Altai & Jonson

The League of Extraordinary Gentlemen

Vodič kroz humoristični strip serijal iz sedamdesetih čiji je autor tada malo poznati Tiziano Sclavi.

Čitajući Fibrin integral, koji je obuhvatio kompletan serijal kronološkim redoslijedom (31 epizoda - 291 str. stripa), odlučio sam zapisivati svoje dojmove, pa možda to pretvoriti u recenziju. Na forumu sam vidio da ovaj serijal i nije ostavio baš neke prepozitivne dojmove (da se blago izrazim) kod članova koji su ga pročitali. Uz to, napravio sam ogroman previd i nisam uopće primijetio da je recenzija za ovaj strip serijal već napisana Što je najgore, to sam primijetio tek nakon što sam praktički zgotovio recenziju. Ipak, nije svako zlo za zlo. Da sam vidio da postoji recenzija, ne bih se ni upuštao u raščlanjivanje svake epizode ovog serijala, a onda bi mi dojam bio puno lošiji. Ovako se čitanje protegnulo na polagano polugodišnje druženje s ovim serijalom - svako malo u malim količinama, a to je bit ovakvog stripa. Ne ide na silu, nego u malim dozama. Na taj način je dojam bitno drugačiji, a sada možete skupa sa mnom još jednom se upustiti u čitanje ovog serijala, pa bi vaši dojmovi mogli biti dosta bolji! Samo, kao što sam već napomenuo, to bi trebalo potrajati. Svako malo kada imate malo vremena za opuštanje, jednu - dvije epizodice, pa možda pročitati moj komentar o istima...

Sad kad znate kako je došlo do ovog teksta i koja bi mu najbolja namjena mogla biti, možemo konačno malo o stripu:

Dva velikana talijanskog stripa, Tiziano Sclavi kao scenarist i Giorgio Cavazzano kao crtač, sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća kreirali, su humoristični strip serijal o dva čudna detektiva prepun ironije i parodije. Posebnu vrijednost ovom djelu daje odličan crtež Giorgia Cavazzana, kojem je svaka grimasa likova na mjestu, svaka scena tako živopisna i komična, svaki lik upečatljivo karikaturalan... Neki kažu da je Cavazzano jedan od najboljih crtača koje je Italija ikad imala, a sudeći po ovom serijalu, meni se čini da su potpuno u pravu!

Očigledno je da su autori inspiraciju crpili iz geg stripova francusko-belgijske škole stripa. Da nema imena autora, teško da bi netko pomislio da je riječ o talijanskom stripu. Ukupno gledajući, normalno da ovaj strip serijal nema kvalitetu većine BD stripova Franquin fazona, na čijoj osnovi je nastao, ali iznimno je zanimljivo serijal gledati iz pozicije pogleda na Sclavijevu spisateljsku evoluciju. Pri tome poglavito mislim na nas ljubitelje talijanskog stripa, posebno Dylana Doga. Odmah da naglasim da ovaj strip naizgled nema nikakvih poveznica s tim slavnim Sclavijevim serijalom, ali po nekim sitnicama se može primijetiti potpis istog scenarista, kao što je stara VW Buba koju voze glavni likovi serijala. Dalje u tekstu, kod kratkih pojedinačnih osvrta na epizode, sam se posebno osvrnuo na te detalje - kad je za njima bilo potrebe.

Serijal je počeo izlaziti u "Corriere dei Ragazzi" 1975. godine (u 37. broju) na čijim se stranicama publikacija nastavila i slijedeće godine. Iste, 1976. g., jedna njihova epizoda se pojavljuje u 47. broju (slavan broj u svijetu Zvjezdanih Staza ;-)) časopisa "Corrier Boy". Priče ovog serijala 1978. i 1979. g. izlaze u časopisu "Il Mago", a u pitanju su epizode s kraja serijala s nešto odraslijim i grandioznim temama, zahvaljujući različitoj publici na koju taj časopis cilja. I konačno, zadnja priča para Altai i Jonson pojavljuje se u časopisu "Orient Express" 1985. godine i prati dva istražitelja upletena u klasični slučaj ubojstva unutar zatvorene sobe. Rekao bih, svojevrsni neuspjeli pokušaj novog početka u duhu senzacionalističke, pa i horor prirode, a o tome više u kratkom osvrtu na tu epizodu.
Epizode originalno objavljene u različitim časopisima reprintane su nekoliko puta od strane nekoliko različitih izdavača, da bi 2006. kompletan serijal bio objavljen od strane izdavača EdizioniBD u integralu jedinog mogućeg imena: "Altai & Jonson". Kod nas imamo Fibrin integral, koji još nije rasprodan unatoč tome što je objavljen još u listopadu 2010 i ekstremno niskoj cijeni od 90 kn. Pa, evo prilike, Sclavijevi fanovi!

Ovaj strip ponajprije je parodija na akcijske filmova tipa Prljavi Harry, Bullet i slične, s tim da dva glavna lika me podsjećaju na velike filmske zvijezde sedamdesetih: Sarno Jonson na Clinta Eastwooda, a Michelle Altai na Al Pacina.
Čitajući kronološki u Fibrinom izdanju može se primijetiti različit pristup kod scenarija, kao i činjenicu da je originalno serijal izlazio u različitim edicijama.
Preporučio bih polagano čitanje kroz duže vremensko razdoblje, odnosno nekoliko priča od jednom. Tada serijal ljepše sjedne i nema osjećaja napora i monotonije kao kada bi se išlo u uporno čitanje cijelog integrala odjednom.
Kao što sam već napomenuo, ovaj strip treba shvatiti onako čemu je i namijenjen. Laganom opuštanju i razonodi u nekoliko minuta koliko traje čitanje pojedine epizode.
Nadam se da vam u tome vam ovaj moj vodič kroz cjelokupan serijal može pripomoći, odnosno da kroz određeno vrijeme (što duže, tim bolje) zajedno prođemo ovaj zanimljiv integral.

Pa krenimo redom:

1. Rolls Royce, 10 str.
Poziv Joa Gedore, kradljivica automobila koji je ukrao krivi auto krivim ljudima uplete nespretni i nesretni duo u obračun s mafijom.

Sedma konjička = juuuriiiiš!

Početna priča koja nas upoznaje s glavnim likovima i postavkama serijala. Odmah je očit sav karikaturistički talent Giorgia Cavazzana, čiji crtež pruža puno više od scenarija kasnije zvijezde Sclavija. U biti, osmijeh na lice u prvoj priči izaziva samo crtež i pogled na karikature od likova, dok su scenarističke fore više na dječjoj razini i dosta isforsirane. Svejedno, zahvaljujući crtežu, prvi dojam više nego pozitivan.

2. Francisco iz San Francisca, 10 str.
Ekscentrična bogatašica i Altaijeva poznanica, koja je imala nesreću da se rodi bogata, angažira detektivski duo da joj pronađu psa. Uz Altaijeve prokušane metode i Jonsonov šok i nevjericu uspjeh je zagarantiran, ali ništa nije kako se na prvu čini.

Druga priča nastavlja u istom tonu, s tim da ovdje nisu sve fore ovisne o karikaturi. Primjetan je Sclavijev pokušaj stvaranja kontinuiteta, unatoč tome što je riječ o maksimalno neozbiljnom stripu na malom broju stranica.

3. Sve po krivu, 10 str.
U detektivsku agenciju Altai & Jonson dolazi izvjesni Oliver Oliver iz istoimenog osiguravajućeg društva koje osigurava jednu draguljarnicu za čijeg vlasnika sumnja da bi mogao iscenirati krađu dragulja na jednoj od sljedećih pošiljki dragulja iz Južne Afrike i tako prevariti njegovo osiguravajuće društvo. Dakle, nova misija je spriječiti krađu.

Sam & Altai

Prva priča s obratom na kraju, ali nije mi baš nešto posebno smiješna. Razlog tome je što je priča dosta ozbiljnija od prethodne dvije, a malo stranica za razradu.
Jedna od pozitivnih stavki je da se ponovno (već se pojavio u prvoj priči) pojavljuje nespretni, a i maloumni Orville, čiji je najveći životni san postati dio poznate detektivske agencije. Prva pojava Sama - džukele kojem se Altai ispovijeda.

4. Dan lava, 12 str.
Nakon što su otpušteni iz zatvora zbog brnjaluka u prošloj epizodi, neustrašive detektive unajmi stanoviti Hanson s zadatkom da mu pronađu nekog lika. Tko je Hanson i zašto traži tog lika su najbitnija pitanja!

Prva priča s nelinearnim pripovijedanjem. Nakon što epizodu otvara scena obračuna vatrenim oružjem u napuštenom skladištu, Altai nam na slikovit način objašnjava kako su došli u tu poziciju. Izuzev tog načina pripovijedanja, priča dosta podsjeća na drugu priču u kojoj su tražili džukelu. Ima par dobrih scenarističkih fora s lavom, ali srećom crtež uzdiže strip na viši nivo.

5. Prijevara na američki način, 10 str.
Prevaranti Samuel & Kvadratni haraju San Franciscom, sve dok jedan naivni, prevareni seljak nije angažirao dvojac Altai & Jonson.

Epizoda u kojoj najprije pratimo pothvate prevaranata, a naš dvojac se pojavljuje tek na kraju da im zapapri. Za promjenu je dobro da se naglasak malo maknuo sa dva glavna lika i da se krenulo u širinu.

6. Shane, 14 str.
Magični duo ima zadatak čuvati rock zvijezdu zbog navodne prijetnje ubojstvom. Samo, što tu, po običaju, ništa nije kako bi trebalo biti, pa očekujte neočekivano.

Sclavi ovdje započinje sa svojim čudnim idejama i inverzijama. Budući da je u pitanju parodija, ovakve stvari su očekivane, ali kasnija njegova djela pokazuju da Sclavi to misli ozbiljno.
Imamo rock zvijezdu maloumnika, menadžera koji vuče sve konce, nesposobnog Jonsona, nesnađenog Altaija koji unatoč tome riješi slučaj, ponovno ljutog poručnika Kelloga i logičnog ubojicu. I sve to na samo 14 stranica!
Zanimljivo, simpatično, smiješno, pa i realno ako gledaš svijet Sclavijevim očima!

7. Miran dan, 10 str.
Vlasnik konja - favorita za osvajanje Velike nagrade, angažirao je dva ultimativno profesionalna istražitelja. Naime, nekome nije u interesu da njegov konj pobijedi, pa su ga odlučili ucijeniti otmicom kćeri, ali neće još dugo.

Pokušaj miješanja karata, ali ne baš uspio. Budući da je naglasak na komediju, nisam baš zadovoljan scenarističkim gegovima. I dalje se skoro sve smiješno veže sa crtežom. Ovdje prvi put „wannabe“ detektiv Orville ima zapaženu ulogu, a zabilježena je i prva suradnja ekipe i poručnika Kelloga. Još bih istaknuo Altaijeva psihoanalitičara - Sama, za kojeg ne znam je li dio njegove škvadre, kako ih Altai naziva. Tu se već počinje nazirati ta Sclavijeva filozofija kako se lakše sporazumjeti sa životinjama nego s ljudima. Samo, ovdje to servira nevino, pod krinkom komedije, a u biti on je taj Altai - sve sam u to uvjereniji kako napredujem s čitanjem ovog serijala.

8. Supermarket, 10 str.
Stanoviti mafijaški boss imena J. Cezar je došao na ideju pljačkati skladišta supermarketa. Nakon nekoliko pljački, vlasnik velikog trgovačkog lanca zaposli naše istražitelje u pokušaju sprječavanja pljačke jedinog preostalog skladišta. A do sada nisu imali uspjeha u sprječavanju ničega - upravo suprotno!

Računovođa, Ratata i Pogrebnik

Još jedna priča na sličnu foru. Ponovno se pojavljuje poručnik Kellog, a i džukela Sam sudjeluje na zadatku kao sastavni dio ekipe. Drugu epizodu zaredom Orville „saves the day“, pa zbog toga, i zahvaljujući Božjoj providnosti, postaje pomoćnik šegrta na probnom roku u slavnoj istražiteljskoj agenciji, koja još čeka svoju prvu zaradu zbog uspješno izvedenog posla. Dobro, ovaj put barem nisu završili u zatvoru!

9. Sedam Buda, 12 str.
Dok Jonson prihvaća besplatno riješiti slučaj ucjene, istovremeno pratimo sumnjivog tipa koji traži sedam ukradenih Budinih kipića. Priča nas vodi u Chinatown San Francisca, a mi saznajemo da je kradljivac Altaijev poznanik. Još se i Orville mota tuda, a na kraju se tri odvojene priče spajaju u jednu.

Najbolja priča do sada - drugačija, svježa, sa dosta humora. Dosta je tu fora s prijevodom sa kineskog, različitih značenja Altaijevih uzvika "yeah", kao i Samovog laveža čije značenje i Jonson razumije. Te fore su definitivno originalne, a i duhovite - što je najbitnije. Orville opet spašava situaciju - ovaj put slučajno. Nije da je ta fora neko iznenađenje, ali svakako originalnije od prethodnih slučajeva. Jonson prvi put svjesno radi besplatno, ali dođe mu na isto.

10. Blic po blic, 7 str.
Draguljar Stephen je naložio A&J da slijede i uhite dva tipa koja su četrnaest puta opljačkala njegovu draguljarnicu. Priča počinje potjerom strmim ulicama San Francisca kojima istovremeno šeta dječačić naoružan pravim Coltom.
Ne treba ni spominjati da će im se putovi spojiti.

Najkraća priča do sada bez nekih upečatljivih scena i s humorom u tragovima.

11. Noć bez mjeseca, 10 str.
U noći bez mjeseca A&J su, u svojoj Bubi, skrenuli krivo i zalutali. Naišli su na naizgled pustu kuću koja izgleda kao Drakulin dvorac i tamo naumili prespavati. Samo što nisu jedini koje je put u toj noći naveo na to mjesto.

Još jedna nepretenciozna priča s intrigantnim početkom i bezveznom završnicom. Dvije karikature od policajca, Ackert i Tackert, imaju prvu zapaženiju ulogu, a scena makljaže iz ove pričice je poslužila kao slika na zadnjoj korici Fibrinog izdanja.

12. Tramvaj, 10 str.
A&J su pozvani u firmu gdje trebaju naći ubojicu njihovog direktora. Oni su prvi istražitelji na mjestu zločina pa zovu policijskog inspektora Kennana. Samo, do dolaska policije tijelo je nestalo i sada treba otkriti u čemu je fora i sve objasniti bijesnom inspektoru prije nego ih ponovno baci u zatvor.

Loša i neduhovita priča koja koristi metodu ponavljanja glupavih fraza u pokušaju stvaranja humora. Jedna od tih fraza je konstantno ponavljanje činjenice da je San Francisco jedini američki grad s tramvajima, a tu je i ono sad već standardno policijsko izvješće u triplikatu. Stvarno usiljen humor. Više ni vrhunski crtež ne pomaže.
Eh da, priča nosi ime „Tramvaj“ jer pratimo i paralelnu priču o starom tramvaju koji se stalno kvari i u zadnjem danu pred rezalište postane presudni faktor razrješenja situacije s odbjeglim lešom. Uh, ovako prepričano zvuči još i uzbudljivo, kad ono - šipak.

13. Čudne krađe, 10 str.
U San Franciscu je zavladala epidemija krađa kamiona punih dječje hrane, a opjevana policija tapka u mraku. Gospodin Frutek, vlasnik firme za proizvodnju dječje hrane, angažira naše istražitelje, koji imaju genijalan plan za ući u trag zlikovcima.
Ponovno se pojavljuju likovi: Računovođa, Ratata i Pogrebnik, odnosno najopakija banda na čelu sa najopakijim zločincem San Francisca i okolice. Prvi put su se pojavili u osmoj epizodi "Supermarket".
Dobra i duhovita epizoda, poglavito zbog ponovne pojave već poznatih karikatura od likova, a i tema je jako slična već spomenutoj osmoj epizodi.
Ukratko, strašna banda ponovno pokušava provesti svoj plan i pomoću dječje hrane steći kontrolu nad San Franciscom - za početak. Jedina prepreka su im "supersposobni" dvojac Altai & Jonson.

14. Čudna priča, 10 str.
U ured naših istražitelja upada čudan lik koji za sebe kaže da je 100% Amerikanac i govori čudnom mješavinom jezika od kojih se ističu francuski, njemački i ruski. On moli A&J da umjesto njega podignu neke stvari iz sefa na kolodvoru jer njega netko prati tko želi doći u posjed sadržaja sefa. Ukratko, dva naivca postaju sudionici međunarodne zavjere.

Prva epizoda za koju mogu ustvrditi da je odlična. Ima dosta smiješnih scena, posebno prikaz tajnih agenata raznih nacionalnosti. Već sam spomenuo da ovaj strip uvelike podsjeća na BD stripove slične tematike, a to posebno ovdje dolazi do izražaja zbog pojave dva francuska agenta u Citroen Diani.
Vrhunac je Altaijev odgovor na Jonsonovo pitanje nakon što su opet završili u zatvoru:

15. Pahuljica, 10 str.
Netko je oslobodio bijelog gorilu iz zoo-a. Budući da je za pronalazak gorile raspisana nagrada, duo A&J kreću u akciju.

Još jedna dobra i originalna epizoda. Ovo je prva potpuno irealna (mozak na pašu) priča. Iako je u pitanju geg strip, ipak volim realniji pristup. Unatoč tome, smijeh je zagarantiran, posebno u zapletu. Završetak je dosta lošiji.

16. Atentat u San Franciscu, 9 str.
Televizijske kamere prate naše istražitelje snimajući jedan njihov dan i za to će dobiti 100 dolara. Nakon početnih šokova, slučajno se nađu na mjestu dolaska jednog veleposlanika. Altai posumnja da će jedan lik na prozoru pokušati atentat, a kamere su tu da snime cijelu akciju.

Odlično, duhovita priča prepuna zanimljivih likova, koji posebno dolaze do izražaja zahvaljujući karikaturističkom majstorstvu Carazzana. Crtež je uvjerljivo najbolji dio ovog serijala, a to pogotovo dolazi do izražaja u ovoj epizodi. Ono što daje dodatnu draž je ponovna pojava zamjenika šegrta na probnom roku Orvillea. Sve scene s njim su smiješne, a već sam se pobojao da je Sclavi zaboravio na njega.

17. Shulzi, 10 str.
Dok se u parku izležava i lagano čavrlja sa prijateljem Samom (Sam je pas!), Altai načuje kako jedan mutan tip nagovara njegovog poznanika, maloumnog bivšeg boksača Shulzija da se vrati boksu, uz napomenu da bi trebao izgubiti. Budući da Shulzi ne kuži baš što znači namješteni meč, Altai ga odluči spasiti namještaljke.

Nakon pokušavanja slaganja kontinuiteta kroz prvih desetak priča, sada više toga nema, već je sve resetirano nakon prethodne epizode. Situacija koja je dobro poznata fanovima najbitnijeg Sclavijeva čeda - Dylan Doga.
Sclavi ovdje pokušava biti originalan i malo mijenja standardne postavke. Unatoč tome, opet je sve što zavređuje pažnju u nadrealnim i, zahvaljujući crtežu, komičnim likovima.
Ponovno imamo foru s opsežnim prijevodom Samovog "Buuuf" (Sam je pas), Jonson je bolestan, pa se to pokušava dočarati kroz tekst, a i Orville je ponovno u akciji. Ne treba ni spominjati da će još jednom završiti u pritvoru. Loše!

18. Nek` živi Meksiko, 10 str.
A&J dobivaju zadatak otići u Meksiko i pronaći originalnu filmsku rolu nikad završenog filma „Nek` živi Meksiko“ koju je osobno montirao redatelj tog filma, Sergej M. Ejzenštejn, a koja ne bi trebala postojati. S njima ide Rus koji navodno zna gdje se nalazi ta rola, još jedan tako tipičan lik za ovaj serijal.

Monotoniju u serijalu Sclavi pokušava razbiti slanjem istražiteljskog dvojca u Meksiko. Ima par zgodnih fora, ali unatoč drugačijoj temi i mjestu radnje, sve se bazira na istim forama, najčešće ponavljanju. Ovdje je posebno odlučio ponavljati jednu te istu frazu dvojice karikaturalnih Meksikanaca.

19. Klonz, 8 str. Odsustvom A&J za vrijeme izleta u Meksiku, nešto se strašno desilo njihovom voljenom San Franciscu. Cijeli grad je u raljama psihoze za nečim što se zove Klonz. Naši istražitelji odlučuju istražiti tko je i s kojim ciljem odgovoran za mahnito stanje u gradu.

Jedna od rijetkih situacija da se radnja direktno nastavlja na prethodnu epizodu. Odmah na početku vidimo ona dva naporna Meksikanca, koji spašavaju A&J iz nevolje tegleći ih iz meksičke zabiti do San Francisca (jer su ovi kao i uvijek ostali bez goriva). Svi koji su pažljivo čitali serijal odmah mogu točno pretpostaviti tko se krije iza dijaboličnog plana da pomoću Klonza sagradi najveće gospodarsko carstvo u SAD-u i, za početak, postane car San Francisca. Riječ je, naravno, o najopakijem zločincu San Francisca i okolice - mafijaškom bossu imena J. Cezar.
Ova epizoda je imala materijala za puno više od osam stranica, pa je ovako sve riješeno na prilično bezidejan i neduhovit način. Sclavi je imao na umu kraj pravoga Cezara dok je pisao završnicu za ovu epizodu.

20. Pakao u "Raju", 10 str.
Na svečano otvaranje najvišeg nebodera San Francisca pozvani su A&J kao svojevrsni zaštitari. Samo što nevolje počinju tamo gdje su njih dvojica, pa će od "Paradisa" (ime nebodera) napraviti pakao!

Još jedna isforsirana i neduhovita epizoda koja se koristi starim i neoriginalnim forama.
U pomanjkanju ideja Sclavi vraća dva prevaranta iz pete epizode: Samuela i Kvadratnog, ali uzalud. Kako tek sada te početne epizode izgledaju dobre, svježe i duhovite u usporedbi s ovom! Završetak već i ptice na grani znaju, a u očajničkom pokušaju vraća čak i dva Meksikanaca iz prethodne dvije priče:

21. Čovjek u sivom odijelu, 8 str.
Meditirajući u uredu, A&J dobivaju poziv u pomoć nepoznatog čovjeka kojega netko želi ubiti. Uspjeli su doći tek na vrijeme da im žrtva umirući prišapne da je tajni agent i da ga je ubio špijun obučen u sivo. Prisiljeni su pozvati u pomoć poručnika Kennana i policiju San Francisca koja će napraviti izvješće u triplikatu.

Zanimljiva kratka priča u kojoj prvi put Jonson i poručnik Kennan zajedno tapkaju u mraku, a Altai ponovno iznenađuje svojim poznanstvima i pronicljivošću.
Ovaj put Altai traži pomoć od Georgea H. W. Busha, tadašnjeg šefa CIA-e i budućeg predsjednika SAD-a. Dobar!!

22. Nestade buba, 8 str.
Ponovno dobivši poziv u stanju duboke meditacije, A&J angažira gospodin Drevni kojemu su ukrali bubu. Kakva je buba u pitanju, saznat ćemo na kraju priče, zajedno sa A&J.

Još jedna simpatična epizoda koju obilježava ponovno pojavljivanje Računovođe, Ratataa i Pogrebnika, odnosno najopakije bande San Francisca. Sada već stalni likovi u serijalu - dva Meksikanca će svjedočiti kako je policija San Francisca neumoljiva kada netko uvrijedi jednog od njihovih. Još jednom - dobar!

23. Piroman, 8 str.
Piroman koji hara San Franciscom upravo je zapalio stoti automobil. Bijesni gradonačelnik izda ultimatum poručniku Kennanu da uhvati piromana do sutra. Našim istražiteljima ne pada na pamet prekidati meditaciju sve dok im na plane Buba, a uništenje jedinog im vozila znači i da će San Francisco uskoro biti oslobođen terora ludog palitelja.

Luckasta priča s poprilično iznenađujućim razotkrivanjem identiteta tajanstvenog piromana. Standardno šašavom razvoju radnje malen broj stranica ne pomaže, ali kako se približavamo kraju serijala, priče imaju sve manje stranica. Eh da, nema Meksikanaca!

24. Medicinski centar, 8 str.
Doktor u medicinskom centru San Francisca zatraži od dva najbolja gradska istražitelja da pronađu doktora koji krade heroin s odjela omamljujućih droga. Naizgled lak zadatak za dva profesionalca, ali nikad ne ide ništa po planu kad su A&J (posebno J) u pitanju.

Prikaz bolnice kao neopisive, nadrealne ludare nije ništa novo u komičnim stripovima, posebno čitateljima Alan Forda. Samo što je po tom pitanju Bunker nenadmašan, pa sve ostalo izgleda bezveze. Tek prolazna ocjena.

25. Mama Parker. 8 str.
Izvjesna mama Parker dođe na ideju da organizira bandu koja se koristi metodama gangstera iz 30-tih, iako je 1976. u pitanju.

Jonson bude uvučen u slučaj protivno svojoj volji, Altai spava, a Sam je (pas s kojim Altai razgovara u slobodno vrijeme) logistička potpora. Riječ je o simpatičnoj epizodici s dosta standardnih gegova, ali bez nečega što bih posebno izdvojio. Ipak, najbolja je preporuka da za vrijeme čitanja (kratko zbog samo 8 str.), osmijeh ne silazi s usana!

26. Altai & Jonson, 4 str.
Orville, lijevo smetalo detektivskog tandema svojevrsni je narator ove kratke pričice koja počinje tako što zgodna žena (Meksikanka po naglasku, ne i po imenu) samo u ogrtaču upadne u ured neumornog i prezaposlenog dvojca s zahtjevom za pomoć. Anna Lee (tako se zove) je pobjegla nakon što je shvatila da je njezin prijateljčić, neki Killinger (baš zgodno ime ;-), profesionalni ubojica i da će nekoga ubiti. Altai rado pomaže ženama u nevolji, a Jonson nema izbora.

Više nego zanimljiv početak, ali sve je ostalo na tome. Teško je sada odgovoriti na pitanje zbog čega ova priča ima samo četiri stranice, a izgleda da je originalno bilo zamišljeno da ova priča ide u nastavcima, jer na kraju sve ostaje otvoreno. Očigledno se odustalo od te namjere, pa je ova epizodica ostala praktički nedovršena.

27. Dlin, dlin, dlin, 9 str.
A&J su unamljeni da istraže ubojstvo djevojke u plesnoj školi. Samo što njihov dolazak nije spriječio ubojstvo još jedne djevojke na isti način. Obje sobe su bile zatvorene iznutra samo s otvorenim prozorom premalim za čovjeka i ostavljenom lutkom. Misterij kojeg samo Altai može riješiti!

Potpuni preokret u odnosu na ostale kratke priče ovog serijala. Ovdje je riječ o prilično ozbiljnoj i uznemirujućoj temi kojoj nikako ne odgovara humoristični karakter i likovi ovog serijala. Potpuni promašaj i nije čudo što je ubrzo uslijedio kraj serijala. Zanimljivo je da od ove epizode više nema naslova, već se isti može saznati samo na predlistu izdanja.

28. Fibrilacija, 10 str.
Nakon što je u sjedištu Nacionalne kulturne tvrtke likvidiran jedan od najgorih gangstera San Francisca, naš dvojac se našao u neobranom grožđu jer su ih uvukli u priču zataškavanja incidenta.

Još jedna malo ozbiljnija priča na više stranica. Mislim, još uvijek su tu fore koje se provlače od početka serijala, ali epilog opet ne priliči jednom humorističnom stripu. Nikako mi se ne sviđa ovaj smjer razvijanja serijala.

29. Tajna kuće Giardino, 8 str.
Nakon što je leš izvjesnog Giardina propucan sa dva metka, netko je telefonski angažirao najjači detektivski dvojac San Francisca. Stigavši u Istraživački institut, gdje je dva puta ubijeni radio, A&J prisustvuju još jednom atentatu, ovaj put bombom u autu. Ispada da su samo trojica imala ključ od oklopljenog laboratorija, a dvojica su sada mrtva, pa je logično da treći mora biti krivac. "Samo, nešto tu ne štima", pomisli Altai!

Nije Sherlock, već poručnik Kennan.

"Sarno Jonsone! Dat ću te osuditi na doživotnu električnu stolicu!", uzvikne poručnik Kennan, nakon što je naš dvojac opet nenadano napravio krš i lom. Ta fraza je ujedno i vrhunac ove epizode koja je, nakon dvije pretjerano ozbiljne priče, vratila neozbiljan i šašavi ritam serijala. Meni se sviđa!

30. Tajna plavog vlaka, 1+7 str.
Altai je nekako dobio dojavu da se sprema lukava pljačka vlaka koji iz Sacramenta za San Francisco prenosi teret zlata vrijedan više od milijarde dolara. Unatoč poznatoj lukavosti i pronicljivosti lokalne policije, koja je zadužena za sigurnost tog "plavog vlaka", pa i prisustvu dva supersposobna istražitelja, vagon sa zlatnim teretom je nestao na tajanstven način. Altai opet treba upaliti moždane vijuge u otkrivanju enigme.

Priča počinje uvodnom geg stranicom koja i ne pripada ovoj priči. Ukupno gledajući zanimljiva epizoda s laganom enigmom i logičnim razrješenjem. Šašavo i opuštajuće, točno ono što se od ovakvog stripa i očekuje.

31. Zatvorena soba, 10 str.
Dogodilo se ubojstvo u zatvorenoj sobi. Nećak ubijenog (koji je sam i zvao privatne istražitelje) priznaje ubojstvo, ali izaziva naš dvojac da dokažu kako je izveo svoj genijalan plan i time došao do ujakova posjeda i novca.

Zadnja epizoda ovog serijala, ali imam dojam kao da je bila intencija da ovo ne da nije trebala biti posljednja epizoda, već nekakav novi početak koji se nikada nije dogodio. Prvi put se pojavljuju brojevi stranica tipični za ovakve stripove, a na početku upoznajemo glavne likove, kao i mjesto radnje - San Francisco. Po tko zna koji put nam Sclavi naglašava da je to jedini američki grad koji ima tramvaj, a ako je ova priča zamišljena kao nekakav novi početak onda je to i razumljivo. Kao i u 12. priči: "Tramvaj", to slavno prijevozno sredstvo donosi konačnu presudu negativcu - istina prebrutalnu, pa i morbidnu za ovakav tip stripa. Ponovno imamo enigmu koju rješava lukavi i flegmatični Altai u stilu Holmesa ili Poirota, ali na puno banalniji i neozbiljniji način.


A&J na poslu

Što reći na kraju? Sclavi je pokazao da ne zna točno kojim smjerom krenuti s ovim serijalom, ali sigurno da su časopisi koji su serijal originalno objavljivali postavili okvire u kojima su se autori trebali kretati. To se vidi i po sve manjem pojedinačnom broju stranica epizoda, kako je serijal odmicao, a posebno poprilično različitim pristupima scenariju.
Teško je što pametno dodati, izuzev činjenice da sjećanje na ovaj strip s vremenom ne blijedi i pozitivan utisak sve više prevladava. Nadam se da ste pokušali čitati integral uz ovaj tekst i da vam je pomogao u tome da vam ovaj strip ostane u boljem sjećanju. Vjerujem da je svakim novim čitanjem (a meni već dolazi ponovna želja) utisak sve bolji, pogotovo ako se ne forsira s čitanjem puno epizoda odjednom. Moje polagano druženje s ovim serijalom, kao i pisanje ovog rezimea i osvrta na kompletan serijal, traje već skoro pola godine i ukupan dojam je već sad puno bolji nego bi se to prema mojim kratkim komentarima pojedinačnih epizoda dalo zaključiti. Ukratko, palac gore i preporuka!

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Sjene nad „Golden Baby“
    Kod: ZG LU 318/320
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2205
   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1792
   • Hitroruki
    Kod: TX ZS 688/690
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1777
   • Kalahari
    Kod: MN LIB 78
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1770
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1724

   Aukcije

   Forum