Billikenov povratak

Martin Mystere

MM SA 70 | 144 str.

Naizgled mala, beznačajna i neugledna figurica "srećonoše" Billikena 1999. godine postat će fantastičan hit. Odakle mit o Billikenu potječe, što on zapravo predstavlja, kakvu će ulogu imati u posljednjim dijelovima odbrojavanja i kako će se suprotstaviti nadolazećem mraku pročitajte u - Billikenovom povratku!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 51%

Priča 3

Scenarij 5

Crtež 6

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 63%

P*6

S*5

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Bilikenov povratak
    MM SA 70

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il ritorno di Billiken
    MM SR 204
  • Alla corte del re sole
    MM SR 205

ZANIMLJIVOSTI

  • Na -10 smo! (zapravo, prva epizoda odigrava se u veljači 1999. što jest deset mjeseci do 2000., no u drugoj epizodi mjesec travanj, što bi značilo da smo u drugoj na -8, ne?)
  • Ovaj broj u Ludensovom izdanju napravljen je kao integral od jedne epizode.
  • Na naslovnici riječ Biliken ima jedno L, a na prvoj i drugoj 2 L.
  • Drugi rad Ongara na serijalu MM.
  • Billiken – lutka srećonoša koju je kreirala američka učiteljica povijesti i ilustratorica, gđa. Florence Pretz u Kansas Cityju, Missouri, a napravila ju je prema tajanstvenoj figuri koja joj se pojavila u snu. 1909. godine patentirala je Billikena sa patuljkolikim šiljastim ušima, vragolastim osmijehom i čuperkom vlasi na zašiljenoj glavi. Sve što Castelli zna o Billikenu saznao je iz teksta antropologinje Dorothy Jean Ray, poznate po proučavanju eskimske narodne umjetnosti i kulture. Članak se zove Billiken Lore, a u njemu možete saznati sve o ovom malom simpatičnom liku.
  • Str. 15., knjige slijeva nadesno - Homer: Odissey, Macbeth, Goethe "Egmont", King Lear
  • Str. 29., japanski rječnik "A new dictionary of Kanji usage", izdavač Gakken (u Nacionalnoj knjižnici možete posuditi ovo izdanje iz 1982. godine); Kanji su kineski znakovi koji se koriste u modernom japanskom logografskom pismu zajedno s hiragamom, katakanom i arapskim brojevima; Katakana (カタカナ, 片仮名) - za fonetsku transkripciju riječi iz stranih jezika.
  • Str. 33., Mystere čita knjigu "Fads and fancies in the US/Hirovi i maštarije u SAD-u" – "Happy Jack" Angokwaghuk pretvorio Billikena u eskimsko božanstvo.
  • Primjeri rasprostranjenosti Billiken manije: sportski klub sveučilišta St. Louis uzelo Billikena za maskotu, u Argentini najdugovječniji časopis za mlade "Billiken"; u San Francisco Chronicleu izdavali su avanture malog Billikena sa Bobbyjem Jonesom; u Japanu, Osaki, četvrti Shinsekai izgrađen hram i posvećen liku Billikena!
  • Str. 56., Martin se sukobljava sa japanskim demonima koji se nazivaju Oni. Oniji su nezaobilazna tema serijala NN.
  • Str. 61., priča se o ekstremističkom krilu Ljudi u Crnom – rekao bih se da se to odnosi na epizodu MM #46/48 "Posljednja karavela" i zgodu sa Ericssonom i moćnim entitetom iz svemira.
  • Epizode gdje se Mystere sreće sa Malim narodom: LMS 74/75 "U zemlji patuljaka", SR #137/138 "Kraljevstvo vila", MM sp5 "Zeleni vitez". Bića iz Annwna po prvi put se spominju u LMS MM #92/94 "Roncisvalle" nevezano uz Mali narod, ta veza će biti dodana kasnije.
  • Str. 77., svećenik Robert Kirk 1691. godine napisao "The secret commonwealth of Elves, Fauns & Fairies"; spominje Red blaženih (Seelie Court), Red prokletih (Unseelie Court), sve o Malom narodu (little people, fairy folk).
  • Str. 92., instant komercijalni produkti: "Stark naked" dizajnera Phillipea Starcka, Dosjei X; a Castelli spominje i Zvjezdane staze. Star Trek serijalu dugo je trebalo da postigne popularnost (izlazila je od 1966-1969 i ugasila se u trećoj sezoni zbog slabe gledanosti), te je tek nakon uspješnosti Star Trek The Movie serija postala hit koji je poslije izdao još 5 uspješnih serijala.
  • Str. 106., bilješke agenta E.A. Poa iz XIX. st. govore o sukobu sa Redom prokletih? Prvo spominjanje nečeg takvog.
  • Obake – klasa čudovišta ili duha/prikaze u japanskom folkloru. Termin doslovno znači "ono koje se mijenja", a odnosi se na stanje transformacije ili mijenjanje oblika.
  • Japanci su snimili 1996. i film "Biriken"
  • Koncem 1999. opet započinje borba protiv Reda prokletih, odnosno čekat ćemo sve do kraja ciklusa Countdown.

"I am a god of luckiness, so always keep me nigh. "

Ovog mjeseca novi broj Mysterea dočekao nas je na kioscima na malo povećem broju stranica, što sve zajedno tvori jednu cjelovitu epizodu od dvije u talijanskom originalu. Ukoliko je ovo početak jednog novog trenda izdavanja integrala, srdačno ga pozdravljam. Nakon prvotnog oduševljanja brojčanim stanjem stranica slijedilo je napeto iščitavanje stripa. Na prvi pogled, priča nudi pojavljivanje još jednog tipa portala prema drugoj dimenziji (nigdje nije striktno navedeno da je u pitanju Leys mreža) koja je različita od naše; i uključuje još jedan povratak Malog naroda na stranice MM-a. Središnji element priče je mali i neugledni kipić koji se početkom prošlog stoljeća premetnuo u veliki pomodni hit i koji je iznjedrio mnoštvo različitih franšiza diljem svijeta. Na području onda tek buduće Jugoslavije pretpostavljam da nije imao baš nikakvog odjeka. A da je kojim slučajem imao, tko zna bi li imao toliku moć da spriječi Prvi svjetski rat...

Castelli je uvijek, za razliku od nekih scenarista u ovom razdoblju redovnog serijala, spreman čitatelju pružiti intrigantan ključni element priče i postupnim ga razjašnjavanjem i mistifikacijom uspješno dovesti do samog raspleta. Isti slučaj imamo ovdje sa fenomenom zvanim Billiken. Od početnih naizgled nepovezanih zgoda diljem svijeta, Billiken dobiva svoj lik, obličje, svoje "srećonošne" moći, svoju povijest i na samom kraju, razotkrivanje njegove prave prirode i smisla u cijeloj priči. Koliko je sretno povezivanje sa japanskim demonima – Onijima, to će teško procijeniti čitatelji NN serijala budući da su tamo Oniji zapravo Tehnodroidi, rasa nastala biotehnološkim inženjeringom i prebačena iz daleke Martinove budućnosti u također daleku prošlost. Mala nekonzistentnost ako uzmemo u obzir da su pojedini autori već križali Martinov univerzum sa Nathanovim.

Osim demona, patuljaka, tajanstvenih redovnika, pacifističkog ogranka Ljudi u Crnom, imamo i lik Florence Pretz, unuke prvobitne Florence Pretz koja je zaslužna za kreiranje Billikena. Srećemo i Martinovog producenta Aarona, a i marketinškog stručnjaka Jerryja čije će marketinške sposobnosti spasiti svijet!

Borba protiv čudovišta iz druge dimenzije propagandom i komercijalizacijom prepoznatljivog proizvoda? Najveći dosadašnji Mystereovi neprijatelji, Ljudi u Crnom, podupiru njegov ekonomsko-propagandni plan? Ovdje mora da je nešto strašno otišlo krivo... Ne, nije Castelli poludio. Radio je to i prije. Primjerice, u sp5 "Ultimatum" gdje baza Drugdje pomoću sitnih komunalnih problema diljem grada i nuđenjem bezobrazno jeftinim turističkim angažmanima postupno iseljava New York. I to sasvim uspješno!

Ongaro i Castelli su solidno odradili posao. Ongaru je ovo drugi rad na serijalu nakon "Potopite Titanic". Primjećujem da je dosta dobro oponašao prijašnje radove Malog naroda te su jako slični Freghierovim koje smo susreli u "U zemlji patuljaka". Simpatičnih, pomalo karikaturalnih oblika, no sve u svemu "patuljkastih". Pripadnici "Reda prokletih" vrlo su šturo i nekonzistentno prikazani. Zapravo, kad bolje promislim, baš i izgledaju ko da su proizašli iz primordijalnog kaosa. Konturama lica Martina i Jave posvetio se puno više nego ostalim likovima. Doduše, stalnu postavu trebao je samo oponašati Alessandrinija, no izrazi Florence Pretz zaista su neprihvatljivi. Priča je dovoljno misteriozna da zadovolji apetite prosječnog čitatelja Mysterea, a opet, napravljena je i u skladu sa značajkama ciklusa koji je u tijeku. Elementi misterije nisu u potpunosti razriješeni, te ćemo očito morati sačekati do kraja; ili kako nam je Castelli obećao - krajem 1999. godine.

Billiken kao gipsani vrtni patuljak

Naprijed

MM SA 67 Hamptonovo prijestolje

MM SA 71 Na dvoru kralja sunca

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kiky

    Ukupna ocjena 64%

    5, 6, 8, 7

    Background, istorija Billikena, kao što to obično biva u Castellijevoj interpretaciji, sasvim dobro i interesantno ispripovjedana... no sadašnjost, koja u sebi ukomponisuje sav taj relativno neinspirativni, trknuti slijed radnje, prošarana dinamičnim i akcijonim sekvencama, na trenutke se doimlje poput neke priproste epizode Gordona Linka.
    28.05.2008
    17:23:00 sati
    kiky
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 52%

    4, 5, 6, 7

    Ma ne znam...meni ova epizoda nit smrdi nit miriše...Nadam se samo da nema još nekakav nastavak u planu za desetak godina...
    28.05.2008
    18:00:00 sati
    kico
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 63%

    8, 6, 5, 6

    I ja bi bio veoma sretan ako bi se ovako nastavilo sa izdavanjem dobrog starog strica Martija, iako to znači gubljenje jedne ili više naslovnica po epizodi, samo se bojim da ćemo spasti na nekih tri-četiri epizoda godišnje, što je jednostavno premalo. Što se epizode tiče; kao nekakav dodatak MM svijetu i kontinuumu ovo još i može proći, ali zasebno je epizoda dosta slaba. Čak mi se u nekoliko navrata činilo kao da je Chiaverotti preuzeo scenarističku palicu (masovni pokolji i slične 'jeftine' scene). Povijesna pozadina je kvalitetno odrađena, kao i uvijek, to je uostalom Castellijeva specijalnost, ali rasplet i scene u sadašnjosti su relativno slabo osmišljene. Tako da, šta ja znam, mislim da se moglo bolje. Ongarov crtež jako slab.
    28.05.2008
    18:08:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 6, 9

    Iman ionako puno rupa sa tim svitom tako da ovo je za mene drugi put susret sa malim ljudima.Oberona i Titaniu sam susreo u MM GIG tako da ću ovu epizodu opisat kao ''U očekivanju Godota '' Godota kao u znaku libellusa neka požuri malo sa tim MM knjigama da mogu pratit ovaj serijal MM kako triba. Nakon vapaja o samoj epizodi,simpatična priča sa Bilikenom koji me podsjeća na Budu sa ušima i kraj stripa koji podsjeća na Hellboy serial(oni koji prate taj serial znadu zašto)Biliken superheroj I na kraju jedno veliko Nastavlja se  ... za dvi godine   kad će po ovakvom ritmu izlaženja izaći ta epizoda ... PS.ova epizoda je objavljena u Hrvatskoj ... 
    30.05.2008
    19:23:00 sati
    provodina
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 67%

    8, 5, 7, 7

    Šteta, stvarno šteta! Strip je "pucao na visoko", ali je na kraju zbog nekih manjkavosti, propusta, nedorečenosti i zanemarivanja odgovora na određena ključna pitanja zavrijedio tek solidnu trojku. A ne možete reći da nije bilo potencijala. Castelli je u priču ukomponirao sve i svašta: misterij vezan za kipić Billiken, Ljudi u Crnom, Oni, paralelne dimenzije, Mali Ljudi... Sve to pasioniranog čitatelja navodi da se "zalijepi" za strip i da u iščekivanju raspleta "upija" i "dešifrira" svaku rečenicu ove stvarno kompleksne priče. Mene osobno najviše fascinira kako Castelli ispreplete sve te scene, a za svaku pohvalu je i integracija & uvjerljiva interpretacija nekih, na prvih pogled, nevažnih realnih/povijesnih događaja (ona spisateljica i njena tajna, hram u Osaki, raširenost naziva Billiken). Jedino mislim da onaj hram u Osaki nije razoren (?!), premda je zbilja bio posvečen liku koji ne postoji - Billikenu. U početku je bilo riječi o Billikenu kao bogu sretnog trenutka. Poslije je "nekako" objašnjeno kako on kao "djelitelj sreće" to radi kako bi privukao pažnju (neobjašnjive sile). Ali sad se postavlja novo pitanje: Zašto on to želi? --- Stvarno mi nije jasan taj način borbe protiv onih demona preko marketinga odnosno širenjem Billikenovog branda/imagea??? Odakle moć Billikenu? Ono je totalno glupo da je on prenio dušu u onu skulpturu, bla, bla. Opet nismo dobili jasan odgovor na pitanje: koja je to moć!!! Loše su objašnjeni i portali, odnosno prijelazi iz jedne u drugu dimenziju (zašto je taj prolaz u zemlji)? Koga vraga je ona spisateljica čekala 90 godina da prenese saznanja o svemu tome? Zašto nije prenjela prije, a ne neposredno prije same invazije? Ovi bi se tada bar mogli pripremiti na sranja koja ih očekuju. Iz kojeg se razloga golemi Biliken pojavljuje ispred Martyija? Mislim, što je davao "dušu" na samrti ili što je to već bilo (?), da bi na kraju oživio na način da je povratio nazad svoju "dušu"??? Isto tako mislim da je ostao potpuno nerazjašnjen kardinalni razlog tog interdimenzionalnog rata! Dobro, razlog zbog kojeg Ljudi u crnom pomažu Martyiju je taj što imaju zajedničkog neprijatelja (samo su odgodili "raspravu"). Tko je onaj čovjek u mantilu? Valjda ćemo to saznati u idućim epizodama. Ima još gomilu pitanja koja si postavljam. Castelli je odličan scenarist, ali se po običaju redovito udaljava od glavnog pravca radnje. Kako samo vješto "izbjegava" davanje odgovora na ključna pitanja kao što su ova koje sam gore naveo. Moglo je to biti puno bolje, odnosno trebalo je biti. Ovako smo dobili tek neku blijedunjavu i neuvjerljivu vezu između misterije o Billikenu i problemima koji muće stanovnike druge dimenzije. Baš mi je krivo!:( Srećom da sam pročitao bar MM spec "Zeleni Vitez". Sve u svemu, MM je zanimljiv za čitanje i kad epizoda nije baš sjajna. Uvijek se nauči nešto novo;). Onagaro je bio neprimjetan. Po meni je dobro obavio zadatak. MM ima naglasak na priči, a ne na crtežu, pa zato...
    31.05.2008
    00:58:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 56%

    6, 5, 5, 8

    Podržavam ovakvo izdavanje Martija od strane Strip-agenta ali ne bi bilo dobro da se gube naslovnice, pa makar se stavljale crno-bijele.Što se tiče epizode, onda je loša, i to baš loša.Od Castellija sam očekivao više jer čitanje Billikena je prava muka. Marti mora popularizirati Billikena i napraviti ga marketinškim hitom da bi se pobjedili demoni koji dolaze na svakih 90 godna. Ma daj nemoj me zaj...Iako ideja možda i nije tako glupa, razrada jednostavno nije na razini kakvu MM zaslužuje. Fragmenti iz prošlosti su interesantni kao što su i prethodnici primjetili, ali događanja u sadašnjosti su jako, jako loše odrađeni. Šteta. 
    01.06.2008
    13:28:00 sati
    Aco
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Sasvim solidna epizoda,ali nista posebno.Marti mi se nesto razvodnio,uopce tesko mi je usporedit i jednu noviju epizodu s vecinom odlicnih u prvih 100.Tu i tamo bljesne na trenutak,ali nije cudo da ove novije epizode ne privlace nove citatelje.Kad je vec prica li-la,da se bar potrude malo s crtezom.Super potez SA s izdavanjem cjele epizode u jednoj svesci!
    15.06.2008
    11:03:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 57%

    5, 3, 8, 9

    Daleko je ovo od dobroga. Ongaro solidan - njegov crtež baš  nekako odgovara Martiju.
    24.06.2008
    19:18:00 sati
    Spock
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    kao i većina, i ja sam nakon dobrog početka ostao malčice razočaranali ne previše, solidno je to
    03.07.2008
    17:50:00 sati
    ken2
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 70%

    7, 5, 8, 10

    Hmm, kao što Inferno kaže, ima tu puno nerazjašnjenih stvari. Od svega toga najviše je nerazjašnjen kraj. Ogromni Billiken izađe i pukotine, na brzinu pobije čudovišta i jednostavno se vrati nazad. A ne znamo ni koju ulogu ima onaj s kapuljačom, po sjeni kad nestaje bi to trebao biti Billiken, zar ne? Ili njegova duša? Pa se nameće još pitanja: Koju ulogu ima Billiken? Zbog čega otvara i zatvara prolaz? Jednostavno ne štima. Priča je imala mnogo potencijala, i trebalo je biti bolje, a i duže. Dodatnih 40 stranica bi sigurno popravilo stvar i neke stvari bi bile jasnije. No, tko zna, možda je to i bio Castellijev plan, da nas drži u neizvjesnosti do kraja. Da nam kaže kako je ovo samo zagrijavanje za veliku stvar i da on može još puno bolje. Nadam se da će biti tako. Ongarov crtež mi baš paše iako ima nekih malih grešaka, evo mu osmica. Naslovnica čista desetka. Ovo mi je već treći put za redom da dajem Alessandriniju desetku, još će mi to preći u naviku :P
    25.07.2008
    20:26:00 sati
    mpavin
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Jedna solidna i pristojna priča, mada izostalo je malo više dramatike iako je bilo potencijala. Zanimljiv je onaj dio sa Bilikenom koji je izlazio iz svijeta patuljaka u svijet ljudi i na kraju njegova žrtva. Meni su sve priče o patuljcima u MM odlične, uvijek se sjetim kad sam čitao U zemlji patuljaka pa nisam mogao da nađem nastavak. Dobar je potez Strip agenta što objavljuje kompletne priče u jednom broju, mnogo je ljepše kad se ne čeka 2-3 mjeseca na nastavak.
    13.09.2008
    11:20:00 sati
    delboj
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 55%

    5, 4, 7, 7

    Nezanimljiva epizoda s prenapuhanom radnjom, a priče o patuljcima mi se nikad nisu sviđale. Jednostavno mi se ne dopada takva vrsta misterija.
    23.03.2009
    14:37:00 sati
    Panon
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 65%

    6, 7, 6, 8

    Lijepo i solidno te pomalo dosadno, al' ajd' bitno za ciklus. Ongaro lošiji nego u "Velikom potonuću", naslovnica dobra.

    12.03.2011
    12:30:00 sati
    drogsy
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 56%

    4, 5, 7, 8

    Ovo mi je bilo dosadno. Jedino dobro u ovom stripu je njegov utjecaj na opću kulturu čitatelja, Castelli me uvijek iznenadi s tim svojim fix idejama. Kako mu je ovaj pao na pamet?

    Nisam imala pojma da je taj Billiken tolika faca. Baš bi volila imati jedan primjerak te lutkice, skroz je simpatičan.

    28.03.2011
    11:56:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Počinje velika bitka! ;)

     

    Simpatična epizodica...

    08.08.2011
    15:16:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 6, 8

    Malo iznad prosjeka.

    09.11.2011
    20:43:00 sati
    Patrix
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 8, 6

    Jedino ne razumijem zašto je naslov Billikenov povratak kada se ovdje prvi put spominje.

    18.11.2011
    20:58:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Jasko

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 7, 5

    Ova je bolja od naredne 8)

    Zavrsetak - apsoltuna katastrofa 8)

    Na momente zanimljivo i logicno. Od momenata nedpodnosljivo 8)

    27.08.2012
    13:39:00 sati
    Jasko
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    01.01.2014
    21:19:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 60%

    6, 5, 7, 6

    Slaba epizoda.

    04.10.2014
    14:59:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Za razliku od nekih izdanja MM-a u izdanju Slobodne Dalmacije i Strip Agenta ovo me nije ocijedilo (pomogla je i ova dugačka lista zanimljivosti u recenziji) i sve sam pročitao u komadu zainteresiran za daljnji razvoj te u konačnici objašnjenje viđenog. Međutim, na kraju razočaranje. Toliko pitanja (spomenuo ih je u komentaru iznad Aco pa i mpavin) a odgovora nigdje, tek možda mi sami možemo nešto pokušati zaključivati bez da budemo sigurni je li to istina. Castelli zaista zna stvoriti pitanja a u raspletu (koji se tako naziva samo jer smo blizu posljednjeg prozorčića sveske koju čitamo) nas ostaviti bez odgovora. Ovdje zaista milijun pitanja a nigdje odgovora. Ne da mi se ponavljati ih (za to su najbolji spomenuti komentari Ace i mpavina)... ipak, nauči nas Castelli svemu pa možda nešto bolje ocjene nego ih je zaslužio. Crtež meni vrlo dobar a ovo je od SA bio super potez da spoji sve u jednu svesku. Šteta što o MM-u govorimo o perfektu, tad ni sam nisam bio njegov fan. :(

    08.02.2015
    11:23:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    6, 6, 6, 4

    26.09.2015
    13:09:00 sati
    El Niño
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Nezahtijevno i zanimljivo.

    08.07.2019
    16:09:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 41%

    4, 4, 4, 5

    Dosadno i nezanimljivo, a Ongaro je tuga od crtaca. Prica se ugalvnom i uklapa u sivilo zvano Odbrojavanje.

    01.01.2021
    02:26:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 5, 9, 7

    Crtež odličan, ideja veoma dobra, realizacija... slaba... Posebno rasplet razočaravajući.

    26.08.2021
    14:18:00 sati
    Batacele
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2515
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2082
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1868
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1784
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1750

Aukcije

Forum