava Nathan. Priča se vrti oko trojice protagonista, dr. Samuela Rhodesa koji je zaljubljen je u naočitu Soniu Klowsky, ženu "pokojnog" prof. Yakuta Keijija. Svo troje su znanstvenici koji rade na osami na tajnom vojnom projektu. Njihovo portretiranje jest površno, no oni su samo statički modeli konfigurirani za uprizorenje zločina iz ljubavi/ljubomore. Vigna se djelomično dotiče odnosa Nathan-Olivia-Janine i karikaturizira Sigmundove akcije na ljubavnom planu. Vrlo simpatično, mogu reći.

Candy loves Siggy

Kompozicija dvije trećine epizode svodi se na interakciju Nathan – Olivia Olling (odvjetnica poznata nam iz prošlih epizoda) i elaboraciju učesnika u ubojstvu. Ostatak scenarija uključuje polagane scene prikazivanja svemirskog inventara i jedan mali dio hvatanja zločinca koji su, ruku na srce, prespori. No, priča zapravo ispod površine krije malo kompleksniju radnju nego bi se to dalo primijetiti kod prvog čitanja. Reference su u drugom dijelu na odlični "Total recall" i mentalna putovanja, a negdje tu se uvukao i tvorac LSD-a, manipulativne droge, prof. Hoffman. Casini je skoro pa dežurni Vignin crtač, a gledanu u odnosu na početni crtež u "Operaciji Zmaj", značajno je napredovao.

Kišoviti dani u metropoli

Makar verzije istine nisu bile vlastita gledišta pojedinih aktera, već su bile tek posljedice djelovanja kemijskih preparata, Vigna nam daje može jedan još zlokobniji vid istine, a to je da postoji neki Veliki Brat koji upravlja našim gledanjem na realnost. Za koje svrhe? Jeftine, banalne, komercijalne svrhe… Kad vlastiti identitet postane sredstvo trgovanja, gdje nam je onda kraj?

~LIKOVI~
Sonia Klowsky – zakonita Yakutova žena i Samuelova prevrtljiva "ljubavnica";
prof. Yakuto Keiji – voditelj istraživanja na spacelabu Akutagawa;
dr. Samuel Rhodes – asistent na spacelabu, uloga neuzvraćenog ljubavnika;
Mason – državni tužitelj na stanici Terpsicore;
Olivia Olling – odvjetnica "nemogućih slučaja", Nathanov klijent u slučaju Akutagawa;
prof. Eddy Hoffman – s prof. Albertom Estinom izradio traktat o kemijskoj reakciji mozga, jedan od vodećih stručnjaka na polju dinamike cerebralnih procesa;
Janine Spengler – Nathanova ženska, s vezom koja konstantno gubi na značaju;
Ardelia – cimerica Janine Spengler;
Candy Fire – informatičar u vojnim odsjeku, Sigmundov date;
James Harboor Shaver – kapetan broda Akutagawa;
Coogan – predsjedavajući sudac u procesu Akutagawa;
Sigmund Baginov – informatički stručnjak i šarmer lakih informatičarki;
Jack O' Ryan i Al Goodman – agenti agencije Alfa, terenci.

Naprijed

NN SD 37 Raiserova tajna

NN LU 48 Strah na dnu mora

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Windwalker

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Epizoda koja nema ništa posebno čime bi oduševila, ali nije ni loša.Naslovnica odlična. 
    22.04.2008
    21:54:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Zasigurno jedan od boljih Nathana, zanimljiv triler.
    22.04.2008
    21:55:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    i vigna ga zna nekad "ubosti". tačno da se to ne dešava često, ali ovaj put od njega nam stiže sasvim solidna epizoda, možda ne toliko sama priča, koliko scenarij. casini standardno dobar, kao i castellini.
    23.04.2008
    01:36:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Lagana i lijepo prepričana epizoda, pravo osvježenje nakon onih bitnih za kontinuitet kod kojih treba pročitat nekoliko brojeva prije nego se uopće može shvatiti o čemu se radi. Sviđa mi se ta ideja o 3 verzije istog događaja a svaka dosta uvjerljivo prepričana. Do samog kraja strip me držao u kakvoj-takvoj napetosti i opći dojam je stvarno pozitivan. Opuštajuća epizoda agenta Nevera u svakom slučaju.Interesantan je i odnos Olivia-Janine te poslednja scena koja nagovještava da će nešto bit između Janine i Nathana. Casini je sa nama već od samog početka i zbog toga mi je posebno simpatičan. Kao što sam već puno puta rekao, odličan je u crtanju kišnih i borbenih scena.
    26.04.2008
    18:37:00 sati
    Aco
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 58%

    5, 6, 5, 10

    Pa i nije nešto...
    29.04.2008
    20:01:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Sasvim sam zadovoljan s ovom epizodom,prije svega sto me podsjetila na fenomenalnu knjigu "Slucaj smjerokaza"(imamo isti dogadjaj isprican od tri razlicite osobe u tri perspektive - znaci imamo 3 dogadjaja,a istina je uvjek samo jedna.)Ono sto mislim da je moglo bolje,to su crtez i naslovnica.
    15.05.2008
    13:05:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    ovaj svemirski rašomon i nije loš, ali me nicim nije oduševio, moglo je i moralo boljezadnja scena mi se svidjela
    29.06.2008
    12:09:00 sati
    ken2
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 8, 10

    Lagana, ali vrlo dobra priča. Još jednom je tema epizode tipičan radni dan u životu Nathana Nevera. Vigna je stvarno predobro iskomponirao priču. Sve je povezano, sve se slaže i završetak je prilično efektan. Mislim, ja sam se šokirao kad je Nathan na kraju skužio da je sve to maslo profesora Keija. Ona njegova faca... ludilo. Posebno me razveselila hrpa minijatura specifična za svijet budućnosti. Što se tiće zamjerki; nije mi jasno kako su uspjeli pratiti onaj stealth svemirski brod, ako je on zameo tragove uputivši se jednom tamošnjom trgovačkom rutom. Isto tako znam da se na Mjesec ne može sletjeti i uzletjeti bez perigejskih i apogejskih motora. Crtež je isto tako dobar, kao i naslovnica. Složio bih se s recenzentom da je Vigna vrlo pretenciozan scenarist; uvijek puca na veliko. Ali ne mislim da je baš previše loš. Dapaće, ima par odličnih epizoda.
    29.07.2008
    23:54:00 sati
    Inferno
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 6, 7

    Pa, hm, i nije nešto posebno. Nisam baš bio oduševljen, ali priznajem da su me raznorazne reference razveselile. Crtež mi se ne sviđa, čini mi se nekako ''neozbiljan'', i prigodniji crtanim filmovima za djecu nego jednom futurističkom serijalu koji teži tome da bude kritički surov i socijalno angažiran. Nevertheless, da se pročitati.
    06.01.2009
    22:41:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Prosjek, a i pomalo zamorno. Casini bljak. Naslovnica super!
    18.01.2009
    15:18:00 sati
    Panon
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    Prosječna priča koja ni počemu ne odskače od osrednjih Nathana. Casini lošiji nego inače. Ovdje mu je crtež dosta neozbiljan, skoro karikaturistički u više navrata.
    19.03.2009
    16:48:00 sati
    Spock
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    26.12.2009
    20:00:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Vrlo neobična i zanimljiva epizoda. Pomalo nespecifično ostvarenje za NN serijal u kojem upoznajemo i Nathanove detektivske sposobnosti. Priča je napisana iz zanimljivog kuta, pitka je i drži pozornost do kraja.

    22.01.2010
    11:50:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 6, 8

    Ovo je dosadno , ali ne glupo, no iznad svega loše.Stvarno nisam mogao probaviti sve te scene u sudnici, pa te tri verzije priča, a i taj odlazak na mjesec tek toliko da naslovnica ima neke veze s pričom.

    01.02.2011
    16:22:00 sati
    drogsy
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Ovo vise lici na seriju "Zakon i red" nego na Nathana.

    28.01.2012
    14:07:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Meni se epizoda svidjela, zanimljiva je do samog kraja.. A i sviđaju mi se scene sa Janine.. Jedino sctež malo lošiji.. Trebao bi biti malo ozbiljniji.. Jedna od boljih epizoda u ovom razdoblju..

    05.09.2012
    08:37:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Nathanovski Rashomon. Ideja je opet dobro ukomponirana u sf okruženje. Konačno razješenje mi je odlično.

    21.10.2012
    19:15:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 23%

    3, 3, 1, 2

    Neopisivo monotona epizoda..

    19.04.2013
    00:51:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 8, 5

    Ništa posebno, ne dosadno, ali na momente konfuzno. Crtež mi se svidio. Što se tiče naslovnice- zašto je morala biti vezana za akcijsku scenu od 2 nejasne strane iz stripa !? Priznajem da tu svenu na Mjescu nisam shvatio, a gledao sam 2 puta- tko je tu koga lovio u zašto!?

    08.10.2013
    15:26:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    Prosječna epizoda sa par zanimljivih scena od kojih su mi najdraže one sa Sigmundom jer su mi ostale u pamćenju.

    24.11.2013
    10:27:00 sati
    mpavin
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 56%

    5, 6, 5, 8

    Zaplet je obećavao, ali rasplet je suviše jednostavan. Ništa gore nego kad je rešenje epizode tajni naučni experiment koji objašnjava sve nelogično što se dogodi u priči.

    Casini je godinu dana pre ove epizode nacrtao dve sasvim pristojne ( Poslednji Val i Lov na lopova ), i činilo se da ide u pravom pravcu, ali, ništa od toga, ovde se totalno vratio svom starom idiotskom stilu.

    27.02.2014
    20:11:00 sati
    thekide
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Odlična ideja ali je slabo izvedena.

    05.10.2014
    17:24:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Nešto bolja od prethnodne Vignine priče.

    21.03.2018
    10:53:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 53%

    2, 6, 7, 8

    Jako bezvezna ideja, crtež solidan. Strip nije dosadan i da se pročitati, ali ne shvaćam što je nama trebala ova epizoda? Predvidljivo.

    27.02.2019
    15:30:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 32%

    3, 2, 4, 5

    Ne mogu da dam nikako visoke ocene stripu koji bukvalni reciklira ST TNG epizodu A Matter of Perspective (sezona 3, ep. 14), gde Rajker sedi na opyuzenickoj klupi i prica svoju istinu, a cujemo i ostale... Takodje, odnos izmedju Natana i Dzenin mi je oduvek isao na nerve, ovde je dotakao nadir. Cenim da je Vinja promasio izdavacku kucu, Ljubavni romani i Burda su treca ulica desno.

     

    Uzgred, svim stripofilima zelim da u Novoj, 2021. godini se vise druze sa stripovima, a manje sa koronom, zemljotresima i ostalim gadostima kojima smo bili izlozeni u godini na izmaku. Bila, ne ponovila se.

    Nek nam je sa srecom!

    31.12.2020
    23:59:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Solidna priča, ali malo naporna sa previše teksta. Sve korektno, ali ne ostavlja bez daha. 

    18.05.2023
    19:56:00 sati
    tex2
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 9, 6

    Odličan crtež, zanimljive dogodovštine u privatnim životima naših junaka. Ali glavna priča je samo ok.

    04.08.2023
    20:15:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Prosječno dobra epizoda!

    23.08.2023
    13:58:00 sati
    Milky101
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Meni bas zanimljiva epizoda. Nekako su mi sudski slucajevi u raznim krimi serijama znali biti veoma interesantni, a i ovu epizodu na neki nacin mozemo svrstati u krimi sferu jer istrazujemo slucaj "ubojstva". Mozda naslov bas i ne pase najbolje prici, jer od tri iskaza koja smo mogli cuti u sudnici, dva mozemo smatrati uvjetno govoreci istinitima jer su optuzenici zbog pokusa bili uvjereni kako govore istinu, no ona video snimka je bila lazna. Ideja s ugradivanjem laznog sjecanja je veoma interesantna. Svidjelo mi se i kako je Vigna potencirao malo ljubomore kod Janine tako da upotpuni pricu, a scene sa Sigmundom su bile komicne. Jedino dio s odlaskom na Mjesec je bio mozda malo slabiji. Casini ko Casini, nista extra, ali sasvim okay crtez. Naslovnica takoder, mada steta sto se vatala bas onog dijela koji mi se najmanje svidio u cijeloj prici. Bas bi lijepo ovdje pasalo naslovnica sa scenom iz sudnice. :)

    01.02.2024
    10:10:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Grupna terapija
      Kod: KOLORKA 264
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 15.7.2024. 0:15:00
      Autor: night
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 744
    • Rat na pašnjacima
      Kod: TX LIB 30
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 12.7.2024. 23:24:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 1280
    • Falange crnog reda
      Kod: KOLORKA 77
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 10.7.2024. 21:58:00
      Autor: Salkan
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1099
    • Landersovi plaćenici
      Kod: TX SAGK 34b/35a
      Ocjena: 73%
      Vrijeme: 9.7.2024. 23:39:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1245
    • El Shatt - Fragmenti
      Kod: ALBUM UOJPS 1
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 8.7.2024. 12:47:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 949

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1775
      • Planina tajni
        Kod: TX ALM 3b
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1723
      • Put za Serenity
        Kod: TX SAK 7
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1716
      • Cesta
        Kod: ALBUM ORKA_SP 57
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
        Autor: paro
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1708
      • Ogrlica od žada
        Kod: NN LIB 77b
        Ocjena: 80%
        Vrijeme: 27.6.2024. 8:01:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1695

      Aukcije

      Forum