Cjelodnevno (d)Ruženje Stripaša 2015.

Dylan Dog

Stripovi.com donose istinito CRŠ-ko svjedočanstvo jednog stripoljupca... Opet!

Znam, guram se i guram, radim te mamutske izvještaje s CRŠ-a; ali što se može to je jače od mene. Mogao bih citirati više-manje jednog od omiljenih junaka iz Pjesme vatre i leda (ne Igre prijestolja, jer je tamo taj lik bio i ostao antipatičan) – ah, što sve ne radim radi stripova. Zapravo i nije teško raditi izvještaj svake godine s jednog te istog festivala, budući da ih imamo točno par većih i nekoliko neslužbeno prozvanih strip festivala. Meni najbliži je dakako ovaj zagrebački pa ga stoga mogu i kvalitetnije pohoditi. Da ne duljim dalje s uvodom, ove godine je CRŠ opet iznenadio sa solidnim brojem gostiju, što stranih što domaćih, a zvijezda serijala po broju traženih crteža je svakako bio jedan i jedini Alfonso Font!

Ljudi su potezali iz udaljenijih europskih zemalja kako bi omastili sebi brk njegovim crtežom. No, kako to uvijek biva, preveliki je broj posjetitelja koji bi htjeli dobiti crtež u vremenski ograničenom roku od crtača koji je također čovjek i može mu "otpasti" ruka od predugog crtanja. Čuo sam da se to dešava i profesionalcima također. Bilo je tu i pregršt izložaba i tribina s gostima, stripova, projekcija filmova i mjuze, sadržaja za najmlađe i one koje se još osjećaju mladima u duši - a CRŠ je također mjesto gdje možete susresti sebi slične pa zašto ne sjesti na čašicu razgovora i razglabati o dužini suknje Wonder woman i ostalim tekućim pitanjima. Festival traje tri dana, i što ste vidjeli ste vidjeli, i morat ćete čekati točno tri dana da ponovno pogledate sljedeći festival. DISCLAIMER: Unaprijed se ispričavam na svim propustima i pogrešno iznesenim činjenicama.

Videodrom

Burza stripa je neminovna stvar svakog festivala tako da ni ove nije bilo iznimka – ali i ove godine fale ljudima najdraži igrači, Fibra i Libellus (a vjerujem i SKAB i Algoritam ili Lastan). Bilo je tu i drugih štandova koji nude svu silu stripova, što aktualnih, što starih, što domaćih što stranih – Pajtak i Bo primjerice (to su nazivi pod kojim ih ja znam, i vama možda ništa ne znače). Glavni štand nudio je posteriće, tematske majice s likom ptice Gromovnika (aka majica sa Zagorovim simbolom), Dylana Doga, a bilo koja od njih dobro će vam doći ako želite zbariti svu silu djevojaka hostesa koje se motaju po festivalu. Prepoznat ćete ih po crvenim majicama s likom stilizirane ptice ili po nezgrapno uklopljenoj ilustraciji Dylana Doga, zombija i njegove majčice Morgane. Ne brinite, možete ih ponijeti doma djeci, zombiji su pristojni odjeveni, a Dylan i njegova majka nisu u nikakvoj škakljivoj situaciji.

Ove godine nema aktualnog kataloga, ali gle iznenađenja – imamo tiskani program!  Bilo je tu u prodaji kataloga od prošlih CRŠ-eva, ako ste baš udareni na kataloge da ih pod svaku cijenu morate imati! A tu su i popularno nazvane, od strane organizatora, serigrafije po popularnim cijenama! (Mislim da su bile po 100 kunića, no dajte mi javite na mail ukoliko sam fulao cijenu.)

 

Petak je bio dan za metak, ali i prvi dan CRŠ-a!

Iako je službeno otvorenje CRŠ-a bilo tek u 8h navečer, sajam stripova je radio već od 12h, crtanje već od 15h, a program oko 18:30 kad su se riješile sve tehničke poteškoće! Staff CRŠ-a neumorno je radio na osposobljavanju projektora i na kraju uspio! Čast započeti program imao je poznati francuski teoretičar stripa i stripovske tematike Didier Pasamonik koji je ugostio autora Francisa Vallesa (Gospodari ječma). I jedan i drugi zaista su ugodni sugovornici i ljubitelji stripa.

Nakon toga slijedilo je "Okrugli stol: Dylan Dog - Zora živih mrtvaca" uz sudjelovanje Fabia Celonija, prevoditeljice Ružice Babić, i moderatora Deecaya koji se očito pokušao progurati svuda. Nažalost, najavljene Lole Airaghi nije bilo zbog nekih tehničkih problema prilikom ulaska u zemlju. Neka. Atmosfera je bila pogođena, uz minimum svjetla i jedan upaljeni lampaš i mali broj publike izgledalo je baš poput zore živih mrtvaca. I tako je jadni mali krhki Fabio Celoni morao neumorno odgovarati na svu silu pitanja kojima su ga obasipali i moderator i posjetitelji na tribini. Pričalo se o Dylanu Dogu naravno i svim njegovim aspektima. Celoni je prvu epizodu Dylana Doga pročitao s 14 godina i nije prestao do dana današnjeg. Govorilo se o tome što čini Dylana Doga uspješnim, zašto je Dylan Dog skoro jedini strip kojeg čitaju i vole žene, o Dylanovom preporodu i događajima koji će uslijediti za koju godinu i kod nas. Kako Celoni zamišlja posljednju epizodu Dylana Doga, koje su mu omiljene epizode i scenarist, što i nije bilo teško pogoditi – klasično Sclavijevo doba i sam Sclavi naravno!

Paralelno s ovom tribinom odvijala se i promocija strip albuma 'Fratri bosanski u stripu', samo u Dvorani gradske skupštine rada Zagreba, a govorili su fra Tomislav Brković, soc.religije Ivan Markešić, mag. Marko Dješka i Vladimir Šagadin.

Nešto poslije 20h pred galerijom HDLU-a okupilo se mnoštvo i pozdravilo CRŠ - filmske zvijezde, predstavnici francuske manjine i samo organizator festivala glavom i bez brade; dame i gospodo – Slaven Gorički! Ove godine izložbe su bile bogate i zaista raznovrsne - Made in Cro (Ribič, Parlov, idr.), Dylan Dog – Ljepota tmine (Bigliardo, Celoni, Airaghi), te originalna djela Francisa Vallesa, Alfonsa Fonta, Milorada Vicanovića Maze i Maura Laurentija. I skulpture po motivima stripa i filma. Izložbe su bile dostupne sva tri dana i zaista ste mogli vidjeti odličnih stvari koje se sve tematski preklapaju s temama festivala i s autorima koji su je pohodili.

Maza crta!

Parlov i Font

Francis Valles / Pierre Alary

HIgher ground comics

Otvorenje festivala!

Izložba DyD Ljepota tmine

Moj prijatelj Mladjo

Moj prijatelj Mladjo

 

Subota, kao prvi neradni dan, ali ne za CRŠ i stripoljupce!

E sad, na CRš ste mogli doći s djecom ili bez djece… Ukoliko ste došli bez djece mogli ste bez brige lutati beskonačnim prostorom Džamije koje se širio u sve stripovske dimenzije i minglat bez straha od osuđivanja što ste naglas izlanuli termine tipa – strip, erotika, Zagor ili Džeremaja! Popit Zmajsko pivo po 12 kuna ili popit rakijicu od velebitskog velebilja na miru dok čekate na svoj potpis, crtež ili tribinu. Ovo zadnje je većini prema viđenom bilo na zadnjem mjestu. Da, a ako ste došli s djecom mogli ste ih ostaviti kod CRŠ-ovskih babysitterski iliti po naški dadilja. Ili im dati nek crtaju. Ili pak! ih dati u ruke profesionalkama za scensko šminkanje – vaše dijete bez brige može postati zombie, razbijene glave ili s brčinama – odabir je vaš! Htio sam ovime naglasiti da je bilo dovoljno interesantnih stvari za djecu, i njihove djetinjaste roditelje. ;)

Crtali su i potpisivali, i pričali i očajnički kimali glavama do sumraka, naši dragi gosti - Milorad Vicanović Maza, Alfonso Font, Goran Parlov, Francis Valles, Didier Pasamonik, Fabio Celoni, Mauro Laurenti, Daniele Bigliardo, i-i-i-i-i-i Pierre Alary!

Subota je osim velikog broja posjetitelja, sadržavala obilje autora i crtanja, a već od 13h mogli ste prisustvovati stvarno obilatoj seriji tribina i predavanja. Naš dežurni francuski teoretičar Didier Pasamonik obradio je znalački statističkim metodama "Tržište francuskog stripa u 2014.". Zapanjila me činjenica da si prosječni Francuz može priuštiti oko 6 naslova mjesečno, od njih 500, ako računamo i sve reprinte, nove domaće albume i stranu produkciju. Ha!  Matko Vladanović porazgovarao je s umjetnikom Pierreom Alaryjem. Pred kraj programa, s velikim zakašnjenjem, na čemu se ispričavam gostovao je i Frano Petruša koji je promovirao svoj album "Dječak" o legendarnom Draženu Petroviću; a naš moderator Borna popričao je s umjetnikom Alfonsom Fontom. Vjerujem da je Fontova tribina bila najbolje posjećena, možda koliko i ona o Zagoru.

Tu su bile i tri tribine o Bonelliju, dvije s crtačima Dylana Doga – Fabijem Celonijem i s Danieleom Bigliardom, a treća je bila tribina Mauro Laurenti iliti "Zagor i erotika". Celoni i Bigliardo su već iskusni Bonellijevi crtači, s većim brojem nacrtanih brojeva iza sebe, kao i brojnim drugim projektima. Celoni je svestrani umjetnik, radi kao strip crtač, scenarist, ilustrator, teoretičar i pisac knjiga. Bigliardo poput iskusnog predavača teorije stripa (suosnivač je i bivši predavač u napuljskoj školi stripa) hrabro kroči kroz mnoga pitanja moderatora i publike. Saznali smo da je posao za Bonelli siguran posao koji donosi kruh na stol, i ako se progurate do Bonellija to je to. Zanima ga Internet kao novi stripovski medij. Kopirao je Brindisija na početku svoje karijere jer je mogao uzeti samo dva modela lica – ili Freghierijeve ili Brindisijeve. Odabrao je potonje.

Tribina Zagor i erotika sigurno je privukla dosta dobar broj posjetitelja. Vjerojatno zbog prigodnog erotičnog naslova, jer seks i erotika se uvijek prodaju, a strip baš i ne. Uz lijepi kaleidoskop erotskih portfolija Maura Laurentija i ljubavnih scena iz Zagora koje su se vrtjele na velikom ekranu, publika i moderator izvrsno su se zabavljali uz razgovor ugodni. Možda i sat vremena. Tko je sljedeći crtač naslovnica kad Ferri ode u penziju, o Zagorovim ženama, o Laurentijevom fetišu, guzicama i sisama, tko mu je najseksepilnija žena u Zagoru, koju bi ženio, a koju za jednu noć; njegovim počecima o Zagoru. Trenutno radi na novoj epizodi o povratku Blondie, i kaže da ju je malo tradicionalnije nacrtao.

U 20h došao je čas za cosplay! Svi maskirani, uglavnom iz Batmanove franšize osvojili su neke od nagrada. Harley Quinn prvo mjesto, a drugo Joker – glavno da je nagrada ostala u obitelji. Njihov mrski neprijatelja Batman osvojio je tek utješnu nagradu! HAHAHA!

Joker te zove!

Il moderatore e Mauro Laurenti - erotika!

Fontova tribina

Domaći autori crtaju!

foto by karla Jurić

foto by karla Jurić

 

Fala Bogu kaj je nedela!

Na scenu stupaju domaće snage! Julio Radilović Jules, Frano Petruša, Mojstrip - revolucija domaćeg stripa - autori Jurica Starešinčić, Ivan Marušić i Goran Duplančić. Hrvatski autori koji crtaju za publiku - Josip Sršen, Stipe Kalajžić, Fran Strukan, Dalibor Talajić, Ive Svorcina! Sada ste mogli doći na red bez brige, naši autori nikad ne omanu; uvijek raspoloženi, uvijek za crtanje!

Didier je obavio još jedno izlaganje "Charlie Hebdo i tradicija francuske karikature", a nakon toga je pregledavao portfelje raznim strip crtačima u usponu. Tko zna, možda je netko omastio brk i postao sljedeći Moebius!

Vaš izvjestitelj pred kraj posjetio je djevojke za scensko šminkanje da ga malo urede u prigodne ratne boje, i takav otišao u nove stripovske izazove. Sve ostalo je legenda…

Scensko šminkanje

P.S. CRŠ se vraća i sljedeće godine –stay tuned! Posjetite i službenu stranicu...

Tekst podliježe sarkazmu, eventualnim izmjenama i muljanju od strane dotičnog tekstopisca. Tijekom pisanja nije bila slomljena nijedna tipkovnica.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Crna ljubav
  Kod: DDJP DRKW 8
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 181
 • Korijeni
  Kod: ZG KRJNUB 1/6
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1507
 • Dva života Drim
  Kod: DD VEC 14
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
  Autor: -Dule-
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1108
 • Smrt filmske zvijezde
  Kod: NR LIB 4a
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1652
 • Mikijeve najluđe avanture
  Kod: MIMA GLE 2
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 19.11.2021. 0:12:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1116

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2266
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2237
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2234
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1999
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1992

Aukcije

Forum