Dogodilo se sutra

Dylan Dog

DD LEX 40 | 96 str.

Spletom okolnosti, Dylan Dog dolazi u posjed sutrašnjih novina, a da bi sve bilo zamršenije, na posljednjoj stranici nalazi se vijest o njegovoj smrti. Kako će se istraživač noćnih ovaj put izvući?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dogodilo se sutra
    DD LEX 40
  • Dogodilo se sutra - Golconda - Hijena
    DD LIB 14
  • Dogodilo se sutra - Golkonda! - Hijena
    DD VCKI 14
  • Dogodiće se sutra
    DD ZS 40

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Accadde domani
    DD SR 40

ZANIMLJIVOSTI

  • Izašao u Italiji u siječnju 1990.
  • Prvi rad Giovannija Freghierija na redovnoj ediciji Dylana Doga. Godinu prije napravio je sp3 "Orrore nero" iliti "Ljubav, smrt, ljubav".
  • Radnja stripa inspirirana je filmovima Luisa Bunuela.
  • Svojedobno se prikazivala i serija "Early Edition", koja također govori o novinama koje predviđaju budućnost, a bazirala se na starom filmu iz 1944. "It Happened Tomorrow" redatelja Renéa Claira.
  • Na str. 53. Groucho priča s kladiteljem, zapravo bratom iz stvarnog života Chicom Marxom. Tijekom dijaloga spominju se imena konja po njihovim filmovima: "The cocoanuts" (1929.), "Duck Soup" (1939.), "Monkey Business" (1931.). Čak štoviše, Groucho i Chico koji pričaju na konjskim trkama također podsjeća na još jednu njihovu uspješnicu – "A day at the races" (1937.).

Jeste li ikada čuli za teoriju kaosa? Ili leptirov učinak? Ono, znate: "Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, može uzrokovati uragan na Floridi". Jeste? Super... Zašto to pitam? Jednostavno, jer je 'Dogodilo se sutra' jedna upravo takva priča. Kaotična... Prepuna gotovo nevjerojatnih događaja, luda, genijalna... Krenimo, dakle, u taj kaotičan svijet Dylana Doga!

Da odmah i ja krenem kaotično i nepredvidljivo i kažem prvo ponešto o crtaču, iz jednostavnog razloga što je sama priča jako dirljiva, pa mi je nedolično završiti recenziju komentiranjem crteža. Svjedoci smo debija Giovannija Freghierija na redovnoj seriji gdje je Freghieri svjež, inovativan i dobar. Još se pomalo muči sa samim likom Dylana, ali vidi se velika motiviranost, što mu u zadnje vrijeme nedostaje. Posebno su dojmljivi veliki kadrovi, primjerice NLO, pa sudar kamiona i autobusa, da i ne govorim o sceni zalijetanja aviona u bubu. Fenomenalno. Naslovnica jako dobra.

Dylan: 'Ostaje suštinsko filozofsko pitanje: Kamo idem?'

Priča nam dolazi iz pera Tiziana Sclavija. Prvo što se zapitaš prilikom čitanja je: 'Odakle mu inspiracija?' Sam Sclavi to nam lijepo pokazuje na 42. stranici, dajući nam ulomak iz intervjua s Luisom Bunuelom. Citiram najvažnije: 'Konstrukcija priče bazira se na slučaju. Zadivljuje me ta beskonačnost slučajnosti... Mnoge važne stvari na kraju se pokažu kao slijed raznih slučajnosti...' E pa upravo na tome osniva se ova priča, na slučajnosti. Jeste li se ikada zapitali zašto vam se nešto događa? Koji je uzrok? Vjerujemo da sve ima uzrok i posljedicu, cijela naša logika neraskidivo je vezana za uzročno-posljedične veze. Nema mjesta za apstrakciju, sve ima svoj početak i kraj. To Sclaviju daje mnoštvo materijala za priču. Najmanja sitnica može pokrenuti cijelu lavinu događaja, a kad je Dylan Dog u pitanju, ti događaji uglavnom su jako bizarni, ali i zabavni.

'Kasniš, dragi... Gospođa Wellesley već zalijeva cvijeće. '

Priča počinje svojevrsnim prologom, koji nema veze s ostatkom priče, ali je odličan uvod u daljnji tijek radnje. Naime, tu nam Sclavi daje ideju o 'gledanju' u budućnost. Može li čovjek predvidjeti vlastitu smrt? Izgleda da može. Možda čak taj mali uvod ima više veze s naslovom 'Dogodilo se sutra' od cijelog ostatka priče, koji se više bazira na, kako već rekoh, slučajnosti.

Fat: 'A ti? Još loviš duhove?
Dylan: 'Da... Zar ionako nismo svi pomalo duhovi? '

Dakle, prava priča počinje, a kako drugačije, nego upravo – slučajnošću. Dylan, nakon dugo vremena, susreće starog prijatelja Fata. Fat je alkoholičar, novinar crne kronike kojemu je Dylan, dok je još bio policajac, često donosio razne vijesti. Ovaj mu je zauzvrat poklanjao sutrašnje novine, tj. novine tek izašle iz tiska. Nakon što ih je sudbina ponovno spojila, Fat odlučuje još jednom pokloniti Dylanu sutrašnje novine, i ovaj ih, bez puno razmišljanja, i ne pogledavši ih, prihvaća. Ionako mu je to nekad bilo sasvim normalno. Međutim, Fat mu ovaj put nije dao novine tek izašle iz tiska, nego prave sutrašnje novine.

'Dobro što ne znamo što nas čeka sutra... Možda čak i smrt... '

Rez. Sclavi nas vodi u još jednu genijalnu minijaturu, gdje nam pokazuje kakav je osjećaj saznati datum vlastite smrti. Jezivo! Kako se osjećaju ljudi koji znaju da će umrijeti? Tjeskobno, snuždeno, beznadežno... Zaista, ne mogu se trenutno sjetiti ničeg goreg od spoznaje o vlastitom skorom kraju! Ali iako naizgled neovisna, ta minijatura opet je uvod u daljnji nastavak priče. Dakle, novine jesu prave, no Dylan ne vjeruje u to i baca ih u smeće. Sasvim slučajno (tko bi rekao), novine mu se vraćaju, ispavši iz smetlarskog kamiona koji je doživio nesreću jer je vozač udario muhu koja mu je sletjela na nos. Dylan, naravno, i dalje ne vjeruje u sudbinu i odlazi do Fata, no nakon što ga ne nađe kući, slučajno nabasa na Judy, svoju novopečenu djevojku, koja je upravo položila ispit iz Filmske povijesti na temu važnosti slučaja u filmovima Luisa Bunuela. Slučajnost? Ne bih rekao... Sad slijedi prekretnica, kao posljednja vijest u novinama stoji obavijest o smrti Dylana Doga pod nepoznatim okolnostima. Kako se nositi s tim? Pa, relativno lako, budući da novine pišu o zrakoplovnoj nesreći, treba pobjeći što dalje od grada i zračne luke.

Groucho: 'Označio sam rezultate utrka. Sutrašnje novine su prave. '

Još jedan rez. Nova minijatura. Sada nam Sclavi, naizgled nepovezano s radnjom, priča o sudbini čovjeka zvanog Delbert Grogan. To je priča (kao i druge, uostalom) o slučajnosti, točnije o slučajnoj pogrešci. Kako jedna naizgled sitna greškica može čovjeku zagorčati život. Dakle, policajci Delberta, zbog istog imena i istog tipa auta, zamijene s okrutnim manijakom. Odvjetnik koji ga je mogao izvući, sasvim slučajno biva ubijen, i Delbert se naposljetku ubija u zatvoru. Jedna, jedina sitnica dovoljna je za ludilo i smrt.

Delbert: 'Ja izlazim, ljudi... Jer sam nevin. '

I tako, malo pomalo stigli smo i do raspleta priče, koji neću prepričavati. Dovoljno je reći da je sva ta priča o Dylanovoj smrti samo jedna velika slučajnost. Zar je i moglo drugačije? Što je bilo s Fatom? Još od njegovog prvog susreta s Dylanom, Sclavi nam daje naslutiti da je Fat mrtav, što kraj priče samo potvrđuje. No eto, spletom okolnosti, njegovo tijelo pronađeno je tek nakon par dana. Česta sudbina usamljenih ljudi. I opet kritika alkoholizma. Fat je umro jer nije na vrijeme prestao piti. Dylan je vrlo lako mogao biti na njegovom mjestu, čega je i sam dobro svjestan. S Fatom je umro jedan dio njegove prošlosti, jedan dio njega. Dakle, iako se Dylan na kraju spasio, priča nikako ne završava happy endom.

Fat: 'Zbogom, Bobby. Popij narančadu u moje zdravlje, važi? I čuvaj jetru... Živi se samo jednom. '

Naprijed

DD ZS 39 Gospodar tišine

DD ZS 41 Golconda

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Panon

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Jedna od najboljih Dylanovih epizoda! Iako nisam veliki ljubitelj Freghierija, njegov crtež mi se baš nekako uklopio u radnju epizode. Villa genijalan kao i uvijek!
    21.07.2008
    20:48:00 sati
    Panon
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dylanova epizoda koja traži beskrajna čitanja i ponavljanja. Apsolutni klasik!!!!
    21.07.2008
    21:58:00 sati
    kico
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Nesto najbolje od Dilana ikad, prica koju ce svako shvatiti ili neshvatiti na svoj nacin, koja se iznova cita i iznova biva svjeza i ocaravajuca. Odlicna recenzija. Najveca i jedina falinka ove epizode je diletantski Fregijerijev rad, njegov crtez je toliko uniforman - kao da vodi jednu te istu ekipu od epizode do epizode koje on crta, mnogo mi je to iritantno. Eh sto ovo Pikato nije crtao...Sta reci za Viljinu naslovnicu? Pa desetka brateeeeeeeeeee......
    21.07.2008
    22:35:00 sati
    vope
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 9, 5

    Jedna od onih epizoda koje se ne zaboravljaju!!
    22.07.2008
    16:35:00 sati
    Spock
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Cini se du ja biti prvi cija ocena nece biti obojana u crveno na kraju. Nije da imam neke jake razloge protiv, jednostavno ova prica nikad nije legla kod mene. Preprocitavao sam je na desetine puta do sada, krajnji ishod- uvek isti, ni priblizan onome kojem me druge (vrhunske) epizode elegantno izbace iz koloseka.E da, pozdrav za najnovijeg recenzenta u DD ergeli ;)
    23.07.2008
    03:27:00 sati
    Barker
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 79%

    8, 9, 7, 7

    Sa jedne strane dosta bizarna epizoda ali odrađena onako kako samo Sclavi zna , što znači da će čitatelja zaintrigirati do te mjere da ju pročita do kraja u jednom dahu. Interesantne su sve te "slučajnosti" kojima barata Sclavi, posebno ona sa čovjekom koji je pogrešno optužen a  "Dylanov smrt" (avion se zabija u auto)je svakako za pamćenje. Kao što je recenzent primjetio (a usput rečeno,Beva je u ulozi recenzenza debitirao sa ocjenom 5),Freghieri se ovdje jako trudi sa detaljima kod horror-scena, dok je kod Dylana poprilično nekonzistentan.Ispočetka mi je bio jako drag crtač ali sad mi se sve manje sviđa,posebno me iritiraju oni njegovi kružići i svjetla u pozadini dok crta likove izbliza.
    23.07.2008
    10:04:00 sati
    Aco
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Jedna od epizoda zbog koje sam zavolio Dylana. Tipična Sclavijevska, koji zna kako sa svojim neobičnim pričama zadržati čitatelja uza strip.
    25.07.2008
    13:05:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 72%

    10, 10, 1, 9

    Nije baš horror,ali je dobra!
    27.07.2008
    15:12:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Pravo remek-djelo! Nevjerojatno je koliko se slučajnosti može zbiti. Npr. da jedna obična muha koja sleti na lice vozača smetlarskog kamiona može prouzročiti prometnu nesreću ili da sličnosti dviju osoba može dovesti do toga da nevini čovjek završi u zatvoru, kao što se dogodilo Delbertu Groganu. Crtež je loš. Taj Freghieri stalno iste face crta.
    29.07.2008
    21:10:00 sati
    Death
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Dobar autorov splet slučajnosti, igra sudbine pogodna za početničko filozofiranje, preispitivanje ličnosti, vlastitih odluka, promatranje, percepciju svijeta, društva i položaja čovjeka u tom svijetu i društvu... klasični Sclavi.
    03.08.2008
    16:09:00 sati
    kiky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    ne vjeruj svemu što piše u novinamauz sve ovo što ste spomenuli (slučajnosti, sreća, nesreća, smisao...), meni je ovo ostalo kao glavna poanta, naše novine su prepune poluinformacija, grešaka, neprovjerenih priča, fantomskih intervjua...
    05.08.2008
    16:16:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Još jedna Sclavijeva kritika modernog društva, i prikaz/ogoljavanje te nevažnosti samog čovjekovog postojanja, koje veoma često diktira puka slučajnost. Ja, slično kao i kolega @Barker, nemam nekih većih primjedba na ovu epizodu, nego me jednostavno nikad nije oduševljavala kao što vidim da jest ostale. Negdje sam bio napisao kako sam nekad volio taj rani Freghijerijev crtež, sad vidim da je očito posrijedi bila mladenačka zanesenost (tj. ludilo).
    10.08.2008
    01:09:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Na dobar način koncipirana priča o sličajnostima i naizgled nevjerovatnim događajima. Ali ovo je još bilo vrijeme kad su sve DD epizode bile čitljive, pa ocjene za ovu priču samim tim vrijede više. Zanimljivo da je Dilan u tim starim epizodama bio mnogo smireniji nego danas. Crtež je sigurno detaljniji i ljepši nego sadašnji radovi istog autora.
    29.08.2008
    13:56:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    crtež ima previše crta.
    06.01.2009
    13:16:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Ode Dylanova buba u kurac, pa dobro bolje i to nego da je i on završio s njom u broju 40. Crtež je dosta loš, još mi je najbolje nacrtan avion u cijelom stripu. Naslovnica desetka.
    19.01.2009
    17:25:00 sati
    supermike
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 9, 5

    Solidna epizoda, zanimljiv koncept. Nekoliko zanimljivih pričica i scena, međusobno povezanih slučajnošću.
    S obzirom da volim "Zonu sumraka" nemam potrebu da mi uvijek sve bude objašnjeno, pa tako ni ovdje neću previše razmišljati o tome.
    U suprotnom dao bih puno lošije ocjene.
    Ali ono što me zanima je, kako je policija uspijela naći čitave dokumente u Dilananovom autu ako se u njega zabio avion? Eksplozija, vatra, paramparčad...? Auto je trebao biti neprepoznatljiv, a oni jos nađu i dokumente? Yeah, right...
    Crtež mi se čini kao najači dio epizode, naslovnica najslabiji...
    16.03.2009
    19:19:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    'Dogodilo se sutra' je strip koji me je možda i najprijatnije iznenadio. Očekivao sam prosječnu priču sa naduvanom reputacijom, a to je u stvari jedan od Dilanovih bisera. Priča počiva na sjajnoj ideji, gomile banalnih, glupih, iritirajućih slučajnosti koje mogu da unište nečiji život. Savršeno poznajem osjećaj kada ti zbog neke sitnice, začkoljice propadnu planovi. Na ovoj postavci Sklavi gradi užasavajuće scene, ali scene u kojima nema čudovišta, samo ljudi i njihove nesreće, koje se često dešavaju i u stvarnosti, svuda oko nas. Poslednji ludi san pred automobilsku nesreću, savjest koja se manifestuje u obliku 'duha', i na kraju, vrhunac nesrećnih slučajnosti, priča o čovjeku koji greškom dospjeva u zatvor i tamo počini samoubistvo. Ova priča, toliko tužna, sazdana od spleta fantastičnih slučajnosti, uspjeva da totalno potisne Dilana i njegov udio u priči. Pretpostavljam da je čovjeku koji se našao u tom paklu bilo najgore saznanje da je nevin, saznanje koje ništa nije moglo izbrisati, činjenica da pati zbog tuđih grijehova, možda ostatak života. I tako je pribjegao najlakšem izlazu. 'Ja izlazim, ljudi! Izlazim zato što sam nevin.....'. Kraj je još jednom sjajan, premda sjetan i tužan, smrt Dilanovog prijatelja. Dilan stoji ispod upaljene ulične svjetiljke, dok on polako odlazi u mrak....
    O Fregijeriju sam rekao puno toga, samo ću dodati da je ovo njegov najbolji rad, po mom mišljenju.
    01.06.2009
    14:24:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Nije mi među najboljim epizodama, ali je itekako zanimljiva. Sclavi je opet pomiješao radnju i sve ostalo onako kako samo on zna. Također, maestralno se poigrava sa tim "bezveznim i malim" slučajnostima koje mogu promijeniti nekome život. Jedino što mi je ovdje nepotrebno su oni izvanzemaljci. Dakle, ako volite tpičnog Sclavija ovo je prava epizoda za vas. Što se tiče crteža, Freghieri će kasnije biti još bolji, još su mu likovi ponekad glupavi. Naslovnica je vrlo dobra.
    22.08.2009
    09:07:00 sati
    mpavin
    uredi
  • hua

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Vrh brate!!!
    07.09.2009
    03:10:00 sati
    hua
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 9, 5

    interesantna prica koja je daleko od najboljih, ali u poredjenju sa aktuelnim i vise nego dobra

    22.03.2010
    17:40:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Legendarna epizoda DD...medju pet najbolji!

    23.09.2010
    21:45:00 sati
    El Niño
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Naslovnica puno obećava,kao i naslov,ali,da budem iskren,kraj je možda mogao biti bolji.

    18.12.2010
    15:58:00 sati
    Patrix
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Šteta samo što će se zadnja stranica ovog stripa često ubuduće ponavljati kao dio glavne radnje drugih DD-a (ovo da se netko živ pojavljuje u stripu, a zapravo je mrtav). Freghieri majstorski odradio svoj prvi rad u regularnoj seriji.

    03.05.2011
    11:38:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 6, 10

    Super epizoda, iako mi Freghieri nije nikad lezo; od svih crtaca Dylana, njegov stil pokazuje sve likove da lice jedan drugom, vise nego bilo koji crtac.  I izrazi faca su im uvijek isti, reklo bi se da svi uvijek imaju iste emocije, i u trenutcima kad ne bi trebali da imaju.  Ipak, Sclavijev scenario je zanimljiv, i veoma nepredivljiv.  One male 'pricice' u vezi onog manijaka koji siluje djevojcice, i kad policija pogresno uhapsije nevinog covjkea, je bilo bas zanimljivo.  I onaj dio sa UFOm, i vojnim avionom na kraju... kraj price je emotivan, kad Dylan sazna da je Fat u stvari vec mrtav, i da je on u stvari vidio i pricu sa njegovim duhom.  Dobro uradjeno.  Naslovnica odlicna, jedna od Villinih poslednjih.  Sigh...   :(

    13.08.2011
    16:32:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    21.05.2012
    14:33:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sclavi dokazuje zašto je broj 1 u ovom staffu.

    18.06.2012
    10:03:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.01.2013
    23:41:00 sati
    velka031
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 55%

    7, 3, 5, 10

    Kriste, kako je ovo zamorno... Tih 96 stranica kao da traju čitavu vječnost. Ideja i nije tako loša, ali nešto tu gadno fali. Najbolji dio mi je kad Groucho zove Chica pa pričaju o konjima nazvanima po filmovima braće Marx. Kraj s elijenima, bubom itd. mi je glup, a i osim toga ima puno previše dodatnih scena koje samo zamaraju, kao neki skeč show.

    Freghieri mi je bolji u MM, u Dylanu imam dojam kao da mu je svako lice isto, i čudni su mu oni kružići koje crta u sivoj pozadini. Naslovnica je sjajna.

    23.09.2013
    15:00:00 sati
    Opti
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Ok prica,scenario malo zamoran. Crtez od genijalnih poteza do stvarno losih propocija. Naslovnica je vrlo dobra.

    23.11.2013
    00:56:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 33%

    3, 3, 4, 3

    02.08.2014
    20:30:00 sati
    Peci
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Jedna simpatična,ali prava Dylandogovska epizoda.
    24.08.2014
    16:29:00 sati
    Oki
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Super epizoda.

    28.09.2014
    17:01:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 6, 7

    Još jedna epizoda, koju je, imho, pojelo vreme... Sclavi je jako vezan za period u kome su epizode izlazile. U suštini zanimljiva postavka, ali na kraju ipak zbrčkano.

     

    Ostaje pitanje, doduše, da li je sve samo jedan beskonačan niz slučajnosti ili ništa nije slučajno? Stvar je, Sclavi ni ne pokušava da pruži odgovor.

    14.11.2014
    01:44:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednom riječju: fantastično! Zanimljiv mi je dio sa onim likom što kupuje tablete za spavanje, bio sam uvjeren da Sclavi prikazuje na koji jebeni banalni način će čovjek okončati svoj život, kad ono - nije se muha posrala na tu tabletu :D smilovao se čovjeku. Ne znam kakvi su Freghierijevi ostali radovi na DD, ali meni je ovaj crtež perfekcija! Posebno me se dojmio svemirski brod i položaj udova i tijela onog jadnika s početka kojeg je auto pregazio.

    07.12.2014
    18:25:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Ima nekoliko odlično nacrtanih scena, sve ostalo brzo se zaboravlja. Groucho odličan s klađenjem.

    31.01.2015
    16:44:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Pročitao sam ga još kao dijete, no onda mi je bio sasvim nejasan...uvijek u sjećanju...

    15.12.2015
    10:58:00 sati
    TenthNazgul
    uredi
  • ede

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Pravi pravcati klasik..među top 5 Dilana

    04.01.2016
    01:20:00 sati
    ede
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Kolko se sjećam Freigheri je imao boljih radova na Dylanu!!
    24.10.2016
    17:35:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Odlična epizoda! Malo fali da bi mi ovo bila u top 5 epizoda. Crtež isto super, definitivno najbolji Freghieriev rad. Naslovnica solidna.

    11.01.2017
    19:34:00 sati
    karlitos
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    Sclavi stvarno nekad zna biti naporan s tim naglašavanjem koliko je ljudski život bezvrijedan. Uhvatio se teme butterfly effect-a i ajmo sada napraviti situacije gdje sve ide po najgorem mogućem slijedu događaja. Kao da nam te 'slučajnosti' nikad ne donesu mnoge lijepe događaje u životu.

    Pozitivna stvar je što me je Sclavi ostavio misliti - dali se 'budućnost iz novina' zbog onog jadnika u zatvoru promijenila? I dali bi Dylan uistinu poginuo ako bi pravi zločinac završio u zatvoru? Možda bi onaj avion završio u Dylanovim ustima. Činjenica je da su se stvari u jednoj točki počele mijenjati, u protivnom bi zadnji konj na kojeg se Grucho kladio pobijedio.

    Freghieri mi je drag i scene s avionom je odlično nacrtao.

     

    14.05.2017
    20:37:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 9, 6

    Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)


    Priča sa jako dobrom idejom, još bolje razrađena. Naročito mi se dojmio efekat leptira i način na koji Sklavi mrsi odnosno raspliće događaje, a zanimljiv momenat je sjebavanje bube na kraju. Priča koja se na manje ili više suptilne načine dotiče puno različitih tema, a sve to odlično ukomponovano u celinu.

    Ovo je jedan od prvih Freghierijevih stripova koje sam čitao, i kupio me je kontrastima svetla i senke, iako mi je već onda bilo izvesno da mi nikad neće biti najdraži crtač jer dilana crta ko mršavog Elvisa a svi likovi su mu slični u licu, ipak ume da bude strašan kad se potrudi, pa nije tako retko da konkuriše za ocene 9 i 10.

    Naslovna jedna od onih s lošom idejom, ali odličnom realizacijom.

    11.12.2018
    11:24:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 8, 6

    Okej ideja. Sve oko nas i jesu slučajnosti te zanimljivo koliko nekada čovjek nema kontrole nad vlastitom sudbinom. 

    12.01.2019
    19:25:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Epizoda za više čitanja!

    10.09.2019
    10:54:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    11.01.2020
    17:37:00 sati
    benx40
    uredi
  • Beren

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Sclavi se igra sa slučajnostima koje nam svima (da li) kroje sudbine. 

    Dobra priča, zanimljiva od početka do samog kraja, sa više vrhunskih minijatura uvezanih u kvalitetnu cjelinu.

    Freghierijev ušminkani stil baš i ne obožavam, mada je ovdje bio sasvim solidan.

    21.03.2020
    22:58:00 sati
    Beren
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    17.10.2020
    22:30:00 sati
    coszinus
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Murphyjev zakon - sve što može poći u krivo, poći će u krivo.. Sclavi je ovdje natrpao toliko slučajnosti i međusobno povezanih i nepovezanih radnji da ih se čak i odmah nakon čitanja teško svih prisjetiti.. U svakom slučaju jako dobra epizoda koja nije klasična Dylanova sa nekim klijentom, pa standardnom istragom, već je epizoda nastala iz besmisla koji se nekako polako pretvara u smisao (poput npr. epizode "Armageddon").. Izdvojiti ću priču sa tipom koji "skoro" kupi krive tablete, Groucha kladioničara, lika Fata i njegov žalostan završetak i Dylanovu curu mjeseca (kod koje i nije baš imao uspjeha)..

    Freghieri je u svojem debiu imao nekoliko perfektnih scena, poput one sa avionom koji se zabija u Dylanovu bubu ili poput prikaza izvanzemaljaca.. Cjelokupan dojam mu nije za 10, malo ga muči prikaz samog Dylana.. Ali svi znamo da će se s vremenom itekako popraviti.. Naslovnica je lijepa i zanimjiva i tek nakon pročitane priče dobiva svoj smisao..

    04.11.2020
    19:48:00 sati
    allessi
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 83%

    9, 10, 6, 8

    Klasicna epizoda Dilana Doga zbog koje obozavamo ovog junaka, luda, blesava od prve do poslednje strane. Sklavi na vrhuncu stvaralastva, jedino sto ovde ne stima je Fregijeri.

    14.01.2021
    02:07:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 10, 6

    17.03.2021
    12:03:00 sati
    Alex Kross
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2132
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2118
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1966
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1703
  • Markov dvojnik
    Kod: KM ZS 228
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1677

Aukcije

Forum