Bonelli Italija 2011 #3 - Martin Mysteré

Hogar

I dok domaći izdavači bojkotiraju redovna izdanja Martina Mysteréa, u Italiji u 2011. godini stvari teku po planu. Pogledajmo što očekuje Detektiva nemogućeg...

Nova godina, nova putovanja i avanture "Detektiva nemogućeg", koji će se kao i obično kretati posvuda po svijetu, a prije svega zaokupirat će ga Italija. U veljači je posjetio Rim kako bi istražio tajne proroka Nostradamusa (MM #313 "Čovjek koji je živio u budućnosti" by Morales/Romanini). U pitanju je neobjavljeni Nostradamusov spis koji bi mogao otvoriti vrata za budućnost! Radnja... Provansa, 1550. Nakon što ga izmuče neobjašnjive vizije, jedan liječnik počne pisati niz spisa koji sadrže tamna proročanstva; njegovo ime je Michel de Notre-Dame, ali će u povijest ući kao "Nostradamus". Rim, 2011. Martina kontaktira poznanik, profesor Mercalli, koji je otkrio nešto što bi mogao biti nepoznati Nostradamusov tekst! Mercalli, međutim, umire u sumnjivim okolnostima, i Martin je prisiljen tražiti pomoć od starog znanca, šarmantne komesarice Nadije De Pascali (iz MM #298), da bi otkrio kakva tajna se krije iza onog što se naziva "Izvor budućnosti"!

MM #313 "Čovjek koji je živio u budućnosti" by Romanini

Nakon toga će se u #314 ("Siva plima" by Mignacco/Ongaro) Martin vratiti u Veneciju kako bi rasvjetlio misteriju tajanstvene epidemije koja je pogodila lagunu vječitog grada, pojavu nenormalnog broja miševa. Dakle, mjesto radnje Venecija, godina 1630. Grad je uništila epidemija kuge, i tisuće žrtava otišlo je čekati gotovo sigurnu smrt na otoku Lazzaretto. Natrag u 2011. u Veneciji, tijekom iskapanja na Lazzarettu, arheolog iskopa kostur koji stišće škrinju među svojim rukama. Sve oko njega leže savršeno očuvani ostaci vojske štakora. Kada učenjak umre u tragičnim okolnostima, njegov suradnik pitaMartina za pomoć, da bi ga oslobodio od noćne more koja mu izaziva egzistencijalnu tjeskobu: ima osjećaj da ga na svakom koraku promatra stotine malih i beskrajno zlih očiju.

I nije samo najezda miševa problem s kojim će se morati suočiti; na svom povratku u New York, Martin će se suočiti s misterioznim "stvorenjem iz sjene" koje kreće prema Velikoj Jabuci, i odgovorno je za nestanak inspektora Travisa! Budući da epizodu rade Recagno i Esposito Bros možda će ovo biti najnovije poglavlje u sagi o sedam mačeva? Ili ćemo dobiti odgovore na pitanja o samom heksagonu? U pitanju je vinjeta niže (u kadrovima vidimo Travisa i male sive). Stanari Washington Mewsa i dalje će putovati, iz Turske čak do Antarktike, gdje će se suočiti s drugom zagonetkom u vezi s pojedinim projektom koji se odnosi na mračni projekt 'Operacija Windmill". Hoćemo li u Turskoj konačno vidjeti dugonajavljivane Duhove Topkapija koje je Martin spomenuo u davnoj epizodi "Operacija Arka"?

Tabla 1. -?; Tabla 2. - Esposito Bros (redovni); Tabla 3. - Tortijev Speciale; Tabla 4. - Giardove SDA.

Nemojmo zaboraviti ni ljetni specijalac (#29), koji će kao i prošle godine prikazivati avanture mladog Martina na sveučilištu, a koji će po prvi put istraživati pravu "misteriju" koja će utjecati na njegovu daljnju karijeru, te kojoj će se ponovno vratiti kad bude odrasla osoba. Autori su Recagno i Torti.

Priče iz baze Drugdje #15 by Sergio Giardo

Najesen u rujnu će kao i uvijek izaći nove #15 "Priče iz drugdje" (Recagno & Giardo), gdje ćemo usmjeriti pažnju na uistinu neočekivanog gosta: mi smo u 1860., i sjenoviti lik plete iz sjene plan kako bi se spriječilo ujedinjenje Italije. Da bi ga zaustavili, "Drugdje" zatraži pomoć od najvećeg glazbenika tog vremena: Giuseppea Verdija! Crtač Sergio Giardo je već unaprijed stavio na svoj blog slike koje prikazuju bazu u vrijeme kad je Papá bio na čelu baze Drugdje! Evo nekolicine vinjeta iz novih "Priča iz baze Drugdje" u razvoju. Istovremeno radi i na epizodi Nathana Nevera za Rat svjetova pa da vas ne zbune donje vinjete, to je samo kombinacija dvijer različite priče ;).

Mars napada 1861.!

Nathan puca, Aldous odgovara!

BUDUĆE PRIČE

Ima informacija, što provjerenih što neprovjerenih, koje kruže po talijanskim forumima. No, ovo bi se definitivno moglo očekivati u godinama koje dolaze. Nove vijesti su te da će gigant najvjerojatnije izaći druge godina nakon 2 godine pauze, a i to da se vraća Beretta čija je bonellijevska karijera "završila" pred više godina – ali eto ga natrag!

1) Gigant koje će raditi Recagno i Caluri u kojem se govori o misterijima Milana i drugim aspektima priče o Agarthi, radni naslov je "Sinovi groma";
2) Duga priča koja će završiti u travnju 2012. da bi se s podudaralo s tridesetom obljetnicom serije;
3) Prvi priča Martina Mystèrea od Cavaletta: skripta je završena (s radnim naslovom "Tisuću origami ždralova Hirošime", ili slično). Crtač još nije poznat;
4) Dvije nove priče koje je napisao Beretta, s radnim naslovima "Istina u drveću" i druga koja govori o misterijima Washington Mewsa;
5) Nastavak priče o kristalnim lubanjama;
6) Novi kratki team-up između Martina i Dylana Doga;
7) Nova priča Moralesa i De Cubellisa: prema blogu De Cubellisa, priča bi dosad već trebala biti dovršena;
8) Nova priča koju crta Tuis.
9) Već spomenuti nastavak priče o Za-Te-nayu koji je u izradi (s NN foruma; post Mirka Perniole)
10) Priča o povratku Mr. Jinxa trenutno je na ledu (u smislu da još nije postavljen datum objave).

Nastavak priče o Za-Te-nayu je u izradi (s NN foruma; post Mirka Perniole, novog mystereovca). Prvi dio priče je objavljen u redovnoj seriji pod nazivom"La scure incantata" ("Začarana sjekira", MM SR 242), a to je svojevrsni MM-Zagor crossover. Priču je napisao Perniola, a scenarij doradio Castelli, budući da je Bonelli jako osjetljiv na crossovere, pa Castelli nije htio riskirati s njegovim prvim mystereovskim pečatom. Scenarij samo što nije gotov, no dizajn ide jako sporo i teško da nema nade da se priča objavi ove godine. Iako je sve polagao u nade da će priča izaći za Zagorov 50-ti rođendan. Perniola kaže: "Što se mene tiče, ja sam scenarij predao prije Božića, za koji trenutno neću reći ništa više dok je Castelli u potpunosti ne obradi. Reći ću vam samo da se odnosi na poznatu urbanu legendu... Koja očito nije samo legenda!"

Kod nas MM baš i nema svjetlu budućnost. U stripovskoj zajednici kruže priče da će Bernard iz Strip-Agenta staviti Martina na led, odnosno da možda više neće izlaziti. Srpski Veseli četvrtak već je otprije pomaknuo frekvenciju izdavanja s dva mjeseca na tri! Sve što nam ostaje jesu Libellusovi izvrsnih HC reprinti redovne serije koji će možda današnje nove epizode dostići u dalekoj budućnosti. Libellus almanasi (još malo pa stigli Talijane) i giganti (stigli Talijane) se zato redovito objavljuju. Ostaje samo nada u bolju budućnost punu lijepih epizoda Martina Mysteréa!

Najnovije

Vijesti

 • Večer stripa u Booksi
  Vrijeme: 21.02.2024 16:52:00
  Prodavač: DeeCay
  Broj pogleda: 367
 • Oscar 2023
  Vrijeme: 05.02.2024 23:42:00
  Prodavač: Markos
  Broj pogleda: 555

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

 • Oscar 2023
  Vrijeme: 05.02.2024 23:42:00
  Prodavač: Markos
  Broj pogleda: 555
 • Večer stripa u Booksi
  Vrijeme: 21.02.2024 16:52:00
  Prodavač: DeeCay
  Broj pogleda: 367

Magazin

Recenzije

 • Sin vatre
  Kod: TX SAGK 45b/46/47a
  Ocjena: 93%
  Vrijeme: 27.11.2023. 14:48:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1921
 • Crni ljudi
  Kod: VB LU 12
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 13.12.2023. 20:17:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1753
 • Klopka na brodu
  Kod: KM LU 2b
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 4.12.2023. 10:52:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1738
 • Pravo i krivo
  Kod: KP FB 36
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 26.12.2023. 10:11:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1631
 • Spletka u Klondikeu
  Kod: TX LU 176/177
  Ocjena: 90%
  Vrijeme: 2.1.2024. 20:51:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1623

Aukcije

Forum