Đavolov dodir

Dylan Dog

DD VEC 12 | 96 str.

Dylan Dog u društvu s ciničnim i arogantnim Dustom započinje lov na misterioznog demona Asha, koji ima sposobnost običnim dodirom kod ljudi izazvati obijest, pokvarenost i zloću. Ali koja je prava priroda Dusta i Asha? I što će biti s Dylanom jednom kad se nađe na poprištu vječnog sukoba između spomenute dvojice?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 80%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*8

S*8

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Đavolov dodir
    DD LEX 101
  • Đavolov dodir
    DD VEC 12

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il tocco del diavolo
    DD SR 221

ZANIMLJIVOSTI

  • Celonijev drugi rad na redovnoj seriji Dylana Doga.
  • Groucho uskače tek na kraju priče i to po uobičajenom principu – „deus-ex-machina“.
  • Spominju se Bree, Phoenix i Dylanovi roditelji (?).
  • Na 15. i 16. stranici se pojavljuje dr. Peter Giltslack, direktor ludnice „Hastings“, a imali smo ga prilike vidjeti u DD SR 191 „Sciarada

Paola Barbato se pozabavila s doista teškom i neprivlačnom temom. Iako nije lako dokučiva, poenta priče je vrlo interesantna, tako da mi se epizoda, sve u svemu, prilično dopala. Radnja je neobična, također. Kroz čitav strip pratimo isfrustriranog i zbunjenog Dylana u društvu palih anđela od kojih bi jedan trebao predstavljati raj, a drugi pakao. Međutim, izgleda da nije baš tako i jedini zaključak do kojeg će Dylan doći na kraju jest da je nemoguće potpuno shvatiti lanac događaja i posljedica koje pokrene jedno dobro, odnosno zlo djelo.

Dobro i zlo su dva suprotstavljena pojma. Međutim, scenaristica ih je ovdje izrelativizirala, želeći dati do znanja kako je čisto dualna priroda stvari i pojava tek običan proizvod ljudske logike što u suštini ne mora imati veze sa stvarnošću. Što je dobro? A što je zlo? Nemoguće je dati precizan odgovor na ta pitanja. Pa tako u priči imamo prikladne protagoniste, anđela Dusta i demona Asha (prah i pepeo), dvije različite pojave istoga. Oba dvojica uspijevaju činiti samo ono što je protivno njihovoj prirodi. Zato ništa ne treba generalizirati i kategorizirati, jer je sve relativno, a to također vrijedi i za logičke pojmove kao što su „dobro“ i „zlo“.

Dust i Ash & Celoni

Poenta čitave priče je kako nije svako zlo za zlo! Doista, ponekad se iz „zla“ može izroditi „dobro“, a iz „dobra“ „zlo“. Sve je stvar perspektive s koje sagledavamo određenu pojavu. Iz toga je vidljivo da je teško odrediti jasnu granicu između dvaju pojmova, što potvrđuje teze iz prethodnog pasosa.

U stripu imamo par primjera. Kao npr. onaj gdje tip sredi bušilicom svog prijatelja koji je nakon tragedije prestao biti ženskarošom, te je pronašao svoju pravu ljubav, ženu koja je bila spremna provesti s njim ostatak života unatoč činjenici da joj je muž grozno osakaćen. Onda ima onaj drugi primjer gdje starica eutanazijom oslobađa svog muža strašnih muka uzrokovanih teškom bolešću. (...)

Malo sam razmišljao o svemu tome i mislim da ova tema nije samo obična komercijalna filozofija spakirana u jedan mjesečni broj DD-a. Tema ima logike i potiče na razmišljanje, jer se stvarno može reći kako je svemir tako koncipiran, te da je sve relativno. Evo par mojih ekstremnih, a rekao bih, i morbidnih primjera. Rat – njegove posljedice su smrt, razaranje i još koješta... Ali rat pokreće vojnu industriju i tamo neka sirotinja biva zaposlena u njoj. Proizvodeći oružje za masovno uništenje, taj radnik uspijeva prehraniti svoju obitelj. Kako vidimo, iz zla se rađa dobro. Iako se zlo nesumnjivo manifestira na žrtvama rata, prije spomenutom radniku, zlo čini dobro. Može se to odnositi i na ostale primjere iz politike kao što je ograničenje slobode. A neloš je i ovaj (oprečni) primjer: mir, kao takav, je po logici stvari nešto dobro i pozitivno jer se ljudi ne ubijaju. Međutim, jedna skupina može iskorištavati mir za održavanje statusa quo kojim onemogućavaju pravo ne otpor onih skupina koje vladajuća klasa ugnjetava. Kako vidimo, ovdje nešto dobro kao što je mir, prisiljava određene osobe da trpe, tj. da im se nanosi zlo.

Sve je stvar perspektive! Dobro i zlo su dva, od ljudi i njihove logike, prisilno razdvojena i definirana pojma. Ljudska logika je ta koja nas prisiljava da stvari i pojave imaju smislene definicije. Stvarnost je, očito, kudikamo kompleksnija. Na kraju Dust poludi u želji da shvati suštinu zla, što je nemoguće.

Anđeli i demoni

Priča je ispričana preko te dvojice đavolaka i to prilično dobro. Tako da se može uživati i u samom konceptu radnje. Za nekakve poruke, ipak treba zagrepsti ispod površine. :)) Osim toga, vidljivi su još neki znakovi, karakteristični za Barbatovu. Prva je: „in medias res“, iliti „odmah u središte stvari“. Paola nema namjeru okolišati i trošiti stranice na ustaljene scenarističke šablone (famozna istraga). Ona odmah želi predstaviti bit epizode, sve ono što je namjeravala poručiti. Kao što rekoh, ona zna što želi, stoga je jedna od rijetkih koja ne prodaje maglu. Druga karakteristična stvar jest „triangulacija“ (trojstvo) – stavljanje trojice u međusoban odnos: Dylan - Ash - Dust. Završetak epizode je open-ended i stvara se utisak da bi moglo doći do nastavka. Međutim, on još uvijek nije najavljen i vjerojatno neće biti ništa od toga. Bolje tako, jer je ovaj tip svršetka potpuno u skladu s poentom epizode. Svi smo mi vječno zarobljeni između dobra i zla!

Naprijed

DD VEC 11 Nelojalna konkurencija

DD VEC 13 Mudrost mrtvih

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Mhejl

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 8, 8

    Izuzetno mi je drago što je i ova priča konačno dobila recenziju! ovo je broj zbog koga sam počeo da redovno kupujem Dilana! Genijalna priča, sa nekom posebnom atmosferom, sa izrsnim likovima. Dast i Eš - da, prah i pepeo, i tako sada i zauvijek, do Sudnjeg dana....
    21.06.2009
    23:21:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 8, 5

    Meni je ovo jedna od najslabiji prica koje je VC dosada izdao (1 do 18) ako ne i najslabija. Mada prica je dobro pocela i ocekivao sam nesto zaista dobro a kraj je meni zaista katastrofalan.
    22.06.2009
    00:43:00 sati
    Ferri
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Najbolji Dilan od VČ-a so far!! Paola je napravila jako dobru priču o nerazdvojivosti/neraskidivosti dobra i zla, priča puna finih aluzija gdje je Dilan gotovo puki posmatrač u velikoj šemi zbivanja. Jing-jang pričice su me oduvijek privlačile tako da ova zaslužuje ništa manje no desetku. Crtež je takođe jako dobar, pomalo me podsjeća na Rossija iz Dampira, na sličan način je odlično prikazana atmosfera u priči. Naslovnica je morala biti bolja...
    22.06.2009
    13:55:00 sati
    vope
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Prica koja ocigledno dijeli u dva tabora. Meni se dopala,jedna od boljih VC koje sam imao prilike procitati. 
    22.06.2009
    17:50:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • novaks1973

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Za mene jako dobra prica. Odlican scenario i crtez
    22.06.2009
    20:36:00 sati
    novaks1973
    uredi
  • okiboki

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Dobro nije uvek dobro,zlo nije uvek zlo ili u svakom zlu ima dobra i obrnuto.Jing-Jang.Meni epizoda extra,crtez jako dobar,pogledajte samo ovu sliku koja je postavljena na recenziji-fantasticno.Mala zamerka na naslovnu,trebala je biti sa  znakom Jing-Jang a ne sa pentagramom.Sve u svemu odlicna epizoda.
    23.06.2009
    14:17:00 sati
    okiboki
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Uz Nekropolis, Izbor i U ime oca, najbolji Paolin DD.
    23.06.2009
    23:47:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Rocknroll

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    25.06.2009
    23:37:00 sati
    Rocknroll
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 75%

    6, 9, 8, 6

    Klasicna dvojba koju smo cesto sretali kod Dilana, ovde je dobila svoj najekstremniji oblik. I ovo je prvi Barbatin scenario koji me je posteno izvozio do kraja (ok, pri kraju lagano pada, ali ipak...). Zanimljivo je kad vidite kako vas omiljeni junak prima samare otreznjenja od svog sopstvenog autora. S jedne strane hrabro, s druge strane si pomislim koji joj je kurac? Jel se to ona nekome (in)direktno sveti? Leci svoje frustracije preko Dilana? Mislim, upravo sam ga i ja u svom komentaru "opomenuo" zbog Phoenix, ali ovo sto je dobio na ovih par stranica ovde je skoro pa mucno za citati. Svi smo to znali odavno, ne moras nam servirati sakom u celo Paola.Lik Dasta mi je ostavio utisak onih ljudi koji koliko god da vam idu na nerv, jednostavno zelite da su u vasoj blizini, prosto znate da ce biti neceg zanimljivog :) I naravno ne mogu da se otmem utisku da je ovo svojevidna posveta Propovedniku (a kao sto neko rece i celokupnom Ennisovom delu), pocevsi od one ilustracije prikaza borbe demona i andjela, pa preko nekoliko sugestivnih a la Isus poza samog Dasta, pa do same dileme oko dobra i zla. Znaci i narativno i vizualno, s tim sto je tome umnogome doprineo Celoni. Dao sam mu 8 iako mi je na momente skoro pa odbojan, ali ocigledno neguje crtez koji podpada u grupu koju ja jako volim, moram posebno da pomenem table sa zarobljenim Dilanom u pentagramu.Steta sto stano nije malo bolje doprineo utisku, naslovnica je prejednostavna za ono sto se desava unutra.
    29.06.2009
    02:59:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dast i Es...Pepeo i prah...Neponovljivo....Ma zakon strip, jedan od 20 najboljih Dilana ikada
    02.07.2009
    15:55:00 sati
    misa
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 10, 6

    Dosta zanimljiva epizoda. Retko koja Dilanova prica uspe da me zadrzi skoncentrisanog do kraja. Paola i pored nekih promasaja ume da napise sjajnu pricu. A Celoni je BOG!
    08.07.2009
    01:01:00 sati
    Wicked
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Opet sam pročitao ovu priču nakon 5 godina te mi je i dalje odlična, odličan pristup temi anđela i demona koja je danas već toliko isfurana. Ovo je Barbatica iz jednog drugog vremena, puna inspiracije; novije Dylanove priče su joj, u najbolju ruku, tek solidne.
    Celoni je odličan crtač, ali ponekad profula izraze i proporcije lica ili pretjera s nekim nepotrebnim emotivnim ispadima. Ostalo je odlično.
    26.08.2009
    17:20:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Barbatova uvik ima interesantne teme
    31.08.2009
    00:19:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 8, 6

    Ambiciozna epizoda, dosta hrabro napisana od strane Barbatove, i da nema malog pada na kraju, svrstao bih je u the-best off epizode ali i ovako je jedna ona najboljih koje je izdao VČ do sada. Sviđa mi se taj princpi "in medias res" kakvog ima Barbato,odmah u središte radnje, jer tako je uzbudljivije kod čitanja,jedino mi smeta ta pretjerana melanholija i neuvjerljivi napadi bijesa kod Dylana dok radi sa Dustom, stalno ga nešto davi , izderava se na njega i prigovara mu a ništa konkretno ne napravi. Pa ako ti već ide na živce, riješi to s njim ko muškarac a ne ko nekakva plačljiva curica. Takošer, smeta me dolazak Groucha, koji je nepotreban i neuvjerljiv, moglo se i bez njega. Celoni je solidan crtač,dinamično kadrira, mada mi se čini da je promašio junaka, dobar bi bio npr, u Nathan Neveru jer me podsjeća na Castellinija. Stano se opet nije dovoljno potrudio, za ovakvu epizodu naslovnica je ipak trebala biti maštovitija. Inače, drugo je ok, kraj je impresivan, nagovještava velike događaje u budućnosti i promjene kod Dylana (mada čitajuću predgovor VČ ništa od toga) i dobro mi je sjela ova epizoda.Eto, to je to.
    05.09.2009
    22:25:00 sati
    Aco
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Bravo Paola, bravo Celoni. Izvrsna epizoda u svakom pogledu.

    28.12.2010
    18:16:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 7, 6

    09.03.2011
    03:13:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih DYD ikad, top 5 epizoda. Crtež odličan, malo neubičajen... Najbolja od VČ.

    17.06.2011
    00:14:00 sati
    writer
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 8, 6

    Nakon nešto lošijih priča ova je došla kao pravo osvježenje. Odmah se osjeti da Paola ima noviji i zanimljiviji način kako sprovesti epizodu. Celoni strahovito napredovao, jedno Stano u ovome periodu nakon broja 200 počinje raditi nešto lošije naslovnice od onih iz kraja devedesetih.

    11.07.2011
    13:14:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Umri_Muški

    Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 7, 6

    priča je odlična, naslovnica nije. crtež je povremeno užas, a povremeno fantastičan (str. 37 - divota jedna).

    03.09.2011
    10:36:00 sati
    Umri_Muški
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Vidim da se skoro svima svidjela epizoda, ali jebiga meni je ovo glupavo. Bilo je tih poruka, poanti kakogod, ali meni je to sve nekako isforsirano i još ima bezvezan kraj. Nekako netipična DD epizoda. Crtež veoma liči na onaj Venturijev.

    28.09.2011
    17:09:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    8, 2, 5, 6

    Šteta, moglo je i bolje.

    13.02.2012
    14:19:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih DD-ova.Originalan,zabavan,realan(kolko to može bit,:)),i prelud.

    17.05.2012
    13:20:00 sati
    Patrix
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 61%

    8, 8, 2, 7

    Ne sjecam se zadnji put kad su mi se scenario i prica u stripu ovoliko svidjali, a istovremeno mi se crtez ovoliko gadio.  Celoni je jadan, proporcije su mu grozne, face ruzne, isto kao da crta neku vrstu duhovite karikature kad su u pitanju likovi Dylan Dogovog serijala.  Prica je dobra, o andjelima i demonima, i kako se jedan protiv drugog bore.  Kraj epizode, sa svim onim kafezima u kojim a su razni monstrumi, me podsjeca na film "Cabin in the Woods".  Originalna i dobra prica, sto se inace moze ocekivat o Barbato; njeni radovi su cesto uspjesni.  Samo je steta sto nije dobila boljeg crtaca od ovog jada i cemera. 

    04.09.2012
    20:08:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Sjajno!Barbatovka super,a Celoni jos bolji,Celoni pise i nastavak ove epizode koja bi uskoro trebala da izadje u Italiji

    27.05.2014
    13:44:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Bila bi to odlična priča da Barbatova nije na kraju počela previše komplicirati.

    Celoni izvrstan.

    15.06.2015
    00:27:00 sati
    solar
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Dubokoumna epizoda sa poantom na kraju priče.. Čitajući ju pažljivo, shvatio sam da je veoma kompleksna i da ću ju morati pročitati barem još jednom da shvatim samu bit, odn. poantu priče  :) Posebno mi se sviđa Grouchov ulazak na scenu  :)

    Crtež je odličan, bez primjedbi, a i naslovnica je veoma interesantna..

    19.02.2016
    19:59:00 sati
    allessi
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 8, 6

    07.04.2016
    22:33:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 58%

    4, 6, 8, 4

    Draga mi je Barbatova i osvježenje koje je donijela u serijal, ali ovdje nisam impresioniran kao većina u komentarima. Drugačija i scenaristički svježe ispričana - da, ali također isforsirana i neuvjerljiva priča. Crtež skoro odličan, što se ne može reći za naslovnicu.

    17.10.2016
    22:02:00 sati
    Spock
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Ja koji nisam neki veliki obožavatelj Dylan Doga mogu reč da mi se svidjela ova epizoda..nije to nešto savršeno al se priča normalno čita i kraj je zadovoljavajuć.

    11.03.2017
    10:21:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Mali_Mate

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    21.02.2018
    14:34:00 sati
    Mali_Mate
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Odlican je, najbolji od tridesetak VC izdanja koje sam procitao. Crtez mi je isto jako dobar, malo slabija naslovnica donekle kvari celokupnu sliku.

    24.08.2018
    22:49:00 sati
    Jablan
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 51%

    3, 5, 7, 6

    Nisam ljubitelj stripova joji se referiraju na filmove, ali ovo nije loše ispalo.

    11.09.2019
    19:50:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    24.09.2019
    21:15:00 sati
    benx40
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    04.12.2019
    10:45:00 sati
    7734
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Nisam ni je toliko oduševljen, koliko sugeriraju moje ocjene, ali ipak priča pridonosi nešto novo. Kraj mi je dobro ispao - svijetu treba dobro i zlo. 

    26.07.2020
    16:46:00 sati
    tekumze
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 770
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 410
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 304
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 805
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 832

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2758
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1845
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1368
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1261
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1189

Aukcije

Forum