Granica

Dylan Dog

DD SD 44 | 96 str.

Zakoračite kroz vrata života i naići ćete na Magusa, čuvara granice, u kojoj vas dijeli korak od smrti. Njegovo prokletstvo je nemogućnost saznanja o sebi samom. On želi saznati od čega se sastoje dva lica postojanja, život i smrt. To je razlog zašto zadržava u limbu sve ''putnike'' koji gravitiraju između života i smrti. Tko je Magus? Dylan Dog ima zadatak otkriti što se skriva iza njegove maske.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 74%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 60%

P*6

S*6

C*5

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dok vas smrt ne rastavi - Granica - Phoenix
    DD LIB 41
  • Granica
    DD SD 44

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il confine
    DD SR 122

ZANIMLJIVOSTI

  • Str. 40: Dylan se sjeća avanture u londonskom predgrađu Stepford iz epizode DD LUEX 28 ''Oštrica britve''.
  • Ponovno pojavljivanje gospođe Trelkovski, najpoznatijeg engleskog medija.

Kakva vrsta stanja je između života i smrti? Pa, mogli bismo ga nazvati granicom – čekanjem trenutka prevage. Hoće li to biti povratak u život ili odlazak u smrt? Kako se osjeća nerođeno dijete pred porod? Je li na neki način za njega stari život završio, jer prelazi u novi život? Činjenica je da kao zreli ljudi ne posjedujemo sjećanje na život u utrobi. Hoće li se takvo što dogoditi i nakon naše smrti? Možemo se samo pitati hoćemo li nakon smrti živjeti u novom obliku postojanja u kojem ćemo također izgubiti sjećanje na prijašnje postojanje.

Magus je čuvar Granice, mjesta između života i smrti. Duše ljudi, koji su u komi ili na granici života i smrti, odlaze u predvorje smrti i čekaju koja će opcija prevagnuti. Hoće li se vratiti u život ili će nastaviti naprijed, u smrt. Na kraju saznajemo da je Magus samo nerođeno dijete, koje je preminulo, jer je njegova buduća majka Lovelyn zadobila teško trovanje. Lovelyn se izliječila jakim lijekovima, koji su uništili zametak. Međutim, ostala je njegova duša, ljuta od bijesa i bola bez svog tijela. Duša je ostala prebivati u Granici, dok ne otkrije tko je zapravo. Magus je zbog toga zarobljavao ostale duše koje su gravitirale između života i smrti. Njemu je i sam život bio nepoznanica, a odjednom se našao pred smrću. Izvlačio je iz svakoga njih najveće strahove kako bi ih mučio u nadi da će možda jednom pronaći odgovor na pitanje tko je on. Uživao je predočavati im njihove najveće strahove, kad već nije mogao riješiti svoj strah ili, bolje rečeno, neznanje od onoga što ga čeka u smrti. To je bilo čisto zlo koje je Evelyn osjećala u sebi i zbog toga zatražila pomoć Dylana i madam Trelkovski.

Strahovi koje je Magus ispoljavao iz osoba su klasični. Oni koji muče većinu ljudi. U prvoj priči vidimo strah da će nas iznevjeriti oni koje najviše volimo. Druga priča nam govori da je nekima važnija zarada i senzacija, nego povjerenje i ljubav. Android iz Stepforda ne želi prihvatiti činjenicu da je umjetno biće, jer vjeruje da je čovjek živo i svjesno biće samo ako posjeduje dušu. Djevojčica se boji starenja, jer je cijeli život pred njom. Ona hoće živjeti. Dakle, ništa neobično. Ljudi sa svojim uobičajenim strahovima, koje je, eto, zadesila sudbina da postanu predmeti proučavanja jednog izgubljenog bića, koje ne poznaje sebe.

Dylanovo objašnjenje da se nerođeno dijete dovelo u stanje između života i smrti je da su ga jaki lijekovi obdarili nekom vrstom ne-smrti. Meni se ovo Chiaverottijevo objašnjenje nikako ne sviđa. Ako vas ima još takvih, slobodno odbacite Dylanovu (Chiaverottijevu) verziju, jer je to ipak samo njegovo mišljenje, a ne dokazana stvar. Ja se ipak prepuštam nekim mističnijim objašnjenjima. Što se tiče Dall'Agnolovog crteža, možemo uočiti neke promjene, ako ga usporedimo s ranijim radovima u epizodama ''Mrak'', ''Goblin'', ''Mumija'', itd. Može se primijetiti kako je počeo posvećivati manje pažnje detaljima, ne samo na ljudskim licima, nego i interijera. Dok su mu raniji radovi dosta podsjećali na Casertana, ovdje se vidi znatno manje sličnosti.

Naprijed

DD SD 21 Dok vas Smrt ne rastavi

DD SD 45 Phoenix

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 61%

    8, 8, 3, 4

    Vrlo zanimljiv Chiaverottijev uradak, s dobrom premisom, u formi omnibusa gdje svi pričaju svoj najveći momenat straha... ALi, avaj, Dall'Agnolov crtež je katastrofalan! Kad se sjetim kako mi je bio dobar u "Mraku", i nije mi jasno čemu takva drastična transformacija. Ime glavnog lika Magus više manje je znakovito, to bi bio neki sinonim za čarobnjaka, vješca; a način njegova postanka vjerojatno nikad ne možemo niti točno saznati (to što Chiavi priča o nekim tamo lijekovima, to je samo pretpostavka). Znamo samo da je zapeo u limbu i želi slušati horror priče drugih, normalnih ljudi. Ipak je on još samo dijete, koje vjerojatno niti ne zna što znači umrijeti. A priče djeca vole. Za mene je Granica priča koje se i dandanas rado prisjetim...
    19.05.2009
    16:57:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Nevjerovatni bljesak Chiaverottijevog talenta ili izuzetak koji potvrđuje pravilo ? Kako bilo Chiaverotti se tu ne prvi put igra Sclavija ali ovo jedan od rijetkih pokušaja koji mu uspijevaju. Uz igru sa smrću meni najdraži Chiverottijev uradak.  Dall'Agnol ovdje se ostavio uzora Stana i prešao na Marija ali ipak zadržao ono svoje. meni odlično nadopunjuje ovi tjeskobnu epizodu. Sve u svemu epizoda koja ti opali šamar i koja ti da materijala za razmišljanje.
    19.05.2009
    22:12:00 sati
    Deers
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Jako dobra epizoda.Samo par zamjerki na crtež, sve ostalo dobro. 
    20.05.2009
    00:27:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 51%

    5, 6, 4, 6

    za razliku od velikog broja ostalih mišljenja, meni se ova epizoda uopće nije svidjela. Chiavi loš (kao i obično), a DalAgnol očaj. Kad se sjetim da me u Goblinu baš pozitivno iznenadio.... Stano također nije bio na visini zadatka, pogotovo što se tiče samog Dylana...
    22.05.2009
    15:35:00 sati
    supermark
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 48%

    6, 5, 4, 3

    Chiavi u Sclavi pokusaju, nije mu prvi put, svakako mu nije ni najuspesniji. Grupica od petoro ljudi se cudno nadovezuje na moj prethodno komentirani specijal Snovi gde smo imali skoro identicnu postavku. Problem ovde je taj sto su ovde sve ljudske drame jako slabe, posebno slucaj modela i onog samoubice sa plinom. I slucaj devojcice mi je iritantan, jer kako pogresni rezultati (a ovo nije prvi put da se Chiavi tako pravda za zaplet) objasnjavaju rapidno starenje deteta koje su ocigledno svi primetili? S druge strane zanimljiva ideja je postaviti nerodjeno dete kao centralni lik koji trazu "utehu" u tudjim strahovima. Sto se crteza tice, ovo je najdrasticniji primer promene stila (barem u DD ergeli). Pored nekoliko vrhunskih vinjeta, uglavnom sam razocaran Dall'Agnolom, pre svega zbog uzasnih proporcija likova, njihove glave su deformirane, a tela kao da je crtao osnovac. Za nijansu bolje nego u ocajnom Sotoninom pogledu. I Stanova naslovnica je slabo realizovana odlicna ideja, bela pozadina je sjajna za dramaticnu naslovnicu, ali polozaji likova su jako lose odradjeni.
    23.05.2009
    18:49:00 sati
    Barker
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 70%

    6, 8, 7, 7

    Dosta solidno moram priznati. Problem kod Chiaverottija je što ima glupa objašnjenja ali istovremeno zna dobro pisati horror-scene.I ova epizoda je nekako u tom stilu, što znači ako se izuzme priglupo objašnjenje tko je Magus(dijete ubijeno lijekovima ali čija je duša nastavila živjeti negdje u limbu - pa mislim stvarno..) i situacija sa djevojčicom kao što je i Barker primjetio (nalazi pomiješani i više se nitko ne uzbuđuje mada ona ipak izgleda staro ). Ostalo je podnošljivo, ispovijesti likova o najbolnijem doživljaju u njihovim životima su ok, a kao što rekoh ima par dobrih jezivih scena. Inače , malo me epizoda podjseća na vjerojatno najbolju Chiavijevu epizodu, Igra sa smrću, i tamo je bilo govora o nekakvom prelaznom prostoru. E sad crtež..da je bilo koji drugi junak u pitanju, popljuvao bih ga bez milosti,ali čini mi se da je u ovoj epizodi baš u funkciji priče i da joj sasvim pristojno odgovara. Malo me vuče na Marija s tim da je još mutniji ali kao što rekoh ne smeta me to previše.
    06.06.2009
    18:37:00 sati
    Aco
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 22%

    4, 2, 1, 1

    Totalno bezveze epizoda, nezanimljiva. Jedini razlog zašto sam podigao ocjenu je kraj, odnosno mogućnost da se radi o nerođenom djetetu.
    Ok, ima par dobrih scena, ali u kombinaciji sa katastrofalnih crtežom, jednim od najlošijih u stripu uopće, ukupni doživljaj je loš.
    A najveća zamjerka je Dilanov strah! Tijekom cijelog serijala Dilanov lik prožima nekakva mistika i tajnovitost, i napokon dobijemo priliku vidjeti koji je najveći strah Istraživača natprirodnih pojava. A kad ono - da ga ubija Gručo, u suradnji sa jednom od mnogih ljubavnica...
    bahh... bezveze.... ovo može proći jedino ako uzmemo u obzir da bi Gručo mogao biti jedna dimenzija Dilana pa ispada nekakva autodestrukcija, ali čisto sumnjam da je Chiaverotti na to mislio. Iako mi je Chiaverotti inače ok i ima odličnih priča, ovo je jedna od lošijih.
    Još jednom - crtež je katastrofa, a bome i naslovnica.
    17.08.2009
    21:10:00 sati
    Klukas
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 52%

    8, 7, 1, 4

    Zanimljiva priča, drugačija od ostalih Chiaverottijevih. Vidi se da se ovaj put malo više potrudio. Nažalost, bez nekih stvari dotični scenarist ne može pa nam je na kraju ipak ponudio par ispraznih objašnjenja. Kao što rekoh, karakteristično za njega ali ipak mi se sviđa jedan detalj, i to baš onaj glavni koji govori da je to bilo nerođeno dijete. Crtež je malo odvratan. Sviđa mi se jedino kako je Edith nacrtana, ali ni to nije bilo konstantno tijekom stripa. Stano je odabrao dobar motiv za naslovnicu ali on to ne zna pretočiti u djelo jer Dylan i Smrt izgledaju očajno. Dakle, Chiavi nije podbacio ovaj put, ali zato grafički dio jest.
    24.08.2009
    19:01:00 sati
    mpavin
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 62%

    9, 6, 5, 2

    odlicna tema koja je mogla mnogo bolje da se izvedecrtezu fali dosta na detaljnosti.Likovi su dobro  nacrtani,ali crtac je okolinu totalno zapostavio 
    29.08.2009
    12:32:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Aster

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 10, 7

    Meni je Dall'agnol uvek bio zakon! Crtez mu je precizan, jednostavan i tako i jedinstven. Ima svoj stil i maestralno zna drzati balans izmedju svetlosti i mraka. Jako lepo zna da nacrta lica, ruke i tela likova. Sve je na svom mestu.Ova prica nije bila losa, ali ipak mogla bi biti i mnogo uzbudljivija.
    12.09.2009
    09:57:00 sati
    Aster
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    Bah, nekako brza radnja; dok svako ispriča svoj najstrašniji događaj već smo na šezdesetoj stranici, a onda gledamo kako Dylan sve spašava. Konačno rješenje je več toliko puta viđeno. Netko tko se nije rodio , pa se osvećuje i bla,bla,bla...

    17.07.2010
    20:58:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Prica je prilicno dobra, i dosta interesantna.  Sve Dylanove epizode gdje nemamo nekog ocitog ubicu kojeg istrazivac nocnih mora je angazovan naci su meni dobrodosle.  Citava radnja se stvara u nekom drugom svijetu, u drugacijoj dimenziji, i u tom smislu me podsjeca na druge epizode, kao "Beskrajna Noc".  Neke stvari su stvarno emotivne, kao ljudi u "Granici" koji pricaju o svojim osjetljivim sjecanjima.  Njih cetvoro zarobljeni u tom bezdanu, izmedju zivota i smrti, niti u paklu niti u raju, isto tako me podsjeca na Sartrin "No Exit", gdje isto imamo nekoliko ljudi koji polako saznaju da je pakao u stvari biti u drustvu drugih ljudi.  Ovo nije ista tema, to znam, ali ipak me podsjetilo na to.

    Crtez mi ne smeta kao sto smeta nekim drugim citaocima, ali ipak nije najbolji.  Naslovnica vlada - Stano u pravoj formi.  Prica koju necu za dugo vremena zaboravit, ali ipak ne vjerujem da cu je ponovo citati, makar ne dok je Extra edicija ponovo objavi za jedno 9 ili 10 godina.  

    05.09.2010
    17:37:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 34%

    3, 2, 3, 10

    Neugodno sam iznenađen dobrim ocjenama za ovo (još jedno u nizu) Chiaveriottijevo nedjelo. Izgleda da mu i ovdje priča služi popunjavanju rupa između najbolesnijih ubojstava kakve samo Chiavi može smisliti. Jedino se tako može objasniti ovo brdo gluparija. Pokušava glumiti Sclavija, ovaj put u formi omnibusa, ali niti jedna priča mu nije na zadovoljavajućoj razini.

    Crtež grozan. Dal`Agnol je ovdje dotaknuo dno. Stano naslovnicom više nudi nego oboje već spomenutih nesretnika na 94 stranice.

    12.10.2010
    18:12:00 sati
    Spock
    uredi
  • Umri_Muški

    Ukupna ocjena 83%

    8, 10, 7, 8

    jedan od najdražih

    26.08.2011
    17:28:00 sati
    Umri_Muški
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 73%

    9, 7, 5, 10

    Dobra ideja, dobro realizirano, dobre scene. Malo mi je prejeftino Dylanovi strahovi ali to pokriva odličan lik Magusa. Crtež je ok ali je podosta uništio strip svojim totalnim zanemarivanjem okoline, kada sam otvorio strip dosta sam se začudio jer 95% stripa je bijelo!! Naslovnica ovdje kida, odlična.

    11.05.2012
    09:57:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Ah... U ovoj epizodi, koliko ima dobrih trenutaka, toliko ima i loših. Chiaverotti toliko oscilira u samo jednoj epizodi da je stvarno teško dati adekvatne ocene... No, kao što je to obično slučaj sa Dall'Agnolom (jedini izuzetak je Satanin pogled), njegov crtež i priče koje su ispod proseka podiže na jedan viši nivo.

     

    On je ovde bio u nekoj in between fazi... Njegov rad najpre se kretao negde između Stana i Brindisija, gde je bio besprekoran što se realističnosti tiče, ali i pomalo sterilan, a onda je potpuno promenio svoj pristup i približio se Mariju, da bi se konačno video i Picattov uticaj (prva polovina Picattovog opusa, poput Zločina, recimo). Na kraju, Dall'Agnol je dosegao crtež kakvog se ne bi postideli ni Pratt ili Manara, a i pored svih ovih očitih pokušaja da crta slično kao pomenuti autori, on je sve vreme dovoljno svoj, dovoljno kreativan i različit da ga ne nazovemo plagijatorom. Dakle, ovde se on još uvek razvija kao crtač, ali je Granica mnogo bolja od prethodnog rada, Sataninog pogleda, pa i Chiaverottijeva tupava rešenja deluju koliko-toliko pristojnije.

    25.01.2013
    02:40:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 47%

    6, 4, 3, 8

    Na jedva jedvite jade sam je pročitao.

    10.02.2013
    11:56:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 40%

    4, 3, 4, 7

    27.03.2013
    02:39:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 47%

    5, 5, 5, 2

    04.08.2014
    22:04:00 sati
    Peci
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 58%

    6, 6, 5, 7

    Zanimljiva epizoda ali slabo razvijena.

    29.09.2014
    14:52:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Zbog bele naslovne sam mislio da je ovo nekakav nastavak prethodne ''Dok vas smrt ne rastavi'', koja takođe ima belu pozadinu.
    Ovo me je atmosferom podsetilo na epizodu ''Nekropolis'' - beli zidovi i ljudi koji govore. Na prvi pogled meni jedan od najidealnijih settinga u Dilanu i stripu generalno, ali Nekropolis je ipak prilično uspešniji u pogledu priče. 
    Početak je zaista jedan od napetijih i mračnijih u serijalu, a 'beli zidovi' posle takođe unose napetost.
    Mana ovog stripa je što je na omnibus kalup koji sve više počinje da mi ide na živce jer je jasno da radnjom autori ne mogu da popune tolike strane, i onda ajmo da ubacimo 4-5 likova i ispričamo njihove priče. Stoji da te priče mogu biti i odlične (takođe i loše), ali taj koncept je toliko korišćen u Dilanu da je to već naporno. 
    Dobra stvar je to što su likovi u mističnom ambijentu, a pojava misterioznog lika (bezveznog imena Magus) samo doprinosi napetoj atmosferi. 

    Magus je koliko brutalan toliko i zabavan:

    Steve: a s obzirom da sam dospio ovamo, znači da barem moja duša... (suza u oku) nije umjetna.
    Magus: Hmmm... molim te, poštedi nas filozofiranja. Inače ćemo svi pomrijeti od dosade!

    Sal: Pa što ste se toliko uplašili? Jednostavno rečeno, sada sam čovjek bez srca.
    Magus: Ti si pravi dokaz da se bez srca može ne živjeti.
    Sal: Kada završava ova glupa igra?
    Magus: Reći ću ti ako mi ispričaš najstrašniji doživljaj iz svog života.

    Gručo je imao nekoliko nerazumljivih (verovatno loše prevedenih, ili naprosto bezveznih) viceva, ali ovaj je savršen:

    Majka me dok sam bio dječak povela u neki restoran na otvorenome. Počela je kiša. Trebala su mi četiri sata da pojedem juhu.


    Dakle uprkos mračnom, ozbiljnom tonu priče, Kjaveroti nađe način da zabavi čitaoca :)


    Svideo mi se upliv madam Trelkovski u priču, a i objašnjenje na kraju je ok, ali priča je nekako prejednostavna, lepo je to Drogsy objasnio, dok svi otvore dušu kao kod psihologa, već prošlo preko pola stripa i Dilan uz savet Trelkovske se baci na spasavanje. 
    To je mana scenarija, i zato dajem scenariju ocenu manje. Bilo je ovde nekoliko doduše prilično blagih glupavih Kjavi momenata, ali nedovoljno da spusti ocenu niže od 7. Priča mi, uprkos jednostavnosti, počiva na zanimljivoj premisi (astralno putovanje na granicu života i smrti kako bi se pomoglo nerođenom detetu da ode na onaj svet), i greota mi da dam ocenu kao i za scenario, stoga ide 8. Razlika između Sklavija i Kjaverotija je što bi na ovu priču Sklavi napisao scenario za 10.

    Priče likova same po sebi nisu loše, imao je autor i mnogo gore. 
    Sviđa mi se pominjanje epizode Oštrica britve (ovo mu dođe kao neki mini sequel koji nema baš veze s prvim delom)
    Takođe bilo je za očekivati da bi najstrašniji Dilanov događaj imao veze sa Xabarasom, a ne da ga ubija Loveline. Onaj deo sa jezivo nacrtanim Gručom koji ga guši jastukom mi se baš svideo - u suštini to simbolizuje gubitak prijatelja, oslonca, izdaja... A opet to se nije dogodilo, pa to samim tim i nije najstrašniji STVARNI događaj koji se Dilanu desio.
    Kad sam kod toga, strip se završava sesijom kod Trelkovske - šta onda bi sa Dilanovom ranom, da li ga je Loveline stvarno napala ili je ono bio san ?? To nije objašnjeno! Rečeno je samo da je to sve Loveline izrežirala, ali nije mi jasno šta se tu zaista desilo.
    Dilanovo objašnjenje oko lekova, i može i ne mora biti istinito. Što se mene tiče pije vodu, ali ne mora da znači da je zaista tako. 
    Poslednji kadar je u Kjeaverotijevim dilanima uglavnom neko sranje ubačeno radi šok efekta - ovde to nije slučaj. Pozitivno sam iznenađen. 

    Kjaveroti se jeste približio Sklaviju, ali da nisam znao ko je scenarista stripa, pogodio bih. Prosto je NEMOGUĆE da ovaj potpuno iskopira Sklavija. Kjaverotija odaju priglupi oblačići / dijalozi (Magus-beba pada u provaliju i debilno govori ''S...smrt'' - a zatim vidi svetlost iako svetlo predstavlja rađanje, a Magus umire - ali kao srećan ''prelijepo je!''), zatim ono bodljikavo čudovište kome se ne zna prava svrha ni uloga, niti šta predstavlja. Dobro, na kraju je Dilan ''bio'' to čudovište, pa eto svrhe, ali inače je tu samo da se oslade ljubitelji proste nakaznosti i splattera. 


    Barker reče:  I slucaj devojcice mi je iritantan, jer kako pogresni rezultati (a ovo nije prvi put da se Chiavi tako pravda za zaplet) objasnjavaju rapidno starenje deteta koje su ocigledno svi primetili?

    Njena priča je zapravo lažna, izmišljena. Devojčica je i sama na početku priče rekla kako je njena priča stvarna, a ne san - time se nesvesno, detinje pravdala. Ona nikad nije rapidno starila, sve je to izmaštala. Ona se samo razbolela i završila u bolnici, komp je pokazao krive rezultate, ona je prisluškivala doktora i umislila da će da stari i pala u komu, pre nego što su roditelji stigli da joj objasne da je greška u pitanju. Zatim je Magusu i ostalima u limbu ispričala kako je stara, kako su je deca izbegavala, kako će umreti... A ništa od toga nije istina. Otud kada devojčica ustane iz kome i majka joj uđe u sobu, ona izgleda normalno. Dakle nije Kjaveroti pogrešio ;)


    Dall'Agnol mi je uvek bio jedan od najboljih crtača serijala. U prvim epizodama je imao stil sličan Brindisiju i Stanu, kasnije je izmenio stil (deformisana, izdužena lica, više beline, žene crta kao Manara...) a ovde je ta izmena primetnija nego ikada pre. Ovde je primetniji uticaj Marija (drugi kadar 49 strana, peti kadar 66 strana), a rekao bih i Mikea Mignole (prvi kadar 68 strana, poslednji kadar 73 strana, četvrti kadar 78 strana, prva dva kadra 79 strana).
    Iskreno meni se ovaj stil sviđa, iako na više mesta deluje neujednačeno. Pogledajte samo face klinca na stranama 18 a naročito 19; ili Gručovu na strani 49, Trelkovski na stranama 67-68... Sjajno!!! Njegov stil je jeziv a likovi groteskni, i potpuno odgovaraju tonu serijala.

    Stanova naslovna vrlo nespretna - naročito Smrt izgleda bezveze. Ali sveukupno vrlo intrigantno, pa to izvlači stvar.

    04.12.2018
    06:10:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 43%

    4, 3, 5, 7

    Loše.

    05.09.2019
    17:58:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Zapravo vrlo dobra Chiaverottijeva priča. Neko je zapisao igra se Sclavija, a to mu ne uspijeva. U samom scenariju se odmah vidi razlika između njih dvoje, ali svejedno je Chiaverotti ovdje po mome mišljenju složio intrigantnu priču.

    16.03.2020
    10:11:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 53%

    5, 6, 5, 5

    Ni dobro niti preloše. Za popuniti rupu u nizu epizoda.

    04.08.2020
    13:58:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 772
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 411
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 304
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 806
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 832

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2758
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1845
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1368
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1261
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1189

Aukcije

Forum