Naslikani košmar

Dylan Dog

DD VEC 9 | 96 str.

Prošlo je mnogo godina od misterioznog nestanka stanovitog Hyeronimusa Quaila, otkačenog umjetnika na čijim su slikama prevladavali mračni motivi poput agonije, patnje i smrti. Nedavno otkriće jedne njegove freske u gradiću Ffestinogu, nagnala je gradonačelnika Whitea da pozove Dylana Doga, koji bi kao poznati istraživač noćnih mora uvelike doprinio publicitetu. Međutim, odmah po dolasku u Wales, Dylan nailazi na niz ritualnih ubojstava, a na mjestu zločina ubojica ostavlja platna na kojima redovito bivaju oslikani žrtvini posljednji trenuci. Sve to navodi na zaključak kako se ukleti slikar ponovno vratio...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 68%

Priča 7

Scenarij 5

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 64%

P*6

S*5

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Oslikana noćna mora
    DD LEX 98
  • Naslikani košmar
    DD VEC 9

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L''incubo dipinto
    DD SR 218

ZANIMLJIVOSTI

  • Debi Michelea Masiera na DD-u. Dosad je bio poznat po radovima na Mister Nou, a vjeruje se da je on uz još nekolicinu autora i više nego zaslužan zašto je Sergio Bonelli odlučio skratiti muke spomenutom dugovječnom serijalu.
  • Čudno da je već u svom debiju Masiero maknuo Dylana iz uobičajenog ambijenta (London, Groucho, Bloch...)
  • Tema priče je inspirirana kultnim hororom iz 1976., pod nazivom: „Kuća nasmijanih prozora“, od talijanskog redatelja Pupija Avatija.
  • Naslovnica ove epizode Dylana Doga je posveta „Mukama svetog Sebastijana“, konkretno, slici koju je u 15. stoljeću izradio talijanski slikar Andrea Mantegna. Nije prvi put da Angelo Stano koristi motive poznatih slika za svoje naslovnice. Na primjer, naslovnica epizode DD LU 79 „San razuma“ jednaka je „Vrisku“, Edvarda Muncha.
  • Sveti Sebastijan je kršćanski mučenik iz 3. stoljeća koji je činio brojna čuda i kojeg je rimski car Dioklecijan dao pogubiti batinjanjem nakon neuspješnog pokušaja strijeljanja.
  • Lik Hyeronimusa Quaila je očito baziran na velikom nizozemskom renesansnom slikaru Hyeronimusu Boschu.
  • U 3. vinjeti, na 18. stranici, Colin drži žigicu u lijevoj ruci, što nije slučaj kod ostalih crteža.
  • Smrt se u različitim oblicima dosad pojavljivala u sljedećim brojevima: #10, #88, #125, #135, #139, #158, #170, #190, #193. (...)
  • Epizoda je u Italiji izašla krajem 2004. godine.

Kao što znate, Smrt je česta Dylanova neprijateljica. Iako je prisutna i kod ostalih Bonellijevih stripova, ona je u DD-u prikazana kao fizička osoba u dugoj crnoj halji s kapuljačom, a u ruci drži kosu. Iz epizode u epizodu nastavlja se nadmudrivanje ova dva protivnika. Njena pojava je uvijek dojmljiva, pomalo zastrašujuća, tako da obožavam epizode u kojima se ona suprotstavlja Dylanu. Mnogo toga je već rečeno na ovu temu, ali Masiero je, u želji da nam ponudi nešto novo, povukao zanimljivu paralelu između umjetnosti i smrti. Smrt, osim što je odvratna, prokleta, izopačena i okrutna, ona je i tašta (sujetna). Voli kad je se poštuje i kada smrtnici ovjekovječuju njezin mukotrpni rad.

Ugođaj koji krasi priču je mračan kao što i priliči horor žanru. Nažalost, taj se element u novijim epizodama sve više gubi. Naime, mnogi scenaristi pretvaraju Dylana Doga u obični detektivski strip. Srećom, Masiero je izbjegao tu zamku ubacivši više scena sadističkih ubojstava tako dobro dočaranih od strane Nicole Marija koji uz to čitateljima savršeno uspijeva demonstrirati osjećaj nespokoja kojim epizoda odiše.

Ima tu i dosta mana, a tiču se scenarija i odvijanja radnje. Kao prvo, zar nije čudno to što je gradonačelnik White dizao publicitet fresci, koja bi ga direktno inkriminirala u slučaju da se otkrije njena dugo skrivana tajna? Josh, kao i freska s njegovim likom, ipak nisu bili od neke velike važnosti za radnju, tako da to pomalo djeluje kao scenaristički višak. Pošto je susret sa Smrću vrhunac epizode, može se steći dojam kako radnja ne služi svrsi te da se i bez nje (tj. bez okolišanja) moglo reći to što se htjelo (v. prvi pasos). Je li dio s navodnim povratkom ukletog slikara, gradonačelnikovim prijateljima i osveti bio prijeko potreban? Pa, u neku ruku, jest, jer to može poslužiti odvlačenju pažnje od glavnog, hm, negativca, ali i zbog prezentacije onoga o čemu se radi u epizodi. Neke bi čitatelje, pak, mogao iritirati lik Kathy Bliss, a posebno njezina kasnija uloga, koja bi, po meni, bolje pristajala svima samo ne njoj. Jedan dio zamjerki ide i raspletu jer ni ovog puta Dylan nije učinio ništa kako bi otkrio misterij, već ga je jedna lokalna budala dovela pred gotov čin i to baš kad se Masieru prohtjelo.

Unatoč svemu, smatram da je ovo pristojna priča, iako ne spada u red onih genijalnih. I što je najvažnije, lako se čita. Naslovnica je zanimljiva, također, ali bi bilo bolje da su korištene „umjetničke“ boje. :)

Naprijed

DD VEC 8 Veliki san

DD VEC 11 Nelojalna konkurencija

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 59%

    7, 5, 5, 8

    Mogao je taj crtez i malo bolje da se odradi. Inace, pa recimo prosecan Dilan
    21.05.2009
    13:18:00 sati
    misa
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 9, 8

    Mislim da mi ovo dosad najbolja Marijeva izvedba u Dilanu. Crtez mi je savrseno legao, a asocijacije na Casertana jos vise poboljsavaju utisak. To se nemoze bas reci i za pricu, ali je svakako bolje od debilnih detektivskih/krimi gluporija kojima je Dilan zasut od nekih scenarista. Odlazak u zabaceno selo je uvek pozitivna promena, Smrt mi je oduvek bila omiljena (ne)prijateljica kod Dilana, pa cak i ovde gde saznajemo da je sujetna i da pomalo trza na umetnost :) Celinu zaokruzije Stano, nisam ni znao da je ovo posveta vec postojecoj slici, ali mi je odmah cim sam je video na sbe sajtu privukla paznju, volim kad osetim nadrealizam, a njega bas ima ovde, pogledajte prikaz okoline.
    24.05.2009
    15:27:00 sati
    Barker
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 50%

    3, 3, 9, 5

    Marijev crtež mi ovdje nije baš nešto posebno legao, za razliku od nekih drugih njegovih radova. Priča ništa posebno - prosjek. Naslovnica loša.  6 6 6 3 (53 %) 
    EDIT 17.12.2015.
    Nakon drugog čitanja, skoro 7 godina kasnije i novom Ludensovom izdanju, priča mi je puno lošija, a crtež puno bolji. Dapače, smatram da Marijev mračni crtež uvelike spašava ovu priču bez smisla. 
    28.05.2009
    15:54:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Dobar!
    08.06.2009
    08:52:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Nije loše. Volim te priče kad se Dylan makne van Londona, na selo ili u manja mjesta, ali šteta što nema Groucha jer on uvijek zeza mještane sa par dobrih fora. Recenzent nije spomenuo,ali neznam da li smo ovu restauratoricu već susreli u nekoj od prošlih epizoda.Priznajem da se ne sjećam. A eto, vidjeli smo da i Smrt ima svog omiljenog crtača, a jedan od mojih je svakako NIcola Mari mada je on daleko od dana kada je doslovno rasturao na Nathan Neveru. Primjećujem da je dosta pročistio crtež u usporedbi sa prijašnjim epizodama(npr. Phoenix) pa sad nije toliko ekstreman kao prije ali ipak je njegov rad još uvijek zadovoljavajući.  Zadovoljan sam ovom epizodom pa zato sve 7.
    08.06.2009
    10:45:00 sati
    Aco
    uredi
  • okiboki

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Meni se ova prica bas svidela,pogotovo kad sam je pre neki dan ponovo procitao,totalno nepredvidivo i drzi do kraja.
    11.06.2009
    14:27:00 sati
    okiboki
    uredi
  • E1 Letteri

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    01.10.2009
    18:28:00 sati
    E1 Letteri
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Priča ''Naslikani košmar'', Masijerov debi na Dilanu, je svakako epizoda koja me je prilično prijatno iznenadila. Nije to bila epizoda od koje se očekivalo mnogo toga, niti epizoda koja će dobiti finu osmicu, ali je opet lijepa, kompaktna priča sa glavom i repom. Solidni prosjek, koji nedostaje u DD serijalu. Većina epizoda su ili pravi ''tariguzi'' ili biseri, sredina je rijetka. Marijev crtež izaziva dosta podijeljenih mišljenja, ali meni je on jedan od najdražih crtača. Ovo nije njegov rad koji najviše cijenim (u stvari, to su epizodi ''Znak vampira'' i ''Poslednja karta''), ali je sasvim korektno odradio posao. Želio bih i da pohvalim Infernovu recenziju u kojoj je rečno sve što se trebalo reći, bez ikakvog rastezanja ili zbrzavanja. 

    31.01.2010
    12:56:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Mari definitivno je jedan od najzanimljivijih Dilanovih crtaca. Ne bi ga uvrstio u omiljenih top 3 crtaca recimo, ali uvek mi je drago kad citam strip koji je on nacrtao, ima nesto posebno u ovaj njegov stil. Sva sreca da je ovde Masiero skroz solidno odradio ovu pricu, pa i pored nekoliko malih problema u scenario kojih je spomenuo Inferno u njegovoj kratkoj-i-jasnoj recenziji, ipak ovo je jedna sasvim dobra i veoma zanimljiva horor-triler epizoda koja se cita u jedan dah.

    18.12.2010
    06:46:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 55%

    6, 5, 5, 7

    Zanimljiva tema, pomalo dosadna izvedba, loš Mari, kojemu likovi sve više gube ljudski izgled, i solidna naslovnica. Sve skupa - zaboravljivo.

    10.07.2011
    17:21:00 sati
    drogsy
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 4, 7

    Priče u kojima Dylan odlazi u neku vukojebinu su često veoma dobre, ali ovdi to, nažalost, nije slučaj. Nakon dobrog i zagonetnog početka Masiero ne zna što će pa nam je ponudio totalno debilni kraj sa Smrću koji se nikako ne slaže s ovom epizodom i koji nema nekog velikog smisla. Bilo bi bolje da je ženska samo još jedan poremećeni ludi ubojica u nizu. (Eh da, koliko puta je uopće bilo da je Dylanova cura/klijentkinja ubojica? Opet reciklaža...) Mari je čak mrvicu bolji nego u drugim epizodama, nije za jedinicu.

    03.11.2011
    11:55:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 7, 6

    Meni je priča odlična. Pravi horro strip. Marijev mračan crtež je samo plus.

    21.05.2012
    14:27:00 sati
    tekumze
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Puno bolje nego sto sam ocekivao, pogotovo kad sam vidio da je kombinacija Masiero & Mari.  Prica je prilicno originalna, o slikaru koji crta mrtvace i ljudi koji su na neki grozan nacin patili dok su umirali.  Mari mi nikad nije bio omiljen, ali ovdje je podnosljiv.  Naslovnica je odlicna, rijetko mi se ikad bilo koja Stanova ne svidja.  I pojava Smrti na kraju epizode je super scena; meni je Smrt kao lik i Dylanov protivnik jedan od omiljenih likova u ovom serijalu, jos od epizoda Iza Ogledala i S Druge Strane Smrti.  Odlican kraj price, pogotovo zadnja stranica i vinjeta (Smrt: "Slatki snovi!").  He he he, veoma dobro :)

    27.08.2012
    17:46:00 sati
    acestroke
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 5, 7

    Zanimljiva priča, ali odvratan crtež!!!

    08.09.2013
    22:15:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    5, 2, 9, 6

    Loša priča, sa mnogo rupa. Jedino crtež vredi.

    20.11.2013
    13:53:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Super prica,Marijev crtez je bas mracan i strasan 

    25.03.2014
    17:45:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    5, 7, 5, 8

    Prosječna priča.
    27.10.2015
    00:43:00 sati
    El Niño
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Za mene je ovu epizodu obilježio Marijev crtež koji mi ne leži i koji kod mene nema prođu, pa čak ni kod Dylana.. Čitao sam dosta epizoda koje je on crtao u Nathanu Neveru i nije mi se tamo nikako svidio..

    Recimo da je za mene ovo epizoda sa dobro razrađenom tematikom i idejom,  sa zanimljivim likovima i radnjom, ali kod koje crtež nimalo ne pridonosi njezinom ukupnom ugođaju..

    Naslovnica je prosječna, ne odudara..

    16.01.2016
    09:30:00 sati
    allessi
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 23%

    2, 1, 2, 8

    Uzasno iritirajuca epizoda, imam osjecaj da se autor tokom pisanja totalno pogubio. Odjednom je na kraju bez ikakve potrebe ubacio i Smrt. Tek tako. Nepotrebno, zaista. Tok price se baca sa jednog pravca na drugi, izlgedalo je kao da je ovo autorov prvi strip uopste. Mari uzasno brzoplet, na momente cak totalno haotican sa svojim crtezom.

    02.10.2017
    11:03:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 43%

    4, 2, 6, 7

    Nedostaje vezivnosti.

    02.10.2019
    12:53:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 770
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 410
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 304
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 805
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 832

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2758
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1845
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1368
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1261
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1189

Aukcije

Forum